Fortuna liga

Slavia - Bohemians 1:0

Slavia porazila ve vršovickém derby Bohemians 1:0, hrdinou dne byl po třech dnech opět Jaromír Zmrhal.

Trenér Trpišovský udělal v sestavě oproti čtvrtečnímu zápasu s Bordeaux dvě změny, Jana Bořila nahradil Jaroslav Zelený a Ibrahima Traorého Alexandru Baluta. Poprvé v sezóně a po dlouhém zranění se na soupisku k zápasu dostal také Muris Mešanovič. Hosté nastoupili v sestavě mimo jiné s exslávistou Martinem Dostálem, oběma syny trenéra v záloze, na hrotu útoku pak vyběhl Jan Záviška, protože Juliš i bahrajnský Jusúf nebyli schopni do zápasu nastoupit. Úvod zápasu byl poměrně vyrovnaný, pak v osmé minutě poslal krásný míč z vlastní poloviny Souček na Tecla, ten předal Stochovi, jeho střela trefila obránce a kopal se roh. Pak se ke dvěma střelám dostali hosté, Reiter ještě nestřílel moc nebezpečně a Kolář jeho pokus lehce kryl, pak dal ale Hušbauer dost prostoru M. Haškovi, který trefil spojnici břevna a tyče. Kolář se jen ohlédl. Pak se dlouhé minuty na hřišti nic zajímavého nedělo, hráči v zelených dresech přistupovali k rozehrávajícím slávistům rychle a agresivně a nutili tak domácí k chybám. Navíc se v 24. minutě zranil v jednom z nic neřešících soubojů Tecl, kterého musel nahradit Matoušek. Slávisté sice měli více ze hry, ke střelám a šancím se ale v první půlhodině prakticky nedostali. To se ale právě po 30. minutě změnilo. Slávisté zamkli soupeře a Valeš se musel činit. Střelu Stocha vyrazil, Matoušek pak ve velké šanci střílel nad, tím ale tlak Slavie neustával, další zákroky si připsal Valeš proti Zmrhalovi a Stochovi a pak už se Eden radoval. Souček našel Zmrhala a ten střelou po zemi na vzdálenější tyč poslal Slavii do vedení 1:0. I závěr poločasu slávistům vyšel, nejprve Stoch vyslal pěknou uličkou Balutu, kterého zablokoval jeden z obránců a po následujícím rohu hlavičkoval moc pěkně Souček, kterého neméně pěkně vychytal Valeš. Poslední akcí první půle byla střela Hušbauera z dobré pozice mimo.

Žádný z trenérů neudělal o poločasové přestávce změnu v sestavě. Druhý poločas začal ve srovnání s koncem toho prvního znatelně pozvolněji a před brankami se opět delší dobu nic moc nedělo, sešívaní si udržovali úzěmní převahu. Jenže pak standardku z dobré pozice rozehráli Stoch s Hušbauerem velmi špatně nakrátko, což vyústilo v brejk Reitera, kterého skvěle doběhl Zelený a odzbrojil. Kolem 65. minuty převzali iniciativu Bohemians a zamkli Slavii kolem jejího pokutového území. Brzy si také vytvořili velkou šanci. Kolář vyrazil střelu F. Haška z dálky do strany, pak musel zasahovat proti dorážce Vodháněla a od Kúdely se pak míč odrazil naštěstí těsně vedle tyče. Ojedinělou šanci Slavie v druhé půli měl po rohu v 78. minutě Kúdela, Valeš však dobře zasáhl. V 85. minutě vystřelil Reiter po rohu hostů vysoko nad. Tou dobou také začalo v Edenu silně pršet. V nastaveném čase se k dešti přidal i silný vítr, který v jednom okamžiku nahnal do hřiště i reklamní panely. V nastaveném čase pak právě vítr doslova odfoukl míč Matouškovi z velké šance, sudí naštěstí brzy nato odpískal konec zápasu a Slavia si tak připsala další tři body do ligové tabulky.

Jako první tradičně hodnotil zápas trenér hostů Martin Hašek. "Vzhledem k našemu stavu kádru jsme vsadili na to, že jsme postavili nejrychlejší hráče, co máme. Vsadili jsme na rychlost, na presink, věděli jsme, že Slavia má v nohách těžký zápas a můžou jim ubývat síly, což se naplnilo. Byli jsme důstojným soupeřem Slavii, která je teď nejlepším českým týmem. Až na ten úsek v první půli, během kterého jsme inkasovali, jsme měli hru pod kontrolou. Byli jsme nebezpeční, nastřelili jsme břevno a měli jsme minimálně dvě dobré brejkové šance. Ve druhé půli jsme hře dominovali, pravda ale je, že jsme si nevytvořili větší počet velkých šancí. Reiter mohl jít sám na bránu, ale vyšel na něj zrovna Zelený, který je taky rychlý, kdyby tam byl někdo jiný, asi by mu utekl. Měli jsme zakázáno centrovat, přesto to mí hráči několikrát porušili. Nakonec jsme zmokli a jedeme domů jako zmoklé slepice, naštěstí to nemáme daleko. Záviška s Nečasem jsou hráči do brejku, ne na dobývání. V tomhle nám chyběli Jusúf i Juliš. Pokud by byl Jusúf, hrál by v základu a poskládali bychom to za ním jinak. Takhle nám hrál na křídle Vodháněl, který má dva prvoligové zápasy v základní sestavě. Jusúf měl trhlinku ve svalu, chtěl hrát, ale my jsme nechtěli riskovat. V prvním poločase k nám slávisté ještě přistupovali včas, v druhé půli už jim občas krůček chyběl. Na lavičce jsme měli dva dorostence, Maška, kterému sundali před třemi dny sádru. Bartek tak byl univerzál na všechny pozice a Jindřišek tam byl pro případ, kdybychom vedli a chtěli bychom vyztužit defenzivu. Dvakrát v řadě jsme prohráli, potřebujeme nutně získat proti Karviné tři body."

Další výhru Slavie pak přišel okomentovat Jindřich Trpišovský. "My si toho vítězství hodně ceníme, byl to náročný zápas, Bohemka nám nedala nic zadarmo. Byl to vydřený zápas, hodně nám pomohlo, že jsme hráli doma, lidé nás povzbuzovali, atmosféra byla skvělá, i když náš výkon v druhém poločase nebyl vůbec dobrý. Prvních dvacet minut bylo z naší strany velmi vlažných, zbytek jsme odehráli velmi dobře, měli jsme v jedné pasáži drtivý tlak a vyrezultoval z toho gól. Ve druhé půli jsme nedotáhli dost slibných věcí, které jsme měli směrem nahoru, pak se hrálo nahoru dolu, tam Bohemka měla navrch, protože měla rychlé hráče. My jsme dohrávali vyloženě na morál, Bohemka dobře otáčela hru a bylo z toho drama až do konce. Kdyby dal Hašek v té desáté minutě gól, tak by to bylo pro nás hodně těžké. Opravdu moc nám dnes pomohli lidi. Zatím nemáme zprávy o Standovi Teclovi, je ještě tady, pojede na magnetickou rezonanci. Uvidíme až po vyšetření, všichni doufáme, že to dopadne co nejlíp, je ve skvělé formě, výborně pracuje. My jsme měli předtuchu, jak bude Bohemka hrát, vím, jak Martin pracuje, jaké hráče si vybírá. Že bude hrát podobně jako v Olomouci, protože budou vědět, že na tom bude běžecky líp. Rychlejší asi už být nemůžou, ti čtyři hráči nahoře. Bylo to o tom, ať neztrácíme míče v přechodové fázi, což stojí mnoho sil. To se nám někdy dařilo, někdy hůř. Jednou nás Jarda Zelený zachránil, když na poslední chvíli dohnal Reitera. Ngadeu je pro nás strašně důležitý, s Kúdelou si spolu skvěle sedli, myslím, že se cítí dobře a vyhovuje mu styl, jakým hrajeme. Pomohlo mu i to, že v repre pauze byl kapitán Kamerunu. Pro mě to je komplexní hráč, skvěle vyhodnocuje situace, rychlostně vybavený, s dobrou rozehrávkou. Sám by byl asi nejradši, kdyby byl na hrotu, říká nám, že do 17 let hrál útočníka. Honza Matoušek nastoupí na hrotu proti Ústí, vyhlížíme také Milana Škodu, vrací se i Muris Mešanovič, i když dnes byl na lavičce spíš proto, ať nasaje zase zápasovou atmosféru. Matoušek to v rámci možností odpracoval, objevil se několikrát v zakončení, bylo to pro něj těžké utkání, protože na hrotu dřív moc nehrál. Je vidět jeho extrémní rychlost a náběhovost, udělal tam kus práce. Všichni víme, co umí, potvrdil, že v něm dřímá velký potenciál. Ohledně Coufala jsem měl nervy o poločase, asi osm lidí mi říkalo, že ho musíme sundat. Nevím, kde bere síly, ještě v devadesáté minutě byl v náběhu a pak se vracel. Jsem rád, že potvrzuje parametry, které má. Malinko nám dochází hráči, ten program je nemilosrdný. Pohár je ale pro nás taky důležitý, je to jeden zápas, který musíte zvládnout. Zas tak na výběr mít nebudeme, dostanou prostor hráči, kteří jsou nadržení na to, aby hráli. Nesmíme nic podcenit. Velká výhoda je, že hrajeme znovu doma, sice zase jen po dvou dnech volna, ale doma. Potom budeme mít konečně aspoň tři dny volna. Asi sáhneme pro pohár i do juniorky nebo do mládeže pro hráče, kteří potvrdili svou výkonnost v Nitře."

9. - Neděle 23. 09. 2018 18:00

Fortuna liga, 2018/2019
1 - 0
1 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

38. Jaromír Zmrhal

Bohemians Praha 1905
Bohemians Praha 1905

Komentáře (324)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé