Ženský fotbal

Vysoká výhra slávistek v Lize mistryň

Na útulném stadionu Viktorky Žižkov nastoupily slávistické slečny k odvetě prvního kola ligy mistryň proti týmu Gintra Universitetas. Vzhledem k tomu, že si z Litvy přivezly příjemný náskok 3:0, měla být odveta pouhou formalitou, což se nakonec potvrdilo. Výhru 4:0 zajistila hattrickem Kožárová, jednu branku přidala Herndon. V článku ohlasy Diany Bartovičové, Terezy Kožárové a trenéra Pavla Medynského.

Slávistky začaly jak se na favorita sluší a patří. Po výkopu uzavřely své soupeřky u jejich vápna. Na levé straně se skvěle uvolnila Kamila Dubcová, její centr se odrazil od břevna k nohám Petry Divišové, ale ta nedokázala propálit chumel těl před sebou. To však nevadilo, protože pravá záložnice se znovu dostala k míči a její centr uklidila do branky hlavou Tereza Kožárová - běžela stále první minuta a domácí už vedly 1:0. Za dvě minuty byla dvacet metrů od branky faulována Svitková, sama se postavila k trestnému kopu a její rána zatřásla břevnem. Ještě v pokračující akci hlavičkovala Kamila Dubcová jenom do rukavic Litevské brankářky. V sedmé minutě nasadila ke sprintu Kožárová a obrana soupeřek ji zastavila pouze za cenu žlutého faulu. Z trestného kopu centrovala opět Svitková a Divišová na zadní tyči hlavičkovala koníčkem nad. Slávistky si stále udržovaly převahu.

Ve 13. minutě servírovala míč z levé strany Michaela Dubcová, Kožárová míč na malém vápně šikovně pustila, ale její odhad nebyl stoprocentní, balón proskákal těsně vedla pravé tyče. Litevky poprvé zahrozily ve 22. minutě. Rychlý útok po pravé straně vyústil v ránu útočnice Smedy, kterou Pincová dokázala zblokovat na roh. Za dvě minuty dostaly soupeřky k dispozici trestný kop z úctyhodné vzdálenosti. Šikovně jej rozehrály, ale ani rána rozeběhnuté Alekperovy k Votíkové nedolétla. Na druhé straně centr K. Dubcové s velkými obtížemi vyrážela Kaselyté.

Zdálo se, že Litevky začnou kousat, ale jejich snaha byla utlumena ve 27. minutě, kdy inkasovaly podruhé. Střelu Svitkové ještě stihla obrana zblokovat, ale od dobíhající hostující záložnice se míč odrazil přesně do běhu Divišové. Ta jej potáhla po levé straně až k brankové čáře a odtamtud stříleným centrem trefila nabíhající Kožárovou - 2:0!  Ve 33. minutě nasadila k sólu defenzivní záložnice Morgan Proffitt a svůj průnik zakončila střelou, kterou Gailevičiüté ztlumila a poté snadno lapila gólmanka Kaselyté. Za dvě minuty to z dálky zkusila Svitková a její rána pořádně popálila rukavice litevské brankářky.  Slávistky v závěru první půle ještě několikrát provětraly soupeřovic obranu, ale ze svých akcí vytěžily pouze několik rohů. V nastavení první půle po skvělém pasu Bartoňové šla sama na branku Kožárová, ale čistý hattrick jí nedopřála kapitánka Gintry, jejíž skluz zasáhl na penaltě čistě. Z následného rohového kopu hlavičkovala Svitková a za překonanou gólmankou zasáhla u pravé tyče Gudchenko. I přesto, že třetí gól jim nebyl souzen, se slávistkám první poločas nadmíru vydařil. Vedle dvou branek ještě několikrát zaměstnaly Kaselyté v brance hostí. To na druhé straně Votíková posbírala několik malých domů, jinak zasahovat nemusela.

Do druhé půle nastoupily oba týmy beze změn a nezměnil se ani obraz hry. Ve 48. minutě sice zahrozila rychlonohá Crosson, ale ukázkově se vrátivší Divišová rodící se šanci zažehnala. Na druhé straně se v 51. minutě dostala k odraženému míči Proffitt a její pokus letěl vysoko nad.  Po hodině hry rozehrála Svitková rohový kop po zemi na vápno proti noze Bartoňové, ovšem ani její střela neměla správnou výšku. Vzápětí se Svitková uvolnila dvacet metrů od branky a pěknou střelou prověřila připravenost gólmanky Kaselyté. Další rohový kop přetáhla Svitková na zadní tyč, kde se o volej pokusila aktivní Divišová, leč netrefila míč čistě. Litevky si první (i poslední) střelu na branku připsaly až v 70. minutě. Hlavička Smedy nebezpečná nebyla, mířila přesně do náruče Votíkové.

Slávistky i nadále hrozily z rohových kopů. Hlavičku Pěničkové i ránu Bartoňové obrana zblokovala. Kaselyté kapitulovala až v 68. minutě, kdy byla v pokutovém uzemí sestřelena Svitková a Kožárová z penalty s přehledem zkompletovala hattrick. Střelkyně vzápětí za ohlušujícího aplausu přepustila své místo na hřišti Ashley Herndon. Slávistické holky byly stále při chuti. Přízemní ránu Proffitt srazila kapitánka Gintry jen těsně vedle branky, z následného rohu hlavičku téže hráčky v pohodě lapila Kaselyté. Netrvalo to ani pět minut a do střelecké listiny se zapsala i střídající útočnice. Svitková rozjela akci středem, posunula doprava na Divišovou, ta ve skluzu našla osamocenou Herndon a pro ní nebylo problémem překonat bezmocnou brankářku. Vzápětí se mohla do střelecké listiny zapsat i druhá střídající hráčka. Pas Bartoňové od půlící čáry propadl až k nabíhající Pěničkové, ale ta jej na malém vápně netrefila. Sedm minut před koncem Proffitt pěkným centrem našla hlavu Herndon a od ní šel míč těsně vedle levé tyče. V závěru nebyl gól přán ani aktivní Svitkové, její rána z trestného kopu šla do středu branky a když se v 90. minutě dostávala do vyložené pozice, balón jí na hranici pokutového území odskočil a gólmanka u něj byla dříve. Skóre se tedy nezměnilo, ale to Slavii mrzet nemuselo. Holky v červenobílém s přehledem potvrdily roli favoritek a postoupily do druhého kola. 

Zápas se vyvedl hlavně ofenzivním hráčkám. Hru výborně dirigovala Svitková, zdatně jí sekundovaly sestry Dubcovy. Petra Divišová si připsala tři finální přihrávky a samostatnou kapitolou byla hlavní hrdinka utkání, střelecky disponovaná Kožárová. V dresu soupeřek zaujala levá záložnice Crosson a kapitánka ve středu obrany, která jako jediná rychlostně stíhala domácí útočnice. Její jméno - Neverdauskaité - autor těchto řádků považuje za opravdovou pomstu litevské matriky česky píšícím novinářům. 

Ohlasy

"Pomohl nám dobrý vstup do zápasu, kdy jsme daly rychle gól. Hrály jsme svoji hru, do ničeho jsme je nepustily. Za postup jsem hrozně ráda, protože každý si myslí, že Gintra je neatraktivní soupeř, ale první zápas byl hrozně těžký," řekl k zápasu Diana Bartovičová.

"Nabádal jsem holky, abychom hráli tak, jako když začínáme první utkání. Je hrozně ošemetné hrát na 80%, to ani neumíme. A na hřišti bylo vidět, jak k tomu holky přistoupily. Začátek perfektní, nejenom že jsme dali branky, ale měli jsme elán, energii a od toho se odvíjel celý první poločas. Pomohlo nám, že jsme vedli 3:0 po prvním zápase, pak jsme dali gól, bylo to 4:0 a nebyl předpoklad, že nám dá soupeř tolik branek na postup, byla to mizivá šance. Holky hrály výborně s nasazením, plnily co jsme si řekli, do zápasu byly velmi dobře vtaženy. Soupeř si v prvním zápase víc věřil, hrál doma a nevěděli, co od nás očekávat. Ale řekli jsme si, že je to o nás. Nechtěli jsme soupeři dát žádnout možnost, holky to odmakaly. Měli jsme tam asi 15 minut, kdy to nebylo ono. Ale hru jsme kontrolovali, dali hezké branky a připravili si další zajímavé situace. Jsem spokojen," povídal trenér Pavel Medynský.

"Do prvního zápasu jsme šly trochu vlažně, na vítězství 3:0 to nebylo, ale takový je fotbal, branky jsme daly. A doma jsme předvedly, že umíme hrát fotbal a bylo to jednoznačný. Nechtěly jsme připouštět žádné drama, naopak dát co nejrychleji gól, což se povedlo. Vlétly jsme do zápasu a pak už to bylo o tom, kolik dáme gólů. Daly jsme čtyři, takže myslím že se nám to podařilo. Moje branky? Jsem v útoku, abych dávala góly. Ale musím poděkovat holkám, bez nich bych ty góly nedala. Dnes to byl týmový výkon," uvedla Tereza Kožárová.

 

1. kolo - Čtvrtek 27. 09. 2018 18:30

Liga mistryň, 2018/2019
4 - 0
2 - 0
SK Slavia Praha
Gintra Universitetas
Gintra Universitetas

Komentáře (16)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

    • Re: Stream

      murena     před 6 lety 27.09.2018 18:41 |  
      2 0

      Vysílá to TV Slavia

  1. Re: Slavia - Gintra Universitetas

    murena     před 6 lety 27.09.2018 18:49 |  
    0 0

    Goooooollllll Kožárková 1:0

  2. Re: Slavia - Gintra Universitetas

    murena     před 6 lety 27.09.2018 19:15 |  
    1 0

    Goooooollllll Svitková 2:0

    • Re: Slavia - Gintra Universitetas

      murena     před 6 lety 27.09.2018 19:39 |  
      0 0

      Omluva druhý gól dala taky Kožárková

  3. Re: Slavia - Gintra Universitetas 2:0 ve 2.pol.

    murena     před 6 lety 27.09.2018 20:12 |  
    2 0

    Gooooollllll penalta Kožárková 3:0

    • Re: Slavia - Gintra Universitetas 2:0 ve 2.pol.

      Hofo78     před 6 lety 27.09.2018 20:25 |  
      4 0

      Ty vole....Kožárová

      • Re: Slavia - Gintra Universitetas 2:0 ve 2.pol.

        murena     před 6 lety 27.09.2018 20:42 |  
        0 0

        no jo ty vole to jsem tomu dal

      • Re: Slavia - Gintra Universitetas 2:0 ve 2.pol.

        murena     před 6 lety 27.09.2018 21:14 |  
        0 0

        Ale poločas a konečný výsledek jsem tipnul správně jen Terezu Kožárovou jsem dal jen jednou.

  4. Re: Slavia - Gintra Universitetas 3:0 ve 2.pol.

    murena     před 6 lety 27.09.2018 20:18 |  
    2 0

    Gooooolllll Herndon 4:0

  5. Re: Slavia - Gintra Universitetas 4:0

    VERČA     před 6 lety 28.09.2018 07:33 |  
    2 0

    Holky zasloužená výhra 4:0 ❤

  6. Re: Slavia - Gintra Universitetas 4:0

    dubas     před 6 lety 28.09.2018 08:18 |  
    0 0

    Paráda.

  7. Re: Vysoká výhra slávistek v Lize mistryň

    A.Lima     před 6 lety 28.09.2018 10:21 |  
    1 0

    Velka gratulace holky.

    Děláte čest sobě i Slavii samotné ! Jsem na Vás moc hrdý !

  8. Re: Vysoká výhra slávistek v Lize mistryň

    Fulham     před 6 lety 28.09.2018 11:03 |  
    0 0

    A teď se modlit za Chelsea nebo Brøndby....

  9. Re: Vysoká výhra slávistek v Lize mistryň

    Akuls     před 6 lety 28.09.2018 20:22 |  
    2 0

    Máme sice nejlepší koeficient z nenasazených týmů, ale asi nám v pondělí nalosují hodně silného soupeře:
    Seeded
    Lyon (FRA, holders) 111.740
    Wolfsburg (GER) 125.390
    Paris Saint-Germain (FRA) 84.740
    Barcelona (ESP) 80.170
    FC Rosengård (SWE) 77.470
    Bayern München (GER) 52.390
    Chelsea (ENG) 47.470
    Brøndby (DEN) 47.075

    Unseeded
    Slavia Praha* (CZE) 45.550
    FC Zürich (SUI) 43.890
    Linköping (SWE) 41.470
    Glasgow City* (SCO) 35.415
    LSK Kvinner (NOR) 31.920
    Atlético Madrid (ESP) 25.170
    Fiorentina (ITA) 19.385
    Ajax* (NED) 13.250

    • Re: Vysoká výhra slávistek v Lize mistryň

      Dobi     před 6 lety 29.09.2018 00:54 |  
      0 0

      Při naší smůle to bude určitě jeden ze dvou posledních soupeřů - Lyon či Wolfsburg...