Fortuna liga

Slavia - Příbram 4:1

Slavia porazila v Edenu Příbram lehce 4:1, spálila však takové množství šancí, že zápas klidně mohl skončit stejným výsledkem jako v titulové sezóně na hřišti soupeře, tedy 8:1.

Trenér Jindřich Trpišovský poslal do zápasu podobnou sestavu jako o tři dny dříve v Petrohradu, jen Coufala nahradil Frydrych a Traorého Baluta. Hostům chybělo hned několik kvalitních hráčů, mimo dlouhodobě zraněného Slepičky šlo hlavně o Fantiše, který nebyl ani na lavičce náhradníků. Trenér Csaplár postrádal také Mingazova, který v Příbrami hostuje právě ze Slavie. Tradiční jedničku v bráně Švengera nahradil pro tento zápas Kočí. V základní sestavě naopak nastoupili hned tři exslávisté, Rudolf Skácel, Milan Nitrianský a Emmanuel Antwi. Další dva, Marek Kodr a Radek Voltr, pak byli na lavičce náhradníků.

Slávisté začali zápas územní převahou, drželi míč a první zajímavá situace přišla v šesté minutě, kdy Stoch poslal z hloubi vlastní poloviny krásnou diagonálu za obranu na Zmrhala, ten si míč ale nedokázal zpracovat a následný centr poslal příliš daleko od nabíhajícího Hušbauera. V deváté minutě poslal Bořil levačkou centr na Balutu, ten hlavou jen těsně minul a na stejném místě skončila i střela Stocha o minutu později. Pak už se mohli slávisté radovat. Zmrhal vysouval Hušbauera, což dokázala obrana hostí ještě zažehnat rohem, po něm už se ale slávisté radovali, Ngadeu dlouhý centr vrátil na malé vápno, kde byl na správném místě Bořil a lehce usměrnil míč do sítě - 1:0. Hned o minutu později ale přišel šok, obrana Slavie si počínala laxně a s velkou mírou rizika, hosté lehce prošli středem hřiště a najednou šli tři na jednoho, Hlúpik před pozdě vybíhajícím Kolářem posunul míč do strany na Rezka, který jej poslal do odkryté brány - 1:1. Souček ve 20. minutě střílel z 25 metrů těsně vedle. O tři minuty později to z přímého kopu z dálky zkusil na druhé straně Květ, prudkou ránu vyrazil Kolář do strany. Ve 27. minutě sudí nepřiznal po konzultaci s videem Slavii penaltu za avizovanou ruku ve vápně, hned z následné akce střílel Matoušek po kombinaci se Zmrhalem, ale míč zase skončil jen těsně vedle. Hosté pak měli ojedinělou příležitost, ale nedali si dobrou finální přihrávku a Kolář sebral míč před Rezkem. Pak už se zase zaslouženě radovali sešívaní. Hušbauer poslal krásný bochánek do vápna za obranu na Balutu, který si věděl rady - 2:1. A to nebylo vše, jen o chvíli později se k míči dostal Frydrych, využil toho, že na zemi ležel Skácel a poslal z hranice vápna míč za Kočího - 3:1. Pak převzali aktivitu hosté a usadili se před vápnem Slavie. V nastaveném čase šli ještě dva slávisté sami na Kočího, jenže Baluta nedokázal před brankářem přesně posunout na Kúdelu a dobíhající obránce míč sebral.

O přestávce proběhlo exslávistické střídání v týmu hostí, Skácela nahradil Voltr. Hned v druhé minutě druhé půle se ve vápně ke střele dostal Souček, těsně minul šibenici. Za další dvě minuty předběhl Matoušek Treglera, střílel jen do středu brány a Kočí míč ukryl v náručí. Fotbal plný šancí pokračoval, Zmrhal se Součkem připravili míč Matouškovi, ten ve výborné pozici ještě chtěl vrátit Součkovi, což nevyšlo. V 53. minutě pěkně střílel po sklepnutí Frydrycha Baluta, Kočí se tentokrát vytáhl. Hrál se dost bezstarostný fotbal, což vyhovovalo především slávistům, Hušbauer střílel ještě před uplynutím 60. minuty zpoza vápna z kroku vedle. V 66. minutě po Frydrychově přízemním centru minul Souček bránu ve skluzu snad ze dvou metrů. A jen o minutu později to byl znovu Souček, kdo hlavičkoval po Stochově nadýchaném míči jen do náruče Kočího. Po špatném výkopu Kočího měl další tutovku Matoušek, ale pouze nechal Kočího svou chybu napravit. Na nemohoucnost spoluhráčů se nemohl dívat Stoch a z 30 metrů poslal míč pod břevno, Kočí se jen díval - 4:1. O minutu později na Stochův centr od brankové čáry jen těsně nedosáhl Matoušek a střídající Olayinka za ním byl příliš překvapen, že k němu míč doletěl a nenasměroval jej do sítě. Branky pak docílil Matoušek, ale radovat se z ní nemohl, protože se mával a pískal ofsajd. Stoch v brejku těsně minul vzdálenější tyč. Slávisté tak zvítězili nad Příbramí jen 4:1.

Jako první hodnotil zápas Josef Csaplár: "Myslím, že jsme pobavili hrou, diváci mohli být spokojení. Nepobavili jsme výsledkem. Za stavu 1:1 jsme mohli dát na 2:1, celkově jsme mohli zlobit víc. Slavia vyhrála zaslouženě. Pohledem bývalého trenéra měl Matoušek dnes vstřelit nějaké branky, obecně k jeho výkonům řeknu jen tolik, že bych byl překvapený, kdyby to bylo jinak. Brankář Švenger nechytal proto, že jsme chtěli udělat nějaké změny, zraněný není. Myslím, že Kočí chytal slušně. To, co jsem od něj chtěl, jsem od něj viděl. S Tondou Fantišem nebo Mírou Slepičkou bychom asi byli lepší, ztratili jsme asi 85 procent dosavadních branek, to by zamávalo i s jinými kluby. Musím objektivně říct, že by sice bylo jiné, kdybychom dali gól na 2:1, ale hru by to Slavii nejspíš jen zkomplikovalo. S hrou jako za stavu 0:0 nebo 1:1 bychom neměli velkou šanci na úspěch, Slavia by si šance stejně vytvářela. Způsob naší hry a hráči, které máme, jsou uzpůsobeni především hře dopředu. Vzadu se nevyvarováváme hloupým chybám, proto máme venku jen bod a doma 13 bodů. Já nerozlišuju, jestli hrajeme doma nebo venku, hrajeme fotbal, jdeme si to rozdat. Tenhle fotbal produkuje zajímavé fotbalisty, což mají rádi majitelé a pokladníci klubů. Já ten fotbal jinak dělat neumím. Příbram potřebuje prodávat hráče, ať můžete hráče prodávat, musíte je vyrábět. Tenhle náročný fotbal třeba někteří hráčí "nepřežijí", ale ti co ano, se stávají zajímavým zbožím. Když budete hrát paskvil, nevyprodukujete nikoho. Slavii hodnotit veřejně nechci, v zápase Zenit - Slavia jsem viděl třeba něco úplně jiného, než se psalo v médiích. Když se chci někde učit, učím se jinde než v Čechách."

Jindřich Trpišovský řekl k zápasu následující: "My jsme dnes spokojení s bodovým ziskem a s tím, že jsme to po dvou porážkách zvládli. Potřebovali jsme dobrý výkon a bodovat, což se povedlo. Nebylo to bezchybné, bylo tam dost nevynucených chyb, inkasovaný gól na 1:1 a neskutečné neproměňování šancí, které se nás drží. Pochválím Příbram, jak to utkání odehrála, hráli hodně aktivně, napadali, hráli nahoře a trápili nás do doby, než se nám podařilo je kombinací unavit. Bylo to pro nás náročné po tom programu, který jsme měli. Krásná branka na 2:1 lámala zápas. Druhý poločas byl fotbal nahoru dolu. Jsem zklamaný, že z tolika šancí jsme dali jen jeden gól. Mohlo to skončit třeba 7:3 nebo víc. Jsem rád, že jsme to zvládli, stálo to hodně sil, ale kdybychom sestříhali to, co jsme v poslední době neproměnili, je to na celovečerní film. Matoušek se mi dnes líbil hodně kromě toho, kdy hrál zády k bráně. Tam má rezervy, hodně sedíme u videa a pouštíme si ty situace. Má drajv, spoustu náběhů, jsem zvědavý na fitness data. Krom toho, že něco neudržel, jsem velmi spokojen. Těžko říct, kde bude hrát dál, myslím, že pro něj je jedna z těch tří horních pozic. Myslím, že do budoucna je jeho pozice na ofsajd lajně nahoře, buď ve dvojici útočníků nebo jako klasická devítka. Honza Bořil je specialista na Příbram, všechny své góly v lize dal Příbrami. Váhali jsme, jestli nasadit jeho nebo Jardu Zeleného. Myslím, že Alex ten gól hodně potřeboval a po něm šel nahoru, je důležité, že se trefili ti, kteří na gól čekali. Gól a šance soupeře vyplynuly z rozpoložení obou týmů, kdy se vzadu hrálo jeden na jednoho, pak z toho vyplývají takové situace jako při gólu na 1:1 nebo jejich další šanci za stavu 1:1. Pokud sem přijede tým bránit v deseti, může dosáhnout dobrého výsledku, ale kvalita hry z obou stran pak není taková jako dnes. Je jen dobře pro lidi a český fotbal, když zápasy vypadají tak jako dnes. Zvažovali jsme ještě více změn, abychom měli více energie, ale třeba na úkor sehranosti. Nakonec jsme se rozhodli takto. Pepa Hušbauer má problémy se zády, Jarda Zmrhal i Michael Ngadeu také nebyli úplně fit. Kdybychom v Ostravě neprohráli a v Petrohradu nedostali gól, tak bychom byli s tímto blokem mezi reprepauzami spokojení. Koupili jsme nový laser, zlepšujeme zdravotní péči a zázemí, věříme, že se nám hráči začnou vracet. Simon Deli už je fit, Jakub Jugas půjde zítra za juniorku, Kuba Hromada půjde trénovat naplno s týmem. Standa Tecl zatím trénuje individuálně bez míče, ale je šance, že bude na Liberec připraven. U Milana Škody se to prodlužuje. Mick už začal běhat, ale tam to zranění bylo těžké, tam neumíme odhadnout, kdy to bude. Marko Alvir bude asi na celý podzim pryč, Lukáš Pokorný má problém s lýtkovým svalem. Olayinka, Mešanovič už hrají a trénují naplno. Budu doufat, aby Pepa Hušbauer byl v pořádku. Máme teď čtrnáct dní volno, potrénujeme."

11. - Neděle 07. 10. 2018 18:00

Fortuna liga, 2018/2019
4 - 1
3 - 1
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

14. Jan Bořil
32. Alexandru Baluta
34. Michal Frydrych
75. Miroslav Stoch

FK Viagem Příbram
FK Viagem Příbram

15. Rezek

Komentáře (255)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé