Aktuality z médií

Fotbal a nenávist. Bican zachránil reportéra před transportem, antisemitismus ale nezmizel

Fotbal a nenávist. Bican zachránil reportéra před transportem, antisemitismus ale nezmizel.

Komentáře (8)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Fotbal a nenávist. Bican zachránil reportéra před transportem, antisemitismus ale

    tomblesk     před 6 lety 17.10.2018 13:14 |  
    11 0

    Konečně se někdo pochlapil a do svinstva udeřil. Problém je v tom, že tyhle excesy vždy vyvolají a dělají "narušení" jedinci. neškodilo by je pojmenovat, třeba už jen proto, aby si vychutnali odpovědi druhých. Byť se zdá, že to na ně neplatí, což jest jistě omyl. Antisemitismus je infekce, strašidelná i epidemická a hlavně vyvolává další anti -- ismy, dává návod. Až ucítí sparťané antispartismus, možná se budou divit. Tím není ono nynější "smrt spartě", protože, po smrti sparty by už bylo ono ant-i k ničemu.
    Můj táta se s Lauferem znal, jako malý kluk si jej vybavuji a pamatuji matně … z fotografií. Byl to velice tolerantní člověk a sám se hodně snažil o novinářskou objektivitu. /Dokladem je hlavně jeho práce, články i trosky a úryvky jeho rozhlasových komentářů/ Kdeže ty sněhy jsou. Světlá stránka života Bicanova /a nejen jeho - bylo víc těch přispěli/ je zaslouženě osvětlena. Bohužel ta temnota zůstává skryta. Faktem, je že Laufera nejdříve někdo s chutí udal /pardon upozornil správné instituce!!/ ale téměř dva roky v protektorátu jej s nasazováním vlastního života jiní skrývali a chránili / prý i někteří sparťané. I ti by si zasloužili zmínku, ale dneska na Letné by na fotečku nárok asi neměli. NO RASISM - ale UEFA je najednou hodně daleko. A že z té kampaně tečou penízky? Inu někomu nesmrdí a nemusí být vůbec Židem. Tam se v článku Slavii vyčítá dvojí inkaso za jednu věc. Kdo to dneska nedělá /reklama, promo akce, showbyznys atd./ je za blba v "soutěži" a nemá šanci uspět ...Avůbec: jakou to má souvislost s Židy? Byli jen po ruce a náramně se to hodilo těm, co mají být viditelní …. Nezvoní někomu v uších? Mně docela jo, stačí okem mrknout na aktuální titulky v internetu... viditelnost sama, jaké to jest panoptikum raději nepopisuji ...

  2. Re: Fotbal a nenávist. Bican zachránil reportéra před transportem, antisemitismus ale

    mis3     před 6 lety 17.10.2018 13:21 |  
    8 1

    moc pěkný projekt, jen nechápu tu neustálou matru toho, že si to mají "normálové" vyříkávat s radikály sami. Nesmysl. Kdyvy na letné chtěli dávno už mohli ten jejich kotlíček rozprášit. Z nějakého důvodu nechtějí. A stojí je to dost návštěvnosti z řad normálů, kteří tam kvůli tomu nechodí. Díkybohu na TS je osazenstvo výrazně rozmanitější....

    • Re: Fotbal a nenávist. Bican zachránil reportéra před transportem, antisemitismus ale

      president     před 6 lety 17.10.2018 22:34 |  
      3 1

      Souhlas, normální člověk určitě nepůjde říkat 30ti náckům ať si nechají svoje fašistický hesla, protože moc dobře ví, jak by dopadl hned, a že později už by pro něj bylo dost nebezpečné na fotbal chodit. A bohužel bych v tom moc neobhajoval ani TS, kde většina "těch nejtvrdších" jsou relativně organizovaní náckové, i když poslední dobou to do svých verbálních projevů v edenu zase tolik netlačí (což může být jen dočasné a není to úplně tak venku). Ale to je samozřemě taky díky tomu, že jak píšeš, je osazenstvo rozmanitější a daleko početnější co se týče ne-nácků než na RB, tudíž si tolik nedovolí řvát nesmysly, případně se dají i davově přeřvat....

  3. Re: Fotbal a nenávist. Bican zachránil reportéra před transportem, antisemitismus ale

    Akuls     před 6 lety 17.10.2018 17:38 |  
    8 0

    Fascinuje mne, jak se z domněnky vycucané z prstu samozvaným fotbalovým historikem Vladimírem Zápotockým, pomalu stává něco jako historický fakt. Přitom SK Slavia měla zápas s Angličany pojištěný proti špatnému počasi u Banky Slavie, která byla za 1. republiky našim velkým mecenášem a asi není pravděpodobné, že by SK Slavia chtěla, aby utrpěl škodu její sponzor.
    Divím se, že ještě nikoho nenapadlo prosté vysvětlení, že třeba nějaký sparťan s holou hlavou, který neuměl ani do 5-ti počítat, si "spletl" slávistickou pěticípou hvězdu, postavenou na hrot, s hvězdou Davidovou a ostatní to nesmyslné "Jude Slavie" po něm začali papouškovat.
    I v tomto případě platí, že ten kdo nejvíc křičí, od toho to fičí. Vždyť za 1. republiky byla Pražská židovská obec jedním z hlavních mecenášů AC Sparta a řada předsedů a členů výboru AC Sparta bylo celkem logicky v tomto období hebrejského původu. Také Spartě dával toto období fašistický tisk za protektorátu pěkně sežrat a písálkové z toho dokonce vyvozovali i pokles výkonnosti fotbalistů AC Sparty v letech 2. světové války, kdy byla AC Sparta věčně druhá. Více je možné se o této problematice dočíst například v knižce Zdeňka Zikmunda, Na levém křídle Edvard Beneš.

    • Re: Fotbal a nenávist. Bican zachránil reportéra před transportem, antisemitismus ale

      SKEP     před 6 lety 17.10.2018 19:49 |  
      4 0

      Pouze doplnim, že právě Sparta měla ve svém znaku šesticípou hvězdu, a to až do poloviny 50. let. Viz. Atlas českého fotbalu.

      • Re: Fotbal a nenávist. Bican zachránil reportéra před transportem, antisemitismus ale

        Ondráš     před 6 lety 18.10.2018 08:57 |  
        0 1

        Šesticípou? To asi ne, historický znak měli vždycky pěticípou hvězdu - takovou tu echt komunistickou, i když s komáry to původně nemělo co dělat.

        • Re: Fotbal a nenávist. Bican zachránil reportéra před transportem, antisemitismus ale

          SKEP     před 6 lety 18.10.2018 16:52 |  
          2 0

          Pochopitelně netvrdím, že židovská hvězda původnímu sparťanskému znaku (cca. 1896 - 1963) dominuje, nicméně prokazatelně na něm vyobrazena je! Jako důkaz uvádím "Atlas" a strany číslo 8, 12, 13, 14, 15, 21, 24, 25, 26, 27, 28, 34, 38, 39, 50 a 51. Existenci žlutě vyvedené Davidovi šesticípé hvězdy jednoduše nelze popřít!
          Tento hebrejský symbol jsem dohledal pouze ve spojitosti se Spartou, ostatní kluby do znaku umisťovaly hvězdy pěticípé, příp. čtverce či kolečka (SK Kladno, SK Meteor VIII, SK Libeň, SK Nusle, Čechie Karlín, Bratislava atd.), tudíž je nabíledni řadit Spartu po bok ŽSK (židovský sportovní klub) Hagibor, či jiných Maccabi a Hakoahů. Jsem totiž přesvědčen, že židovská hvězda v klubovém znaku musí mít svůj konkrétní heraldický význam. Snad plodný publicista a svědomitý oznamovatel p. Zápotocký nalezne pro tuto jiddiš otázku přijatelné vysvětlení.

  4. Re: Fotbal a nenávist. Bican zachránil reportéra před transportem, antisemitismus ale

    Ladislav (přítel SN)     před 6 lety 18.10.2018 05:01 |  
    0 0

    Tady je celá vzpomínková akce popsána podrobněji, včetně toho, kde jsou nainstalovány jednotlivé panely (např. panel o záchraně sportovního komentátora Josef Laufera je v Erhartově cukrárně v Holešovicích - Milady Horákové 387/56).
    https://praha.idnes.cz/vystava-transport-zidu-praha-bubny-letna-vystava-fotbal-pe6-/praha-zpravy.aspx?c=A181017_433404_praha-zpravy_nuc