Fortuna liga

Liberec - Slavia 0:1

Slavia po reprezentační pauze hrála v Liberci. Potvrdilo se, že na severu Čech je horká půda, když padlo hned jedenáct žlutých karet a i jedna červená. Branka padla jen jedna, hned v úvodu zápasu ji vstřelil Stoch. Sešívaní si tak i přes nepovedený výkon připsali do tabulky velmi cenné tři body.

Během dvoutýdenní pauzy, během které si několik slávistů plnilo reprezentační povinnosti, se zlepšil zdravotní stav týmu. Dlouhodobá zranění dnes zabránila ve startu Jakubu Hromadovi, Marku Alvirovi, Lukáši Pokornému a Stanislavu Teclovi. Milan Škoda a Jan Sýkora již trénují s týmem, ale ještě nejsou stoprocentně připraveni na to, aby byli alespoň na lavičce.

Zápas začal hodně hekticky, když hned po minutě hry Zmrhal dobře anticipoval malou domů libereckých a Mikula ho před vápnem zatáhl. Obránce domácích dostal žlutou kartu a pískal se přímý kop z velmi výhodné pozice. Dobrou šancí nepohrdl Miroslav Stoch, který technickou ranou přes zeď uklidil míč do sítě a hned ve 3. minutě poslal Slavii na stadionu U Nisy do vedení! Po deseti minutách hry přišla další zásadní událost. Souček fauloval Oršulu a hosté rozehrávali standardku z větší vzdálenosti. To by ještě nebylo tak zajímavé, ale Potočného utaženou střelu Kolář jen vyrazil před sebe, míč však stihl dostihnout před atakujícím Mikulou. Ten tísněn Kúdelou nešťastně podklouzl a tvrdě se srazil s naším brankářem. Sudí Příhoda domácímu bekovi ukázal druhou žlutou a následně i červenou kartu a slávisté tak měli od 13. minuty výhodu jednoho muže v poli. Na hřišti to však příliš vidět nebylo, podobně jako v Ostravě sešívaní znervózněli a nedokázali trvaleji podržet míč a oslabeného soupeře uzamknout na jeho polovině. Hrál se tak otevřený fotbal nahoru dolů, Liberec hrál vzadu na velké riziko, ale Slavia četných okének v obraně domácích nedokázala využít, zejména kvůli vlastní nepřesnosti v kombinaci. Jedinou větší šanci měl opět Stoch, proti němu ale dobře vyběhl Nguyen a podržel svůj tým. A když se ani na druhé straně neujala další rána Potočného z přímého kopu, se kterou si tentokrát Kolář jistě poradil, tak se šlo do šaten za jednobrankového vedení Pražanů.

Do druhé půle nahradil Traorého, který měl menší zdravotní problémy a žlutou kartu na kontě, Mešanovič. A taktéž úvod druhého dějství slávistům vyšel. Hned ve 47. minutě totiž Baluta, jenž zůstal osamocený na hranici vápna, napálil břevno! Další dobrou možnost měl o minutu později Hušbauer, který z úhlu postupoval vstříc Nguyenovi. Jeho točená rána ale minula vzdálenější šibenici! A do třetice mohl vedení Slavie navýšit Mešanovič. Jeho střelu pod břevno ale dokázal domácí brankář vytěsnit nad branku! Velká škoda pro Slavii, že dobrého vstupu do druhého poločasu nedokázala využít. Následně totiž její výkon upadl do hlubin podprůměru a v záloze citelně chyběl střídaný Traoré, který dokáže velmi dobře podržet míč a kombinovat. Slávisté se místo územní převahy snažili o dlouhé míče za obranu, byli však zoufale nepřesní a často jen odevzdávali míče statečně bojujícím domácím. Výsledkem tak byla obrovská nervozita na kopačkách našich hráčů a spousta žlutých karet na jejich kontě. Přes územní tlak se ale Liberec do velkých šancí naštěstí nedostával. Za zmínku stojí jen Breiteho rána ze střední vzdálenosti, která těsně minula tyčku Kolářovy svatyně. Vypjatého závěru nás mohl ušetřit Hušbauer, jeho nádhernou ránu z voleje ale opět zastavilo břevno domácí branky! Infaktový moment pro příznivce sešívaných přišel v 82. minutě, kdy se ze strany do našeho vápna vřítil Koscelník, obešel Bořila a následně upadl. Situace vypadala na první pohled jako jasná penalta, sudí Příhoda ovšem nepískal a následně celou věc konzultoval s videorozhodčím. Na opakovaném záběru pak bylo jasně vidět, že Bořil se protihráče ani nedotkl a šlo tak o věrohodně nafingovanou, ale jednoznačnou simulaci. Pokutového kopu se tak domácí pochopitelně nedočkali, ač se jejich lavička hodně rozčilovala. V 85. minutě ještě potvrdil svůj výborný výkon domácí brankář Nguyen, který dokázal vyrazit Stochovu pumelici. Závěr dlouhého pětiminutového nastavení byl pak hodně hektický, Slavia byla přikována na vlastní polovinu a musela čelit několika standardním situacím. Vše ale ubránila, aniž by došlo k ohrožení naší branky.

Brankář Kolář tak udržel čisté konto a červenobílí si z horké půdy na stadionu U Nisy odvezli velmi cenné tři body po trefě Stocha z úvodu zápasu. Jejich výkon proti oslabenému soupeři byl ale podobně jako proti Baníku hodně nervózní.

12. - Neděle 21. 10. 2018 17:00

Fortuna liga, 2018/2019
0 - 1
0 - 1
FC Slovan Liberec
FC Slovan Liberec

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

3. Miroslav Stoch

Komentáře (455)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé