Fortuna liga

Sparta - Slavia 2:2

Dnešní 290. derby pražských S tradičně přitahovalo tradičně pozornost celé republiky! Slavia do něj šla z lepší výchozí pozice, výhodu domácího prostředí však měla Sparta. Tvrdý zápas nakonec skončil remízou 2:2, se kterou asi není spokojený ani jeden tým.

Trenér Trpišovský do derby vyslal očekávanou sestavu, avšak s jedním překvapením. Na hrotu měl podle předzápasové grafiky být Jaromír Zmrhal, jeho obvyklé levé místo pak měl zaujmout Olayinka. Na hřišti tomu bylo ale dle očekávání naopak a na hrotu hrála právě naše africká letní posila. Jen na lavičce tak začali Matoušek či Mešanovič. Milan Škoda nebyl kvůli nemoci ani tam. Jinak dle očekávání se po karetním trestu do sestavy vrátili Ngadeu i Bořil. Na pozici podhrota pak dostal přednost Traoré před Balutou a Sýkorou.

U domácích se před zápasem spekulovalo, zda nastoupí v rozestavení 3-5-2 nebo 4-4-2. Nakonec šlo o druhou možnost, když dostalo přednost ofenzivnější pojetí s Plavšičem na levém kraji zálohy místo Costy v pozici třetího stopera. Dle očekávání pak v útoku rudých nastoupili Tetteh a Pulkrab, když obvyklý kapitán Šural zůstal jen na lavičce.

Zápas začal hodně zostra, sudí Ardeleánu dal hned na úvod najevo, že nebude pískat hraniční zákroky. Do první zajímavější šance se dral průnikem do středu Chipciu, ale jeho střela byla zablokována. Ve 12. minutě měli náznak šance i slávisté. Nita si vyběhl pro míč do hloubi pole, ale rozehrál nepřesně. Trefit odkrytou branku se pokoušel Stoch, ale v těžké pozici se mu to před brankářovým návratem nepodařilo. První skutečná šance tak přišla až ve 24. minutě, kdy Kanga vysunul Tetteha, který pálil v pokutovém území z úhlu. Kolář ale dobře zakročil a vyražený míč naše obrana odklidila. Dobrá šance přišla o pár minut později i na druhé straně. Po rohovém kopu zůstal zhruba na penaltě volný Coufal, ale míč trefil špatně, takže vzrušení bylo zbytečné. V 35. minutě zase tvrdou ránou z dálky protáhl Koláře Kanga. Závěr poločasu pak konečně nabídl góly. A prvně rozvlnili síť sešívaní! Po rohu Hušbauera se dokázal k hlavičce prosadit Kúdela, Nita míč vyrazil jen do tyče, od níž se balón dokutálel do sítě - 1:0 pro Slavii! Radost navíc mohla být brzy dvojnásobná, když po centru Zmrhala rozezvučel tyč Olayinka. Tentokrát se však naštěstí pro Spartu míč odrazil zpět do pole. Vedení Slavie bohužel netrvalo dlouho. Ve 42. minutě po výborném centru Čiviče skóroval hlavou z bezprostřední blízkosti Tetteh - 1:1. Co hůř, v samotném závěru poločasu měli sparťané výhodu přímého kopu z velmi dobré vzdálenosti. Stanciova střela po teči skončila mimo, bohužel ji ale odrazil ve zdi rukou Traoré a kopala se penalta. Kolář sice směr střely vystihl, ale Kanga míč trefil natolik razantně, že rozvlnil síť. Do kabiny se tak šlo za stavu 2:1 pro Spartu.

Do druhé půle už nenastoupil dnes velmi špatný Traoré, kterého nahradil Baluta. Místo očekávaného tlaku a snahy o vyrovnání ale slávisté působili hodně zaskočeně a na hřišti se jim nedařilo. Brzy navíc musel pro zranění střídat střelec první branky Kúdela, místo něhož naskočil Deli. Sparta v poklidu kontrolovala hru, šance si ale nevytvářela. Druhá půle tak působila hodně ospalým dojmem, výjimkou byl snad jen centr Bořila, který Nita neudržel, ale s odklizením míče mu pomohli obránci. Mezitím ještě musel střídat další zraněný slávista Hušbauer za Sýkoru, na sparťanské straně zase musel odstoupit Tetteh. A pak to přišlo jako blesk z čistého nebe! Sýkora kopl roh, nejvýše si vyskočil Souček a hlavou míč umístil nechytatelně k tyči - 2:2! Spartu vyrovnávací gól zaskočil a od té doby začala kupit nevynucené ztráty. Ani Slavia, která na tom byla očividně fyzicky lépe, ale nehrála nijak zvlášť dobře a nedokázala špatné hry rivala využít. Posledních dvacet minut hry tak bylo oboustranně plné nepřesností. Slavia sice převzala územní převahu od Sparty, ale to bylo vše. Závěrečný hvizd byl tak trochu úlevou pro všechny - ač s výsledkem nemohl být nikdo spokojen, tak zápas dohrávaly dvě vyčerpané a pomlácené armády. Sparťané byli od obdrženého gólu v herní křeči a šlapali vodu, slávistům zase zápas celkově příliš nesedl a dohrávali ho se zraněným Coufalem, který už nemohl vystřídat. Dělba bodů se tak dá označit za spravedlivou, ač se na Letné po konci zápasu rozhostilo ticho a nejásal ani jeden z táborů.

14. - Neděle 04. 11. 2018 17:00

Fortuna liga, 2018/2019
2 - 2
2 - 1
AC Sparta Praha
AC Sparta Praha

42. Tetteh
45. Kanga (pen)

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

36. Ondřej Kúdela
70. Tomáš Souček

Komentáře (550)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé