Fortuna liga

Karviná - Slavia 1:3

Po reprezentační pauze pokračovala slávistická ligová cesta za cíli nejvyššími v Karviné. Bojovný zápas Slavia zvládla a zvítězila brankami Součka, Stocha a střídajícího Olayinky 3:1. Na 1:1 vyrovnával nešťastným zásahem do vlastní branky Bořil. Díky páteční remíze Plzně v Liberci mají červenobílí na čele tabulky čtyřbodový náskok.

Oproti poslednímu ligovému kolu došlo v sestavě Slavie k několika změnám. Předně si záda dal dohromady Ondřej Kolář a po jednozápasové pauze znovu naskočil na pozici brankářské jedničky. Ve středu obrany nastoupil uzdravený Ondřej Kúdela místo Michaela Ngadeua, který trávil reprezentační pauzu ve společnosti kamerunských lvů a dorazil do Prahy až ve čtvrtek. V útoku se po dobrém vystoupení proti Chrudimi objevil uzdravený Milan Škoda a na podhrotu Jan Sýkona nahradil Alexandra Balutu. Letní posila z Rumunska, s níž trenéři nejsou úplně spokojeni, se pak nevešla ani na lavičku. Zbytek sestavy byl vcelku očekávaný: při zranění Coufala na pravém beku Michal Frydrych, Simon Deli uprostřed a Jan Bořil vlevo. Uprostřed hřiště Josef Hušbauer a Tomáš Souček, na krajích zálohy Miroslav Stoch a jaromír Zmrhal. 

Domácí měli během reprezentační pauzy na pilno. Po domácí prohře se Spartou skončil trenér Nádvorník a nahradil jej slovenský kouč Norbert Hrnčár. Ten měl tak jenom pár tréninků na to, aby poznal své nové svěřence, vtiskl jim nějaký herní styl a také vymyslel, jak nahradit nejlepšího hráče týmu Lukáše Budínského, který výše uvedené utkání odnesl červenou kartou a stopkou na dlouhé tři zápasy. Další citelnou ztrátou byla absence Filipa Panáka, hráče, o němž se v minulosti mluvilo i v souvislosti se Slavií a teď je v hledáčku jak konkurenční Sparty, tak Baníku OStrava. Vyučený útočník se v letošní sezóně chytil na postu stopera, ovšem po artroskopii kolena už na podzim Karvinskému týmu nepomůže. Další ranou do plánů nového trenéra bylo zranění Tomáše Vágnera, střelce, který Slavii vždycky dokázal potrápit.

Karvinští do zápasu vstoupili sympaticky a aktivně a deset minut Slavii do nějakého tlaku nepouštěli. Rozhodně to nevypadalo, že by favorizovaní hosté měli mít tlak a domácí měli hrát na brejky. Ovšem v desáté minutě Hušbauer parádním pasem nastartoval na levé straně Zmrhala, ten hned z první přízemním centrem našel Součka a červenobílí se radovali. Tedy jenom chvilku, protože pomezní považoval Zmrhalovo postavení za ofsajdové, ale správně zvedl praporek až po skončení akce a dal tak šanci přezkoumání videem. Postavení našeho levého záložníka bylo opravdu hraniční, ale video branku posvětilo - 0:1. Obraz hry se až tolik nezměnil. Slávisté měli míč více na kopačkách, ale Karviští nebyli v poli úplně odevzdaným soupeřem. Ovšem co je to platné, když ve finální fázi okolo vápna byli naprosto bezradní. Slavia se nemohla prosadit po standardních situacích. Dostala k dispozici dva trestné kopy z dobrých pozic na pravé straně, ale centry pokaždé k útočícím hráčům nedoletěly. Ve dvacáté minutě se středem parádně protáhl Hušbauer, obhodil si Janečku a jeho ránu vykopl Berkovec. Ve 28.minutě se Karviné povedla akce, na jejíž konci byl žlutý faul Kúdely na Moravce. Trestný kop přímo z rohu pokutového území bez problémů lapil do rukavic Kolář. Karviná nadále kousala a dočkala se odměny. Dramé unikl po levé straně, na jeho centr nedoskočila dvojice na přední tyči, Kolář rychle klesající míč zasáhl tak nešťastně, že ten se od dobíhajícího Bořila odrazil do prázdné branky - 1:1. Takřka vzápětí byl Janečkou nesmyslně v pokutovém území sestřelen Sýkora Rozhodčí Valeš sice nepískal, ale okamžitě se šel podívat na video a po prvním shlédnutí situace ani příliš neváhal. Penaltu bez problémů proměnil Stoch - 1:2. Slávisty rychle obnovené vedení uklidnilo, možná až příliš. Karvinští si ověřili že to dopředu jde a dále zlobili, ovšem ani jeden tým si už do přestávky vážnější situaci nevypracoval. Berkovec zasahoval proti Hušbauerově střele zpoza vápna po sólu Stocha a možná ani nemusel, podle opakovaných záběrů to vypadalo, že balón šel nad branku. Na druhé straně Slávisté málem zadělali na vyrovnání nepovedeným odkopem Deliho, kterému míč sjel po šajtli, ovšem Kolář měl k němu nejblíže. V nastavení první půle se ještě jednou kontrolovalo video a to i tentokrát bylo na straně Slavie - Deli rukou v pokutovém území nehrál. 

V první půli jsme viděli neurovnaný zápas plný chyb a nepřesností, málokterá akce vedla ke střele na branku, oba brankáři hráli více nohama, než že by museli něco chytat. Berkovec byl dvakrát bezmocný, potom jej Hušbauer po krásné individuální akci trefil do nohy. Kolář po pohodově chyceném trestném kopu neměl moc štěstí při centru Dramého, což vyústilo ve vlastní gól. Třikrát bylo v akci video a třikrát rozhodlo ve prospěch hostí, což domácí diváci nekvitovali zrovna s povděkem.

I ve druhé půli Karvinští začali aktivně, hned v první minutě Galuška vyzpovídal Frydrycha a jeho přízemní centr odvracel Deli. Na druhé straně Sýkora vysunul doleva Zmrhala a jeho ránu z úhlu vyrážel Berkovec. Slavia získala územní převahu a tlačila se za třetím gólem ovšem její akce k nějakému ohrožení Berkovce nevedly. Maximálně se po centru Zmrhala opět zkoumalo video, jestli nebyla v akci ruka.  Karviná rychle zjistila, že dlouhé nákopy bez problémů sbírá Deli a tak se pokoušela o akce po zemi. V 63.minutě unikl po levé straně Galuška, dával míč do tutovky pod sebe na Moravce a akci zlikvidoval obětavě Bořil. Z protiútoku poškádlil Berkovce ranou z dálky Zmrhal. V 66.minutě vyvezl balón Bořil, Souček posunul doprava na Zmrhala, ten mu krásně vrátil a Součkova rána orazítkovala tyč. Vzápětí přitopili pod kotlem Karvinští a sérii centrů musel uklidnit až Kolář. Na druhé straně Frydrychův centr našel Škodu, ale ten v záklonu hlavičkoval nad. Právě Milana Škodu vystřídal v 72.minutě Olayinka a už o tři minuty později přišel kýžený třetí gól: Akci rozjel Souček, Zmrhal prostrčil balón do pokutového území na Sýkoru, jeho šikovné zpracování s otočkou vyústilo k tomu, že se balón odrazil k ideálně postaveném Olayinkovi a ten bez problémů zamířil mezi nohy bezmocného Berkovce - 1:3. V 83.minutě potěšil oko fotbalového fandy Zmrhal stahovačkou vpravdě futsalovou, byla z toho žlutá karta pro domácího stopera a trestný kop, který však Hušbauer poslal nad branku. Kuriozní chvilka přišla v samotném závěru. Do hry měl přijít Matoušek, ale proti byla elektronická tabule, která vypověděla poslušnost. Slávistický mladík s úsměvem poskakoval u postranní lajny dobře dvě minuty a na hřiště se dostal až v okamžiku, kdy se rozběhl nastavený čas. Krátce poté ještě slávistickou obranu pozlobil Lingr, když vletěl mezi váhající trojici Deli, Frydrych, Kolář, hlavou sebral bezprizorní balón, ale ukopl si jej do zámezí. Slavia tak nakonec v pohodě dovedla zápas k vítězství.

Trenér SK Slavia Jindřich Trpišovský: Karviná asi je můj oblíbený soupeř, neprohrál jsem s ní ani se Žižkovem. Každopádně jsme měli respekt, protože u domácích došlo ke změně trenéra, odehráli dobré utkání se Spartou i Jabloncem, který dokonce porazili. Po třetí brance jsem si hodně oddychl, protože Karviná vůbec nehrála špatně. Útočníkům to tam moc nepadá, zaplať pánbůh za ty záložníky, Tomáš Souček to je prostě maratonec ten zvládá jak bránit, tak útočit. Na Plzeň jsme nekoukali, v téhle soutěži může každý porazit každého, pro nás je důležitý náš výkon.

Trenér MFK Karviná Norbert Hrnčár: Dneska rozhodla kvalita Slavie, věděli jsme s kým máme co do činění. Bohužel nám to dneska nevyšlo. První gól nebyl až takový problém, horší byla ta druhá branka hned po vyrovnání. 

Hráč utkání Tomáš Souček: Bylo hodně důležité, že jsme hned po vyrovnání znovu získali vedení a do šatny šli s výhodou v zádech. Hodně mě mrzí ta tyč, protože jsme si to s Jardou dobře dali amohl z toho být krásný gól. Dneska to byl velice bojovný zápas, měli jsme hodně ztrát, soupeři taky, ve druhé půli už jsme ovládli hřiště. 

16. - Sobota 24. 11. 2018 14:00

Fortuna liga, 2018/2019
1 - 3
1 - 2
MFK Karviná
MFK Karviná

30. Bořil (vlastní)

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

10. Tomáš Souček
32. Miroslav Stoch (pen)
75. Peter Olayinka

Komentáře (359)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé