Fortuna liga

Opava - Slavia 2:3

Po dlouhých letech se Slavia v pondělní dohrávce představila na hřišti nováčka z Opavy. A byl z toho zápas jako řemen! Pět gólů, dvě tyčky, dva obraty, dvě penalty, jedna červená karta a zejména vítězství sešívaných 3:2!

Tomu se na domácím hřišti po návratu z nuceného exilu v Brně daří. Bylo tak jasné, že slávisty nebude v bouřlivém prostředí čekat lehký zápas. Trenér Trpišovský oproti nepovedenému čtvrtečnímu zápasu v Bordeaux udělal tři změny v základní sestavě - místo Deliho nastoupil Kúdela, Traorého nahradil Sýkora a na hrotu místo Matouška dostal po zranění podruhé za sebou ligovou příležitost od první minuty Škoda.

Slavia měla dobrý vstup do zápasu, nejprve se do šance dostával z boku Zmrhal, ale střela či snad přihrávka na nabíhající spoluhráče mu vůbec nesedla a atakovala spíše rohový praporek. V 10. minutě se náběhem uvolnil na straně Coufal a z první vracel k okolí penalty. Tam nejprve promáchl Souček, ale v nepřehledné situaci ještě zvládl rychle dorážet Škoda, bohužel míč z jeho kopačky šel těsně vedle. Náš kapitán to zkoušel hlavou o pár minut později po centru Hušbauera, ale v těžké pozici šibenici minul zhruba o dva metry. Zasloužená gólová radost slávistů tak přišla ve 24. minutě po jednoduché akci. Coufal hodil dlouhý aut do vápna, tam ho prodloužil Souček na zadní tyč, kde se z první pěkně prosadil Zmrhal - 0:1! Ojedinělou šanci si Opava připsala ve 28. minutě. Ngadeu nezachytil náběh Kuzmanoviče, který postupoval sám na Koláře. Naštěstí však ve vyložené šanci rozvlnil jen boční síť! Slavia pak nadále diktovala tempo hry, po rychlé akci si míč navedl na levačku Zmrhal a pálil těsně vedle. Stoprocentní šanci pak ve 35. minutě zahodilo duo Škoda a Sýkora. Prvně jmenovaný pálil tváří v tvář brankáři do tyče, druhý pak odražený míč poslal vysoko nad prázdnou branku. Sešívané tento moment mohl velmi mrzet, protože o pár minut později ve vápně zbytečně fauloval Bořil a domácí kapitán Zavadil z penalty nedal Kolářovi šanci zasáhnout - 1:1. Opava, která dosud tahala za kratší konec, byla najednou na koni a sahala po vedení. Po Zapalačově centru trefil hlavou břevno Kuzmanovič! Rozhozená Slavia pak mohla být ráda, že přišla poločasová přestávka.

Ani ta ale uklidnění na kopačky červenobílých nepřinesla. Opava si přenesla euforii i do začátku druhé půle a podruhé udeřila v 51. minutě, kdy se prosadil Smola. Pomezní ale mával ofsajd, který následně potvrdilo i video, branka tedy nemohla platit. Domácí ale dlouho smutnit nemuseli, protože regulérní gól vstřelili hned po minutě hry. Slávisté propadli a Opava se hnala do přečíslení tři na dva. Míč doputoval přes Kayambu na Kuzmanoviče a ten prostřelil Koláře - 2:1. Kouč Trpišovský zareagoval stažením neproduktivního Sýkory, kterého nahradil Olayinka. A vyrovnání přišlo brzy, ač v tom čerstvý muž na trávníku prsty neměl. Hušbauer poslal krásný míč za obranu na Zmrhala, Šrom zaváhal a zůstal v brance, čehož náš odchovanec využil a střelou mezi nohy vstřelil svou druhou branku v zápase - 2:2! Pak přišla kratší hlušší pasáž, kdy se čekalo, který tým se v závěru více pohrne za vítěznou trefou. Vše rozčísl opavský útočník Smola, který se během pěti minut nechal nesmyslně vykartovat za řeči a poté za vražení do protihráče v přerušené hře. Zkrat domácího hráče byl dárkem pro Slavii. A přesilovku využili sešívaní velmi rychle po krásné přímočaré akci. Hušbauer z hloubi pole naservíroval další dlouhý pas, tentokrát do náběhu Bořilovi, ten z první vracel před branku, kde na zadní tyči ve skluzu zakončil do sítě Souček! Fantasticky provedená fotbalová moderna znamenala vedení 3:2 pro naše barvy! V 80. minutě mohlo být ještě veseleji, ale hlavičku Deliho z rohového kopu zastavila tyč! Slavia závěr zápasu kontrolovala, po Zmrhalově centru hlavičkoval v dobré pozici vedle Olayinka. Ještě jednu potvrzující branku mohli sešívaní přidat v poslední minutě nastavení, kdy byl ve vápně brankářem Šromem sražen Stoch. Sám faulovaný hráč ale zahrál penaltu špatně a nechal vyniknout domácího gólmana. Příliš vadit to ale nemuselo, protože záhy byl odpískán konec a Slavia tak získala velmi cenné tři body z horké opavské půdy!

17. - Pondělí 03. 12. 2018 18:00

Fortuna liga, 2018/2019
2 - 3
1 - 1
Slezský FC Opava
Slezský FC Opava

37. Zavadil (pen)
53. Kuzmanovič

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

24. Jaromír Zmrhal
59. Jaromír Zmrhal
74. Tomáš Souček

Komentáře (556)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé