Fortuna liga

Slavia - Mladá Boleslav 3:2

V osmnáctém kole do Edenu přijela Mladá Boleslav. Šlo o poslední ligový zápas Slavie na domácím hřišti v roce 2018, ovšem o úplné loučení s kalendářním rokem se nejednalo. Na to dojde až ve čtvrtek v posledním zápase základní skupiny Evropské ligy.

Trenér Trpišovský udělal v sestavě oproti poslednímu zápasu tři změny. Dvě byly vynucené: Hušbauera nepustil do hry trest za čtyři žluté karty, Sýkorovi vystavila stopku nemoc. Do hry tak na pozici druhého defenzivního štítu naskočil Traoré, na podhrot se posunul Stoch a jeho post křídelního záložníka zaujal Olayinka. Třetí změna se udála ve stoperské dvojici, kde Ngadeua nahradil Deli, takže obrana začala tak, jak končila utkání v Opavě. Mladá Boleslav nechala na lavičce Matějovského a Konatého, ovšem na svém místě ve středu útoku byl připraven nejlepší střelec letošního ligového ročníku Nikolaj Komličenko.

Domácí začali zostra. Hned ve druhé minutě dostal míč do sítě Coufal, ovšem veškeré vzrušení bylo zbytečné, neboť přihrávajícímu Stochovi byl správně máván ofsajd. Vzápětí se v dobré pozici ocitl opět pravý bek Slavie, tentokrát to místo centru za branku asi chtělo střelu. Slavia dál svého soupeře v jedovatě zelených dresech svírala a hledala skulinky v jeho sevřené obraně. Olayinka po svých kličkách na levé straně už pochopení u nabíhajícího Škody nenašel, Zmrhalův úprk po pravé straně a následný centr odvrátila obrana těsně před napřahujícím se Stochem. Stochův centr hlavičkoval Škoda nad a další Olayinkův průnik a střelu srazila obrana na roh. Po něm se k odraženému míči dostal Traoré a jeho ránu vyrážel Šeda. Tlak sílil a gól visel ve vzduchu. Po  rohu z pravé strany hlavičkoval ideálně Deli a opět se vyznamenal Šeda. Další Stochovu ránu vyrazil hostující gólman jenom před sebe, k dorážce se tlačil Souček, ale na koncovku už to nebylo a přihrávka od brankové čáry před branku neprošla. Zmrhal opět unikl po pravé straně, po zpětné přihrávce pálil Stoch a Šeda si pomalu začínal říkat o titul "gólman kola". Po Stochově centru z trestného kopu se domácí dožadovali penalty za stažení nabíhajícího Deliho, ale hra pokračovala. Olayinka stihl balón na hrací ploše, jeho centr Souček poslal hlavou nad a teprve potom se zkoumalo video. Po krátké chvíli opravdu přišla na řadu penalta a nádavkem žlutá karta pro faulujícího Džafiče. Míč si na penaltovou značku postavil Milan Škoda a přesnou ranou skóroval - 1:0. Slavia pokračovala v tlaku, po Olayinkově centru a hlavičce Součka míč proskákal kousek vedle pravé tyče boleslavské branky. Pas od Traorého na Zmrhala byl o metr delší, než by nabíhající záložník potřeboval k tomu, aby šel na branku zcela sám. Ve 28.minutě si pokoušel vykoledovat faul u pokutového území domácích Mareš, ale zatímco předváděl etudu "umírající labuť", akce pokračovala. Škoda nabil Zmrhalovi a jeho gólovou bombu srazil jeden z obránců. Vzápětí kompletní červenobílá obrana pobavila fanoušky ťukesem z první mezi skluzujícími soupeři. Vše vyšlo na centimetry, o slabší jedince v hledišti se pokoušel infarkt.  Bolka zazlobila v závěru první půle, když Mareš sebral Traorého nepovedený pas a jeho pokus zblokoval Kúdela na roh. Po něm byla v pokutovém území domácích trma vrma, ale nakonec vše skončilo odkopem od branky. První půle tak skončila nejtěsnějším vedením domácího celku.

Do druhé půle nastoupili oba týmy beze změn, ovšem hosté začali odvážněji než v první půli. Hned po rozehrání to zkoušel zdálky Džafič, jeho pokus šel bezpečně mimo. Vzápětí po několika těžkých nedorazech v obraně domácích pálil z úhlu Komličenko a Kolář musel na zem. Na druhé straně se do Coufalova centru položil Olayinka, jeho hlavička šla vedle. V 51 minutě Olayinka dobrým napadáním odebral balón už na půlce soupeře, Traoré parádní přihrávkou od levé postranní čáry našel z druhé strany nabíhajícího Stocha a ten s přehledem obhodil vybíhajícího Šedu - 2:0!  V 55.minutě divákům zatrnulo, když se po Marešově žlutém faulu dlouho z trávníku nezvedal Tomáš Souček, ale nakonec vše dobře dopadlo. Po následném trestném kopu míč propadl ke Škodovi, ale ten z otočky hradbu těl nepropálil. Z další akce našel Coufal centrem Olayinku, ten si rozhýbal obránce a krásným technickým pokusem orazítkoval břevno, odražený míč napálil Zmrhal svou slabší nohou daleko mimo tři tyče. Hra se trochu zklidnila, hosté po hodině hry poslali do hry Matějovského, ovšem další šanci si vypracovala Slavia. Stoch udržel na středu hřiště balón, poslal jej do uličky Olayinkovi a jeho rána popálila rukavice gólmana Šedy. Boleslav se pokoušela s výsledkem něco udělat, ale v této fázi zápasu se dočkala jenom žluté karty pro Matějovského, který dojel Bořila vyvážejícího balón. V 73.minutě Zmrhal přidržel míč na levém křídle, včas jej připravil zabíhajícímu Stochovi, jeho podkopnutý centr přeletěl bezmocného Šedu a Olayinka dotrkl míč do sítě - 3:0. Za tohoto stavu už trenér stáhl ze hry dobře hrajícího Škodu a na trávník vyběhl Muris Mešanovič. Ten vzápětí sklepl Bořilův centr k Olayinkovi a jeho ránu musel krýt Šeda. V 81. minutě musel Kolář krýt volej Hubínka, ale rána šla po zemi do středu branky, tak s tím neměl nejmenší problém. Hra v poklidu plynula k očekávanému závěru, do hry se postupně dostali Zelený a Matoušek, kteří nahradili Coufala s Bořilem. Z ničeho nic přišla nepřesnost domácích ve středu hřiště, Traorému míč vypíchl Matějovský, za jeho kolmou přihrávkou se prodral Komličenko a svůj nájezd zakončil nechytatelnou bombou ke Kolářově levé tyči - 3:1. Zápas dostal nový náboj, Boleslavští vycítili šanci a zatlačili domácí. Když už se rozeběhl nastavený čas, vstoupilo podruhé do hry video a tentokrát přisoudilo penaltu hostům po faulu Traorého na Nováka. Komličenko jí bezpečně proměnil a zadělal na drama. To se nekonalo hlavně proto, že Olayinka dokázal dovézt balón k rohovému praporku a tam už domácí zápas dohráli. 

Slávisté nakonec svého soka porazili pouze o gól, když Komličenko svůj kanonýrský souboj s druhým nejlepším ligovým střelcem vyhrál 2:1. I nadále tedy vedou tabulku s náskokem čtyř bodů a už je jisté, že se na prvním místě budou vyhřívat celou zimní přestávku, ať už poslední podzimní dějství dopadne jakkoliv.

Trenér Mladé Boleslavi Josef Weber: Musím pogratulovat Slavii k zaslouženému vítězství, ten výsledek vypadá těsně, ale Slavia nás přehrávala, na některé její hráče je radost se dívat. Poločasový výsledek byl pro nás ještě slušný, do druhé půle jsme vstoupili odvážně, ale ukázalo se, že to je voda na mlýn brejkovým hráčů Slavie, což dokumentovala krásná druhá branka z kopačky Stocha. Nakonec od nás byla druhá půle lepší a přes dva inkasované goly jsme byli Slavii alespoň trochu důstojným soupeřem.  Ty kontaktní góly jsme měli dát dřív, pokud jsme chtěli pomýšlet na vyrovnání.  Co se týče Komličenka máme příslib, že i na jaře bude hráčem Mladé Boleslavi, ale víte jak to ve fotbale chodí. 

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský: Dneska budu spokojen, i když ten výsledek je jenom 3:2. Hra měla kvalitu, výborně jsme kombinovali, všechno bylo v pohybu. Do 80.minuty jsme byli spokojeni, ten závěr jsme si představovali jinak, ale máme tři body, takže celkově spokojenost. Milan škoda se postupně zlepšuje, myslím, že dneska to byl jeho nejlepší výkon sezóny, měl dobrý pohyb, dobře sklepával míče spoluhráčům, chybí mu ten gól ze hry. Myslím si, že Milan ještě výrazně promluví do téhle sezóny, je to lídr nejenom na hřišti, ale i v kabině. Na čtvrtek ten dnešní zápas nebude mít vliv, to bude úplně jiná soutěž. Pro ligu je pro nás důležité, že jsme navázali na ty dva vítězné venkovní zápasy a to nejenom výsledkem, ale i kvalitou hry. Pořád nás sráží produktivita, jak si rozumíme ve hře v poli, tak okolo pokutového území začneme zmatkovat. V tom závěru tam bylo hodně změn, Tomáš Souček nebyl úplně fit, byl trochu nachlazen, navíc tam na něj byly dva ostřejší zákroky, proto šel ze hřiště a těch posledních deset minute bez něj už to nebylo ono. Ale spíš to nastartoval ten moment, kdy jsme uprostřed hřiště ztratili balón a Komličenko z toho dal gól, jinak jsme to hráli dobře a v poklidu. Je to fotbal a stát se v něm může cokoliv, viděli jste, že čtyři minuty před komncem to byl jasný zápas. Ty poslední minuty už jsem byl přesvědčen, že to dohrajeme v klidu. Michael Ngadeu v posledních zápasech nevypadal pohybově dobře, on si málokdo uvědomuje, kolik toho v poslední době odehrál i nacestoval a to nejenom za nás, ale i za národní tým Kamerunu. Tohle cestování včetně střídání teplot na něm bylo vidět, proto jsme dneska vsadili na dvojici Deli-Kúdela. Trochu to bylo i o typologii Komličenka, chtěli jsme aby ho stopeři včas dostupovali a hodně předskakovali. Honza Sýkora má nějakou virózu, sice nemá teplotu, ale jeho organismus je celkově oslaben, čekáme na výsledky vyšetření. Vypadalo to, že Pepa Hušbauer nám do 80.minuty nechyběl vůbec... a potom hodně. Ne - vážně: Papa nám bude chybět vždycky. Když se podíváte na americký fotbal, tak uvidíte, že tam hráči dokáží hodit balón na 60 metrů přesně na tkaničku... A jak jste viděli v Opavě, Pepa to dokáže nohou. Peter Olayinka je neskutečně pracovitý hráč, ten levý křídeník, to je jeho místo. Neskutečně dokáže přepínat nahoru, dolů. Ještě to není jeho strop, až potrénuje bude o 50% lepší než dnes.   

18. - Sobota 08. 12. 2018 17:00

Fortuna liga, 2018/2019
3 - 2
1 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

20. Milan Škoda (pen)
51. Miroslav Stoch
73. Peter Olayinka

FK Mladá Boleslav
FK Mladá Boleslav

87. a 90. (pen.) Komličenko

Komentáře (335)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé