Ženský fotbal

J. Rinnerová - velká slávistka a úspěšná manažerka ženského týmu

Ženský fotbal na Slavii má již patnáct let pod svým vedením úspěšná manažerka Jaroslava Rinnerová alias "Poly". V časopisu Týden vyšel obsáhlý rozhovor od jejich začátků až po současnost, kde se rozpovídala o úspěchu slávistek.

Poly začala ve Slavii jako mála, když přišla na nábor. "Byla jsem vykulená holka z vesnice. Na ten nábor přišlo asi osmdesát holek," řekla v rozhovoru. S klubem svého srdce zažila řadu úspěchů, ženský fotbal byl navíc hodně populární. "Ale bylo to samozřejmě i tou dobou, kdy lidé obecně víc fandili sportu a jít na zápas byla pro diváka společenská událost. Třeba na naše derby se Spartou chodily tři tisíce lidí," dále pověděla. 

Pak odešla do Itálie a hrála za AC Milán. "Nemusela jsem chodit do práce a soustředila se jen na fotbal," pověděla a přidala zajímavou historku. "Ale vůbec nejradši si vzpomínám na jednu tiskovku. Byla to prezentace týmů AC Milán před nadcházející sezonou. V jedné místnosti jsme seděly my fotbalistky společně s fotbalisty. Byl tam Ancelloti, Gullit, Van Basten. Samé hvězdy. To bylo velké," popsala, jak vlastně ženský fotbal i v zahraničí byl brán hodně vážně.

V roce 2003 se vrátila do Slavie jako manažerka. " V roce 2003 jsem byla v šoku z toho, jaké měly hráčky ve Slavii vybavení. Takže jsem zmobilizovala holky, které se mnou kdysi hrály a o kterých jsem věděla, že podnikají nebo mají peníze. Společně jsme slávistkám nakoupily stejné teplákové soupravy, tašky nebo bílá trička za padesát korun, která jsme pak nechaly naflokovat. Pomohla nám i velká slávistka Blanka Zíková. A radši ani nebudu říkat, kolik peněz jsem do toho dala já," rozpovídala se.

Za poslední roky zažila úspěchy Slavie v Lize mistryň a mohla i vidět, jak nyní funguje fotbal mimo Českou republiku. "Tak třeba ve Španělsku, když hrají holky FC Barcelona proti Atlético Madrid, přijde i třicet tisíc diváků. Fotbalistky Barcelony dokonce cestovaly s fotbalisty na přípravné turné po Americe. A ještě to fanoušci kritizovali, že zatímco fotbalisté letí v luxusní business třídě, fotbalistky v ekonomické třídě. Klub se omlouval, že se to nebude opakovat, že na cestu zpátky dostanou holky lepší místa atd. Vždyť to je stejný produkt! I na ten náš zápas v Lyonu, kdy jsme vysoko prohrály, byla návštěva čtrnáct tisíc diváků."

Rozpovídala se i o dalších tématech. Více si přečtěte v časopise Týden na tomto odkazu, rozhovor je hodně zajímavý.

Komentáře (11)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: J. Rinnerová - velká slávistka a úspěšná manažerka ženského týmu

    tomblesk     před 5 lety 10.01.2019 14:39 |  
    5 1

    Skvělé - pravý zápal a taky umění a schopnosti dohromady AJETO!! Paráda je, že se toto vidí ve Slavii. Fotbalové dívky, paní a dámy ze Slavie díky za vše. A ostatní slávisté: hurá na zápasy našich slávinek, jsou fakt naší chloubou!!! A píší další listy slavné historie Slavie. Šup s nimi i mezi legendy na stadionu v EDENU !!! a rychle ….a vše ostatní pak možná půjde snadněji, kdo viděl třeba ty nešťastné tvářičky po nevydařených zápasech - nezapomene, žádné vyumělkované frajerky a primadony - prostě skvělá děvčata. Díky a nashle zase někdy v Xaverově ...

  2. Re: J. Rinnerová - velká slávistka a úspěšná manažerka ženského týmu

    knl66 (přítel SN)     před 5 lety 10.01.2019 23:57 |  
    4 0

    Fajn rozhovor, díky! Připomíná mi to rozhovor s jakousi hráčkou Dukly, uveřejněný kdesi asi před třemi roky.
    Neměla ráda mužský fotbal, protože se jí zdálo, že chlapi často simulují. :)
    Přenosy v TV: Česká televize by mohla dávat třeba Ligu mistrů juniorů nebo Ligu mistrů žen. Je úplně jedno, jestli hraje LM juniorů Příbram nebo Plzeň, ale stejně dají v ČT raději drakiádu v Horní Lhotě nebo mistrovství Pákistánu v kuličkách. Souhlasím s paní Poláčkovou, že by propagaci ženského fotbalu mohlo pomoci finále Ligy mistryň v roce 2021 v Edenu. Česká televize přenášela různé zápasy z nižších (mužských) soutěží, sledovanost byla vysoká, ačkoliv hrála Lhota vs. Dolní Ves - ale nikdy nic podobného nezkusila s ženským fotbalem, ani tu LM, ani ženy Slavia - Sparta - Slovácko (aspoň si nepamatuji, když tak se omlouvám).

  3. Re: J. Rinnerová - velká slávistka a úspěšná manažerka ženského týmu

    dubas     před 5 lety 11.01.2019 06:35 |  
    0 0

    Četl jsem to už včera, výborný rozhovor.

  4. Re: J. Rinnerová - velká slávistka a úspěšná manažerka ženského týmu

    Sokrates55 (přítel SN)     před 5 lety 11.01.2019 08:18 |  
    3 0

    Dobrý den přeji a velká úcta Vaší práci.
    Sokrates55

  5. Re: J. Rinnerová - velká slávistka a úspěšná manažerka ženského týmu

    looko     před 5 lety 12.01.2019 08:45 |  
    2 0

    Dobrý den, zajímavý a hezký rozhovor. Zamyslel jsem se proč mě osobně vlastně ženský fotbal tolik nezajímá a nepřišel jsme na rozumný důvod. Mluví se tady o propagaci a třeba po televizi, která nemá zájem. Ale,aby měla zájem tak musíte začít s propagací u sebe. Podíval jsme se na stránky ženského družstva a nerozumím, proč u soupisky není foto hráčky. Co je na tom tak složitého? Myslím, že takovéto věc přesně u části fanoušku hází ženský fotbal na druhou kolej a to je škoda. Nicméně přeji ať se vše zlepší a slibuji, že se přijdu na zápas podívat :)

      • Re: J. Rinnerová - velká slávistka a úspěšná manažerka ženského týmu

        looko     před 5 lety 13.01.2019 19:47 |  
        0 0

        Ahoj, špatně resp. nepřesně jsem napsal svůj komentář. Díval jsem se na oficiální stránky klubu, kde předpokládám bude nakukovat více ne úplně znalých zvědavců. SN chválím :)

  6. Re: J. Rinnerová - velká slávistka a úspěšná manažerka ženského týmu

    siskin     před 5 lety 13.01.2019 02:32 |  
    3 1

    Dekuji pani za uprimny a primy rozhovor a redakci za odkaz.
    Ziji skoro 40 let mimo Cechy a z nedostatku muzskeho v drivejsich dobach jsem zacal sledovat a stale sleduji i damsky soccer. Je v nem vice techniky, kombinace, hra je bez simulaci a tvrdych faulu. Neni to nic neobvykleho, je to stejne jako damske lyzovani, kosikova atd. V dnesini dobe uz jen malokdo vola po tvrdosti v fotbale, trend jde jednoznacne k libivemu, technickemu fotbalu. Najdou se rozdily, ale nikdo snad nesrovnava i v jinych sportech.
    Cimz se dostavame k nezajmu a propagaci. Ja osobne se divam rad - a to hlavne na Slavii - obraz ostry, prenos zajisteny, hra vyborna. A z kulisy a navstevnosti je mi smutno. Kolega vyse nastinil jeden z duvodu. Wbova propagace Slavie je s prominutim mizerna. Chceme hrat Ligu Mistru a tak bychom i stranky meli mit, jako maji tymy, co LM hraji. To neni vubec slozitea nemusi se nic vymyslet.
    Ja bych i privital soupisku s cisly, protoze se priznam, ze pri zapase bez komentare, coz tak je, se prvni puli ucim, ktera je ktera. V sedesatych letech, kdyz jsem chodil s tatou na fotbal, tak byly k dostani letacky se soupiskou, snad by to slo i ted elektronicky.
    No, kdyz jsem se tak rozepsal :-) (myslim to dobre), k propagaci celkove by se jiste dalo udelat i ted vice za minimalnich financnich nakladu. "Holky", jak zmineno v clanku, se jiz fotbalem uzivi a jiste je cas na marketing. Vsude jsou slavisti, ve skolach, v politice, ve kseftu. Zbozi "zena" v teto dobe leti a tohle je skvela prilezitost. Oslovte zenske celebrity, reklamni agentury, proste koho to jde a presvedcte je, ze z toho budou volicske hlasy, penize, dobrej pocit atd. Tiskove odeleni Slavie by take mohlo prestat fobii ze sveta mimo kancelar a vyrazit do sveta a to ne pouze na osvedcene predvanocni "trhaky". Myslim si, ze kdo dela pro Slavii, mel by ji i mit rad a melo by to byt videt.

      • Re: J. Rinnerová - velká slávistka a úspěšná manažerka ženského týmu

        Richi (admin)     před 5 lety 13.01.2019 12:13 |  
        0 0

        A na ofiku webu to bude brzy opraveno, co mam informaci

        • Re: J. Rinnerová - velká slávistka a úspěšná manažerka ženského týmu

          siskin     před 5 lety 18.01.2019 18:43 |  
          0 1

          Moc díky za odpověď. Ať je nás víc, co rádi dívají i na ženskou Slávku.