Fortuna liga

Plzeň - Slavia 2:0

V rámci 21. kola se Slavia představila na půdě druhé Plzně, před kterou hájila náskok šesti bodů. Ten se po zápase bohužel smrskl puze na tři body, protože Plzeň zápas zaslouženě vyhrála v poměru 2:0.

Trenér Trpišovský udělal pro zápas v Doosan Aréně jedinou změnu oproti čtvrtečnímu zápasu s Genkem - na hrotu nahradil Škodu Olayinka. To domácí kouč Vrba vyměnil hned čtyři hráče základní sestavy. Ligu chytá Hruška, po trestu v Evropské lize se do sestavy vrátil Limberský, místo Čermáka začal Procházka a konečně na hrotu útoku nahradil Beauguela Chorý.

Nedělní šlágr začal od podlahy. Na první gólovku se čekalo jen 6 minut a připsali si ji domácí. Na standardní situaci Hrošovského si naskočil nehlídaný Hubník, ale ve velmi dobré pozici hlavičkoval zhruba metr vedle naší branky. Na druhé straně zkoušel o pár minut později pálit Stoch, ale jeho rána byla ztečována na roh. Úvodní rychlé tempo poté opadlo a na hřišti se začaly odehrávat spíše taktické šachy, v  nichž měla mírně navrch Viktoria. To dokumentovala i dalekonosná rána Chorého, kterou Kolář s obtížemi boxoval. Ve 34. minutě přišel po našem rohu bleskový brejk domácích, který táhnil aktivní Kayamba. Na hranici vápna přihrával pod sebe Hořavovi, jehož tvrdá rána se vytočila mimo tři tyče. Za pasivní výkon byla nakonec Slavia potrestána v samotném závěru poločasu. Hrošovský krásně našel kolmicí za obranou Limberského, ten ještě akci vyšperkoval přihrávkou před prázdnou branku Chorému. Radost domácích ale rychle zchladil mávaný ofsajd. Brzy ale mohla euforie v hledišti vypuknout podruhé, protože video správně branku uznalo. O ofsajd se ani zdaleka nejednalo,  vzadu se zapomněl Bořil. Do šaten se tak šlo za zaslouženého vedení Plzně. Pokud chtěla Slavia pomýšlet na bodový zisk, tak potřebovala razantně přidat. První poločas byl z její strany až nevídaně mdlý.

O zlepšení našeho výkonu se trenérský tým pokusil vystřídáním Ševčíka za Krále. A efekt poločasové přestávky se skutečně dostavil. Plzeň se zatáhla a Slavia byla v úvodu druhého dějství jasně lepší. V 52. minutě dokonce dostal míč do sítě Souček z podobné situace jako na druhé straně Chorý. Stejně tak se ale mával ofsajd. Tentokrát byl ale bohužel potvrzen i videem a gól tak nemohl platit. Dobrý vstup po změně stran se ale postupně začal rozmělňovat a další šance nepřicházely. Viktoria získala ztracenou půdu pod nohama a zápas začala - ač poněkud pasivně - kontrolovat. Slávisté se sice snažili, ale obranu pozorného soupeře nezvládali rozebrat. V 69. minutě spadl po kontaktu s Králem ve vápně Pernica. Situaci ale ani video nevidělo jako penaltovou - šlo o souboj tělo na tělo. Snahu o závěrečný tlak se postupně snažil kouč Trpišovský přiživit vystřídáním Zmrhala za Van Burena a posléze i Olayinka za Škodu. Výsledný efekt ale nebyl velký. Naopak v 82. minutě přišel rozhodující úder domácích. Havel se uvolnil přes Bořila a našel na malém vápně zcela volného střídajícího Beauguela, pro kterého už nebyl problém dostat míč do sítě - 2:0 pro Plzeň. V závěru se ještě po standardní situaci snažil na zadní tyči zakončovat Ngadeu, ale míč se od jeho nohou odrazil jen za branku. Plzeň tak doma zaslouženě porazila nevýraznou Slavii a zdramatizovala boj o titul.

Zápas hodnotil trenér Jindřich Trpišovský. "Zasloužili jsme si prohrát, nedokázali jsme hrát, co jsme chtěli. Plzeň byla celý první poločas lepší, byla důraznější, agresivni, přehrála nás ve středu hřiště a vytvořila si tlak. Přežili jsme nějaké jejich šance a pak jsme na konci poločasu dostali gól. Nedokázali jsme hrát, co normálně hrajeme, a co jsme chtěli hrát. Plzeň byla všude dřív a poctivěji nás napadala, když jsme měli balon, nikdo si pro něj kromě obránců nechtěl dojít a hráči se trochu schovávali. Nepodali jsme takový výkon jako v minulých zápasech.

Nestřídání byla moje chyba, chtěli jsme střídat ve 30. minutě, pak jsme počkali do poločasu. Myslím, že zlepšený výkon ve druhém poločase byl díky Alexovi, lépe jsme dostupovali hráče, byli jsme víc na míči a vytvořili si tlak. V první půli náš střed nefungoval, pro mě nepochopitelně nás soupeřovi hráči přetlačili v každém souboji a z toho si vytvářeli tlak.

Ve druhé půli chybělo trefit bránu, měli jsme dvě příležitosti, nejdřív po pěkné akci přes Stocha a Krále Olayinka zakončoval a netrfeil bránu, potom to samé za stavu 1:0. Pokud se nepletu, pořádně jsme netrefili bránu, bez toho se nedá dát gól.

Pro nás je to nepříjemné, místo 6 bodů vedeme o 3, ale stejně jak jsem říkal, že v dlouhodobé tabulce nás čeká ještě 15 zápasů. Tak teď nás čeká ještě 14 utkání, máme náskok jen tři body a navíc prohru."

21. - Neděle 17. 02. 2019 17:00

Fortuna liga, 2018/2019
2 - 0
1 - 0
FC Viktoria Plzeň
FC Viktoria Plzeň

45. Chorý
82. Beauguel

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

Komentáře (857)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé