Fortuna liga

Bohemians 1905 - Slavia 0:3

Ve 23. kole fortuna ligy zavítali červenobílí na hřiště sousedních Bohemians do Ďolíčku. Vzhledem k postavení v tabulce, ale i k tomu, že druhá Plzeň už o den dříve doma vyválčila vítězství nad Jabloncem, nemohli hosté brát nic jiného, než vítězství. To se nakonec podařilo i přesto, že se domácí nějakou minutu radovali z vedení 1:0. Nakonec se po zásahu asistenta videorozhodčího pískala penalta, kterou proměnil Souček a následně vítězství potvrdili Milan Škoda a Josef Hušbauer.

Trenér Trpišovský nijak nespekuloval s šetřením sil před blížícím se zápasem v Seville a poslal na hřiště očekávanou sestavu. Oproti pondělnímu souboji se Slováckem v ní byly dvě změny. Na levý okraj obrany se vrátil Jan Bořil, který v pondělí i z rodinných důvodů dostal volno. Druhá změna byla vynucená. Ondřeje Kúdelu, stojícího za čtyři žluté karty, nahradil Michael Ngadeu.

Klokani nemohli v sestavě použít dva hráče, kteří u Botiče hostují právě z SKS. Absence Lukáše Pokorného nic nezměnila na systému se třemi stopery. Abdul Jusúf Hilál se stále léčí ze zranění z Asijského poháru, takže jeho neúčast v sestavě zelenobílých nebyla nic nového.

Slavia začala útočně jak se patří. Ve čtvrté minutě se po pravé straně šikovně uvolnil Masopust, ovšem dal si balón daleko od nohy a ve finále si trochu překážel se Škodou. Akce pokračovala centrem Bořila, který prošel až k Hušbaeurovi na malé vápno, ale tomu střela z ideální pozice nesedla a našla jenom náruč Fryštáka. Následovalo dlouhé obléhání domácí branky. Ve třinácté minutě centroval Coufal a v dobré pozici mezi penaltou a malým vápnem se objevil Bořil. Jeho hlavičku opět bez větších potíží lapil Fryšták. Bohemka kousla v sedmnécté minutě, kdy se Bartek vyhnul ofsajdové pasti. Jeho centr sice odvrátil Ngadeu k Masopustovi, ale pravý záložník vyvážel míč z vápna příliš bohorovně, záložník domácích mu skluzem míč upálil, Puškáč mu jej narazil proti noze a Kolář se jen ohlédl za střelou, která mířila metr vedle jeho pravé tyče. Zásadní situace nastala ve 21.minutě. Po hodně podezřelém souboji v pokutovém území domácích, kdy byl při centru Bořila stažen Masopust, se útočníci domácích dostali do brejku. Vaníček míč potáhl, našel Puškáče a ten skóroval. Naštěstí na zápase byl VAR, takže po minutě byla branka za ohlušujícího pískotu domácích diváků odvolána a kopala se penalta. Tomáš Souček zachoval klid a i proti smršti kelímků z domácího kotle dokázal skórovat - 0:1. Atmosféra výrazně zhoustla. Milan Škoda si trochu zbytečně řekl o žlutou, když nenechal domácí rozehrát trestný kop na jejich polovině, ovšem celkový obraz hry se nezměnil. Slavia i nadále útočila do plných, Bohemka se pokoušela o rušové protiútoky. V 35.minutě po Bořilově přiťuknutí pálil Stoch, Fryšták jeho bombu do levého horního rohu lehce přizvedl a míč orazítkoval břevno. Ve 39. minutě Masopust vydřel míč pro Škodu, ten si připravil pozici kličkou do středu, ale ani on domácího gólmana nepřekonal. Takřka vzápětí opět pozlobil Fryštáka Stoch. Hra se trochu uklidnila a i domácí se pokoušeli dostat do koncovky. Rozhodčí Královec nastavil tři minuty a už se zdálo, že se do konce první půle nic nestane, když Coufal zakombinoval s Masopustem, jeho centr si našel Milan Škoda a prodloužil míč ideálně na zadní tyč - 0:2.

Do druhého poločasu nastoupily oba týmy beze změn. Ovšem domácí začali výrazně útočněji. Místo hry na tři stopery přešli na klasickou obrannou čtyřku a vrhli se dopředu. Levin si udělal prostor posunutím míče na střed a svým pokusem pozdravil domácí kotel, který za brankou Ondřeje Koláře spustil ohňovou show. Po deseti minutách se hra vrátila do starých kolejí. Slavia na balónu, Bohemka v bloku, pokoušející se o brejky. Přeci jenom vytaženější obrany chtěl využít Stoch, kterého uličkou vysouval Hušbauer ale ránu zablokoval Hůlka. V 60. minutě se do odkryté obrany řítil Masopust, ale z úhlu místo přihrávky pod sebe střílel a byl z toho pouze roh. Po něm následoval brejk domácích, Vaníček našel Reitera ten obešel i Koláře, ale míč mu odebral Ngadeu. Půl hodinky před koncem Bohemians přeci jenom neměli na co čekat a začali být častěji u balónu. Trenér Trpišovský reagoval střídáním, kdy Masopusta na kraji zálohy nahradil rychlejší Jaromír Zmrhal. Právě on táhl v sedmdesáté minutě nadějný brejk čtyř na tři, ale nikterak velkou rychlost při něm nevyvinul a celá akce tak skončila zblokovanou ranou Stocha. Relativně nezáživnou pasáž hry mohl rozsvítit Milan Škoda. Fryšták odehrál balón daleko v poli a kapitán Slavie z půlky nasadil k dalekonosnému voleji, který měl správný směr, ale proletěl nad opuštěnou brankou. Bohemka, dirigovaná bývalým sparťanem Vackem, se pokoušela o jakýsi tlak, ale neměla na něj kvalitu. To v 78. minutě se chopil míče Hušbauer, potáhl akci po levé straně, na vápně zasekl do středu a ranou na bližší tyč Fryštáka viditelně překvapil. Gólman domácích, čekající zřejmě pokus na zadní tyč, místo zákroku jenom sklopil hlavu - 0:3. V 83.minutě se z dálky opřel do balónu Vodháněl a donutil Koláře k pořádné robinzonádě. Byla to první střela domácích na branku. I přes tříminutové nastavení zůstala osamocena a tak si Slavia v poklidu dokráčela ke tříbrankovému vítězství. 

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský: Můžeme být maximálně spokojení, byli jsme dominantní a silní na míči. Bohemka se snažila ale měla snad jedinou vážnější situaci. Úplně jsem nebyl smířený s tím, že prohráváme 0:1, viděl jsem v reálu, že to byl faul a byl jsem přesvědčený, že to bude penalta. Kdyby tomu tak nebylo, měli bychom ještě sedmdesát minut. Naším záměrem bylo, aby Honza Bořil hrál takhle vysoko a jemu se zápas vyloženě povedl. Hušbauer využil toho, co mu radili trenéři gólmanů. On sám říkal, že se mu tady hraje dobře, že to tu má rád.

Trenér Bohemians Martin Hašek: Nedokážu pochopit, že když dáme gól, tak se rozhodčí může vrátit k tomu, co se dělo před minutou. Mohl to zastavit v okamžiku, kdy je balón v neutrálním místě a ne nás nechat se minutu radovat. To je moment, který s psychickým stavem udělá pro někoho malý zázrak a pro někoho je to zdrcující. Slavia potom utkání ovládla. Nám se dařilo držet své pozice pouze do okamžiku, kdy se rozhodčí podíval na video. Chtěli jsme hrát zezadu, prostor zahustit, to jsme neplnili úplně ideálně. Nicméne v takovémhle utkání potřebujete trochu štěstí, chtěli jsme vyhrát 1:0, protože se Slavií nemůžeme hrát vyrovnaný zápas. Po tom videu už jsem viděl na hráčích určitou frustraci. Museli jsme počkat na poločas, abychom přeskupili řady, ovšem v poslední minutě první půle jsme dostali druhý gól a to byla úplná rána do vazu.

23. - Neděle 03. 03. 2019 15:00

Fortuna liga, 2018/2019
0 - 3
0 - 2
Bohemians Praha 1905
Bohemians Praha 1905

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

26. Tomáš Souček (pen)
45. Milan Škoda
78. Josef Hušbauer

Komentáře (801)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé