Evropská liga

Sevilla FC - Slavia 2:2

Slavia nastoupila k prvnímu zápasu osmifinále Evropské ligy na hřišti Sevilly. Nebyl by to snad ani trenér Jindřich Trpišovský, kdyby v základní sestavě nepřipravil nějaké překvapení. Tentokrát se rozhodl pro rozestavení, v němž nefiguroval žádný typický útočník.

Středová trojice Souček, Král, Traoré se očekávala, protože ve stejném složení předvedla exkluzivní vystoupení v Genku. Co se ovšem nečekalo bylo nasazení Lukáše Masopusta na hrot útoku. Dle slov trenéra se měl pohybovat na hranici ofsajdu a svými náběhy trhat obranu domácích. Doplňovat jej měl hlavně Jaromír Zmrhal, třetím do party byl Miroslav Stoch. V obraně se na svůj post vrátil Ondřej Kúdela, vedle něj dostal příležitost Simon Deli a pouze lavička tak zbyla na Michaela Ngadeua.

Snaha o co nejdelší udržení bezbrankového stavu vydržela pouze půlminutku. Rozehrávka Tomáše Součka na Krále nebyla z nejpovedenějších, k míči se dostal Banega, vysunul Ben Yeddera a ten tváří v tvář Kolářovi nezaváhal - 1:0. Slavia byla samozřejmě zaskočena, rozehrávka vázla, Coufal si rychle vykoledoval žlutou kartu. Až ve 12. minutě přišlo první nesmělé ohrožení Vaclíka v domácí brance. Stoch trestný kop od půlící čáry přetáhl na Součka na levé straně a jeho centr hlavičkoval do náruče domácího gólmana Deli. Sevilla kontrovala šikovně rozehraným rohovým kopem Banegy, který místo centru vzduchem našel přízemním balónem na penaltě Navase, jeho ránu vykopl ještě před Kolářem Zmrhal. Ve 20. minutě se zajímavým průnikem blýskl Traoré, vzápětí Souček vysunul do křídla Masopusta, ten přízemním centrem našel kousek za vápnem Stocha, ale rána nejlepšímu střelci hostí nesedla a šla po zemi vedle. Slavia postupně vyrovnala hru a ve 25. minutě i skóre. Král vysunul Masopusta, jeho centr sklepl Traoré ke Stochovi a jeho ránu tečovala obrana do protipohybu Vaclíka - 1:1.  Bohužel remíza na ukazateli skóre dlouho nevydržela. Všemu předcházela hodně problematická situace, Sarabia přebíral míč nejspíše v ofsajdu, ale sudí jej pustili a obrana hostí na poslední chvíli jeho přihrávku odvrátila na roh. Z něj už udeřilo: hráči před brankou strhli pohyb na bližší tyč, z druhé vlny si naběhl Munir a jeho bomba z voleje si našla cestu do sítě, i když Kúdela na čáře dělal, co se dalo, aby tomu zabránil - 2:1. Slavia si i nadále koledovala špatnou rozehrávkou, kterou domácí nemilosrdně napadali. Delimu po ztrátě balónu pomohl sudí odpískáním hodně sporného faulu, další kolaps si připsal Souček a Kolář musel rychle pod nohy rozeběhnutého Roga. Ovšem ve 39 minutě kopala roh i Slavia, Stochův centr podběhlo několik hráčů a míč se od ramene nic netušícího Alexe Krále odrazil velkým obloukem do levého horního rohu domácí branky - 2:2! Navíc se ke smůle domácích zranil při pokusu o zákrok domácí gólman Tomáš Vaclík, který si vlastně za celou první půli ani pořádně nesáhl na míč, ale dvakrát inkasoval a po pár minutách od druhého gólu musel střídat. Poločasová přestávka divokého zápasu se tak odehrávala za vyrovnaného stavu.

Druhá půle začala stylem nahoru-dolů. Emoce zvedl neodpískaný zákrok ve středu hřiště na Krále, což nakonec odnesl asistent trenéra Houštecký vykázáním na tribunu. Vzápětí se srazil s jedním ze soupeřů Bořil a bylo z toho obostranné ošetřování. Po něm přišla rychlá akce po levé straně, kde chyběl právě Bořil. Centr Navase vzal z voleje Sarabia zavírající zadní tyč a Kolář měl co dělat, aby míč zkrotil alespoň tak, aby jej mohla do bezpečí odpravit obrana.  Po necelé hodině hry poškádlil Koláře střelou z dálky opět Sarabia. Za chvíli šel Kolář z branky proti Banegovi, dostal míč jenom k Munirovi, ale tomu střela nesedla a Kolář jí dokázal zlikvidovat. Vzápětí pálil Munir nad branku. Z protiútoku se hnal do šance Zmrhal, jeho rána skončila v boční síti. Ještě než uběhla šedesátá minuta, byl ze hřiště stažen Masopust, hrající i se žlutou kartou na hranici rizika a do útoku naskočil Olayinka. Tlak Sevilly sílil, Kjaer vracel centr z trestného kopu před branku, ale ani jeden z dvou nabíhajících útočníku skórovat nedokázal. Nájezd dvou na dva nezvládl efektivně zakončit Munir, střela po rychlé kličce letěla vedle. Po skvělém centru Ben Yeddera hlavičkoval nad odkrytou branku opět velmi aktivní Munir. Dvacet minut před koncem naskočil do hry Milan Škoda a po pěti minutách se poprvé dal vidět, když si našel centr Stocha po rohovém kopa, ale v záklonu hlavičkoval vysoko nad. Vzápětí Munir krásným obloučkem našel Ben Yeddera, ten si míč zpracoval, ale ztroskotal na skvělém Kolářovi. V 79.minutě dostal opět skvostnou přihrávku Ben Yedder a upaloval na Koláře, když ho zastavil chybně zvednutý praporek pomezního. Obranu hostí vyztužil Ngadeu, který nahradil Krále, ale Sevilla se hnala za vítězným gólem. Navas se skvěle uvolnil na pravé straně a jeho přízemní centr jenom o chlup minul na přední tyči Munir tísněný Kúdelou. Tři minuty před koncem obrana odvrátila balón jenom na chvíli, vráceného míče si dva hráči v ofsajdu nevšímali, ale to neplatilo pro Sarabiu, který si jej našel, ovšem ani on nemířil přesně. Na druhé straně Olayinka hledal kolmou přihrávkou Škodu, ten byl v pokutové území Kjaerem odzbrojen podezřele, ale dle názoru rozhodčího čistě. Nic dalšího se ani během dvouminutového nastavení nestalo a tak si Slavia přiváží domů velice nadějnou remízu se dvěma vstřelenými góly na hřišti soupeře. Na druhou stranu je třeba si přiznat, že soupeř byl lepší, zahodil spoustu šancí, zatímco Slavii spadly do branky dvě velmi šťastné střely. Odveta bude velice perná!

"U prvního inkasovaného gólu jsme se trochu nepochopili a bohužel jsme inkasovali. Ukázalo se ale, jakou sílu máme, dvakrát jsme vyrovnali, navíc na domácím hřišti Sevilly. Máme doma na čem stavět. Možná jsme byli na začátku nervózní, ale když jsme vyrovnali, tak jsme si začali věřit. Sevilla byla silná na balonu, to jsme čekali, ve druhé půli nás hodně dostupovali, byli pořád u nás, bylo to hodně o běhání. Zápas jsme chtěli vyhrát, ne jen odehrát, myslím, že remíza 2:2 je ideální výsledek do odvety," zhodnotil utkání autor druhého gólu Alex Král.

Chybu před prvním inkasovaným gólem přiznal kapitán Tomáš Souček. "Bod má cenu zlata, mojí chybou jsme špatně vstoupili do zápasu, jsem rád, že mě kluci podpořili, 2:2 je super výsledek. Dvakrát jsme inkasovali, ale nic jsme si z toho nedělali a dvakrát jsme srovnali, ukázali jsme, že už jsme vyspělejší tým. Ve druhé půli jsme viděli, jak moc kvalitní tým Sevilla je. Naše obrana soupeře několikrát vystavila do ofsajdu, to bylo dobře sehrané."

"Remíza je lichotivá, začátek zápasu nebyl z naší strany dobrý. Dnes všichni hráči nechali na hřišti vše, i proto si odvážíme takový výsledek. Na druhou stranu jsme hráli trochu na riziko vzadu, abychom byli silní ve středu pole. Z pravé strany přicházelo hlavně od Navase hodně centrů. Paradoxně oba naše góly byly šťastné, situace, které volaly po gólu, jsme naopak vyřešili špatně. Domácí jejich šance vyřešili zbrkle, bylo vidět, že nejsou v pohodě. Věřím, že doma nás fanoušci poženou, že se zpřesníme v kombinaci a nebudeme dělat chyby, které jsme dnes udělali, a inkasovali jsme po nich. Seville jen tak dva góly znovu nevstřelíme," hodnotil utkání trenér Jindřich Trpišovský.

R16 - Čtvrtek 07. 03. 2019 18:55

Evropská liga, 2018/2019
2 - 2
2 - 2
Sevilla FC
Sevilla FC

1. Ben Yedder
28. Munir

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

25. Miroslav Stoch
39. Alex Král

Komentáře (668)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé