Fortuna liga

Slavia - Baník Ostrava 4:0

Slavia porazila ve 24. kole Fortuna ligy naprosto odevzdaný Baník Ostrava 4:0 brankami Škody, Masopusta, Frydrycha a van Burena a navýšila tak náskok v čele tabulky už na šest bodů. Hosté za celý zápas nevystřelili na bránu.

Trenér Trpišovský sáhl k větší obměně v sestavě, poprvé na jaře nastoupili v základní sestavě například Frydrych a Baluta. Hostující trenér Páník postavil do středu zálohy Jánoše s Šindelářem, na křídla Filla s Granečným a v útoku nastoupila osvědčená dvojice útočníku Baroš - Diop. V páté minutě pouštěl přihrávku hostů za obranu Ngadeu pro Koláře, u míče byl ale první Diop a pokusil si vymodlit penaltu, sudí Nenadál mu na to neskočil, naopak Diopovi udělil žlutou kartu, což potvrdil i videorozhodčí. Na druhé straně si na Stochův roh vyskočil Frydrych a hlavou jen těsně minul, to byla velká šance. V 10. minutě Zelený odzbrojil Baroše a patičkou navíc pěkně založil protiakci, po Frydrychově průniku se míč dostal ke Škodovi, ten místo nahrávky úplně volnému Stochovi střílel a byl z toho jen čtvrtý roh Slavie. Po 15. minutě se hostům smolně zranili oba krajní beci, Pazdera při obraném zákroku a Fleišman při srážce hlavami s Frydrychem. Pazdera musel střídat, nahradil ho Mešaninov, Fleišman šel na šití a hosté hráli asi pět minut oslabení. A slávisté tuto přesilovku využili, po dalším z mnoha rohů střílel Olayinka, ve vápně míč vtipně tečoval patičkou Zelený, Laštůvka míč skvěle vyrazil, ale Škoda byl u dorážky nejrychleji a poslal míč do sítě - 1:0! Chvíli poté se Fleišman vrátil na hřiště. Ve 23. minutě se do další velké šance Slavie dostal Zelený po vtipné přihrávce Stocha, prudká křížná střela jen těsně minula levou tyč. Tempo hry pak trochu opadlo, zápas se opticky vyrovnal, ale hosté se k ničemu nebezpečnému před bránou Koláře nedostávali. V první nastavené minutě první půle Zelený připravil dobrou střeleckou pozici Škodovi, ten zpoza vápna ale hodně minul.

Druhý poločas začal tak, jako skončil ten první, nic extra zajímavého se na hřišti nedělo. V 49. minutě se k odraženému míči v úhlu dostal Baluta, ale poslal ho jen do boční sítě. O chvíli později se po akci středem hřiště dostal za obranu Olayinka, byl u míče rychleji než Laštůvka, míč odehrál a po vzájemném kontaktu spadl, sudí Nenadál nařídil penaltu, kterou video posvětilo. K míči se postavil Stoch, ale střelu po své levé ruce Laštůvka vyrazil a stav zůstal 1:0. Slavia měla převahu, ale šancí příliš nebylo. V 69. minutě nahradil Masopust Balutu a hned o minutu později se radoval ze vstřelené branky, dlouhý křížný míč sklepl Frydrych na malé vápno, kde Masopust neměl těžkou úlohu - 2:0. Gól opět posvětil videorozhodčí, který rozhodoval o ofsajdové situaci při Stochově centru. Uplynulo dalších více než deset minut do další šance Slavie, po pěkné kombinaci se ve vápně dostal k míč střídající van Buren a poslal míč těsně vedle tyče. V 88. minutě předvedli slávisté proti odevzdanému soupeři další pohlednou akci, kterou zakončil další střelou těsně vedle Hušbauer. V nastaveném čase si připsali slávisté další tutovku střelou Součka, kterou vyrazil Laštůvka na roh. Po dalším rohu se pak slávisté radovali potřetí, Frydrych poslal hlavičku o tyč do sítě - 3:0. A ani to nebylo vše, další hřebík do rakve Baníku zatloukl van Buren po přihrávce Frydrycha - 4:0. Slavia vede tabulku před Plzní už o šest bodů!

Trenér hostů Bohumil Páník se při hodnocení zápasu za nic neschovával: "Slavia byla jednoznačně lepším týmem, měla šancí na více gólů. Mohli jsme dát na 2:1, kdybychom si to prostrčili středem. Mrzí mě přístup v posledních minutách, to si budeme muset vyříkat. Jednoznačně byla dnes kvalita na straně Slavie. Tomu, jakou má kvalitu, můžeme jen těžko sekundovat. U penaltových situací je tu od toho video, ne my, kteří to vidíme ze vzdálenosti 68 metrů."

Jindřich Trpišovský opět hodnotil jasné a vysoké domácí vítězství. "My jsme samozřejmě spokojení, že jsme dali čtyři góly a měli jsme další hromadu šancí. V některých fázích to byl od nás opravdu velmi dobrý výkon. Baník je tým z top čtyřky, všichni víme, jak jsme tam hráli. O to víc jsem rád, jak to utkání dopadlo. Některé situace jsme nedotáhli do gólu, mohli jsme vstřelit více branek. Dorazilo spousta lidí, byla skvělá atmosféra. Klobouk dolů před hráči, kteří hráli i ve čtvrtek. Některá dvojice na kraji spolu doposud vůbec nehrála. Měli jsme respekt, jak to bude na hřišti vypadat. Ale tým je spolu od léta, kdybychom tohle podstoupili někdy v sedmém kole, určitě by to bylo horší. Ale samozřejmě nikdy nevíte, jaký bude průběh zápasu, kdybychom inkasovali jako první, asi by to bylo pro hráče těžší se na hřišti chytnout. Dnes hráči, co déle nehráli, byli od začátku aktivní, nebylo to tak, že by nechtěli nic zkazit. Zápas s Baníkem je velký zápas, každý chce být na hřišti, zvlášť když je mužstvo rozjeté. Některé opěrné body na hřišti vždycky musí zůstat. Plánovali jsme to takhle delší dobu dopředu, reagujeme jen na zranění nebo výjimečné individuální výkony, ale mluvíme s hráči už delší dobu, jaké sestavy zvolíme na tyto tři po sobě jdoucí zápasy. Jeden z atributů pro dnešní zápas byla hra hlavou a hra v soubojích. Nás zajímá hlavně to, ať zvládáme vlastní zápasy. Pokud to budeme zvládat, nemusí nás zajímat, jak hraje Plzeň. Zápas jsme sledovali po tréninku. Ale náskok šest bodů nás vzhledem k nadstavbě ještě nijak neuklidňuje. Pro nás je důležité zvládnout každý náš zápas. Jako náhradu za Coufala zvažujeme tři varianty a nebudu napovídat, jak se nakonec rozhodneme. U Frydrycha je škoda, že ho v 15 letech někdo nepřeškolil na útočníka, protože by byl teď v nároďáku, dnes byl u všech gólů, i v tréninku má neuvěřitelnou produktivitu a proto jej také občas využíváme na dostřídávání do útoku. Tým je v takovém stavu, že mu ani nemusím říkat, ať hraje disciplinovaně a nenechá se vyprovokovat. Víme, o co hrajeme. Baníku se teď výsledkově nedaří, ale mají skvělé hráče, pro nás bylo dobře, že nehrál Robert Hrubý. U penalty jsem tentokrát udělal všechno dobře. Divím se, že penalty nekope Míša Ngadeu nebo Baluta, kteří to na tréninku dávají nejvíc suverénně. Naštěstí si neproměněné penalty vybíráme v zápasech, kdy je proměnit nepotřebujeme."

24. - Neděle 10. 03. 2019 17:30

Fortuna liga, 2018/2019
4 - 0
1 - 0
SK Slavia Praha
FC Baník Ostrava
FC Baník Ostrava

Komentáře (583)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé