Evropská liga

Slavia - Sevilla 4:3 po prodloužení

Nezapomenutelný večer zažil zaplněný Eden. Slavia vyřadila v osmifinále Evropské ligy španělskou Sevillu po vítězství 4:3 v prodloužení, když vítěznou branku dotlačil do sítě ve 119. minutě Ibrahim Traoré! Slavia si tak zahraje čtvrtfinále, které se spolu se semifinále losuje už v pátek. Možní soupeři Slavie jsou Chelsea, Arsenal, Valencia, Villarreal, Neapol, Benfica a Frankfurt.

Trenér Trpišovský zvolil překvapivé řešení problému s vykartovaným Vladimírem Coufalem, slávisté nastoupili v rozestavení 3-5-1-1, když stoperskou trojici vytvořili Kúdela, Deli a Ngadeu, na křídlech operovali Bořil a Masopust. Milan Škoda pak nahradil v sestavě Jaromíra Zmrhala. Hostům se vrátil do brány Tomáš Vaclík, který se zranil v prvním zápase před týdnem. Navíc oproti prvnímu utkání nastoupil v základní sestavě Promes místo Wöbera a Mesa místo Roga. Nástup hráčů doplnilo celostadionové choreo s heslem pro tento zápas: "Kluci bojovat!" První střelu zápasu si už v první minutě připsal Tomáš Souček z voleje levačkou z 20 metrů a tento pokus dopadl přesně tak, jak vypadá jeho popis. Slávisté ale začali s velkým nadšením odpovídajícím frenetickému povzbuzování celého stadionu. V osmé minutě se do první akce dostali hosté, Promes vystřelil z 25 metrů a Kolář s potížemi vyrazil na roh. Po něm střílel ve vápně Kjaer a Kolář míč chytil, navíc se pískal přestupek hostů proti pravidlům. Ve 14. minutě se ale radovali červenobílí! Král vybojoval rohový kop, ten Stoch přetáhl na zadní tyč na Škodu, ten míč vrátil hlavou do před střed branky, kde byl nejrychleji Ngadeu a vstřelil svůj vůbec první gól v této sezóně - 1:0! Sevilla pak Slavii zatlačila a sešívaní se museli dlouhé minuty jen bránit u vlastního vápna. V 31. minutě se po jednom ze závarů ve vápně snesla Promesova tečovaná střela na břevno. V 38. minutě zahrávali hosté přímý kop ze zajímavé pozice po faulu Ngadea, Banega naštěstí bránu poměrně výrazně přestřelil. Ve 42. minutě to zkusil z dálky Stoch, střela mu však nesedla. O minutu později ale bylo zle, Kúdela pustil dlouhý míč za záda, u něj byl však nejrychleji hbitý Promes, přehodil jej přes Koláře a následně došlo ke srážce obou hráčů, kterou sudí Kulbakov po chvíli váhání vyhodnotil jako faul brankáře Slavie a odpískal pokutový kop. Ten prudkou ranou proměnil Ben Yedder, do kabin se tak šlo za stavu 1:1.

Z druhého poločasu uběhlo sotva deset vteřin, když se do vápna vřítil za zády Navase Bořil, španělský bek ho zatáhl a sudí pískal penaltu. K té se postavil Souček a proměnil - 2:1! Hosty inkasovaná branka na chvíli zmrazila, jenže pak chyboval při rozehrávce Kolář, Souček na poslední chvíli zablokoval střelu Munira do prázdné brány a byl z toho roh. Když už to vypadalo, že Slavia míč odvrátí, opřel se do míče z voleje z 20 metrů Munir a střelou pod břevno vyrovnal na 2:2. Kolář asi neměl úplně čisté svědomí. Zápas se pak hodně otevřel, hosté věděli, že další vstřelená branka je už posune hodně blízko postupu. Zajímavou protiakci vedl Masopust, ale místo samostatné akce zkoušel nepřesně hledat nabíhajícího Škodu. Na druhé straně přežili sešívaní několik závarů ve vápně. Čas ubíhal docela rychle a šance nepřicházely na žádné straně, přestože tempo hry bylo velké. V 83. minutě hlavičkoval Goméz po rohovém kopu mimo. A o minutu později udržel Slavii ve hře Kolář, když vyškrábl míč snad z brankové čáry! Do konce základní hrací doby se nic nestalo a tak se při remíze 2:2 šlo do prodloužení!

První šanci v prodloužení měli po rohu střídajícího Zmrhala slávisté, míč se odrazil k Součkovi, ten ale nedokázal míč procedit skrz Vaclíka. Z gólu se však radovali hosté, na jejich pravé straně se zjevili Banega i Promes, přišel centr do vápna, kde míč lízl hlavou střídající Vázquez a poslal hosty hodně blízko postupu - 2:3. Slávisté to ale ani v takové situaci nezabalili a připravili fanouškům ještě důvod fandit. Hned po čtyřech minutách hezky vykombinovali míč středem hřiště pro van Burena, který chvíli míč držel a pak jej poslal přesně k vzdálenější tyči - 3:3!

V druhé části prodloužení to jako první zkusil Promes z dálky, minul. Ve 109. minutě se po centrovaném míči natahoval Souček, moc na něj nedosáhl a míč lehce sebral Vaclík. O chvíli později spadnul ve vápně Souček po kontaktu s jedním z bránících hráčů, penalta se nepískala. Ve 119. minutě se k přímému volnému kopu postavil Jaromír Zmrhal. Trefil jen zeď, ale akce pokračovala, míč se nakonec dostal do strany k Olayinkovi, ten míč zasekl, vrátil pod sebe, kde byl připravený Traoré, vystřelil a míč nakonec nešikovně do vlastní sítě usměrnil Kjaer - 4:3! Slávisté pak poslední dvě nastavené minuty zvládli a Eden bouřil nadšením!! Slavia postoupila do čtvrtfinále Evropské ligy.

R16 - Čtvrtek 14. 03. 2019 21:00

Evropská liga, 2018/2019
4 - 3
1 - 1
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

14. Michael Ngadeu Ngadjui
46. Tomáš Souček (pen)
102. Mick van Buren
119. Ibrahim Traoré

Sevilla FC
Sevilla FC

43. Ben Yedder (pen.)
54. Munir
98. Vázquez

Komentáře (762)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé