Fortuna liga

Slavia - Liberec 1:1

Slavia remizovala v 26. kole základní části Fortuna ligy s Libercem 1:1, když branky vstřelili Bořil a Breite. Slavia byla lepším týmem, nevytvořila si však až tak vysoký počet gólových šancí, jako bylo v této sezóně obvyklé, a když krátce polevila po vstřelení vedoucí branky, byla hned potrestána vyrovnávacím gólem.

Trenér Trpišovský tentokrát postavil do stoperské dvojice ke Kúdelovi Deliho, do zálohy k Součkovi Traorého a Stocha, na křídla pak reprezentanty Masopusta se Zmrhalem. Trenér hostů Hornyak postavil do základní sestavy poprvé v kariéře osmnáctiletého krajního beka Michala Fukalu, odchovanci Slavie Mikula a Pázler zůstali při výkopu na lavičce. V páté minutě si první střelu zápasu připsali slávisté, míč se odrazil ke Zmrhalovi, který z úhlu trefil jen boční síť. Na druhé straně měli hosté ještě větší šanci, po dobré práci Kozáka se k míči dostal ve vápně jako první Potočný, sice jej netrefil ideálně, i tak se však kulatý nesmysl otřel o tyč za Kolářem. O chvíli později střílel znovu Potočný z větší dálky, Kolář vyrazil na roh. Slavia odpověděla hlavičkou Traorého, který ve vyložené pozici na malém vápně trestuhodně přestřelil. V Edenu se hrál vyrovnaný zápas, ze strany Liberce ve velmi dobrém tempu a jak bývá v zápasech s tímto soupeřem obvyklé, mnohé souboje byly docela vyhecované. Ve 23. minutě se po chybě obránců hostí dostal ke střele ve vápně Stoch, mířil však jen doprostřed brány a Nguyen vyrazil na roh. Po něm si připsali do statistik slávisté asi tři střely během pěti vteřin, všechny byly zblokované lesem hráčů v černých dresech. Ve 26. minutě už mnozí slávisté křičeli gól, když po rohovém kopu našel Zmrhal krásným centrem v tutovce Deliho, ten však nepochopitelně minul prázdnou bránu, navíc se pískal ofsajd a gól by stejně neplatil. V 38. minutě Zmrhal vysunul středem hřiště Škodu, ten si míč dobře zpracoval, ale pak byl už moc blízko Nguyenovi a v zakončení trefil právě jen brankáře Liberce. Poločas tak skončil za bezbrankového stavu, po úvodních dvaceti minutách, kdy se hrál vyloženě vyrovnaný fotbal, si Slavia vytvořila územní převahu, které ale nevyplodila příliš mnoho šancí.

Do druhého poločasu nahradil na hřišti Josef Hušbauer Lukáše Masopusta. V 50. minutě rozehráli rohový kop nakrátko Stoch se Zmrhalem, míč posunuli na hranici vápna na Hušbauera, který střílel dobře po zemi, Nguyen byl u tyče včas a vyrazil na další roh. Slavia si dále udržovala převahu, ta však plodila spíš náznaky než vyložené šance. Coufal se po přihrávce Stocha ocitl už ve velkém úhlu a vybojoval jen roh, po něm hlavičkoval Souček do náruče Nguyena. V 69. minutě šla už Slavia do vedení po nádherné akci. Stoch z hloubi pole poslal diagonálu na Coufala, ten sklepl pro Hušbauera, který poslal parádní centr do vápna, kde na zadní tyči zavíral akci Bořil prudkou střelou pod břevno - 1:0! Hned poté se ale hosté natlačili před vápno Slavie, Breite střílel nad, jenže o chvíli později po rohovém kopu se tentýž hráč už radoval, když videorozhodčí potvrdil regulérnost branky - 1:1. A tak musela hrát zase Slavia, na konci 80. minuty centroval z přímého kopu Stoch, na míč se natahoval ve vápně střídající van Buren, chybělo mu doslova několik centimetrů k tomu, aby míč trefil pořádně a vstřelil branku. O chvíli později to van Buren zkusil z hranice vápna, tentokrát přestřelil. V 86. minutě střílel zpoza vápna z halfvoleje Hušbauer, Nguyen předvedl parádní zákrok a zachránil svůj tým. O tři minuty později střílel ve vápně z otočky Škoda, bohužel přímo doprostřed brány, kde byl připravený opět Nguyen, který chytil i další střelu Hušbauera. A svůj výkon hodný ocenění brankáře kola korunoval Nguyen v nastaveném čase, kdy vyrazil povedený přímý kop Stocha. Zápas tak skončil remízou 1:1 a náskok Slavie na čele tabulky se tak může snížit na sedm bodů pokud Plzeň doma porazí Bohemians.

Zápas jako první hodnotil Zsolt Hornyák: "Děkuji svému mužstvu za předvedený výkon, za charakter. Měli jsme paradoxně první šanci Romanem Potočným, ale byli jsme trochu nervózní. Chtěli jsme pressovat vysoko, nechtěli jsme se nechat zatlačit, to se nám povedlo tak na 90 %. Známe sílu Slavie, chtěli jsme si ale odvézt aspoň bod. Zvolili jsme taktiku, která platí na silné kluby, vysoký pressing jeden na jednoho. Výsledek mě velmi těší a stejně tak to, že jsme se bojovností dokázali vyrovnat Slavii. Slavia měla střely, ale ne šance. Slavii nadále držím palce v lize a v evropských pohárech. Nasazení Fukaly nebylo nijak těžké. Po postupu s U19 byl správně nabuzený, ti chlapci si šanci zaslouží, rozhodně nezklamal, byl to pro něj dobrý první krok, ale samozřejmě musí na sobě dále pracovat. Hodně mě těší, že mužstvo nesvěšelo hlavy po inkasované brance. Když dobrým hráčům nedáte prostor, tak jsou v úzkých, těžko se jim pracuje a máte z poloviny vyhráno. Proto se nám proti silným soupeřům docela daří. Věděli jsme, že Slavia má dobré střelce zdálky, ale od toho máme v bráně Nguyena, aby to pochytal. Střela z 30 metrů pro mě není šance, to musí hráč buď trefit ranou do šibenice nebo brankář špatně stát."

Jindřich Trpišovský musel podruhé v sezóně komentovat domácí ligovou ztrátu bodů: "V zápase se potvrdilo, proč jsme měli respekt ze soupeře, který je běhavý a pracovitý. Vytvořili jsme si možná i víc šancí, než jsme si mysleli. Soupeř byl docela produktivní, když z druhé střely na bránu vstřelil branku. Náš výkon po reprepauze nebyl optimální, přesto jsme měli snad 14 střel na bránu. Šancí jsme měli dost, bohužel jsme je neproměnili a to nás stálo body. Liberec nešetřil krokem, všude byl včas. My jsme byli kolem soupeřova vápna nepřesní. Stálo nás hodně sil se vracet, první poločas nebyl optimální, přesto jsme měli tři výborné šance Stochem, Traorém a Škodou. V době, kdy jsme chtěli reagovat třetím střídáním, jsme inkasovali vyrovnávací branku. Bohužel jsme z brankáře soupeře udělali zase golmana kola. Spoustu hráčů soupeře znám, páteř toho týmu je stejná. Mají atletickou zálohu, proto jsou všude včas a není jednoduché proti nim hrát. Pokud zápas prohrají, prohrají ho ze standardek. My jsme měli standardek dost, ale branku jsme z nich nedali. Oni i v 80. minutě byli schopní se vracet pod míč, to je hodně těžké. Inkasovali jsme první gól v lize po rohu v 26. kole. Ta standardní situace nám dnes sebrala dva body. Potočný to dobře kope na protečování za sebe, pak už je to o štěstí, jak to vyjde tomu nabíhajícímu hráči. Domácí ztráta nás mrzí, protože přišlo hodně lidí. Předvedli jsme svůj standardní výkon, ale všechny zajímá vítězství a to se nám dnes nepovedlo. Byli jsme kompletní v podstatě jen jeden den, dost hráčů přiletělo ve čtvrtek. Je to samozřejmě nepřijemný, zvlášť, když hrajete proti takovému atletickému soupeři, který se na zápas chystá dva týdny téměř kompletní. Ale primární důvod naší ztráty bodů je jinde, a to v tom, jak jsme si počínali v gólových šancích. Zápas jsme mohli zvládnout, kdybychom šance proměnili. Pro tenhle zápas jsme chtěli mít Stocha na desítce a zvolili jsme k Součkovi Traorému, který má solidní formu a mohli jsme jej chystat na zápas i v reprepauze. Program je těžký, naštěstí se nám zapojil do plného tréninku už i Petr Ševčík. Program bude náročný, proto zapojujeme tolik hráčů do zatížení a dáváme šanci hráčům v zápasech, které jim podle nás mohou vyhovovat. Reagujeme i na stav hráčů, Tomáš Souček hrál v této sezóně 43. soutěžní zápas. Nehledal bych za naší ztrátou bodů nic hlubšího, kluci se nám srovnají do běžného režimu, během sezóny jsme zvládli víc složitějších věcí než to, pokud se náš náskok zmenší na sedm bodů."

26. - Sobota 30. 03. 2019 17:30

Fortuna liga, 2018/2019
1 - 1
0 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

69. Jan Bořil

FC Slovan Liberec
FC Slovan Liberec

74. Breite

Komentáře (494)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé