Evropská liga

Chelsea - Slavia 4:3

Slavia v odvetě čtvrtfinále Evropské ligy proti Chelsea předvedla dva rozdílné poločasy. Po tom prvním prohrávala už 1:4, ale ve druhé půli se ji podařilo díky dvěma gólům Petra Ševčíka snížit na dobrý výsledek 3:4.

Trenér Jindřich Trpišovský opět překvapil se základní sestavou, respektive s rozestavením hráčů. V něm zvolil variantu se třemi stopery Delim, Ngadeuem a Kúdelou, přičemž jako halfbeci měli fungovat na levém kraji Zmrhal a na pravém Bořil. Před nimi pak středová trojice Král, Souček a Traoré a vepředu Masopust se Ševčíkem. Na lavičce tak zůstal Stoch, van Buren, Frydrych, Zelený, Olayinka, Škoda a Kovář. Coufal a Hušbauer nemohli být v nominaci kvůli zdravotním problémům.

Domácí kouč Sarri nasadil oproti utkání v Edenu od začátku největší hvězdy Hazarda, Kantého a Davida Luize a ukázal tak, že nechce riskovat podcenění Slavie, která v prvním utkání držela Chelsea mnoho desítek minut na uzdě.

Slavia vstoupila do utkání s bojovnou náladou a důrazným napadáním soupeře, bohužel ale už v 5. minutě první akce Chelsea skončila gólem ve slávistické síti. Londýňané předvedli na své pravé straně sérii narážeček, kdy finální přihrávka našla ve vápně Pedra. Jeho střelu zpoza levé tyče ještě tečoval Kolář, Král se ji snažil vykopnout z brankové čáry, ale bohužel doběhl do brány už pozdě a prvnímu gólu nezabránil.

A za chvíli bylo hůř, v 9. minutě si narazil Giroud s Hazardem za půlicí čarou, Hazard unikl po levé straně, v úrovni malého vápna přihrál na zadní tyč na nabíhajícího Pedra - jeho střela se odrazila od tyče jen do hlavy Deliho, který si vstřelil ze dvou metrů vlastní gól.

V 16. minutě se dostala do šance i Slavia, balon se dostal pasem doleva ke Zmrhalovi, jeho střela mířila těsně vedle tyče, jen těsně ji nezvládnul tečovat do brány Masopust.

O minutu později už bylo prakticky rozhodnuto o týmu postupujícím do semifinále, Pedro dostal balon na pravou stranu za obranu, utekl slávistickým obráncům a z pravé strany nahrál před bránu na nabíhajícího Girouda, ten se nemohl zblízka střelou k tyči mýlit.

Po prvních 25 minutách se Slavia dostala k rozehrání rohového kopu, balón skončil na hlavě Deliho, ale jeho pokus Arrizabalaga vyrazil nohama na další roh. A z něj se Slavii podařilo vstřelit první gól, nikým nehlídaný Souček poslal prudkou hlavičku k tyči, Arrizabalaga se ani nehnul.

Dáš, dostaneš... Přesně takto to dopadlo ve 27. minutě, kdy opět unikl Hazard po levé straně, přihrál před bránu Giroudovi, jeho pokus ještě Kolář vyrazil, ale jen k Pedrovi, který přidal svůj druhý gól v utkání.

I přes hrozivé skóre se slávisté snažili dostat před bránu soupeře, kde jim ale jak při akcích ze hry, tak po Ševčíkově standardce chybělo více přesnosti v zakončení. Nejlepším hráčem prvního poločasu tak byli fanoušci Slavie, kteří jednoznačně ovládli hlediště a neúnavně sešívané podporovali.

V úvodu druhé půle se Slavia dostala k rozehrání několika standardních situací, ale nic z nich nevytěžila, napak na druhé straně vzal míč z kopaček Hazardovi v šanci Kolář.

A pak přišla tříminutovka, která patřila Petru Ševčíkovi. Nejdříve v 51. minutě dostal míč na svou pravou stranu, dva metry za hranicí pokutového území se napřáhnul a parádní střelu okolo Kovačiče napasoval k tyči!

O pouhé tři minuty později se znovu dostal míč k Ševčíkovi a ten z prakticky stejného místa opět vystřelil, tentokrát ke druhé tyči a brankář na střelu nedosáhl!

Snížení na rozdíl jediné branky donutilo Chelsea k tomu, aby nastartovala na poněkud vyšší tempo, než jaké předvedla v prvních deseti minutách druhé půle. A v 62. minutě se mohl výsledek opět měnit, Zmrhal poslal dlouhou přihrávku před bránu na nabíhajícího Ševčíka, kterému se ale nepodařilo ve vyložené šanci míč pořádně zpracovat. Slavia se snažila být hodně aktivní a často se jí to i dařilo.

V 88. minutě zahrál David Luiz rukou metr před hranicí pokutového území, ale z následně nařízeného přímého kopu Stoch zeď neprostřelil. To také byla poslední šance Slavie na vyrovnání, i když se v závěru tříminutového nastavení hrálo na polovině Chelsea, tak sešívaní už čtvrtý gól nevstřelili.

Co napsat k celému utkání? V prvním poločase dostala Slavia lekci z produktivity, kdy prakticky každý protiútok soupeře skončil gólem v Kolářově síti. Ale ani za hrozivého stavu 1:4, kdy se asi většině fanoušků vybavila legendární sedmička z Arsenalu, tým neslevil ze své hry, nezačal betonovat a to přineslo své ovoce ve druhé půli. Vstřelit tři góly na Stamford Bridge se opravdu nepodaří každému (a i mnohem lepším týmům, než je Slavia), a tak se sešívaní rozloučili s letošním ročníkem Evropské ligy se vztyčenou hlavou. Určitě zanechali dobrý dojem a zasloužili se o to, že se jméno Slavia Praha opět dostává do povědomí v kontextu evropských pohárů. Nesmím zapomenout ani na skvělé fanoušky, kteří v hledišti fanděním převálcovali domácí sterilní publikum. Těšme se na další sezonu v evropských pohárech...

čtvrtfinále - Čtvrtek 18. 04. 2019 21:00

Evropská liga, 2018/2019
4 - 3
4 - 1
Chelsea F.C.
Chelsea F.C.

5. Pedro
9. vlastní
17. Giroud
27. Pedro

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

26. Tomáš Souček
51. Petr Ševčík
54. Petr Ševčík

Komentáře (716)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé