Fortuna liga

Baník - Slavia 0:0

Slavia se ve 4. kole nadstavby vydala do Ostravy, kde se utkala s místním Baníkem. K jistotě titulu stačilo sešívaným uhrát bod, což se jim po remíze 0:0 povedlo. Po dnešku tak platí, že fotbalovým mistrem České republiky je Slavia Praha!

V sestavě Slavie došlo oproti zápasu s Jabloncem ke třem změnám - na krajích nastoupili Stoch a uzdravený Ševčík, v útoku pak Škodu nahradil Van Buren. Na lavičku se pak po delší absenci způsobené zraněním vrátil Zmrhal. Připraveni k zápasu naopak nebyli Masopust ani Olayinka.

Ke konci sezony sužují Baník zranění, proti Slavii však nastoupil bez jediného dorostence v sestavě. I tak jen na lavičce začal Kuzmanovič, ani tam nebyli obvyklí hráči základní sestavy Jánoš a Diop. Trenér domácích Páník pak na papíře postavil opatrnou sestavu se třemi stopery. Jaký typ rozestavení bude Baník reálně praktikovat, se ukáže až po úvodním hvizdu.

Utkání začalo v hodně rozvážném tempu. Slavia sice držela míč častěji na kopačkách, ale hlavně na vlastní polovině. Zčistajasna tak přišla první velmi dobrá šance slávistů po rohu Hušbauer, kdy hlavičkoval ve výborném pozici Souček. Prudký míč z jeho hlavy ale letěl přímo doprostřed a Laštůvka ho zvládl vytěsnit. I následující akce byla velmi zajímavá. Na straně dostal trestuhodně mnoho prostoru Traoré a postupoval z úhlu na Laštůvku. Branku však netrefil a zamířil nad. Slavia postupně získávala na územní převaze, Baník se soustředil hlavně na obranu a brejky. Ostravský brankář si pak ve 27. minutě připsal další zákrok, tentokrát proti střele Součka ze střední vzdálenosti. Jedinou dobrou šanci si domácí vypracovali ve 36. minutě, kdy se Fillo uvolnil ve vápně a přihrával pod sebe na malé vápno. Tam však žádný z hráčů Baníku na míč nedosáhl. Kontroverzní moment se udál na samém konci první půle. Po standardní situaci se vracel míč ve vápně na Součka, kterého bez snahy hrát míč srazil Fillo. Penalta se za tento zákrok klidně pískat dala, ale píšťalka sudího Hrubeše zůstala němá a verdikt nezměnilo ani video. Do šaten se tak šlo za stavu 0:0.

Slávisté si hned v 51. minutě vypracovali gólovou šanci. Hušbauer postupoval na Laštůvku z mírného úhlu a pohotově pálil na zadní tyč, ostravský brankář ale předvedl ještě lepší zákrok a míč vytěsnil na roh! Posléze zahrál ve vlastním pokutovém území rukou hráč Baníku, ale stalo se tak neúmyslně s paží v přirozené poloze, takže se penalta správně nepískala. Slavia měla nadále více ze hry a po dalších pár minutách dorážel zblokovanou ránu Bořila opět Hušbauer, nicméně i tentokrát byl domácí gólman připraven. Pražané nakonec dokázali dostat míč do sítě, když Stoch nahrál před prázdnou branku Van Burenovi. Pro těsné ofsajdové postavení slovenského záložníka ale gól uznán nebyl. Po nevyužitých šancích začala být Slavie čím dál více opatrná a spíše držela remízový stav, který jí stačil k zisku mistrovského titulu. A vzhledem k výsledku z Liberce, kde vedla Plzeň, dělba bodů vyhovovala i Baníku. S přibývajícím časem tak oba týmy kladly důraz zejména na pevnou obranu a směrem dopředu se nijak nehnaly. Jedna velká šance ale nakonec přeci jen přišla a paradoxně ji měli v kontextu celého zápasu výrazně pasivnější domácí! Do odraženého míče z rohového kopu se totiž v 87. minutě opřel střídající Kuzmanovič a trefil se parádně pod břevno! Ač se míč stáčel směrem od Koláře, tak naštěstí nemířil příliš k tyči a náš brankář dokázal s vypětím všech sil balón ztečovat nad břevno! Jistě nejeden slávista v ten moment prožil menší infarkt! Díky výbornému zákroku Koláře jsme však těžký moment přečkali a do konce zápasu se již více nestalo! Slavia tak může slavit 19. titul ve své historii! Nutno dodat, že za skvělou letošní sezonu jsme si ho skutečně zasloužili!

4. - Neděle 19. 05. 2019 15:00

Fortuna liga - nadstavba, 2018/2019
0 - 0
0 - 0
FC Baník Ostrava
FC Baník Ostrava

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

Komentáře (429)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé