Fortuna liga

Slavia - Sparta 2:1

Slavia zakončila sezónu vítězstvím nad Spartou 2:1 brankami Součka a Baluty. Po zápase pak převzala pohár pro mistra ligy, který si zajistila o týden dříve v Ostravě.

Trenér Jindřich Trpišovský postavil sestavu kombinovanou z některých opor a některých hráčů, co toho v sezóně neodehráli příliš mnoho. Na lavičku pak usedli i uzdravení dlouhodobí marodi Tecl s Hromadou, mladý stoper Vlček nebo třetí brankář Kuciak. Fanoušci hostí naplnili, co slíbili, a do Edenu se nedostavili, v sektoru hostí tak sedělo jen asi deset jedinců. Před zápasem zahrála jedenáctiletá Zuzana Semerádová hymnu Slavie na housle, Tribuna Sever odpálila první pyrotechnickou vložku, klub si připomněl 200 slávistických ligových startů Milana Škody a 100 ligových startů Josefa Hušbauera, zazněla hymna, kapitán soupeře vyhrál los a otočil strany a mohlo se začít. Slávisté od úvodních minut drželi míč, Baluta v šesté minutě vybojoval první roh zápasu a ten snad ani nemohl dopadnout jinak než brankou Tomáše Součka hlavou - 1:0! Slavia působila na hřišti poměrně bezstarostně a nechávala soupeři víc prostoru, než jak bylo zvykem v předchozích dvou derby, rovněž směrem dopředu chvílemi chyběla stoprocentní intenzita, soupeř však také nevypadal na to, že pro něj neexistuje nic jiného než vítězství. V 19. minutě zápasu se nedohodli Deli s Kovářem a v rohu pokutového území vyrobili penaltu po faulu Kováře na Tetteha. Situace vypadala hodně nevinně, ale Tetteh musel být odnešen na nosítkách a musel střídat. Penaltu proměnil Kanga a za provokace jižní tribuny si pak vysloužil žlutou kartu - 1:1. Slávisté po inkasované brance zase trochu přidali, vytvořili si územní převahu, ale větší šance nepřicházely. Když už byl Zelený v dobré pozici ve vápně, střílel pravou nohou slabě. V 34. minutě předvedli slávisté hezký protiútok, Masopust se parádně uvolnil ve vápně, našel Olayinku, ale ten trestuhodně přestřelil. Poločasový stav tak zůstal remízový.

Zápasu chybělo tempo i v druhé půli, přesto šli slávisté v 50. minutě zase do vedení, krásnou akci završil Coufal přihrávkou do tutovky Balutovi, který se nemýlil - 2:1! Přestože slávisté kombinovali prakticky v chůzi, stejně vypracovali další dobrou šanci pro Balutu, který po sklepnutí od Olayinky střílel vedle. Nad bránu Kováře střílel Kanga, pak už šli dopředu zase slávisté, nadějný brejk skončil jen rohem a po něm z voleje netrefil míč ideálně Zelený. Z dálky to zkusil v 68. minutě Deli, střela to nebyla špatná, bránu ale o nějaké dva metry přeletěla. O jedenáct minut později vystřelil zpoza vápna Souček, ten už přestřelil jen o pár desítek centimetrů. V 86. minutě zase na druhé straně střílel nad bránu Hložek. V závěru zápasu se postupně na hřiště dostali i Jakub Hromada a Stanislav Tecl. V poslední akci zápasu Kovář udržel před brankovou čarou hlavičku Štetiny. Slavia oslavila mistrovský titul vítězstvím nad Spartou 2:1 i proto, že přes ohlášených pět minut nastavení rozumně ukončil sudí Berka zápas prakticky ihned po skončení 90. minuty. Fanoušci Slavie se okamžitě nahrnuli na trávník, hráči soupeře i rozhodčí tak utíkali stejně rychle do kabin. Následovalo předání poháru přímo na ploše a mistrovské oslavy.

Na pozápasovou tiskovou konferenci dorazili kromě trenéra Trpišovského také předseda představenstva Jaroslav Tvrdík a hráči Milan Škoda a Tomáš Souček. Trpišovský: "Jsem rád, že sem s námi přišel Jarda, to je hlavní strůjce toho všeho. Ve fotbale se nenajde moc lidí, kteří by za tři a půl roku dokázali to co on. Všichni víme, kde Slavia byla před jeho příchodem. To, co jsme dokázali letos, je jen vrchol té pyramidy, která začala dříve. On umožnil rozkvět Slavie do dnešní podoby, a doufejme, že to není konečný stav."

Milan Škoda: "V oslavách jsme se dosud museli mírnit, měli jsme před sebou pokaždé důležitý zápas. Teď se nemusíme mírnit, ale euforie zase není na takové výši jako dřív. Určitě si je ale užijeme dostatečně."

Tomáš Souček: "Samotného mě překvapilo, jací jsme profíci. Dnes už si to můžeme užít naplno a oslavit zasloužený úspěch."

Trpišovský: "Hráči si zaslouží poklonu za to, jak zvládli ty poslední dny včetně dnešního zápasu. Chtěli jsme mít po konci ligy nejvíc bodů v lize. Kluci se vždycky dokázali nachystat na další zápas. Vždy chcete poslední zápas vyhrát a zakončit sezónu hezky. Nejsem přeborník ve slavení, to nechám na klucích."

Milan Škoda: "Je těžké srovnávat oba tituly, ten předchozí byl jiný, nebyli jsme favoriti, do jara jsme šli z druhého místa. Tentokrát jsme byli favoriti a museli to zvládnout. Celou sezónu jsme hráli velmi dobrý fotbal. Upřímně jsem si ani nedokázal představit, že by nám to nevyšlo a že by to vyhrál někdo jiný."

Souček: "Před dvěma lety jsem tu byl jen půl roku, takže to beru jen jako půltitul. Teď jsem rád, jak jsme celou sezónu dominovali, nevidím tým, který by si to zasloužil víc než my."

Trpišovský: "Liga mistrů je obrovská motivace, tým je zkušenější, přes léto na to budeme myslet, ale budeme myslet i na obhajobu titulu. Je to v předkole jeden dvojzápas, letos jsme si dokázali, že můžeme hrát s každým. Bude to náš velký cíl, kdyby se nám to podařilo, bylo by to famózní završení toho, co jsme dokázali letos."

Tvrdík: "Postup do LM je sen, tak jsme skládali tým."

Souček: "Já musím poděkovat panu Tvrdíkovi i panu Paskovi, chtěl jsem dokončit sezónu s čistou hlavou, řekli jsme si, že přestupy budeme řešit až po sezóně."

Škoda: "Nejméně dobře nám bylo, když se blížil závěr a měli jsme hodně náročný závěr. Doma s Plzní to byl takový zápas, že kdybychom to nezvládli, mohli jsme ztratit vedení, to bylo hodně nepříjemné, ale myslím, že celý manšaft se s tím popral dobře."

Souček: "Po každém nepovedeném zápase jsme měli sérii skvělých výkonů, to nás dostalo až na tu špici. Proti Spartě si už odmala cením každého gólu. Každý gól soupeři je za jeden, proti Spartě je skoro za tři. Po závěrečném hvizdu to byla euforii, věděl jsem, že jsme dokončili poslední cíl, který jsme měli. Z fanoušků jsem strach neměl, to mohli mít jiní."

Trpišovský: "Já jsem měl radost, že jsme vyhráli. Tomáš Syrovátka mi to pořád předhazoval, že jsem ještě Spartu v derby neporazil. Chtěli jsme zápas dohrát vítězně. Posledních deset minut už na nás bylo vidět, že byl náš program náročný, hodně by mě mrzelo, kdybychom inkasovali." 

5. - Neděle 26. 05. 2019 15:00

Fortuna liga - nadstavba, 2018/2019
2 - 1
1 - 1
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

7. Tomáš Souček
50. Alexandru Baluta

AC Sparta Praha
AC Sparta Praha

21. Kanga (pen.)

Komentáře (431)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé