Liga mistrů

Slavia v Evropě v příští sezóně

Slavia nebude chybět v evropských pohárech ani příští sezónu a už v tuto chvíli má jistých krásných 8 zápasů. Áčko ale není jediné, do Evropy míří také ženy a poprvé také tým U19. Přinášíme vám všechny důležité informace na jednom místě.

A TÝM

Začneme samozřejmě tím nejdůležitějším, tedy mužským A týmem. Jak asi víte, Slavia jako mistr postoupila do čtvrtého předkola Ligy mistrů, přesněji do mistrovské části tohoto předkola. Vítězové tohoto předkola postoupí do skupinové fáze Ligy mistrů, poražení si zahrají skupinovou fázi Evropské ligy. Mistrovské části čtvrtého předkola Ligy mistrů se zúčastní osm týmů, čtyři z nich tak budou nasazené a čtyři nenasazené. Slavia je spolu s švýcarským mistrem Young Boys Bern jediným týmem, který do soutěže vstoupí až v této fázi, všechny ostatní týmy musí projít systémem předchozích předkol.

Los 4. předkola LM proběhne 5. srpna, což bude ještě před odehráním třetího předkola. V osudí tak bude kromě Slavie a Young Boys šest dvojic třetího předkola, u kterých se pro účely nasazení bude předpokládat, že tým s vyšším koeficientem postoupí. To znamená, že Slavia bude ve 4. předkole takřka jistě nenasazená (aby byla nasazená, muselo by šest ze sedmi nejsilnějších týmů vypadnout nejpozději v druhém předkole, což je nereálné). Na koho se tedy Slavia může těšit? Zde je přehled čtyř týmů s nejvyšším koeficientem:

Nizozemský Ajax asi není potřeba představovat, jeho tažení Ligou mistrů zaznamenali jistě všichni fotbaloví fanoušci. Ajax vstupuje do Ligy mistrů ve třetím předkole, takže ani nebude mít možnost vypadnout před losem 4. předkola, kde bude figurovat jako nasazený, může však samozřejmě vypadnout ve 3. předkole a pokud by Slavii určil los za soupeře právě Ajax, narazili by sešívaní na jeho přemožitele.

Skotský Celtic má skrz osobu Johna Maddena částečně společnou historii se Slavií a v Edenu se představil před dvěma roky v přípravném zápase (0:0). Celtic začne pouť předkoly Ligy mistrů hned v prvním předkole na začátku července a je tak týmem, který se slávistům jistě vyplatí sledovat.

Dánského mistra FC Kodaň také nemusíme představovat, vzájemné zápasy ve skupině Evropské ligy máme ještě v čerstvé paměti (1:0 a 0:0). FC Kodaň začne ve druhém předkole, které je na programu v druhé polovině července.

Ani chorvatský mistr Dinamo Záhřeb nebude pro české fotbalové příznivce úplně neznámým týmem, jen před pár měsíci totiž Dinamo vyřadilo z Evropské ligy Plzeň. Také Dinamo začíná ve druhém předkole.

Zopakujme tedy, že pokud Celtic, FC Kodaň a Dinamo Záhřeb přežijí druhé předkolo, což je vysoce pravděpodobné, budou při losu jako možní soupeři Slavie. Tyto týmy (spolu s Ajaxem) ale mohou vypadnout ve třetím předkole, stojí za to se tak podívat na to, jaké týmy mohou být ve třetím předkole nenasazené a můžou mít šanci vyřadit Ajax, Celtic, Kodaň nebo Záhřeb. A v tomto seznamu týmů najdeme bulharský Ludogorec, kyperský APOEL, řecký PAOK, Karabach z Ázerbajdžánu, slovinský Maribor a srbskou Crvenou Zvezdu.

V každém případě se vyplatí sledovat předkola Ligy mistrů už od začátku v červenci. Termíny zápasů 4. předkola Ligy mistrů jsou 20. a 21. srpna a 27. a 28. srpna. Pokud Slavia postoupí do Ligy mistrů, přijde si na obří sumu peněz. Přesnou výši odměn by UEFA měla zveřejnit v nejbližších dnech, v minulé sezóně byl bonus za samotnou účast 15,25 milionů Eur (cca 400 milionů Kč). Při vypadnutí v 4. předkole LM berou týmy alespoň cenu útěchy, která byla v uplynulé sezóně 5 milionů Eur (cca 130 milionů Kč) plus bonus za účast ve skupině Evropské ligy, v uplynulé sezóně 2,92 milionů Eur (cca 75 milionů Kč). Navíc v obou soutěžích jsou bonusy za uhrané výsledky, bonusy za koeficient a bonusy za tzv. market pool (hodnota televizního trhu). Bez ohledu na cokoli, co Slavia uhraje, tak má Slavia už nyní jistotu zisku nějakých 210 milionů Kč v příští sezóně.

Při losu skupin Ligy mistrů by Slavia byla samozřejmě v nejhorším čtvrtém koši, při losu skupin Evropské ligy naopak Slavia bude nejhůře v třetím koši a při shodě okolností by mohla poskočit i do druhého koše, to je však také hodně nepravděpodobné.

ŽENY

Ženy Slavie ani tentokrát nebudou chybět v Lize mistrů, kde budou obhajovat účast ve čtvrtfinále. Ještě však není jisté, zda slávistky vstoupí do hlavní soutěže v kole R32 (posledních 32 týmů), kde začínají všechny nejsilnější týmy, nebo bude muset (stejně jako minulou sezónu) absolvovat ještě předchozí skupinovou fázi. To závisí na tom, kolik mistrů svých lig se přihlásí k účasti v soutěži a podle předběžných seznamů zveřejněných UEFOU by Slavia musela do skupin v případech, kdy by se soutěže účastnilo 50, 53 nebo 54 mistrů. V uplynulé sezóně se soutěže účastnilo 48 mistrů.

Slavia má devátý nejvyšší klubový koeficient ze všech evropských týmů, sedmý je však německý Frankfurt, který se do LM neprobojoval, Slavia je tak v pořadí koeficientů na důležitém osmém místě, což znamená jednak nasazení v R32, ale v případě postupu hlavně také nasazení v osmifinále, což je velmi důležité pro šance slávistek na obhajobu čtvrtfinále.

Kvalifikační skupiny se hrají v srpnu (konkrétně 7., 10. a 13. srpna), první kolo (R32) se hraje 11. a 12. září a 25. a 26. září. Osmifinále je pak na programu ještě na podzim v říjnu.

U19

Nejstarší dorost Slavie po delší době vyhrál 1. dorosteneckou ligu a vybojoval si tím šanci se zúčastnit mládežnické Ligy mistrů, tedy UEFA Youth League.  Vysvětleme si nejprve systém této soutěže. Ta má dvě větve. První větev kopíruje Ligu mistrů a účastní se jí dorostenecké týmy všech účastníků skupinové fáze LM ve stejných skupinách jako v "dospělé" LM. Vítězové skupin postupují do osmifinále, druhé týmy ve skupinách postupují do tzv. play-off. Druhé větve se účastní 32 mistrů domácích dorosteneckých soutěží, kteří nejsou v první větvi. V této větvi se hraje pavouk, vždy dvojzápas doma-venku, dokud se počet účastníků nesníží po dvou odehraných kolech na osm. Poté se obě větve spojí tím, že osm týmů z druhé větve hraje play-off proti druhým týmům ze skupin, tentokrát jen na jeden zápas a výhodu domácího prostředí mají týmy z druhé větve. Vítězové postoupí do osmifinále, kde doplní osm vítězů skupin z první větve. Dále se hraje pavouk až do finále, ovšem opět jen na jeden zápas (pořadatele určuje los), semifinále a finále se hrají na neutrální půdě.

Slavia tak má minimálně jistotu účasti v druhé větvi, pokud ale A tým postoupí do skupiny Ligy mistrů, přesune se Slavia U19 do první větve, kde by hrála stejnou skupinu jako A tým. Mimochodem, v takovém případě by Slavii v druhé větvi nenahradil český vicemistr, jak by se nabízelo, ale účastnické právo přejde na další národní asociaci. Termíny zápasů v první větvi kopírují termíny ve skupinách LM, v druhé větvi se první kolo bude hrát zřejmě v říjnu, v době druhého a třetího zápasu ve skupině LM.

Komentáře (20)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Slavia v Evropě v příští sezóně

    honzah (přítel SN)     před 5 lety 03.06.2019 15:34 |  
    8 0

    Doplnil bych výčet možných soupeřů. V případě, že někdo z těch předpokládaných soupeřů neprojde ani do 3. předkola (může se stát - kromě Ajaxu hrají všichni od 2., Celtic dokonce od 1. předkola), přichází v úvahu (v tomto pořadí) také Borisov, Young Boys a Astana.

    Zdroj
    https://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/uefa/seedcl2019.html

  2. Re: Slavia v Evropě v příští sezóně

    Faris (přítel SN)     před 5 lety 03.06.2019 18:20 |  
    16 0

    Takový informační servis máme díky redakci jenom my. Díky moc, je to super.
    Ještě zkusím získat informaci, kdy se losuje liga? já nic nemohl najít. Jen loni že se losovalo 20. června, tzn měsíc před souteží. Teď se začíná 13.7., tzn 13.6. bude los? Já si podle toho potom plánuju dovolenou.

    • Re: Slavia v Evropě v příští sezóně

      quelhar (admin)     před 5 lety 03.06.2019 18:38 |  
      8 2

      Už jsem také zkoušel sondovat, ale nic jsem zatím nevysondoval. Že to bylo loni přesně měsíc před ligou, je podle mě spíš náhoda.

      Každopádně neoficiální info zní, že Slavia bude kvůli koncertům a výměně trávníku začínat dvěma zápasy venku.

      • Re: Slavia v Evropě v příští sezóně

        Faris (přítel SN)     před 5 lety 03.06.2019 20:18 |  
        3 0

        Díky. O te výměně trávníku jsem slyšel, pro mě by byla pecka první nebo druhé kolo buď Olomouc, Zlín nebo Slovácko. Se tam budu pohybovat, tak bych to spojil

  3. Re: Slavia v Evropě v příští sezóně

    Kukič     před 5 lety 03.06.2019 19:26 |  
    3 2

    Pecka díky !!!

  4. Jakoby to bylo včera

    Petr9608     před 5 lety 04.06.2019 16:49 |  
    1 1

    Kdy jsme roužebně čekali na los 2. překola EL. A možná jsme z toho byli více nadšení než letos.

    • Re: Jakoby to bylo včera

      Tadeáš_Janků     před 5 lety 11.06.2019 15:37 |  
      0 0

      A pak přišla prohra 3:1 v Tallina. To byly časy.

      • Re: Jakoby to bylo včera

        Tadeáš_Janků     před 5 lety 11.06.2019 15:37 |  
        0 0

        *Tallinu

  5. Re: Slavia v Evropě v příští sezóně

    lemonade     před 5 lety 04.06.2019 21:45 |  
    6 1

    Díky za skvělé shrnutí Quelhare! À propos, nestálo by za to ještě o konci ligy, shrnutí celé snové sezony a vyhlídkách/stavu kádru do budoucna uspořádat jeden podcast? :)

    • Re: Slavia v Evropě v příští sezóně

      Pinturichio     před 5 lety 05.06.2019 09:22 |  
      5 0

      ja bych uvital 3-hodinovy podcast s trenerem JT :))

      • Re: Slavia v Evropě v příští sezóně

        Edenjejenjeden     před 5 lety 05.06.2019 09:25 |  
        3 0

        Tak to já bych uvítal podcast i s druhým JT :-)))

        • Re: Slavia v Evropě v příští sezóně

          Pinturichio     před 5 lety 05.06.2019 12:28 |  
          0 0

          ten uz tam byl :))

  6. Re: Slavia v Evropě v příští sezóně

    fredydj (přítel SN)     před 5 lety 05.06.2019 10:57 |  
    1 0

    za mě jednoznačně Celtic

    • Re: Slavia v Evropě v příští sezóně

      Jachym     před 5 lety 05.06.2019 11:08 |  
      3 1

      Z hlediska atraktivity pro mě určitě. Celtic je můj nejoblíbenější zahraniční klub a těšil bych se na výjezd (spíše letecký výlet) do Skotska. Z hlediska šancí na postup by to ale bylo padesát na padesát. Ajax by byl s vysokou pravděpodobností pro Ligu mistrů konečnou. Naopak věřím, že Kodaň i Záhřeb bychom dali. A zadostiučiněním by bylo, kdybychom vypráskali Apoel, se kterým máme nevyřízené účty.

      • Re: Slavia v Evropě v příští sezóně

        Tadeáš_Janků     před 5 lety 11.06.2019 15:36 |  
        2 0

        Celtic je naopak krásně hratelný soupeř. Skotská liga je děsně přeceňovaná.

  7. Kvalifikace

    Dr. Fe1     před 5 lety 05.06.2019 13:34 |  
    1 9

    Hlavně ať to není Ajax, z toho jde po této sezoně opravdu strach, i když my jsme ukázali, že dokážeme hrát s kýmkoliv, tak tohle by bylo hodně těžké.

    Naopak Kodaň by byla asi nejlépe zvládnutelná. Ale boj to bude v každém případě velice urputný.

    • Re: Kvalifikace

      Betynka58     před 5 lety 05.06.2019 16:49 |  
      1 0

      Ono taky bude záležet na tom, koho se jim podaří udržet. Jestli rozprodají hráče jako Slavia v 96., tak by to tak beznadějné být nemuselo. A bylo by to symbolické - po 12 letech postoupil do LM znovu přes Ajax!

      • Re: Kvalifikace

        kalex     před 5 lety 05.06.2019 20:21 |  
        1 2

        Bohužel stejnou optikou se musíme dívat sami na sebe. A zrovna ten rok 96 je velké memento. A situace je taková, že by klidně mohly odejít tři opory na ráz.

      • Re: Kvalifikace

        Dr. Fe1     před 5 lety 06.06.2019 01:16 |  
        1 6

        Téměř jistě několik jejich opor odejde do TOP klubů, ale stejně budou hodně silní. Ale také mě napadla ta symbolika, a že se nám na Ajax dařilo, takže vám v tomhle rozumím a souhlasím.

        Dnes jsem četl, že Kanga možná přestoupí do Dinama Záhřeb, takže abysme si nakonec opět nezahráli proti tomuhle magorovi.

        Každopádně se s tím musíme poprat, ať už nás čeká kdokoliv. Uspět se dá s kýmkoliv z nich,ale taky s kýmkoliv prohrát. Věřím, že to dáme.

  8. Re: Slavia v Evropě v příští sezóně

    tomblesk     před 5 lety 08.06.2019 14:49 |  
    3 0

    https://www.sport.cz/fotbal/synot-liga/clanek/1113737-tribuna-sever-uzavrena-slavia-pyka-za-banan-kangovi-ubohe-jednani-mini-disciplinarka.html#hp-artcl

    A co kanga? za to gesto proti Tribuně jih /kde bývají rodiče s dětmi!!!/ kdy si sahal do rozkroku a ťukal na palici …. dostane asi karamelku s Nutellou … to taková slupka od banánu je pro travičku jako hnojivo … Že to někdo vztahuje na Afričana jako rasismus - je jeho problém. A dodávám, že opodál byl Michel Ngadeu - ten je z Kamerunu - to ten blb delegát neviděl?? Ať jde delegovat za FAČR někam jinam, hlavně do prdele !!!