Názory

Na půli cesty: Česká liga

Podcastů není nikdy dost! A tak jsme tento týden připravili ještě jeden, ne však jen o Slavii. S Karlem Häringem, Pavlem Jahodou a Honzou Pikousem jsme se potkali Na půli cesty, abychom probrali téma, které rezonuje aktuální veřejnou fotbalovou debatou: postavení české ligy v Evropě a odchody hráčů z české ligy.

Fotbaloví fanoušci se s fotbalovými novináři leckdy na něčem neshodnou. A protože mi to trošku vadilo, rozhodl jsem se s tím něco udělat. Než vést diskuze na sociálních sítích, kde není adekvátní prostor, bude lepší se sejít a probrat tyto neshody osobně. Aktuálně jsem měl pocit, že se fanoušci s novináři neshodnou na tom, jaké postavení má česká liga v evropské konkurenci, kdy, kam a za kolik mají hráči z české ligy odcházet, a co dělat s tím, aby česká liga nebyla vnímána v Evropě jako podřadná, kde nelze najít kvalitu, přestože v přímé konkurence s týmy z jinak vnímaných lig mají ty české leckdy navrch.

 

Komentáře (13)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Odchody a příchody

    fafhrd     před 5 lety 26.07.2019 19:30 |  
    1 0

    Super diskuse.

    Pouze mi tam scházelo že velký problém toho prodávat za 1 milion euro nebo kolik znamená že musíš koupit levněji.
    A to byl třeba problém když se před rokem řešil Souček - že za míň než 3 miliony podobného hráče neseženeme. A nebo teď když Stoch jde pryč za 1 nebo 1,5 milionu a na přibližně jeho post se koupí Stanciu.

    A už i ty ceny hráčů z Jablonce nebo Liberce šly skokově nahoru, zatímco ty odchody ven moc ne.

    • Re: Odchody a příchody

      Radek097 (přítel SN)     před 5 lety 26.07.2019 19:51 |  
      9 0

      Stoch má za pár měsíců 30 let, na tak ''starém'' hráči zkrátka nelze nijak zvlášť vydělat. I přesto jsme jej prodali o 0,5M € dráž, než za kolik jsme ho koupili a ještě o dva roky staršího. Na toto bych se spíše díval, než jej porovnávat se Stanciuem. PAOK ho nekupuje, že ho dále zhodnotí, ale že jim dvě, tři sezóny pomůže a pokud neukončí kariéru, tak půjde o dům dál zadarmo. Stoch byl dle mého jeden z nejlépe placených hráčů v týmu, takže i na to by se nemělo zapomínat, že jsme ušetřili několik stovek tisíc Kč měsíčně na nákladech za Stocha.
      Kdežto Stanciu je ve věku, kdy by měl dosahovat svých maximálních výkonů.
      Osobně bych uvítal filozofii, kterou má například RB Lipsko, kdybychom nakupovali hráče do 23 let. A když budou mít právě věk Stanciua (ideálně i dříve) jej prodávali na západ a tím se pokusit, co nejvíce každého hráče zhodnotit.

  2. Re: Na půli cesty: Česká liga

    hejkosport     před 5 lety 26.07.2019 19:45 |  
    6 1

    Mám strašně rád všechny podcasty.
    Tenhle byl na zajímavý téma. Bylo tam dost dobrých postřehů.

    Co mně vadí: asi 5x jsem to měl stou chutí vypnout, hodně krát jsem si nahlas řekl" co to kecáš". Myšleno hlavně na hosty.
    A takhle dokola. Chvílema super poslech. Aby přišlo 10 minut hledání pauzy.
    Dělal jsem si poznámky co všechno vytknout, bohužel jsem jsi je nezpasal.

    V rychlosti pár.
    Práva. Velký problém v Česku. V Anglii jako je Sky Sport a BT. Mají pořěšený celý svět, hlavně Asii.
    Další Tzv. Zlatý padák na 50M.
    Takže Anglií neargumentovat.

    Neschopnost prodávat za ,nebo alespoň podobné peníze TV práva. Totálně souhlasím.
    Dánsko, Skotsko, Island a další země jsou dlouhodobě skautované anglickýma týmama. Francie mela vždy Afriku. Španělsko Ameriku. Německo Němce a své Poláky a Turky.
    Holandsko doby Van Basten, přes Bergkamp, Kluivert až po De Light. Jsou až na pár let stále. Belgie je hned vedle a vzala jsi příklad teďka je to Hazard, Lukaku atd...

    Obecně: v Holandsku a Belgii se ukážou hlavně ofenzivní a technicky nadaný hráči.
    U nás to budou defenzivní silově a rychlostně nadaný hráči.
    Tak se soustředíme na to co umíme vyprodukovat.
    Srovnávat ceny Belgie a Chorvatska s námi je nesmysl. Řešme ceny lig l, kde se hraje a produkují se hlavně hráči typově jako u nás. Tam je bohužel třeba Dánsko trochu před námi. Ale tu jsou ceny hlavně nastavený , že je to sever a kde hledá Anglie.

    Pár zápasů v EL a LM. A oni nás začnou brát vážně.
    Pak Krále a Součka prodáme za 40M £

    • Re: Na půli cesty: Česká liga

      Radek097 (přítel SN)     před 5 lety 26.07.2019 20:43 |  
      2 10

      Krále a Součka za 1,1 biliónu korun? Zpátky na zem...

      • Re: Na půli cesty: Česká liga

        hejkosport     před 5 lety 26.07.2019 22:26 |  
        1 0

        Že já blbec na trajektu z Doveru házel pence alá Jacku ☺️

    • Re: Na půli cesty: Česká liga

      bongor     před 5 lety 27.07.2019 21:15 |  
      0 0

      Ono je právo v Česku spíš sprostý slovo a zřejmě se to týká i hráčských práv.

  3. Re: Na půli cesty: Česká liga

    sTizz (přítel SN)     před 5 lety 26.07.2019 20:35 |  
    0 0

    A prece jen mame s Belgii neco spolecneho:) Neni to tak davno,kdy v lehkem podezreni byly i nase top kluby.

    Mezi výše zmíněné případy lze určitě zařadit loňský skandál v Belgii, kde federální státní zástupci vyšetřují podezření na vyplácení nezákonných plateb hráčům a rozhodčím. V centru pozornosti byl klub KV Mechelen, který byl Belgickým sportovním arbitrážním soudem potrestán zákazem startu v evropských pohárech. Vyšetřování se nevyhnuly ale ani slavnější kluby, jako je bruselský Anderlecht, Standard Lutych, Racing Genk nebo KV Bruggy.


    https://www.info.cz/svet/pracka-na-penize-nebo-kasicka-pro-teroristy-brusel-ukazal-na-svetovy-fotbal-jako-na-nove-riziko-42396.html

  4. Re: Na půli cesty: Česká liga

    Eluin (přítel SN)     před 5 lety 26.07.2019 23:21 |  
    4 0

    Určitě si rád poslechnu, jen těch podcastů poslední dobou povážlivě přibývá a nějak nestíhám :).

  5. Re: Na půli cesty: Česká liga

    Fallen (přítel SN)     před 5 lety 27.07.2019 09:56 |  
    3 0

    Quelhar by měl dělat podcasty full time :)

  6. Re: Na půli cesty: Česká liga

    Grobar     před 5 lety 27.07.2019 11:52 |  
    0 0

    Děkuji za další skvělý podcast. Zajímalo by mě jak přesně funguje finanční fair play? Pokud tu je někdo erudovaný v této záležitosti, byl bych mu zavázán, kdyby se o tomto tématu rozepsal.

    Mádl psal že za tři roky nesmíte mít ztrátu víc jak 900 milionů. A to co nám dají naší majitele se nepočítá do rozpočtu, nebo formou sponzorského daru? Když to řeknu blbě, tak my tu nemůžeme mít takový rozpočet co má Barcelona jelikož tu nechodí tolik lidí na fotbal a neprodáme tolik suvenýrů?

    • Re: Na půli cesty: Česká liga

      Maeden (přítel SN)     před 5 lety 27.07.2019 17:14 |  
      3 0

      Počítá se provozní ztráta vyplývající z činnosti profi teamu, tj. nepatří do toho náklady na mládež, ženy, výstavbu stadionu atd. Účetní ztrátu většinou vlastník vyřeší emisí dalších akcií klubu, které si koupí, je to ale pořád ztráta. Hlídají se ale i další věci, myslím že PSG si chtěli zvýšit příjmy a zakrýt dotaci velkým navýšením sponzorské smlouvy a neprošlo jim to.
      S tou Barcelonou je to přesné, asi od nás nebudou odcházet hráči za miliardu, našich dresů se taky prodá o něco míň, takže si nikdy nebudeme moc ani zdaleka dovolit výdaje, které mají oni. Pokud se dostaneme do LM a prodáme Suka za 300 milionů, tak nás chvíli nemusi FFP trápit, to bychom asi byli v plusu.

  7. Re: Na půli cesty: Česká liga

    rak (přítel SN)     před 5 lety 27.07.2019 11:59 |  
    7 0

    I když tam neslávističtí hosté možná i víckrát zopakovali, že jsou různé cesty, tak mně tam pořád jako dominantní přišla snaha prodávat hráče, raději dříve, aby se mohli rozvíjet a postupně i výhodněji. Chápu, že to zajímá kluby z hlediska ekonomiky, ale mě tedy moc ne. Nepatřím k těm, kteří sledují resp. fandí nějakému zahraničnímu klubu, že tam hraje jeden náš hráč. Primárně chodím na naši ligu a naše zápasy v evropských pohárech a chci především, abychom my měli kvalitní tým a zatím to vypadá, že touto cestou jdeme. Potřebujeme i kvalitní ligu, takže by bylo dobré, aby po nás byly i další kvalitní týmy. Raději bych měl nějaké jiné než ty dva momentálně, ale i to je lepší než uváděný příklad chorvatské ligy. Nechci jít jejich cestou. Teď mají dobrou reprezentaci, ale také to není pořád.
    Ten tlak na rychlý prodej hráčů je cesta do pekel, ať se to okecává jak chce. Někdy mám dojem, že ti lidé jsou ve spojení s fotbalovými agenty a možná od nich i inkasují drobné za PR.

    • Re: Na půli cesty: Česká liga

      bongor     před 5 lety 27.07.2019 21:26 |  
      2 0

      To máš raku správnej dojem a souhlas i s tím,že rychlý prodej hráčů může být špatná cesta.Tím je typickej prasopes,ale ten to dělá prvoplánově,protože těm padesáti řechtačkám asi moc to jejich mužstvo na srdci neleží.
      A další nové hráče láká na svou politiku "dobrých adres"při dalším prodeji.Sám přitom taky nebude škodnej,ten si na tom fotbale dovede vždycky najít to co zrovna vynáší.Byly to cinklý jara/určitě nebylo jen jedno/a určitě to nebyly jen jara,potom se přimotá tam,kde se rozdávají peníze a teď obchoduje co to dá.Ten by prodal i vlastní babičku,kdyby zvládla žongl.