Liga mistrů

Los Ligy mistrů: Celtic nebo Kluž!

Dnes v poledne proběhl los playoff Ligy mistrů. Slavia byla nenasazená a mohla potkat například semifinalistu loňského ročníku Ajax. To se naštěstí nestalo a soupeřem Slavie bude vítěz dvojzápasu mezi skotským Celticem a rumunskou Kluží! První zápas odehraje Slavia venku v úterý 20. srpna ve 21:00, odvetu pak doma v Edenu ve středu 28. srpna rovněž ve 21:00.

Zápasy třetího předkola mezi Celticem a Kluží se hrají v následující termíny:

středa 7. srpna, 20:00: Kluž - Celtic
středa 13. srpna, 20:45: Celtic - Kluž.

Zápasy playoff neboli čtvrtého předkola Ligy mistrů mezi Slavií a vítězem tohoto dvojzápasu se pak hrají hned dva následující týdny, a to vždy buď v úterý nebo ve středu, 20./21. srpna a 27./28. srpna. Zápasy playoff se již ve všech ohledech berou jako zápasy Ligy mistrů, zní před nimi hymna LM a mají jednotný výkop v 21:00. Kdo v této fázi vypadne, připíše si "bolestné" ve výši pěti milionů Eur a zúčastní se základní skupiny Evropské ligy, kdo postoupí, bere bonus za účast v základní skupině LM ve výši 15,25 milionů Eur.

Dosavadní výsledky obou soupeřů v tomto ročníku LM:

1. předkolo:
FK Sarajevo - Celtic 1:3
Celtic - FK Sarajevo 2:1

2. předkolo:
Celtic - Nomme Kalju 5:0
Nomme Kalju - Celtic 0:2
CFR Kluž - Maccabi Tel Aviv 1:0
Maccabi Tel Aviv - CFR Kluž 2:2

Z článku čtenáře Kennyho vybíráme informace o těchto dvou týmech.

Celtic Glasgow

Skotský suverén nemá od přeřazení svého největšího rivala Glasgow Rangers do 4 ligy na domácí scéně konkurenci. Loňský titul byl už osmým v řadě, s náskokem 11 bodů na městského rivala. Celtic ovládl i obě skotské pohárové soutěže, v ligovém poháru si ve finále poradil s Aberdeenem 1:0, v FA cupu potom v 82. minutě dokonal obrat proti Hearts a zvítězil 2:1. V loňské sezoně byl Celtic nasazen do 1. předkola mistrovské části Ligy mistrů, kde si poradil s arménským Alaskhertem, následně vyřadil norský Rosenborg a ve třetím předkole mu stopku vystavil po výsledcích 1:1 a 2:1 AEK Athény. Následoval přesun do 4. předkola Evropské ligy a postup přes litevskou Suduvu. V základní skupině EL se pak padesátinásobný skotský mistr potkal opět s Rosenborgem a dvojicí umělých klubů vytvořených výrobcem energetických nápojů Lipskem a Salzburgem. V této konkurenci dokázal Celtic vybojovat 9 bodů, což stačilo na druhé místo a postup do jarních bojů, kde v prvním dvojzápase po 2 porážkách podlehl španělské Valencii. Letos už si v cestě do 3. předkola svěřenci trenéra Lennona poradili se Sarajevem a estonským Nomme Kalju.

Nejlepší střelec: Odsonne Edouard (52 soutěžních zápasů/22 gólů)
Nejlepší nahravač: James Forrest (59/16)
Nejcennější hráč: Kieran Tierney (12,5 milion eur)
Příchody: Christopher Jullien (CB, Toulouse), Boli Bolingoli (LB, Rapid Vídeň), Hatem Abd Elhamed (CB, Beer Sheva/ISR).
Odchody: Mikael Lustig (RB, Gent), Dereck Boyata (CB, Hertha Berlín)
Hodnota kádru: 67,43 milionu eur
ELO ranking: 1566

CFR Kluž

Soupeřem Celticu bude rumunský mistr CFR Kluž. V minulé sezoně získali 54 bodů a s náskokem 5 bodů před FCSB obhájili titul z předloňského roku. Loni byla Kluž nasazena do 2. předkola mistrovské části Ligy mistrů, kde však ihned vypadla se švédským Malmö. Následoval tedy přesun do 3. předkola EL, postup přes Alashkert a senzační vypadnutí po dvou porážkách s Dudelange. Letos už Rumuni vyřadili soupeře Slavie ze základní skupiny předloňské EL a to kazašskou Astanu a následně izraelský Maccabi Tel Aviv. Rumunská liga už má za sebou 3 kola a obhájci titulu si zatím připsali 7 bodů.

Nejlepší střelec: George Tucudean (36 soutěžních zápasů/21 gólů)
Nejlepší nahravač: Billel Omrani (42/15)
Nejcennější hráč: George Tucudean (3,5 milionu eur)
Příchody: Yacuba Sylla (DM, Stromsgodset/NOR), Andrei Burca (CB, Botostani), Michael Pereira (RM, Malatyaspor/TUR), Mihai Butean (CM, Astra), Luis Aurélio (CM, Gaz Metan), Cosmin Vatca (GK, Voluntari), Mike Cestor (CB, Astra), Mario Rondón (CF, Gaz Metan), Mato Susic (RB, Tiraspol)
Odchody: Bryan Nouvier (LW, Rakow/PL), Ádám Lang (CB, Omonia/CYP), Thierry Moutinho (RW, FCSB)
Hodnota kádru: 24,4 milionu eur
ELO ranking: 1572 (98. v Evropě)

Komentáře (305)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé