Fortuna liga

Slavia - Liberec 1:0

V rámci pátého kola přijel do Edenu Slovan Liberec. Zápas se po nechvalně známých událostech ze zápasu s Olomoucí musel odehrát před prázdným hledištěm.

Trenér Trpišovský dal poprvé v základní sestavě příležitost letní "superposile" - rumunskému reprezentačnímu záložníkovi Stanciuovi, ale změn oproti poslednímu zápasu bylo více. Na pravé straně středové řady se rovněž poprvé v základní sestavě SKS objevil Tomáš Holeš, do stoperské dvojice se po krátkém zranění vrátil David Hovorka. Tentokrát měl za parťáka Michala Frydrycha, kterému se předchozí zápas v Karviné vydařil, čímž na lavičku usadil Ondřeje Kúdelu. V útoku dostal znovu přednost "létající Holanďan" Mick van Buren. V Libereckém dresu vyběhla očekávaná sestava s jednou výraznou změnou. Ani na lavičce se neobjevil Oscar Dorley, o němž se spekuluje jako o další posile červenobílých. 

Zápas začal zostra a více u míče byli Liberečtí, které podporovalo 150 fanoušků. První centr Breiteho propadl až ke Kolářovi, vzápětí přišly dva rohové kopy. Na druhé straně se po autovém vhazování dostal za obranu Hušbauer a jeho centr hlavičkoval vedle van Buren. Kolmici na Potočného včas přečetl Kolář, vzápětí Holešův centr srazil na roh Kačaraba. Po pěti minutách se hra poněkud zklidnila, Slavia měla převahu, ovšem bez větších šancí. Po deseti minutách za to vzal Stanciu a jeho rána levou pořádně protáhla Nguyena. Po čtvrthodince hry zasáhl Potočný ve vzdušném souboji loktem Tomáše Součka a následovala první žlutá karta. V osmnácté minutě to Holeš zkusil z podobné pozice jako na jaře v dresu Jablonce, ale tentokrát mu balón tak nesedl, přízemní ránu vytáhl Nguyen. Žlutou kartu si vykoledoval i levý obránce Hybš. Ani ne tak za zákrok na Coufala, jako spíše za řeči po něm. Následně se do odraženého míče opřel Hušbauer a jeho tečovaná rána letěla vedle. Emoce vzbudila situace, kdy se do vápna prodíral Stanciu, ale po Marově podražení se penalta nepískala. Na druhé straně ztratil míč Frydrych, do Potočného centru se rybičkou vrhl tísněný Nešický a balón z jeho hlavy šel o nějaký metr vedle. Ve 36.minutě Frydrych nepřesně přihrál na půlce a Nešický zkusil překvapit Koláře pokusel od půlící čáry, leč rána mu nesedla. Za dvě minuty Coufal parádním pasem našel Masopusta, jeho centr hlavičkoval van Buren nad. Ve 39. minutě Souček důrazně vybojoval balón na Nešickém, jeho perfektní centr dosedl na hlavu Lukáše Masopusta a Nguyen proti jeho hlavičce neměl šanci - 1:0. Vzápětí se do další šance řítil Stanciu, byl zastaven Kačarabou za další žlutou a byla tu i zajímavá standardní situace. Střela rumunského záložníka však mířila vedle vzdálenější tyče. O vyrovnání se pokoušel Potočný, ale nešlo o střelu, se kterou by měl mít Kolář potíže. Do kabin se tak šlo za jednogólového vedení červenobílých.

Hned na úvod druhého dějství byl na levé straně faulován Holeš, trestného kopu se ujal Hušbauer. Přetažený centr odvrátil Mikula na roh, ten už hosté odrazili. Na druhé straně Karafiátův nákop odhlavičkoval Bořil jenom k Mikulovi, ale ten zakončit nedokázal. Liberec začal kousat. Malinský nadějnou akci zazdil nepřesným centrem, Paškův centr napálil Mikula do Holeše, následný roh zůstal nevyužit. Dobrou pozici vypracoval Beite Karafiátovi, tomu míč utekl a Kačaraba pálil do oblak. Otočit kormidlem druhého poločasu zkusil z velké dálky Frydrych, jeho tečovaná rána jenom tak doskákala k Nguyenovi. Liberečtí i nadále byli často na balónu, z čehož rezultovaly fauly a trestné kopy a také prostor pro brejky. van Buren nastartoval Masopusta, na jeho centr o kus nedosáhl Holeš. Vzápětí to Masopust zkusil zakroutit zleva na zadní tyč a Nguyen se opět efektně i efektivně proletěl vzduchem. Nastala poněkud nudnější pasáž, Liberečtí si vypracovali určitou převahu, kterou však vyjádřili jenom několika centry. Slávistům zatrnulo při souboji Mikuly se Součkem, kdy se držení domácího kapitána pískat dalo. Po více než hodině hry se naplnil čas Nicolae Stancia. Střídající Alex Král záhy vypracoval dobrou pozici van Burenovi, ten ještě nabil Masopustovi, jeho ránu zastavil na penaltě Mikula. Na prahu sedmdesáté minuty byl faulován van Buren, Hušbauer parádním centrem našel na zadní tyči Součka, jeho hlavičku vytáhl skvělý Nguyen.  Za chvíli šli Král s van Burenem dva na jediného Maru, ale přihrávka mladého středopolaře se stala kořistí jediného obránce v modrém. Následný protiútok hasil Hušbauer za cenu žluté karty, po té, co si prohlédl tuhle barvu si hodně koledoval i o tu červenou, neboť si neodpustil slovní komentář. Rozhodčí Marek byl naštěstí shovívavý! S přibývajícím časem se hra rozdrobila do do řady faulů, další žlutou si za nešikovný zákrok na Peška prohlédl i Coufal. Hosté postupně poslali do hry útočníky Pázlera a Djoriče, Trpišovský kontroval nasazením Petera Olayinky a Ibrahima Traorého, kteří nahradili Masopusta a Holeše. V 82. minutě byl vpravo od branky soupeře faulován Král, Hušbauer zkusil překvapit Nguyena obstřelením zdi, ale jeho střela skončila v boční síti. Navíc se zdálo, že i kdyby rána mířila do branky, gólman Liberce by ji zkrotil. Vzápětí se uvolnil Král, jeho rána trefila na hrudník Kačarabu, i další pokus Coufala zblokovala obrana. Slavii se dařilo držet Liberecké u jejich branky. Van Buren zpetnou přihrávkou vybídl ke skórování Hušbauera, ten si skvěle zpracoval balón, ale jeho rána z ideální vzdálenosti letěla nad břevno bezmocného Nguyena. Když naskočila poslední minuta, posadil si van Buren na trávník Karafiáta a přízemní ranou polechtal bližší tyč. Vzápětí se ke střele protlačil i Olayinka, ale jeho pokus byl příliš slabý. Slavia sice v samotném závěru promarnila několik dobrých příležitostí, ale zkušeně si vítězství pohlídala. Hráči se vydali ze všech sil a po závěrečném hvizdu několik z nich popadalo na trávník v křečích

Trenér Slovanu Liberec Pavel Hoftych: Prohráli jsme, je to tak trochu smůla. Samozřejmě Slavia měla nějaké šance, Nguyen něco pochytal. Ještě za stavu 0:0 jsme tam měli jednu dobrou šanci. Kluci to odmakali, bohužel na body to nestačilo. Karafiáta jsme dopředu vytáhli proto, že jsme chtěli udělat nějakou změnu, sestavu SKS jsme vůbec neřešili. Chyběli nám útočníci, kteřá jsou vázáni smlouvou ve Slavii, chyběl i Oscar, který má teď po těch přestupových spekulacích poněkud zamotanou hlavu.

Trenér SK Slavia Jindřich Trpišovský: Mám dojem, že kdyby s námi Liberec hrál častěji, tak bude Nguyen v Chelsea. Byli jsme dominantní, Liberec má skvělé mužstvo a my jsme si vypracovali nejvíce šancí, co jsme kdy s nimi měli. Zahodili jsme jich spoustu, jako bychom měli problém dokopnout do branky. Podobně jako s Olomoucí těžké věci proměnujeme a jednoduché zahazujeme. Minule Coufalův volej, teď Souček centruje levou a Masopust dává gól hlavou. Holeše jsme použili i směrem k pohárům, kdy jsme ho chtěli vidět v akci, určitě nezklamal. Očekáváme tvrdý souboj s Celticem, proto připravujeme do hry fyzicky zdatné hráče, i proto dnes nastoupili Holeš a Frydrych. Michal je už pro nás střední obránce, trénuje tam od začátku letní přípravy, personálně je to stoper.   

Hráč utkání Lukáš Masopust: Tomáš Souček skvěle vybojoval balón a krásně mě našel na přední tyči. Ve druhé půli mi to Nguyen nádherně vytáhl. S trenérem jsme trochu měnili taktiku, s Tomášem Holešem jsme si měnili posty, ten první pokyn právě přišel z lavičky. Je pro mě skoro stjené, jestli hraju zprava nebo zleva. Zdravotní problémy jsem neměl, střídal jsem spíše z kondičních důvodů, zápas byl náročný.

Gólman Filip Nguyen: Dobrý výkon, ale nemáme ani bod, takže zklamání. Nejtěžší pro mě byla střela Holeše, která šla trochu do protipohybu. Slavia má proti nám vždycky hodně příležitostí, proto se tady cítím dobře a vždycky si hodně zachytám. Nebylo tomu tak vždy, v dorostu jsme tu dostal snad sedmičku.

5. kolo - Sobota 10. 08. 2019 19:30

Fortuna liga, 2019/2020
1 - 0
1 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

39. Lukáš Masopust

FC Slovan Liberec
FC Slovan Liberec

Komentáře (544)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé