Liga mistrů

Slavia si o Ligu mistrů zahraje s Kluží!

Celtic dnes doma překvapivě podlehl rumunskému mistrovi CFR Kluž 3:4, což znamená, že soupeřem Slavie v playoff Ligy mistrů bude právě Kluž! První zápas se hraje venku v úterý 20. srpna od 21:00.

Kluž se do playoff Ligy mistrů dostala přes tři předkola, proti Slavii tak bude hrát už sedmý a osmý týden v řadě zápasy uprostřed týdne.

V 1. předkole se Kluž jako nenasazená utkala se Slavii dobře známou Astanou, první zápas hrála venku.

Astana - Kluž 1:0
Kluž - Astana 3:1 (3 Omrani)

Jak vidno, hattrickem poslal Kluž přes nasazeného soupeře v odvetě útočník Billel Omrani. A nebyly to rozhodně jeho poslední branky v předkolech. Pro druhé předkolo tak přebrala Kluž koeficient Astany a jako nasazená se tak utkala s Maccabi Tel Aviv, dalším soupeřem, kterého Slavia dobře zná z nedávné konfrontace.

Kluž - Maccabi Tel Aviv 1:0 (Omrani)
Maccabi Tel Aviv - Kluž 2:2 (Culio (pen.), Rondon)

Ve třetím předkole čekal na Kluž skotský mistr Celtic a po dnešním dramatu Kluž dokázala postoupit dál.

Kluž - Celtic 1:1 (Rondon)
Celtic - Kluž 3:4 (Omrani 2, Deac, Tucudean)

Jak můžete dovodit už z výše uvedeného, Kluž je ve velkém vytížení prakticky od začátku července, sezónu začala porážkou v rumunském superpoháru 6. července s Viitorulem Constanta 0:1. Pak následoval první zápas prvního předkola LM a 13. července první ligový zápas. Aktuálně má za sebou rumunská liga stejně jako ta česká pět kol a Kluž je stejně jako Slavia na čele ligy s bilancí 4-1-0, skóre má 13:3. O víkendu hraje Kluž na hřišti sedmého Sepsi a mezi zápasy se Slavií pak doma s Botosani.

Kluž trénuje rumunská fotbalová legenda Dan Petrescu, který má na kontě mimo jiné 152 zápasů v dresu Chelsea a 95 zápasů za rumunský národní tým. Jako trenér prošel mnoha kluby, trénoval v Rumunsku, Polsku, Rusku, Číně i SAE. Kluž vedl už v sezóně 2017/18 a vybojoval s ní titul. Po sezóně ale odešel do Číny, klub převzal Edward Iordanescu, ale po domácí prohře s Malmö v druhém předkole LM skončil a jeho nástupce Toni Conceicao už v odvetě vyřazení neodvrátil. Conceicao, Alin Minteuan a znovu Petrescu však nakonec postupně přispěli k tomu, že Kluž titul obhájila a hraje nyní znovu o postup do Ligy mistrů.

Petrescu má k dispozici zkušený, byť na české poměry možná trochu starší kádr. V brance nastupuje litevský brankář Giedrius Arlauskis (31 let), v obraně dnes proti Celticu hráli Sušič (28), Vinicius (35), Burca (26) a Camora (32), v záloze Bordeianu (27), Aurelio (30), Djokovič (29) a Deac (33), v útoku pak Omrani (26) a Rondon (33).

Z těchto důvodů také není hodnota kádru Kluže na transfermarktu nijak zázračná, jen 24,4 milionu Eur (v porovnání Slavia má hodnotu kádru 40,6 milionu Eur). Je však třeba mít na paměti, že starší hráči hodnotu na trhu rychle ztrácejí, takže v tomto případě to o kvalitě hráčů nevypovídá příliš mnoho. V předkolech musí hráči stát po obdržení tří žlutých karet, toho zatím žádný hráč Kluže nedosáhl a jediným hráčem, který má dvě žluté karty z dosavadního průběhu předkol, je záložník Deac. Pokud tak dostane žlutou kartu v prvním zápase, bude chybět do odvety.

Komentáře (303)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé