Fortuna liga

České Budějovice - Slavia 0:3

Slavia se na hřišti českobudějovického Dynama představila po bezmála pěti letech a návrat na jih Čech jí svědčil, když svého soupeře po dominantním výkonu porazila 3:0.

Trenér Trpišovský se vrátil ke stoperské dvojici Kúdela - Hovorka, která začala ligu. Poprvé v základu se v tomto ročníku představí Zelený a Júsuf. Své místo v úvodní jedenáctce si udržela i nejdražší posila sešívaných Nicolae Stanciu. Počítat pro tento zápas naopak nemůžeme se zraněnými Králem a Hromadou. Bořil je pak šetřen z preventivních důvodů.

Slavie se s Českými Budějovicemi utkala na začátku přípravy a po náročném kondičním bloku soupeři podlehla 0:2. Vzájemné ligové zápasy jsou o poznání vousatější, protože Dynamo se do ligy vrací po několika letech. Poslední duel o ligové body se datuje do května 2015, kdy Slavia vyhrála doma 2:0 brankami Škody (který je dnes připraven na lavičce). V Budějovicích se hrálo na podzim 2014 a zápas skončil 1:1, když domácí vyrovnali v závěru po hrubce brankáře Hrubeše. Tehdy oba týmy bojovaly o záchranu, Slavia nakonec úspěšně, Dynamo sestoupilo. Dnes jsou ale karty rozdané jinak a Slavia je jasným favoritem.

Slavia vstoupila do zápasu odhodlaně a od začátku měla navrch. Hned v 1. minutě střílel těsně nad břevno Stanciu. Ve 13. minutě Stanciu připravil dobrou pozici pro Coufala, Staněk ale dokázal přízemní střelu "hokejově" vyrazit a poradil si i s následnými pokusy. Sešívaní se pak často pokoušeli o střelbu, přesná muška jim ale chyběla. Míče buď létaly mimo tři tyče nebo přímo do náruče Staňka. K úvodní brance nepomohlo ani několik rohových kopů, které výborně rozehrával Stanciu. Jak Júsuf, tak Hovorka v zajímavých možnostech hlavičkovali jen nad. Tlak Slavie byl místy až drtivý, Dynamo ale bránilo obětavě a vyložená tutovka nepřicházela. A vzhledem k nepřesné střelbě a nepřesnosti ve vápně soupeře se šlo do šaten za stavu 0:0, ačkoliv se skoro celý poločas hrál na polovině domácích.

Obraz hry se nezměnil ani po přestávce. Hned po pár minutách zajímavě střílel Masopust, jemuž na hranici vápna přiťukl Júsuf. Zakroucený pokus ale skončil nakonec těsně vedle tyče. Slávisty to však příliš mrzet nemuselo, protože pár okamžiků poté přišla zasloužená úvodní branka zápasu. Po rychle rozehraném autu dostal příliš prostoru na střelu Stanciu a krásnou střelou k tyči rozjásal slávisty v ochozech - 0:1! Domácí se ani s jednogólovým mankem téměř nedokázali dostat s míčem za půlku a hosté z hlavního města nadále tlačili. Podruhé neinkasovat vydrželi do 76. minuty, kdy odcentroval střídající Van Buren, zblokovaná Stanciova střela se odrazila k Olayinkovi, který zachoval chladnou hlavu a z hranice vápna uklidil míč placírkou k tyči - 0:2! Na hřišti už byl v tu dobu i Milan Škoda, který vystřídal pracovitého, ale ve vápně neefektivního Júsufa. Hra do unavené obrany Škodovi svědčila, když se v 84. minutě dokázal prosadit přesnou hlavičkou na přední tyči po centru dalšího náhradníka Traorého - 0:3! Naše legenda pak v závěru zaznamenala ještě jednu branku, ta ale nakonec nebyla uznána pro poněkud absurdní zásah videa, které zaznamenalo míč v autu při Olayinkově předešlé akci. Buď jak buď, Slavii to mrzet nemuselo - po výborném výkonu smetla České Budějovice na jejich půdě 3:0!

6. kolo - Pátek 16. 08. 2019 18:00

Fortuna liga, 2019/2020
0 - 3
0 - 0
SK Dynamo České Budějovice
SK Dynamo České Budějovice

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

48. Nicolae Stanciu
76. Peter Olayinka
84. Milan Škoda

Komentáře (540)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé