Fortuna liga

Slavia - Bohemians 4:0

S deseti změnami v základní sestavě oproti zápasu v Kluži vyběhla Slavia do vršovického derby, přesto jej po brankách Hušbauera, Frydrycha, Kúdely a Traorého vyhrála naprosto jasně 4:0!

Trenér Trpišovský podřídil vše odvetě playoff o Ligu mistrů s Kluží a do vršovického derby postavil sestavu, ve které bylo s úterním zápasem v Rumunsku společné jen jedno jméno, Ondřej Kúdela. A to dost možná jen proto, že Slavia prostě nemá čtyři stopery. Hosté přijeli v poměrně očekávané sestavě s Keitou na hrotu útoku. Zápas se nesl v duchu tichého protestu části Tribuny Sever, zhruba dvě stovky fanoušků hlavně ve spodní části sektoru 107 se nezapojovaly do fandění a na tribuně chyběl speaker i buben. Přesto Slavia šla rychle do vedení, z přímého kopu z 22 metrů se v deváté minutě zápasu nádherně do šibenice trefil Josef Hušbauer - 1:0! Jen o dvě minuty později přiletěl do vápna zleva krásný centr Zeleného, který našel volného Júsufa, ten z deseti metrů poslal hlavičku docela vysoko nad bránu. Na druhé straně se po Králově ztrátě míče poprvé ukázali hosté, Vaníček střílel nad bránu. V sedmnácté minutě začal úsek s několika příležitostmi Slavie, nejprve Ševčík na hranici vápna nedokázal vystřelit, potom Teclovu střelu z otočky vyrazil Fryšták na roh, po kterém se slávisté dostali hned do dvou nebezpečných zakončení, ani jedno ale neskončilo v síti. Zelený pak předvedl krásnou ofenzivní akci a pěkně našel Ševčíka, který si na hranici vápna nedokázal správně zpracovat míč. Na druhé straně Bartkovu překvapivou střelu z velkého úhlu vyrazil Markovič. Kolem 25. minuty se obraz hry prakticky vyrovnal, slávisté lehce ztráceli míče a hráči Bohemians byli pro změnu kolem pokutového území Slavie značně nepřesní. Až v 39. minutě se slávisté dostali zase k bráně soupeře, Král zase v dobré pozici na hranici vápna váhal se střelou, akce ale pokračovala a Holeš z úhlu prudkou ranou minul. Do konce poločasu už se nic zajímavého nestalo a poločas tak skončil 1:0.

V úvodu druhého poločasu slávisté přežili nebezpečnou standardku soupeře poblíž rohu vlastního vápna a na druhé straně se prosadili sešívaní. Roh Ševčíka proletěl na zadní tyč, kde už čekal tradiční střelec Michal Frydrych, který měl tentokrát opravdu jednoduchou práci a bezpečně rozvlnil síť - 2:0. Netrvalo dlouho a bylo to už 3:0, další parádní Ševčíkův roh sice odvrátil na přední tyči chumel hráčů na hranici vápna, tam byl Baluta, jeho zblokovaný pokus se dostal k Zelenému, ten také střílel, Fryšták sice parádně vyrazil, ale u míče byl nejrychleji Kúdela, který už poslal míč za brankovou čáru do sítě - 3:0. Navíc byl krátce nato po druhé žluté kartě vyloučen Kamil Vacek. V 69. minutě našel Hušbauer krásně za obranou rozběhnutého Tecla, ten si těžký míč sám před brankářem nedokázal zpracovat. To už byl na hřiště Škoda místo Júsufa a Traoré místo Kúdely, do stoperské dvojice se tak zasunul Alex Král. V 79. minutě pěkně kroutil míč z hranice vápna Baluta, zadní tyč ale minul. Stejný hráč se do šance dostal i pět minut před koncem, oblouček asi z deseti metrů nakonec těsně přeletěl i břevno. A tak čtvrtý gól padl až v nastaveném čase, kdy Baluta se Škodou na hranici vápna kouzlili tak dlouho, až právě Škoda geniálně vykulil míč za obranu na nabíhajícího Traorého, který poslal míč kolem Fryštáka k tyči - 4:0. Zápas tak skončil vysokým vítězstvím Slavie, která tak navýšila náskok v čele tabulky minimálně na pět bodů. Když pak jádro Tribuny Sever odmítlo děkovačku, ujal se jí přímo na hřišti Přemysl Kovář.

Trenér hostí Martin Hašek k zápasu řekl následující: "Mysleli jsme si před utkáním, že za Slavii dostanou příležitost hráči, kteří nedostávají tolik příležitostí a doufali jsme, že hra Slavie bude skřípat a že bychom z toho mohli profitovat. První poločas tomu plus minus odpovídal, nebýt gólu ze standardní situace, byl by zápas prakticky vyrovnaný. Ale první poločas nám dával naděje do druhého poločasu, nechával otevřenou možnost v zápase obstát. Naděje nám vzala hned první standardní situace ve druhé půli, i když máme zkušenosti s otáčením výsledku 0:2. Přišla další standardka, 3:0 a bylo po zápase, byla otrava ten zápas dohrávat, jen se dívate, jak se minuty vlečou a doufáte, že nedostanete další góly. Moc rád se podívám na žluté karty pro Kamila Vacka, myslím, že v obou soubojích byl napřed. Nepřijeli jsme sem Slavii "prasit", nechtěli jsme je zranit, takže mě mrzí, že ty lokty v obličeji tam podle rozhodčího několikrát byly, nebyl to náš záměr, považuju to za nešťastné. Dnes nás to stálo vyloučení Kamila Vacka, který jinak tyto problémy nemáme. V soubojích ve vzduchu jsme dnes propadli. Pro nás to byl dnes zápas blbec, nezbývá než zapomenout a připravit se na domácí zápas s Libercem a máme ještě ve středu pohár, který jsme chtěli hrát v reprezentační pauze, ale z nějakého důvodu nám to svaz nepovolil. V naší metodice je jasně, že na naší polovině jsme v bloku a nefaulujeme. Hráč musí jít do souboje tak, aby faul nebyl. Slavie sice měla na hřišti hráče, kteří normálně nehrají, ale každého jednoho bychom do Bohemky brali."

Michal Býček na začátek tiskové konference řekl: "Představitelé TS nám sdělili, že si nepřejí děkovačku před Tribunou Sever, proto tam neproběhla. Zároveň prosíme za klub, ať se fanoušci soustředí na středeční zápas o Ligu mistrů."

Jindřich Trpišovský zhodnotil třetí domácí ligové vítězství těmito slovy: "Hodnocení je pozitivní, dali jsme čtyři góly a žádný jsme nedostali. Změn bylo hodně a v některých pasážích to byl velice dobrý výkon. Prvních dvacet minut jsme byli v pohybu, dobře jsme kombinovali, dali jsme branku, pak ten konec prvního poločasu byl slabší, Bohemka byla živá, nám se nedařilo ji pressovat tak, jak jsme zvyklí, Bohemka se dostala do dvou nebezpečných akcí z naší levé strany. Dnes bylo skvělé hřiště, jednoznačně nejlepší za dobu, co jsem ve Slavii, to je pak radost na tom hrát fotbal. Balon na tom hřišti jezdí, nemá o co brzdit, myslím, že to klukům pomohlo. Pepa Hušbauer skvěle řídil hru a pomohl k tomu, že s hráči, co nastoupili, to bylo dostatečně kompaktní. Hráče vidím každý den na tréninku, vím, jak to vypadá na tréninku, ale nikdy nevíte, jak ten zápas nakonec bude vypadat. Hodně u těch změn pak záleží na charakteru a mentalitě kabiny a prostředí okolo. Když hráči běhají, stejně si ten tlak vytvoří. Spoustu nácviků děláme na dvě jedenáctky. Dnes jsme navíc hráli de facto na dva útočníky, proto to bylo ve středu hřiště tři na dva a to se v té první půli asi ukázalo. Ty změny neděláme jen proto, že hrajeme s Kluží. Pokud bychom nebyli přesvědčení, že to zvládneme, tak to neuděláme. Před rokem mezi zápasy s Kyjevem jsme tolik změn neudělali, některé klíčové hráče jsme tam tehdy museli nechat. Tentokrát nebyl důvod pochybovat. Typologie hráčů je třeba mezi Zeleným a Bořilem jiná, ale herní plán, náš styl je stejný. V domácí lize chceme hrát takhle, chceme, ať nás takhle každý pozná. Musím poděkovat Přémovi Kovářovi, jsem rád, jak to vzal, přestože v hierarchii je dvojkou on. Kdybychom nevěřili, že to Markovič zvládne, tak bychom ho tam určitě nedávali. Zvládl to výborně. Bohužel dva hráči chyběli na lavičce i ze zdravotních důvodů, jde o Davida Hovorku a Vláďu Coufala. Ale jak je znám, ve středu určitě budou oba chtít hrát. Jinak nám šlo primárně o prevenci před důležitým zápasem, je to kontaktní sport, kdykoli se může něco stát. Hušbauer hrál skvěle, neuvědomuji si jediný moment, kdy by udělal nějakou chybu. Ty jeho přihrávky, to dnes byla vysoká škola fotbalu. Je jednou z variant, o kterých na středu uvažujeme, ta varianta tam je."

7. kolo - Sobota 24. 08. 2019 19:30

Fortuna liga, 2019/2020
4 - 0
1 - 0
SK Slavia Praha
Bohemians Praha 1905
Bohemians Praha 1905

Komentáře (977)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé