Fortuna liga

Opava - Slavia 1:1

V osmém kole Slavia nastoupila na hřišti Opavy. Trenér Trpišovský kvůli zranění postrádal Traorého, Hovorku, Bořila a Hromadu. Do zápasu nemohl zasáhnout ani Alex Král, který přestoupil do Spartaku Moskva. Obrana tak nastoupila ve stejné sestavě, v jaké odehrála zápas s Bohemians. Příležitost v záloze dostali Josef Hušbauer a Nicolae Stanciu, na hrotu se představil Yusuf. Změnou ve stylu last minute bylo nasazení Přemysla Kováře do branky po té, co na poslední chvíli vyřadilo Ondřeje Koláře zranění zad.
Opava byla ve velkých starostech. Prohrála pět zápasů v řadě a spekulovalo se o odvolání trenéra Kopeckého, i sportovního ředitele Grussmannna. Dobrou zprávou pro domácí bylo, že se do sestavy po trestu za vyloučení vrátil nestárnoucí kapitán Pavel Zavadil. 

Po neurovnaném začátku přišla v šesté minutě dobrá příležitost Slavie. Kúdelův pas si v pokutovém území zpracoval Zelený, připravil si jej na levou a o kousek minul zadní tyč Šromovy branky. Vzápětí na druhé straně zahrával trestný kop Zavadil. k jeho centru se jako první protlačil Simerský, ale ani on branku netrefil. Opavu tenhle moment hodně povzbudil a začala kousat. její kombinace naštěstí do šancí nevedly. Ve 14. minutě došlo ke kontaktu mezi unikajícím Yusufem a bránícím Svozilem. Kontakt se odehrál před pokutovým územím, přesto se rozhodčí Berka šel podívat na video. Výsledkem bylo odpískání trestného kopu, ale hlavně červená karta pro opavského stopera. Hušbauerova rána z trestného kopu šla o chlupek vedle levého rohu domácí branky. Opava se po vyloučení zatáhla, nastalo těžké dobývání jejích pozic. Náběh a centr Holeše zpacifikovala obrana za cenu rohového kopu, Součkovu hlavičku po pasu Hušbauera zkrotil gólman Šrom. Ve 24. minutě už udeřilo: Souček krásně vysunul Holeše, ten okolo gólmana přihrál před branku a Olayinka si mohl dovolit ten komfort při prvním pokusu si šlápnout na míč a dostat jej do sítě až na ten druhý - 0:1. Slavia se uklidnila. dvojice Zelený - Olayinka dobře vykombinovala situace vlevo, zpětnou přihrávku před Masopustem sebrala obrana. Zelený si vzápětí dobře zpracoval pas Stanciua, ale neudržel rovnováhu na to, aby mohl zakončit, míč sebral brankář Šrom. Po půlhodině za to dvakrát vzal Stanciu: jedna rána mu nesedla a šla po zemi doprostřed branky, další z úhlu letěla nad. Ve 36. minutě obrana Opavy odvrátila centr z trestného kopu Hušbauera jenom ke Stanciuovi, jeho nepovedenou střelu si cca na penaltě zpracoval  Frydrychovi a proti jeho ráně nadvakrát krásně zasáhl Šrom. Zhruba v téhle době ztichly tribuny. Domácí protestovali proti vedení svého klubu, slávisté se k nim solidárně přidali.  Ve 39. minutě poslal Holeš míč dopředu zdánlivě naslepo, ale přesně do míst kam si nabíhal Masopust, ten také z první odcentroval a po Olayinkově hlavičce si Šrom připsal další zákrok. Vzápětí na druhé straně centroval z trestného kopu Zavadil a dnešní kapitán Opavy Žídek se protlačil k hlavičce, která mířila nad. V samotném závěru nastavení první půle si míč na hranici pokutového území hostí připravil Dědič a jeho ránu zblokovala obrana Slavie na roh, který byl tím posledním, co se v první půli událo.

 Druhou půli odstartoval Frydrychův pas, po kterém pálil Stanciu. Šrom nadvakrát dostal míč na roh. Slavia pokračovala v tlaku z konce první půle. Po Olayinkově akci Yusuf nabil Holešovi, jeho ránu z hranice vápna lapil Šrom. V těchto fázích hry Slavii chyběla přesnost ve finální fázi, Hušbauerův pas skončil místo na kopačkách Stanciua až u rohového praposrku, Stanciuova kolmice doputovala až ke Šromovi, na centrech z hloubi pole si gólman domácích doslova pochutnával. Převaha Slavia v prvních npatnácti minutách druhé půle byla drtivá. ale zoufale jalová. Opavský zaparkovaný autobus odolával i v situacích, kdy oba stopeři hostí byli na třiceti metrech od domácí branky. V 60. minutě byl faulován Frydrych a přestože zeď byla s bídou sedm metrů od balónu, Stanciu vyslal parádní ránu, kterou zpod břevna musel vytáhnout Šrom. To už byl na hřišti Mick van Buren, který vystřídal Masopusta. Slavia zoufale toužila po druhém gólu, kterým by domácí dorazila. Opavští své rušové protiútoky nedokázali dotahovat do koncovky, ale stále to bylo o gól a na to by mohla stačit jedna standardka. V 65. minutě zakombinoval Olayinka se Stanciuem. První centr rumunského internacionála obrana odvrátila, druhý našel Olayinku, ale nigerijský borec neměl dobře seřízená mířidla. Na místo Yusufa naskočil Škoda a jelo se dál ve stejném módu. Na druhé straně zazlobil Šulce, jeho pokus o střelu zastavil Dědič a jeho ránu z bezsprostřední blízkosti zblokovala obrana. Opava hrozila dál, jeden roh odvrátil na další Kovář, po něm pálil Simerský vysoko nad. Domácí začínali zlobit, povzbuzení mimo jiné i tím, že slávisté se v té poslední fázi před brankou utápěli v nepřesnostech. V 77. minutě zakombinovali domácí, na Hrabinův centr si naskočil Žídek a tísněn Holešem hlavičkovičkoval nad. čas utíkal, trenér Trpišovský zkusil rozhýbat útočnou fázi nasazením Tecla na místo Stanciua. Na parádní Kúdelův pas si naběhl škoda, jeho pokus o přehození Šrom lehce nadzvedl na branku. I po následujícím rohu zasahoval na čáře Šrom, stejně jako po slalomu Hušbauera. Stále byl stav jenom 0:1 a hrozil každý atak Opavy. Šulc se protáhl středem hřiště a Souček si pomohl žlutým faulem. Pokračoval nepohledný fotbal. zlomit to zkusil Hušbauer, jeho zajímavý pokus ze střední vzdálenosti se mezi tři tyče nevešel. V poslední minutě základní hrací doby to z úhlu zkusil Tecl, jeho ránu tešoval Šafarczyk nad. Na začátku nastavení přišlo to, o co si hosté koledovali celý druhý poločas. Centr Manzii Kovář přes Juřenu nedokázal dostat pryč a kapitán Žídek zavíral zadní tyč - 1:1. Velice špatný výkon celé Slavie ve druhém poločase tedy vyústil v naprosto zbytečnou ztrátu dvou bodů.

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský: Ondra Kolář se zranil při předzápové rozcvičce. My jsme si to udělali těžké svým, přístupem ve druhé půli, Opava si bod zasloužila protože bojovala do poslední chvíle. Na hráče nedolehla únava, my jsme tam dávali útičníky právě proto, abychom přidali druhý gól a netrápili se až do konce, bohužel po pro mě nepochopitelném chování jednoho z těch střídajících jsme v nastavení inkasovali vyrovnávací gól

Trenér Opavy Ivan Kopecký: Museli jsme po vyloučení měnit taktiku. Musím smeknout před svými hráči, že to dokázali zvládnout. k atmosféře v klubu se nemohu vyjadřovat. My jsme se snažili počkat si na jednu šanci a ta přišla. 

 

8. kolo - Neděle 01. 09. 2019 16:30

Fortuna liga, 2019/2020
1 - 1
0 - 1
Slezský FC Opava
Slezský FC Opava

90+2 Žídek

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

24. Peter Olayinka

Komentáře (621)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé