Ženský fotbal

Výhra slávistek na hřišti Hibernian

Slávistky vezou skvělý výsledek z prvního zápasu Ligy mistryň na hřišti skotského Hibernian. Po výhře 4:1 je postup hodně blízko. Dnes byla výraznou osobou Tereza Kožárová, autorka tří branek. Krásně se navíc trefila z dálky Jarchovská. Odveta je na programu ve středu 25. 9. od 18:30 v Edenu. V článku ohlasy trenéra Kolomazníka a střelkyně Kožárové.

Slávistky nastoupily ve stejné sestavě jako v sobotu proti Pardubicím. Jenže úvod nezačal vůbec dobře, hned ve 2. minutě po rohu skórovala Hunter. Míč se ke střelkyni odrazil od obličeje její spoluhráčky. Byl to nečekaný úvod zápasu a slávistky to zaskočilo. Na kopačky se dostavila nervozita, přišly nepřesnosti, a jelikož soupeř rychle dostupoval, nedokázala se Slavia dostat do nebezpečných situací. Ale postupem času se přeci jen začala projevovat kvalita sešívaných.

Ve 34. minutě se do dvou slibných situací dostala Svitková, pokaždé ale její střely byly zblokovány. Vyrovnání přišlo o dvě minuty později, Svitková šikovně mezi obranou uvolnila nabíhající Kožárovou, která umístila střelu kolem nohou brankářky. Po dalších čtyřech minutách díky aktivnímu napadání vybojovala míč Svitková, dostala se do vápna a po její přihrávce dopravila míč do sítě znova Kožárová. Chvíli poté se z dálky do míče opřela Jarchovská, který nádherně zaplaval k pravé tyči.

Slavia měla druhý pod kontrolou, domácí Hibernian nepouštěla do šancí. Trpělivou hrou se slávistky snažily dostat k domácí brance, ale hlavně neudělat chyby směrem dozadu. Do dobré pozice se dostala Svitková po zpětné přihrávce Khýrová, ale střela z malého vápna mířila přímo do brankářky. V 74. minutě přidala Slavia další gól, Khýrová posunula ke Kožárové, která přes obránkyni dokázala nechytatelně vystřelit pod břevno. V závěru zápasu se domácí přeci jen snažily zkorigovat, a tak Lukášová musela předvést skvělý zákrok po střele Gallacher pod břevno. Zbytek zápasu už si žádný tým nic nevytvořil a Slavia tak veze velice cennou výhru ze Skotska!

Trenér Slavie Michal Kolomazník: „Inkasovali jsme branku hned po první standardní situaci, na kterou jsme se připravovali, bylo vidět, že to s námi zamávalo. Chvilku to trvalo, než jsme se do utkání dostali, pomohla nám samozřejmě vyrovnávací branka, poločas jsme dohrávali v naší režii. Všichni víme, že Tereza Kožárová je gólová hráčka, když dostane prostor před brankou, je velice platná. Pracuje kvalitně pro tým a splňuje to, proč jsem chtěl, aby se do Slavie vrátila.“

Tereza Kožárová: "Měly jsme první šanci, ale pak přišel zbytečný roh a nekoncentrovanost v obraně a prohrávaly jsme. Do třicáté minuty jsme tahaly za kratší konec, pak nás ale nakoply dvě naše šance a soupeřky jsme přehrávaly, kombinovaly a předváděly hezké akce. Výsledek je nakonec dobrý. Jsem ráda za hattrick, ale musím poděkovat spoluhráčkám za to, že mi akce připravily." 

Komentáře (20)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Výhra slávistek na hřišti Hibernian

    jufoun (přítel SN)     před 5 lety 11.09.2019 22:41 |  
    9 0

    Dobře holky, ze začátku sice nervozita, ale potom se rozjely, parádní výsledek.

  2. Re: Výhra slávistek na hřišti Hibernian

    Sedrousek     před 5 lety 12.09.2019 03:01 |  
    4 0

    A nema nahodou Tereza brachu? Docela by se hodil.

  3. Re: Výhra slávistek na hřišti Hibernian

    Juventus turin     před 5 lety 12.09.2019 05:41 |  
    4 0

    Super holky.

  4. Re: Výhra slávistek na hřišti Hibernian

    Leky16     před 5 lety 12.09.2019 07:09 |  
    4 0

    Velká gratulace holky

  5. Re: Výhra slávistek na hřišti Hibernian

    dubas     před 5 lety 12.09.2019 07:40 |  
    4 0

    Holky paráda.

  6. Re: Výhra slávistek na hřišti Hibernian

    A.Lima     před 5 lety 12.09.2019 08:06 |  
    5 0

    Krásná výhra, holkám to moc přeji, super práce. Terce přeji nech´t jí to střílí takto každý zápas. Vlastně ono již střílí :D tak ať to pokračuje :)

    Forza SKS

  7. Re: Výhra slávistek na hřišti Hibernian

    Pepino44     před 5 lety 12.09.2019 08:43 |  
    4 0

    Dobrá práce, velká spokojenost, takový válec až do finále- potom se uvidí.

  8. Re: Výhra slávistek na hřišti Hibernian

    Sokrates55 (přítel SN)     před 5 lety 12.09.2019 10:02 |  
    4 0

    Dobré dopoledne přeji Vám všem.
    Výborný výsledek a hlavně víra ve své schopnosti. Moc Vám holky gratuluji a věřím, že zápas doma bude také s chutí a hlavně, je to pozvánka pro nás všechny slávisty Vás podpořit v boji o postup.
    S úctou k Vám všem
    Sokrates55

  9. Re: Výhra slávistek na hřišti Hibernian

    Akuls     před 5 lety 12.09.2019 10:14 |  
    4 0

    Výborný výsledek i hra. Jasně je vidět rukopis nového trenéra. Je znát, že pan Kolomazník byl fotbalista, kdežto pan Medynský jen bojovník. Vypadá to, že se podařilo plnohodnotně nahradit hráčky, které v létě odešly do zahraničí. Tentokrát se asi povedly i zahraniční posily, Blackwood i Persson se staly hned oporami základní sestavy. Výbornými výkony se prezentuje v brance Lukášová, Votíková bude mít co dělat, aby se vrátila zpět na post jedničky. Konečně máme zase také kvalitního pravého beka (Jarchovská) a hlavně důrazného a střelecky disponovaného útočníka (Kožárová) a tak jen hrající legenda Divišová zůstává zatím za očekáváním.

    • Re: Výhra slávistek na hřišti Hibernian

      knl66 (přítel SN)     před 5 lety 12.09.2019 19:41 |  
      3 0

      Jen taková otázka, týkající se gender... Když pořád některé feministky prosazují, aby každé podstatné jméno mělo svůj ženský ekvivalent, jak je potom ženský tvar mužského "pravý bek"? Pravá bečka? Pravá bekovka?

      • Re: Výhra slávistek na hřišti Hibernian

        Andreas     před 5 lety 12.09.2019 19:52 |  
        3 0

        Pravá obránkyně :-)

        • Re: Výhra slávistek na hřišti Hibernian

          knl66 (přítel SN)     před 5 lety 12.09.2019 21:48 |  
          0 0

          Myslíš pravá stopka? :)

        • Re: Výhra slávistek na hřišti Hibernian

          Dobi     před 5 lety 12.09.2019 23:38 |  
          2 2

          To je super odpověd, protože bek je vlastně nespisovné... Stoper se vžilo lépe než střední obránce... Národní hrdina Karel Havlíček Borovský se ve vztahu k dnešní mluvě jistě obrací v hrobě..."SVATÝ JENE Z NEPOMUKU, DRŽ NAD NÁMI VŠEMI RUKU! BY NÁM BŮH DAL, CO DAL TOBĚ A NÁŠ JAZYK NESHNIL V HORBĚ! Krůček po krůčku ztrácíme svoje krásná a bohatá specifika. Přitom jsou i příjmené, která se nepřechylují - Jirků, Dolejší apod. Nováková je přece původně Novákova dcera nebo manželka. A jména Jirků čí Dolejší to neporušují. Když si holka vezme cizince, je to, pravda, trochu složitější, ale jen u jmen v cizím jazyce - Ceaušescu, Nguyen, Ngadeu apod. Ale když slyším Emma Smetana nebo Jiřina Kalousek - co si myslet??? A je schopen Němec nebo Angličan pochopit že Řeřichová je manželkou Řeřichy? A naši známí Němci, jinak učenliví, těžko chápali, proč oslovuji rodiče táto a mámo, když můj otec není žádný tato... Proč musí mít n+ěmčina či angličtina u podstatného j,éma člen, proč neplatí "piš, jak slyšíš?" A pokud je Josef Novák synem svobodné matky Novákové, proč se podle snahy o NEPŘECHYLOVÁNÍ nejmenuje Josef Nováková (přijatelnější by bylo Josef Novákové..)?

          • Re: Výhra slávistek na hřišti Hibernian

            kjandourek (admin)     před 5 lety 13.09.2019 15:43 |  
            0 0

            Bek snad není nespisovné - pouze přejaté z angličtiny.... Faktem je, že bek a gólman se používá docela často, méně už halvbek pro záložníka a takřka výjimečně se místo slova útočník použije forward....

            Takže u ženských hráček by to česky mělo být brankářka, obránkyně, záložnice a útočnice .... z přechýlených anglických výrazů se použít jenom gólmanka, i když tedy úplně přesně je to gólwomen-ka.... ale forwardnice, či bekyně už zní zcela nepatřičně, na tenhle led bych se nepouštěl :-)

            • Re: Výhra slávistek na hřišti Hibernian

              Akuls     před 5 lety 13.09.2019 17:30 |  
              1 0

              To máte recht, vždyť bekyně byly ve středověku ženy, které napodobovaly život jeptišek. Třeba ve Flandrech, hlavně pak v Antverpách se jejich domečky dochovaly dodnes. Jednalo se o laické osoby, jež necítily povolání k řeholnímu životu, nechtěly odejít do klášterní samoty, ale toužily po intenzivním duchovním životě a po životě modlitby. No a pak tu máme ještě také bekyni mnišku, takže název bekyně by mohl být pro fotbalistku hodně zavádějící. To by spíš mohla zdomácnět ve fotbalovém žargónu pozice centrhalvky.


              • Re: Výhra slávistek na hřišti Hibernian

                knl66 (přítel SN)     před 5 lety 13.09.2019 18:57 |  
                2 0

                :))) Vědět, co tou svojí rádobyvtipnou poznámkou rozpoutám, snad bych i hubu držel a gender disputace nechal být... :)

          • Re: Výhra slávistek na hřišti Hibernian

            siskin     před 5 lety 14.09.2019 01:40 |  
            2 1

            No, Dobi, lingvisti to trochu vyvraceji. Jak je manzelka Zeleneho? Zelena nebo Zeleneho? A to pronikani jazyku do cestiny v posledni dobe. To snad ne. To je po veky veku. Je kuchyne cs vyraz? Instalater? Kseft? Spise to ukazuje, ze cesky vyraz nebyl k mani. Ale nic ve zlym. Za rusu byl chozraščot, od anglicanu mame zase káru. Chemicke nazvoslovi jest lahudkou tez. Pokud mas ceske vyrazy pro radio, televizi, apod, sem s nimi :-). Cizi prejaty vyraz povetsinou znamena neexistenci vlastniho. Modni vystrelky radoby svetaku povetsinou pominou, tech bych se nebal. Svetu jsme dali pistole a robota, zbytek si musime brat. Hlavne at uz zacne fotbal, lepsi nez tyhle uvahy :-). Hodne stesti v boji proti germanismum.

      • Re: Výhra slávistek na hřišti Hibernian

        SirCohen     před 5 lety 13.09.2019 13:01 |  
        0 0

        Bekyně:)

      • Re: Výhra slávistek na hřišti Hibernian

        Dobi     před 5 lety 14.09.2019 00:05 |  
        0 0

        čím víc o tom přemýšlím, tím více si uvědomuji jen jeemné rozdíly mezi oficiálním pojmenováním, žargonem a něčím nezvyklým, "blbě" převzatýmU chlapů si to asi ani neuvědomuje a pro nás jsou synonyma mužstvo, družstvo, tým, manšaft apod. Horší je to s tou rovnoprávností, třeba je problémem, když někdo napíše, že naše holky hostí silný manšaft z Lyonu... Čeština je na tom podobně jako němčina - mužstvo nebo manšaft má ekvivalen die Mannschaft a oba výrazy mají mají totožný základ "Mann-Muž). Tyhle problémy nemá angličtina (team), francouzština (l´equipe),ale třeba i ruština kománda, chorvatština (ekipa) či maďarština (csapat).... Ale dá se tomu vyhnout - třeba "rolí obránce byly pověřena Nováková - tady bych neprotestoval. Druhý extrém pak je třeba bekyně (aspoň mně to připomíná možný problém někde v lese, kdy nejnebezpečnější je máma s rozkošnými selátky... Takže záleží na prostředí, kde se to použije - a v rozhovoru bych netoreloval - mužstvo našich fotbalistek, ale nějak to nezní zoufale "naše holky mají letos dobrý manšaft".... Hlavní tedy ale bude, ať naše holky/fotbalistky /hráčky neprohospodaří vítězství nad Edinburgem, kde sídlí manšaft FCL...

  10. Re: Výhra slávistek na hřišti Hibernian

    SirCohen     před 5 lety 12.09.2019 17:09 |  
    1 0

    Je z tohoto zápasu nějaký sestřih?