Fortuna liga

Slavia - Slovácko 3:0

Slavia v devátém ligovém kole porazila Slovácko 3:0, když branky vstřelili Hušbauer, Coufal a při své premiéře v sešívaném dresu Lukáš Provod. Do derby tak půjdou slávisté minimálně s devítibodovým náskokem, který se může ještě zvýšit, pokud nejbližší ligový soupeř Slavie v neděli ztratí body ve Zlíně.

Trenér Jindřich Trpišovský tentokrát nechal jen na lavičce náhradníků Tomáše Součka, který odehrál oba reprezentační zápasy. Do utkání tak nastoupila poměrně ofenzivní sestava, ve které absolvoval svou obnovenou soutěžní premiéru v červenobílém dresu Jakub Hora na pravém křídle. Další nováček Lukáš Provod byl pak připraven na lavici, jen na tribuně pak zůstal Laco Takács. V sestavě hostů bylo největším překvapením nahrazení mladého brankáře Trmala Porcalem. Úvod zápasu nepřinesl příliš zajímavý fotbal, chyba Porcala však vyústila v standardní situaci Slavie nějakých 40 metrů od branky, Hušbauer poslal do vápna parádní centr, který si našel Škoda, jeho hlavičku Porcal vyrazil před sebe, dobíhající Kúdela pak netrefil bránu! To však byla výjimka z jinak nezajímavého průběhu hry, kdy se slávisté překvapivě snažili hrát dlouhé míče vzduchem, které nebyly příliš efektivní. Když jeden takový míč našel v náběhu Coufala, pravý bek Slavie poslal centr do vápna trochu za Škodu, který se pokusil o nůžky, bránu ale daleko minul. V 17. minutě to křížnou střelou zkusil Hora, míč byl tečován na roh. Ten zahrál Hušbauer nádherně a Hovorka ve vysokém výsoku z rychlého náběhu jen těsně minul! Slávisté však nemuseli smutnit dlouho, autové vhazování rozehrál Coufal dlouhým míčem na Hušbauera, ten míč sklepl a nakonec si jej doběhl sám a z velkého úhlu míč dloubl přes Porcala tak přesně, že přistál v síti - 1:0! Slávisty vstřelená branka uklidnila a drželi se na míči daleko snáze, byť daleko od brány soupeře. Hosté se dostávali na polovinu Slavie jen sporadicky, při jedné takové návštěvě však Zajíc provětral rukavice Koláře střelou z 20 metrů. Slávisté na tuto šanci odpověděli brankou, po diagonálním centru Coufal vracel míč do vápna, kde si jej našel volný Zelený a vypálil, Porcal míč vyrazil, jenže Šimko zachyboval a poslal míč jen k Coufalovi, který z úhlu po zemi využil toho, že se Porcal ještě přemisťoval, a rozvlnil síť - 2:0! Rohové kopy Slavie i nadále byly pro Porcalovu bránu obřím nebezpečím, po jednom se držel za hlavu Hora, když jeho hlavička mířila jen těsně vedle, a za dvě minuty jen nevěřícně kroutil hlavou Škoda, který z podobné pozice trefil tyč, od které se míč odrazil do hřiště. V 42. minutě udělal nepochopitelnou hrubku Hofmann, který nechal sebrat volný míč Olayinku a nastalou situaci řešil žlutým faulem, čímž vytvořil zkrácený roh. Ten zahrál Stanciu překvapivě přímo na bránu a Porcalovi nad hlavou zazvonilo břevno! Přes rozpačitý úvod zápasu šli slávisté do kabin za zaslouženého dvoubrankového vedení, dvakrát soupeře navíc zachránila branková konstrukce.

V 50. minutě dostal míč za obranu Olayinka, Porcal nevyběhl a nechal tak záložníka Slavie zakončit, Olayinka však v solidní šanci vyloženě selhal a neposlal míč ani blízko brance. V 54. minutě se naopak Porcal zaskvěl, když vyrazil hlavičku Zeleného po centru Coufala. Slávisté zápas kontrolovali, ovšem v 64. minutě dostal míč za obranu Petržela a pokud by jej nezapomněl za sebou, mohlo být hodně zle. Na posledních dvacet minut zápasu přišel na hřiště i druhý novic na soupisce Lukáš Provod, který vystřídal Olayinku. Čtvrt hodiny před koncem pak vystřídal Škodu Tecl a hned se dostal do solidní šance, střelu z úhlu však vyrazil Porcal. Slávisté přes nikterak oslnivý výkon ve druhé půli přece jen přidali ještě jednu branku, Hora na hranici vápna přiťukl Provodovi, který se nerozpakoval a po necelých deseti minutách na hřišti oslavil svůj první gól v dresu Slavie - 3:0! Závěr zápasu se dohrál v poklidu bez šancí a slávisté tak se soupeřem, který porazil na podzim Plzeň i Spartu, body neztratili a naprosto zaslouženě zvítězili.

Martin Svědík nebyl spokojený s tím, co jeho tým v Edenu předvedl: "My jsme věděli, že jestliže chceme uspět, musíme podat minimálně standardní, spíš nadstandardní výkon. To se nám bohužel nepodařilo. Z hlediska ofenzivy i defenzivy byl první poločas špatný, alibistický směrem nahoru, bez nabídky. Jestliže chcete na Slavii uspět, musíte mít také stoprocentní defenzivu. Tam jsme chybovali, první gól z autu, ten druhý snad ani nebudu komentovat. Je potřeba říct, že Slavia je momentálně jinde než všechny ostatní týmy tady. V druhé půli jsme trošku hráli i s balónem, ale Slavia zápas kontrolovala a zaslouženě vyhrála. Hráči na Slavii jedou v maximálním módu, hrají dobře tělem, hrají dobře s balónem, ve sprintu, nabízejí se, rotují, je to velice těžké s nimi hrát. Když navíc dva tři naši hráči zahrají dozadu podprůměrně, je hotovo. Slavia je momentálně evropská úroveň. Druhý gól byl zlomový moment, když se Slavia dostane do dvoubrankového vedení, získá klid a zápas kontroluje. Takové chyby se proti Slavii nesmí stávat. Šašinka odehrál těžké zápasy za reprezentaci, hodně cestoval, na tréninku nevypadal dobře. Pozice Matouše Trmala se nemění, ale chtěli jsme vidět Porcala, v tomhle zápase byl hodně prověřený a podal velice dobrý výkon. V sestavě nám spíš chyběl Navrátil a Juroška, rychlostní hráči, do tohoto zápasu by se určitě hodili víc. Mrzí mě výkon Kalabišky. Milan Petržela zapadl do toho průměru až podprůměru, vyčetl bych mu druhý gól, kdy střílel Zelený úplně sám. Druhý poločas jsme byli odvážnější, ale efekt ve finální fázi se nepovedl, Petržela mohl jít sám na bránu, nebylo z toho nic."

Jindřich Trpišovský zažíval opačné emoce: "Celkově jsme spokojení, první půli jsme odehráli tak, jak jsme chtěli. Víme, že to je pracovité mužstvo, které dobře napadá a umí efektivně využít zisky míče. Víme, že vyhráli na Spartě a v Plzni. Byla tam naše velká kontrola nad hrou, dali jsme dvě branky a měli jsme další šance. Druhý poločas byl z naší strany studenější, zkazili jsme tam spoustu míčů, sice jsme přidali třetí gól, ale mohli jsme hrát lépe a ukázat větší kvalitu kolem pokutového území. Ale máme tři body a dali jsme tři góly, žádný nedostali, takže celkově spokojenost. Nám se v týdnu zranil Laco Takács, kterého jsme měli v plánu tam vyzkoušet, vzhledem k tomu, v jakém stavu je Souček, tak jsme se rozhodli postavit Traorého, apelovali jsme hodně na to, jak pracovat po ztrátě míče. To splnili všichni záložníci. Traoré byl 70 minut nejlepší na hřišti, pak to dohrál už trochu ležérně a začal kazit. Není to ryze defenzivní hráč, ale je silný v zápasech, kdy máme velkou kontrolu míče, jako byl ten dnešní. Určitě je pro zápas na Interu varianta s Hušbauerem v záloze, nechci moc odkrývat karty. Viděl jsem zápasy Interu, třetí zápas hrají právě teď, mají rozestavení 3-5-2. Hušbauerova produktivita a rozhodování jsou skvělé a určitě to je pro nás varianta. Pevně věřím, že na Interu předvedeme kvalitní výkon a dokážeme mu být rovnocenným soupeřem. Víme, čím si soupeř prošel, mají nového trenéra a nové hráče, bude to pro ně čtvrtý soutěžní zápas. Malinko to připomíná nás, když jsme tu začínali. Nicméně zápasy zvládají, mají velkou převahu, dávají góly. Loni nám hodně pomohlo, že jsme hráli první evropský zápas ve skupině doma proti Bordeaux. Na Interu se čeká návštěva 65 - 70 tisíc. Nic nevzdáváme předem, jedeme se tam porvat o dobrý výsledek a dobrou prezentaci. Conteho největší doména je v tom, že soupeře přeběhají, doufáme, že tohle se ještě neprojeví, že na to měli málo času. Pro mě je obrovská pocta, že se s ním můžu potkat. MS v basketbalu jsem sledoval, hezky se na to dívá, padá spousta bodů, je to pro diváky skvělý sport. Na českém týmu bylo vidět, že byl hodně hladový, já mám rád, když se tým obětuje. Závidím basketbalovým a hokejovým trenérům, že mají oddechové časy, hráče pořád u sebe."

9. kolo - Sobota 14. 09. 2019 19:00

Fortuna liga, 2019/2020
3 - 0
2 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

19. Josef Hušbauer
30. Vladimír Coufal
78. Lukáš Provod

1.FC Slovácko
1.FC Slovácko

Komentáře (257)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé