Liga mistrů

Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

Borussia Dortmund. Magické jméno, které od dob českých legionářů hájících žlutočerné barvy rezonuje v uších našich fotbalových fanoušků. Osminásobný mistr Bundesligy a hlavně vítěz Ligy mistrů ze sezony 1996/97. Klub, ve kterém si udělala jméno jedna z trenérských hvězd současného fotbalu – Jürgen Klopp. A především, klub s nejlepšími fanoušky v Německu. Dortmund se řítí do Edenu.

Historický odkaz

První zmínka o osídlení pochází z konce 9. století. Už v roce 1152 sem přesídlil Fridrich I. Barbarossa, císař Římský. O století později se dostalo Dortmundu výsadního postavení císařského svobodného města. Díky hanzovnímu obchodu nabylo sídlo obrovského významu. Na počátku 19. století Dortmund připadl k Nizozemskému království, později celé bohaté Porůří během Napoleonských válek okupovala Francie. Vídeňským kongresem v roce 1815 byla oblast definitivně připojena k Prusku. V období industrializace se stal Dortmund a okolí významným důlním, hutním a strojírenským sídlem.

Z bohaté historie města dnes turista nic neuvidí. Dvě třetiny Dortmundu a prakticky celé historické centrum byly na konci 2. světové války vybombardovány jedním z největších spojeneckých náletů vůbec. Následná obnova nebyla tak velkorysá, jako např. v Berlíně či Drážďanech, a většina města je postavena nově v architektonickém stylu 50. let. V současnosti je kdysi průmyslový Dortmund jedním z „nejzelenějších“ měst v Německu.

Žlutočerné začátky

Píše se rok 1909. Koncem března byl v loděnicích v Belfastu položen kýl nové supermoderní dopravní lodě, Titanicu. Koncem června přeletěl Louis Blériot jako první člověk na světě kanál La Manche na svém stroji Blériot XI. A závěrem roku? Členové církevní mládežnické organizace Nejsvětější trojice nemohou snést útlak ze strany kněžích, kteří jim nepovolují sportovat. Proto se schází v hospodě „U pytláka“ a plánují založení sportovního klubu. Knězovi, který dorazil na místo s úmyslem zarazit nepovolenou schůzi, nebyl do zařízení umožněn vstup. Sportovní organizace dostává jméno Borussia, (latinsky Prusko), podle jména pivovaru nacházejícího se naproti hospodě.

Do třicátých let 20. století Borussia hraje jen lokální soutěže. Po vzestupu nacistů se klub prostřednictvím prezidenta odmítl podílet na mašinérii propagandy. I přes povinné začlenění do struktur výchovy mládeže členové klubu tiskli protiválečné materiály, za což byli někteří koncem války popraveni. V poválečných letech spadá klub do Vestfálské ligy, ve které se vyvinula velká rivalita se Schalke 04. V roce 1949 se Ballspiel-Verein Borussia konečně objevuje v nejvyšší lize.

První tituly a Bundesliga

Do roku 1963 se hraje v Západním Německu tzv. Oberliga West. BVB získala svůj první titul už v roce 1956 a hned o rok později jej obhájila. Borussia vyhrála i poslední ročník nejvyšší soutěže v roce 1963 a během osmi let si zajistila tři mistrovské tituly! Úspěšné období pokračovalo první výhrou Německého poháru v roce 1965 a především dobytím Poháru vítězů pohárů po vítězství nad Liverpoolem o rok později.

V sedmdesátých letech Borussia sportovně stagnovala a finanční problémy poslaly klub do druhé ligy, odkud se vyškrábal až v roce 1976. Přesto je toto období rámováno neúspěchy. Špatná finanční situace přetrvává až do konce osmdesátých let. V roce 1989 Borussia zázračně vyhrála Německý pohár. V roce 1991 přichází do manažerského křesla Ottmar Hitzfeld a hned ve své první sezoně končí v Bundeslize na 2. místě.

Zlatá devadesátá a milénium

V roce 1993 se dostali žlutočení do finále Poháru UEFA, které prohráli s Juventusem debaklem 1:6. I přes těžkou porážku je finále evropského poháru pro klub požehnání. Díky bonusům vydělala Borussia obrovské množství peněz, které obratem investovala do nových hráčů. Mezi příchozími je v sezoně 1995/96 i mladý Patrik Berger ze Slavie Praha! Právě v letech 1995 a 1996 dovedl Borussii k titulu a obhajobě legendární Mathias Sammer.

Na konci sezony 1996/97 pak klub zažívá největší úspěch své existence, u kterého Berger po přestupu do Liverpoolu již nebyl. Ve finále Ligy mistrů v Mnichově vyhrává 3:1 se Zidanovým a Del Pierovým Juventusem Turín. BVB přidává k úspěchům i titul klubového mistra světa v roce 1997.

V roce 2000 zlomil Dortmund přestupový rekord české ligy. Za půl miliardy korun pořídil ze Sparty talentovaného Tomáše Rosického. O rok později přichází českou kolonii v Borusii rozšířit Jan Koller z Anderlechtu Brusel. Oba pomáhají žlutočerným k mistrovskému titulu v roce 2002! Bohužel finále Poháru UEFA prohrávají Němci s Feynoordem. Špatné hospodaření klubu bohužel vede k finančním problémům, ze kterých Dortmund dostává až odchod Rosického do Arsenalu. Sportovní výsledky jsou tristní, a tak na konci sezony 2007/08 resignuje tehdejší trenér Thomas Doll, kterého nahrazuje Jürgen Klopp, přicházející z Mohuče (Mainz).

Kloppův rukopis

Nový trenér začal z gruntu. Vsadil na mladý kádr, podle kritiků snad příliš mladý. Příchody v prvním přestupním termínu pod Kloppem? Např. Subotic (19 let), Santana (21), Nuri Sahin (19), z juniorky povýšil Schmelzer (20). Klopp navíc spoléhal na Hummelse (19), Blaszczykowskiho (22) a Boatenga (21). O rok později dorazil Bender (20), Großkreuz (20), A-tým navíc stále nabíral mladé z juniorky. Výsledek se nedostavil hned, nýbrž za tři sezony po nástupu Kloppa. Mistrovský titul po devíti letech! Klopp k němu dokráčel suverénně dvě kola před koncem. Dravým fotbalem, ve kterém hrál prim tým, ne individuality.

Sázka na mladé vyšla. Výbušnost a fyzické atributy, které nabízela základní sestava s věkovým průměrem zhruba 25 let převálcovala Bundesligu a nahrála desetibodový náskok na Bayern Mnichov. O rok později Klopp s Dortmundem titul obhájil, navíc ale přidal double po výhře 5:2 ve finále nad Bayernem. V sestavě s Lewandowskim, Götzem a dalšími se stal Dortmund teprve čtvrtým německým klubem, který domácí double získal. V polovině nepovedené sezony 2014/15 opouští Klopp po sedmi letech Borussii, kterou střídá za Liverpool, žlutočerné přebírá Thomas Tuchel. Ten vyhrává s klubem domácí pohár v sezoně 2016/17. A od května 2018 je hlavním trenérem Švýcar Lucien Favre.

Výsledky poslední doby

Dortmund byl od sezony 2010/11 8x v Lize mistrů, 2x v základní skupině EL a 1x do této soutěže propadl z 3. místa v základní skupině LM. Největší úspěch zaznamenal v sezoně 2012/13. Dostal se do finále Ligy mistrů přes Real Madrid, kde však nestačil na domácího rivala Bayern (1:2). Od té doby jsou největším úspěchem dvě čtvrtfinále (2013/14 s Realem a 2016/17 s Monacem). V Evropské lize se dostal Dortmund nejdále do čtvrtfinále v sezoně 2015/16 (1:1 a 3:4 proti Kloppovu Liverpoolu). V posledních dvou letech pak nejprve Borussia putovala z Ligy mistrů do jarní části Evropské ligy (1:2 a 0:0 v osmifinále se Salzburgem), loni pak vypadla v osmifinále Ligy mistrů s Tottenhamem po prohrách 0:1 a 0:3.

Od sezony 2009/10 se Dortmund postupně umístil v lize na 5., 1., 1., 2., 2., 7., 2., 3., 4. a 2. místě. Konstantní výkonnost tedy narušila jen sezona odchodu Jürgena Kloppa. Loni Dortmund nastřílel v 34 zápasech  81 gólů a obdržel 44. V Bundeslize o titul, který mu unikl jen o dva body, bojoval do poslední chvíle. Letos se ale žlutočerným moc nedaří. V dosavadních šesti ligových kolech 3x zvítězili (Augsburg 5:1, Kolín 3:1 a Leverkusen 4:0), 1x prohráli (Union Berlin 1:3) a naposledy 2x za sebou remizovali (Frankfurt a Brémy shodně 2:2). V úvodním utkání skupiny F Ligy mistrů Dortmund doma remizoval s Barcelonou bez gólů, a tak může příznivce těšit alespoň porážka Bayernu (2:0) v superpoháru v úvodu sezony. Trenér Favre spoléhá na rozestavení 4–2–3–1, podobně jako ve Slavii hra leží především na kvalitních a rychlých křídlech.

Kádr

 Borussia disponuje mladým týmem s průměrným věkem 25,4 let. Hned 15 ze 26 hráčů jsou cizinci. Hodnotu kádru odhaduje Transfermarkt na 633,8 milionu EUR, což je 15x více, než hodnota kádru Sešívaných. Skoro šestinu této částky tvoří jediný hráč:

 V kádru Dortmundu najdeme asi jeden z největších světových talentů. Jadon Sancho (#7, 18 let) z Anglie loni po přestupu z juniorky Manchesteru City  ohromil Bundesligu, když jako sedmnáctiletý ve 43 zápasech za áčko Dortmundu nasázel 13 gólů a na 19 nahrál. Letos pravé křídlo pokračuje v oslnivé formě, zatím si počítá v 9 zápasech 4 góly a 6 asistencí! Sancho má v osmnácti letech už 8 startů a 2 góly za seniorskou reprezentaci Anglie. Transfermarkt jej cení na 100 mil EUR.

 Kapitán BVB je velezkušený ofenzivní záložník Marco Reus (#11, 30 let). V Dortmundu načal už osmou sezonu, za celou dobu už stihl nasbírat bilanci 249 startů, 122 gólů a 76 asistencí v soutěžních zápasech. Letos zatím čísla říkají 9 mačů, 5 gólů a 1 asistence. Reus je trojnásobným hráčem roku Bundesligy a dvojnásobným německým hráčem roku.

Posledním z trojice nebezpečných ofenzivních záložníků je Julian Brandt (#19, 23 let). Levé křídlo s cenovkou 50 mil EUR přestoupilo do Dortmundu letos v létě z Leverkusenu za polovinu odhadované ceny. Zatím stihl 7 zápasů a jeden gól. Od Brandta si ale všichni slibují víc, vždyť loni v 43 zápasech za Bayer vstřelil 10 gólů a na 17 přihrál!

Brandt se na levém křídle střídá s dalším z fotbalového klanu Hazardů, Thorganem (#23, 26 let). Bratr slavného Edena přišel do Vestfálské metropole o pár dní před svým konkurentem z Borussie Mönchengladbach. Zatím má v 7 zápasech 3 asistence, stejně jako od Brandta se od něj ale očekává více. Loni zvládl 13 gólů a 12 asistencí v 35 zápasech za Gladbach.

Útočnou vozbu vede z pozice hrotu odchovanec Valencie Paco Alcácer (#9, 26 let). Ten byl loni v Dortmundu na hostování z Barcelony, letos sem přestoupil na trvalo. Alcácer vzbuzuje strach 7 góly ze 6 zápasů. Netrefil se pouze v ligových remízových utkáních s Brémami a Frankfurtem a samozřejmě v bezgólové plichtě s Barçou. Naštěstí pro Slavii si Alcácer pohmoždil achilovku a jeho start je nejistý.

Na hrotu jej tak může nahradit Mario Götze (#10, 27 let). Hvězdný ofenzivní záložník v Dortmundu začínal kariéru, v roce 2013 však zamířil do Bayernu. Po Lewandowskim a Hummelsovi to byl další hvězdný „zběh“ směrem do Bavorska, což mu fanoušci BVB těžko odpouštěli. Götze se ale v Bayernu nikdy naplno neprosadil a po třech letech tak zamířil zpět na Vestfálský stadion. Do svých produktivních let se ale zatím úplně nevrátil. Loni skončil s bilancí 34/7/7, letos zatím jeden gól ve 4 zápasech, ale pouze se 109 odehranými minutami.

Střed pole jistí zkušený defenzivní či box-to-box záložník Axel Witsel (#28, 30 let). Belgický internacionál (103 zápasů, 9 gólů za Áčko reprezentace) si udělal jméno v Lutychu a Zenitu Petrohrad, do Německa se dostal přes roční anabázi v Číně. Letos zatím odehrál, co mohl, v 8 zápasech přidal 1 branku a 3 přihrávky.

Střed obrany má opět na starost Mats Hummels (#15, 30 let). Stoper má podobný příběh jako Mario Götze, ovšem s podstatným rozdílem: je odchovancem bavorského velkoklubu. V Dortmundu pak působil od roku 2009 do roku 2016, poté si na tři roky „odskočil“ zpět domů do Bayernu. Od letošního léta hájí opět žlutočerné barvy.  Hummels v roce 2014 vyhrál s Německem mistrovství světa.

Druhý stoper je Švýcar s nigerijským původem Manuel Akanji (#16, 24 let). Helvétský reprezentant přestoupil do Dortmundu loni z Basileje. Letos zatím odehrál všechno, co šlo a nechyběl ani minutu. To se nedá říct o krajních obráncích, kteří v Borussii letos rotují. Na postech pravého beka se střídají veterán Piszczek a mladík Hakimi, vlevo zase Schmelzer a Raphaël Guerreiro, původem levé křídlo.

Jedničkou v brance je Švýcar Roman Bürki (#1, 28 let). BVB jej koupila v roce 2015 na post jedničky z Freiburgu a v Dortmundu jsou s jeho výkony spokojeni, neboť za 4 roky do branky nikoho jiného na stálo nepustil. Letos v 6 zápasech pustil 8 gólů, 2x udržel čist konto.

Zápasy se Slavií

V Dortmundu přetrvává duch Jürgena Kloppa. Pro Jindřicha Trpišovského tak půjde o velmi náročnou zkoušku, protože se snaží praktikovat stejný herní způsob založený na týmovosti, fyzičce a využívání moderních poznatků aplikovaných do fotbalu. Před odletem do Prahy odchytili žurnalisté bývalého záložníka Dortmundu, Sebastiana Kehla: „Víme, jak zítra uhrát dobrý výsledek. Slavia si ale v Miláně absolutně zasloužila bod, což je pro nás velké varování,“ říká Kehl. „Slavia má zajímavý, velmi ambiciózní tým. Bude to zajímavá a intenzivní hra.“

Dortmund je dlouhodobě nejběhavější tým Ligy mistrů. Vykazuje také obrovské množství střel na branku, letos se mu ale příliš nedaří v defenzivě. Devět obdržených gólů v šesti ligových utkáních není lichotivá statistika. Jenže tu vyvažuje statistika vstřelených gólů: 17. To je letos druhý nejlepší bundesligový útok. Trenér Favre projevuje ke Slavii zdravý respekt: „Očekáváme velmi těžké utkání. Viděli jsme, jak Slavia hrála na Interu. Zaslouženě uhráli bod. Měli víc šancí než Inter, hodně vysoko napadali. Slavia je atletický a běhavý tým. Hodně běhají, a hlavně běhají na správná místa.“

Na rozdíl od italského giganta Slavii v tomto případě nehrozí nějaké velké podcenění. Trenéři Dortmundu jsou si vědomi síly Slavie. Podle všech možných indicií a aktuální formy našich soupeřů ze skupiny F je Dortmund asi tím nejtěžším protivníkem. Uvidíme, co se stane, až narazí Slavia „českého Kloppa“ na bývalý tým toho opravdového.

2. - Středa 02. 10. 2019 18:55

Liga mistrů, 2019/2020
0 - 2
0 - 1
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

Borussia Dortmund
Borussia Dortmund

35. a 89. Hakimi

Komentáře (99)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

    Wulfstan (přítel SN)     před 5 lety 02.10.2019 09:29 |  
    11 0

    Už je to tu! Jdu se nasnídat, uvařit takovou tu hnědou břečku a pustím se do čtení. Po předchozích zkušenostech si myslím, že klidně mohu chválit předem. :-)

  2. Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

    Fačín     před 5 lety 02.10.2019 09:41 |  
    1 6

    Dnes jedna zásadní otázka - bude pivo (alko)???

    • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

      guyincognito     před 5 lety 02.10.2019 10:09 |  
      2 0

      Podle předpovědi bych ocenil spíše svařák :)

  3. Služby na stadionu

    Alky (přítel SN)     před 5 lety 02.10.2019 10:06 |  
    1 6

    Na stadion se nedostanu, protože jako nepermanentkář (pouze člen fanklubu) jsem lístky nesehnal. Jsem ale zvědav, jestli člověk za svojí permici LM dostane i adekvátní servis (jak už naznačil Fačín). Nekuřácký koridor, rozumné fronty (u vstupu či občerstvení) a kvalitní občerstvení (alko pivo a ohřátá klobása), které bude k dispozici po celý zápas. Schválně sem pak někdo hoďte vaši zkušenost, co z toho vyšlo a co ne. Docela by mě to zajímalo.

    • Re: Služby na stadionu

      Max1     před 5 lety 02.10.2019 10:21 |  
      7 0

      před loňskou sezonou UEFA zrušila zákaz alkoholu na stadionech a nechala to v normách národních zákonů, takže alko pivo bude. Zbytek je pak otázka pro pořadatele a správný timing. Ale je pravda, že to kouření by se mělo řešit a to hodně, protože mi přijde, ža tam hulí každej vedle mě.

      • Re: Služby na stadionu

        Alky (přítel SN)     před 5 lety 02.10.2019 10:46 |  
        0 1

        Díky za reakci. O tom zrušení nealka ze strany UEFA jsem nevěděl. Už loni jsem se divil, že prodávají alkoholické pivo. Čekal jsem omezení s účastí v LM, ale tohle je dobrá zpráva. Přestože často jsem já ten řidič, co veze ostatní.

  4. Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

    Max1     před 5 lety 02.10.2019 10:15 |  
    7 0

    super čtení a díky za něj. Pro mě je Dortmund největší favorit skupiny na 1. místo (s Barcelonou sice jen remizoval, ale byl jasně lepší)....Barcelona totiž "vyčichává" a Inter pořád má hodně daleko k Interu pod Josem M. Čeká nás tak hodně težký match pro mě ten nejtěžší, jelikož odveta se hraje v posledním kole a může tam být vše hotovo, když bude Dortmund mít jistotu 1. fleku. Nicméně, jsem vždy optimista a věřím v naše vítězství vždy a všude, nakonec míč je kulatý a může se stát vše, těch překvapení je letos v LM už teď dost (remíza Olympiakosu se Spurs, Lokomotiv porazil Leverkusen, Bruggy plichta s Realem), tak proč by jsme nemohli germány dneska seknout...1:0 a Olayinka potvrdí rostoucí formu.

  5. Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

    pehacko     před 5 lety 02.10.2019 10:23 |  
    6 1

    cim dal tim vic se mi na ten stadion vecer nechce... ja uz budu chodit jen na zapas s vltavinem, kde vyhrajeme 8:0 a ja budu bez nervu. od rana mam uplne do krve ohlodane nehty a ted zacinam kousat nehty ukrajinkam v kuchyni!

    • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

      Max1     před 5 lety 02.10.2019 10:25 |  
      0 1

      mě teda ty jasný výhry nebaví....nervy, euforie, to si užívám :-D

    • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

      Edenjejenjeden     před 5 lety 02.10.2019 10:28 |  
      0 0

      Neblbni pehacko,vždyt nemáme co ztratit.Jo před Kluží,to jsem byl nesnesitelnej celej tejden,ale dnes se fakt těšim

      • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

        pehacko     před 5 lety 02.10.2019 11:20 |  
        0 1

        celou noc se mi zdalo o zapase s teplicema doma ta telocvikare petrouse... tak mi je tak nejak zle!

    • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

      JS (přítel SN)     před 5 lety 02.10.2019 11:15 |  
      1 3

      Tyjo, já mám ukrajinku v kuchyni jednu, jak jsi jich tam dostal víc? To se neseřežou navzájem? Jsou děsně žárlivý...

      • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

        pehacko     před 5 lety 02.10.2019 11:18 |  
        3 0

        to provozni ja tu kuchyn jen postavil, zkolaudoval a ted tam chodim brat dividendy...

        • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

          JS (přítel SN)     před 5 lety 02.10.2019 11:23 |  
          0 1

          To je příjemný způsob obživy...

          • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

            pehacko     před 5 lety 02.10.2019 11:30 |  
            0 0

            slaviatorova hloubkova dukladna kontrola!

            • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

              slaviator     před 5 lety 02.10.2019 12:12 |  
              0 0

              Nech toho a radši mi řekni jestli není nějaké tvoje dítě nemocné

              • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

                pehacko     před 5 lety 02.10.2019 12:17 |  
                2 0

                zatim neni, ale jsem nemocnej ja a hledam pro ne hodneho noveho tatinka!

    • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

      bongor     před 5 lety 02.10.2019 11:38 |  
      2 0

      Jenom jestli jim koušeš nehty,jestli to spíš nejsou velbloudí kopýtka.

      • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

        pehacko     před 5 lety 02.10.2019 11:39 |  
        0 0

        je to hooubkova kontrola a analiza!

  6. Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

    Edenjejenjeden     před 5 lety 02.10.2019 10:27 |  
    10 0

    Dámy a pánové,upřímně,kdo z nás věřil před takovými 5 lety,že zanedlouho uslyší v Edenu znělku LM.Já rozhodně ne.A proto si všichni užívejme současný stav,a budme shovívaví k našim hráčům,pokud se jim večer něco nepovede.Stůjme za nimi v hledišti a oni nám to vrátí na hřišti...
    P.S Hergot jsem nějakej naměkko,a co až tu znělku uslyším naživo ...:-)

    • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

      Radek097 (přítel SN)     před 5 lety 02.10.2019 13:13 |  
      0 0

      Na Kluži jsi nebyl?

      • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

        Edenjejenjeden     před 5 lety 02.10.2019 13:51 |  
        0 0

        Byl,ale bylo to "jen" předkolo...Byl jsem i na Steaue,ale to byl zase Strahov

        • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

          Radek097 (přítel SN)     před 5 lety 02.10.2019 16:05 |  
          0 0

          Šlo mi jen o tu znělku... která na Kluži byla. :-)

  7. Těším se

    slaviator     před 5 lety 02.10.2019 10:27 |  
    4 0

    Konečně Liga mistrů v Edenu. A beru i prohru, když budeme hrát tak jako proti Interu - aktivně napadat.

  8. Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

    Akuls     před 5 lety 02.10.2019 10:29 |  
    5 2

    Zase hezký článek o soupeři SKS. Díky. V době uvolnění, v druhé polovině 60-tých lét minulého století měla naše SEŠ Freundschaft s jednou Obchodní školou v Dortmundu. My, co jsme chodili na NJ a hráli fotbal jsme byli vybráni na výměnný zájezd do Dortmundu. Bylo to za odměnu, protože jsme skončili na 3. místě ve fotbalovém turnaji pražských středních škol a učilišť o Pohár Večerní Prahy. Vzhledem k tomu, že na SEŠ chodilo 95 % dívek, tak to pro nás bylo takové malé Nagano. Sehráli jsme tam fotbalový mač a navíc já jsem měl to štěstí, že jsem bydlel v rodině, která fandila BVB. Jeden z jejich synů měl angínu a tak jsem se na jeho permanentku dostal na vestfálský stadión na vestfálské derby BVB vs. Schalke 04. Byl to hukot, do smrti na to nezapomenu.
    Už jsem to dal na off-topic, ale tam všichni nechodí, tak ještě jednou sem vložím něco pro pamětníky z webu BVB. Na tom zápase s Duklou 0:4 jsem byl jako podavač míčů, Dukla si "vypůjčila" žáky Slavie, tehdy ještě Dynama Praha, hrálo se to totiž v Edenu před vyprodaným stadiónem (42.000 diváků), takže se pachatel (BVB), po 55-ti letech, vrací na místo svého činu. V útrobách staré dŕevěné tribuny se mi podařilo před kabinou BVB ulovit autogramy skoro vśech hráčů. Konietzka, Tilkowski, Emmerich, to byly hvězdy první velikosti. Dukla tehdy hrála skoro celý zápas o 10-ti, protože si Ladislav Novák natrhl sval a tehdy se ještě nesměli střídat ani zranění hráči. V odvetě Dukla v Dortmundu vyhrála 3:1 a premiéru v PMEZ si odbyla naše legenda František Veselý.
    https://www.bvb.de/News/Uebersicht/Als-Borussia-Duklas-Dominanz-beendete

  9. Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

    sauvignon     před 5 lety 02.10.2019 10:34 |  
    1 1

    Díky, JS. Další super článek.

  10. Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

    devroo     před 5 lety 02.10.2019 10:41 |  
    1 0

    Nevíte jestli bude stream z UEFA Youth League s Borussií. Škoda, že to dává Slavie trochu na druhou kolej aspň textovej přenos by si to zasloužilo (nevím jak je to s tv právama), ale z Interu se vysílalo...

    • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

      Jachym     před 5 lety 02.10.2019 11:27 |  
      0 0

      Na textový přenos typu onlajny.cz se snad práva nevztahují, nebo se mýlím? Dneska dělá onlajn reportáž kdejaký jouda a z kdejakého pouťáku.

      • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

        devroo     před 5 lety 02.10.2019 11:33 |  
        0 0

        Myslel jsem práva na video stream.... Ale z toho interu mi to taky nepřišlo ofiko, takže to může asi streamovat kdokoliv...

    • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

      Horacio11     před 5 lety 02.10.2019 12:09 |  
      1 1

      Mělo to být na O2, ale agentura co obchoduje s právy si řekla o moc peněz, takže přenos byl zrušený

      • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

        devroo     před 5 lety 02.10.2019 12:19 |  
        0 0

        To je slušná oblož... proč to neprodávaj v balíčku s ligou mistrů rovnou...

      • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

        Ragnarok     před 5 lety 02.10.2019 14:15 |  
        1 1

        Je pravda, že O2 je zvyklá dostávat práva od Dušana téměř zdarma, takže je to asi vyděsilo. Dušan by práva na Ligu mistrů prodal Vackovi za 8 milioénů EUR na 5 let a pak by spustil divizi UEFA e-sports League of legends.

  11. Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

    tomvin     před 5 lety 02.10.2019 10:55 |  
    3 0

    Máte někdo na zpáteční cestě z okolí Hořovic, nebo směr Plíseň jedno místo v autě? Jedu ze Zbiroha vlakem,ale na zpět je spojení hrozný. Díky 777201026

    • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

      Jachym     před 5 lety 02.10.2019 11:06 |  
      1 2

      Hele, že odbočím. Chtěl jsem jet nedávno vlakem do Zbiroha a tu stanice jsem nenašel. Kolegyně, která tam má chatu, mi řekla, že tamní nádraží bylo před lety zrušeno kvůli stavbě koridoru.

      • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

        tomvin     před 5 lety 02.10.2019 11:34 |  
        2 0

        Bohužel nám zrušili slušné nádraží se zázemím (hospoda, čekárna, záchody) a vytvořili o 1km dál v polích zcela novou zastávku Kařez....

  12. Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

    JS (přítel SN)     před 5 lety 02.10.2019 12:22 |  
    1 3

    Tak co, jak to vlastně dneska vidíte?

    • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

      rak (přítel SN)     před 5 lety 02.10.2019 12:33 |  
      5 0

      Abych řekl pravdu, tak moc optimisticky tedy ne. Budu velmi rád za bod a bral bych nakonec asi i nějakou čestnou prohru. Také mám Dortmund za tým pro nás ze všech tří nejnepříjemnější. Pokud nebude hrát Hovorka s Kúdelou, v pořádku není ani jeden, tak už bych to viděl na průšvih. Nějak skoro trochu víc věřím, že bychom mohli doma potrápit Barcelonu.

      • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

        Gino     před 5 lety 02.10.2019 13:08 |  
        3 1

        Vidím to stejně. Bod by byl ještě větší senzací, než ten z Interu. Beru i prohru o gól až dva. Hlavně teda záleží, co ti naši stopeři... jestli nastoupí a jak jim bude :-/

      • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

        Boo_SKS     před 5 lety 02.10.2019 13:13 |  
        1 1

        Přesně tak. Pokud nám vypadne jeden ze dvojice Kúdela-Hovorka, tak naše šance rázem strmě klesají, protože Frydrych umí i pod tlakem zpracovat, převzít a rychle rozehrát či vyvézt míč, což Frydrych bohužel nezvládá, vzpomeňme si na Liberec, kde mu několikrát uskočil míč při zpracování přímo k soupeřům a Slovan to pouze díky nízké kvalitě svých hráčů nepotrestal. S ním v sestavě bychom proti tomu vysokému pressingu nemohli/nedokázali hrát naši hru, což by mohla být naše smrt, protože nejsme zvyklí hrát jinak.

        • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

          Pepino44     před 5 lety 02.10.2019 14:27 |  
          4 0

          Tak jsem si ten příspěvek přečetl pozorně, ale není mi jasné o kterého Frydrycha se jedná. Zda o toho, který to zvládá i pod tlakem, nebo o toho, který to nezvládá.

      • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

        donford     před 5 lety 02.10.2019 14:54 |  
        0 0

        Kluci, vzpomínáte? I s Arsenalem jsme doma uhráli plichtu. No, u nich propadák. :-)

    • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

      Ondráš     před 5 lety 02.10.2019 12:33 |  
      0 1

      Ty jo, já vůbec nevím. Může to pro nás být legendární vítěznej zápas, nebo taky můžem schytat doma těžkej debakl. Ta LM je v tomhle pro mě dosti nečitelná:)

    • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

      knl66 (přítel SN)     před 5 lety 02.10.2019 12:53 |  
      4 0

      V jednu chvíli mám chuť vsadit na naši výhru 2:0 balík, o deset minut později se bojím debaklu 0:4. Hrozně rozporuplné pocity - od dětinského těšení po úzkostnou paniku.

      • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

        Ondráš     před 5 lety 02.10.2019 13:02 |  
        1 1

        Taky mám pocit, že to nebude nic mezi tím. Buď hodně dobrý, nebo velký špatný.

    • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

      Boo_SKS     před 5 lety 02.10.2019 13:07 |  
      1 1

      Já nám dneska moc nevěřím. A to není vůbec nic proti týmu nebo JiT. Jde čistě o to, že Dortmund, na rozdíl od Interu či Sevilly hraje takřka stejně jako my, pouze daleko rychleji a z pohledu fotbalovosti výrazně kvalitněji, a proto bohužel nebudeme moci "uběhat a usoubojovat", což jsou naše hlavní zbraně v pohárových zápasech.

      Na vzájemnou konfrontaci se ale moc těším, protože Dortmund nám ukáže, jak by zhruba mohl vypadat náš fotbal za pár let, až si budeme moci dovolit (nebo schopní zlepšit ty současné či vychovat nové) ještě o trochu lepší hráče, než máme teď.

      Mám obavu, že se nedostaneme příliš do hry, ale na druhou stranu, když jsme byli schopní přehřát Chelsea, která nebyla vyloženě běhavý tým, ale z Premier league je zvyklá je obrovskou intenzitu a velké tempo, tak určitě nehrozí nějaký velký příděl, jako včera Tottenham.

      Dneska by pro mě i remíza byl malý zázrak. Daleko více nám budu (možná paradoxně) věřit doma na Barcelonu. Její pomalý a statický fotbal by nám mohl vyhovovat.

  13. Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

    Ondráš     před 5 lety 02.10.2019 13:14 |  
    0 0

    Ale jestli nebude moct hrát Hovorka ani Kúdela, tak teda Gott mit uns!

    • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

      obiwan     před 5 lety 02.10.2019 13:19 |  
      1 1

      Gott už to má za sebou...

      • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

        Dobi     před 5 lety 02.10.2019 14:36 |  
        1 0

        Tak, a teď raději k fotbalu... Už masíruji hlasivky! Ani my na západní tribuně nejsme zdalea zticha... Kéž by se hrdlo muselo párkrát smířit i s výkřikem góóól. Ať už do dá ZA NAŠE BARVY kdokoliv a čímkoliv!

        • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

          Jachym     před 5 lety 02.10.2019 14:44 |  
          0 0

          Možná pomůže, když si naši ofenzivní hráči přilepí sáčky na zadek a budou se pohybovat u brány soupeře...

    • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

      Dobi     před 5 lety 02.10.2019 13:22 |  
      8 2

      Možná OT, ale výrok Gott mit uns má dnes dvojí význam... Asi málokdo z mladších ví, že v noci zesnulý slavík byl slávista! Když bylo naší Slavii hodně zle, uspořádal pro OP několik koncertů, kde se vyznal ke Sl
      avii a díky tomu byl i Klub Karla Gotta svého času součástí OP!! ČEST JEHO PAMÁTCE! Takže bojujte, kluci, tak trochu i pro něj. Protože dnes se z nebe budou dívat nejen Bican, Puč a Plánička, ale jistě s nimi i KAREL GOTT!

      • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

        kjandourek (admin)     před 5 lety 02.10.2019 13:24 |  
        5 0

        A podobně málokdo ví, že pro Borusii Dortmund nazpíval svou včelku Máju přetextovanou do fotbalové podoby... to prostě před vzájemným zápasem nevymyslíš ....

        • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

          Ondráš     před 5 lety 02.10.2019 13:27 |  
          1 0

          Tak to budou Skopčáci asi zpívat biene Maja.

          • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

            Dobi     před 5 lety 02.10.2019 14:03 |  
            1 0

            Nevím, co, kdo, ale před Listopadem vysílal rozhlas tzv. Interprogramm Radio Prag. Vedle zejména německých verzí známých písniček si hodně lidí přáli jeho píseň Babička (Babitschka)... Milý text se vzpomínkou na takovou babičku, která byla pro vnoučky vším. Našel jse ji na internetu a oživil si ji...

      • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

        Ondráš     před 5 lety 02.10.2019 13:26 |  
        1 1

        No vždyť já to taky myslel dvojsmyslně..ale o jeho náklonnosti ke Slavii jsem teda moc nevěděl, protože on se fotil pomalu s každým klubem.

        • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

          kjandourek (admin)     před 5 lety 02.10.2019 13:49 |  
          1 0

          Je to tak... on to měl podobně jako Václav Havel posazené tak, že nechtěl být spojován s nějakou skupinou lidí - chtěl tak nějak patřit všem.....

          • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

            Dobi     před 5 lety 02.10.2019 13:58 |  
            4 1

            V poslední době Karel Gott možná, ale tehdy před ca. 35 lety se za Slavii nestyděl. Samozřejmě to nevykřikoval všude, ale dovedl pomáhat, potěšit, poradit!

        • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

          Dobi     před 5 lety 02.10.2019 13:56 |  
          3 0

          No, budeme potřebovat asi oba. Toho nahoře "der Gott" i toho našeho "Karl Gott"! Nemá účel tady vypisovat umělce-slávisty, to bychom psali a četli až do výkopu zápisu. Ale svého času byla řada i vynikajících sparťanů a špičkování bylo na úrovni - Josef Bek, František Filipovský a Martin Frič a především Václav Voska! Ale byly i opačné případy. A nejvýrazněji mám zafixovanou Bohdalovou (ve vzpomínkové diskusi na Karla Gotta někdo napsal - "umělec odešel a Bohdalka "baví´ dále". Já jsem ji osobně zažil jednou. Velký slávista Vladimír Menšík pořádal pro Slavii, hlavně její nenasytnou kasu Večery v předsálí slávistické haly, kam se jen umístily "spartakiádní" lavičky a bavili jsme se! My jsme chodili pomáhat jako pořadatelé a mimo jiné se starali o průchod hostů zadem. Jednou si pozval i tu sparťanskou "dánu". Jsme chlapi, každému někdy ujede sprosté slovo... Ale jak se ta quasiddáma vyjadřovala proti Slavii, to volalo do nebes... Hrdě hlásím, že ji nemám rád, nesnáším ji i pro její vlezlost... S tou se Bican, Puč ani Plánička jednou nesetkají, ta poputuje druhým směrem...

          • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

            Ondráš     před 5 lety 02.10.2019 14:07 |  
            0 0

            "Fanatici" musí být na obou stranách, tak je to v pořádku:)

            • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

              Dobi     před 5 lety 02.10.2019 14:33 |  
              3 0

              Abych byl fanatik, nemusím ještě urážet. Špičkovat ano, O.K., ale kdybyste tehdy slyšeli tu Bohdalku, tak mi dáte za pravdu...

          • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

            bongor     před 5 lety 02.10.2019 15:41 |  
            4 0

            Zapomněl jsi na snad největšího českého komika Vlastu Buriana.Ten za ně dokonce chytal.Ale to byl opravdový sparťan,žádná figurka pro uštěpačné zasmání jako jsou ti dnešní Koháci atp.

          • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

            mabr     před 5 lety 02.10.2019 15:57 |  
            1 0

            S Bohdalkou mám velmi špatnou zkušenost z dětství. Od té doby vím, že hodná je k dětem jenom v televizi... Takže tomu věřím.

            • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

              mabr     před 5 lety 02.10.2019 16:00 |  
              0 0

              Teď si říkám, že to zní dost divně, co jsem napsal :D

              Myslel jsem to tak, že když přijela Amfora k nám na vesnici a my jako malí caparti za ní běželi s žádostí o podpis, poslala nás coby "zasr*ný haranty" do zadní části těla. Pak se jala sníst veškerý občerstvení, rozčílila se, že tam nejsou cigarety pro ní zdarma a jela do háje.

      • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

        Jachym     před 5 lety 02.10.2019 14:18 |  
        0 0

        Karel Gott mit uns má i další význam: https://www.youtube.com/watch?v=bebvemiM388 O jeho spojitosti se Slavií píšeme dnes v off-topicu. Holt to dneska musíme zvládnout sami...:-(

        • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

          Ondráš     před 5 lety 02.10.2019 14:20 |  
          2 0

          Tak na tom jsme vyrůstali a formovali názory, že ano:)

          • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

            Jachym     před 5 lety 02.10.2019 14:21 |  
            0 0

            Oi, oi, tedy jo, jo:-)

  14. Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

    Astrocytoma (přítel SN)     před 5 lety 02.10.2019 13:39 |  
    1 3

    C'est la vie - myslim ze to zna kazdy.... Mohli bychom to zaspivat na jeho pocest?

    • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

      Ondráš     před 5 lety 02.10.2019 13:42 |  
      0 0

      To myslím zpívá FCVP.

  15. Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

    Ragnarok     před 5 lety 02.10.2019 14:12 |  
    2 0

    Navštívil jsem Jolandu v její rezidenci v Děčíně a ta tvrdila, že to bude velký špatný. A cikánka má podle ní vždycky pravdu, tak nevim.

    • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

      Ondráš     před 5 lety 02.10.2019 14:16 |  
      1 0

      Ale pro koho to bude velký špatný, to ti neřekla?

      • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

        Ragnarok     před 5 lety 02.10.2019 15:37 |  
        2 0

        TVL, to jsem se jí nezeptal. Já se jí zeptal takhle a dal jít 5 000 korun: Paní Jolando, jak vidíte zápas SKS - BVB.

        • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

          Jachym     před 5 lety 02.10.2019 15:49 |  
          1 0

          Jolanda? To je Jolana Voldánová? :-)

          • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

            sTizz (přítel SN)     před 5 lety 02.10.2019 17:44 |  
            0 0

            Jachyme..

            • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

              Jachym     před 5 lety 02.10.2019 18:16 |  
              0 0

              No co? Ja na televizi nekoukam. Bud beham, nebo jsem jako ted v Edenu:-)

  16. Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

    tomblesk     před 5 lety 02.10.2019 14:22 |  
    1 1

    Víra prý … hory přenáší. Jenže Dortmund fotbalově není hora, ale rovnou Himaláje... Když se sejdou okolnosti - například nadstandartní výkon stoperů plus famózní výkon, životní výkon Ondry Koláře, neutuchající makačka od zálohy a štístko na nohách útočníků /Škoda , Teclík a Mick/ Tak možná něco nastane. Ona naše už i pověstná klika snad dnes nevyskočí z pantu. Hlasivky mají natrénováno a tak spoléhám na ducha se Sevillou, ale nebude Traoré, zato Ševčík by mohl zopakovat Chelsea. psát by se mohlo do nekonečna, ale čím dál víc se toho musí sejít hodně, až je to fakt strašidelné … Přínos dnes předem vidím jediný - dobrá průprava na Barcelonu, tam snad vidina bodíku nemusí být šílená, když se marodi dají do kupy. Slavia do toho, od začátku až do posledního hvizdu - to bude ta podpůrná medicína. Přesto nakonec jedna víra: když už tak už a proč ne dnes večer? nad tím už by byl jen postup ze skupiny či EL … raději končím, dávám kafe, jdu se psem a pak hurá směr EDEN!!!

    • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

      slaviator     před 5 lety 02.10.2019 15:23 |  
      1 0

      Traoré hrát bude.

      • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

        tomblesk     před 5 lety 02.10.2019 16:25 |  
        0 0

        Díky za info, vykračuji šťastnou nohou k Edenu a je mi líp ….

    • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

      kjandourek (admin)     před 5 lety 02.10.2019 15:04 |  
      2 0

      ??????

    • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

      slaviator     před 5 lety 02.10.2019 15:23 |  
      0 0

      Přístup k webu city.ssl.cdn.cra.cz byl odepřenK zobrazení této stránky nemáte oprávnění.
      HTTP ERROR 403

      • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

        Martin Platil     před 5 lety 02.10.2019 15:47 |  
        0 4

        Aha, odkaz není plně odkazovaný. Na iDnes je článek s tímto videem. Tak kdo chce, ať se podívá tam.

        • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

          slaviator     před 5 lety 02.10.2019 16:41 |  
          0 0

          A o čem to video na být?

    • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

      Jachym     před 5 lety 02.10.2019 15:30 |  
      0 0

      Tak jak vidět, pro někoho zde dnešní zápas neznamená vůbec nic...:-)

    • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

      pipe1980     před 5 lety 02.10.2019 15:58 |  
      1 0

      #VENYISNOTDEAD

  17. Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

    Lord_Edmund     před 5 lety 02.10.2019 15:34 |  
    4 0

    Dnes to je přesně ten zápas, který si my fanoušci můžeme užít. LM poprvé v Edenu, plnej barák, věhlasný soupeř a naše solidní a oprávněné sebevědomí.
    Já osobně se pokusím zápas vnímat jako svátek, na rozdíl od Kluže, kde to byly nervy a pohyboval jsem se mezi infarktem, agónií a úplným selháním organismu.
    Vyhrajeme o gól, který dá Olin nějakým velice komickým způsobem:-))
    U19 se zatím drží 1 : 0
    Karle R.I.P. :-//

  18. Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

    Slávy syn     před 5 lety 02.10.2019 16:11 |  
    7 0

    Po Bořilově úvodním gólu poslal trenér do hry mě a já se bez trenek (nevím, kde byly) vplížil na hřiště. Hráč Dortmundu Zuza-Buza zamával slepicí, čímž vyrovnal, zatímco já si místo presingu, represingu a podobných aktivit zkoušel obléct brankovou síť. Zachránil mě až budík. Vyčistil jsem si zuby krémem na ruce a vyrazil do rachoty - v bačkorách, jak jsem zjistil v metru. A teď jsem zde, muž na své židli. Lidé mě oslovují, ale já na ně koukám jak na přízraky. Není ti něco? ptají se. Namísto odpovědi potisící překontroluju čas. To jsou ty dny, kdy přijíždí Dortmund. Ťukám do počítače, slova se hrnou přes obrazovku jak nepolapitelný hmyz, jako ty německé vosy navečer. Neměl bych při zápase ležet na EKG? Snad pomůže Bůh Ethanol. Nedopusť, Bože, nálož ni klepec. Snad dá Bůh Ethanol a zbaví mě té sladké úzkosti. To jsou ty dny, kdy přijíždí Dortmund a do černých oken bubnuje déšť.

  19. Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

    Alcapone     před 5 lety 02.10.2019 17:31 |  
    5 1

    JS jako vždycky bomba! Přestaňte s těma nesmyslama! Doba kdy jsme ztráceli zápasy s nějakejma vesnicema typu Převýšova, Líšní atd při vší uctě k nim jak fotbal dělají je dávno pryč. Jo je tu BD asi fakt ze skupiny nejtěžší nemůžem použít tradiční zbraně ala fyzička. No a co jako? Žádná ostuda to nebude věřím v nás! Jsou to chlapi jak ti naši dvě ruce, dvě nohy, jedno péro, jedna hlava! V jednom zápase když se zadaří daj se porazit i marťani! Vzhůru do boje Slavia olé!!!

  20. Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

    gazza     před 5 lety 02.10.2019 17:34 |  
    2 4

    Tak mladosi vyhrali tak je napodobit Super americka TV to zase dava Tak hosi jedem

    • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

      siskin     před 5 lety 02.10.2019 18:18 |  
      1 4

      Jasne :-) Nevim, kdo a proc ti muze dat minus. Kde jsi?

      • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

        gazza     před 5 lety 02.10.2019 18:50 |  
        0 3

        at davaji minusy kdyz je to bavi. Me to nerozhaze, Sedime Slavisti v jednom baru ,ktery je vlastne oficialne Spurs bar a budeme fandit. Na 24 neco rikali ,ze ma byt minuta ticha za Karla. Nemci ho meli take radi

  21. Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

    Rhu-rhu     před 5 lety 02.10.2019 17:54 |  
    2 1

    Kolář - Coufal, Hovorka, Kúdela, Bořil - Souček, Ševčík - Masopust, Stanciu, Olayinka - Tecl

    • Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

      Rhu-rhu     před 5 lety 02.10.2019 17:56 |  
      2 0

      Náhradníci
      Kovář - Holeš, Frydrych, Zelený - Hušbauer - van Buren, Škoda

  22. .

    japhy     před 5 lety 02.10.2019 18:03 |  
    0 3

    Nějak mi to uniklo, tak se ptám. Proč tak brzký začátek? Opět.

  23. Re: Borussia Dortmund: žlutočerná legenda z Vestfálska

    marcus     před 5 lety 02.10.2019 18:06 |  
    0 2

    Zdravím,nemuzu sledovat O2,mate nekdo tip,kde se v pocítači na to podívat zdarma?

  24. Opravdu velká náhoda (a snad i znamení)

    Petr9608     před 5 lety 02.10.2019 18:32 |  
    0 2

    ..že v den úmrtí (resp. v den oznámení) hraje v Edenu zahraniční klub pro který mistr nazpíval klubovou. Fanoušci hostujícího velkoklubu nebudou k minutě potlesku přistupovat ve smysli "že Čechům zemřel nějaký jejich slavný zpěvák", ale že zemřel Karel Gott, interpret jejich hymny z roku 1996.