Fortuna liga

Slavia - Příbram 3:1

Slavia porazila v Edenu Příbram 3:1, když po ostudně prohrané první půli otočila zápas dvěma brankami Součka a vlastní brankou Kodra.

Jindřich Trpišovský postavil tak trochu podle očekávání sestavu bez několika opor, z obvyklé obrany nastoupil jen Ondřej Kúdela, v záloze doplnili reprezentanty Součka, Hušbauera a Masopusta tentokrát Ševčík s Provodem a na hrotu útoku nastoupil Milan Škoda, který se tak utkal v pikantním kapitánském souboji se svým bratrem, který přivedl na hřiště Příbram. Slavia začala podle očekávání výraznou převahou a hned ve čtvrté minutě měl Milan Škoda tutovou šanci, když hosté neodvrátili přímý kop ze strany a Frydrych se Zeleným dostali míč ke Škodovi, který tváří v tvář Kočímu poslal míč těsně mimo vzdálenější tyč. V osmé minutě Provod z přímého kopu trefil jen zeď. Ve 13. minutě centroval zleva Kúdela, našel sice Škodu, ale ten vůbec netrefil míč! Slavia sice měla viditelnou převahu a hrálo se prakticky jen na polovině soupeře, další šance ale nepřicházely. Co víc, obraz hry se postupem času horšil a slávisté tak po půl hodině hry neměli jedinou střelu na bránu. Na konci 30. minuty pak bylo ještě hůř, přímý kop Nového totiž před Kolářem zaplaval, ten jej vyrazil jen na tyč, od které se míč odrazil přímo k Michalu Škodovi, který poslal míč do sítě - 0:1! Série Ondřeje Koláře bez inkasované branky se tak zastavila na 787 minutách. Slavii inkasovaná branka trochu probudila a dostávala se s míčem blíže k vápnu Příbrami, nějakou dobu to bylo ale bez efektu. Před koncem poločasu se navíc nápor Slavie opět rozmělnil v nepřesnostech a oba týmy se tak odebraly do kabin za překvapivého vedení hostů, slávisté předvedli velice špatný výkon prakticky bez střeleckých pokusů.

Trenér Trpišovský o poločase nestřídal, nicméně poslal se intenzivně rozcvičovat Stancia. Ve 47. minutě poprvé vystřelil na bránu Masopust, Kočí jeho slabý pokus z nepříliš komfortní pozice snadno chytil. O dvě minuty později připravil solidní palebnou pozici Zelený pro Součka, ten ale z 20 metrů bránu netrefil. Za další minutu Holeš pěkně našel Ševčíka, který chtěl udělat kličku Kočímu, nebyl však úspěšný a brankář hostí srazil míč na roh. V 54. minutě si slávisté vytvořili pořádný závar ve vápně, nikdo z nich ale nakonec nedokázal vystřelit na bránu a po následné střele Frydrycha z 25 metrů, která byla opět sražena obranou na roh přišel na hřiště Stanciu místo Provoda. Tlak Slavie vyvrcholil rukou Cmiljanoviče ve vápně, kterou nastřelil Ševčík zpětnou přihrávkou, sudí Zelinka odpískal pokutový kop, který proměnil Tomáš Souček - 1:1! Jen o minutu později se dostal za obranu Hušbauer, jeho křížný pokus bránu minul. Tlak Slavie pokračoval a domácí šli brzy do vedení. Poměrně sporně odpískaný přímý kop poblíž rohu pokutového území zahrál Stanciu na zadní tyč, Frydrych vrátil míč do malého vápna, kde si jej nešikovně srazil do brány odchovanec Slavie Marek Kodr - 2:1! Brzy nato krásně zakombinovali střídající Tecl s Hušbauerem a střela druhého jmenovaného pořádně provětrala rukavice Kočího. Přišla 73. minuta a Tomáš Souček se radoval podruhé, v náběhu mezi obránci jej krásně našel centr Tecla a kapitán Slavie se nemýlil - 3:1. Vzápětí chyboval Zelený a poslal do šance Stupareviče, jeho bomba z velké dálky bránu Koláře minula jen těsně. V 80. minutě našel centr zprava v náběhu Tecla, který hlavou trefil spojnici břevna a tyče! Dalši šanci připravil Mick van Buren Stanciovi, tomu střela nesedla. V 88. minutě dobře prošel do vápna van Buren, hledal na zadní tyči Tecla, jehož hlavička z úhlu v síti neskončila. V nastaveném čase Stanciu trefil z přímého kopu zeď, zápas tak skončil nakonec více než zaslouženou výhrou Slavie 3:1, první poločas však musí sloužit jako varování, že v Edenu se žádný soupeř neporazí sám.

Roman Nádvorník hodnotil zápas z pozice trenéra, který byl možná až překvapivě blízko bodovému zisku: "My jsme sem přijeli v složité situaci, chybělo nám pět hráčů základní sestavy, celá kostra týmu. Nastoupili tři hráči do 20 let, pro některé to byla premiéra v lize. Zvládli jsme to dobře, do zhruba 55. minuty jsme nepouštěli Slavii do příliš mnoha šancí, jen na začátku to Škoda dvakrát netrefil. Pak přišla penalta, která Slavii pomohla, pak už to byla otázka času, Slavia byla na balonu lepší, pracovali jsme, posouvali jsme se v bloku, ale Slavia ukázala kvalitu a zaslouženě zvítězila. Překvapilo mě, že když tu máme VAR, tak se penaltová ruka neřešila. Není to jen dnešní zápas, ruce ve vápně jsou problém celosvětově. V ten okamžik mě zamrzelo, že tam náš hráč nešel lépe. Je škoda, že jsme Slavii pustili do hry zrovna takovou penaltou. Slavia ale měla pak drtivý tlak, přestože nám golman pomohl a chytil dva góly, soupeři pomohl Stanciu, který to rozhýbal. Druhý gól taky padl po poměrně sporné situaci. Standardní situace z mého pohledu být neměla, ale pak jsme si to nepohlídali ve vápně. Hráči se, jak se říká, neposrali, za to je musím pochválit. Standardky u nás zahrávají Rezek, Zeman a Nový, první dva dnes nebyli, takže to bylo na Novém, trefil to dobře, nakonec Škoda ukázal svůj instinkt a dal branku."

Jindřich Trpišovský rozhodně nemohl být spokojený s výkonem Slavie v prvním poločase: "Zápas se pro nás nevyvíjel dobře, prohrávali jsme a náš výkon od 15. minuty byl zoufalý, mizerný. Zachraňovali jsme to ve druhém poločase. Hraje se liga, je tu 16 tisíc lidí, jsem strašně rád, že to jsou lidi, co fandí klubu a nekoukají, co je to za zápas. Hraje se běžný ligový zápas a přijde taková návštěva, o to víc mě mrzí náš výkon v prvním poločase. Od 20. minuty jsme totálně vypadli z rytmu. V druhé půli nám pomohla střídání. Příbram tyhle zápasy umí hrát, hodně běhají, hodně dostupují, nemusí tvořit. Předvedli v první půli kvalitní, organizovaný výkon. My jsme hráli ve středu pole mizerně. Ve druhém poločase jsme se postupně rozehrávali, ale zase jsme neproměnili strašně moc vyložených příležitostí. Od nějaké 60. minuty byl ten výkon takový, jaký měl být od první minuty. Jsem rád, že fanoušci dnes byli trpěliví. V kabině jsme si něco říkali, podobalo se to zápasu v Opavě, tam to bylo podobné. Říkali jsme si, v jakých prostorech se pohybovat, kam dostat míč. Vyříkali jsme si to a ukázali si, jak se dostat do tlaku. Máme některá drobná zranění, Júsuf se nám vracel ve středu nebo ve čtvrtek, Olayinka letěl 14 hodin v letadle, každý to měl trochu jinak, sestavu jsme skládali tak, abychom dnešní zápas zvládli, aby v ní převažovali hráči, co byli o reprezentační přestávce tady, a nechtěli jsme riskovat zranění těch, kteří jsou trochu nakopnutí. Někteří hráči, kteří budou hodně vytížení v dalších zápasech, dnes nehráli. Penaltu jsem strávil na stejném místě jako vždycky, zatím to funguje, nechci to porušit. Při hodnocení budu řešit především to, proč jsme neproměnili šance, které jsme měli. A rozebereme si první poločas, proč jsme s míčem byli tam, kde jsme byli. Góly ze hry potřebujeme a ty dnes moc nepřišly. Ondrovi jsem tu sérii přál, tím gólem odnesl náš špatný výkon v prvním poločase. Ale jsem trochu rád, že je to pryč a přestane se o tom mluvit. Teď může mít čistou hlavu. Mrzí mě, že jsme kopli tři přímé kopy do zdi, z rohů jsme měli dvě gólové šance, byly tam závary, chtěli jsme na to dnes spoléhat, měli jsme vysoké mužstvo po delší době. Zdravotní stav Traorého je lepší než byl, něco trénuje s týmem, ale noha ho bolí a kulhá, má rozhozený pohybový stereotyp, tak se ho snažíme šetřit. Měl zasaženou kost, dostal takového koňara. Ještě to není určitě na sto procent. Přál bych si, aby za Barcelonu nastoupili všichni nejlepší hráči, ať je to zážitek pro lidi. Je úžasné, že nám tu svítí na tabulích, že další zápas je Slavia - Barcelona. Dnes hráči během dne hodně sledovali na zápas Barcelony s Eibarem. Všichni je známe, příprava je pro nás jednodušší, je to velký svátek, těšíme se na to."

13. kolo - Sobota 19. 10. 2019 19:00

Fortuna liga, 2019/2020
3 - 1
0 - 1
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

63. Tomáš Souček (pen)
68. vlastní branka
73. Tomáš Souček

FK Viagem Příbram
FK Viagem Příbram

30. Michal Škoda

Komentáře (340)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé