Liga mistrů

FC Barcelona: Víc než jen klub

Existuje ve fotbalovém světě větší pojem? Pravděpodobně ne. Barça je značka, o které slyšel snad každý člověk, který kdy zabrousil do světa kulatého nesmyslu. Katalánská pýcha, nejlepší mládežnická akademie světa, bezpočet fotbalových hvězd na historických soupiskách. Ale především kvanta úspěchů: 26 domácích titulů, 30 vítězství v domácím poháru, 4 vítězství v Poháru vítězů pohárů (dnešní Evropské lize) a 5! zisků ušaté trofeje Ligy mistrů. A momentálně také držitel 3. příčky v evropském koeficientu klubů.


Hrdé Katalánsko

Abychom mohli pochopit, ke kterým hodnotám se hlásí FC Barcelona, musíme pochopit Katalánsko. Na rozdíl od vnitrozemských regionů Iberského poloostrova, oblasti ležící na pobřeží Středozemního moře odjakživa tyly z čilého zámořského obchodu. Hodnotu území a krajů poloostrova si uvědomovali Kartáginci i Římané, kteří o něj vedli krvavý spor v 2. stol. před naším letopočtem. Právě kartaginský velitel Barkas stojí za založením dnešního města Barcelona. Hrdé území bylo po více než polovinu tisíciletí součástí zemí Aragonského Království. Kromě vlastní kulturní a historické identity má i vlastní jazyk: Katalánština je jazyk vzniklý z vulgární latiny, nejblíže má k okcitánštině (další latinský jazyk vyskytující se na území Andorry a jižní Francie) a k portugalštině.

Svazkem mezi Ferdinandem II. Aragonským a Isabelou Kastilskou v roce 1469 byl položen základ Španělského království. Jenže už o dvě stě let později propuká na Iberském poloostrově povstání v Portugalsku a Katalánsku. Jenže zatímco Portugalci si vybojovali svobodu a nezávislost, Katalánci, i za přispění francouzských vojsk, nikoliv. Přesto získali poměrně velkou míru autonomie, kterou potlačila až nová dynastie Bourbonů na španělském trůnu. Nejhůře se Katalánci měli za vlády diktátora Franka. Veškeré projevy místního nacionalismu byly potlačeny, katalánština prakticky nebyla tolerována. To se změnilo až v roce 1978, kdy došlo k uvolnění režimu po Frankově smrti.

Červenomodrá identita

Založit fotbalový klub? Skvělý počin. Založit slavný fotbalový klub? Obdivuhodné! Založit dva? Přesně to udělal Hans Max Gamper, švýcarský obchodník, univerzální sportovec, který v mládí kopal za Excelsior Zürich a v roce 1896 jako první kapitán klubu zakládal nový celek FC Zürich. V roce 1899 odjel do Barcelony navštívit svého strýce po cestě do severní Afriky. Místo obchodní cesty na černý kontinent ale zůstal. Zamiloval si Katalánsko, v průběhu let se stal se neoficiálním mluvčím katalánské nezávislosti.

No a hned v roce svého příjezdu dal do novin inzerát, mající za úkol vyhledat v Barceloně sportovce, kteří by se chtěli zorganizovat do jednoho klubu. O týden později seděla v místní hospodě skupinka nadšenců švýcarské, anglické a katalánské národnosti a zakládala Football Club Barcelona. Barev burgundské a modré, jako původní Gamperův klub Excelsior či další švýcarský celek FC Basel. FCB se od počátku hlásila k identitě města a k odkazu Katalánska. Klubový znak byl vlastně znak městský doplněný o vavřínové listy. Teprve v roce 1909 vyhlásil klub soutěž o nový emblém. Z veřejné soutěže ale vzešel návrh, který klub – s opravdu minimálními úpravami – používá dodnes.

Co se sportovních úspěchů týče, nástup byl nemastný neslaný, ale Gamper v roli klubového prezidenta řídil celek velmi efektivně. Mezi lety 1910 až 1914 vyhrála Barça 4x prestižní Pyrenejský pohár, soutěž mezi fotbalovými kluby z regionu Pyrenejí z francouzské i španělské strany hranice. Během Gamperovy éry vyhrála Barcelona ještě jedenáct mistrovství Katalánska a šest pohárů Copa del Rey a užívala si svůj první „zlatý věk“. Prezident Gamper se pak podepsal na první rozšíření členské základny klubu – přes 20 tisíc nových členů zafinancovalo stavbu nového stadionu Les Cortes pro 20 tisíc lidí v roce 1922. Změnil oficiální jazyk klubu ze španělštiny na katalánštinu a FCB se stala obrovským kulturním symbolem. Financování klubu mimochodem funguje do dneška na stejném principu. Na 140 tisíc fanoušků–členů FCB spolurozhoduje o směrování celku. Představte si Slavii vlastněnou Odborem přátel.

Soumrak Barcelony

Špatné časy přicházely. Už v polovině 20. let bylo jasné, že idylka nebude trvat věčně. Ne, nebylo to sportovními úspěchy, nýbrž společenskou náladou ve Španělsku. Výtržnosti davu a členů FCB proti diktátorskému chování tehdejšího premiéra Prima de Rivery vedly k nucenému sesazení Gampera z postu prezidenta klubu. Barcelona na to konto přešla k modelu profesionálního sportu. V roce 1929 se hrál první ročník celo-španělské ligy, který vyhrála Barcelona! Přes těžkosti Barça zvítězila také v Katalánském šampionátu ještě 5x do roku 1936. Pak propukla občanská válka.

Frankův režim tvrdě potlačil veškeré regionální projevy, Katalánsko bylo „v klatbě “ a s ním i jeho sportovní symbol. Klub nuceně změnil jméno na španělskou verzi (Club de Fútbol Barcelona), nesměl na hrudi nosit katalánskou vlajku a znak. Členům klubu bylo vyhrožováno a mnozí ze strachu rušili či neprodlužovali své členství. Jestliže před válkou byly v klubu desetitisíce členů, nyní to byl jen zbytek zhruba 3,5 tisíce odvážných.

Odvěký rival

A nejen členům klubu bylo vyhrožováno. V roce 1943 se Barça dostala do finále Copa del Rey s Realem Madrid, který generál a diktátor Franko velmi protežoval. Domácí výhra 3:0 na Les Cortes dávala větší naději Barceloně, jenže v odvetě v Madridu navštívila hráče Blaugranas před zápasem policie. Přítomný novinář Paco Aguilar pak tvrdil, že informace k hráčům byla jasná: Prohrajete, nebo se může stát cokoliv. Po vítězství 11:1 se z vítězství v poháru mohl „radovat“ Real. A právě zde byla položena odvěká nenávist modročervených k bílým.

Jen jednou se mohla Barça radovat v této nelítostné době. Když se 2. světová válka chýlila ke konci, dokázali Katalánci zvítězit v La Lize poprvé od roku 1929 a Real Madrid nechat za sebou na 2. příčce.

Slovensko dobývá Barcelonu

Ferdinand Daučík, bývalý výborný fotbalista Slovanu Bratislavy a Slavie Praha trénoval za 2. světové války Slovan a znovu ještě v roce 1948, kdy se na dva zápasy usadil i na trenérskou lavici Československa. Po nástupu komunistů k moci raději emigroval. Do Španělska přijel jako trenér Hungarie, týmu složeného z emigrantů prchajících před různými komunistickými režimy východní Evropy. V týmu byl i jeho švagr Ladislav (László) Kubala, muž Daučíkovy sestry Anny Violy. Hungaria sehrála sérii přátelských utkání proti výběrům Madridu, Španělska a také proti Españolu Barcelona. Právě během těchto zápasů byl Kubala spatřen Josepem Samitierem, hlavním skautem v Barceloně. Kubalovi byla Barcelonou nabídnuta smlouva a v rámci dohody se stal Ferdinand Daučík trenérem Blaugranas v roce 1950.

V roce 1952 slovenské duo vedlo Barcelonu k zisku 5 trofejí, o rok později vyhráli ligu i národní pohár znovu. Mimochodem, v roce 1999 při oslavách 100 let klubu byl Ladislav Kubala zvolen fanoušky Barcelony nejlepším hráčem století! Kubala, který v mládí reprezentoval Maďarsko a poté Československo, získal ve Španělsku tamní občanství a tak si připsal i 19 startů za reprezentaci Španělska. V roce 1957 Barça dostavěla nový stadion nazvaný prostě Camp Nou. Nedostatek peněz ji zabránil v akvizici nových hráčů a v šedesátých letech si udělal na trofej La Ligy monopol Bílý balet. Přesto Barcelona slavila úspěchy ve Veletržním poháru, předchůdci pozdějšího Poháru UEFA.

Návrat úspěchů

V roce 1973 podepsal s Barcelonou smlouvu držitel Zlatého míče Johann Cruyff, odchovanec Ajaxu Amsterdam. Ihned dovedl klub k zisku ligového titulu, prvnímu po 14 letech. V dresu FCB získal ještě další dva Zlaté míče. S pádem Frankova režimu v polovině 70. let se uvolnily poměry ve společnosti. Nový prezident Josep Núñez si dal za úkol vybudovat stabilní světový superklub, sportovně i finančně silný. V klubu se pod jeho vládou vystřídala světová jména, jako Maradona, Romário, Ronaldo a další. Po vzoru Ajaxu založil mládežnickou akademii La Masia, která po deseti letech fungování začala chrlit první supertalenty.

Jedním z nich byl Josep Guardiola, který se pod novým trenérem Johannem Cruyfem stal základem Týmu snů. Společně s Koemanem, Zubizarretou, Stoičkovem či Goikoetxeou vyhráli čtyři tituly La Ligy po sobě v letech 1991–1994, především první Ligu mistrů v roce 1992 a další domácí trofeje. S celkem 11 trofejemi se stal Cruyff nejúspěšnějším trenérem barcelonské historie. Co bylo ale důležitější, přinesl do týmu ducha nizozemského „totálního fotbalu“. Nastavil cestu, kterou se Barcelona vydala a s různými změnami a úpravami herního projevu se ji snažila donedávna dodržovat.

Vyrovnat se Realu

Přestože měla Barcelona úspěchy na domácí scéně, např. další ligový titul při oslavách sta let od založení klubu, nedařila se jedna věc – prorazit v Lize mistrů, kde kraloval především nenáviděný Real. Rivaldo se v té době stal 4. hráčem Blaugranas v historii, který získal Zlatý míč. V roce 2000 z klubu odešla ikona, zástupce kapitána a miláček fanoušků Luís Figo. Do Realu Madrid. Jeho návraty na Camp Nou v dresu soupeře vedly k situacím, kdy před šikovným křídelníkem přistávalo všechno, co měli fanoušci po ruce. Vrcholem byla uříznutá prasečí hlava.

Co se nepodařilo jménům, podařilo se mládí a energii. Na lavičku Barçy nastoupil mladý Nizozemec Frank Rijkaard a vlil Barceloně do žil poslední dávku energie nutnou k proražení v Lize mistrů. V sezoně 2005/06 tak tým složený z Ronaldinha, Deca, Eto'a a odchovanců Puyola, Iniesty či Xaviho konečně pozvedl nad hlavu ušatý pohár Ligy mistrů po výhře 2:1 nad Henryho Arsenalem. Rijkaard vydržel na lavičce Barcelony až do roku 2008. Nikdy nepřidal žádnou další trofej, a tak se manažerem stal odchovanec a bývalý fotbalista Pep Guardiola.

Nejúspěšnější éra klubu

Stratég a odchovanec La Masie, který si svou herní filozofii vzal a přizpůsobil od svého bývalého trenéra Cruyffa, prodal stárnoucí hvězdy Deca a Ronaldinha a tým se jal stavit okolo odchovanců: Xaviho, Iniesty a Messiho. Úspěchy: tři ligové tituly po sobě z let 2009–11, dva Copa del Rey, tři španělské superpoháry, a dvě trofeje Ligy mistrů, respektive z mistrovství světa klubů z let 2009 a 2011. Především pak asi nejlepší fotbal na světě, který v té době nějaký klub na světě produkoval.

Po odchodu Guardioly v roce 2012 klub pokračoval ve sbírání trofejí. Od té doby vyhrál nejtěžší soutěž na světě, Ligu mistrů, ještě v sezoně 2014/15 pod Luisem Enriquem a také 5 dalších ligových titulů. Za posledních 10 let tak má Barça na kontě 8 titulů! Přesto se zdá, že klubu pomalu dochází dech. Tahoun a podle mnohých nejlepší fotbalista na světě, Lionel Messi, stárne. Živelný totální fotbal, či precizni tiki-taka, kterými se Barça vždy prezentovala, najednou leckdy není k nalezení. A trenéři se na horkém křesle střídají až nepříjemně často. Eh, vážně? Nebo je to jen zdání?

Jak je na tom Barça?

Zdá se, že nedávno Blaugranas chytili druhý dech. Real, kterému naopak po odchodu Zidana došel, za sebou v lize nechali o propastných 19 bodů a vyhráli La Ligu podruhé za sebou. Jenže ne a ne prorazit v Evropě. Od sezony 2004/05 sice nechyběla v základní skupině Ligy mistrů, pokaždé došli do jarní části. Ale od výhry v roce 2015 to bylo vždy jen čtvrtfinále, což bylo pro fanoušky Barcelony, kteří museli sledovat hattrick Realu v Lize mistrů, obrovské utrpení. Teprve loni Katalánci prorazili do semifinále, kde vypadli s Kloppovým Liverpoolem po domácí výhře 3:0, když na Anfield Road dostali góly 4! Letos v Lize mistrů počítají zatím remízu 0:0 s Dortmundem a šťastnou výhru 2:1 doma na Interem Milán.

V La Lize je odehráno 9 kol, z nichž Barcelona v 6 vyhrála, 1 remizovala a připsala si dvě prohry. Hned na úvod sezony 0:1 s Athleticem Bilbao a pak překvapivou porážku 0:2 na půdě nováčka z Granady. El Clásico následující mač se Slavií bylo odloženo na neurčito po propuknutí protestů v Katalánsku. Momentálně tak červenomodří opět vedou ligu, o bod před Realem Madrid. Kouč Ernesto Valverde ofenzivní sestavu 4–3–3 se světovým útokem „MSG“. Letos vstřelila Barcelona 25 gólů v 11 utkáních! Obdržela jich pak 11, hned 4x to byly rovnou dva v zápasu.

Kádr

Barcelona se pyšní 3. nejdražším týmem na světě, hodnota jejího kádru se prakticky vyrovnává Realu Madrid. Jediný dražší kádr má podle serveru Transfermarkt.de Manchester City. Bavíme se o částce 1 miliardy a 180 milionů EUR. Dvě třetiny A-týmu tvoří zahraniční hráči. Průměrný věk kádru je 26 let, i když ten snižují odchovanci zařazeni na soupisku, kteří však herní prostor nedostávají. Osmi hráčům je 30 a více let, z nichž ale hne 5 patří k téměř nepostradatelným jménům:

Kapitán, největší hvězda týmu, pravděpodobně nejlepší fotbalista na světě, nejdražší hráč kádru (150 mil EUR), šestinásobný držitel Zlatého míče. Argentinský útočník a křídelník Lionel Messi (#10, 31 let). Netřeba jej představovat. V Barceloně, v jejíž akademii vyrostl, nasbíral neuvěřitelných 693 soutěžních zápasů, 605 gólů a 245 asistencí. Letos zatím jen 6 utkání, z toho 4, dva góly a dvě asistence v lize. Na počátku sezony se potýkal se zraněním chodidla. Proti Slavii pravděpodobně může nastoupit.

Druhý z hvězdného tria v útoku je Uruguayec Luis Suaréz (#9, 32 let). Nechvalně proslulý „Kanibal“, jehož herní projev se nedá vždy označit za čistý, proti Slavii už stál. V památné srpnové noci sezony 2007/08 nepřešel na Strahově přes Červenobílé do základní skupiny Ligy mistrů s Ajaxem. Letos zasáhl do 9 zápasů, v nichž dal 7 gólů.

Barcelona vyměnila útoční trio MSN za MSG. Tudíž poslední článek hvězdného útoku se jmenuje Antoine Griezmann (#17, 28 let). Francouzská hvězda a dlouholetý tahoun Atlética Madrid rok před ukončením smlouvy podepsal Barceloně, která tak za šikovné křídlo zaplatila „jen“ 120 mil EUR. Mistr světa z roku 2018 letos stihnul 10 zápasů, 4 góly a 3 asistence.

Pokud v útoku nastupuje, když to jde, neměnné trio, v záloze skoro také. Prvním jejím členem je nesympatický defenzivní záložník Sergio Busquets (#5, 31 let). Busquetsova hra se vyznačuje tvrdostí, nepříjemností, leckdy přihráváním faulů, nicméně to z něj dělá houževnatého protivníka ve středu hřiště. Mistr světa z roku 2010, který nikdy nehrál v jiném klubu, letos zasáhl do 9 zápasů, připsal si dvě asistence.

Důležitým článkem středu zálohy je nizozemská mladá hvězda Frenkie de Jong (#21, 22 let). Hráč, který se velkou mírou podílel na fenomenální jízdě Ajaxu Amsterdam do semifinále Ligy mistrů v poslední sezoně, přišel v létě do FCB za 75 milionů EUR. Zatím odehrál, co šlo. 11 zápasů, 1 gól a 1 příhrávka.

Trochu ve stínu hvězdných jmen stojí střední záložník Arthur (#8, 23 let). Brazilce koupila Barcelona letos v létě za 30 milionů EUR z Grêmia, ihned se ale dostal do základní sestavy! Jeho cena vzrostla skokově, nyní je odhadována na 70 mil EUR. Na kontě má 8 zápasů, 2 góly, 3 asistence.

Co s obranou? Stálicí je stárnoucí Gérard Piqué (#3, 32 let), mistr světa, čtyřnásobný vítěz Ligy mistrů, vítěz Premier League s Manchesterem United. Stoper letos stál v základu v 10 utkáních, dokonce vstřelil 1 ligový gól při kanonádě 5:2 s Valencií.

Druhý stoper je při zranění Umtitiho další Francouz – Clément Lenglet (#15, 24 let). Lengleta přivedla Barcelona v létě 2018 ze Sevilly za 35,9 mil EUR, takže bohužel nemohl zakusit porážku svého bývalého klubu v Edenu. Jistě ji však může zažít znovu(?), akorát v dresu modročerveném.

Levý a pravý kraj obrany mají k dispozici Jordi Alba (#18, 30 let), resp. Sergi Roberto (#20, 27 let). Jenže zatímco za Sergi Roberta  prakticky nemá náhradu, za stárnoucího Albu jí má a také využívá. Alba totiž odehrál jen polovinu utkání v sezoně, zbytek se dělí mezi z Betisu Sevilly zakoupeného Júniora Firpa (#24, 23 let), či Portugalce Nélsona Semeda (#2, 25 let), odchovance Benficy Lisabon, který v Barçe kroutí 3. sezonu.

Jistotu v bráně dodává německy precizní Marc-André ter Stegen (#1, 27 let). Letos ještě z brány nevytáhl paty, v 11 zápasech obdržel 11 gólů při 4 čistých štítech.

Slavia a Barcelona

Soupeři se nikdy nepotkali v soutěžním zápase, v přátelském ano, ale naposledy v roce 1934. Barcelona od roku 1920 porazila Slavii 4x, Slavia katalánský klub 3x, jednou remizovali. Ve středu tak budeme svědky slávistického „poprvé“ se soupeřem tohoto kalibru. Kromě důrazu a rychlosti v přenášení hry asi neexistuje způsob, jak Barcelonu rozhodit. Technické kvality hráčů jsou opravdu „jiná liga“.

3. - Středa 23. 10. 2019 21:00

Liga mistrů, 2019/2020
1 - 2
0 - 1
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

50. Jan Bořil

FC Barcelona
FC Barcelona

3. Messi
57. Olayinka (vl.)

Komentáře (75)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

    KurdtK     před 4 lety 22.10.2019 21:01 |  
    4 1

    Díky za super článek!

  2. Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

    SKEP     před 4 lety 22.10.2019 21:45 |  
    4 0

    Dovolím si doplnit o slávistickou stopu v podobě Jiřího Hankeho. Velice zajímavá osobnost.

  3. Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

    mudrc     před 4 lety 22.10.2019 21:48 |  
    2 3

    Neceka nas nic jednoducheho.

    • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

      Arya     před 4 lety 22.10.2019 21:49 |  
      8 0

      No, Barcu taky ne (:

  4. Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

    bramburek (přítel SN)     před 4 lety 22.10.2019 22:02 |  
    13 0

    Gadži se dal do pořádku a zítra bude hrát!

    • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

      slaviator     před 4 lety 22.10.2019 22:24 |  
      4 0

      Snad tomu tak bude a kéž by se zázrakem dal dohromady i Traoré

    • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

      Leksel     před 4 lety 23.10.2019 16:18 |  
      0 0

      Tak tos mě uklidnil, bez takovyho válečníka bych si to nedokázal představit.

      • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

        obiwan     před 4 lety 23.10.2019 16:26 |  
        0 0

        Přesně tak, nejde jen o jeho hru, ale o to, jak utkání prožívá a to jeho neskutečný nadšení, zápal a bojovnost se přenáší i na ostatní....

  5. Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

    Qope     před 4 lety 22.10.2019 22:27 |  
    4 2

    Super čtení, ale to že Messi ve věku 32 let, jak píšeš, stárne ... ccc, asi s tím tolik nesouhlasim, když vezmu treba v potaz minulou sezonu ;-) :-D ... ale dobrá, řekl bych to spíše takhle: na Milanovi Škodovi je znát více, že je již ve veku, kdy má třicátiny za sebou :-D

    • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

      JS (přítel SN)     před 4 lety 22.10.2019 23:44 |  
      4 4

      Myslím si, že i na Messim se to projevuje. A že tahle nebo příští sezona pro něj bude zlomová. Jde o fyzičku, samozřejmě. Zatímco Ronaldo v pětatřiceti ještě může být užitečný v moderním fotbale, Messi tou dobou už bude hodně statický.

      • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

        Qope     před 4 lety 23.10.2019 08:12 |  
        0 1

        Vsak jo :-) ja to psal trochu jako nadsázku. I když preci jen cisla za minulej rok mel jeste moc dobry. Ale souhlasim, že Ronaldo je pro moderní fotbal užitečnější (rozuměno, že by se uplatnil ve více klubech) a docela si myslim, že ač je o dva roky starší, tak budou koncit ve stejnej rok, ne - li Messi drív ...

  6. Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

    pcitron     před 4 lety 22.10.2019 22:49 |  
    7 1

    Za banánovou šlupku nám Baček zavřel stadion, co by tak následovalo po vhození prasečí hlavy na hřiště? Vyloučení z ligy?:)

    • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

      Altona     před 4 lety 23.10.2019 13:11 |  
      2 0

      No slupka je rasismus, to se bere přísněji. Prasečí hlava je vlastně jen kritika morálních vlastností, tak by to mělo být jen jako vhazování předmětů do hřiště...V Drážďanech taky hodili kravskou hlavu a nic moc se jim nestalo. A prase v dresu soupeře tam pustili jako vzducholoď a byla to jen pokuta.

  7. Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

    pehacko     před 4 lety 22.10.2019 23:47 |  
    6 1

    jestli bude hrat hovorka nemam strach... ten suareze tak vyprudi, ze ho ta zakerna svine do tricate minuty pokouse a pujde ven...

  8. Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

    JS (přítel SN)     před 4 lety 22.10.2019 23:49 |  
    16 2

    Ještě chci říct, že tento článek se mi tvořil snad nejhůře ze všech. Má to dvě roviny – zaprvé o Barceloně všichni všechno vědí a hodně toho již vyšlo. Nemá smysl omílat něco, co si v klidu dohledáte na oficiálkách či hlavních zpravodajských kanálech. Mě osobně strašně bavilo představovat veřejnosti neznámé či méně známé týmy, jako bylo Rio Ave apod. Ale co s Barcelonou? No a druhá věc, já ten klub nikdy neměl rád. Od té doby, kdy vyhodili Chelsea z Ligy mistrů za použití skandálního „sudího“ Ovreba jsem je přímo nenáviděl. Příliš snadno jim na evropské scéně procházejí různé simulace, náhody, nakloněné roviny... Prasácká, či unfair hra jejich hráčů, ať už to byl Dani Alvés, Busquets nebo Suaréz mě vždycky nazdvihávala ze židle.

    Přesto, když jsem četl o tom, jak za Franka vyhrožovali fanouškům a i hráčům Barcelony, na barometru sympatičnosti Barca poskočila o pár stupňů výše. Antirežimní kluby my slávisti přeci rádi.. :))

    • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

      amon     před 4 lety 23.10.2019 08:49 |  
      0 0

      článek je super! Vůbec jsem netušil, jak došlo k té nenávisti mezi Barcou a Realem. Člověk už i líp chápe, proč nyní muselo být odloženo El classico. Historie je krásná a já doufám, že dnes přidáme další zlatý řádek do slávistické historie.

    • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

      obiwan     před 4 lety 23.10.2019 10:00 |  
      5 0

      Moc děkuju za osvětlení historické animozity mezi Realem a Barcou, už to taky vidím trochu jinak - každopádně Barcu stejně nemusím, jejich fotbal mě přestal bavit - dvacet minut si nahrávají, dají gól a zase si dvacet minut nahrávají. Pro mě byl záživnější Real, dokud tam ještě hrál CR, byl to fofr, hra nahoru dolů, teď hodně spadli. A každopádně ten podvodník Suarez, to je fakt dno...

    • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

      Altona     před 4 lety 23.10.2019 12:50 |  
      2 0

      Ještě tam chybí zmínka o přezdívce culés, údajně dle zadků diváků sedících na zdi prvního stadionu a tedy vystrčených do ulice. To jest něco jako prdeláči nebo tak.

    • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

      Dobi     před 4 lety 23.10.2019 14:55 |  
      3 0

      Já jsem na tom podobně. Když v roce 1956 začal PMEZ a (tehdejší veřejnoprávní TV!) to vysílala a 5x za sebou vyhrál Real, získal si mě (o přízni Franca jsem ani nevěděl) a vůbec jsem tehdy nepletl politiku do sportu, stejně jako mě z hlediska fotbalu nezajímají protesty Katalánců.... Takže v derby Real-Barca jsem podvědomě vždy fandil Realu. A když v roce 1969 vyhrál ČESKOSLOVENSKÝ klub (Slovan) poprvé a naposled PVP práve s Barcou a Šaňo Horváth držel pohár nad hlavou a pěl Otvárajte kasíno, Slovan ide na víno a celé oba národy od Aše po Humenné, ponížené rok před tím Srpnem, jásaly, tak to bylo super! Za chvíli jdu do Edenu ve vší skromnosti, ale v koutku duše věřím a doufám, že třeba i Slavia "pôjde na víno!".

    • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

      Jachym     před 4 lety 23.10.2019 15:17 |  
      1 0

      Já jsem zde tedy asi spíše výjimkou, ale vždy jsem podvědomě od mládí více stranil Barceloně. A to jsem o reáliích španělské politiky samozřejmě tehdy moc nevěděl. Zaprvé se mi moc líbily ty jejich pruhované dresy a zadruhé jsem považoval královský Real za španělské synonymum Sparty. Na vrcholu blaha jsem proto byl krátce po revoluci, když mi sestra z Itálie přivezla (kromě dresů dvou dalších špičkových týmů) repliku dresu Barcelony s číslem 5 a jmenovkou Koeman. A v celých Budějcích jsem byl tehdy jeden z prvních, co hrdě nosil dres nějakého velkoklubu. Ano, dnes vím, že Barcelona se rovná (také) kanibal Suaréz a simulace, v níž si ale Katalánci mohou podat s ostatními týmy z La Ligy ruce:-)

    • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

      Altona     před 4 lety 23.10.2019 16:10 |  
      2 0

      Pro spravedlnost nutno dodat, že jsou i jiné pohledy na ten zápas v rozjitřené době krátce po skončení občanské války, dále, že Real nálepku prorežimního klubu dostal, a pak již asi i oprávněně, až po válce za velkého Santiaga. V rozhodné době počátku 40 let s režimem kolaborovalo spíše Atlético, resp. tehdy dokonce Atlético Aviación. A konečně, že ani Barcu nelze jen pro rivalitu s Realem považovat automaticky za antirežimní, také měla své lidi v systému. Doporučuji pohled fanouška Realu spisovatele Javiera Mariase, kniha Divoši a citlivky, česky 2003, BB art . Jinak, já je vysloveně nesnášim oba a držim Bilbau, tak asi taky nejsem nezaujatej.

      • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

        JS (přítel SN)     před 4 lety 23.10.2019 16:51 |  
        0 1

        Díky za skvělý doplnění.

  9. Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

    slavistou50let     před 4 lety 23.10.2019 00:03 |  
    11 5

    2:1 - Suk, Nico - Messi, jinak drtivá převaha v poli , posledních 20 minut Barcelona v křečích. Valverde ještě do půlnoci odvolán. Střely na branku - 16:2.
    Kluci sešívaní Ahoj.

    • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

      butters     před 4 lety 23.10.2019 00:22 |  
      20 1

      2 góly z 16 střel, ach jo, zase ta naše žalostná produktivita. Vážně potřebujeme nějakýho zabijáka na hrot.

      • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

        Arya     před 4 lety 23.10.2019 00:55 |  
        1 1

        Možná by Praha byla dobrou destinací pro Messiho před důchodem :D
        A teď vážně - já pořád doufám, že Tecl dá 1-2 góly a bude v pohodě.

        • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

          karpet     před 4 lety 23.10.2019 08:39 |  
          8 1

          Messi by se nám nehodil do systému, ten dozadu moc nezabere. Ale na lávku jako reklamní pouták budiž ;)

          • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

            Max1     před 4 lety 23.10.2019 09:26 |  
            4 0

            asi tak....jeho fandové by vzali náš e-shop útokem, že by Puma nestíhala a i dodání Rolls Royce bylo rychlejší :-)

    • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

      Pert     před 4 lety 23.10.2019 10:50 |  
      2 1

      3:0 Souček, Tecl, Messi :) A červená pro Suareze za simulování !

      • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

        Kenny     před 4 lety 23.10.2019 10:56 |  
        2 0

        Za simulování nemůžeš dát redku. I když u něho bych byl pro vyjímku.....

        • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

          JS (přítel SN)     před 4 lety 23.10.2019 11:08 |  
          0 1

          Já bych dal červenou Busquetsovi za tohle:
          https://www.youtube.com/watch?v=lhoBrOvs0DE

          Fakt je, že pokud do nich půjdeme tvrdě, nejspíš sudí nedovolí tak plynulou hru, jako s Dortmundem. Bude se snažit „chránit“ hvězdy Barcelony, a ty si toho budou podle mě moc dobře vědomé...

        • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

          Max1     před 4 lety 23.10.2019 11:10 |  
          1 0

          ale můžeš dát žlutou a pokud jednu už bude mít :-)

      • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

        obiwan     před 4 lety 23.10.2019 11:21 |  
        2 0

        Obávám se, že tomu kanibalovi nikdo kartu za simulování nedá:-(

  10. Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

    lemonade     před 4 lety 23.10.2019 09:21 |  
    0 0

    Slávisti bez lístku, kde budete v Praze sledovat? :)

  11. Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

    Max1     před 4 lety 23.10.2019 09:23 |  
    6 0

    super čtení k ranní kávě v práci :-D. Kadžopadně mě Barca nikdy nějak neoslovila, stejně tak Real, když už musím říct klub ze španělska tak Atletico (barvy, Bejbl), ale obecně nemám španělský fotbal rád, sico to umí s míčem, ale jinak je to jako konkurz na oscara za co největší simulaci a hlavně v Barceloně hraje asi ten největší morální odpad fotbalu Suarez. S dobrým a vysunutým pressingem šanci máme, vyšťavit je. Jako věčný někdy i naivní optimista věřím ve 3 body, nemáme co ztratit, jen se ukázat a taky se ukážeme :-)

  12. Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

    A.Lima     před 4 lety 23.10.2019 10:23 |  
    7 0

    Zdravím všechny,
    doufám v dnešní výhru, nemohu se dočkat ! :)

    Jen k nadpisu ... Vice než jen klub je jen jeden a tím je SLAVIA "!


    Forza SLAVIA

  13. pěkný!

    ColinSKS     před 4 lety 23.10.2019 11:07 |  
    1 3

    sumář.

  14. Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

    Kontrapunkt     před 4 lety 23.10.2019 12:19 |  
    5 2

    Bylo by fajn, kdyby Jindra oprášil rozestavení 3-6-1, podobně jako doma proti Seville. Kolář - Coufal, Hovorka, Kúdela - Masopust, Traoré, Souček, Stanciu, Ševčík, Bořil - Olayinka

    • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

      Kenny     před 4 lety 23.10.2019 12:26 |  
      1 0

      Otázka je, pro koho by bylo fajn, hrát vzadu tři na tři?

    • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

      kjandourek (admin)     před 4 lety 23.10.2019 12:38 |  
      6 0

      Jenomže proti Seville to hrál se třemi stopery: Kúdela - Ngadeu - Deli... tys tu sestavu jenom upravil tak, žes levýho krajního beka posunul do zálohy - k tomu může dojít kdykoliv v průběhu hry, to není žádné oprášení systému...

      • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

        Kontrapunkt     před 4 lety 23.10.2019 13:11 |  
        1 0

        Ok

    • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

      JS (přítel SN)     před 4 lety 23.10.2019 12:42 |  
      6 1

      Tři klasičtí beci vzadu bylo přesně to, co nás stálo na Stamford Bridge všechny góly v prvním poločasu. Navíc takovéto rozestavení, jako jsi napsal Ty, hrajeme normálně, s tím, že se Cuf nebo Bóřa vytahují až na křídlo...

      • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

        Kontrapunkt     před 4 lety 23.10.2019 13:10 |  
        1 0

        Nojo

  15. Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

    eye     před 4 lety 23.10.2019 12:36 |  
    8 0

    Tak věřím, že Suárez si odveze ze Slavie na závěr kariéry stejný ranec frustrace, jako tomu bylo na jejím začátku ještě v Ajaxu.

  16. Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

    smichov_2     před 4 lety 23.10.2019 12:59 |  
    1 2

    Na tréninku před odletem nacvičovali hlavně centry ze strany a náběhy Griezmanna a Dembeleho. Takže jejích systém bude, po naší ztrátě míče rychle po stranách sprintovat a centrovat na úroveň penalty na nabíhajícího Griezmanna.

    • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

      Qope     před 4 lety 23.10.2019 13:41 |  
      0 1

      A do toho se tam bude procházet Messi jako by nic. Ok, nic co by nešlo uhlídat :-) Upřímně, co asi každej viděl hrát Barcelonu, tak ona zrovna moc nehraje stylem rychlých protiútoku. Neni to sice jako když tam byl Guardiola, ale porad to hrají dost podobným zpusobem. Velké držení míče a tukes skoro až do brány. Rychle utocit po stranách mi k ní tolik nesedí ...

  17. SLAVNÁ SLAVIA PRAHA

    pipe1980     před 4 lety 23.10.2019 13:41 |  
    10 0

    Sice jsou to od toho španělského týmu, hráčů, trenéra a.t.d. jen zdvořilostní kecy. Žádnej respekt z nás nemají, těžkej zápas nečekají. ALE, přece je tam rozdíl. ZNAJÍ NÁS. Vědí jak hrajeme, vědí že běháme, znají hráče, vědí že se jmenujeme Slavia Praha. Pozornost jsme si získali. Přiměli jsme Evropu aspoň k tomu že nás sledují. Je příjemný věřit že si zápas s náma, i když ho třeba vyhrajou, budou pamatovat.

  18. Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

    Merlinus (přítel SN)     před 4 lety 23.10.2019 13:58 |  
    0 0

    Už se moc těším. Přál bych si výhru, abych mohl už do smrti říkat: "tenkrát jsem byl u toho, když jsme porazili Barcelonu..." :-) Ale nějak bych to s tím optimismem nepřeháněl, pořád je to Barcelona - "jiný svět". Na druhou stranu nemáme fakt co ztratit, tak proč to nezkusit.

    • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

      Ondráš     před 4 lety 23.10.2019 14:04 |  
      5 4

      Já se zas tak moc netěším..nedělá mi dobře, když si nás někdo nechutně vodí. Naštěstí se to zas tak často nestává. Tak hlavně ať nedostanem nějakou rychtu..z milosrdné prohry nebudu zklamanej, je to prostě jinej svět.

    • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

      knl66 (přítel SN)     před 4 lety 23.10.2019 15:36 |  
      3 1

      Jsem takovej rozervanej jako jsem to už zažil v případě Borussie. Na jedné straně těšení - na druhé nervozita a obavy. Doufání, že bychom to mohli zvládnout - obavy, že dostaneme búra.
      A taky silný dojem, že kdybychom fakt vyhráli nebo po skvělé hře aspoň remizovali, přečteme si zítra na twitteru pana Mádla: "Čínské peníze vám nesmrdí, ale utrpení Ujgurů přehlížíte! A Arsenal s Araby sem netahejte, to je něco jiného!"

      • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

        pipe1980     před 4 lety 23.10.2019 17:20 |  
        5 1

        - Mádl se poslední dobou dost krotí, ať už je to z jakéhokoliv důvodu

        - fascinuje mě to, že v takovýhle chvíli, jak sám píšeš, možná jedna z největších věcí co jako Slávisté zažijeme, řešíš nějaký Mádly

        • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

          knl66 (přítel SN)     před 4 lety 23.10.2019 17:49 |  
          0 1

          No, asi jsem za tu druhou část měl dát smajlíka, aby bylo zřejmé, že je to jen vtípek :)

  19. Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

    SirCohen     před 4 lety 23.10.2019 14:21 |  
    3 0

    Cením slovní obrat, že Messi "vyrostl v mládežnické akademii Barcelony" :-D

  20. Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

    Pepino44     před 4 lety 23.10.2019 14:47 |  
    1 4

    Tak jsem si dal tip. Jsem malověrný, a proto 2:0 pro Barcu. Vycházel jsem z toho, že v každém případě z toho bude nějaký užitek. Prohrajem - dá to nějaký mrzký peníz. Vyhrajem, ztratím nějaké peníze, ale u srdíčka to zahřeje a budu hrdej, že jsem byl u toho. Je to vlastně boj srdce s rozumem, nakonec bych ty peníze i rád oželel. Tak chlapci do toho, ať je to alespoň hezký fotbal.

    • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

      Max1     před 4 lety 23.10.2019 14:53 |  
      3 0

      a když prohrajem 1:2 budeš naranej 2x :-D. Nicmáně u mě vždy vyhrává srdce a dal jsem tam dnes 1:0 pro nás :-)

    • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

      obiwan     před 4 lety 23.10.2019 15:33 |  
      0 0

      0:4

  21. Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

    vlk30 (přítel SN)     před 4 lety 23.10.2019 15:46 |  
    2 0

    Sen se splnil uvidím barču na SKS v LM tak že dobrá atmosféra dobrý výsledek to mě stačí :-)

  22. Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

    Leksel     před 4 lety 23.10.2019 16:07 |  
    5 0

    Skvělé entreé jako už tradičně v "JS" kvalitě! :-)

  23. Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

    ColinSKS     před 4 lety 23.10.2019 17:13 |  
    5 3

    odcházím na zápas života fanouška jako já, který na to čekal celých 40 let. a pokud prohrajeme, tak určitě ze ctí. ole SKS!

  24. Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

    pipe1980     před 4 lety 23.10.2019 17:17 |  
    4 0

    Včera se za mnou stavil kamarád, sparťan na kafe. Ptám se ho jak to zejtra vidíš? Prej : když budete hrát tak jak jsem zvyklej že poslední dobou umíte, tak není důvod se bát.

    Já to tak vůbec nevidím, ale tenhle uprimnej respekt z druhýho břehu je fakt prijemnej

    • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

      obiwan     před 4 lety 23.10.2019 17:21 |  
      3 2

      Kamarád sparťan, to zní nelogicky...ale i já mám normálního kámoše, kterej je jinak normální, ale postizenej rudou nemocí:-)

      • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

        pipe1980     před 4 lety 23.10.2019 17:47 |  
        2 9

        To jsou hrozně hloupý kecy tohle

        • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

          obiwan     před 4 lety 23.10.2019 18:02 |  
          6 1

          Jak pro koho:-))

    • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

      Kulajs     před 4 lety 23.10.2019 18:06 |  
      0 0

      Taky mám kámoše sparťana a chudák už na Spartu ani nechodí, jak je znechucenej. A trpí když jdeme na pivo a sedíme u stolu 3 slávisti a on.

      • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

        buran     před 4 lety 23.10.2019 19:02 |  
        1 0

        Musím se smát, protože to vidím na remízu a známý sparťani tvrdí že je v klidu přejedem 2:0! Tak přemýšlím jestli skoro po padesáti letech jsem tak mizerný fanoušek SKS....

  25. Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

    necich     před 4 lety 23.10.2019 18:34 |  
    2 0

    Barča je sice jinej svět. S BvD jsme hráli vyrovnanou partii, ta naopak Barcu přehrávala. Hlavně nejancit a plichta by měla být.

    • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

      Grobar     před 4 lety 23.10.2019 19:07 |  
      3 0

      BvB

  26. Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

    hiker42     před 4 lety 23.10.2019 19:03 |  
    1 0

    Vyhrajeme 4:2. Vim to :))

  27. Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

    zeleznik2     před 4 lety 23.10.2019 19:59 |  
    1 0

    Takže David opravdu v základu. Dobrá zpráva, na hrotu dnes Peter. Za Barcu krom Untitiho všechny hvězdy. To bude ofenzivní smršť. Griezmann, Suaréz a Messi.

  28. Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

    obiwan     před 4 lety 23.10.2019 20:04 |  
    1 1

    Já jsem hnusnej realista, ale hrajeme proti gigantovi světovýho fotbalu, snad nedostaneme ranec...plichta by byl fotbalovej zázrak...šup a jdu se za něj pomodlit:-)

  29. Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

    Merlinus (přítel SN)     před 4 lety 23.10.2019 20:05 |  
    3 0

    Dnes to bude asi husty. Tribuna Sever uz 1,5 hod. pred zapasem prakticky plna... Uz aby to zacalo!!!

  30. Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

    JS (přítel SN)     před 4 lety 23.10.2019 20:05 |  
    1 1

    Chybí mi Traoré..

    • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

      Arya     před 4 lety 23.10.2019 20:16 |  
      5 0

      buďme rádi, že se uzdravil alespoň Hovorka

    • Re: FC Barcelona: Víc než jen klub

      Akuls     před 4 lety 26.10.2019 16:27 |  
      1 0

      Mně zase v jinak krásném článku chybí alespoň krátká zmínka o našem bývalém hráči a velkém oblíbenci fanoušků Jiřím Hankem. Vzpomněli si na něj dokonce i na webu Barcelony. Když v roce 1950 pláchl do Milionáres Bogota, kde si stejně jako Alfrédo di Stefáno kroutil karenční lhůtu FIFA před prěstupem do Barcelony, tak to byl pro fandy Slavie stejný šok jako když emigroval Kubík s Knoflíčkem. V programu k zápasu je alespoň jeho fotografie, ale bez popisku,
      stojí tam po pravé ruce trenéra Ferdinanda Daučíka. Po levici trenéra je pak legendární Ladislav Kubala. Mimochodem Kubala velmi uznával Bicana, s kterým si zahrál jako mladíček za ČSR.