Fortuna liga

Slavia - Karviná 2:0

Slavia se hodinu proti Karviné trápila v zakončení, pak ale skóroval hlavou po centru z přímého kopu Ladislav Takács a v nastaveném čase potvrdil výhru Slavie z penalty Milan Škoda. Sešívaní tak zůstávají v čele tabulky s jedenáctibodovým náskokem na druhou Plzeň.

Trenér Trpišovský udělal oproti zápasu s Interem dvě změny, Ladislav Takács nahradil Michala Frydrycha a Mick van Buren nastoupil místo Masopusta, který si odpykává trest za červenou kartu v Olomouci. Hosté nastoupili v očekáváné sestavě. Hned v první akci zápoasu po deseti vteřinách Ba Loua předskočil Bořila a řítil se z úhlu sám na Koláře, naštěstí sudí pískali ruku a záložník hostů nijak neprotestoval. Ve čtvrté minutě sešívaní odpověděli rohovým kopem nakrátko, akci vykombinovali pro Hušbauera do vápna a ten trefil bližší tyč! V osmé minutě měli sešívaní na kontě už čtyři zahrané rohové kopy, další nebezpečné akce z nich ale nepřišly. Hrál se poměrně svižný a zajímavý fotbal, hosté se nebáli místy pressovat vysoko, v obraně ale byli pozorní a důrazní a akce Slavie, které v zárodku vypadaly nebezpečně, dokázali hasit. Ve 22. minutě přišla velká šance Slavie po zblokované střele Hušbauera, do zakončení se dralo hned několik sešívaných, byla z toho jen zablokovaná střela jedním z obránců. O chvíli později centroval Hušbauer z přímého kopu, van Buren měl míč prakticky na hlavě, ale bránu úplně minul. V 28. minutě pak střílel zpoza vápna Stanciu po jedné z rychlejších akcí Slavie, bránu minul. Tlak Slavie opět nabíral na obrátkách, centr zprava našel úplně volného Olayinku, který poslal jen neškodný pozdrav do rukavic Pastornického. V 33. minutě se ke standardní situaci ze strany dostali také hosté po faulu Takácse, centr našel hlavu jednoho z hráčů Karviné, od ní se ale míč odrazil těsně mimo. Stanciu vzápětí střílel z 20 metrů opět nad bránu. Po jeho krásném pasu do strany centroval z první Coufal, místo nabíhajících spoluhráčů našel jen Pastornického. Několik dalších akcí, které vypadaly velmi zajímavě, také skončilo bez ohrožení branky a poločas tak skončil bezbrankovou remízou.

Ani jeden z trenérů o poločase nestřídal a hned v první minutě druhé půle střílel z úhlu Bořil, Pastrornický míč chytil. Za další minutu Hušbauer posunul do strany na Stancia, tomu příprava střely trvala příliš dlouho a obránce mu stačil vložit do střely nohu. V 51. minutě se slávisté dostali do brejku, Stanciu vedl míč po pravé straně, dal pod sebe na Hušbauera, ten si ale trestuhodně špatně zpracoval míč a přišel o něj. Ještě před hodinou hry přišli na trávník Provod se Škodou místo Olayinky s van Burenem a tlak Slavie ještě zesílil. V 63. minutě Souček skvěle vybojoval ztracený míč a následně přímý kop, ten zahrál do vápna Stanciu, kde si na míč naskočil Takács a poslal Slavii konečně do vedení - 1:0! O tři minuty slávisté krásně vykombinovali míč pro Škodu, který se na hranici vápna pěkně uvolnil, následně poslal míč prudkou ranou těsně nad bránu. A vzápětí si Škoda krásně převzal míč od Ševčíka a z úhlu napálil míč do Pastornického. Stanciu pak z přímého kopu mířil do šibenice, tam byl ale brankář Karviné připravený. V 70. minutě si našel ve vápně odražený míč Hušbauer a napálil jej do sítě, slávisté oslavili gól, jenže ten pak videorozhodčí odvolal a našel ruku jednoho ze slávistů. O devět minut později střílel Stanciu z přímého kopu z boční strany vápna překvapivě přímo na bránu, těsně ji přestřelil. A o chvíli později znovu Stanciu, tentokrát z hranice vápna přímo do rukavic Pastornického. V nastaveném čase zahrál nevynuceně rukou ve vápně Rundič a sudí Dubravský odpískal penaltu. Škoda ji napoprvé procedil skrz ruce Pastornického, ale Dubravský ji nechal opakovat kvůli předčasnému vběhnutí slávistů do vápna. Škoda si vzal míč i podruhé a proměnil penaltu úplně stejným způsobem, skrz ruce golmana - 2:0! Víc už se nestalo a slávisté tak splnili povinnost, byť bez fanfár jen obyčejným dvoubrankovým vítězstvím nad kandidátem sestupu.

Juraj Jarábek zhodnotil porážku svého týmu v Edenu těmito slovy: "Věděli jsme, že hrajeme s nejlepším českým týmem, který dělá českému fotbalu skvělé jméno. Přesvědčili jsme se o tom dnes i my na vlastní kůži, jak je Slavia skvěle fyzicky připravená. Chtěli jsme bránit v bloku s tlakem na balón, chtěli jsme hrát na brejky, ale Slavia nás do ničeho nepustila kromě jedné standardní situace. Postupně nám docházely síly a přišla chybka při standardní situaci. Klukům jsme říkali, že je Slavia silná ve standardních situacích. Chtěli jsme pak Slavii potrápit i směrem dopředu, ale Slavia si zápas pak už užívala. Toto mužstvo jsem zdědil, máme ještě dva důležité zápasy. Obranná čtyřka vypadá solidně, ale směrem dopředu budeme muset posílit, jsem vyznavač pressingu. Kluci byli týmoví, bylo tam nasazení, dnes ale rozhodla kvalita. Počítal jsem s tím, že Slavia bude trošku dole po zápasu s Interem, ale překvapilo mě, že trenér Trpišovský nasadil nejsilnější sestavu. Neviděl jsem, že by Slavia byla fyzicky nějak unavená."

Jindřich Trpišovský hodnotil devátou výhru v devátem podzimním ligovém domácím zápase: "Jsme rádi, že máme tři body, strašně rádi za tu návštěvu v takovém počasí. To je pro nás důležité a bude to pro nás důležité. Musíme bojovat o každého diváka. Jsme rádi, že jsme nedostali gól a že jsme měli spoustu střeleckých příležitostí, už trochu méně s tím, jak jsme s nimi naložili. Chtěli jsme být aktivní, vytvořit si šance, to se nám na začátku podařilo, ale pak se Karviná dostala do hry, měla nebezpečnou standardku v polovině první půle. V druhém poločase jsme stupňovali tlak, rezultovali z toho šance, ale ve vápně jsme se pořádně začali prosazovat až po střídání. Ale dali jsme jen dva góly ze standardek, mrzí mě, že jsme nedokázali dát gól ze hry. Na jednu stranu je dobře, že jsme si pomohli ze standardek, ale nemůžeme si dovolit zahazovat tolik šancí a situací v předfinální fázi, kdy to vypadá nadějně, to se nám může vymstít třeba jako v Karviné na začátku podzimu. Po té repre pauze, která byla, tak nemáme tolik energie, jako jsme měli v průběhu sezóny. Ti hráči, kteří nebyli tolik vytížení dříve, jako Petr Ševčík, jsou na tom lépe. Škoďák mohl dát snad pět gólů během těch třiceti minut, co hrál. Určitě bychom byli radši, abychom takové zápasy mohli dohrávat s luxusnějším náskokem. Určitě se budeme bavit o tom, zda uplatnit opci na Takácse. Nechci to zakřiknout, máme ještě tři těžké zápasy, má dobře nakročeno, ale potřebuje mít nad sebou bič. Určitě bylo složité se vzpamatovat z porážky s Interem a zklamání z toho průběhu, kdy jsme dostali gól v 81. minutě. Doufám, že jsme se z toho oklepali tím, že přiběhneme na hřiště a je tady tolik lidí, proto jsem chtěl, abychom hráli co nejlépe a dali co nejvíce branek. Pro nás je teď složité trénovat, protože nemáme vyhřívané tréninkové hřiště, náš pohyb není takový, jako byl dříve v sezóně. Střídání nám pomohlo, dnes to byl typ zápasu, který Škoďákovi sedí, byl dobrý na míči i v meziprostoru, měl tam asi sedm minut, kdy mohl dát tři branky. Provod má momentálně snad nejlepší zakončení v týmu, oběma nohama. Karviná hrála hodně náročně a pak tam bylo v závěru zápasu více místa. Máme hodně nemocných hráčů, nejsme úplně stoprocentně zdraví. Potřebujete v takových zápasech i souhru, to dnes po vápno bylo vidět. Na penaltu jsem se nedíval, všichni to Milanovi přejeme. Je takový smolík, za dobu, co jsem tady, mu neuznali rozhodčí asi šest gólů. Na Ondřeje Koláře se jezdí dívat hodně klubů, vím, že tu byl jeden klub na jednání a částka byla hodně zajímavá, ale pořád hrajeme o hodně. Vím, že něco bylo, ale já se soustředím na sportovní věci. Přestupové okno se otevře až v lednu, do té doby se může stát hodně věcí. Věřím, že kluci tady mají správně nastavenou hlavu a nejdůležitější pro ně jsou výkony na hřišti."

18. kolo - Neděle 01. 12. 2019 17:00

Fortuna liga, 2019/2020
2 - 0
0 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

63. Ladislav Takács
90. Milan Škoda (pen)

MFK Karviná
MFK Karviná

Komentáře (400)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé