Liga mistrů

Tečka za Ligou mistrů

Zápasem v Dortmundu pro Slavii skončila pohárová jízda v sezoně 2019/20. Nervově vypjaté jarní boje rezonující v myslích slávistů ještě z jara letošního roku tak nic nového nepřebije a klub bude ochuzený o účast v jakékoliv další soutěži.

Nesa si do jarní části ligové sezony 14 bodový náskok po 18 kolech, bez rouhání můžeme tvrdit, že sezona je de facto u konce. Podle statistického sportovního projektu Český mistr Slavia posunula po 18 kolech předpokládaný bodový zisk v sezoně na 75 bodů a na účast v ligové skupině o titul má už více než 99% šanci. Jediná zůstávající otázka tak je, zda-li budou červenobílí slavit titul ještě před vypuknutím smysluplné ligové nadstavby.

Sportovní ředitel Nezmar nedávno v obsáhlém rozhovoru pro iDnes nastínil další sportovní směřování klubu. Podle něj budou červenobílí upravovat koncepci řízení a styl financování. Pojďme se proto ohlédnout za uplynulou (evropskou) sezonou. Co jsme v Lize mistrů dokázali a co jsme o stávajícím kádru zjistili? S čím jít do příštích let?

 

Finanční zisk

Začněme s tím nejdůležitějším, což jsou finance. Za účast ve skupině Slavia obdrží 15,25 mil EUR, (389,2 mil CZK). Dalším ziskem 1,8 mil EUR (45,9 CZK) jsou fixní bonusy za uhrané body. Novou odměnou je podíl z žebříčku evropského klubového koeficientu. Nejníže postavený klub účastnící se skupiny Ligy mistrů obdrží 1,108 mil EUR (28,2 mil CZK), nejvýše umístěný klub 32 násobek této hodnoty. Bohužel Slavia na 105. příčce je v tomto ročníku Ligy mistrů právě posledním „otloukánkem“, pro zajímavost jen o dvě příčky výše se nachází Crvena Zvezda.

 Posledními vyplácenými penězi jsou bonusy z prodeje marketingových práv, jejichž výše se řídí se 5 atributy, např. výkony v sezoně UCL, počet účastnících se klubů z dané země nebo postavení klubu v domácí lize v poslední sezoně atp. Tato poslední částka bude vypočtena až po ukončení letošní sezony Ligy mistrů. Sečteno a podtrženo má zatím Slavia jistých 18,16 mil EUR, tedy 463,5 milionu korun. Tato částka se ještě navýší o podíl na marketingových právech. Mezi veřejnosti neznámé příjmy z UCL patří tři domácí zápasy, u nichž můžeme pracovat pouze s ne příliš přesným odhadem zisku ze vstupného. Nejspíše se však pohybujeme v okruhu nižších desítek milionů.

 Nyní nastává zajímavá otázka, kolik peněz v klubu reálně zůstane. Částka se určitě sníží o nutné výdaje za účast ve skupině (náklady na dopravu, ubytování, zajištění VIP hostů, atd.), daně, spekulativní však je, zda si vygenerovaný zisk k sobě nestáhne čínský majitel. Abychom totiž podobný úspěch zopakovali i v příští sezoně, bude zapotřebí výrazných investic, neboť sportovní stránka klubu se musí stále vyvíjet.

 

Čistá statistika

 Než vyvodíme důsledky a najdeme příčiny, pojďme projít dosavadní známá čísla, jimiž se Sešívaní zapsali do historie Ligy mistrů 2019/20. Slavia odehrála 6 zápasů ve skupině F se skóre 4:10, venkovní remízy na San Siru 1:1 a Camp Nou 0:0 znamenaly zisk přesně 2 bodů. Nikdy neprohrála o více než dva góly (doma 0:2 s Dortmundem a 1:3 s Interem). Slavia tedy dokázala vstřelit v průměru 0,66 gólu na zápas a obdržela 1,66. Neuspokojivé číslo vstřelených gólů ještě trochu kalí fakt, že jeden gól byl vstřelen z penalty, tudíž ze hry šly pouze 3 branky.

 Statistika střelby řadí Slavii společně s Neapolí na dělené 9. místo mezi nejvíce střílejícími kluby. Celkově si Sešívaní připsali 88 střel, což je 14,67 na zápas, (Nejlepší Bayern má 151 střel). Na branku jich slávisté zaznamenali 32 (11. v pořadí letošní sezony), mimo 37 (13. místo), 19 střel soupeři zablokovali (14. místo). Slávisté jsou 19., tedy v průměru letošních účastníků, mezi celkovým počtem přihrávek – 3002 pokusů a 2394 úspěšných, což dělá 80% úspěšnost. Průměrné držení míče v 6 zápasech činí 49 %.

 V průměru jsme nasbírali 5,33 rohů na zápas (32 celkem), proti nám se od praporku kopalo pouze 17x. Za celou soutěž jsme vyprodukovali 93 pokusů o centr, který 27x doputoval k adresátovi. Nejlepší tým soutěže Bayern disponuje 62 rohy, 18 rohy proti, 143 centry (28 úspěšných). Nejúspěšněji však centruje Chelsea, která ze stejného počtu pokusů o centr úspěšně proměnila 44. Slavia je 2. nejvíce faulující tým dosavadní sezony (93 faulů, dělená příčka),  61x byli slávisté zfaulováni. Sešívaní se drží se na 8. dělené příčce co se žlutých karet týče (16), stejný počet karet obdržela i Barcelona a Olympiacos, který navíc přičítá červenou. Největšími sběrateli barevných karet jsou Ajax (20 žlutých, 2 červené) Galatasaray (21/0) a Deliho Bruggy (18/3).

Tato základní data však dobře nevypovídají, jaké Sešívaní předváděli výkony. I z tak hrubé statistiky však můžeme vyvodit, že Slavia mohla mít na víc. Poměr střelby jasně ukazuje, že šance byly a nebylo jich málo. Vždyť leckdy byl celkový dojem zanechaný na hřišti lepší, než výsledek nereflektující herní převahu. Pojďme zabrousit do individuálních statistik:

 

Hráči Slavie v číslech

Pět hráčů Slavie odehrálo veškerý možný hrací čas (540 minut) v šesti utkáních základní skupiny: Souček, Coufal, Bořil, Kúdela, Kolář. Olayinka má pouze o pět minut méně. Nejvytíženějším pětizápasovým hráčem je Ševčík (plná „palba“ 450 minut), nejméně vytíženým je střídající Hušbauer (208 minut), který byl v základu pouze 2x (a 90 minut dohrál pouze jednou) v zápasech s Interem Milán. Úplně nejmenší minutáž si připsal ve dvou zápasech Provod (13 minut).

 Tomáš Souček je po šesti hracích dnech nejvytrvalejším hráčem celého turnaje. S celkovou naběhanou vzdáleností 76 121 metrů je jediným hráčem, který se dostal přes 75 kilometrů, (na druhém místě je Brozović z Interu se 74 850 metry). Čtvrtý v žebříčku je Vladimír Coufal (70 559 metrů), dvanáctý Petr Ševčík (67 336 metrů), který ale jako jediný z prvních 60 hráčů odehrál pouze 5 zápasů! Další pětizápasový běžec v řadě je 66. van de Beek z Ajaxu (59 239 metrů). Do první dvacítky hráčů pokrývajících největší vzdálenost hřiště se vešli ještě Kúdela a Bořil. Ostatní týmy mají v první dvacítce jen po jednom hráči, Atlético Madrid dva.

Nejlepším střelcem Slavie je defenzivní středopolař Tomáš Souček se dvěma góly. Pro pořádek zatím nejlepší střelec je Lewandowski s 10 brankami, následovaný Haalandem (8) a Kaneem (6). Nejvíce a nejlépe střílejícím hráčem je Nicolae Stanciu, který zaznamenal celkem 7 střel na branku, 6 mimo a 6 zablokovaných pokusů a je 29. nejčastěji střílejícím hráčem dosavadní sezony. Další dobře střílející slávisté jsou Tomáš Souček (6/6/2) a Lukáš Masopust (6/3/1). Nejlepší střelci soutěže Lewandowski, Lautaro Martinéz a Ronaldo se mohou chlubit 17, 13, respektive 12 pokusy na branku. 

V přihrávání opět dominoval Souček (335 pokusů, 279 úspěšných, tj. 83% úspěšnost, celkově je tedy 54. nejlépe přihrávající hráč dosavadní Ligy mistrů. Následuje Bořil (298/229/77%), Kúdela (296/261/88%) a Stanciu (295/216/73%). Stanciu je také nejčastěji centrujícím slávistou (27 pokusů, 6 úspěšných). Celkově je 14. nejčastěji centrujícím hráčem Ligy mistrů, co do přesnosti spadá na 19. příčku. Pro pořádek – nejlépe přihrávajícím hráčem turnaje je Pjanić (534 pokusů/478 úspěšných/ 90% úspěšnost), nejlépe centrujícím jsou Kostas Tsimikas z Olympiakosu (25/15), Willian (36/13), Alexander-Arnold a Trippier (37/10).

Poslední statistiky se týkají disciplinovanosti. Jednoduše řečeno – Peter Olayinka s pohodlným náskokem o 5 faulů ovládl pomyslnou anketu o největší „prase“ Ligy mistrů s 21 odpískanými fauly, za které však viděl pouze dvě žluté karty. Dalšími slávisty v řadě jsou Souček (12 faulů), Bořil (11) a Masopust (10). Souček a Masopust byli ale také nejčastěji faulovanými slávisty (9x), následováni Stanciem (8x) a dvojicí Bořil, Olayinka (7x).

V individuálních statistikách se projevuje trend, o kterém mluví i zahraniční fotbaloví experti. Slávisté jasně vévodí počtu naběhaných kilometrů, de facto Ligu mistrů zválcovali ve fyzické nadřazenosti. Robocop Petr Ševčík dosáhl na průměrných 13,467 km za zápas, Souček, který v sezoně odehrál, co mohl, se chlubí průměrnou hodnotou 12,687 km za zápas. Jenže dvě remízy, 2 body a poslední místo v tabulce skupiny F devalvuje tato pozitiva. Nejčastěji střílející slávista Stanciu se neprosadil vůbec, čest zahraňoval Souček 2 góly, jeden z nich zásluhou penalty.

Střely útočníků jsou v poměru k celkovému počtu marginální záležitost. Z 88 pokusů Slavie jich vyprodukovali dohromady 6, z toho 2 Yusuf, 2 Tecl, 1 van Buren a 1 Škoda. Střeleckou nemohoucnost ofenzivy zahraňovala křídla Olayinka s Masopustem, který však ale selhal ve 3 samostatných „nájezdech“ na branku soupeře a podtrhl tak střeleckou impotenci, která srazila Slavii ve skupině F na kolena. Pojďme to krátce rozebrat zápas po zápasu:

 

Po zápasech

Inter – Slavia 1:1

Neproměněnou šanci na tři body Liga mistrů neodpouští. Střelba celkově 17:12, na branku 6:5. Jednou Inter nastřelil břevno. Na rohy Slavia vyhrála 2:3. Při 55:45% držení míče a při 43 získaných míčích (o 6 více než Inter) šlo o velmi vyrovnaný výkon, který mohl a měl pocitově skončit jinak. Podle vizualizací dostupných na stránkách projektu Between the Posts* se nám ze hry naprosto podařilo vymazat Lukaka. Na útočné třetině jsme byli 2x nebezpečnější než Inter: 48 přihrávek a 39 úspěšných vs. 35/24 a s klíčovými 11 přihrávkami do vápna (5 úspěšnými) vs. 6/2.  Na koeficient Xgoals (expected goals – simulované góly podle matematicky propočítané váhy všech šancí) jsme však prohráli 1,42:0,83 a minimálně touto optikou je výsledek 1:1 fair.

 

Slavia – Dortmund 0:2

Obrovská lekce z produktivity. Co nastínil venkovní zápas na stadionu Giuseppe Meazzy, nacpal Slavii brutálně do chřtánu domácí zápas s Dortmundem. Střelba 16:9, na branku 7:5, na rohy 6:2. Ani držení míče 51:49 %, ani poměr 523:525 přihrávkám nám nebyl nic platný, neboť Dortmund exceloval v získávání míčů (44:49) a udělil nám názornou praktickou lekci z proměňování protiútoků. Kompaktní rozestavení Dortmundu neohrozila ani dobrá práce slávistů při odstavení Reuse od balonu. Naopak Sešívaní nedokázali do hry zapojit Tecla a Olayinku. Dortmund měl lepší čísla přihrávek na útočné třetině, zejména ve středu pole. Xgoals koeficient udává remízu 1,17:1,29.

 

Slavia – Barcelona 1:2

Domácí hrdina Bořil dává gól bodlem, když na sebe vzal akci, jakou nikdo jiný nebyl schopen předvést. Přesto nestačí na domácí zisk bodů, i když Sešívaní zatlačili slavnou Barcelonu kam to jen šlo. Střely 23:13, na branku však jen 8:7. Vyrovnaná statistika rohů 5:5. Přestože slávisté hráli s týmem praktikujícím pozůstatky slavného tiki-taka, držení míče bylo jen 46:54 % pro Barcelonu. 481:525 přihrávek také napovídá o vyrovnanosti duelu. Slávisté získali 52 míčů, (oproti 46). Přes zuřivou převahu ve střelbě vypočítal koeficient Xgoals poměr 1,8:2,45 pro Barcelonu, což dokládá naši nemohoucnost a katalánskou přesnost zakončování. I tak za ně vítězný gól vstřelil smolně domácí Olayinka.

 

Barcelona – Slavia 0:0

Jestliže do té doby panovalo nadšení z výkonů a rozčarování z výsledků, v Barceloně se blýskalo na lepší časy. Genialita a nebezpečný taktický risk Trpišovského de facto nepustily Barcelonu do hry za jejich polovinu. Slavia odehrála neuvěřitelné utkání a remíza 0:0 proti Barceloně v plné palbě na slavném Nou Camp se dozajista počítá. Střelba 14:4, na branku 6:0, jednou zvonilo za brankářem Kolářem břevno, které jistě budilo Messiho ze snů ještě nějakou chvíli po zápase. Slavia dokonce zvítězila 6:9 na rohy, jenže tytam jsou doby, kdy byla pod trenérem Šilhavým nebezpečná ze vzduchu. Držení míče 60:40 % je ještě milostivé předvedenému výkonu, ve kterém nebylo hlavní hrát s míčem, ale perfektně zkrátit hřiště a pohlídat ofsajd systém. Slavia získala 47 míčů, (Barcelona 40). Koeficient Xgoals udává drtivou hodnotu 2:0,22.

 

Slavia – Inter 1:3

Jestliže slávisté očekávali zápas podobný tomu v Itálii, šeredně se mýlili. A (konečně) se zmýlil i trenér Trpišovský, na což měl ovšem plné právo. Když vsadil na zálohu s Hušbauerem v základní sestavě, pravděpodobně očekával jeho další přínosný výkon, podobný jako na Interu. Jenže Conte udělal s Černomodrými za dva měsíce obrovský pokrok, nechal neproduktivní Slavii vyblbnout a světová dvojice hroťáků Lukaku – Martínez ukázala, jak je dobré míti útočníka. Na střely Sešívaní (doma opět) zvítězili 15:13, na branku 5:5.  Drtivé držení míče 59:41 % a převaha v přihrávkách (485:276) bylo však jen optickým vítězstvím, které bylo v reálu naprosto bezzubou statistikou. Vyrovnaný poměr získaných míčů 46:48 napovídá další lekci ve vedení protiútoků. Interu stačilo 33 přihrávek (17 úspěšných) na útočné třetině, z toho 18/7 do vápna. Slavia se prezentovala obří aktivitou ilustrovanou 86 přihrávkami na útočné třetině (77 úspěšnými), jenže jen 11/5 jich šlo (a prošlo) do pokutového území. Střeleckou impotenci podtrhuje koeficient Xgoals 2,29:2,74. Ten navíc nezobrazuje neuznané ofsajdové góly, které Interu zrušil videorozhodčí.

 

Dortmund – Slavia 2:1

Zápas, ve kterém o nic nešlo, a slávisté se jeli se ctí poprat do nejžhavějšího stadionu v Evropě. Jestliže byl zápas venku s Barcelonou nejlepším v sezoně kvůli výsledku a taktické nadřazenosti, v Dortmundu šlo o asi nejhezčí a nejlepší výkon ve skupině vůbec. Leč naše střelecké trápení neprotrhl nikdo. Ani Masopust opět uhánějící sám na branku, ani Kúdela hlavičkující před prázdnou brankou míč ven ze hřiště. Jeden nádherný gól Součka po krásné akci byl prostě málo. Ve střelbě o trochu lepší Slavia (18:15) však prohrála v přesnosti (7:8). Držení míče přesně půl na půl vypovídá o vyrovnanosti zápasu, poměr přihrávek 532:578 pro hosty dokládá herní sebevědomí, jaké fotbalisté Slavie za poslední sezonu a půl nabrali. Nemohoucnost či prokletí Slavie podtrhává koeficient Xgoals 1,45:2,35, podle něhož mělo být skóre zápasu matematicky přesně opačné.

 

Shrnutí

Řeč čísel jen potvrzuje to, co viděly tisíce slávistických očí. Sešívaní dojeli na nekvalitu v zakončení, kterou – na rozdíl od taktické nadřazenosti, flexibility v rozestavení atd. – nelze natrénovat. Přestože Jindřich Trpišovský tvrdí, že slávisté trénují zakončení po maximální fyzické zátěži tak, aby trénink simuloval náročné podmínky zápasu, k ničemu to nevedlo. 4 vstřelené góly neodpovídají hodnotě, kterou dostaneme, pokud sečteme koeficienty očekávaných gólů. Matematický model tvrdí, že jsme měli vstřelit 8,66 branek, což je minimálně o polovinu více, než se Trpišovského hochům vsítit podařilo.

Naprosto tristní je pak bilance útočníků, kteří nejen že nebyli pro soupeře nebezpeční, ale v některých zápasech ani nenastoupili, protože by pro naši hru nebyli přínosem. Vážně nepotřebujeme útočníka, který by dokázal rozhodovat zápasy a je nutné od něj vyžadovat na 100 % totální fotbal jako od zbytku týmu? A kde vezmeme kvalitu v zakončení, pokud odejde Souček, který drží nejen střed pole, ale i jakž takž střeleckou produktivitu?

Slavia pravděpodobně v současném modelu opravdu došla na svůj vrchol. Ten, dle popsaných modelů, sice opravdu mohl ležet o kus výše, tedy pokud bychom proměňovali naše šance. Jenže kvalita současného kádru právě toto neumožnila. Je jasné, že se nejedná o chvilkové zatmění střelců, ale o dlouhodobé trable. Současné sportovní vedení se zabývá dlouhodobou koncepcí a otázkou: co vlastně dál? Kde je náš strop? A s jakými hráči jej můžeme posunout výše? Slavia určitě nešla do podzimní sezony se širokým kádrem. V létě odešli 4 hráči základní sestavy, přišli 2. Kvůli hotové, de facto uzavřené sezoně, už rozšiřovat kádr nepotřebujeme. Jenže v létě nás čeká boj o Ligu mistrů a znovu...

Z Ligy mistrů si odnášíme peněžní prostředky na další rozvoj. Také nedocenitelné zkušenosti vedení, hráčů a realizačního týmu. A hlavně zvýšené mezinárodní renomé, které snad pomůže přilákat hráče vyššího kalibru. V neposlední řadě pak násobně zvýšenou tržní hodnotu hráčů, kteří prokázali svou konkurenceschopnost v nejtěžší soutěži v Evropě. Co si naopak neodnášíme je sebevědomí podpořené výhrou nad některým z gigantů evropského fotbalu. Především pak evropský koeficient, který potřebujeme radikálně navýšit kvůli pravděpodobnosti participace v pohárech i v příštích letech.

 

Poznámky

Údaje o počtu střel na bránu atp. se mohou lišit vůči statistikám portálu Between the Posts a oficiálním hodnotám dostupným na stránkách UEFA. V takových statistikách jsem dával vždy přednost oficiálním číslům na uefa.com.

 

Zdroje

UEFA: https://www.uefa.com/uefachampionsleague/statistics/

Český mistr: https://twitter.com/CeskyMistr/

Between the Posts: https://betweentheposts.net/match-plots/

Komentáře (57)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Tečka za Ligou mistrů

    ervin     před 4 lety 13.12.2019 10:05 |  
    3 2

    Díky za tvoji práci, skvělé , přehledné, srozumitelné!

    • Re: Tečka za Ligou mistrů

      travel (přítel SN)     před 4 lety 13.12.2019 10:44 |  
      9 2

      Taky děkuji JS za přehledné shrnutí.A když je to tečka za LM,tak bych chtěl tímto hráčům,realizačnímu týmu a vedení v čele s JT za skvělou reprezentaci a zviditelnění Slavie moc poděkovat! Byl to pro nás se synem velký zážitek a to především díky naší hře,kdy jsme byli v každém utkání vyrovnaným soupeřem a často i lepší!
      V jiném článku se píše,že za Součka,Koláře a Olayinku můžeme získat 1 mld. kč. Já si myslím,že pokud je opravdu všechny teď prodáme,že je to málo! Podle mě aspoň 1,5 mld kč. JT řekl,že u Koláře pod 400 mil. nepůjdou,za Součka min. 2x tolik a 300mil za PO taky bychom měli dostat.
      A když už skáču z jednoho tématu do druhého,měl bych prosbu na redakci.Nešlo by po sezoně udělat rozhovor s p. Tvrdíkem? Jsem přesvědčen,že slávisté a obzvláště zde na SN by to uvítali. Je nyní tolik témat,které nás zajímají,namátkou : skutečná situace s majiteli,co nový významný sponzor a možná i spoluvlastník,je pravda,že se uvažuje o zvýšení kapacity stadionu ,pokud pražský magistrát pohřbil koupi pozemků v Kyjích ,je varianta "B",co nový slíbený větší autobus,atd.
      Takže ještě jednou všem, i redakci, moc děkuji.Jen by zde mohlo ubýt nechutných a někdy až vulgárních výměn názorů! A teď ještě v neděli porazit Č. Budějovice.Takže v neděli do Edenu,ať je nás ,co nejvíce a můžeme hráčům a trenérům za podzim pořádně poděkovat. Ať žije Slavia!!!

  2. Re: Tečka za Ligou mistrů

    Boo_SKS     před 4 lety 13.12.2019 10:07 |  
    3 3

    Výborný článek, díky za něj.

    Souhlasím s tím, že nejdůležitější otázka, kterou musíme vyřešit do příštího předkola LM je to, jak po nevyhnutelném odchodu Tomáše Součka personálně obsadit a hlavně v našem herním systému pojmout pozici útočníka, protože letos jak v lize, tak částečně i v pohárech tolik nevadilo, že naši útočníci (nebo hráči na hrotu, ať jsem přesný) nedávají góly, protože Suk je zastoupil.

    Ale na koho se budeme moci spolehnout, až tu už nebude, aby nám vytrhnul trn z paty? Nico se zatím zastřeluje a nelze jednoznačně kalkulovat s tím, že po dalším půlroce nás už bude táhnout i gólově. Hušby se kvůli rychlostnímu handicapu a intenzivnímu tempu hry na pohárové úrovni skoro nedostává k zakončení, takže s jeho góly taky nelze počítat a zbytek týmu jsou pouze občasní střelci. Navíc Oscar, Takács či mnohokrát avizovaný Pavelka coby náhrady opravdu nejsou žádnými kanonýry, byť aspoň Laco se na ligové úrovni dostává do šancí, ale opět, pro Evropu to je málo. Tak co s tím?

    Vzhledem k tomu, že těžko přijde nějaké hotové zabijácké křídlo typu Omrani se nabízí buď koupě komplexního (nebo alespoň komplexnějšího než současní hroťáci) s relativním klidem v zakončení (Šporar?) nebo drobná úprava nároků na hru útočníka, aby nemusel až tolik makat pro tým a zbylo mu více síly na zakončení, protože bez Suka budeme rázem do velké míry závislí na gólovém příspěvků útočníků.

    • Re: Tečka za Ligou mistrů

      Martin 58     před 4 lety 13.12.2019 10:30 |  
      2 0

      Možná, že právě ten Omrani je velmi realistický, když hraje v rumunské lize, která určitě nebude napěchovaná penězi. Otázka je, zda by byl tak dobrý, jak si představujeme...

      • Re: Tečka za Ligou mistrů

        Boo_SKS     před 4 lety 13.12.2019 10:44 |  
        0 2

        Dával góly Celticu v předkole, nás ve vzájemném zápase hrozně větrál a prosazuje se i ve skupině El. Myslím, že je přesně tak dobrý, jak v pohárech prokazuje.

        • Re: Tečka za Ligou mistrů

          Jachym     před 4 lety 13.12.2019 10:50 |  
          4 0

          https://www.livesport.cz/hrac/omrani-billel/6X9r9Goi/ Sice nás v předkole větral, ale gól nám nedal ani z penalty a ve skupině Evropské ligy se prosadil tak, že má na kontě vstřelených branek také nulu. Podle těchto statistik to tedy spíše vypadá, že by rozšířil naši čtveřici neproduktivních útočníků, že by si pak mohli říkat bylo nás pět:-)

          • Re: Tečka za Ligou mistrů

            kjandourek (admin)     před 4 lety 13.12.2019 11:05 |  
            2 0

            Ovšem zase ve třech předkolech LM, které Cluj odehrála před zápasem s námi se trefil šestkrát....

            Trochu mi přijde, že podobně jako leckdo doplatil na zoufale krátký odpočinek před sezónou - byl střelecky velice potentní v té nejdůležitější (leč méně viditelné) části sezóny - tj v předkolech - a pak mu došel dech.... je otázkou, jestli to nebylo (ne)vhodně zvolenou přípravou....

            Vzpomeňme si, že my jsme formu ladili na poslední předkolo a i trenér avizoval, že jsme první kola ligy trochu obětovali na oltář ještě pokračující přípravy.... Cluj si tohle nemohla dovolit - ta jela od poloviny července v módu anglických týdnů, takže je jenom logické, že hráčům, kteří naladili formu na půlku léta ve druhé části podzimu došla šťáva...

            Ostatně u nás vynikající výkony Petra Ševčíka trenér zdůvodňuje mimo jiné i tím, že byl na začátku sezóny zraněný, tolik toho neodehrál, takže teď má dost sil...

  3. Re: Tečka za Ligou mistrů

    sauvignon     před 4 lety 13.12.2019 10:30 |  
    2 1

    Díky za skvělý článek, jen poznámečka - těch hráčů základní sestavy, kteří v létě odešli, bylo spíš 5, pokud počítáme i Zmrhala a Stocha.

    • Re: Tečka za Ligou mistrů

      JS (přítel SN)     před 4 lety 13.12.2019 10:41 |  
      0 2

      Pravda, na Stocha jsem zapomněl.

  4. Re: Tečka za Ligou mistrů

    ColinSKS     před 4 lety 13.12.2019 10:48 |  
    3 5

    to muselo dát celkem dost práce! přitom je to ... takové skvělé shrnutí v řeči čísel. upřímné bravo!

  5. Dodatek o JH10

    JS (přítel SN)     před 4 lety 13.12.2019 10:50 |  
    6 18

    Teď to samozřejmě schytám, ale podle mě jde o relevantní otázku: Kvůli posledním výkonům S a BEZ jsem se speciálně zaměřil na ambivalentní postavu Josefa Hušbauera, který výborně zahrál první zápas na Interu Milán. Podle statistik zde byl naším nejužitečnějším hráčem ve středu pole. Jenže tuto roli nedokázal zopakovat. V pěti zápasech (ve 2 hrál od začátku, na Camp Nou odehrál půlhodinu a jinak si připsal štěky v podobě 14 a 7 minut v závěru 2. poločasu), stihnul vyprodukovat 1 střelu na branku, 5 poslal mimo a 3 soupeř zblokoval. Mizernou střelbu vyvážil přesným přihráváním (85 %), bohužel dostupné statistiky neříkají, jaké procento těchto míčů vytvářelo nebezpečnou situaci a kolik z nich směřovalo na obránce. Jeho počet a přesnost přihrávek se odvíjí také od toho, že v druhém zápasu s Interem jsme si vypracovali obrovské množství přihrávek při velkém držení míče, které však nebylo doplněno adekvátním počtem přihrávek do vápna (rozuměj do šance).

    Z počtu odehraných minut nelze vyčíst nic moc relevantního ohledně naběhaných kilometrů. Pokud bychom spočetli jeho průměr naběhaných kilometrů za 208 minut na hřišti, dostali bychom se k hypotetickému číslu cca 11,9 km na zápas, jenžeHušbauer hrál jen jednou celých 90 minut. Jeho běžecký výkon by v ostatních zápasech s přibývajícím časem samozřejmě degradoval, takže by to číslo bylo ve finále menší.

    Můžeme však s jistotou říci, že trenér se rozhodl jej stavět pouze do určitého typu zápasů. Sečteno a podtrženo, po jarní části EL a podzimí UCL snad můžeme vyřknout, že Hušbauer se nehodí do naprosté většiny evropských utkání. Je dobré pak takového hráče držet a platit v kabině? A pokud vidíme, že střed zálohy ve složení se Stanciem a Ševčíkem funguje zásadně dynamičtěji, než s ním, proč si ho neustále držet? Potřebujeme v kádru hráče typu Horváth?

    • Re: Dodatek o JH10

      ColinSKS     před 4 lety 13.12.2019 10:56 |  
      4 6

      z mého pohledu ano, stejně jako škoďáka. aspoń jednu další sezonu

    • Re: Dodatek o JH10

      Jachym     před 4 lety 13.12.2019 11:03 |  
      8 2

      K tvému vynikajícímu článku, za který bys měl dostat prémii minimálně v podobě neomezené konzumace langust a humrů ve VIP salonku, nemám nejmenších námitek snad kromě hnidopišské poznámky ohledně špatně zvoleného přechodníku v úvodu...:-) Ale nechápu proč (tedy nejen ty) sklouzáváš při všeobecné pochvale týmu ke kritice jednoho jediného hráče. Sám připomínáš, že na Interu zahrál Hušby velmi dobře. A v tomto jediném zápase, ve kterém hrál celých 90 minut, jsme měli také nejblíže ke třem bodům. Souhlasím s tím, že se nehodí do všech zápasů na vysoké úrovni Ligy mistrů, alespoň ne do základní sestavy. Ale do této soutěže jsme se kvalifikovali z domácí soutěže se zásadním příspěvkem právě Pepy Hušbauera.

      • Re: Dodatek o JH10

        JS (přítel SN)     před 4 lety 13.12.2019 11:10 |  
        3 3

        Proto jsem svou poznámku neuvedl v článku, ale v osobním komentáři. A řeším to proto, že jsem na tu otázku narazil zde v článku pod hodnocením slávistů i mezi slávisty na Twitteru a přijde mi zajímavé to nějak srozumitelně shrnout.

        Přechodním je samozřejmě dobře, protože podmět „TEN klub“ je mužského rodu, u nějž je přechodník v přítomném čase zakončen -a. Ale nevyjádřený podmět v první větě tento rozbor komplikuje. V logice souvětí by asi stálo za to použít univerzální množné číslo... Možná to Karel opraví. :))

        • Re: Dodatek o JH10

          Jachym     před 4 lety 13.12.2019 11:24 |  
          2 4

          Nesa nebo nesouce, to už tedy vem Karel...:-) Jinak já rozumím tomu, žes to dal do poznámky, ale nerozumím tomu, proč mají mnozí neustále nutkání vypíchnout jednoho hráče a z něho udělat hromosvod kritiky spočívající v tom, že daný hráč nemá Slavii co dát. Ať už to byli (jsou) Zmrhal, Tecl nebo Hušbauer. Pokud bych musel já vyslovit konkrétní jméno hráče, který mě výkony a přístupem v tomto ohledu nepřesvědčil, tak by to byl určitě spíše třeba Júsuf.

          • Re: Dodatek o JH10

            JS (přítel SN)     před 4 lety 13.12.2019 11:51 |  
            3 6

            Yusuf je podle mě prostě vstupenka pro bahrajnské petrodolary, jestli to dobře chápu. Má i přijatelnou techniku, co však nemá a pravděpodobně mít nebude jsou fyzická čísla. Takže herně to pro nás není, ale politicky ano. Mě také nepřesvědčil, a klidně bych ho také nechal hrát jaro v Liberci. Ale docela se vsadím, že minimálně půlsezonu naopak zůstane u nás, stejně jako Milan Škoda.

      • Re: Dodatek o JH10

        donford     před 4 lety 14.12.2019 12:23 |  
        1 0

        Připomínám už asi dost zapomenutou písničku od Voskovce a Wericha o Ezopovi. ... Jednou z lesa domů se NESA moudrý Ezop .....

    • Re: Dodatek o JH10

      kjandourek (admin)     před 4 lety 13.12.2019 11:17 |  
      16 5

      Já nechápu, že máš pořád potřebu dobrý článek shodit takovýmhle komentářem....

      Každý hráč má v našem týmu nějakou funkci a nějaký smysl.... Pepa v naší lize rozhodl zápasy ve Zlíně a v Plzni, má pořád na svém kontě nejvíc vytvořených příležitostí a ty bys ho pořád vyhazoval.... Ještě loni v základní skupině EL odehrál všechno, co mohl, přihrál Zmrhalovi na dva góly a jakmile nemohl pro karty hrát, viděli jsme doma s Kodaní takřka sterilní utkání bez šancí....

      Pepa je naopak pevnou součástí kostry týmu, okolo které se nabalují a zlepšují mladší hráči... Díky jeho věku vidíme, že už nám neuteče za lepším, naopak se od něj mohou učit všichni ti Ševčíci, Oskarové, Matouškové, výhledově Hellebrantové a jim podobní mladí kluci.....

      A pořád je to o tom, že sebedynamičtější hráč, který vyveze míč a předá ho do křídla, nebude rychlejší než balón poslaný do téhož místa na milimetr přesným padesátimetrovým pasem....

      • Re: Dodatek o JH10

        JS (přítel SN)     před 4 lety 13.12.2019 11:23 |  
        7 10

        Proč tím shazuju článek? Ten komentář v tom článku snad obsažený není, ne? A jak jsem psal Jáchymovi – já jsem si tu otázku nevymyslel. Reaguji na diskusi zde pod hodnocením hráčů a na Tolsimira na Twitteru.

        Je irelevantní se ptát, co jsme díky němu vyhráli v lize. Řeším jeho přínos pro evropu. A co se týče čísel a herního přínosu, tak právě minimálně v UCL nebyl. Ano, kromě zápasu s mizerným, nedynamickým a neskonsolidovaným Interem v září. Jinak nic.

        • Re: Dodatek o JH10

          kjandourek (admin)     před 4 lety 13.12.2019 12:00 |  
          7 6

          Nezlob se na mě, ale neřešíš jeho přínos pro Evropu - doslova se ptáš: "Je dobré pak takového hráče držet a platit v kabině?" a následně dodáváš: "Potřebujeme v kádru hráče typu Horváth?"

          To není otázka na Evropu, to je vysloveně o tom, že řešíš jeho setrvání v SKS....

          a to pominu skutečnost, že se opíráš zase jenom do něj a neřešíš hráče, jejichž přínos byl ještě menší než onen zápas na Interu, kterým snad Hušby ukázal, že i v Evropě může být v některých momentech platný a pouze to "nedokázal zopakovat"

          Se Ševčíkem a Stanciuem funguje střed pokud je Ševčík zdravý a ve formě, kterou letos chytil až na konec podzimu... i on má v našem klubu zápasy, které se mu nepovedly a své dvě trefy ze zápasu s Chelsea také "nedokázal zopakovat"... petr je bohužel náchylný ke zranění a není vždy k dispozici ve fazóně jako teď... už jenom pro tyhle chvíle má velký smysl držet si v kabině "Horvátha" ....

          a to nemluvím o tom, že ten Horváth na konci kariéry byl zařazen do All stars skupin EL... takový hráč bude mít smysl vždycky, i když už to nebude na zápasy proti špičce světa...

          A upřímně mě to zlobí u Tebe, protože Tě považuji za odborníka na rozdíl od těch, co to píší už pár let všude možně - Tolsi mi to snad promine ;-)

          • Re: Dodatek o JH10

            Radek097 (přítel SN)     před 4 lety 13.12.2019 12:20 |  
            8 1

            Kdy tě Ševčík v letošní sezóně zklamal?

            • Re: Dodatek o JH10

              kjandourek (admin)     před 4 lety 13.12.2019 12:31 |  
              3 8

              Třeba doma se Sigmou, nebo v Karviné neměl úplně dobré řešení situací před a ve vápně... začátek sezóny mu úplně nevyšel... ale nenazýval bych to úplně zklamáním.... To má každý hráč, že přijde období, kdy není ve stopro kondici ...

      • Re: Dodatek o JH10

        Radek097 (přítel SN)     před 4 lety 13.12.2019 19:57 |  
        3 2

        Je s podivem, že i přesto že má Hušbauer nejlepší čísla z ligy v počtu vytvořených šancí do gólové šance(39), nejčastěji zahrává standardní situace (101) ze Slavie, tak nemá za více jak 1 500 minut v lize ani jednu asistenci.
        Celkově (včetně národního poháru a LM, nepočítám do toho Československý Superpohár, kde si také asistenci nepřipsal) za 1 860 minut (přepočteno na 90 minut: jednalo by se o 20 zápasů a 60 minut k tomu) nemá ani jednu asistenci v letošní sezóně.

        • Re: Dodatek o JH10

          kjandourek (admin)     před 4 lety 13.12.2019 20:11 |  
          2 2

          To se někdy stává - ostatně trenér Pospíchal říkával, že fotbal nemá logiku... Určitě bychom našli nějaké "druhé asistence", nebo momenty, kdy Pepa gólovou akci rozjel... a i kdyby ne, tak není v moci tvůrce hry zařídit, aby jeho akce skončila gólem... přesto má význam i akce, která gólem neskončí - kolikrát už jenom proto, aby si hráči upevnili sebevědomí a utvrdili se v tom, že mají zápas pod kontrolou a když nepadl gól teď, tak ho dají příště - sebevědomí je 90% úspěchu a tým, který se dostává do šancí ho bude mít vždycky vyšší, než tým, který nepřeleze půlící čáru....

  6. Re: Tečka za Ligou mistrů

    hiker42     před 4 lety 13.12.2019 11:04 |  
    6 0

    Moc dik za analyzu. Jen drobnost, Cinan si dosud zadne zisky nestahnul, protoze jeho pujcky se vzdy kapitalizovaly (cimz de facto zanikly) a neni duvod si myslet, ze by tomu melo byt jinak. Zase uznavam, ze to pises opatrne a s otaznikem, narozdil od obtloustleho Madla, ktery se tim zabyval taky, ale hodne senzacechtive.

    K tem cislum, to je super analyza, me z ni vyplyva, ze j1t to dela stejne jako v Liberci, akorat ma lepsi hrace, a ikdyz nasi hraci v prumeru nejsou takovi kanoni, jako maji top tymy, je videt, ze i s malem dokaze delat skvelej utocnej fotbal, tzn. tenhle trener je uz dneska v top 10 v Evrope, a mit Slavia moznosti, jako maji top tymy (coz je samozrejme nerealne), tak je schopnej, verim, ChL vyhrat.

    • Re: Tečka za Ligou mistrů

      JS (přítel SN)     před 4 lety 13.12.2019 11:11 |  
      0 4

      Já to prostě píšu s otazníkem hlavně proto, že kolem mě už proletěly informace, že např. za Alexe Krále celý zisk v klubu nezůstal. Ale to mi nikdo nikdy samozřejmě nepotvrdí, takže se jedná jen o spekulace...

      • Re: Tečka za Ligou mistrů

        Max1     před 4 lety 13.12.2019 11:41 |  
        0 0

        ale tak ono je to celkem běžný, že majitel klubu si bere něco zpátky, je naivní si myslet, že šejkové do City jen a jen sypou a nic neberou zpět, tam jen ta ekonomika funguje jinak, kdy teoreticky se zaplatí miliarda za hráče jen z prodeje dresů.

        • Re: Tečka za Ligou mistrů

          vlk30 (přítel SN)     před 4 lety 14.12.2019 09:12 |  
          0 0

          Tak zrovna tam jen sypou a sypou a jestli si něco vezmou tak to tam zase dají.

      • Re: Tečka za Ligou mistrů

        hiker42     před 4 lety 13.12.2019 15:40 |  
        1 0

        Rozumim a mozna i prave proto si myslim, ze se to do Tveho clanku, postaveneho na statistice a "tvrdych" datech, moc nehodi.

        Nicmene mi prijde, ze kdyz si ty data daji dohromady sportovni reditele fotbalovych klubu top lig, tak na "naseho" Jindru zacnou brzo chodit macate tezko odolatelne nabidky. Toho se bojim.

        A za tu praci jeste jednou diky, umis to pekne namichat.

      • Re: Tečka za Ligou mistrů

        vlk30 (přítel SN)     před 4 lety 14.12.2019 09:10 |  
        0 0

        Nikdy za žádného hráče klubu nezůstane celý zisk a to i kdyby si ho vychoval, čeká tu natazenou dlaní jeho agent, bývalý klub a třeba další bývalý klub atd.

        • Re: Tečka za Ligou mistrů

          JS (přítel SN)     před 4 lety 14.12.2019 10:53 |  
          1 1

          Neříkej. Já mluvím o tom čistém zisku po prodeji.

  7. Re: Tečka za Ligou mistrů

    Qope     před 4 lety 13.12.2019 11:13 |  
    0 0

    Vynikající zhodnocení, tohle krásně vyplnilo nudu v práci :-)

  8. ...

    PetCC     před 4 lety 13.12.2019 11:36 |  
    3 4

    Jenom se mi teda nelíbilo, že Olayinkovi píšeš jako o "praseti" LM, i když jen v uvozovkách.
    Když se podíváš, jak a kde on fauloval, tak zjistíš, že jeho fauly se zdaleka neblížili žluté kartě, většinou to byl jen důrazný souboj někde blízko soupeřova vápna. Nebylo to bezhlavé faulování, jako poslední možnost zabránit šanci soupeře.

    • Re: ...

      ColinSKS     před 4 lety 13.12.2019 11:39 |  
      6 5

      právě proto je to v uvozovkách aby bylo zřejmé že je to nadsázka. kdo to umí, ten to pochopí.

    • Re: Tečka za Ligou mistrů

      JS (přítel SN)     před 4 lety 13.12.2019 11:57 |  
      0 0

      Hustý. Upřímně tuto stránku neznám, (tedy zaregistroval jsem ji jednou, ale ani jsem si na ni nevzpomněl), a nebral jsem ji tedy v potaz. BtP mi vždycky přišlo exaktní i vzhledem k jiným zápasům. Zajímalo by mě, jakou technikou ta odlišná čísla vznikají, protože tady je to opravdu o hodně, zvlášť na straně BVB.

  9. Re: Tečka za Ligou mistrů

    Thorklaer (přítel SN)     před 4 lety 13.12.2019 13:41 |  
    3 0

    Moc pěkné čtení, díky.
    Vidět takhle shrnuté i expected goals je dost bolestivý pohled. A trefně upozorňuješ na velkou míru závislosti produktivity na Součkovi. Chybí nám gólový příspěvek jako od Nica, tak od křídel. A útočník je téma samo pro sebe:) Tohle jsou ale na první pohled viditelné nedostatky, které je potřeba odstranit, pokud chceme jít v Evropě ještě o kruček dál. Je ale otázka, jestli je ve finančních možnostech klubu jako Slavia sem přivést tak komplexní hráče, že zapadnou do systému, budou v něm makat na plno a ještě budou produktivnější.

    • Re: Tečka za Ligou mistrů

      Merlinus (přítel SN)     před 4 lety 13.12.2019 14:52 |  
      0 0

      Mě by v této souvislosti zajímalo, zda lze vůbec něco jako "produktivitu" nějak natrénovat nebo nějakým tréninkovým procesem zvýšit tu pravděpodobnost? A pokud ano, o kolik se to dá zvýšit? Nebo je to prostě o vrozených dispozicích hráče?

  10. Re: Tečka za Ligou mistrů

    Sokrates55 (přítel SN)     před 4 lety 13.12.2019 14:30 |  
    6 1

    Dobrý den přeji a děkuji příteli JS za takto výborně vypracované shrnutí našich zápasů v poháru LM včetně všech uvedených údajů. Tentokrát jsem si vychutnal kávu i u tohoto článku.
    Smekám klobouk.
    Sokrates55

  11. Re: Tečka za Ligou mistrů

    Mikey     před 4 lety 13.12.2019 15:20 |  
    0 0

    Zdravím, pokud vyhrajeme titul, tak do jakého předkola půjdeme příští rok, popřípadně kdy a jestli to bude posunuté kvůli euru.

    • Re: Tečka za Ligou mistrů

      nobiczek (přítel SN)     před 4 lety 13.12.2019 15:26 |  
      0 0

      Snad to neříkám špatně - s největší pravděpodobností do čtvrtého předkola (jako letos). Pokud by vítěz letošní ligy mistrů nepostoupil ze své ligy (což je málo pravděpodobné), tak do třetího.

    • Re: Tečka za Ligou mistrů

      Dennis     před 4 lety 13.12.2019 15:26 |  
      0 0

      Pravděpodobně do 4. jako letos. Záleží na vítězi LM/EL, jestli se kvalifikuje přímo z ligy, což lze asi očekávat. Budeme ale velmi pravděpodobně nenasazeni, takže nás čeká např. Red Bull Salzburg, Olympiakos Pireus, Dinamo Záhřeb, Celtic Glasgow (aktuální stav, záleží, kdo vyhraje ligu a jak dopadnou první tři předkola).

      • Re: Tečka za Ligou mistrů

        kjandourek (admin)     před 4 lety 13.12.2019 19:57 |  
        0 0

        Mám dojem, že pak je tu ještě varianta, že by náš mistr šel do čtvrtého předkola i v případě, kdyby jeden z pohárů vyhrál mistr Holandska, nebo Rakouska, tedy tým, který je ve čtvrtém předkole mistrovské části teď...

        Ligu mistrů už nikdo z nich nevyhraje, ale Ajax i Salcburk se přesouvají do EL, tam ta šance ještě je...

  12. Re: Tečka za Ligou mistrů

    Radek097 (přítel SN)     před 4 lety 13.12.2019 16:36 |  
    3 0

    Buď jsem nějaký odstavec musel přeskočit anebo v článku není žádná zmínka o počtu získaných bodů do klubového koeficientu (6) a s kolika body budeme vstupovat do příští sezóny (27,5). V žebříčku klubů jsme ze 72. místa poskočili na 59. místo, může ještě dojít k poklesu o místo. (Ludogorets má o 1,5b méně a čeká je jarní fáze Evropské ligy, což i s ohledem na kvalifikaci LM je důležité, aby nás nepřeskočili a zvýšila se nám šance na nasazení)
    Jelikož už v diskuzi padla odpověď na to, zda bychom měli být ve čtvrtém předkole Ligy mistrů nasazeni či nebyli, tak sem jenom napíšu, ve kterém koši bychom se měli nacházet v LM, popřípadě EL.
    LM - 4. koš
    EL - 2. koš

    • Re: Tečka za Ligou mistrů

      kjandourek (admin)     před 4 lety 13.12.2019 18:03 |  
      3 0

      Nezískali jsme náhodou osm bodů? Dvě výhry v předkole jsou po bodu, dva v základní skupině a čtyři jako bonus za postup do LM...

      • Re: Tečka za Ligou mistrů

        Dennis     před 4 lety 13.12.2019 19:12 |  
        2 0

        Nahráli jsme jen 6 bodů, na coen je to správně. Ptal jsem se na to už koncem léta, jak to je. Body za předkola se počítají do národního koeficientu, ale do klubového ne. Tam se počítají body podle toho, kam se klub dostal - do jakého předkola, případně do skupiny. My jsme za skupinu dostali 4 body. Pokud by postoupila Kluž, dostala by také 4 body, bez ohledu na to, kolik toho uhrála v předkolech. Body dle výsledků v zápasech do klubového koeficientu jsou až od skupinové fáze. Do národního se počítají od začátku (v předkolech se půlí).

        • Re: Tečka za Ligou mistrů

          kjandourek (admin)     před 4 lety 13.12.2019 19:46 |  
          0 0

          Tohle tedy slyším prvně... ale budiž, nějak naštudované to nemám... měl jsem za to, že klubový i národní berou stejné body, pouze do národního se to dělí počtem účastníků...

  13. Re: Tečka za Ligou mistrů

    JohnyBeGOOD     před 4 lety 13.12.2019 20:39 |  
    8 0

    Článek je opravdu kvalitní a jediný problém, který s ním mám je, že mám sám podobný rozepsaný. :D
    Zaměřil jsem se trochu jiným směrem a šel trochu víc do hloubky co se týče statistik, tak věřím, že to bude vhodné doplnění.

    • Re: Tečka za Ligou mistrů

      JS (přítel SN)     před 4 lety 13.12.2019 21:21 |  
      3 3

      Promiň :D

  14. KJVCD - pokud by byl zájem si to přečíst

    ColinSKS     před 4 lety 14.12.2019 07:37 |  
    7 2

    Rozhodně nepatří mezi trenéry, které by statistiky nezajímaly. „Jo, určitě pro mě význam mají. Mám o nich určitý přehled,“ říká Karel Jarolím, který dovedl v roce 2007 Slavii do Ligy mistrů poprvé. A v konkurenci Sevilly, Arsenalu a Steauy Bukurešť s ní ve skupině obsadil třetí místo, což znamenalo pokračování v Evropské lize. Pro druhou účast červenobílých v Champions League má nicméně jen slova chvály.




    Jak počínání Slavie v Lize mistrů hodnotíte?„Vcelku pozitivně, i když bych to rozdělil. Jedna věc je umělecký dojem, předvedená hra. A na druhé straně efektivita. Na ni bohužel Slavia dojela a nebude kvůli ní pokračovat v Evropě i na jaře. Ať už by to bylo v Lize mistrů nebo v Evropské lize. Ale dalo se na to koukat, hráči Slavie byli na každý zápas perfektně připravení – a to především po taktické stránce. To sneslo vysoké parametry. Navíc jsou dobře připravení i běžecky.“

    Takže měla Slavia na víc?„Byla to obehraná písnička. Slavia dobrá, všem se vyrovnala, ale ve finální fázi měli soupeři navrch.“

    Vy jste se Slavií postoupil ze třetího místa ve skupině do Evropské ligy. Je to víc než respekt a chvála od Barcelony, Dortmundu a Interu za předváděnou hru?„Tak my jsme měli ve skupině Steauu… Ideální je, když se to skloubí dohromady. Co se týče herního projevu, Slavia určitě obstála, ale co je vám to pak ve finále platné. Já jsem taky nebyl úplně zastáncem toho, podřídit všechno jenom výsledku. Lidé přijdou na stadion, protože chtějí vidět dobrý fotbal, chtějí se pobavit, a k tomu je samozřejmě ideální, když se vyhraje. Ale vidíte, že i když se nepostoupilo a získaly se v uvozovkách jen dva body, nikdo Slavii nekritizuje.“
    Slavia v Lize mistrů dominovala běžeckým statistikám, pokud jde o tým i jednotlivce. Co tomu říkáte?„Už jsem to zmiňoval, je vidět, že její hráči jsou perfektně připravení. A na jejich herním projevu je to pak vidět.“
    Pokud jde o jednotlivce, běžeckým statistikám dominují Tomáš Souček a Petr Ševčík. Překvapilo vás, že slušná čísla v tomto směru vykázal třeba i Nicolae Stanciu?„I když s nimi neprodělal letní přípravu, je už ve Slavii nějakou dobu. Asi by bylo blbý, kdyby nepochopil filozofii týmu a nepřizpůsobil se. Mužstvo ho navíc svým způsobem strhne, určitě se posunul výš i ve fyzické připravenosti.“

    Tomáš Souček je vůbec nejlepším hráčem v Lize mistrů, co se uběhnutých metrů týče. Zvyšuje to jeho cenu na trhu?„Jsem o tom přesvědčený. Pro kluby, které ho sledují, není ani tento údaj zanedbatelný. Je to další podstatný ukazatel.“
    Na druhou stranu – nepřeceňují se běžecké statistiky trošku? Nedává se jim větší význam, než reálně mají?„Myslím si, že ne. Je to určitý obrázek, ale samozřejmě vám to ne vždy zaručí, že vyhrajete. Nicméně běžecká připravenost je pro úspěch důležitý předpoklad.“

    Slavia vykázala průměrné držení míče 49 procent. To je v konkurenci Barcelony, Dortmundu a Interu velmi slušné číslo, že?„Bezpochyby. Svědčí to o tom, že Slavii se daří její fotbal kultivovat. Zvlášť v české lize se Slavia prezentuje dominantním fotbalem – a má to podložené i výsledkově. U Barcelony je to jasné, ta je zvyklá hrát dominantní fotbal. Nevím úplně, jestli je stejný případ Inter Milán nebo Dortmund, který je proslulý svým kontrem, rychlým protiútokem. Tento ukazatel však svědčí o tom, že Slavia se všemi odehrála velice vyrovnaná utkání.“
    Další zajímavé číslo je 32 střel na bránu, což znamená dělené jedenácté místo s Juventusem a Barcelonou. Ale tady se dostáváme zpět k produktivitě.„Přesně tak. Tak to prostě je.“

    Byla by Slavia v útoku třeba s Michaelem Krmenčíkem ještě úspěšnější?„Nebudu mluvit konkrétně o Krmenčíkovi, ale pokud by Slavia měla útočníka, který je schopen se prosazovat a dávat góly, měla by větší šanci. To je možná faktor, na který Slavia v konkurenci těchto týmů doplatila.“
    Chyběl Slavii zraněný stoper David Hovorka, který odehrál první tři zápasy ve skupině ve velkém stylu?„Je to možné, on má úžasný charakter. Chce vyhrávat a nakazí tím v dobrém slova smyslu i hráče kolem sebe. Je to vítězný typ, ukázal velké srdce a asi chyběl. Doma s Interem to úplně nevyšlo Frydrychovi, Laco Takács měl v Dortmundu taky problémy. Kdyby Reus po jeho chybě proměnil samostatný nájezd, asi bylo po zápase. Po Hovorkově zranění tam trošku problém byl.“

    Mluví se o zimním přestupu Ondřeje Koláře, Tomáše Součka a Petera Olayinky. Dokážete si představit, že by odešli všichni tři najednou?„Já si to dokážu představit, copak o to. (směje se) Teď jde jen o to, jestli si to dokážou představit taky vedení a trenéři Slavie, bude záležet na nabídkách. Ale pokud by tito hráči měli odejít, je podle mě lepší, ať je to teď v zimě než v létě, kdy je opravdu krátký čas na zabudování nových hráčů. Věřím tomu, že Slavia titul udělá, i kdyby teď odešli všichni tři, jsem o tom přesvědčený. A získala by víc prostoru na integraci jejich náhrad do týmu.“

    Více na https://isport.blesk.cz/clanek/fotbal-evropske-pohary-liga-mistru/372975/jarolim-o-slavii-v-lize-mistru-na-co-doplatila-a-cim-si-soucek-zvysil-cenu.html

  15. Re: Tečka za Ligou mistrů

    Mimoň     před 4 lety 14.12.2019 10:01 |  
    0 3

    Je fajn zjištění, že můžeme hrát vice nez vyrovnanou partii i s útočníkem který zrovna není uz nejrychlejší a není zrovna typ napadajícího hráče viz výkon Škody. Možná proto i diky teto zkusenosti uvažujeme o Komličenkovi.

    • Re: Tečka za Ligou mistrů

      vlk30 (přítel SN)     před 4 lety 14.12.2019 10:20 |  
      0 4

      A Krmenčíkovi.

  16. Re: Tečka za Ligou mistrů

    ColinSKS     před 4 lety 14.12.2019 16:57 |  
    0 4

    teď jsem si znova pustil ten zápas v dortmundu. bylo to skvělé. trochu odlehčující je, že nám o nic nešlo, takže méně nervů. já nevím jak by měl hrát lépe klub top evropské úrovně jako je sks. snad jedině tak, že proti nebude stát Burki -ten týpek vydělal BvB dost peněz.