Fortuna liga

Slavia - České Budějovice 4:1

V závěrečném zápase roku 2019 Slavia v Edenu přivítala České Budějovice. Ligový nováček se aktuálně pyšnil skvělou formou, kdy z posledních osmi zápasů pouze jednou remizoval a sedmkrát vyhrál.

Proti svému bývalému týmu nastoupil od začátku Lukáš Provod. Naopak k zápasu kvůli rodinným důvodům nebyl připraven Nicolae Stanciu. Hostům chyběl vykartovaný Sivok, druhý matador - gólman Drobný nastoupil v základní sestavě. Již před zápasem slávisty potěšila informace, že druhý celek tabulky doma pouze remizoval s týmem Teplic a náskok červenobílých na čele tabulky tak může narůst na 16 bodů.

Slavia prohrála los a tak hrála první půli na sever. Od prvních vteřin přimáčkla Dynamo  a snažila se něco vymyslet na veterána Drobného. Ten stáhl Coufalův centr, Součkovi se v dobré pozici rána levou nepovedla.  Přes souvislý tlak v první desetiminutovce gólman hostí přímé  střele čelit nemusel a to ani po nadějném průniku Traorého, jehož zpětná přihrávka bez užitku proletěla vápnem. To vše platilo i ve třinácté minutě, kdy Milan Škoda rozhodil míč do křídla a sám hlavou zakončil Masopustův centr - 1:0. Dynamo se pokoušelo zaskočit domácí nějakými protiútoky, ale ty končily daleko od Kolářovy branky. To na druhé straně po pohledné kombinaci celé ofenzívy napřáhl zpoza vápna Coufal a Drobný na lehce tečovanou střelu nedosáhl - 2:0! Slavia byla na koni, Souček poslal dopředu Masopusta, jeho přízemní přihrávku skluzem zakončoval Provod o kousek vedle.  Ve 28. minutě Škoda poslal do samostatného nájezdu Masopusta, ten míč protlačil do sítě potřetí, leč po skončení akce se mával ofsajd. Zklamání trvalo jen pár vteřin, VAR zásah potvrdil - 3:0. Vzápětí v další šanci ukvapeně pálil Traoré a gólman Dynama si konečně připsal zákrok. Ve 35. minutě Drobný vyrazil ránu Součka jenom ke střelci ten nabídl míč do vápna, Škoda o chlup nedosáhl, Provoda zablokoval obránce. Slavia se i přes jasné vedení nadále tlačila do koncovky. Po Provodově centru pálil Škoda, vzápětí Ekpai inkasoval žlutou za předchozí dojetí centrujícího červenobílého halva. V poslední minutě první půle už za Drobného padala sražená hlavička kapitána Škody, ale veterán v brance hostí předvedl parádní zákrok. Do kabin se tak šlo za stavu 3:0.

Na začátku druhé půle nechala Slavia důslednost v šatně. V 51. minutě se hosté usadili před domácí brankou, míč propadl až k Ekpaiovi a ten z malého vápna propálil Koláře - 3:1. Kontrovat mohl po Provodově nabídce Škoda, ten ještě hledal na druhé straně Coufala, ale pravý bek Slavie odkrytou branku minul. Za minutu už bylo veseleji, centr Traorého parádně zatloukl do branky Milan Škoda - 4:1.  Jako "bonus" si za protesty vykoledoval žlutou gólman Drobný. Slávisté zase mohli být o chlup klidnější, ale Budějky zlobily, dvkrít proletěl zajímavý centr domácím vápnem aniž by jej někdo z nabíhajících zasáhl, jednou nadějnou akci zastavil už ve vápně těsný ofsajd. Na druhé straně si ostrým skluzem na Provoda o vyloučení koledoval Ekpai. Zajímavý centr z trestného kopu proletěl vápnem s tečí hostujícího obránce.  Dvacet minut před koncem byl ze hry stažen Traoré a do arény byl patrně na posllední minuty v červenobílém dresu vypuštěn Jakub Hora. Právě on měl vzápětí možnost pálit zprava, nakonec míč zasekl a nabídl koncovku Coufalovi, jehož ránu obrana zblokovala na roh. Než se ten stihl rozehrát, rozloučil se za hromového potlesku jeden z hrdinů letošního podzimu Honza Bořil, který přepustil místo Holešovi. Ze samotného rohu nic nebylo, ovšem akce pokračovala a Škoda nabil na střel Takácsovi, jehož rána letěla vedle. V poslední desetimutovce se po dalším vystřídání hrál bezstarostný fotbal nahoru - dolů. Slávisté se snažili dostát žádostem fanoušků o búra, Budějovičtí kousali a dopředu vyráželi vždy ve velkém počtu hráčů, ovšem Koláře poškádlil pouze Javorek střelou z dálky do koše. V samotném závěru, kdy se Eden topil v euforii, ještě Táborský sestřelil Ševčíka, ale trestný kop Hory proletěl malým vápnem bez koncovky. V posledních vteřinách ještě centr Hory odvrátila obrana hostí jenom na penaltu, Yusufúv volej se mezi tyče nevešel a to byla tečka za fantastickým podzimem 2019. 

Trenér Dynama ČB David Horejš: Chtěli jsme se pokusit natáhnout tu naší serii, bohužel proti ná stál příliš kvalitní soupeř. V první půli nás Slavia přehrála, o poločase jsme kluky nabádali, abychom si nepokazili celou sezónu. Ve druhé půli jsme se zlepšili, dali i branku, ale Slavia nám nedala moc šancí, mám před ní obrovský respekt. Naši kluci namjí takovou zkušenost, aby dokázali takovýhle zápas otočit. Myslím že máme za sebou velmi dobrý podzim, který ani tenhle zápas nemůže úplně pokazit. Kdyby nám někdo po jedenáctém kole řekl, že budeme končit v Edenu soubojem dvou nejlepších celků posledních deseti kol, nevěřili bychom tomu. Jirka Kladrubský hrál po dlouhé době a ještě musel nahradit Tomáše Sivoka, který nám strašně chyběl, ale to holt k fotbalu patří. Pořád máme na čem pracovat, na jaře chceme na tenhle podzim navázat. 

Trenér Sk Slavia Praha Jindřich Trpišovský: Musím ocenit Budějovice za cestu, kterou na podzim ušli a myslím, že to ukázali i tady. Mají tamhodně zajímavé věci, postavení hráčů, přebírání míče. Jsou velikým oživením ligy a chtělo by to víc týmů, které budou hrát podobným stylem. Sice to dneska skončilo 4:1, ale nám to vysloveně v té koncovce sedlo. Zápasy s takýmito týmy jsou velice zajímavé i pro televizní diváky. Od nás byl první poločas skvělý, jak jsme kombinovali, součinnost hráčů, dali jsme tři góly, možná i tři a půl po té hlavičce Milana Škody. Jsem strašně rád, že jsme se takhle dokázali prezentovat i po zápase v Dortmundu. Druhý poločas soupeř přidal a my jsme nezachytili nástup. Pomohla nám ta krásná akce na 4:1. Celkově si troufnu říct, že to bylo zasloužené vítězství. Byli jsme na všech postech dostatečně kvalitní. Rád bych, aby nám to takhle doma sedlo častěji.

Další věc je ta fantastická kulisa, je 15.12. a na tribunách šestnáct tisíc lidí, to je fantazie. Za to bychom chtěli poděkovat, stejně jako za celý rok, protože diváci nám moc pomáhají. Kluci předvádějí skvělé výkony na hřišti a diváci v hledišti. Náskok 16 bodů je hodně, ale je tu nadstavba, pořád je hodně bodů ve hře. Samozřejmě loni to byly čtyři body a to bylo jaro o dost těžší. Nejvíc si vážím toho, co tomu předcházelo. Dovolená byla minimální, my jsme přišli přes léto o pět hráčů, pak se zranil Hovorka a přesto mám dojem, že jsme herně dál, než loni. To ukazuje na dobrou práci nejenom kabiny, ale i celého sportovního úseku. Odešli dva stopeři, jeden se zranil a my i tak dostali jenom čtyři góly ve dvaceti zápasech. 

Máme trošku obavy z dalšího přestupního termínu. Další kvalifikace Ligy Mistrů je blízko a my chceme být opět úspěšní. Hráči, kteří to letos zvládli jsou na vrcholu sil a každý odchod je velký zásah, uvidíme, co bude dál. Bude to hodně o tom, jakou cestou budou chtít hráči jít. Někteří dávají přednost tomu vstoupit do historie Slavie, což se některým už teď daří. Navíc za chvíli bude EURO, nikomu se nebude odcházet jednoduše. Přímé posílení bude souviset s odchody. Čeká nás jenom 15 zápasů, přijde Oscar, budeme brát do přípravy hráče z béčka. Budeme kádr připravovat tak, aby zvládl nejenom jaro, ale i kvalifikaci LM. Uvidíme co s každým hráčem, je to individuální, pro někoho třeba bude lepší, aby jaro odehrál jinde a k nám se vrátil v létě s větší herní praxí. 

Přál bych si, aby Milan Škoda hrál tak, jako hrál poslední tři utkání. Takhle nehrál ani v dobách, kdy střílel 16 gólů za sezónu. To je jedna jeho role, druhá je v kabině, já jsem za svou krátkou kariéru nevedl hráče jako je on. Hráče s takovou láskou ke klubu. Jsem strašně rád, že se na konci podzimu takhle našel. My s ním počítám dál, spousta hráčů by si  něj měla brát příklad. 

Měli bychom si vážit každého týmu, který se dostane do základní skupiny jakéhokoliv poháru, protože to bude čím dál tím těžší. Nám se letošní sezóna nepovedla, mám za to, že je to tím experimentem, který v létě nedal klubům čas na odpočinek a přípravu a trpí tím celá soutěž. 

20. kolo - Neděle 15. 12. 2019 17:00

Fortuna liga, 2019/2020
4 - 1
3 - 0
SK Slavia Praha
SK Dynamo České Budějovice
SK Dynamo České Budějovice

51. Ekpai

Komentáře (298)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé