Fortuna liga

Slavia - Sparta 1:1

V nejslavnějším českém zápase přivítala Slavie v Edenu Spartu. Zápas byl vypjatý, plný ostrých zákroků a nechyběl ani kontroverzní verdikt rozhodčího. Góly padaly až v posledním desetiminutovce, kdy se nejdříve prosadil Tetteh a v nastavení vyrovnal na konečných 1:1 Musa.

Zápas za skvělé kulisy začal několika ostrými zákroky. Terčem sparťanů se stal hlavně uzdravený Ševčík. Po žluté kartě se připsali Krejčí a na druhé straně Traoré. Šance přibývaly oproti faulům výrazně pomaleji. Ve 14. minutě se odrazil míč na Tetteha, který byl osamocen na hranici vápna. Se střelou ale příliš váhal a slávisté mu ji zblokovali. Ve 22. minutě se přes Coufala dokázal prosadit Hložek, ale jeho zakončení mířilo vedle. Po půlhodině hry se začala více osmělovat i domácí Slavia. Ve 34. minutě mohl skóre otevřít Stanciu, který zůstal zapomenutý u vápna. Zradilo ho však zpracování Ševčíkova centru a s následnou střelou z velkého úhlu neměl Heča problémy. O 4 minuty později si Masopust hezky zpracoval míč ke středu vápna a dobře trefil skákavý míč. Hostující brankář ale předvedl ještě lepší zákrok a míč vytěsnil na roh! V samotném závěru nepříliš zajímavé první půle zaujala už jen pyroshow Tribuny Sever, kvůli které musel být zápas na pár minut přerušen.

Do druhého dějství vyběhla Slavia jako pokropená živou vodou a vytvořila si znatelný tlak. Po sérii rohů krásně pálil z voleje Ševčík, ale Heča míč opět dokázal konečky prstů vytěsnit! Gólman Sparty ale o pár minut později chyboval, když pod tlakem napadajícího Tecla špatně rozehrál. Aktivní Ševčík ale odkrytou branku o kus minul. V 57. minutě si pak Stanciu pěkně zpracoval aut, ve vápně se obtočil kolem obránce a pohotově vypálil - střela šla bohužel těsně vedle! O minutu později bylo zle. Při míči za obranu se Tetteh přetlačoval s Takácsem. Na pomoc chtěl přiběhnout Kolář, ale jen se srazil s naším stoperem a africký útočník Sparty bez problémů zakončil do prázdné branky. Radost však rudým nevydrželo dlouho. Po zásahu videa nebyla branka uznána kvůli Tettehově přistrčení Takácse, což vedlo ke zmíněné srážce s brankářem. Neuznaný gól ale paradoxně více nabudil Spartu a počáteční tlak Slavie ze druhé půle byl tentam. Zápas opět sklouzl do lítého boje z první půle, ve kterém bylo jen málo fotbalovosti. V 75. minutě si Bořil zpracoval míč ve vápně, ale následně pálil nepřesně. V 80. minutě přišla úvodní branka zápasu a bohužel se mohl radovat celek Sparty. Tetteh znovu utekl Takácsovi a tentokrát už vstřelil branku regulérním způsobem, když si zasekl míč a před skluzujícím Takácsem a brankářem Kolářem napálil míč pod břevno - 0:1. Trenér Trpišovský reagoval dvojím střídáním - za Masopusta a Stancia přišli Júsuf a Hellebrand. V tu dobu už byl na hřišti Musa, který nahradil Tecla. Slavia pak za vydatného povzbuzování publika přeci jen dokázala svého soka zatlačit. Jediným náznakem šance ale po delší dobu byla Musova hlavička nad. V nastavení to však přišlo. Hložek lacině fauloval u lajny Bořila, náš kapitán na nic nečekal a parádním centrem našel hlavu Musy, který rozvlnil síť - 1:1! V infarktovém závěru tak nakonec Slavia dokázala vyválčit bod a protáhla neporazitelnost v derby na 10 zápasů! Na druhou stranu se její náskok na Plzeň ztenčil na 8 bodů.

Přidáváme i hodnocení trenérů z oficiálního webu ligy:

Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "V první půli to nebyl nic moc fotbal, hra byla strašně rozkouskovaná. Čistý čas asi jen 54 nebo 55 minut, což je málo. Ve druhém poločase se náš výkon zlepšil, dobře jsme do toho vstoupili. Vytvořili jsme si tlak, některé šance, které jsme neproměnili. Když nepočítám neuznaný gól, pak jsme z první nebezpečné situace po naší chybě dostali gól na 0:1. Zbytek zápasu byl o tom, jestli střídající hráči přinesou takovou mentalitu a tlak a dokážeme s tím výsledkem něco udělat. To se nakonec povedlo. Mám takové rozporuplné pocity. Výkon od nás byl velice dobrý, určitě nejlepší na jaře. Žádný hráč nezahrál špatně. Konečně jsme mohli dát dohromady hráče, jak bychom chtěli hrát v základní sestavě. Kdybychom po takovém výkonu měli prohrát, byla by to velká rána. Gól jsme si určitě zasloužili. K výhře nám chyběl větší klid na posledních 25 metrech. Mám radost, že jsme neprohráli derby, pořád je to těžký a velký zápas. Bylo to o 16 bodů, po čtyřech kolech je to o osm. Určitě je třeba s tím počítat. Ale pro nás je spíš důležité pracovat na tom týmu."

Václav Kotal (trenér Sparty): "Spokojenost určitě ne, už je to druhé utkání, kdy jsme dostali gól na konci. Se Zlínem a dnes znovu. První poločas byla spíš válka, hodně soubojů. Žádné mužstvo nemělo větší šanci. V druhém poločase jsme se dostávali kombinačně víc dopředu. Věděli jsme, že Slavia není v komfortní situaci, výsledky neměla dobré, navíc se na ni dotahuje Plzeň. Věděli jsme, že budou chtít udělat vše pro výhru, že zvýší tlak, půjdou víc do rizika. Počítali jsme s tím, že bychom něco mohli z protiútoku dát. Neuznali nám gól, údajně nějaké přistrčení. Nakonec se nám povedlo dát gól, ale bohužel jsme jednobrankové vedení nedokázali udržet. Možná zbytečný faul, asi se to dalo vyřešit jinak. Nechceme faulovat v závěru, obzvlášť kolem pokutového území. Hlavičkujícího hráče měl určitě někdo měl mít. Bylo to hodně vyhecované, bod musíme brát. Výkon nebyl tak špatný, abychom byli naštvaní."

24. kolo - Neděle 08. 03. 2020 17:00

Fortuna liga, 2019/2020
1 - 1
0 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

90. Petar Musa

AC Sparta Praha
AC Sparta Praha

83. Tetteh

Komentáře (725)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé