O Slavii

Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

V rámci toho, čím teď procházíme, Vám všem přeji všechno dobré.
Když jsem pročítal všechny ty disputace vedené u jednotlivých článků, napadlo mě, že se i přes všechny ty strasti, si můžeme popovídat o fotbale a o Slávii. Je mi jasné a velmi respektuji, že každý z Vás má na věc svůj názor a jak sami čtete, naše postoje k současné situaci jsou i diametrálně odlišné ať už věcně, tak i "politicky".

Proto chci mluvit jen o tom, co nás všechny spojuje. Ano chci mluvit o našem klubu, o Slávii.

Jsme v situaci, kdy jsou na tom všechny kluby stejně a jsme všichni zvědaví, jak vůbec tento ročník ligy dopadne. Pro naší Slávii jsou všechny možné alternativy o konci ligy zatím ne moc dobré. O to víc, že naši kluci podzim zvládli naprosto jedinečně a vytvořili předpoklady, že bychom titul mohli obhájit a přitom vytvořit novou osu týmu a nahradit naše báječný kluky, co šli ven, dobývat fotbalový svět. Umím si představit, jak je teď našim klukům i trenérům a vedení. Vložili do přípravy maximum, šli do rizika i s novými a mladými kluky a určitě v dobré víře chtěli najít optimální sestavu, nastavit strategii sehrání týmu.

Na začátku jara se nám moc nedařilo a hledání sestavy bylo obtížnější víc, než čekal realizační tým, samotní hráči a i my fanoušci. Poslední zápas v derby se Spartou ukázal našemu trenérovi asi "první signální", že se možná našla cesta k nové ose týmu a někteří hráči prokázali v derby, že tam patří. Dle mého názoru určitě můžeme počítat s Petrem Ševčíkem (dle mého názoru byl nejlepším hráčem na hřišti a to i přesto, kolikrát byl zfaulován). Dalším hráčem do bitev bude určitě i Petar Musa, Lukáš Masopust, Peter Olayinka, oba krajní beci Coufal a Bořil a i Ondra Kúdela. Věřím také, že se postupně rozehraje Laco Takács, který to po té pauze neměl jednoduché. Určitě se připojí i Ibrahim Traoré, který se mi v derby také zamlouval. Mile mě překvapil také Hellebrand i za těch pár minut na place. Hodně Ševčíkovi pomohl. Stanciu si prošel dost těžkou životní zkouškou a věřím, že se najde. Je na něm vidět obrovská snaha být tím rozdílovým hráčem, ale sami to znáte. Když se moc chce, tak to zrovna nejde. To samé je vidět i u Standy Tecla. Chce to prostě trpělivost od nás všech. Na kritiku či urážky je vždycky času dost.


Bohužel jsme teď uprostřed úplně jiné situace, kdy čelíme jako lidé zákeřnému nepříteli v podobě koronaviru a musíme podstoupit velmi těžkou zkoušku, kde vítězí solidarita, vzájemná úcta a ohleduplnost a ochota pomáhat si navzájem. To je asi v této době to nejlepší, co můžeme udělat. Sami víte, kolikrát už byla Slavia za dobu své existence dole. A někdy i chybami z vlastních řad. Proto by bylo dobře, abychom teď drželi všichni spolu. K tomu je potřeba hlavně dobrá vůle, víra a i pokora. Já věřím, že ji máme všichni, co zde spolu mluvíme a že to ví i naši kluci, na které moc myslím a držím jim palce stejně tak, jako nám.

"Quanto superiores sumus, tanto nos geramus submissius"
Čím výše stojíme, tím pokorněji si počínejme - Cicero

S úctou k Vám všem
Sokrates55

Komentáře (173)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

    ervin     před 4 lety 20.03.2020 10:18 |  
    9 0

    Pěkně napsáno. Nechť si každý z toho vezme to své...

  2. Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

    první rytíř     před 4 lety 20.03.2020 11:04 |  
    11 2

    Hezké! Náš klub do přípravy a přestavby investoval strašně moc a otevřeně řečeno, jsou nyní všechny vynaložené investice, celá příprava, snahy a představy pryč. Je to možná těžké a bolestivé, ale za současné situace to není vůbec, ale vůbec důležité! Ale cesta, kterou se před časem Slavia vydala, byla pandemií jenom přibržděna, ne zastavena!

  3. Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

    ColinSKS     před 4 lety 20.03.2020 12:18 |  
    4 20

    samozřejmně pravdivé ale naprosto patetické.

    • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

      Jachym     před 4 lety 20.03.2020 14:31 |  
      14 3

      Vždy raději pravdivý patos v duchu starých tradic Slavie s poněkud rozvláčným textem, jak se sluší a patří na kmeta (snad se Sokrates neurazí:-) filozofa, než hloupé poštěkávání a urážení všech okolo zcela proti duchu přátelské diskuse mezi slávisty, která tady vždy panovala...:-)

      • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

        ColinSKS     před 4 lety 20.03.2020 15:52 |  
        1 15

        to ale jáchyme neříkejte na reakci na mne. a neurážejte mne. děkuji

        • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

          Jachym     před 4 lety 20.03.2020 16:04 |  
          9 0

          Nikoho jsem nejmenoval, ani to neměl v úmyslu... Ty už jsi jako doktor Železo, chvíli tykáš, chvíli vykáš... Kdyby v tom byl aspoň nějaký systém, a ne takový chaos...:-)

          • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

            Leksel     před 4 lety 20.03.2020 17:22 |  
            5 0

            To je jen rozdvojení osobnosti.

          • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

            ColinSKS     před 4 lety 20.03.2020 18:20 |  
            0 10

            jo to je váš tvůj největší problém řešit formu a ne obsah. tykám ale v poslední době spíše vykám těm, co se projevují jako hulváti.

            • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

              Jachym     před 4 lety 20.03.2020 18:30 |  
              7 1

              Hulvátům vykáš, ostatním tykáš... Tys takový poněkud "zmätený"... Tomu, myslím, dobře rozumíš, když jsi tady kdysi pod jiným nickem zkoušel předstírat Slováka... https://www.hlasite.cz/text-pisne/trisestry/37324-kramy/ Posílám ti na zlepšení nálady písničku (Petr Janda + Tři sestry) s vtipným textem, kde ti radí, abys nebrečel, a zpívá se tam i o havranech:-)

              • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                wimpy     před 4 lety 20.03.2020 18:34 |  
                8 0

                Vykání se samozřejmě dá použít i jako druh arogance, ovšem od člověka, pro kterého je neakceptovatelná jízlivost, je to komické. :-)

  4. Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

    Rozumbrada     před 4 lety 20.03.2020 14:35 |  
    11 0


    Ta podzimní jízda v lize, ty vyrovnané zápasy proti nejbohatším klubům v LM, a ty rekordní návštěvy nebudou nazmar ani v případě, že bude sezona zcela zrušena. Zůstanou nám všem totiž v mysli a srdci a dodají nám sílu, až se fotbal vrátí.

    • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

      Cross     před 4 lety 22.03.2020 14:06 |  
      3 1

      Troufám si říci, že naše Liga letos bdopadne podle toho jak se rozhodne v Německu, Anglii a dalších velkých ligách. Protože tam je ve hře nejvíc peněz, a zvolí se řešení, které minimalizuje ztráty. Vrcholový fotbal pred prázdnými tribunami je k ničemu, moc pozornosti by nevyvolal, poslouchat hulákání trenérů by nenadchlo ani televizní diváky. Výnosy na takových zápasech by byly minimální, ale náklady by zůstaly. Zároveň je ale potřeba určit týmy, které postoupî - sestoupí. A zejména týmy, které budou hrát evropské poháry. Zase peníze. A na tom se jen tak nikdo nedohodne, než logickým řezem.
      Můj tip je tedy tento: Liga, tak jako jinde se už ani ve zkráceném módu nedohraje. Konečná tabulka bude určena po 15 zápasech. V některých zemích se v květnu dohraje pred prázdnými tribunami Pohár, v Česku to jsou tri zápasy a vyhoví se tak ubrečené Spartě, a jejím exponentům ve vedení českého fotbalu, aby měla šanci hrat poháry.

  5. Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

    Tadeáš_Janků     před 4 lety 20.03.2020 15:04 |  
    9 1

    Kdyby se sezóna nedohrála, tak mě se celkem zamlouvá řešení, aby se jako konečná tabulka brala ta, která tady byla po patnácti kolech. Neříkám to proto, že díky tomu získáme titul a Sparta nebude hrát poháry, ale říkám to proto, že by to dávalo ze všech možností největší smysl. Proč? Protože by zaprvé odpadl problém s tím, že tady máme jeden nedohraný zápas a za druhé by každý s každým měl odehraný jeden zápas, takže by se nikdo nemohl vymlouvat, že měl na začátku jarní části těžké soupeře. Zároveň by díky tomu byla liga alespoň nějak dohraná a nemusel by se ročník anulovat.

    • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

      donford     před 4 lety 20.03.2020 16:20 |  
      14 3

      Jako obvykle od Sokrata moudré sdělení. A týká se fotbalu, jemuž zde všichni "rozumíme" a týká se také ve velké pokoře současné zdravotní situace zde i ve světě. Vyzývá správně k dobré vůli, semknutí se a k pevné víře, že to vše dobře dopadne. Vyzývá jinými slovy i k velkému nadhledu. Ani se mi nechce naopak zabředávat do našeho off topicu, kde se pořád jen dovídám, jak na tom budeme po této katastrofě ekonomicky špatně, zase jen myšlenky na peníze a na nerušený blahobyt místo myšlenek na zoufale zmařené životy po celé Evropě, jací nás stále vedou blbci a ňoumové, nekňubové (Babiš, Vojtěch, Hamáček, Prymula ....) , jak by to jiní dělali na jejich místě jinak a líp (neřeknou jak), a budou jen spílat a vyčítat, kritizovat, i kdyby se časem v rouškách a respirátorech doslova brodili. Každá zásilka jako přišla dnes, se rovná skoro velkému zázraku, když si představíme, že v Číně stojí dneska ve frontě celý svět, a pro mnohé státy miliardy a biliony peněz nejsou žádnou překážkou. A pokud my tam jsme mezi neskutečnými TOP 3, jak říkal prezidentův kancléř, je to také zásluhou velkého slávisty Jardy Tvrdíka. Což ani on v rozhovoru neskrýval. Ano, právě na našeho JT doslova pasují Sokratova ((Cicerova) slova - Čím výše stojíme, tím pokorněji si počínejme.

      • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

        bongor     před 4 lety 20.03.2020 17:06 |  
        6 1

        Víš co Done,ono je to s těmi našimi "vůdci" celkem logické?Dříve se říkalo o policajtech,byl blbej,nešikovnej a línej,tak ho dali na policajta.Dneska mi přijde,že na poliše už to neplatí ti se nějak poslední dobou pochlapili ,přeneslo se to na politiky.Jinak samozřejmě Sokíno jako vždy perfektní,ale ani Ty moc nezaostáváš.Já vždycky říkám o naší generaci"my starý blbci",mě proto neurážejí ty invektivy,co o nás teď často slýchám nebo čtu.Vrchol snad stvořil nějakej superblb myslím v Německu,řka že ten koronavirus je odpověďí přírody na chování staré generace a že až ta "vychcípá",tak na zemi teprve bude vše krásně zelené.Barro,sleduješ to?

          • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

            wimpy     před 4 lety 20.03.2020 17:15 |  
            3 0

            Dokonalej článek. Člověk se v této těžké době taky musí zasmát. :-)

            • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

              Dobi     před 4 lety 20.03.2020 21:17 |  
              7 1

              Přede všemi názory nade mnou, zejména na tradiční Sokratovu moudrost (kdybych napsal moudra, zaznělo by to pejorativně) smekám klobouk. Věcné, SLÁVISTICKÉ! Není co dodat...
              Zaujala mě myšlenka zakončení ligy po 15 kolech. Je v tom trocha nespravedlnosti (doma/venku), ale pamatujete na Pohár UEFA asi kolem roku 2005, asi 3 ročníky? Hrálo se v 5-členných skupinách jednokolově. 2x doma, 2x venku. Slavia 2005 doma vyhrála 2:1 s CSKA Sofia, remizovala ve Stavangeru 1:1, prohrála doma s Monakem 0:2 a jela do Hamburku. Situace se vyvinula tak, že prohra 0:2 ještě stačila k postupu z 2.místa. Byl vyloučen brankář Kozáčik, ale i díky životnímu výkonu slovinského brankáře Šeligy jsme udrželi 0:2 a postoupili proti Palermu do jara (možná si i někdo připomene, že Fans Rožďalovice zachránili život Němci, který na parkovišti zkolaboval). Model fungoval, ale neosvědčil se. V nouzové situaci je to ale určitě dobré řešení. Možná, že vše se uklidní dříve, ale situace v Itálii, Španělsku a Německu, kam míří každý den pendleři..., nevím. Ale zpět k Sokratovi a příspěvkům pod ním. Tak to má být - HEDAT SPOLEČNOU ŘEČ!!! DÍKY!!!

              • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                wimpy     před 4 lety 20.03.2020 21:20 |  
                1 3

                K tomu postupu v Hamburku, tehdy nás trénoval Karel jarolím a v Hamburku byl skoro králem jeho syn David. Kdo tehdy ten zápas viděl, musí přiznat, že v tom bylo víc, než jen trochu nespravedlnosti. :-)))

                • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                  Dobi     před 4 lety 21.03.2020 09:27 |  
                  1 1

                  Jo, Wimpy, ty naše vzpomínky! V červnu BY MĚLO být 20.Setkání slávistů v Rožďalovicích a při tom, když jsme dávali dohromady fakta a informace, tak jsem si na ten Hamburg vzpomněl A dobro zvítězilo nad zlem. Vyhrát skupinu jsme nemohli (myslím, že bychom tam byli museli nad HSV vyhrát..) a to druhé místo bylo zlaté. Ale platilo: Hrom a peklo! Přesto to kluci udrželi! A pak dodnes vidím a slyším to parkoviště a ruch kolem Rožďalovických - záchranářů!.... Pokud vím, noviny si toho všimly (die Gäste aus Roschdalowitz..), ale Hamburger SV za záchranu svého fanouška prý ani nepoděkoval.. Jemu a podobně se chovajícímu Kaiserslauternu od těch vzájemných zápasů nepřeji nic dobrého! U 1.FCK (pamatujete na posměch Lokvence vůči našemu kotli?) se to daří, ve III.lize je jen bod před sestupovou příčkou, kde je zatím Zwickau (!!!), Hamburg je zatím, s náskokem, na třetím, tedy barážovém místě II.BL, jen o bod za Stuttgartem, kde se k nám ale všichni chovali korektně!!!! To jsou para-Doksy!

          • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

            donford     před 4 lety 20.03.2020 18:38 |  
            9 1

            Morální troska zase vylézá. Ty jeho řeči o cinklém jaru!! A rozdělování peněz s náměstkyní ministryně. A nahrávání kšeftů Syneru, který pak zase cpal peníze Peltovi. Ten člověk si nedá pokoj. Je jasné, že začíná být s penězi pro sebe na hnoji, tak je chce vytáhnout z Křetinského. A samozřejmě, že by chtěl funkci výnosnou, protože podvody jsou jeho doménou.

            • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

              bongor     před 4 lety 21.03.2020 15:24 |  
              1 1

              Do prosralty patří jako nikdo jinej,


              Komentář byl uživatelem upraven (21.03.2020 15:25) . Zobrazit původní komentář

            • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

              travel (přítel SN)     před 4 lety 23.03.2020 10:26 |  
              4 0

              Nojo,spartička nestačí po sportovní stránce,tak začnou podvody,jak za komunistů a v 90. letech.

    • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

      kostelnivlajka     před 4 lety 20.03.2020 19:55 |  
      1 1

      Máš tam hezký souvětí...:-)

    • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

      Radek097 (přítel SN)     před 4 lety 20.03.2020 21:40 |  
      4 0

      Měla by to rozhodnout UEFA a ne jednotlivé fotbalové asociace daných zemí. Která by jasně definovala, zda bude soutěžní ročník anulován anebo nebude a dle jakého klíče určit, kdo bude hrát evropské poháry v příští sezóně.

  6. Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

    o5aradecek     před 4 lety 20.03.2020 21:36 |  
    6 2

    Sokrate, jako si vždy rád čtu tvoje obsáhlé poznatky po zápasech našich borců, tak jsem si i s chutí přečetl tento zajímavý blog. A jako vždy není co vytknout. Díky!

  7. Další ročník

    Dr. Fe1     před 4 lety 21.03.2020 02:10 |  
    6 10

    Díky za článek, Sokrate. A díky za snahu přehodit diskuzi "správným směrem". Bohužel ale, protože nikdo netušíme, jak se bude situace vyvíjet, tak se teď o fotbale špatně debatuje. Tahle sezona je krajně nejistá, jestli se něco bude hrát nebo ne ... nikdo neví. Nebo možná Pán Bůh, ví.

    Přesto bychom si mohli zaspekulovat směrem k další sezoně, která doufejme začne normálně. I když je to taky s velkým otazníkem. Dalším obrovským otazníkem bude také co to udělá s formou jednotlivých hráčů, tohle je situace krajně nezvyklá. Takže jsou ty spekulace opravdu hodně střelbou od boku.

    Takže k eventuálním změnám v kádru, můj laický názor:

    Matoušek - já bych konečně dal šanci Matouškovi. Na zkušené už je dlouho, zlepšil se, mohl by být přínosem.

    Tijani - bude uplatněna opce nebo ne ? Zázrak to nebyl, propadák taky ne, je tady riziko s tou jeho nohou .... nevím, uvidíme jak se Jindřich rozhodne.

    MvB - se neprosadil ani v posledním týmu nizozemské ligy, asi je bohužel čas se s ním rozloučit. odvedl pro nás svoje, ale asi je jeho strop níž než bychom potřebovali.

    Hušby - otázka je zda mu nedat znovu šanci. Citelně nám chyběl na začátku jara. Hodně se ukázalo jak je důležitý. Minimálně by to mohl jistit z lavičky. Já bych byl pro jeho návrat do kádru.

    Nico S. - asi náš nejdražší hráč v současnosti. Vzhledem k ceně nenaplňuje očekávání, na druhou stranu i tak je důležitým hráčem a odvede svoje. Tohle je otázka ke zvážení, zda se nám vyplatí jej držet nebo ne.

    Zelený, Frydrych, Holeš - neodvážím se tipovat, koho si necháme a koho ne. mají svoje slabiny, ale mohou i hodně pomoci. Tady to přenechám na trenérech, aby to rozsoudili. :-)

    Sýkora - hráčsky by se nám myslím docela hodil, ale je otázka, jak je to s těmi velmi křehkými vztahy s trenéry ..... asi už si ve Slávii nezahraje.

    Jugas - tam je to skoro jistota, že jej trenéři odepsali

    Baluta - bránění moc nezlepšil, starýho psa holt novým kouskům nenaučíš. pochybuji že jej bude Jindřich chtít zpátky. Ale kdo ví. Třeba mohl nepovedený začátek jara pozměnit některé názory. Směrem dopředu je to určitě hodně platný hráč.

    Suk - v aktuální nedohrané tabulce je WHU nad čarou sestupu, takže by předpokládám opce měl být automaticky uplatněna. Taky mě napadá, jak je ekonomicky dobře, že jej vedení prodalo už před tímhle obdobím koronaviru. Bůh ví jak by to bylo nyní a za jakou cenu by případně odešel, když euro nebude, liga asi taky ne .....

    Míňo - to je hodně velká spekulace, ale v Řecku prakticky vůbec nehrál a jsem přesvědčen, že jeho střely z dálky a tah na branku nám také hodně chybí. Já bych ho bral zpátky hned. A věřím,že by jej jindřich zase vycepoval.

    Hellebrand - snad zůstane v kádru (nepůjde hostovat) a dostane větší prostor. Potřebuje hrát.

    Musa, Ševčík, Oli, Maso, Kolda a další doufám zůstanou.


    Komentář byl uživatelem upraven (21.03.2020 02:15) . Zobrazit původní komentář

    • Re: Další ročník

      bongor     před 4 lety 21.03.2020 15:23 |  
      0 2

      Celkem souhlas.Miňa bych bral hned,líbil se mi moc.

      • Re: Další ročník

        tobro     před 4 lety 21.03.2020 16:38 |  
        2 1

        Miňo 2020 je někdo úplně jinej než Miňo, kerej běhal v dresu SKS!

        • Re: Další ročník

          wimpy     před 4 lety 21.03.2020 16:41 |  
          4 1

          Jestli má háro, tak chci fotku. :-)

    • Re: Další ročník

      bongor     před 4 lety 21.03.2020 15:43 |  
      4 0

      Na případu Leaoa lze ukázat, jak riskantní je jednostranně výpověď profesionální smlouvu, což v minulých týdnech učinili například Michal Jeřábek v Teplicích a Martin Hašek ve Spartě.
      Zdroj: https://www.idnes.cz/fotbal/zahranici/rafael-leao-arbirtaz-pokuta-vypoved-ze-smlouvy.A200319_135029_fot_zahranici_min?zdroj=vybava_recombee.Ten Leao utekl ze svého mužstva a dostal půl miliardy pokutu.To samý udělal soudruh Bucha a spart samozřejmě ukazuje jen na Haška a Jeřábka.No ale já to chápu,ten Bucha utek jenom z tý bezvýznamný Slavie........

  8. Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

    Juventus turin     před 4 lety 21.03.2020 10:43 |  
    0 0

    Super. Aspoň bude co dělat. Jinak s Tebou souhlasím

  9. Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

    Joe-L     před 4 lety 21.03.2020 19:12 |  
    17 2

    Víc než jen klub

    dovolím si připojit k tomuto článku a napsat svůj pohled na Slavii a současnou situaci.

    Už v únoru na prvním domácím zápase jsme podpořili Wu-Han tričkama "Stay strong, Wu-Han a odesláním zdravotnického materiálu v hodnotě 5 mil. korun.

    Nyní pan Tvrdík pomohl zajistit z Číny zdravotnický materiál pro naši zemi - pro nás všechny.

    Pan Hamáček má motto Spolu to zvládneme. Připomíná mi to naše loňské motto Spolu jsme silnější - myslím, že se u nás inspiroval, ale nevidím v tom problém, když se (asi) s panem Tvrdíkem kamarádí a spolupracovali spolu na sehnání zdravotnického materiálu.

    Klub různými způsoby (článek na oficiálkách se soutěží, video s Béřou a Cufem) aktivně podporuje preventivní opatření proti šíření viru.

    Slavia není jen o sportu, ale i o lidskosti, zodpovědnosti a pomoci ostatním. Je to morální vzor pro nás všechny.

    • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

      donford     před 4 lety 21.03.2020 19:36 |  
      7 1

      Ty dvě poslední věty jsou doslova nádherné a chytající za srdce. Pro každého z nás je provždy velkou ctí a hrdostí být slávistou.

    • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

      Dobi     před 4 lety 21.03.2020 19:42 |  
      8 4

      Už se opakuji a smířím se s mínusy. Slavia - nejen jménem, ale i historií je český, slovanský klub! Nikdy jsem neslyšel: MY JSME NĚCO VÍC! Snad i proto se ke Slavii hlásili přední politici - dr.Beneš, Rašín, Jan Masaryk, jakož i umělci vskutku NÁRODNÍ - Haken, Otava, Pešek, Vojta, Růžek a desítky dalších, i z poslední doby - Tučný, Chladil, Simonová atd. A je vidět, že pro Slavii a slávisty nekončí svět branami Edenu, ale snaha o přátelství i pomoc druhým není jen pustou frází!

      • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

        Karel13     před 4 lety 21.03.2020 20:07 |  
        5 1

        Ty jsi nikdy neslyšel "My jsme Slavia, v y nejste nic" ? ...

        • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

          Dobi     před 4 lety 21.03.2020 23:20 |  
          6 4

          Slyšel a někdy i skandoval... Ono je něco jiného, když se pohybujeme v prostředí našeho klubu a vidíme (občas) pokoru u druhých, kteří uznávají, co Slavia dokázala a berou nás všechny jako určité partnery ve hře zvané fotbal..... Ale bohužel jsou tu peltové, horníci (nemyslím ty "baraby" z Mostu či Ostravy, ale víte koho), křetínští, berbři, dále pitomci, které někdo nazývá ještě komentátory, v minulosti fenclové, ježci (i když se vetřel s panem Korbelem), horbasové apod. A já jsem hledal to pozitivní. A "vo to tu de"...

          • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

            Dobi     před 4 lety 21.03.2020 23:29 |  
            4 3

            Já to ještě doplním: Chápu, že v emocích a v euforii každý vyzdvihuje právem svoje miláčky! Ale v jakých zápasech toto skandujeme? Dneska jsem četl diskusi na Novinkách a tam opět negativně exhibuje jakýsi Trexler. Jsou tam i další rudokožci a mají mentalitu, která se dá vyjádřit jen zápornými čísly. Ono je někdy bráno jako synonyma - pýcha a hrdost... My jsme ti hrdí, když se daří, na svoji minulost, na svoje osobnosti. Z těch jiných (ne ze všech) čiší PÝCHA!!! a TA, JAK ZNÁMO, PŘEDCHÁZÍ PÁD! Vám, že jsem se do toho asi strašně zamotal, ale snad mi rozumíte. To, že mám něco rád, není a priori dáno, že bych měl nenávidět to ostatní... Ale někdo si o to KOLEDUJE!!!

            • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

              wimpy     před 4 lety 21.03.2020 23:38 |  
              1 0

              To víš, že rozumíme a hlavně se nebudeme omlouvat za vlastní pokřiky. Ta vyhraje, nejlepší je... :-)))

              • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                Dobi     před 4 lety 22.03.2020 05:15 |  
                2 1

                Fajn, dík, Wimoy! Ono je hodně o kontextu... Nikdy nepůjdu mír nix, dir nix po ulici a nebudu si brumlat nebo vykřikovat Smrt Spartě! Ale každá akce budí reakci!!! Kdy při derby zaznělo MASOVĚ Smrt Spartě? Především po nepotrestaných zákrocích zezadu od rudochů.... A já stále vidím ten okamžik z Kaiserslauternu, kdy se po svém vítězném, postupovém gólu přišel ex-sparťan Lokvenc vysmívat našemu kotli!!! Ne jásat se spoluhráči, ale vysmívat se, ponižovat dráždit pudy!!!!

    • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

      Dennis     před 4 lety 21.03.2020 21:28 |  
      3 2

      Tak Hamáček je nejspíš taky Slávista. Viděl jsem ho několikrát na Slavii ve VIP.

      • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

        Joe-L     před 4 lety 21.03.2020 21:39 |  
        2 1

        Taky jsem ho tam viděla... a nebo je to prostě tím, že jsou s panem Tvrdíkem kamarádi a Slavia teď hraje nejatraktivnější fotbal, takže kde jinde si užít pěknej fotbal než v Edenu. ;-) Na to člověk ani nemusí být Slavista. Faktem je, že pan Hamáček má (asi) fotbal rád, na jedné akci si zachytal jako brankář.

        • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

          wimpy     před 4 lety 21.03.2020 21:40 |  
          5 8

          Do VIPky lidi moc nechoděj kvůli fotbalu.

  10. Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

    Sokrates55 (přítel SN)     před 4 lety 23.03.2020 08:23 |  
    6 3

    Dobré ráno přeji.
    Sluší se poděkovat Vám všem, co jste se zapojili do této disputace.
    S úctou k Vám všem
    Sokrates55

    • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

      Dr. Fe1     před 4 lety 24.03.2020 02:37 |  
      3 6

      My děkujeme Vám. Za pěkný článek a za postrčení diskuze zpět ke Slávii, k fotbalu .....

      • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

        JS (přítel SN)     před 4 lety 24.03.2020 08:44 |  
        6 5

        Říká pokrytecky někdo, kdo tu diskusi systematicky postrkuje do kupy s... hnoje.

        • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

          Dr. Fe1     před 4 lety 25.03.2020 00:09 |  
          1 5

          Já jsem výše napsal svůj pohled na kádr, abych vrátil diskuzi zpět k fotbalu. Tedy přesně naopak, než tvrdíš ty.

          Tak přestaň lhát. Jestli někdo postrkuje diskuzi do hnoje, tak jsi to ty a tobě podobní co namísto diskuze k fotbalu útočí na jiné diskutéry.

          • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

            JS (přítel SN)     před 4 lety 25.03.2020 01:30 |  
            1 4

            Na žádné diskutéry tu neútočím. Kdes to sebral, prosímtě?

  11. Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

    samop     před 4 lety 23.03.2020 10:01 |  
    4 0

    Dlouho jsem si nepřečetl článek o naší Slávii s takovým zaujetím ! Určitě seriozní pohled na současný stav věcí s velkou erudicí ! Mohu se pod to jen podepsat s poděkováním ! DÍKY !

    • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

      bongor     před 4 lety 23.03.2020 18:50 |  
      3 1

      A další seriozní pohled na Slavii,samozřejmě v Idnes a kdo jinej než soudruh Filípek.Nedivím se mu,ono přečíst si
      výsledky ankety fotbalista roku pro něj musí být horší než dostat koronavirus.

  12. Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

    siskin     před 4 lety 24.03.2020 14:35 |  
    3 19

    Tenhle prispevek by mel asi byt pod aktualitou o Nezmarovi, ale patri i trochu sem. Stejne zde cte kazdy skoro vsechno. Rad bych se podelil o vlastni, byt asi velmi rozdilny pohled na Slavii a jak ja chapu Nezmarovy nazory. V tomto pomalem case se mi jevi, ze je pro takovy prispevek prostor a cas :-).

    Fotbalu a Slavii fandim z rodinne tradice a kvuli svemu anti-komunistickemu postoji. Nejsem si jist, co je ‘slovanstvi’, obcas zminovane fanousky, to, ktere m.j. dalo svetu pojmenovani pro otroky (slave-slav). V dobe totalitni to byla Slavie, kde prislusnost k ni pro mne vyjadrovala odpor vuci komunisticke (otrokarske) spolecnosti.
    Zjevne tedy nikoho neprekvapi, ze nynejsi komunisticky vlastnik Slavie mne stastnym zrovna nedela. Mam pochopeni pro adorace k vedeni a majitelum ze strany fanousku, ale to pochopeni vuci nim jest asi vse.

    “Byvaly’ komunista Tvrdik, ktery komunisticky cinsky mor propaguje kde muze, dle mne eventualne dotahne, dnes jiz cinsky klub, do podobneho marastu jako sve predesle obchodni avantyry. Kdo z vas ho videl pri zakladani Centra Tradicni Cinske Mediciny v Hradci K? Mao Ce Tungem povysene sarlatanstvi do pseudo-vedy zvane akupunktura, dalsi cinska ‘investice’ J. Tisice studii ji priradily pouze placebo ucinky, ale Prymula ( to je nahoda, zeJ) to zkoumal dale a s tim i vyhody ’lecive energie’. A to neni jedine. Propagovat cokoliv cinske, jen kdyz to cinan zaplati a vrazit to lidem. A k tomu iluze, ze vse je cisty altruismus :-)

    Pral bych si aby Slavii trenoval Trpisovsky s Nezmarem, ale bez megalomanskych planu. A to je to co podle mne Nezmar v rozhovoru naznacuje. Evropska liga, generovani vlastnich financi, rozvoj fotbalu a ne pouze uspech s pomoci financnich mega injekci. Tezko financne prosaditelne ve dvoumilionovem meste s dvema silnymi kluby. Post- totalismus zatim neni schopen vygenerovat schopneho ceskeho vlastnika. Pokud Slavisticky narod akceptuje vychodni cestu a souzni se s orientalnimi idealy, ja s tim nic nenadelam. Svoboda jednotlivce, na to v Cine zapomente.

    Nemyslim si, ze cinska investice prinasi nejakou supr stabilitu pro delsi dobu. Nemam ale v umyslu brat iluze cinofilum a rozhodne jim neminim vnucovat svuj nazor. Nechci politizovat muj prispevek, o tom to neni. Je to jen o komunistickem svinstvu, co se vplizi a stale dobre prodava. Ja jsem proste jen ten ‘druhy, co ma rad k hvezdam pruhy’.

    • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

      wimpy     před 4 lety 24.03.2020 14:47 |  
      12 3

      Dovolím si zareagovat na tu čínskou medicínu. Je to šest tisíc let tradic, medicína je zjevně funkční, samozřejmě není všeřešící, ale ta hlavní blbost, kterou jsi řekl, že ji někam povýšil Mao ce Tung, kulturní revoluce v Číně ji zmaterializovala a v podstatě téměř zničila.

      • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

        siskin     před 4 lety 24.03.2020 14:59 |  
        2 14

        Civilně bych prosil. Jistě tedy máte po ruce vědeckou práci potvrzující vaše tvrzení.

        • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

          wimpy     před 4 lety 24.03.2020 15:07 |  
          9 0

          Jaké tvrzení by sis přál, abych dokázal? Že má čínská medicína několikatisíciletou historii nebo že ji čínská kulturní revoluce v podstatě zničila?

          • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

            siskin     před 4 lety 24.03.2020 15:16 |  
            2 9

            ok

          • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

            siskin     před 4 lety 24.03.2020 23:53 |  
            0 6

            Ano, tedy. Obojí. Dejte se do toho ! Možno začít zde, jinak jsou k dispozici NYT ze 70. let; https://www.google.com/amp/s/slate.com/technology/2013/10/traditional-chinese-medicine-origins-mao-invented-it-but-didnt-believe-in-it.amp
            Berte jako jen začátek.


            Komentář byl uživatelem upraven (24.03.2020 23:56) . Zobrazit původní komentář

            • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

              wimpy     před 4 lety 25.03.2020 00:09 |  
              3 0

              Dobrý, tak jsi dodal článek, kde píší, že čínská medicina existovala tisíce let, Mao ji nevěřil, ale přetvořil ji pro potřeby Kulturní revoluce, protože měl málo zdrojů finančních i lidských pro aplikaci medicíny západní. A co jsem říkal jiného?

              • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                siskin     před 4 lety 25.03.2020 01:08 |  
                0 10

                Vy jste to nečetl. Já jsem si pár věcí neuvědomil. Jak se říká, k vodě je můžete dovézt, pít už ne. Já se picnu, já opravdu netušil, že budu argumentovat s ignorantstvím ( vy opravdu nevíte o co se v článku a shrnutí akupunktury jedná) a předstíráte, že jste to četl.
                Tak schválně, zkusíme to jednoduše: Kterou nemoc akupunktura vyléčila?

                  • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                    obiwan     před 4 lety 25.03.2020 12:24 |  
                    0 1

                    Zajímavý článek...

                    • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                      wimpy     před 4 lety 25.03.2020 13:55 |  
                      2 0

                      Tady třeba něco k měření té energie:

                      https://www.homeopatie-biorezonance.cz/biorezonance/#01
                      A to tu vůbec nemluvím o kvalitě takového přístupu, jen říkám, že energie je samozřejmě měřitelná veličina a při diagnostice ji měří už minimálně od začátku devadesátých let.

                • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                  wimpy     před 4 lety 25.03.2020 01:28 |  
                  6 0

                  Tak třeba mně vyléčila atopický ekzém. Ale když je řeč o ignoranství, dokážeš aspoň jasně formulovat, se kterým mým názorem máš vlastně problém? Z tvých arogantních narážek totiž nejde poznat, zda sporuješ, že je čínská medicína stará tisíce let, nebo že ji Mao ce tung "znásilnil" pro potřeby komunistů, či zda se tě dokonce nedotkl můj názor, že funguje?

                  • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                    siskin     před 4 lety 25.03.2020 01:40 |  
                    1 11

                    Váš náhled na TČM je absolutně nepodložený. Přehodíte fakta o 180 ani se nestydíte. Člověče, já myslel, že víte o čem mluvíte, když jste zareagoval pohrdavě a odmítavě. A s ekzémem se přihlaste na velvyslanectví. Tam vás pochopí a podpoří.

                    • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                      wimpy     před 4 lety 25.03.2020 01:42 |  
                      6 0

                      Takže mi neodpovíš?

                      • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                        siskin     před 4 lety 25.03.2020 01:57 |  
                        1 9

                        Vždyť tam je odpověď. Jste navíc i slepý? Nemáte, kromě svého osobního pozorování, ani 1 (jeden) podpořený argument. To je ten problém v civilizované společnosti. To, že si něco myslíte nestačí, musíte to umět dost důvěryhodně podpořit.
                        Za další, nerozumíte cizojazyčnému textu, a trapně předstíráte opak.

                        Pochopte, tohle není vaše liga.

                        Vy jste vůbec nepochopil smysl mého příspěvku. Oprostěte se od emocí a podívejte se o čem píši. Jestli nesouhlasíte, napište proč. Uvědomte si, že váš důkaz o ověřené účinnosti ak je bezcenný.
                        A mně je i blbý vám to i psát. Je mi vás líto, že jste tak zamrzl. Nuž, zavinil jsem si to sám.

                        • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                          wimpy     před 4 lety 25.03.2020 09:57 |  
                          3 0

                          Máš pravdu, že jsem vůbec nepochopil smysl tvého příspěvku, proto jsem se na něj několikrát snažil doptat. Marně.

                      • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                        Wulfstan (přítel SN)     před 4 lety 25.03.2020 02:31 |  
                        2 0

                        Neříkal jsem ti to?

                        • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                          wimpy     před 4 lety 25.03.2020 09:58 |  
                          1 0

                          Nějak jsem tušil, že budeš mít pravdu.

                          • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                            Wulfstan (přítel SN)     před 4 lety 25.03.2020 10:45 |  
                            2 0

                            Mám nadpřirozené schopnosti. Sice nedokážu vidět uhlíkovou stopu, ale pacoše poznám po pár řádcích. A tenhle se sem prostě přišel JEN vyblinkat.

                            • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                              wimpy     před 4 lety 25.03.2020 10:46 |  
                              0 0

                              Takže ty jsi vlastně Doktor? :-o

                              • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                                Wulfstan (přítel SN)     před 4 lety 25.03.2020 10:52 |  
                                2 0

                                Spíš jasnovidec. Já dokonce z těch siskinových cintů citím pach desinfekce a slyším krákání havranů. Viděls film "Rozpolcený" s vynikajícím Jamesem McAvoyem?

                                • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                                  wimpy     před 4 lety 25.03.2020 10:56 |  
                                  0 0

                                  Neviděl. Jak je film označen horor, obvykle mě mine. Občas třeba k mé škodě.

                                  • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                                    Wulfstan (přítel SN)     před 4 lety 25.03.2020 10:59 |  
                                    0 0

                                    Horror? No, spíš psychothriller. Zkus to, fakt dobrý.

                                    • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                                      wimpy     před 4 lety 25.03.2020 11:00 |  
                                      0 0

                                      Z ČSFD:
                                      Rozpolcený
                                      USA Split
                                      Japonsko スプリット
                                      (další názvy)
                                      Horor / Thriller / Psychologický
                                      USA / Japonsko, 2016, 117 min

                                      Jojo, vypadá zajímavě.

                      • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                        bongor     před 4 lety 25.03.2020 15:07 |  
                        3 0

                        Vykašli se na něj wimpy,je to provokatér.

                        • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                          bongor     před 4 lety 25.03.2020 15:08 |  
                          2 0

                          wimpy,myšleno samozřejmě na šiškina

                          • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                            siskin     před 4 lety 25.03.2020 23:48 |  
                            2 2

                            I vy? Vás tu mám z dávných dob za slušného.

          • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

            Wulfstan (přítel SN)     před 4 lety 24.03.2020 23:57 |  
            7 2

            Prosím tě, wimpy, hlavně nic nedokazuj. Víš jak to dopadá, když se snažíš seriózně bavit s doktorem. Tohle bude stejný.

            • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

              wimpy     před 4 lety 25.03.2020 00:10 |  
              2 1

              Když už to osm hodin připravoval, nebylo by slušné to ignorovat.

            • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

              Dr. Fe1     před 4 lety 25.03.2020 00:23 |  
              1 10

              jsi mimo, jako obvykle. Teď je v roli wimpyho - provokatéra naopak siskin. Zatímco wimpy je spíš v mé roli. Tedy v roli někoho, kdo je provokován, aby dokazoval zjevné věci.

              V tomto tématu s wimpym souhlasím. V jiných tématech si provokatéra wimpyho povodím jako malýho kluka, protože se obvykle kromě provokací a urážek na nic nevzmůže.


              Komentář byl uživatelem upraven (25.03.2020 00:27) . Zobrazit původní komentář

    • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

      Jachym     před 4 lety 24.03.2020 15:45 |  
      11 7

      Nejdříve "Nechci politizovat muj prispevek, o tom to neni." A pak "Je to jen o komunistickem svinstvu, co se vplizi a stale dobre prodava." :-D Antičínská karta (navíc podaná s takovou zběsilou vervou a motající páté přes deváté) ve spojení s vlastníkem Slavie tady už hodně dlouho nebyla, že mi to skoro chybělo. Jen mě mrzí, že jsem se ještě nepodíval na fóra italských, anglických a jiných klubů, zda tam mají fandové také takové osypky z Číňanů jako vlastníků...:-) No, asi ta koronovirová záležitost přivádí na světlo lidské pudy, a ve všech možných formách.

      • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

        Dr. Fe1     před 4 lety 25.03.2020 00:34 |  
        4 7

        A ještě tomu, kdo nemá s Číňany zásadní problém říká, že je čínofil :-) To je taky typická věc, že když je někdo "fób" .. tedy čínofób, rusofób,.... tak každého kdo to nemá jako on a zaujímá normální postoje vidí jako "fila" tedy čínofila, rusofila ......

        Ach jo. Tenhle fanatismus, to je zhouba.

    • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

      donford     před 4 lety 24.03.2020 18:09 |  
      16 2

      Vůbec není lehké, vážený Siskine, odpovídat na tvůj příspěvek, který sice nechceš, jak říkáš, politizovat, ale který dle mého, skrznaskrz politickým je. Viz ... bývalý komunista Tvrdík, který čínský komunistický mor propaguje, kde může ... atd. Patříš k těm, jež Tvrdíka nezahrnují chválou. A přece to byl on, kdo náš klub jasně z počátku s p. Šimáněm zachránil. To jistě nepopřeš. A teď Tvrdík dík svým konexím pomáhá i celé naší zemi. Já vím, zase v tom budeš vidět především komunistický obchod, ale jak je to možné, že dnes doslova celý svět stojí ve frontě o pomoc právě u čínských dveří? Ber to tak, že se jedná možná nyní o nejsilnější ekonomiku světa a naprosto nezastupitelnou. Dívej se na to obchodně a nikoliv ideologicky. Já dám peníz, ty dáš zboží. A hned v tom nehledej komunismus. Myslím, že my všichni, slávisté, dík naší historické minulosti i velmi nedávné, bychom na rudé fangle a sborové vítací či politické popěvky byli ostražití, jako jedni z prvních. Akupunktura je opravdu jako tradiční čínská medicína používána již po staletí. Myslím, že jí využívají i jiné dálnovýchodní národy, snad také Japonci. Nějak bych to nebral jako propagandu od velkého Maa. :-) Ano, českého velkého vlastníka opravdu nejsme schopni v takto malé zemi, který by byl ochoten a hlavně připraven každý rok dávat do klubu stamiliony, nalézt. Po Kellnerovi a Křetinském zbývá už jen jakési sdružení velkých bank. A opět zahraničních, jistě bez altruismu. Čína a naftoví šejkové jsou namočeni i v jiných evropských velkoklubech. A vadí to fandům? Ovšem my tu budeme masochisticky stále rozdírat jakési pofiderní rány a pořád se drápat v jakémsi primárním bahnisku, ze kterého se rodí jen sebebičování. Myslíš na toto, když vidíš naší Slavii hrát proti Chelsea, Barceloně, Dortmundu? Když vidíš tisíce našich fandů na tribunách v červenobílých barvách a s našimi prapory? Snad ne, nevěřím tomu. Já vidím štěstí, pýchu a hrdost. Ne komunistickou zápletku. Ale jak říkám, těžko se s tvým hlubokým přesvědčením polemizuje.
      Teď ti ještě řeknu malé poznání, jehož jsem nabyl v prosinci minulého roku. Možná, že jsi slyšel o novém malém velkoměstě Panama City. Je to jakási kopie Dubaje. Potuloval jsem se tam, navštívil pevnosti San Lorenzo a Portobelo, postavené Španěly proti pirátu Morganovi. (No, přečůral je, obešel je z pevniny :-)), ale hlavně jsem se tam dozvěděl, že tako země je spjatá už 150 let!! s Číňany!! Těm tam postavili v jednom místě kamenné pagody a slavobrány na důkaz díků. Spolupráce s nimi se jim moc vyplácí. Už po 150 let!! To jistě v té době Číňané komunisty nebyli. :-) A prý celé to byť menší, přesto supermoderní velkoměsto, je z velké části i jejich dílem. Ale čínské vlajky jsem tam fakt neviděl. Jen jsem čuměl, když jsem to rozsvícené město pod sebou v noci fotil přes velký bazén v 66. patře hotelu Marriott. Jiná věc je, že to bohatství odsírají místní původní obyvatelé, panamští Indiáni ve vesnicích na pobřeží. Každý dostává asi 200 dolarů na měsíc, a tak jen leží, tloustnou a chlastají. Bydlí zadarmo v plechových budkách a jídlo jim dá pár prasat a drůbeže na dvorku. Ovoce jim samo padá z palem. Ale ty sociální nůžky jsou strašné. Možná, že je to i důsledek bohatství od Číňanů. Ale Panama jako stát jim je vděčná. Nejsem tak světa poznalý, ale myslím si, že takovýchto obchodních spojení s Čínou je po světě více. No a jiní to zase mají v propojení s USA. I ty jsi, jak píšeš, ten druhý, co má rád k hvězdám pruhy. Já zase spíš horuji po obchodní i politické nezávislosti, po velké osobní svobodě a po uvědomění plynoucího z odpovědnosti. Po velkém volném spojení nezávislých národních států v silné Evropě. Kdy se mohu přidat, ale také odejít. Ale především jsme příznivci našich slávistických barev, že Siskine?

      • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

        jufoun (přítel SN)     před 4 lety 24.03.2020 18:26 |  
        8 0

        Skvěle napsáno donforde, děkuji za pěkný a dlouhý :) příspěvek.
        Je lehké očerňovat našeho JT, sponzory, ale uvědomte si, že bez sponzoringu to v dnešní době jaksi nejde.
        A jak správně píšeš, každý dneska obchoduje s Čínou. Prosím, nebuďme papežštější než papež.

      • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

        siskin     před 4 lety 24.03.2020 19:36 |  
        3 9

        Děkuji Vám upřímně za slušnou a fundovanou odpověď. Máme rozdílné cesty a zkušenosti, ale spojuje nás oba láska ke Slávii a k jejímu blahobytu. :-)

      • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

        Wulfstan (přítel SN)     před 4 lety 24.03.2020 23:46 |  
        6 2

        Děkuji za nádhernou reakci na ten podivný výlev.

    • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

      Dr. Fe1     před 4 lety 25.03.2020 00:42 |  
      9 6

      Já se pozastavím u toho Slovanství, které urážlivě spojuješ s otroky. Někteří nájezdníci brali Slovany do otroctví a tak tohle nelichotivé spojení vzniklo. To ale není vina Slovanů, ti byli v této situaci v roli poškozeného. Tak nevím proč to zmiňuješ.

      V našich končinách se zase vžily výrazy jako například: Vandal - podle germánského nájezdnického kmene, který všechno rozbíjel a bral lidi do otroctví

      Jinak to že máme čínské vlastníky, neznamená, že jsme Číňani, čínofilové či jinak nekriticky přijímající vše co je z Číny. Manchester City také nejsou Arabové a nechodí s útěrkou na hlavě, protože jsou jejich majitelé z Perského zálivu. Neberte to tak fanaticky


      Komentář byl uživatelem upraven (25.03.2020 00:44) . Zobrazit původní komentář

      • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

        siskin     před 4 lety 25.03.2020 01:16 |  
        2 12

        To si vyřiďte s etymologama. Já jen shrnuji co říkají oni. Nevím proč to vyčítáte mně. To je jako byste mi vyčítal, že je země kulatá, protože jste to do té doby nevěděl.

        • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

          lilien111     před 4 lety 25.03.2020 15:11 |  
          4 1

          Bylo to napsané na hrníčku, že jsem měl zabít manželku. to si vyřidte s tím co ten hrníček vyráběl.

      • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

        Qope     před 4 lety 25.03.2020 08:57 |  
        2 1

        Vandalové byli jako jakýkoliv jiný germánský kmen té doby. Kdo vše rozbíjel a bral do otroctví byli Hunové. Oni kočovali a přes Německo, Francii až došli do Španělska. Zde byli ale vyhnáni, na příkaz Říma, Vizigoty a tak přešli až do Afriky, kde dobyli po různých zajímavých okolnostech Kartágo. Nakonec ti dodám informaci, že své přirovnání mají "pouze" kvůli vyplenění Říma, takže se opět mýlíš ... Nepíšu to jen tak, mam dost času, hraju na pc "Rome Total War II - Attila", jako náhodou ... je prostě dost času i na takovýhle veci ...


        Komentář byl uživatelem upraven (25.03.2020 09:01) . Zobrazit původní komentář

        • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

          Wulfstan (přítel SN)     před 4 lety 25.03.2020 10:43 |  
          1 1

          JJ, bitva na Katalaunských polích (dodnes se neví, kde to přesně bylo), Attila, generál Aetius a Theoderich I. Za jedno odpoledne kolem 300 000 mrtvých. Slušnej masakr. :-)

          • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

            Qope     před 4 lety 25.03.2020 10:56 |  
            0 1

            jj, posledním velký vítězství Říma, zastavení invaze Hunů, smrt vizigótského krále Theodoricha I. ... zajímavá a krvavá udalost ...

        • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

          Dr. Fe1     před 4 lety 26.03.2020 01:35 |  
          1 6

          Vandalové byli nájezdnický kmen a nepochybně též vraždili, rabovali, brali do otroctví atd., takže se opět nemýlím. Jako obvykle se snažíš shodit podstatu sdělení na nepodstatném detailu. Mimochodem, v jiných jazycích se ujali jako symbol rabovačů zase jiné kmeny - třeba právé Vizigóti. Nerabovali jenom Hunové, jak se snažíš podsunout. Ti jenom prosluli jako v této činnosti mimořádně brutální a mimořádně krutí a úspěšní. Pokud se tedy dá něco takového spojovat se slovem úspěch.

          • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

            Qope     před 4 lety 26.03.2020 08:45 |  
            1 1

            Napsal jsem, že se chovali jako jakýkoliv jiný germánský kmen té doby. A hlavně že slovo vandal je kvůli tomu Římu, ne kvůli tomu jak se chovali jinde.

      • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

        Jachym     před 4 lety 25.03.2020 09:08 |  
        7 7

        Dobrá vsuvka, doktore. Já bych jen připomněl to, co tady pravidelně zmiňuje kolega Dobi. Slavia byla založena jako český, potažmo slovanský klub a vlastenecký étos hrál při jejím zakládání velkou roli. Samozřejmě, doba se za těch skoro 130 let hodně změnila. Přesto mě zaráží a šokuje, kolik se mezi fanoušky Slavie (zaklínajících se obrovskou tradicí) najde těch, kteří se velmi pohrdavě vyjadřují o českém národě a vlastenectví a potažmo o Slovanech, k nimž jako Češi (minimálně podle obcovací řeči) také patříme.

        • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

          Dr. Fe1     před 4 lety 26.03.2020 01:42 |  
          3 7

          Souhlasím s Tebou. Také mě to překvapuje, kolik je takových lidí, co tyhle tradice nectí a zároveň se tváří jako že fandí Slávii. Přitom ani kolikrát neví co slovo Slávia znamená ...... Já se naopak snažím tyhle tradice ctít. Stejně jako se hlásím ke svým slovanským předkům, k Češství, k vlastenectví .....

          Hezká byla mimo jiné akce našeho vedení, kdy byly na permanentkách připomínány různé historické osobnosti spjaté se Slávií. Tuším, že to bylo minulou sezonu.


          Komentář byl uživatelem upraven (26.03.2020 01:42) . Zobrazit původní komentář

          • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

            padre     před 4 lety 28.03.2020 14:04 |  
            4 1

            Nepřestává mi fascinovat, že zrovna ti, co mají plná ústa národovectví, nedokáží ve svém rodném jazyce správně napsat ani velká písmena ... o jiných gramatických jevech nemluvě ... a to nejsem grammar nazi a příspěvky v podobném duchu přidávám jen výjimečně ... Ave Wulfstan!

            • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

              Dr. Fe1     před 4 lety 29.03.2020 00:39 |  
              0 6

              Mě nepřestává fascinovat jak se trapně přidáváš k lynči. jsi velký hrdina !!! Ty ses profiloval jako maďarskej nacionalista a že Slovany nemáš rád, tak co tady vlastně děláš ? ! Kromě toho že prudíš s pravopisem někoho, kdo má narozdíl od tebe v úctě svůj národ a svůj klub ? !

              O co ti jde ? Nejsem dokonalej v pravopise, no a co ? Narozdíl od tebe si vážím svých předků - Čechů a i Slovanů ze kterých my Češi pocházíme. Fandím národoveckému slovanskému klubu Slávii .

              Ale co ty tady děláš ty - co by obdivovatel maďarského nacionalismu a antislovan, to je mi záhadou.

              • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                padre     před 4 lety 29.03.2020 14:50 |  
                2 0

                1) Nehovoříš pravdu.
                2) Žvaníš.
                3) Kecáš.
                4) Pindáš.
                5) Lžeš.
                6) Posbíral jsi přes 37 tis. mínusů, což dostatečně svědčí o souhlasu, či spíše hlubokém nesouhlasu zdejší komunity s tvými názory.
                7) Jeden by řekl, že máš přesně zmapovaný svůj rodopis až k praotci Čechovi, možná dokonce až někam do dob, kdy opustili Slované Pripjaťský močál a vydali se na cestu do střední Evropy ... ale nejspíš zase jenom kecáš, znáš leda tak jednu dvě generace vlastní rodiny zpět a o Pripjati si nikdy ani neslyšel ...

        • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

          JS (přítel SN)     před 4 lety 26.03.2020 18:59 |  
          5 9

          Tvl takže když jsem Čech a potažmo Slovan, tak třeba nemůžu říct, že slovanské státy obecně nejsou ekonomicky, politicky a sociálně schopné držet krok se západem?

          O Češích žádné iluze také nemám, stačí se kouknout na nějaký národní demografický výzkum v otázce světonázorů. Že tady je většina švejků víme všichni, mimochodem o tom krásně hovoří kapacity, doporučuji například Malý český člověk a skvělý český národ od profesora Holého nebo Opuštěnou společnost od Taberyho.

          V historii máme skvělé chvíle, (a zároveň i dost temné) a otázka je, nakolik se o ty skvělé okamžiky zasloužili spíše jednotlivci či inteligence a nakolik ten vágní pojem „národ“.

          Jo a to jsem neřekl, že ze všech těch slovanských národů jsme na tom pravděpodobně ještě nejlépe, protože čím jde člověk více na východ, tím krušnější situace tam je.

          • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

            Jachym     před 4 lety 26.03.2020 20:13 |  
            5 4

            Když jsi mi doporučil dílo pana šéfredaktora Taberyho z Respektu (za což Ti vřele děkuji), tak já Ti doporučím knihu pana Petra Hampla Prolomení hradeb. Hlavní téma knihy je sice úplně jiné, ale je tam precizně popsána nová generace lidí, která programově pohrdá vlastním národem doufajíc v nějaké drobty od stolu vládnoucího establishmentu.

              • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                donford     před 4 lety 26.03.2020 21:41 |  
                6 1

                Jo, to je ten "vysoce neutrální" novinář, který se přesně, ne na 100, ale na 1000% drží hesla: Čí chleba jíš, toho píseň zpívej! Tak nám podle taktovky Bakaly pěje p. Tabery. Snad ho moc lidí neposlouchá a tedy ani nečte. Mrzce vydělaný peníz.

                • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                  JS (přítel SN)     před 4 lety 26.03.2020 22:21 |  
                  3 6

                  Téhle zapšklé kritice nerozumím. Buď má člověk nějaké profesní standardy, nebo nemá. V tom případě se novinář prostě snaží co nejlépe dostát své pověsti: informovat co nejvíce objektivně podle dostupných informací. Celá Ekonomie jede na americkém/západním standardu médií, které mimochodem také vlastní byznysmani. Tzn. že to nakladatelství/mediální dům musí vydělávat. Jak by asi mohl, kdyby přinášel lži, sračkoidní obsaj atd., po němž očividně poptávka není...
                  Mně se líbí, jak různí "národovci" (Hamplovci, nezávislí čtenáři nezávislých aeronetů, parlamentních listů a dalších nezávislých "médií") sice kvičí, že Bakala vlastní Respekt, ale informaci, že Ivo Valenta leje prachy do PL už na světlo netahají.
                  A největší prdel s vámi, pánové a dámy je, že kritizujete soukromá média, ale veřejnoprávní vám také nevodí. Jediné, co vám voní, jsou ta, která totiž souzní s vaším světonázorem. Tady totiž vůbec nejde o to, že nějaká média někdo vlastní, to je jen pokrytecká záminka k tomu kritizovat něco, co se mi nelíbí.

                  A pokud se bavíme o Eriku Taberym, mám ho dlouhodobě za velmi inteligentního, bystrého a formulace schopného komentátora, který narozdíl od pseudoakademika Hampla pobral něco, čemu se říká profesionalita. Čili například jeho přesně formulované myšlenky ve zmiňované knize, abych tak řekl vaším jazykem, sedí jako prdel na hrnec a touto diskusí to jenom dokládáte.

                  • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                    wimpy     před 4 lety 26.03.2020 22:25 |  
                    2 0

                    Trošku mě zarazila druhá věta. Pokud někdo nemá profesní standardy, co v té profesi tedy dělá?

                    • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                      JS (přítel SN)     před 4 lety 26.03.2020 22:37 |  
                      3 5

                      Poté nemá za cíl objektivně informovat, ale nechá se koupit, či vědomě napomáhá ke zkreslení informace. Potom je tu ještě forma komentáře, která samozřejmě z podstaty věci je zabarvená autorovou osobností či názory.

                      Obecně tu v posledních letech vidíme velkou relativizaci pojmu informace, kterak se schovává či mění za pojem názor. Já ale raději vyhledávám takové novináře, zdroje a komentáře, kteří prokazatelně vychází z faktů, informací, a jsou co nejméně znečištěny nějakým třetím záměrem, jako je hysterická kritika pánů "docentů" Hampla, Konvičky a další svoloči tvářící se intelektuálně, jenže ve výsledku to jsou jen manipulátoři využívající techniky pro tu vrstvu společnosti, která jim to s radostí žere i s navijákem.

                      • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                        wimpy     před 4 lety 26.03.2020 23:01 |  
                        0 0

                        Takže ta třetí věta (V tom případě se novinář prostě snaží co nejlépe dostát své pověsti: informovat co nejvíce objektivně podle dostupných informací. ) se ztahuje k tomu, co nemá standardy?

                        • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                          JS (přítel SN)     před 4 lety 26.03.2020 23:08 |  
                          2 6

                          Ne,naopak. Mluvila tu na mě přítelkyně, takže to ve výsledku nedává smysl. Buď má standardy a v tom případě se snaží, nebo nemá standardy v a tom případě uvažujeme, že má jinou motivaci. Leckdy je to vidět na první dobrou.

                          • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                            wimpy     před 4 lety 26.03.2020 23:12 |  
                            2 0

                            Pak už mě ovšem nezaráží nic. :-)

                  • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                    Jachym     před 4 lety 27.03.2020 09:55 |  
                    5 4

                    "Téhle zapšklé kritice nerozumím." Samozřejmě jen pokud se týká mých oblíbenců, že, Jakube? A vidíš, stejně jako Ty ses smál Hamplovi (a vůbec ne zapškle, že...:-), tak mně vyloudilo potutelný úsměv na tváři spojení profesní standardy, profesionalita a nebo dokonce R(r)espekt ve spojení s Taberym. A představ si, kdyby nebyli takoví zloduchové, dezinformátoři, populisté, extrémisté a já nevím co ještě (a teď je smíchám všechny dohromady bez ohledu na míru a šíři provinění) jako Hampl, Konvička, Klaus ml. a st., Okamura, Babiš, Zeman, Foldyna, tak jak by jinak vynikli ti hodní, proevropští a demokratičtí? A jak by ses cítil ty, kdybys nemohl zapškle spílat nám buranským venkovanům, kteří nepochopili pokrokové myšlenky evropského sjednocování a všechny moderní ismy?Mimochodem, tu "profesionalitu" mají Taberyové zřejmě v krvi, což dokazuje např. (ale nejen) jeho žena Pavlína, t.č. šéfka CVVM. Tato instituce se vyznačuje tím, že ve volebních prognózách trvale až směšně podhodnocuje SPD (a nyní se dalším otloukánkem stává Trikolóra...) ve prospěch ČSSD.

                    • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                      JS (přítel SN)     před 4 lety 27.03.2020 10:14 |  
                      3 6

                      Gratuluju, právě jsi vyjmenoval seznam největší společenské svoloči v téhle zemi. A víš proč jsou Evropané (Češi, ...) nespokojení? Protože se vytratily všechny morální, ideové a další hodnoty, které poháněly společnost a dávaly ji nějaký soudržný prvek. Místo toho se na nás podepisuje spotřební kapitalismus a důraz na ekonomický aspekt všeho jen tím, že jediné, co má smysl je materiální stránka našich životů. A ve výsledku dochází k rozvolnění všeho, naprostému krachu směrem k relativizaci všeho. No z tohohle tavícího kotlíku dřív nebo později něco vzejde, tak doufám, že to nebude fašismus, kterj by stěží odmaturovaný Foldyna nebo spolek bílého heterosexuálního muže určitě viděli raději, než liberální otevřenej svět pro různé typy lidí. Každej z Tebou vyjmenovaných exemplářů má nějakou motivaci, proč se snaží ovlivnit veřejné mínění tímto směrem:
                      Klausové prahnou po moci, proto – jak říká belmis – říkají to, co podle nich lidé chtějí slyšet. Starší je navíc senil, který se popře dvakrát v jedné větě a který by po těch oposmlouvách a amnestiích vůbec neměl strkat čumák do veřejného prostoru s nějakými idejemi, ale očividně je natolik drzý, že to dělá.
                      Okamura jde prostě po penězích, takže kam jde poptávka, tam směřuje on. Klidně za cenu rozbourání prosperity celé země.
                      Babiš – má cenu ho komentovat? Pravděpodobně už teď největší zloděj v dějinách země. Drží se u moci jenom proto, že dokáže zaměstnat lidi, kteří mají kapacity na to ho tam udržet.
                      Zemanovy motivace jsou také jasné, navíc chudák dědek už ani neví, kde se nachází, takže kurz Hradu nyní ovládá prospěchář Mynář s Nejedlým, jehož zájmy určuje ten, kdo ho platí – Rusko.
                      A Foldyna, o tomto duševním gigantovi snad ani nemá smysl hovořit.

                      A mě by fakt zajímalo, čím Ti tyto osoby a jejich myšlenkové proudy, které jsou ovlivněné jejich sobeckou motivací (stejně jako to vyčítáš Taberymu a dalším), imponují.. :))

                      • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                        Jachym     před 4 lety 27.03.2020 10:43 |  
                        4 4

                        A ti liberální oponenti této svoloči jsou altruisté a myslí to s námi se všemi (včetně nás buranů) dobře...:-) A někomu vytýkáš, že tady chce nastolit fašismus jako protipól pro tvůj "liberální otevřenej svět pro různé typy lidí", který by se ale stejně přesně v duchu tvého smýšlení zvrhl, nebo už se zvrhl na takový, kde někteří jsou si rovni a někteří jsou si rovnější. Takový, kde by ti správní a ti vyvolení určovali před davy na náměstích nebo (když už by angažovaný lid a "občanská společnost" nebyly potřeba) v jakési radě moudrých (jak by si to asi býval přál jejich vzývaný guru), kdo má nebo nemá být ministrem a kdo má třeba zasedat v radě pro veřejnoprávní média. No, a o tomto bychom mohli vést disputace věčně jako je věčná Slavia, přičemž Sokrates asi nečekal, k čemu diskusi pod jeho článkem využijeme nebo zneužijeme...:-) Jdu se raději podívat na Tvůj článek o Stanciuovi, tam snad najdeme alespoň nějaké styčné plochy.

                        • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                          JS (přítel SN)     před 4 lety 27.03.2020 11:13 |  
                          3 6

                          Já jenom chci podotknout, že lidi ve své historii ještě nevymysleli společenské ustanovení, kde by měli všichni rovné příležitosti. A že ti správní a vyvolení vždycky určovali kurz. Třeba i v Sokratově Řecku.

                          Ale liberální demokracie s osvícenými lídry v čele je pravděpodobně jedinej systém, kterej se snaží se tomu módu s rovnými příležitostmi co nejlépe přiblížit. A to i co se týče zpětné kontroly ze strany „uživatelů systému“. Nerozumím tedy vašemu hejtu.

                          • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                            Jachym     před 4 lety 27.03.2020 11:19 |  
                            4 4

                            Hele, a nebude nejlepší, když si demokraticky určí "uživatelé systému", co většinově chtějí? Jinak se zdá, že se tady rozmáhá jistý ptačí virus, který se projevuje tím, že diskutéři svým kolegům střídavě tykají a střídavě vykají...:-) Nevšiml jste si toho také?:-)

                            • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                              JS (přítel SN)     před 4 lety 27.03.2020 11:21 |  
                              2 5

                              Vašemu = obecně lidí s Tvými názory. Takže když si tu demokraticky 52% většinou zvolíme, že chceme nějakou novodobou formu fašismu a totality, je to ok?

                              • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                                Jachym     před 4 lety 27.03.2020 11:38 |  
                                4 5

                                Aha, tak to mělo být vlastně pohrdavé nálepkování pro nás hloupější "uživatele systému". Že mě to, důvěřivého naivku, vlastně nenapadlo u Tebe hned?:-( Jinak strany, které by odporovaly demokratickému zřízení a podporovaly nastolení něčeho jiného, u nás nejsou povoleny. Nad tím ostatně bdí ministerstvo vnitra a BIS a jejich dohled je (spolu s různými pracovními skupinami proti dezinformacím) v souladu s vývojem v ostatních zemích EU v této oblasti opravdu velmi bdělý. Republiku si rozvracet nedáme!

                                • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                                  JS (přítel SN)     před 4 lety 27.03.2020 11:41 |  
                                  3 5

                                  Já se tu snažím bavit konstruktivně. Takže místo těch ironickejch keců a poznámkách o hloupějších uživatelích systému (to jsi řekl Ty, ne já), bych uvítal odpověď na tu mou otázku. Mě totiž vážně zajímá, jak to myslíš, a proto se na to ptám. Bylo by tedy pro Tebe v pohodě, kdyby si společnost většinově zvolila nějakou formu totality?

                                  Dám příklad: V Maďarsku má Orbán ústavní většinu. Právě pod záminkou boje s koronavirem rozpustil parlament, zatím do konce roku. Je to tak v pohodě? Dosáhne se konečně svobodné volby?

                                  • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                                    Dr. Fe1     před 4 lety 28.03.2020 00:45 |  
                                    1 7

                                    "Já se tu snažím bavit konstruktivně."

                                    Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55
                                    JS (přítel SN) | před 28 minutami 28.03.2020 00:16 | 1 0 reagovat
                                    Drž už hubu.

                                    :-) Ta konstruktivnost z tebe přímo tryská :-)


                                    Komentář byl uživatelem upraven (28.03.2020 00:46) . Zobrazit původní komentář

                                    • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                                      JS (přítel SN)     před 4 lety 28.03.2020 00:47 |  
                                      6 0

                                      Poslat tě do prdele je to nejkonstruktivnější, co se vůči tobě dá vůbec podniknout.

                                • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                                  JS (přítel SN)     před 4 lety 28.03.2020 13:35 |  
                                  2 2

                                  Jak příznačné, že odpovědi na tu otázku jsem se už nedočkal.

            • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

              JS (přítel SN)     před 4 lety 26.03.2020 22:10 |  
              4 6

              Petr Hampl? :D :D :D :D :D

            • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

              JS (přítel SN)     před 4 lety 26.03.2020 22:52 |  
              3 7

              Musím, Jachyme, říct, že bych Tě někdy rád potkal, abych pochopil, co Tě vede k těm životním postojům a přesvědčením, které očividně máš. Co se muselo stát nebo co Tě vede k tomu, že souzníš s názory zakomplexovaných jedinců, kteří např. založili ve vší vážnosti Sdružení přátel bílého heterosexuálního muže, jezdí po Staromáku převečeni za islámské teroristy atd. atd. Zajímavé totiž je, že ačkoliv jsi hyperkritický k názorů či veřejnému vystupování lidí, kteří nejedou na této vlně, absolutně nechceš vidět absolutní pokrytectví právě těchto figurek, jako je Hampl, Konvička, Okamura a všichni další samozvaní podobní "národovci". Knihy Hampla jsou jenom variace Spisů Sionských mudrců a dalších sraček, které se snažily ovlivňovat, akcelerovat či určovat diskurs společnosti v historii. Jako kriticky uvažující člověk nemůžu uvěřit, že takovým očividným hovadinám naprosto nekriticky propadne někdo, kdo má IQ vyšší, než 90. Pravděpodobně to jsou nějaké životní zkušenosti, což by bylo rozhodně záhodno poznání.

              Co se týče pohrdání vlastním národem za dropty od estabilishmentu :D :D To jako myslíš mě? Já žádným národem nepohrdám. Jenom vidím realisticky jeho většinové charakteristiky, které (dle Tvých příspěvků) zrovna Ty docela dobře vystihuješ. Mimochodem už jenom Tvoje skrytá zmínka v poslední větě, tak nějak naznačující, že člověk s podobným názorem bude nejspíš vlastizrádce, pohrdající národem, prodejný imperialista... To je jak vystřižené z učebnice propagandy.

              • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                belmis (přítel SN)     před 4 lety 27.03.2020 00:31 |  
                10 7

                Co se názorů na politiku týče, tak mám blíž k názorům Jáchyma a téměř identické názory s donfordem. Naopak mi připadá, že by větší pokrytce jako jsou například mladý Hrušínský, Hřebejk, nějaký Šafr, Šídlo, ulhaná Fridrichová a spol by člověk těžko pohledal. Vždyť ti mají dvojí metr snad na všechno. Někdy, když je poslouchám, tak mi přijde, že existovaly dvě KSČ. Ta zlá, ve které byli ti gauneři se špatným názorem a pak ti, kteří byli v té laskavé KSČ jako generál a další.... Chtějí po ostatních slušnost a pak řeknou, že Bůh neexistuje, protože někdo jiný nenatáhl bačkory. Fridrichová očerňuje a označuje lidi za lháře, kteří si dovolili napsat špatné věci o Barnevernet, aby několik měsíců po tom prohrával Barnevernet ve Štrasburku jeden soud za druhým. Bez omluvy. Ale pak požadují omluvu po kde kom....Pokrytectví, nenávist a dvojí metr na vše - to je to, co mají výše uvedení lidi společné.

                Vždyť i ten Tabery....mluví, že je přece jasné, že když bude ČT někdo vlastnit, bude redakce říkat názory toho, kdo jí bude platit.....Podle sebe soudím tebe....další dobrý pokrytec.

                A veřejnoprávní ČT? Je normální, aby tam pracovali moderátoři aktivisti, kteří zastávají názory nějaké party lidí a chodí tady po demonstracích? Proč takovou TV musím platit? Ať si jí platí Tabery. Ještě, že tam pracuje Daniel Stach, díky němuž se člověk u té propagandistické ČT nemusí pořád rozčilovat. Dnes Barrandov v bledě modrém. Taková před deseti lety nebyla....

                Pro mě je nejdůležitější svoboda slova a ta se tady pomalu začíná dusit právě takovými pokrytci. Neubytovat Rusy – to je podle soudu v pořádku, jde prý o politický postoj. Jen na FB napíše jiný, že nevaří pro uprchlíky a soud mu napaří pokutu 60.000,-Kč. Kde to jsme???
                Nechci, aby to tady bylo jak v Německu, že se tam lidé o některých tématech bojí mluvit, aby je nevyhodili z práce. Mám kamaráda, jaderného fyzika, který v Mnichově pracuje už 25 let a potvrdil mi to. Na Idnes je o tom také článek...Na univerzitách se rodí tihle novodobí bolševici, kteří pak podporují odkrývání sochy Marxe v Německu.
                Před pár dny udá nějaká blbá studentka, že mluvčí FF UK řekne o ženách, že vypadají v rouškách jak perské princezny, že se nemusí za nic stydět. A oni ho za tento jeho neškodný názor na FB vyhodí z práce? Co s takovou školou, která jde proti svobodě slova a "vyrábí" pokrytce a bonzáky?
                Babiše jsem nevolil a volit nebudu, ale pokud by byli v parlamentu jen oni, Topka, Piráti a Stan, musel bych se snad stát i jejich voličem.....

                • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                  JS (přítel SN)     před 4 lety 27.03.2020 08:50 |  
                  1 6

                  A vidíš, belmisi, případ s perskými princeznami nebo neustálý aktivismus za deset pohlaví mi také přijde naprosto vypatlaný.
                  Co se týče Tebou jmenovaných novinářů, do jednoho pytle bych je fakt neházel. Šídlo je nejtrefnější komentátor, jaký se tu na scéně nachází. Třeba Nora Frydrichová si moje sympatie nikdy nezískala.

                  Můžu se teda zeptat, takže vám vadí údajné pokrytectví „tradičních stran/médií“ (abych tak použil prchalův slovník) na základě toho, že sice říkají něco, ale přitom nepřiznávají svoje vazby? Nebo že si dovolí prezentovat nějaký světonázor? (Např. prozápadní, proliberální...) Chápu to dobře? A kde je ta idéální volba mezi babišem a topkou?

                • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                  JS (přítel SN)     před 4 lety 27.03.2020 08:58 |  
                  4 6

                  A za druhé, belmisi, pojďme se podívat na „druhou stranu barikády“, kterou ale vytvořili právě tito lidé: Zeman, Babiš, Ovčáček, Tomio a spol. U těch snad nepozoruješ dvojí metr, prosimtě?

                  To mě fascinuje, jak u vašich hlasů prochází dvojí metr Babiše, klidně prohlásíš, že bys mu raději dával hlasy. A zároveň hyperkryticky strháš Taberyho za to, že je zaměstnanej ve firmě, kterou vlastní Bakala. A že má dvojí metr na všechno. Vážně to nevidíš?

                  A není to náhodou tak, že sám máš dvojí metr?

                  • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                    belmis (přítel SN)     před 4 lety 27.03.2020 09:32 |  
                    6 4

                    Já jsem ani tolik nepsal o politicích. Ti si všichni do jednoho pojedou jen to své a to druhé budou kritizovat. Já spíš kritizoval pokrytce novináře nebo veřejné osoby, kde se někteří tváří, jako by vůbec nemohl existovat jiný názor a když už existuje, myslí si, že je dobré ho pošpinit.
                    Bylo mi trochu smutno, ale hlavně jsem byl vytočený, když jsem viděl v Německu docela velkou demonstraci lidí od mladých až po důchodce a druhý den pak všechny mainstreamové televize odvysílali reportáž o demonstraci především pravicových extrémistů. V maistreamu, když jde o stranu pravicovou nebo když zastává jiné názory než jsou názory EU, slyšíš, že jde o populistickou, ultrapravicovou a jiné nálepky.....Říkají například o straně Zelených, že se jedná o ultralevicovou stranu? Tenhle dvojí metr mi hrozně vadí. Zeman, Babiš, Kalousek, Bartoš, ti mají v popisu práce oblbovat lidi, aby je volili, ale novináři....Co se s většinou z nich stalo, že nejsou schopni se ani už snažit o objektivitu? Žijeme ve světě, ve kterém se asi začínám už ztrácet.
                    Jedna šestnáctiletá holka, která dokončila základku, a která doma přemohla během padesáti minut koronavirus, jede v šusťácích do Evropského parlamentu, tam je všechny pouráží a ti fanatici (čest výjimkám pane Vondro) jí tam ještě ve stoje tleskají...Připadá to jenom mně úplně absurdní s prvky náboženského sektářství? A zase jsme u novinářů. Kdo je hlavní příčinou této demagogie....
                    Jak je možné, že moderátoři veřejnoprávní ČT se ohánějí nějakým Hlídacím psem nebo politickou neziskovkou Člověka v tísni jako etalonem pravdy? To je úplně stejné, jako kdyby řekl reportér v ČT, že to psali v parlamentních listech, tak o tom nebudeme diskutovat....Taky by se ti to moc nelíbilo....
                    Možná takový lakmusový papírek členů jedné strany politické strany ukazuje, na jakou stranu se přikloníme v tom našem vidění světa (Pavel Novotný nebo Saša Vondra). Jednoho z nich nemám vůbec rád a svět vidím jinak než on, s tím druhým většinou souhlasím. Důležité je ale JS, že se tady neurážíme, i když jsem si na 99 procent jistý, že ani jeden druhého nepřesvědčíme.

                    • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                      JS (přítel SN)     před 4 lety 27.03.2020 09:48 |  
                      3 5

                      V pohodě, já se nechystám nikoho přesvědčovat, samozřejmě všichni známe svůj postoj. Mě prostě spíš fascinuje, jak různí lidé mají různá východiska ovlivněná životní zkušeností, výchovou, postoji nejbližšího okolí...

                      Na druhou stranu Ti řeknu, co občas vidím já:
                      Vidím lacinnou propagandu špatně i umně podsouvanou od skupiny lidí, která si přeje destabilizaci současného společenského systému. Samozřejmě bravurně využívá všech zaváhání tohoto systému proti němu. V takovém prostředí skoro ani nejde vést racionální diskuse, protože tu ovládají emoce, zkratky a nálepky.

                      Jsem si naprosto jistý, že tu společenskou diskusi tímhle směrem tlačí skupina lidí, kteří na tom chtějí vydělat. Je to už zmiňovaný Zeman, Konvička a další experti. Ve zkratce udělali to, že relativizovali diskusi, jak už jsem psal. Není pravda, nejsou fakta, je pouze názor a k němu alternativní názor. Úplně pak chápu, že pokud novinář napíše fakta (např. Babiš lže/krade), reakce společnosti není: "Vážně, kde to sebral? Aha, na těch datech něco bude.", ale spíše "A tebe jako platí kdo? Aha, taky zloděj." nebo "Babiš nám pomáhá, takže to nevadí."... Jako nevím, jestli to píšu pochopitelně. Nicméně v tomto prostředí a stylu diskuse už se těžko dostaneme do podoby světa, který jsme znali dříve. Tito lidé, o kterých mluvím na začátku odstavce, to hrotí. Hrotí to i radikálové jako Greta, Zelení a další. Těžko se pak shodneme na nějakém konsenzu.

                      Já Ti třeba řeknu, že jsem rozhodně pro ekologický rozvoj, který pravděpodobně musí být regulovaný, protože volný trh sám o sobě tenhle problém vyřešit nedokáže. Zároveň nesnášim hysterickou diskusi, takže Greta mi taky není dvakrát milá. A teď hele: Když prohlásim, že ve své práci jsem se setkal s tolika případy dětí, které kdyby sebral Banervement, neměly by horší dětství než mají, prohlásíš mě tu za neomarxistu? Doufám, že ne. Prostě podle mě nejde zjednodušovat a nálepkovat na základě jednoho výroku. Ale společnost obecně po tom volá.

                      • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                        belmis (přítel SN)     před 4 lety 27.03.2020 12:15 |  
                        5 0

                        Ekologická řešení chtějí téměř všichni a dokonce jsou vidět i výsledky. V osmdesátých letech, když jsem byl malý, byly Krušné hory měsíční krajina, z chemiček jedovaté plyny, kolem cementáren bílo i v létě. Novými technologiemi zlepšovat prostředí, dávat tresty lidem a firmám, které vypouštějí plastový odpad do moří, OK, ale rozjet ekonáboženství devastující ekonomiku na základě pouhé hypotézy, která není ani teorií, pak už nejde o vědu, ale víru... Nic není černé nebo bílé i ohledně dětí. Věřím tomu, že je některým dětem lépe v ústavu než doma s agresivními rodiči, to ale neznamená, že bude Barnevernet odebírat děti rodičům bez důkazů (viz soudy ve Štrasburku), a že uvidíme scénky, kdy policisté násilně odvádějí děti od jejich mámy a přitom se je snaží od sebe roztrhnout za breku mámy i dítěte. A další rodiče pak musejí před touto fašistickou organizací emigrovat do Polska, aby jim děti neukradla.

                • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                  Leksel     před 4 lety 27.03.2020 22:42 |  
                  5 9

                  Tak zaprvé, Fridrichová je jen jednou součástí produkčního týmu pořadu 168 hodin, byť nejvíce viditelnou, ptz je jeho jedinou moderátorkou, takže tvé obvinění by mělo směřovat na všechny. Zadruhé, tvrdíš, že Fridrichová je ulhaná a ostatní očerňuje, je ale trochu nepochopitelný, že se na orgán, který byl zřízen speciálně k dohledu nad nezávadností vysílání, tedy RRTV, nikdo z údajně poškozených neobrátil. Zřejmě nejspíše proto, že argumenty pro podporu jejich tvrzení o lži a očerňování ze strany autorů pořadu jednoduše neexistují. Pořád "168" a Reportéři ČT nevoní ani Babišovi, stejně jako Zemanovi s tou jeho hradní partičku. Nelze se jim ani divit, odhalení a zejména zveřejnění pravdivých informaci o věcech, které měly být utajeny, jim musí zvedat adrenalin. Že informace ze "168" nebo "Reportérů" byly dosud pravdivé dokládá fakt, že k žádnému právnímu sporu ze strany "lží poškozených a očernených" dosud nedošlo. Pokud ale ty sám màš v ruce důkazy o lži a očerňování ze strany "Fridrichově", tak máš právo se jako občan sám obrátit s podnětem na RRTV, aby svou autoritou zasáhla. Určitě nechceš vyhazovat koncesionářské poplatky za to, abys za ně dostával lživé informace a byl svědkem bezostyšného očerňování jiných.

                  • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                    belmis (přítel SN)     před 4 lety 29.03.2020 13:39 |  
                    5 4

                    Kdybys chtěl být aspoň trochu objektivní, podíval by ses na reportáž, pak sis o ní přečetl komentáře na twitteru od lzivě obviněných, podíval se na rozhodnutí soudů, emigraci Norské rodiny do Polska, aby je ta fašistická organizace nerozdělila a nakonec bys o lživé Noře musel prohlásilt že je to pěkná kráva. Jenže to bys musel vůbec chtít zjistit pravdu. Spousta lživých nebo tendenčně upravených reportáží ČT zůstává bez trestu. Jak byli potrestáni činovníci lživé reportáže o Lidicích? Ani se chudáci té paní neomluvili, prasata jedny. Legrace taky byla, když moderátorka ČT tvrdila, že v Belgii mají všichni řidiči, všechny prodavačky roušky a ať nám ten reportér z Bruselu poví, jak je Belgie na koronavir skvěle připravena. A ejhle, reportér řekl, že nikdo roušky v Belgii nemá, že jsou na tom daleko hůř než my... Moderátorku ČT to chudinku úplně rozhodilo a začala bkekotat něco o výseku reality na sociálních sítích... Já určitě tento propagandistický moloch nechci platit stejně jako neplatím Barrandov. A třešničkou na dortu bude financování budovatelských médií ze strany EU, které o ní budou psát hezky. To už je vrchol. Takže to bude asi deník N, echo 24, seznam a jiné propagandistické plátky. Jenže tohle vám "demokratům" nevadí.

                    • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                      Leksel     před 4 lety 29.03.2020 19:05 |  
                      3 3

                      168, Reportéry, OVM sledujeme pravidelně, ptz je považujeme za seriózní pořady, které se nebojí odhalovat věci, jež by se veřejnost ani nedozvěděla (a to zejména investigativní Reportéři). Komentáře na soc. sítích nejsou pro mě něčím, co by mělo nějakou vypovídací hodnotu, relevanci nebo čím bych se měl řídit. Vždycky se tam narazí na komentáře pozitivní a komentáře negativní odsuzující a je jen na čtenáři, jaký úsudek si z toho udělá. Vidím, že pořad 168 stále zužuješ a personifikuješ jen do té "zlé neobjektivní" Fridrichové a zapomínáš nebo si nechceš přiznat, že pořad je výsledkem práce týmu lidí, takže dle tvého pohledu musí být zlí a prolhaní všichni, pokud chceš být tedy objektivní. Píšeš, že spousta lživých a tendenčně upravených reportáží zůstala bez trestu. Proč asi? Nejspíše to nebyla pravda, ptz důkazy pro toto tvrzení nebyly předloženy. Pokud by byla skutečně něčí práva dotčena (poškozena) lživým tvrzením a dotyčný by pro to měl pádné, jasné a nezvratitelné důkazy, tak se může s úspěchem obrátit na soud a dožadovat se svých práv. Já kdybych zaznamenal, že o sobě slyším lživé nebo zkreslené informace, navíc ještě ve veřejnoprávním médiu, tak i jako občan se nejdříve obrátím na RRTV, příp. následně na soud anebo jednoduše požádám o radu právníka, advokáta. Uvádíš, že "určitě tento propagandistický moloch nechceš platit", ale co pro to děláš? Jen vypisuješ a stěžuješ si na dle tebe tendenčně upravené, prolhané a unfair kauzy, ale tím se nic nezmění, musíš být aktivní a začít něco skutečně dělat, třeba podat jako občan podnět na monitorování daného pořadu k RRTV. Hrad, Babiš, ty a další akorát nadáváte na neobjektivitu a tendenčně upravené pořady ČT nebo ČRo, ale nic proti tomu neděláte. Proč asi? Nejspíše kvůli důkazní nouzi. Přeju hezký nový týden a k danému tématu už nepovažuji za smysluplně se více vyjadřovat.

                      • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                        belmis (přítel SN)     před 4 lety 29.03.2020 22:00 |  
                        3 6

                        Kdyby byla ČT co k čemu, tak Moravec, moderátor politického pořadu veřejnoprávní TV, letěl po jeho výroku na hodinu ven. Tohle si moderátor veřejnoprávní TV nesmí dovolit. Jelikož se jedná ale o partu křiváků (čest výjimkám), tak to tomu Moravcovi prochází.
                        Dovedeš si představit, že by řekl něco podobného třeba o Pekarové, Bartošovi, Rakušanovi nebo Kalouskovi??
                        https://www.ceskatelevize.cz/porady/1126672097-otazky-vaclava-moravce/219411030500317/video/682247
                        Já jako mnoho jiných lidí bez ambicí vstoupit do politiky dám ve volbách hlas té straně, která se kromě jiného bude chtít přičinit o to, aby ČT nejela tu její propagandu nebo ať si klidně jede, ale pouze za peníze svých podporovatelů. Já se na tomto podílet nechci.

                        • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                          Leksel     před 4 lety 29.03.2020 23:16 |  
                          4 5

                          Nevím, co máš v souvislosti s Moravcem konkrétně na mysli, jestli snad slova "U Klausů v kuchyni, vznikají nápady této politické rodiny, atd.", tak jsi vůbec nepochopil parafrází výroku Klause ml., který pronesl v době, když byl vyloučen z ODS, ptz mu bylo jejími představiteli vytýkáno, že se svým vystupováním, jednáním a výroky zásadně odklonil od směru, který tato strana dlouhodobě zastává a tím ji významně v očích veřejnosti poškozuje. On řekl, že je skutečně paradoxní a tristní, že ho vyhazují představitelé strany, která přitom vznikala u Klausů v kuchyni a on byl také u toho, takže on musí nejlépe vědět, jaký směr a hodnoty ODS zastává. Takže to není žádná urážka nebo zlovolná drzost, ale jen rozvinutá parafráze poměrně nedávného Klausová výroku. Tedy źádné faux pas novinářské etiky, ale standardní nástroj používaný v moderaci a žurnalistice. To už, člověče, začíná z tvé strany trochu zavánět paranoiou, ta tvá představivost a co vše, co tam fakticky není, si tam dosazujeś. V závěru tvého příspěvku opět opakuješ, že "Já se na tom podílet nechci." Nechceš, ale podílíš. Dobrou noc

                          • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                            belmis (přítel SN)     před 4 lety 31.03.2020 10:50 |  
                            5 5

                            Myslím tím, že když synáček nemůže, papa pomůže. Mám úplně jiný názor. Ti, kteří se odklonili od původní myšlenky nejsou ti, kteří ji zakládali (Klaus, Vondra, Zahradil apod, ale ti noví, kteří táhnou ODS dokeva (Fiala, Novotný atd....) Špatně jsi pochopil. Nechci se financováním podílet na propagandě ČT, plaťte si to vy, kterým tato propaganda vyhovuhe.

                            • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                              Leksel     před 4 lety 31.03.2020 18:04 |  
                              0 6

                              Připadá mi, žes můj příspěvek četl "horkou jehlou", já nepsal, kdo se fakticky odklonil od původního směřování ODS, jen jsem vysvětlil Moravcova slova, která nezasvěcenýmu mohla připadat nevhodná a nemístná. Je mi úplně putna, kdo se v ODS odchýlil od jejího směřování, osobně mám tuto stranu historicky spojenou hlavně se slovem "kmotr", i když ani ČSSD nezůstala v tomto ohledu pozadu. Takže ti doporučuju méně kvapu a více klidu, když něco čteš. Koncesionářské poplatky, které vycházejí ze zákona, budu samozřejmě platit nadále stejně jako ty, který na ČT sice nadáváš, ale nic pro to jinýho neděláš.

                              • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                                belmis (přítel SN)     před 4 lety 01.04.2020 08:56 |  
                                4 4

                                Vín, že když se vám něco nelíbí, vyrazíte vyřvávat do ulic primitivní hesla a chcete z ulice například určovat, kdo bude ombudsmanem atd. . My si ale myslíme na rozdíl od vás "demokratů", že v demokracii rozhodují volby. A ještě jednou ti to zopakuji, že dám hlas té straně, která mimo jiné bude chtít z ČT udělat neaktivistickou TV nebo zruší povinné koncesionarske poplatky.

                                • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                                  Leksel     před 4 lety 01.04.2020 23:05 |  
                                  2 2

                                  Pokud považuješ za primitivní ta hesla, která upozorňují na sporné a kontroverzní kroky vlády, kterou řídí estébák ve střetu zájmů a odsuzuješ, když zodpovědní lidé, kterým to na rozdíl od tebe a tobě podobných není jedno, jdou svobodně veřejně vyjádřit svůj názor, tak já tedy rozhodně ne, protože si demokracie vážím a uvědomuju si, jak cenná je to hodnota, jak těžké ji bylo získat zpět a proto jsem velmi obezřetný v případech jejího možného ohrožení. Výsledky voleb jako každý normální občan samozřejmě respektuju, to ale vůbec neznamená, že k dění v zemi se budu vyjadřovat pouze jednou za 4 roky. Chci být občansky aktivní a ne pouhá pasivní ovce, která hodí hlas a 4 roky mlčí, ptz zvolení mají přece mandát k tomu, co dělají, takže nemám právo se k tomu veřejně vyjadřovat. Podle tvého projevu je zřejmé, že vyznáváš stejnou rétoriku jako voliči ANO nebo toho hradního hulváta a jeho partičky, tudíž mě tvé názory ani překvapit nemohou. Pokud ti stačí kobliha, líbivé populistické sliby či přisypání tu a onde do korýtka, je to tvoje právo, já ale mám radši než med kolem huby a materiální pomíjivé statky spíše hodnoty duchovní jako jsou svoboda a demokracie v občanské společnosti.

                                  • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                                    belmis (přítel SN)     před 4 lety 01.04.2020 23:38 |  
                                    4 4

                                    To je ono. Pokud není člověk pokrytec jako ty a tobě podobní, je podle vás kobliha. V tom jste neuvěřitelně zabrždění. A jestli si chceš uchovat svobodu, snaž se hlavně o to, ať se vzdálíme plíživé totalitě z Německa. Jenže to je na vás moc složité, tak radši strčíte hlavu do písku a začněte vykřikovat Čína, Rusko. Jste převážně hrozní pokrytci, kteří nechtějí vidět fakta a radši se drží smyšlených domněnek, že na nás má větší vliv Čína než Německo. Máte tendenci vytvořit si nepřítele a lézt jinému do prdele bez ohledu na fakta a chování jedněch či druhých. Prostě pokrytečtí fanatici.

                                    • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                                      wimpy     před 4 lety 02.04.2020 00:20 |  
                                      1 2

                                      Možná by stálo za to rozlišovat mezi ekonomickým a politickým vlivem. :-)

                                      • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                                        belmis (přítel SN)     před 4 lety 02.04.2020 04:56 |  
                                        3 3

                                        Jako že jsme pod větším čínským vlivem než pod německým? Zvlášť, když jsme součástí EU?, které šéfuje Angela s Macronem?

                                        • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                                          wimpy     před 4 lety 02.04.2020 10:40 |  
                                          3 3

                                          Zajímavý, že o francouzském vlivu nemluvíš. S proruskou enklávou na Hradě? Co myslíš, jakej politickej vliv tu hraje zásadní roli?

                                          • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                                            belmis (přítel SN)     před 4 lety 02.04.2020 12:45 |  
                                            3 2

                                            Na hradě máme enklávu, o které se mnozí snažili před volbami říkat, že je úplně jedno, kdo tam bude, že stejně na nic vliv nemá, a že stačí, když bude slušný bez ohledu na názory. Už tehdy spousta lidí věděla, že je to hloupost, Oni na hradě nějaký vliv na českou politiku mají. Ale určitě ne zásadní. Největší vliv na politiku má samozřejmě parlament a ten je díky dotacím svázán s EU, ne s nějakým Ruskem nebo Čínou. To jen část lidí, která s Čínou jako strašákem operuje, si myslí, že má velký zájem zrovna o nás, jako kdybychom tady měli největší naleziště ropy...Největší vliv na EU má samozřejmě Německo a vždycky mít bude. Mají k sobě Macrona, který by také rád řídil, ale ten bude mít co dělat se svou Francií, kde to bude rok od roku složitější. Nejhorší pro Evropu však je rozmach levicového socialismu v Německu, který pomalu spěje se svobodou slova a demokracií někam.....Proto bych si přál, abychom co možná nejdřív se dostali z područí těchto levičáků a dostali se do bodu před Lisabonskou smlouvu. Volný pohyb osob, zboží, ale ne společným parlamentem...

                                            • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                                              wimpy     před 4 lety 02.04.2020 12:47 |  
                                              1 2

                                              Když jsme členy EU, je celkem logické, že nás ovlivňuje, jak ekonomicky, tak politicky. Proč nás ovlivňuje Moskva je ale těžko vysvětlitelné.

                                              • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                                                belmis (přítel SN)     před 4 lety 02.04.2020 12:52 |  
                                                0 1

                                                Do jaké míry nás ovlivňují, je otázka. Jistě v politice některé lidi ano, stejně jako jiné ovlivňují USA. A jde téměř o každou zemi, nejen o nás. Myslím si ale, že je ten vliv malý. A pokud budou tyto síly v rovnováze, bude to skvělé. Pokud by tady ale vládly strany, které chtějí mít nepřítele a jinému lezou do prdele, bude to špatné, stejně jako to bylo za předchozího socialismu.

                                    • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                                      Leksel     před 4 lety 02.04.2020 13:57 |  
                                      1 3

                                      Tak plíživá totalita z Německa je pro mě tedy absolutní nóvum, to se přiznám, ale nejspíš to bude tím, že je to pro nás, pokrytecký fanatický "demokraty", moc složité. Takže hlavu do písku jsem ani nestačil ještě dát, ale už se na to chystám, když o tom mluvíš. Píšeš o nebezpečném vlivu z Německa, nevím, jaký vliv máš na mysli, s Německem nás pojí úzká ekonomická propojenost a partnerství v evropských strukturách, tak co na nás kujou za pikle, víš asi jenom ty. O tom, že se Čína a Rusko snaží na nás působit a to zejména skrytě, už referovaly ve svých zprávách BIS a NÚKIB, takže to není žádná smyšlená domněnka, to jen používáš komentář, který Čína i Rusko samy daly k věrohodnosti těchto zpráv, aby je popřely. Žádný nepřítel se vytvořit nemusel, on se odkopal sám a lezení do prdele přenechám naší vládní garnituře a hradnímu principálovi s jeho komparsem. Intenzivní skrytá aktivita Číny a Ruska v podobě získání vlivu v naší zemi byla tedy objektivně prokázána. Je mi s podivem, že tebou deklarovaný velký vliv Německa nebyl odhalen BISkou ani dalšími službami, zřejmě to budou opravdu čučkaři, jak řekl ten hradní mudrc. Pokud ale disponuješ relevantními informacemi a poznatky o sílícím vlivu a hrozící totalitě ze strany Německa, rozhodně bych si to nenechával pro sebe a svěřil se s tim třeba té BISce, že jim to evidentně muselo uniknout.

          • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

            donford     před 4 lety 26.03.2020 21:45 |  
            5 0

            Osobně jsem se setkal v Rakousku s názorem - Češi? To jsou Rakušané mluvící česky. Možná jsme a zároveň nejsme Slované. Za ta staletí mnoho národů se přelilo přes naší zemi. Ale zase pevně vím, jsme slávisté. Tedy my tady. :-)

            • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

              obiwan     před 4 lety 01.04.2020 12:02 |  
              1 0

              Ano, to je přesně ono, v tom středoevropskem tavicím tyglíku civilizací jak zpívá Merta, bude těžko někdo říkat, že je čistý Slovan, Ugrofin či Němec...i z toho důvodu se mi výkřiky o jakémsi universálním slovanství a druzbe moc nelíbí. Rusové nás osvobodili, pak unášeli naše občany a nakonec nás i okupovali, tak jakpak to zacházel Slovan se Slovanem? Prý se dá testem DNA zjistit, kolik je v člověku Slovana, Kelta či Němce, možná by někteří národovci zírali

          • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

            Edenjejenjeden     před 4 lety 27.03.2020 04:43 |  
            6 2

            Erik Tabery ? Tak to leccos vysvětluje,to je skutečně vzor objektivity :-)))

            • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

              JS (přítel SN)     před 4 lety 27.03.2020 08:53 |  
              2 6

              Ale já se tady primárně nezabývám tím, jestli dokáže být novinář na 100 % objektivní. Nedokáže, protože to není stroj bez názorů a emocí. To mimochodem píše právě Tabery v úvodníku oné zmiňované knihy. Vy jste tu diskusi vyhrotili do úplně jiných vod, jak je tak zvykem v poslední době/

              Zabývám se tím, jestli v tom díle dokázal dobře vystihnout stav dnešní české společnosti. Což dokázal podle mě bravurně. Včetně východisek, která k tomu vedla.

          • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

            Dr. Fe1     před 4 lety 27.03.2020 23:58 |  
            2 8

            Proč tedy fandíš Slávii ? ! Když Slovany i Čechy pohrdáš a připadají ti málo vyspělí ? ! Minul ses klubem, na Letné jsi doma.

            Já jsem hrdý na to, že jsem Čech jsem hrdý na svoje předky i současníky, na to jakou společnost jsme vybudovali, co všechno jsme dokázali na poli vědy, techniky, kultury, sportu........ Patříme k nejvyspělejším národům světa. A já za to mám svoje předky a další lidi v úctě. A podobně to mám se Slávii jako klubem.

            To že ty ne, to mě už ani nepřekvapuje, odkopáváš se pěkně. Chodíš sem akorát nadávat a vylejvat si žluč. Tímhle jsi to nyní korunoval. Ty Slávii ve skutečnosti rád nemáš, stejně jako Čechy či jiné Slovany. Jen si léčíš mindráky nadáváním, co všechno je podle tebe špatně.


            Komentář byl uživatelem upraven (28.03.2020 00:00) . Zobrazit původní komentář

            • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

              JS (přítel SN)     před 4 lety 28.03.2020 00:16 |  
              5 3

              Drž už hubu.

              • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                Dr. Fe1     před 4 lety 28.03.2020 00:24 |  
                2 8

                Trefil jsem do černého, vid ? Resp. ty ses sám odkopal, že si něvážíš našeho národa, nevážíš si Slávie a v plné nahotě vylezlo na povrch, že si sem chodíš jenom vylejvat vztek na hráče Slávie a jiné diskutéry.

            • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

              obiwan     před 4 lety 01.04.2020 11:48 |  
              2 0

              Doktore, já znám i jsem zažil spoustu cizinců, kteří fandí Slávii a odprisahnul bych, že nikdo z nich není Slovan ani náhodou...nesmí jí tedy fandit???

              • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

                Wulfstan (přítel SN)     před 4 lety 01.04.2020 14:33 |  
                2 0

                Obávám se, že doktor ti hódně dlouho neodpoví. :-D

        • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

          padre     před 4 lety 28.03.2020 13:21 |  
          3 1

          Prosím, mohu i nadále fandit Slavii, jejíž dres jsem také v mládí oblékal, i když jsem Slovan jen tak asi z 1/2???

          • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

            wimpy     před 4 lety 28.03.2020 13:50 |  
            5 0

            Jesli jsi z poloviny slovan, patříš k tomu nejslovanštějšímu, co tady běhá po ulicích. Takže kdo, když ne ty? :-)))

    • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

      Leksel     před 4 lety 25.03.2020 13:54 |  
      5 10

      Osobně nejsem také nadšen z vlastníka zrovna z Číny. Argument, proč mi tedy také nevadí, že vlastní i celky v západní Evropě, u mě neobstojí, ptz na rozdíl od nich máme s komunistickým zlořádem poměrně nedávné a ještě čerstvé 40leté zkušenosti a víme, co je to za zrůdnost. A to nemluvím o Stalinovi anebo největším diktátoru a masovém vrahovi 20. století Mao Ce-tungovi. Navíc jakýkoli vlastník z Číny, ať už je papírově soukromý nebo přímo státní, není ve svém rozhodování nezávislý, ale je ovlivňován politickými tlaky komunistickýho aparátu, což zmínil i Nezmar. Z tohoto důvodu ve mně vlastnik vázaný na politickou moc totalitního státu moc stability nevyvolává. Pokud se týká Tvrdíka, tak toho sleduji už od 90.let a musím říct, že si mé sympatie za tu dobu bohužel nezískal, byť chápu, že výsledky jeho současného angažmá si žádají slova díků a uznání. Je normální a přirozený, že člověk má lidí, se kterými souzní, stejně jako lidi, který nejsou šálek jeho čaje, který mu nesedí. Pokud se týká té akupunktury, tak přestože se nejedná o metodu vycházející z vědeckých poznatků, tak svoje místo v terapii určitě má, i když nikdo neví, do jaké míry se na ni podílí placebo efekt a do jaké míry skutečná funkční cílená terapie k odstranění příčiny. Vím, že rozpoután masivní odsuzující odezvu, ale to je přirozený a můžeme být jenom rádi, že svobodná a demokratická veřejná diskuse je v naší zemi na rozdíl od zmiňované Číny již povoleným beztrestným standardem.

      • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

        siskin     před 4 lety 25.03.2020 19:53 |  
        1 13

        To jste moc hodnej, diky. To vlastnictvi takhle vidim. Vim, ze Cinani vlastni PL kluby, ale je to jmeno, je to skupina lidi. Samozrejme podnikajici a tributy zasilajici hlavnimu cisari, tedy KSC. Systemy se nemeni, jen se jinak nazyvaji :-), mozna. Je mi opravdu lito, ze Slavia je vlastnena Cinskou KS. Pres 70 milionu mrtvych, no, jak si lid preje.

        Ale hlavne, - ja si myslim, ze Nezmar uz zustava jen kvuli pohadkovymu platu. Ja s nim souhlasim, ze CHL je s Trpisovskeho systemem nerealna. Dale je tu inflacni spirala z nakupu po Ceske Lize, a uplatky Zemanovcum. To uz je dost na zkousnuti. Je nemozny kazdy dve sezony vybudovat novy tym, tolik fotbalistu Cechy ani nevygeneruji.

        Ja mam pres ctvrt stoleti zkusenosti s vychodni Asii. S jednani a navstev s nimi bych si je seradil na Jap, Tchaiwan, Honkgong, jiz Korea. Cinan je kapitola sama pro sebe a proto leze do sveta skrz vychodni Evropu.
        No a jeste k Maovi - me hlavne fascinuje to, ze ten text (viz dole :-)) vyvraci, ze v 2300 let starem textu (300 bc) je jakakoliv zminka o akupunkture. a zadne starsi veci ji objektivne neprokazuji. Nula, nic, ale cinska propaganda je jeste vetsi nez ruska :-)

        Berte to, ze jsem rad za vecnou diskuzi bez emoci a s logikou veci. Vina je samozrejme ma nynejsi prace pouze z domu, kde se i vice nudim :-).

      • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

        JS (přítel SN)     před 4 lety 26.03.2020 19:01 |  
        2 8

        Krásně napsáno, kolego.

  13. Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

    vlk30 (přítel SN)     před 4 lety 24.03.2020 21:38 |  
    4 0

    Ještě bych k tomu dodal heslo vontů z jedné knízky pana Foglara,které mě jako mladému utkvělo v paměti a to zní,, budme svorni,, :-)

  14. Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

    siskin     před 4 lety 26.03.2020 02:57 |  
    5 16

    Já si vždycky myslel, že slávisti jsou banda kamarádů. V dobách temna jen příslušnost k sešivkám, a nejen fotbal, garantovala odpor k režimu
    Teď to tu ovládla tlupa, co se Slávií má pramálo společného a nikomu to nevadí. Jim už nevadí vláda jedné strany. VŠ a ideály jsou pryč a vy starší, co jste tu přes deset let to musíte vidět. A jste ticho, jak jste asi byli ticho za totality.

    • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

      Sokrates55 (přítel SN)     před 4 lety 26.03.2020 08:59 |  
      15 0

      Dobré ráno přeji.
      Když jsem psal tento článek o tom, co je dnes asi nejdůležitější, netušil jsem, kam až se to dá posunout.
      Právě dnes, kdy nám jde opravdu o zdraví, jsem chtěl obrátit naše disputování zpět ke Slávii a o její další, sportovní !!!! cestě.
      V době temna jsme byli všichni v rodině slávisté. Můj praděda a děda i otec byli mlynáři. Bratr mého otce emigroval ve 48 do Anglie. Měli jsme jako rodina trošku "podělaný" kádrový profil, ale rozhodně jsme za totality zticha nebyli. Ale to je příběh, který sem nepatří.
      Respektuji to, co popisujete, že Vám vadí. Vadí Vám komunistická Čína, potažmo čínská firma, která do Slávie majetkově vstoupila. Toho se měl dopustit pan Šimáně a pan Tvrdík, který je zřejmě tím špatným člověkem, který chtěl Slávii pomoci, protože je to slávista jako Vy. Je v té tlupě (tím máte na mysli další slávisty jako je právě pana Šimáně, Nezmar, Trpišovský, všechny hráče, a všechny fanoušky, kteří s Vámi nesouhlasí) a za 3 roky Slávii posunul docela slušným způsobem k evropské lepší polovině. Podle Vás chce asi tato tlupa ovládnout Slávii tak, že tady bude dělat PR komunistické Číně????? Zrovna pan Šimáně, který dostal za minulého režimu docela "slušný čoud". Kde jste byl v té době, že nás dnes 30 let po revoluci napomínáte?
      Požadujete, aby byl Váš názor respektován, ale sám nerespektujete názory jiné.
      Můj dlouholetý přítel Donford už Vám jednou napsal, ale z Vaší reakce je vidět, že jste to moc nepochopil. Budiž.
      Argumentujete Mao ce tungem. Ano, tato osoba patří do společnosti Hitlera, Stalina, Pol -Pota a dalších i například těch, kdo dopustili na americkém kontinetu vyvraždění milionů původních obyvatel a i demokratická amerika se na tom podepsala velmi zrůdně. Píšu o tom takto proto, že když si vyberete nějaké argumenty, pak tedy musíte všechny a ne jen ty, co se Vám hodí.
      Už několikrát jsem prosil, aby se sem, do těchto disputacích o Slávii netahala politika a Vy jste to porušil úplně natvrdo.
      Proč to nepíšete na "chráněnku". Tam tomu budu rozumět a můžete tam o tom debatovat.
      A mrzí mě to o to víc, že článek, který jsem napsal o Věčné Slávii, jste zneužil ke své "politické propagandě".
      Sokrates55



      • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

        wimpy     před 4 lety 26.03.2020 13:53 |  
        4 0

        Sokrate, dovolil bych si trochu rozvinout tvou myšlenku o počátcích komunizmu (nikoli z politického, spíše filozofického hlediska), prvotní myšlenka komunizmu byla o žití v komunách, kde se společnost dělí o náklady. Marx ji potom rozvedl na komunity větších rozměrů, kde už to nemohlo fungovat. Ono to tedy dlouhodobě nefunguje ani v těch komunách, pokud nemají nějakej ideologickej (například náboženskej) základ. Nejvyšší stupeň společnosti, kde to může fungovat, a to ještě ne vždy, je rodina.

        • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

          Sokrates55 (přítel SN)     před 4 lety 26.03.2020 18:41 |  
          2 0

          Asi to spíše wimpy patřilo příteli kjandourkovi.
          Ale s tou rodinou bych i souhlasil. Pokud funguje dobře rodina, tak je o co se opřít. O to více pak bolí, když někoho z rodiny ztratíte. A naopak se radujeme, když někdo do rodiny přijde.
          Mě teď velkou radost udělal můj syn. Byl hlavním trenérem softbalové juniorské reprezentace ČR a na Novém Zélandu v únoru dosáhli obrovského úspěchu na MS, když dosáhli na bronzové medaile a pro český softbal je to zatím nejvyšší meta. A pochopitelně je to velký slávista:-).
          Když se vrátím k Tvému příspěvku, tak asi největším paradoxem bylo, že Marx se na konci života stal věřícím :-)).
          "De minimis granis fit agnus acervus" - Sokrates
          I z malých zrnek vznikne velká hromada :-)).
          Sokrates55

          • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

            wimpy     před 4 lety 26.03.2020 18:49 |  
            0 0

            Máš pravdu, nějak mi ty dva dlouhé příspěvky splynuly. :-))
            O softbale občas diskutuji se známým, kterej dělá softbalového rozhodčího. Nějakej nedávnej repre úspěch jsem zaznamenal. :-)

    • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

      kjandourek (admin)     před 4 lety 26.03.2020 09:32 |  
      15 3

      Takže jsi nám tady pod heslem "Nechci politizovat" uspořádal politické školení mužstva....

      Z mého pohledu jsou Tvé názory hodně naivní až dětské, neb vycházejí z klasického dělení na černou a bílou.... Komunisté jsou zlí, ostatní jsou dobří - nic mezi tím....

      Níže píšeš, že komunisté tu vládli a dělali zvěrstva 40 let.... přitom lidstvo má za sebou historii starou více než dva tisíce let a to se bavíme o době "po Kristu"... Co to je 40 let? Stavíš se tu do role člověka, jehož rodině ublížili komunisté.... To ublížili kde komu, stejně tak jako v letech před tím ublížili kde komu nacisté, předtím feudálové a otrokáři... V každé době někdo někomu ublížil.... To nikdy není o ideologii, vždycky je to o lidech...

      Myslíš, že kdybychom měli tu moc a dokázali lusknutím prstu zrušit myšlenky komunismu, tak že bychom v historii najednou neměli Lenina, Stalina, či Gottwalda? Že by neexistovala nespravedlnost a justiční vraždy? Podle mého názoru nikoliv... lidské svině s těmi nejostřejšími lokty se vždycky vyznačují tím, že si dokáží prokopat cestičku nahoru....

      Původní myšlenky komunismu nebyly o nějakém vyvražďování... byla to snaha o co nejlepší a nejspravedlivější společnost lidí, kteří si prošli feudalismem z pozice poddaných... Takoví vždycky žili v naději, že jednou nebude záležet na tom, jestli ses narodil jako šlechtic, nebo jako vazal..... Když se poprvé poddaní dali dohromady natolik, aby dokázali porazit šlechtu, padala v Paříži gilotina na jednu hlavu za druhou a nakonec pod ní skončil i samotný vládce Robespierre...

      Přitom tyhle myšlenky jsou staré jako lidstvo samo... každá druhá pohádka je o tom, jak feudál, který svou královskou korunu zdědil po předcích, vládne špatně a lekci mu udělí "Hloupý Honza", který jej svrhne a vládne moudře a spravedlivě... a co na tom, že v reálu ten šlechtic byl od narození vychováván k tomu, že zdědí obrovský majetek, který bude muset spravovat, zatímco ten člověk z lidu neměl šanci naučit se alespoň číst a psát

      Na prvotních myšlenkách Marxe a Engelse nebylo nic špatného... komunismus fungující jako v knížce ruského autora Nikolaje Nosova "Neználek ve slunečním městě" by byl ideál.... Každý člověk pracuje na tom, co mu jde nejlépe, práci vykonává svědomitě a pečlivě .... odměnou mu nejsou peníze, nýbrž fakt, že si potom v obchodě vezme zdarma vše, co potřebuje..... Nikdo nikoho nepronásleduje, neničí mu život....

      To je ovšem zcela nepoužitelné, protože lidé, kteří nemají motivaci v podobě odměny (a nikdo zatím nevymyslel nic lepšího než peníze), mají tendenci se začít flákat a jsme zase u těch lidí.... Všechno je v lidech, ne v symbolech, za které se schovávají....

      myslíš, že kdyby se Lenin nemohl opřít o učení Marxe a Engelse, tak by nedošlo k Velké říjnové? Že by nenechal pozabíjet vládnoucí třídu včetně cara ve jménu nějaké jiné myšlenky? Třeba ve jménu křesťanství?

      Kdepak - ta historie by i bez komunismu byla pořád stejná, jenom by ses teď vymezoval proti něčemu jinému....

      Podobné je to se současností... Myslíš, že kdyby nepadl komunismus, vládl by tu teď někdo jiný? Já se obávám, že ne... Ti největší lumpové mají vždycky schopnost se po zádech druhých vyškrábat nahoru... když vycítí, že je potřeba vstoupit do nějaké strany, udělají to, když vycítí, že je potřeba zbavit se oponentů jejich očerněním, likvidací a případně třeba vraždou, udělají to.... Jsem přesvědčen o tom, že i kdyby nepřišel rok 1989, tak by v roce 2020 byl na hradě Zeman s Ovčáčkem v zádech a šéfem vlády Babiš.... a obráceně si myslím, že lidé jako Gottwald, ale i Husák, Bilak, Jakeš nebo Štěpán by byli v osmdesátých letech u moci, kdyby naše kotlina během dělení světa po druhé světové válce připadla západu....

      Znovu zopakuji: vždycky je to o lidech....

      • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

        siskin     před 4 lety 27.03.2020 17:11 |  
        3 15

        Ozývám se už jen u Vás, Karle, jste z té Vaší trojky nejinteligentnější a přinášíte argumenty.
        Se Sovětskou knihou a pohádkovým Honzou se ale neodvážím měřit. Cítím z Vašeho zápalu, že je zdejší ´slávisté´ považují za posvátné artefakty.
        Každý tedy svého osudu strůjcem a proto Vám píši z vily na Floridě a Vy komunikujete z panelového kotce.
        Pořád Slávia!

        • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

          Jachym     před 4 lety 27.03.2020 20:08 |  
          10 0

          Tak tos trumfl i Erdu Winkelmanna… Ten píše a spřádá zákulisní nitky "jenom" v luxusní limuzíně s televizkou…:-)


          Komentář byl uživatelem upraven (27.03.2020 20:08) . Zobrazit původní komentář

        • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

          Wulfstan (přítel SN)     před 4 lety 27.03.2020 20:30 |  
          7 0

          Tak si to tam v té vile na Floridě užívej a oblažuj tam svou komunistickou rétorikou třeba sousedy, ty případe.

      • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

        Leksel     před 4 lety 27.03.2020 19:20 |  
        3 10

        Ahoj Karle, udělals obsáhlý exkurs do historie nedemokratických zřízení, což je v pořádku, ale pointou siskinova příspěvku dle mého je fakt, že ačkoli jsou slávisté historicky spojeni s odporem a nesouhlasem ke všemu, co popírá svobodu a demokracii, tak náš současný vlastník pochází právě ze země, kde je touha po svobodném projevu tvrdě trestána a to je právě ten paradox v kontextu slávistické "víry". Uvádíš, že kdybysme tady před lety neměli komunisty, tak by tu byl zase někdo jiný, to ale na věci, že jsme rezignovali na respekt ke svobodě člověka, nic nemění. Navíc éru komunismu máme sami ještě v živé paměti. Jinak samotný článek Sokratův je tradičně top kvality jako obvykle. Tím toto, jak vidím vysoce explozivní téma, zvolna opouštím. Dycky Slavia a dycky Karel! Ahoj a zdravím. :-)

    • Re: Slavia je věčná - čtenářský článek od Sokrates55

      wimpy     před 4 lety 26.03.2020 11:36 |  
      15 0

      Zajímavé je, že ti, kteří se nejvíce ohánějí antikomunizmem, občas beze zbytku přijmou komunistickou rétoriku a vztah k opačným názorům. :-)