Názory

Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

Přehled majitelů a firem co vlastnili většinu akcií SK Slavia Praha. Doufám,že to mám správně a nejsou v tom žádné nepravdivé informace. Čerpání z různých zdrojů a z vlastní paměti. :)

Zdravím všechny,

bohužel zde máme vynucenou fotbalovou přestávku a rád bych zde vyplnil čas pohledem do nedávné historie našich majitelů. Jelikož jsem ročník 86 – ano správně „Černobylské dítě“ , tak se zaměřím na vlastníky po roce 89.
Nejprve bych ale zmínil fakt, že jsme se přejmenovali zpět z TJ Slavia na SK Slavia Praha. Ale teď již pojďme na zmíněné vlastníky.

Prvním vlastníkem byl Boris Korbel v roce 1991, který nejdříve chtěl koupit konkurenční Spartu, ale s nabídkou nepochodil. Díky jeho milionům jsme mohli mít v kádru začínající hvězdy typu Kuky, Nečase – přestup za více jak 20 milionů korun, mimo jiné nás posílil i Patrik Berger, nebo zahraniční hráče za zmínku stojí Vladimír Tatarčuk.

Pan Korbel přestal Slavii finančně podporovat v sezoně 92/93, zde se již připravovalo převzetí od skupiny PPF a podnikatele Vinklera, který ale pro vzetí do vazby nevydržel ve funkci příliš dlouze. V jeho funkci ho nahradil všem známý Vladimír Leška. Vinklerův podíl odkoupila společnost DR.AG. , kde byli zastoupeni jak přímo skupina PPF ,tak jmenovitě i například p. Kellner nebo Bartoníček. Celkem pět podnikatelů. PPF jako celek poté odkoupila od podnikatelů všech 50 % akcií.

V roce 97 vstupuje do struktury SK Slavia nový silný hráč z Britských ostrovů a tím je investiční společnost ENIC, která nejprve skupuje 54% akcií a posléze v průběhu 4 let dosahuje až na číslo 96,7% všech akcií. V té době se již více mluví o novém stadionu, který by nahradil starý. Ředitelem klubu se stal Vladimír Leška. ENIC financovala Slavii prostřednictvím půjček a ty se vyšplhali částku přesahující 100 milionů korun. Pod ENICem se Slavii nepodařilo získat mistrovský titul, ale za úspěchy brát to,že jsme se dostali v roce 1998 do čtvrtfinále PVP a v roce 2 000 do čtvrtfinále poháru UEFA. Začínali jsme hlasitě bušit na brány LM ale nikdy se nepovedlo je otevřít, nejblíže jsme tomu byli se Šachťarem Doněck. Všichni si pamatujeme jak to dopadlo.
Pod tímto majitelem by bylo dobré ještě zmínit jednu věc a tím je vlastnění další týmů jako je Tottenham Hotspur, Valencia CF či Glasgow Rangers. To nám stěžovalo i situaci, kdy jsme se kvalifikovali do poháru UEFA a tam se dostal i Tottenham, jelikož jeden vlastník (majoritní) nemůže mít ve stejné soutěži dva kluby.
Čili ENIC prodalo své akcie společnosti Key Investment , která Slavii nevlastnila, ale spravovala pro majitele, který nechtěl být zveřejněn. Později vyšlo najevo, že majitelem je stále společnost ENIC.

V roce 2006 se začal stavět stadion EDEN, navíc v tomto roce se stali majoritními akcionáři klubu Petr Doležal a Tomáš Rosen. V roce 2007/08 jsme se na 6 pokus prokousali do Skupiny Ligy Mistrů a na jaře 2008 jsme otevírali již nový stadion. Ale ještě v prosinci roku 2007 bylo oznámeno ,že společnost Enic je minoritní akcionář a vlastní jen 31% a 61% Akcií je v Key Investment. V lednu 2008 tato firma navýšila kapitál akciové společnosti o více jak dvojnásobek původní hodnoty . V únoru téhož roku byli vydané akcie o minimální ceně 618 milionů korun na jméno Dartmoor Association sídlící v karibiku. V březnu roku 2008 bylo oznámeno, že od května jsou vlastníky již zmíněný Tomáš Rosen a Petr Doležal.
V roce 2009 přišli finanční potíže Slavie a „oficiální“ vlastník Dartmoor prodala akcie firmě Falkonida , která za ně nezaplatila, ale dále je přeposlala společnosti EDIGA a ta je přeposlala na Antonína France, bílého koně nechvalně proslulého podnikatele Petra Sisáka, odsouzeného za tunelování firem a další trestné činy. Navíc Franc dělala již zmíněnému Sisákovi řidiče. Nám fanouškům docházela trpělivost s neútěšnou situací ohledně chodu klubu a vše vygradovalo v Ondrášovka cupu a vstupu fanušků na hřiště, to se psal rok 2011.

V tomto roce v květnu převzala Francův podíl investiční skupina NATLAND GROUP. Za zadlužený klub zaplatila jednu korunu. Tomáš Rosen pak prodal svůj podíl bývalému politikovi a ministru dopravy Aleši Řebíčkovi. Noví vlastníci se finančně vypořádali se skupinou ENIC a v srpnu Řebíček odkoupil i akcie od Natlandu a měl celkově 98%.

Ovšem ani tento majitel nevydržel dlouho a již v roce 2013 hledal kupce, navíc financovat klub bylo nad finanční možnosti Řebíčka. Čili se znova objevili dluhy. V tomto roce projevil zájem Ruský multimiliardář Dmitrij Romaněnko ze společnosti LUKOIL. Do klubu dosadil Igora Kornějeva, aby do dokončení prodeje zastupoval nového investora. Jednání se táhla celé jaro a bohužel nebyla úspěšná . První liga se zachránila až v posledním kole.

V roce 2015 byla již situace v klubu natolik vážná a reálně hrozil zánik klubu, tak se stala změna , kterou už skoro nikdo nečekal. Do klubu vstoupil miliardář p.Šimáně a navíc sehnal strategického partnera z Číny. Začátkem září se tudíž majiteli stali Fly Investment a China Energy Company Limited. CEFC získla 59,97% akcií a p.Šimáně měl 39,97%. Noví majitelé splatili po předchůdci všechny pohledávky a navíc k radosti všech se stal i stadion majetkem vlastníka Slavie. Ale spory mezi dvěma vlastníky vyvrcholili tím, že p.Šimáně prodal svůj podíl ve Slavii právě skupině CEFC vedené za českou stranu p.Tvrdíkem.

Jelikož by to ale nebyla Slavia, aby neměla problémy s majitelem tak začátkem roku 2018 byl zatčen šéf CEFC Jie Ťie-ming. Nakonec se ukázalo,že CEFC má finanční problémy a navíc si vzala krátkodobou půjčku u banky J&T a ručila stadionem. V květnu došlo k vyostření sporů a banka nakrátko převzala stadionu pod svou správu.
Od března, ale začala odkupovat od CEFC aktivity jiná Čínská společnost a to CITIC group. A bylo i jasně deklarováno, že CITIC převezme i aktiva spojené v ČR a tím pádem i nás milovaný klub SK Slavia Praha. Navíc společnosti CITIC převedla nadpoloviční podíl developerské společnosti SINOBO Group.

Na závěr bych chtěl jen podotknout a mluvím za všechny fanoušky SK Slavia Praha, aby naše princezna Slavia zažívala dlouhé a poklidné roky a mohli jsme se těšit na každý zápas a společně si ho užívat.

Forza Slavia

Komentáře (46)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

    Jachym     před 4 lety 25.03.2020 14:58 |  
    3 1

    Opravil, respektive upravil, bych začátek, protože v názvu klubu byl do roku 1991 patronátní podnik IPS - Inženýrské a průmyslové stavby Praha.

    • Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

      A.Lima     před 4 lety 25.03.2020 15:11 |  
      2 0

      A IPS mě vypadlo, děkuji za doplnění a to jsem si říkal, mám snad vše a ouha nebylo.

  2. Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

    ColinSKS     před 4 lety 25.03.2020 15:06 |  
    3 8

    jsou tady tací, co by kritizovali gramatiku. ale jako přehled vcelku velmi dobré. škoda jen, že sahají jen od roku 86. my dříve narození - tedy já mluvím-li za sebe - bych si rád přečetl v agregovaném znění něco podobného od roku 1945 :)

    • Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

      A.Lima     před 4 lety 25.03.2020 15:14 |  
      7 0

      Ano za gramatiku se omlouvám, měl jsem to číst po sobě víckrát. :) Ale ke kávě to snad bude stačit a odpustíte chyby.

      A děkuji za pochvalu, nicméně hlouběji do historie, by to chtělo někoho jiného povolanejšího. :)

    • Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

      wimpy     před 4 lety 25.03.2020 15:22 |  
      7 0

      Po roce 1948 byly kluby vedeny jako amatérské a každý klub byl přidělen k nějakému ekonomickému podniku, Slavia k Elektrickým podnikům, odtud vnucený název Dynamo. Po krátkém zmrtvýchvstání v roce 1968 nás v sedmdesátých letech převzal podnik IPS (Inženýrské a průmyslové stavby), pod jehož patronátem jsme přežívali až do Korbelových dob.

      • Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

        kostelnivlajka     před 4 lety 25.03.2020 16:37 |  
        0 4

        A Leška ven, Leška ven...hymna před mačem..:-)

      • Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

        donford     před 4 lety 25.03.2020 16:47 |  
        0 1

        Možná, pokud si jen trochu a spíše matně pamatuji, že ještě jsme před IPS byly jednu kratší dobu usazeni v hájemství Uhelných skladů, ale v názvu se to nikterak neodrazilo. Tedy žádné US. :-)

        • Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

          wimpy     před 4 lety 25.03.2020 16:53 |  
          0 0

          To si vůbec nevybavuju a co je zajímavé, že se takové věci v dnešní internetové době těžko dohledávaj. Možná zalistuji ve Věčné Slavii. :-)

        • Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

          Karel13     před 4 lety 25.03.2020 19:37 |  
          0 0

          Pamatuji si také jen velice matně, ale mám dojem, že Uhelné sklady měly spojitost se slavistickým hokejem ...

      • Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

        donford     před 4 lety 25.03.2020 16:50 |  
        2 0

        Jo, to snad i byla Sparta jako ČKD Praha Sokolovo (Bratrství), Bohémka ČKD Stalingrad, Liberec Kolora Liberec. Snad v té době i Baník Ostrava - to se uchovalo do dneška.

        • Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

          wimpy     před 4 lety 25.03.2020 16:57 |  
          4 0

          V osmdesátejch jsem dělal v ČKD Elektrotechnika, pod patronátem jsme měli klokany, viděl jsem nějaké jejich výplatní pásky, staří pardálové si ještě pamatovali, jak si tam pro ty výplaty osobně chodili. :-)

          • Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

            A.Lima     před 4 lety 25.03.2020 20:11 |  
            2 0

            I když to se Slavií nemá nic společného, ale s minulým režimem ano. Můj děda celý život pracoval v Budějovicích v Motoru Jikov (proto se u nás hokejkam říká motor). Říkával, že u nich byli vedeni hokejisti a taktéž chodívali do fabriky pro výplaty.

          • Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

            DF007     před 4 lety 26.03.2020 08:30 |  
            0 0

            Já tam na konci 80 let dělal taky :-)

  3. Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

    Sokrates55 (přítel SN)     před 4 lety 25.03.2020 18:00 |  
    6 2

    Dobrý podvečer přeji příteli a děkuji za tento článek a práci s ním.
    Navíc nás všechny tak trochu vybízí k tomu, abychom navštívili slávistické muzeum (až to bude možné) a nebo si přečetli cokoliv, co nám osvětlí vznik Slávie a všechno, co k tomu patří.
    S úctou
    Sokrates55

    • Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

      A.Lima     před 4 lety 25.03.2020 20:07 |  
      4 3

      Moc děkuji za pochvalu, potěší příteli. Jsem rád a odměnou je mě to, že lidem, jako jsi ty se to líbilo a mohl jsi si v klidu pročíst článek. Navíc alespoň trošku můžeme přiblížit minulost, kdo tu vše byl a jak se s naší princeznou zacházelo.

      • Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

        tobro     před 4 lety 25.03.2020 21:29 |  
        2 5

        ... odměnou je mi /dativ/ to, ... plus interpunkce! .. Nezapomínejte, naše mateřština je skvost!
        Jdu jenom okolo, tak zase někdy...

        • Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

          Wulfstan (přítel SN)     před 4 lety 25.03.2020 21:36 |  
          3 6

          Když už bych teda rýpal, což nechci a nebudu, tak mnohem horší je to "mohl jsi si". "...odměnou je mě" bych nechal být.

          • Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

            wimpy     před 4 lety 25.03.2020 21:39 |  
            4 1

            Ony už jsou i u grammar nazi specializace? :-o


            Komentář byl uživatelem upraven (25.03.2020 21:40) . Zobrazit původní komentář

          • Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

            obiwan     před 4 lety 26.03.2020 12:03 |  
            1 1

            Mně teda mnohem víc bolí, že se "objevili dluhy"...

            • Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

              Wulfstan (přítel SN)     před 4 lety 26.03.2020 13:04 |  
              2 3

              A někoho jiného zas může bolet, že napíšeš mně místo mě, ale to bychom z toho bludného kruhu nikdy nevystoupili. Navrhují jazykový koutek ukončit. ;-)

              V každém případě bych chtěl poděkovat A.Limovi za hezký článek! Jen piš a nenech se otrávit rejpaly! :-)

            • Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

              obiwan     před 4 lety 28.03.2020 10:24 |  
              1 0

              To jsem střevo:-(

              • Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

                Sokrates55 (přítel SN)     před 4 lety 28.03.2020 10:50 |  
                1 1

                Pro příteli Wulfstana:
                Moc bych Vás prosil, aby jste jazykový koutek neukončoval. Mě se to moc líbí, protože si pak alespoň uvědomím,
                v čom :-)) se mám zlepšit...... :-)
                Sokrates55

                • Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

                  jufoun (přítel SN)     před 4 lety 28.03.2020 22:26 |  
                  2 1

                  Přidávám se k přání Socrata, abyste psali všichni bez chyb.

                  • Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

                    wimpy     před 4 lety 29.03.2020 00:35 |  
                    1 0

                    Taky si přeji, abych psal bez chib.

                • Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

                  Wulfstan (přítel SN)     před 4 lety 29.03.2020 10:49 |  
                  0 1

                  No dobrá, beru na vjedomý! :-) Už se těším, až zas někoho vyprudím za nějakou tu hyperkorektnost. Já za to nemůžu, ale když vidím napsáno "by jste", "mohl jsi si", nebo třeba "před dvěmi lety", což mohutně používal jistý pán, zvaný "Zubatá pleš" (kde je mu konec?), chytnu tik do levého oka, křeč do pravého ramene a okamžitě se mi překyselí žaludek. :-)

                  • Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

                    Sokrates55 (přítel SN)     před 4 lety 29.03.2020 13:16 |  
                    0 1

                    Rozumím Vám.
                    Já sám se někdy taky "seknu". Tak to se mnou vydržte:-)).
                    Sokrates55

                    • Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

                      Wulfstan (přítel SN)     před 4 lety 29.03.2020 14:01 |  
                      0 1

                      Sekne se někdy určitě každý. Proto je dobře, že je vždy (skoro) na blízku někdo, kdo na chybu jemně a citlivě upozorní. Spolu jsme silnější! :-)

                • Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

                  Karel13     před 4 lety 30.03.2020 09:26 |  
                  0 0

                  Máš tam chybu. Měl jsi napsat "moc bysem" ...

              • Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

                Wulfstan (přítel SN)     před 4 lety 29.03.2020 10:50 |  
                0 1

                Chtěl jsem ti dát plus za to, že sis uvědomil svou chybu, ale to by vypadalo, že souhlasím s názorem, že jsi střevo, což si nemyslím. Takže ti nedám nic. ;-)

  4. plk. Prymula

    Petr9608     před 4 lety 25.03.2020 19:32 |  
    1 5

    V Deníku.cz sdělil, že hospody plné lidí jsou hodně vzdálená budoucnost. Jak vzdálená budoucnost může vyprodanej Eden v takovym případě.

    Za jak dlouho si lidi začnou řikat, že chtěj žít jako dřív, i kdyby si ta svině pro něj měla dojít...? I stim, že jim je 70 a maj vysokej tlak a astma...?

    https://pbs.twimg.com/media/ET-PyvJXkAANyY3?format=jpg&name=large

  5. Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

    slavista23     před 4 lety 25.03.2020 23:31 |  
    1 0

    Chtěl jsem se zeptat. Jak to vypadá s druhýn sponzorem z Arabského poloostrova??? Mělo se jednat údajně o firmu Qatar Airways????? Děkuji za odpověď.

    • Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

      obiwan     před 4 lety 26.03.2020 11:58 |  
      1 0

      No tak zrovna aerolinky budou asi samy potřebovat sponzora...

      • Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

        Max1     před 4 lety 26.03.2020 23:49 |  
        0 0

        no zrovna Quatar airways jsou státní, takže oni tuto krizi pocítí minimálně. Ropa se tam tahá pořád a paradoxně až toto opadne, vezmou svět útokem.

        • Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

          obiwan     před 4 lety 28.03.2020 10:23 |  
          0 0

          OPEC trpí sníženou cenou ropy...

  6. Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

    Tadeáš_Janků     před 4 lety 26.03.2020 00:57 |  
    4 8

    Když to čtu, tak se po pravdě nemůžu zbavit dojmu, že Spartě tak trochu závidím toho Křetínského. Protože přestože fotbal tam dělá šíleně, tak je to po finanční stránce spolehlivý vlastník, který tam je dlouhou dobu. Jaký rozdíl oproti nám.

    • Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

      Leksel     před 4 lety 26.03.2020 01:08 |  
      1 3

      To ano, finanční stabilita a nezávislost.

    • Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

      Dr. Fe1     před 4 lety 26.03.2020 01:59 |  
      4 8

      Kdo by nechtěl stabilního vlastníka, ale zrovna Křetínský je extrémní příklad toho, že ani stabilní vlastník s velkým rancem peněz nezajistí klubu úspěch, když se montuje do sportovního vedení klubu a je to v tomto směru naprostý antitalent.
      Takže slovy klasika ze Švejka "takováhle stabilita stojí za hovno" :-)


      Komentář byl uživatelem upraven (26.03.2020 02:02) . Zobrazit původní komentář

    • Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

      kjandourek (admin)     před 4 lety 26.03.2020 08:16 |  
      8 1

      Současným vlastníkem klubu AC Sparta je J&T Credit Investments, a. s., jejímiž akcionáři jsou Daniel Křetínský (10 %) a kyperská společnost ACSP Holding Limited (90 %), která je vlastněna neprůhlednou sítí společností z daňových rájů....

      Křetínský vystupuje jako majitel navenek...., ale je klidně možné, že za tou "stabilitou" je ve skutečnosti bobtnající průšvih, podobný tomu, kdy se všichni tvářili, že našimi majiteli jsou Doležal s Rosenem... a ve skutečnosti nás přes KEY Investment vlastnil Sisák, jeho řidič, či bůh ví kdo ...

      • Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

        kostelnivlajka     před 4 lety 26.03.2020 08:55 |  
        0 2

        Ale i kdyby měl jenom 10 %, bohužel to vypadá, že v tom stále pár miliard lítá a on neví, za co by je utratil...

        • Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

          kjandourek (admin)     před 4 lety 26.03.2020 09:51 |  
          5 0

          Nedávno je třeba utratil za pozemek pod tréninkovým hřištěm na Letné... teď je utrácí za hotel, který na tomto místě roste....

          Už vidím, jak bychom prskali tady, kdyby někdo zrušil ta hřiště mezi hokejovou halou a Edenem a začal tam stavět něco pro svůj byznys...

          • Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

            JS (přítel SN)     před 4 lety 26.03.2020 10:03 |  
            4 2

            Myslim, že si DK musí drbat hlavu, že investuje do hotelu, kterej mu v příštích letech moc zisku nepřinese, neboť v době ekonomické krize se počty turistů a cestovatelů dost sníží...

            • Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

              kjandourek (admin)     před 4 lety 26.03.2020 10:10 |  
              4 0

              To je otázka.... Také je možné, že po době krize přijde cestovatelský boom, protože si kde kdo bude chtít vynhradit dobu, kdy nikam nemohl....

              Navíc ten hotel ještě nestojí, takže teď v "době Koronavirové" ještě o peníze nepřichází až krize pomine, tak polovina současných hotelů zůstane zavřených, protože krachnou a on s velkou pompou právě otevře "nejmodernější hotel v zemi", kam se každý z horních deseti tisíc už jenom z ješitnosti bude chtít podívat....

              neodvažoval bych se předjímat :-)

    • Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

      Jachym     před 4 lety 26.03.2020 10:15 |  
      6 1

      Já jsem tedy od přírody naopak přející člověk. Já jim tedy Daníka ze srdce přeji, stejně jako jsem jim přál toho italského fešáka, ščasnou hvězdu Zdendu nebo třeba i Jílkovic Vaška, který šel přes varování K. H. Borovského se sparťanskými pány na trávník.

  7. Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

    sTizz (přítel SN)     před 4 lety 29.03.2020 15:15 |  
    0 0

    Uvidime,jak se CITIC zachova v nadchazejici krizi,mluvilo se o ni posledni rok,ze by mela dorazit ve 2021,mozna se to jeste o rok posune,ted se budou tisknout prachy..

  8. Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

    tomas1947     před 4 lety 30.03.2020 08:05 |  
    0 0

    Ještě k naší minulosti. Někdy koncem šedesátých, nebo začátkem sedmdesátých let se naším patronátním závodem stal národní podnik Nářadí Praha. Už nevím na jak dlouho, ale Sparťané z mého okolí se z toho tehdy mohli potrhat smíchy.

    • Re: Historie SK Slavia Praha – majitelé po roce 89. - čtenářský článek od A.Lima

      honzah (přítel SN)     před 4 lety 30.03.2020 18:04 |  
      3 0

      Když někdy jedu kolem Sparty, vždy mě udeří do očí a pobaví ta řada ,,toi-toiek´´ (záchodových budek) vedle nápisu TADY JSME DOMA.