O Slavii

Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

V létě 2019 detonovala přestupová bomba. Na místní poměry hvězdný ofenzivní záložník Nico Stanciu, kterého rok a půl předtím přivedla jako nejdražší posilu v historii ligy Sparta, zvolil návrat do Česka. Půl roku poté, co ze země odešel za arabskými petrodolary. Jenže místo k letenským zamířil k Sešívaným do Edenu a překonal svůj vlastní rekord ve výši přestupní částky, jež byla zaplacena jakýmkoliv českým klubem. Ani ne po celé odehrané sezoně se ale bavíme o tom, co s ním bude dál. Jak to?

Situace místního dopadu byla srovnatelná třeba s tou, jako když se stěhoval Carlos Tevéz z rudé na modrou stranu Manchesteru. Obrovské emoce v jednom fanouškovském táboře, obrovská očekávání v druhém. Proč? Stanciu platil za jednoho z nejlepších hráčů ligy. Ve Spartě ukázal, jaké kvality může mít fotbalista s cenou o řád vyšší, než dosavadní posily pražských S. V Česku nevídaná kontrola míče, výborná a přesná kopací technika ve stylu Tomáše Rosického, zároveň nízké těžiště zajišťující dobrou dynamiku a skvělý herní přehled. Jenže tyto přednosti nyní neumí podat, přestože hraje v lepším týmu s lepšími spoluhráči.

 

Začátek kariéry

Jsou neměnná fakta, jako že míč je kulatý a každá hra začíná za stavu 0:0. Když nedáte gól, nemůžete vyhrát. No a začínat se dá jedině od začátku: Nico nakouknul do první ligy týden před svými 17. narozeninami v sezoně 2009/10 jako odchovanec klubu ze svého města Unirea Alba Iulia. Tou dobou byl i člen rumunské reprezentace do 19 let, a o rok později již debutoval ve výběru do 21 let. Mezi dospělé vlétl jako ofenzivní záložník či univerzální křídlo hrající z obou stran. Protože se po jedné sezoně Unirea Alba Iulia opět potácela ve druhé lize, jako velmi nadějného hráče jej vykoupila FC Vaslui, které patřil od poloviny roku 2011.

V sezoně 2011/12 odehrál za Vaslui 21 zápasů se statistikou 2 gólů a 2 gólových nahrávek. 5x se objevil v základu, jinak jako střídající hráč, ale s velmi slušnou minutáží. Pokaždé na pozici AM* uprostřed či na kraji hřiště. Sezona 2012/13 znamenala pro tehdy 19letého Stancia naprostý průlom. Za Vaslui nastoupil do 36 soutěžních zápasů, 26x v základu. Stoupající produktivita znamenala 2 góly, 5 asistencí. Jednu branku vstřelil Interu Milán z penalty v předkole EL, kde tým vedl jako kapitán.

 

Steaua Bukurešť

O rok později už zastihl Stancia v červeno-modrém dresu Steauy Bukurešť. Majitel a ultimátní vládce Gigi Becali, který za Nica zaplatil nezvykle vysokých 700 tisíc EUR, se nechal slyšet, že „(Stanciu) je jeden z nejtalentovanějších hráčů v zemi, akorát musí tvrdě pracovat. Pokaždé, když jsem viděl Stancia hrát ve Vaslui, záviděl jsem Porumbovi (majitel Vaslui), že má k dispozici tak skvělého hráče.“  Z pozice AM či RW si pod trenérem Reghecampfem připsal 44 zápasů, 6 gólů a 7 asistencí.

Nový trenér Constantin Galca využíval Stancia stejně, jako všichni jeho předchůdci, ale občas jej zatáhl i na pozici středního rozehrávajícího záložníka. Odtud si ale připsal pouze jednu asistenci. Opravdový průlom byla sezona 2015/16. Steauu zprvu trénoval Mirel Radoi, nakonec byl k týmu vrácen kouč Reghecampf. Do všech zápasů nastoupil Nico v základu, pod oběma trenéry striktně na AM, výsledná čísla za sezonu byla 39 zápasů, 14 branek a 11 asistencí. Koncem sezony pak 22letý Stanciu debutoval v seniorské reprezentaci.

Když Nicolae opouštěl Bukurešť po pár ligových kolech na konci srpna 2016, jeho statistika se zastavila na číslech 135/33/25. Gigi Becali šrouboval hráčovu cenu do závratných výšin. Ještě před letní pauzou s hráčem podepsal novou smlouvu na 5 let, takže za něj nakonec obdržel 8 milionů EUR a 2 mil EUR na bonusech ze strany bruselského Anderlechtu, čímž se stal Nico nejdražším hráčem, který kdy odešel z Rumunska do ciziny a zároveň nejdražším hráčem, který kdy přišel do RSCA či do celé Jupiler League. „Lidé z Anderlechtu mi řekli, že za hráče nikdy nedali 10 milionů EUR, nejvíc tak 4–5. Ale měli obrovský zájem a já si myslím, že Stanciu bude v Bruselu jejich příští hvězda.“

 

V cizině

A z počátku to vypadalo velmi nadějně. Švýcarský trenér René Weiler Stancia od počátku stavěl do základu, na postu AM v rozestavení 4-2-3-1 mu kryli záda např. mladý Tielmans na pozici rozehrávače a defenzivní záložník Dendocker. Jenže statistiky se nerozhodně neblížily těm z minulé sezony ve Steaue. Očekávání byla obrovská, a na Stancia byl vyvinut stejně tak obrovský tlak, nejprve ze strany fanoušků, posléze však i ze strany trenérů. Po zimní pauze totiž začal trenér více stavět Stancia do stran, zvlášť když neměl očekávaný gólový přínos v ose hřiště. Koncem ligy a v play-off tak Nico proseděl více na lavičce, než se ukázal na hřišti. I tak ale zvládl v celé sezoně 2016/17 slušných 47 zápasů, 12 gólů a 10 asistencí.

Po první adaptační sezoně byste čekali, že všechno půjde lépe. Ale ne v případě, že se zadrhne celý tým. Stanciu si ani přes léto nevybojoval zpět místo v základu, navíc byl po 9 zápasech odvolán kouč Weiler. „Stanciu postrádá sebevědomí,” psal belgický tisk. Nakonec do Anderlechtu nastoupil Hein Vanhaezebrouck, který na hřiště pustil Nica pouze jednou, a ke konci podzimní části už jej nepovolával ani na lavičku. Stancia vysvobodila Sparta, která nabídla Anderlechtu zhruba polovinu částky, kterou za Stancia zaplatil. A protože klub netušil, zda se podaří zlomit prokletí nejdražšího hráče v historii, raději jej prodal se ztrátou, která by po sezoně mohla být daleko vyšší.

 

Vysvobození v Praze

Nico bral transfer do Prahy jako vysvobození. Dle jeho vlastních slov mu imponoval trvalý zájem klubu, který dotáhl zdlouhavá a náročná jednání s Anderlechtem do konce. Sparta zoufale potřebovala úspěch, protože sportovní stránka skřípala a pod koučem Stramaccionim se v lize zatím nedostala výše, než na 4. místo. Pro Stanciovu smůlu se jej z belgického vězení rozhodl angažovat klub, který byl sám v totálním rozkladu. Navíc jej nový trenér Hapal zařadil na pravou zálohu, protože uprostřed hřiště panoval na Letné nesmyslný hráčský přetlak. I přes nevalné klubové výsledky a zmatky ve vedení Nico viditelně pookřál a zvládl slušných 14 zápasů, 6 gólů a 3 asistence.

Letná si od Stancia slibovala obrovský rozdíl v herní kvalitě. Který sice přicházel, nepřicházely však statistiky. Ne v podobě, kterou si management na Letné vysnil. Podzimní část sezony 2018/19 znamenala pro Nica 20 zápasů, 4 góly, 7 asistencí a neslavný výbuch se Spartakem Subotica. Nový kouč Ščasný Stancia opět stavil téměř výhradně na pravou stranu zálohy, kde hráč neoperoval v těžišti hry. A tak jej klub vzpamatovávající se z nezdařené nákladné internacionalizace raději se ziskem pustil do Saudské Arábie, kam mu přestup za 10 mil EUR vyjednala jeho agentka Anna Maria Prodan. Zbytek příběhu nám je dobře známý. V Arábii odehrál Nico 695 minut, 10 zápasů, dal 2 góly a na 3 přihrál. Poté se hlásil v létě v Edenu, kam si jeho transfer vysnil trenér Trpišovský a 4 mil EUR za něj zaplatil nový podílník ve vlastnické struktuře, společnost SINOBO.

 

Nico v tom správném dresu

A jsme v současnosti. A ta je nanejvýše zajímavá, co se herního záměru a výsledné reality týče. Posuďte sami: Při jiskřivém příchodu Stancia do Slavie dal Trpišovský několik rozhovorů, v jednom z nich říkal: „On má takovou zvláštní typologii. V týmu jsme úplně klasickou desítku neměli. Netajím se tím, že jako hráč mi hodně imponuje svým řešením na posledních 25 metrech. Máme skvělé mužstvo, ale některé situace jsme v určitých fázích sezony v těch nebezpečných zónách neřešili úplně dobře.“ Dále si od hráče sliboval radikální zvýšení efektivity přímých kopů. Jenže v reálu to tak na hřišti vůbec nevypadalo. Trpišovský Stanciovi pravděpodobně vysvětlil, že jeho přednosti nevidí na podhrotu nebo čistém ofenzivním záložníkovi, ale hlouběji uprostřed pole, odkud bude dirigovat hru. Mohli jsme tak pozorovat Nica, jak si chodí pro míče leckdy až mezi stopery, či na úroveň defenzivního štítu.

Do té doby měl na tuto pozici ve Slavii monopol Josef Hušbauer, ale po opět rekordním příchodu Stancia se konkurence rázem zvýšila. Nico měl nabídnout stejně kvalitní rozehrávku a střelecký a kreativní potenciál, jenže s lepší dynamikou hry. Jenže jeho stažením z postu čisté 10 musel daleko více zapracovat na obranné fázi hry. Slavia na podzim hrála dva druhy zápasů: ve skupině smrti Ligy mistrů musela běhat bez míče, kvalitně a nevyčerpatelně presovat a velmi pečlivě vykrývat prostory. Běžecká čísla potvrzují, že tuto stránku Nico zvládl velmi dobře. Jenže v tom druhém typu zápasů se opět neprosadil. Slavia ligové zápasy většinou kontroluje míč a překonává 10 hráčů tvrdě bránících na vlastní polovině. A tak se Stanciovy statistiky v této sezoně zatím zarazily na 20 zápasech, 2 gólech a 5 asistencích, přičemž hráč naposledy skóroval 16. srpna 2019. „Z pozice, kde Nicolae hraje, potřebujeme góly. Určitě by jich měl dávat více. Na jeho obhajobu musím říct, že jej nutíme do jiného stylu než třeba v rumunské reprezentaci nebo při angažmá v FCSB,“ vysvětluje Trpišovský v rozhovoru z prosince 2019.

 

Shrnutí

Nyní tu máme nadstandardně vybaveného fotbalistu, který na první pohled nabízí opravdu rozdílovou kvalitu v různých herních činnostech, navíc k ní přidal i velmi dobrá běžecká čísla. Jenže jeho produktivita nedosahuje ani zdaleka produktivity Hušbauerovy, který byl jako neperspektivní puštěn pryč. Trenér Trpišovský tak trochu popřel sám sebe, když během pár měsíců předělal Stancia, který mu imponoval na posledních 25 metrech, na hráče, který se pohybuje spíš uprostřed středového kruhu, leckdy i hlouběji.

Co zatím nedovolilo Stanciovi zazářit ve Slavii? Je to nezvyklá pozice, daleko fyzicky náročnější herní styl? Neschopnost zvyknout si na jinou mentalitu v jiné zemi? Nedostatek sebevědomí, který se dostavuje jako spirála, z níž není úniku společně s tím, že se hráči na trávníku osobně nedaří? Jak je možné, že si od něj trenér sliboval zefektivnění přímáků, dokonce o něm tvrdil, že na tréninku dokáže poslat míč 10x z deseti případů do stejného místa, když realita je naprosto opačná? Co ještě ovlivňuje herní pohodu a psychiku hráče, která očividně nikdy nebyla jeho silnou stránkou? Zdroje ze zákulisí tvrdí, že mu neprospěl odchod kamaráda a krajana Baluty, který neměl s trenérským týmem vůbec dobré vztahy. Nesmíme zapomenout ani na osobní rodinnou tragédii, která Nica potkala letos v zimě. Faktorů, které mohou ovlivňovat úspěch hráče je zkrátka příliš mnoho, vliv na jeho hru bude mít určitě kombinace minimálně některých z nich.

Když se podíváme na slávistický „problém Stanciu“, na jednu stranu můžeme vidět hráče zadušeného na pozici, se kterou zatím nemá zkušenosti a ze které ani nemůže mít takové statistiky, jaké by si představoval. Při širším pohledu na druhou stranu vidíme hráče, který měl z hlediska statistik opravdu výjimečnou pouze jednu sezonu v kariéře – tu před odchodem z FCSB do Belgie. Za celou svou kariéru nebyl nikdy tak produktivní, jako ve Steaue. Naopak tam, kde byl na Nica z důvodu vysokého očekávání či spoléhání se na jeho profesionalitu a herní um vyvíjen tlak, se hráč nikdy nedokázal plně prosadit. Ne podle požadavků trenérů. Prolomí to ve Slavii, nebo budou Sešívaní další klub, který jej s pochybnostmi raději prodá, aby na jeho přestupu něco vydělal a netratil?

 

* Pozn.: V článku jsem použil anglické zkratky pro herní pozice: C/AM – Central/Attacking Midfielder (střední/ofenzivní záložník), L/RW – Left/Right Winger (levé/pravé křídlo).

Komentáře (44)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

    ColinSKS     před 4 lety 27.03.2020 09:01 |  
    1 8

    za mne zcela určitě. je to náš spolu se ševšíkem nejlepší hráč v záloze. že nedává goly? nedává. to je ale jedno, dávají je jiní často po jeho skvělých příhrách, kdy se situace rozvine a jemu ani tu asistenci nedají. byla by škoda o něj přijít. ale co bude nikdo neví, třeba na fotbal rok nepůjdeme

  2. Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

    mudrc     před 4 lety 27.03.2020 10:57 |  
    8 0

    Diky JS za clanek.

  3. Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

    Sokrates55 (přítel SN)     před 4 lety 27.03.2020 11:34 |  
    14 6

    Dobré dopoledne přeji při dobré kávě a moc děkuji za článek.
    O to víc, že směřuje ke Slávii a k fotbalu.
    Nico Stanciu je opravdu nadstandardní a zajímavý fotbalista a i člověk.
    Musím vysmeknout poklonu nad tím, jak jste celou cestu Nica popsal včetně jeho fotbalových dovedností a i někde ne příliš výrazné stopy v některých zápasech. A je dobře, že jste zmínil i jeho mimofotbalový život, kde přeji Nicovi moc a moc síly a víru, že se to v dobré obrátí.
    Já pevně věřím, že se Nico ve Slávii nakonec dokáže prosadit.
    Není pro nikoho z nás žádnou neznámou, že ve Slavii hraje Nico něco trochu jiného, než byl doposud zvyklý.
    Hraje více z hloubky hřiště a tvoří, což mu pochopitelně bere síly k tomu, aby pak stíhal i zakončení. Vidíme, že se snaží a není mu to jedno. Vidíme i jeho snahu brát na sebe odpovědnost a někdy až přemíru snahy střílet i z ne dobře připravených pozic.
    Věřím, že si se Ševčíkem na sebe zvyknou a pomůže mu jak Traoré, tak i Provod a Laco Takács. Myslím si, že až se do hry zapojí i zraněný Hovorka, který už ve své rehabilitaci hodně postoupil, tak se nám začne tvořit to, o čem mluvil i JN a JiT.
    Prostě Nico potřebuje naši podporu a pochopení. A proč?
    Protože bojuje ve slávistických barvách.
    S úctou
    Sokrates55

    • Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

      o5aradecek     před 4 lety 27.03.2020 20:56 |  
      2 1

      Je fakt, že když se Nico prosadil ve spartě, ho ještě nepředurčuje k tomu, že se prosadí i ve velkém klubu, kde je teď. Podle krátkého jara se nedá nic moc vyvozovat, ale na podzim mi, až na vstřelené góly, přišel jako důležitý hráč SKS v lize i v Evropě. P.S. Sokrate, kolik denně vypijete těch vonných káviček? :-))

      • Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

        Sokrates55 (přítel SN)     před 4 lety 27.03.2020 23:03 |  
        3 2

        :-)).
        Zrnková káva jemně semletá (Papua - Nová Quinea) je většinou dopoledne a je jen jedna.
        Jinak tak ještě odpoledne Velvet.
        A přeji hezký večer v rámci teď daných možností.
        Sokrates55

        • Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

          o5aradecek     před 4 lety 27.03.2020 23:09 |  
          1 0

          Děkuji za vyčerpávající odpověď. :-) Lékaři doropručují max. pět šálků denně. To jsme v normě.

          • Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

            Leksel     před 4 lety 27.03.2020 23:33 |  
            1 0

            Takovej Honoré de Balzac s 60 šálky denně to už nebyl labužník, ale závislej cofeinman. V článku se uvádí, že smrtelná dávka kofeinu je asi tak ze 100 ",kafí", ale případy předávkování kofeinem nejsou známy z běžného pití "horem", ale z aplikace tzv. kávovým klystýrem. Tak ti nevím, kafe mám rád, ale ve způsobu požití raději zůstávám konzervativní. :-) https://zena.aktualne.cz/volny-cas/10-veci-ktere-jeste-nevite-o-kave/r~a2bacb12c48e11e890620cc47ab5f122/v~sl:5394217170f6882e51463b9861d0b7ed/

            • Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

              wimpy     před 4 lety 27.03.2020 23:37 |  
              2 0

              Takovejch pět press dám.
              Pamatuju kdysi na Olympiádě diskvalifikovali nějakého tuším egyptského střelce, že se dopuje kofeinem (i když to pro jeho sport nemělo smysl), hájil se, že je to z kafí. Tvrdili mu, že je to nesmysl, než zjistili, že jich dal čtyřicet denně.

              • Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

                Leksel     před 4 lety 27.03.2020 23:52 |  
                1 0

                Mně kafe problémy nedělá, jen si pamatuju, že jsem se jednou, když jsem chodil na gympl, doma trochu ukafoval až mi začaly tepat krkavice a cejtil jsem se tak nějak divně, ne na blití, ale chvíli mi byla zima, pak jsem se začal "studeně" potit na čele, asi se začala projevovat mírná otravička, když jsem si chtěl zahrát "Na Balzaka".

            • Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

              o5aradecek     před 4 lety 27.03.2020 23:51 |  
              1 0

              Já ale nejsem Honore de Balsac. Mám Magnum .44 a když mi Lorreta kávu trošku víc osladí, tak pustím svůj šarm, zadními vrátky :-)


              Komentář byl uživatelem upraven (28.03.2020 08:48) . Zobrazit původní komentář

              • Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

                Leksel     před 4 lety 28.03.2020 00:20 |  
                3 0

                Tak pokud myslíš to Magnum, co se nutně nemusí dávat do mrazáku, ale vydrží i při pokojový teplotě, tak to máš slušně naplánovaný, po té, co Lorretě vyženeš za přeslazený kafe mozek z hlavy, tak půjdeš zase klidně o dům dál. No řeknu ti, seš teda pěkně vostrej chlapík! :-)

    • Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

      Cross     před 4 lety 29.03.2020 17:17 |  
      0 0

      Nikoho by nenapadlo předělávat Stanciua třeba na vodní pólo. Pro mě Stanciu je komplexní a zcela nadstandardnî hráč. U nás je pár měsíců, kvality potvrzuje. Podle mě by jemu a celému týmu ještě pomohlo, kdyby se vrátil napravo Matoušek a na hrot Baluta, a Ševčíka souběžně zkusit na defensive midfield. Bylo by fajn, kdybychom hráče využívali na postech, a schopnostech, pro které jsme je kupovali. Nebo ne?

      • Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

        Alcapone     před 4 lety 29.03.2020 20:30 |  
        0 0

        To by si to Maty a Balu museli nejdřív srovnat ten bordel v hlavě.

      • Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

        Fačín     před 4 lety 31.03.2020 10:19 |  
        2 2

        To je bohužel velký problém. Baluta i Matoušek byli odstřeleni, protože prý málo brání (jaký to div, když to jsou ryzí ofenzivní hráči), Stanciua tlačíme ve středu hřiště hlouběji, přitom původně jsme ho chtěli kvůli kvalitní fázi na posledních 25 metrech hřiště... Mají v tom sami trenéři trochu hokej.

  4. Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

    Radek097 (přítel SN)     před 4 lety 27.03.2020 13:10 |  
    8 5

    Překopíruji zde odstavec, který jsem v jiném článku psal před dvěma dny.
    ''Nevadí mi i drahé posily, ale musí přesně zapadat do systému a ví se kam s ním. Pokud se ohlédnu na tři nejdražší posily (Baluta, Olayinka, Stanciu) za současného trenérského týmu, tak u prvních dvou jsem za první rok nezjistil, na jaký post s nimi počítají a jakou roli budou na hřišti mít. Různě rotovali mezi posty, což neprospívalo jak hráčům, tak týmu. Olayinkovi výrazně pomohl odchod Zmrhala a ukotvení na levé straně zálohy. Ze Stanciua jsem zklamaný, ve spartě se mi líbil, ale u nás bohužel ne. Trenérský tým ho chce přetvořit k obrazu svému, ale za takovou částku si já osobně představuji právě hráče, který ve všech ohledech zapadá do systému a nemusí se ''předělávat''.''
    https://www.slavistickenoviny.cz/clanek/13467-Nezmar-o-prestupove-politice-Slavie-platech-i-vypovedi#komentar-610407

    • Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

      JS (přítel SN)     před 4 lety 27.03.2020 14:52 |  
      13 3

      To je právě to, čemu nerozumím. Proč Trpišovský při jeho příchodu jmenuje kvality, které mu na tom hráči imponují, a nakonec se rozhodne z něj udělat úplně něco jiného.

  5. Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

    Virgil1956     před 4 lety 27.03.2020 17:10 |  
    12 0

    Na druhou stranu jsou tady i jiná čísla, například nejvíce přihrávek do gólových šancí v celé lize za loňský podzim. Není tedy částečně problém i v tom, že je spoluhráči nedokáží přetavit v góly? To by měl asistencí třikrát čtyřikrát tolik a výborná čísla. Pravda, ještě ty góly...

    • Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

      Marcelo10     před 4 lety 28.03.2020 19:10 |  
      2 1

      Jestli se nepletu, Pepa jich mel vic..

      • Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

        Virgil1956     před 4 lety 30.03.2020 13:54 |  
        0 0

        To asi ne, když Nico byl nejlepší v tomto hodnocení za celou ligu :)

        • Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

          kjandourek (admin)     před 4 lety 30.03.2020 14:24 |  
          2 0

          Takhle - když se koukneme na statistiku celého ročníku Fortuna ligy, tak uvidíme, že nejvíc přihrávek do gólové šance má opravdu Pepa - 39.... a hned druhý je Nico - o jednu (38).....

          https://www.fortunaliga.cz/statistiky?unit=1&status=0¶meter=3&season=2020&club=0&game_limit=0&nationality=&age=0&list_number=0&order=14&order_dir=2#stats

          Nevím, kde jsi vzal tu informací, že Nico je nejlepší v tomto hodnocení za celou ligu - ale není to úplně špatně: buď to může být tím, že tohle někdo prohlásil na začátku jara a nevzal tím pádem v potaz hráče, kteří již z ligy odešli... a nebo jsi špatně pochopil princip na základě jehož má Nico v téhle chvíli zlaté číslo jako Král asistencí - to dostává hráč, který zpasal nejvíc asistencí za posledních několik kol (teď si nejsem jistý - čtyři, pět...).

          • Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

            Virgil1956     před 4 lety 04.04.2020 10:24 |  
            0 0

            Vidím, že máš pravdu, moje chyba.

  6. Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

    wimpy     před 4 lety 27.03.2020 18:01 |  
    7 1

    Dovolím si usuzovat, že ta čísla jsou zkreslená i kvalitou soupeřů. Fakt, že zářil v Rumunsku, neprosadil se v Belgii a zůstává za očekáváním v ČR o něčem napovídá. U nás jde o to, jak bude fungovat tým okolo něj a jakým "kolečkem v soustrojí" u nás nakonec bude.

    • Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

      Dr. Fe1     před 4 lety 29.03.2020 00:59 |  
      5 13

      Je to zatraceně drahý kolečko v soustrojí. On má být tahoun a ne jen jedno z mnoha koleček.

      • Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

        wimpy     před 4 lety 29.03.2020 01:01 |  
        4 0

        V nejlepším týmu bude jedenáct zatraceně drahých koleček, kde nikdo nebude tahoun, ale pošlape celek.

        • Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

          Dr. Fe1     před 4 lety 29.03.2020 01:08 |  
          1 12

          nevím kolik bere, ale odhady hovoří o násobku toho co berou ostatní jako je Ševčík, Masopust, Olayinka .....takže on nemůže být jen jedním z mnoha, za ty prachy. To je málo.

          • Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

            wimpy     před 4 lety 29.03.2020 01:11 |  
            5 2

            Nezmar to vyvracel, prý jsou to fámy. A co bys radši, abychom hráli jako Sparta a vynikal Stanciu jako u nich, nebo abychom váleli jako Slavia a bez hvězd?

    • Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

      kapitan.pisoar     před 4 lety 31.03.2020 03:30 |  
      0 1

      Rekl bych, ze ve Sparte ze ocekavanim moc nezaostal, dokonce tam pres tu bidu co Sparta predvadela vynikal! Takze bych nerekl, ze to ze ve Slavii hraje spatne, je dane kvalitou ceske ligy...

      • Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

        wimpy     před 4 lety 31.03.2020 10:39 |  
        1 0

        Neřekl bych, že hraje špatně, ale nemá ta čísla, která měl v Rumunsku. A to asi tou českou ligou bude.

  7. Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

    bramburek (přítel SN)     před 4 lety 29.03.2020 17:11 |  
    11 7

    Vážení admini, důrazně vás žádám a prosím, abyste s tím něco začali dělat...

    Vždyť tohle není opravdu normální, aby komplet všechny diskuze pokaždý rozesrali dva vyšinutý sociopati, a dopláceli na to všichni ostatní, který se místo věcný diskuze a zajímavýho počtení, museli neustále brodit v tom hnoji...

    Vždycky pohodová diskuze, ať už pod články o Slavii a fotbale, nebo v off-topicu o různých tématech, lidi i když třeba maj jinej názor, tak spolu slušně a věcně diskutujou, a v tom se přiřítí jeden nebo druhej pablb, nebo oba najednou, a je to v pytli... protože prostě normálně diskutovat neumí, a začnou dva druhy příspěvků (asi podle momentální nálady) - buď začne okamžitě napadat, urážet, řešit si ty jeho starý "křivdy" (klidně i rok, dva starý - to je jedno, asi si to píše doma do deníčku, kdo všechno mu tady co "ošklivýho udělal")... a nebo začne kňučet, bulet, naříkat, kňourat, dělat ze sebe oběť a strašnýho chudinku, jak on nic, nikdy nic, a všichni mu strašně ubližujou...

    No nevim co s tím, žlutý a červený karty nezabíraj... pak je to vždycky hned stejný, ne-li horší... spoustu lidí už to odrazuje... myslím, že jinak je tu drtivá většina inteligentních, pohodových lidí, a SN by mohla být chlouba slávistických diskuzí... s těma dvěma ale bohužel nemožné...

    • Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

      o5aradecek     před 4 lety 29.03.2020 17:15 |  
      6 2

      Jeden už jí nafasoval, ale za měsíc to začne nanovo...

      • Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

        bramburek (přítel SN)     před 4 lety 29.03.2020 17:49 |  
        8 5

        Koukám... to bylo rychlý... a kňourání obou smazaný taky...

        Tak zaplať pánbůh aspoň za ten měsíc, i když já bych byl bez milosti pro černou... protože ten člověk se normálně chovat prostě neumí a nikdy nebude, těch pokusů už bylo...

        • Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

          Alcapone     před 4 lety 29.03.2020 20:26 |  
          7 2

          To by musel být ban černá karta na IP adresu. Jinak si zas vymyslí nějakej jinej nick a je to v pytli. Ten měsíc je tu velká pohoda škoda, že uteče vždy strašně rychle...

          • Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

            kalex     před 4 lety 29.03.2020 21:59 |  
            4 3

            Ale stejně:-() takto se DRn.železo nechat šoupnout do pece a ještě k tomu žít dva dny pozpátku... :))))
            Druhý hodí taky moudro, ale když je sám, tak si tak nevyskakuje. A navíc sem dá prémiový článek. No nic, do mrtvol se nekope.

    • Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

      Karel13     před 4 lety 30.03.2020 09:18 |  
      6 1

      Máš sice pravdu, ale to by tady nesměli existovat lidé jako Wimpy, kteří se nadšeně do takové diskuze zapojí a udržují ji při životě (ale i s jinými. kdy vlastně nejde o diskuzi, ale z obou stran jen o neustálé opakování svých názorů), i když uznává, že to je blbost . Jinak proti Wimpymu nic nemám a s jeho názory většinou zcela souhlasím...

      • Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

        wimpy     před 4 lety 30.03.2020 11:15 |  
        5 4

        Reakce na doktora, zvláště ty kontroverzní, jsem silně omezil. Potíž je v tom, že on kontroverzní diskuzi dokázal udělat ze všeho. Přímým důkazem je větev přímo pod námi, kde jsem se snažil diskutovat přátelsky k tématu článku a to, co admin ustřihl, byly nesmyslné osobní výpady a urážky.

  8. Stanciu

    JS (přítel SN)     před 4 lety 30.03.2020 11:52 |  
    4 2

    Tak se pojďme vrátit k tomu Nicovi. Sice nikdo neví, jak bude vypadat příští ročník evropských lig a pohárů, jestli se vůbec budou hrát, atd., na druhou stranu – Stanciovi je za měsíc dvacet sedm let a pořád neměl pořádný "breakthrough" ve smyslu uplatnění se v zajímavém evropském klubu. Ačkoliv mu přeju opak, situace je proti. Pokud jsme měli v zimě nabídky za stovky mega, v létě je z jasných důvodů fakt čekat nemůžeme. Tudíž pravděpodobně, pokud nenastane nic neočekávaného, u nás Nico zůstane minimálně v příští sezoně. Možná by Trpišák mohl zvážit důvody, kvůli kterým jej přiváděl, a nechat výstavbu hry spíš na Oscarovi se Ševčíkem...

  9. Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

    DF007     před 4 lety 30.03.2020 14:47 |  
    1 1

    Hezké shrnutí. Nico je nadstandardní fotbalista a souhlasím, že ne vždy je, podle mého názoru, využíván ve správné roli. Já ho vidím jako čistou desítku, kde bude vyplňovat prostory mezi soupeřovou obranou a zálohou a bude tak mít i prostor pro střelu. Tím, že většinou hraje ještě o patro níž, má to k bráně poměrně daleko a myslím si, že ho to stojí příliš úsilí, aby se dostal do správné pozice a ty síly mu pak scházejí v zakončení.
    A druhá věc. Nico bude předvádět super výkony, pokud bude v pohodě psychické. Na něm je vidět, že zatím moc chce, ale chybí taková ta lehkost. Myslím, že on sám moc dobře ví, že mu chybí čísla a strašně se to snaží zlomit. Proto měl v posledních zápasech i poměrně dost střel z nepřipravených pozic. Věřím, že až se mu podaří se prosadit dva nebo tři zápasy za sebou, tak půjde nahoru psychika i herní kvalita.

    • Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

      Radek097 (přítel SN)     před 4 lety 30.03.2020 20:51 |  
      0 0

      Stanciu střílel ze špatných pozic již na podzim, častokrát byl i nejvíce střílejícím hráčem Slavie v zápase, ale mezi tři tyče šlo minimum pokusů.
      Psychická pohoda se projeví na všech hráčích.

    • Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

      puchy     před 4 lety 31.03.2020 13:03 |  
      2 6

      Já jsem tedy na Nicovi zatím nic nadstandardního neviděl,což potvrzujete v druhém odstavci.Tady byla a je euforie,že jsme přetáhli Rudejm nejlepšího hráče,ale zůstává zatím za očekáváním.Nadstandardní byl Suk,Deli atd...

  10. Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

    kapitan.pisoar     před 4 lety 31.03.2020 05:04 |  
    10 5

    “Netajím se tím, že jako hráč mi hodně imponuje svým řešením na posledních 25 metrech. “
    “Na jeho obhajobu musím říct, že jej nutíme do jiného stylu než třeba v rumunské reprezentaci nebo při angažmá”

    Tady se asi skryva odpoved na otazku z nadpisu...

    Osobne nerozumim politice dlouhodobeho skoutovani hracu na urcite pozici, jen aby jsme je pote predelavali na pozici jinou.
    Tim spis pokud se jedna o hrace s nadstandardni cenovkou, kde uz vysoke riziko podstupujeme jednou, tak proc ho nasobit? Podobne riskovat muzeme u levnejsich hracu a mladiku...
    Bohuzel se zatim ukazuje, ze nakupy drahych hracu zatim nejsou devizou realizacniho tymu.

    • Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

      JS (přítel SN)     před 4 lety 31.03.2020 09:43 |  
      6 7

      Kapitáne, naprosto lakonicky jste shrnul i můj pocit z dosavadního působení Trpiše a spol ve vztahu k podobným hráčům.

      • Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

        kapitan.pisoar     před 4 lety 31.03.2020 21:12 |  
        1 2

        Holt ne vše může být dokonalé a je to asi jediná vážná pižka na kráse. Teď nás to zatím (hlavně finančne) nebolí , ale situace se může rychle otočit. A řekl bych, že právě podobné počínání je to co Nezmarovi leze tolik na nervy, protože on si uvědomuje, že to že i když teď peněz máme dost, neznamená to, že je budeme mít za rok, dva nebo za pět let...

        Ale neřekl bych, že to je jen náš problém, není mnoho hráčů, kteří by do ČR přišli, za velký obnos a nějak zvlášť by se prosadili. Přijde mi, že u nás si každý myslí, že hráč který je 10x dražší, bude automaticky 10x lepší... I když se dlouhodobě prosazují spíš hráči, kteří přichází jako podceňovaní, odložení nabo na konci smluv nechtění, kteří mají hlad něco dokázat.

        • Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

          Radek097 (přítel SN)     před 4 lety 01.04.2020 10:25 |  
          0 0

          Reálná hodnota hráče ne vždy odpovídá pořizovací ceně.

  11. Re: Dokáže se Nico Stanciu prosadit? - čtenářský článek od JS

    zeleznik2     před 4 lety 02.04.2020 10:47 |  
    2 3

    Díky za článek. Trenér slíbil, že Nico bude na jaře ještě lepší, zatím se to nepovedlo. V jeho případě stejně jako třeba na Petera se bude pohlížet vždycky kritičtěji, poněvadž stál ohromné množství peněz. Něco jako Nečas nebo Tatarčuk v éře pana Korbela. Ve Spartě se mu dařilo, ale to už bylo v době její začínající krize, takový jednooký král mezi slepci, v EL se neprosadil, také mu uškodilo angažmá v SAE. Tak snad se mu zadaří letos.