Názory

Proč Slavia tolik vadí fotbalovým "kabelkářům" - čtenářský článek od Sokrates55

Úvaha nad aférou "Křetínského kabelka"

Po dnešním přečtení „Ispartu“ si pokládám otázku, kam až půjde nenávist a demagogie redaktorů tohoto plátku vůči Slávii?.
Když jsem se z veřejných zdrojů už od soboty dozvídal, co vyváděl pan Křetínský s panem Peltou v českém fotbalu prostřednictvím své „kabelky“, bylo jasné nám všem, co je to za svinstvo. Když jsem si přečetl další podrobnosti o rozdělování dotací a jak to udělat, aby je obdržela „ta čistá parta – pardon sparta“ a jak se při tom angažoval i pan Svoboda, tak to už je tedy opravdu síla.

Proto jsem si koupil jako vždy dnešní „ispart“, že si tam přečtu něco objektivního o odsouzení těchto nechutných „kabelkářských praktik“.
Bohužel je celá záležitost pár řádky naprosto bagatelizována a vlastně se podle redaktorů plátku pana Křetínského nic nestalo a vlastně to ten pán provedl dobře.
Na třech stranách je adorováno nové sparťanské mládí a na jiném místě je tam napaden Nicolae Stanciu, že si dovolil podpořit penězi klub, který by měl být jeho rivalem (podle redaktorů je Dinamo Bukurešť asi třídní nepřítel pro bývalý klub Steaua Bukurešť). Já naopak Nicolu chválím a jen to ukazuje, že to žádná krysa není.

Celé to kopání do Slávie a její očerňování a zesměšňování na stránkách „ispartu“ jen ukazuje, že jsme pro „rudoubídu“ hodně velkým problémem a když to nejde po sportovní stránce, tak holt nastoupí jakási „podprahová demagogie“.
Stále se zpochybňuje Nezmar, pak se objeví článek od chudáka Czaplára o tom, že Slavia je steroidech, pak zase, že za všechno může Čína, pak se zase zajede do Součka a tak bych mohl pokračovat s dalšími příklady.
Jsem rád, že Slavia jde svou cestou a nepotřebuje k tomu žádné kabelky nebo „slejzání“ tajných bossů viz fotka na seznamu, kde je vyfoceno např. cinklé trio – Svoboda, Pelta, Křetínský a další, jak popíjejí cinklou kávičku………

Ale zpět k hlavní myšlence.
Proč vadíme „rudým kabelkářům“?
Už jsem zde zmínil, že jdeme svou cestou. A máme ekonomicky velmi silného majitele. Navíc to vypadá, že budeme mít dalšího velmi silného titulárního sponzora.
Někteří z Vás tady politicky zpochybňují komunistickou Čínu a mají s tím problém.
Ale výrok jednoho dokonce českého politika, že peníze nesmrdí, ten nikomu už nevadí. Máme majitele, který je v Číně. Jeho aktivity jsou obecně známé po celém světě. Má je v Austrálii, v Evropě, v Jižní i Severní Americe. Náš majitel je zapojen do mnoha projektů, které pomáhají lidstvu obecně, a nenašel jsem jediný, který by podporoval válku, nenávist k rasám či něco podobného.
Nikdo mě nemůže podezírat, že bych fandil komunismu. Ale našel někdo z Vás spojitost, byť i skrytou, že by Slavia někde podporovala komunismus tím, že je její majitel z komunistické Číny?

Za posledních několik let se Slavia vypracovala na velmi slušnou fotbalovou úroveň a také se dopracovala k slušnému zázemí včetně stadionu. Jako fanoušek jsem podpořil Slavii mnohokrát i finančními prostředky v rámci svých možností a přál bych si, aby Slavia hrála důstojnou roli v českém fotbalu a i na mezinárodním poli. Proto mám potřebu naší Slavii také bránit, pokud je na ní nasazováno tak, jak to předvádí páni redaktoři z „ispartu“. Když budeme mlčet a nebudeme se těmto „hejtům“ bránit, tak je něco asi špatně.

Jsem moc rád, že se kluci zase dostali na trávník a začínají „čutat“ do meruny. Jak se situace bude vyvíjet zatím neví nikdo z nás a určitě zatím nemůžeme říkat to pověstné „hop“, když jsme tu šlamastiku s coronavirem nepřeskočili.
A určitě asi budeme všichni zajedno, aby se nestalo ani našim soupeřům a ani nám nic špatného a všichni se sešli na zeleném pažitu ve zdraví a mohli všichni opět bojovat o ligové body.

S úctou k Vám všem
Sokrates55

Komentáře (56)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Proč Slavia tolik vadí fotbalovým "kabelkářům" - čtenářský článek od Sokrates55

    bongor     před 4 lety 22.04.2020 16:32 |  
    15 7

    K článku přítele Sokrata je možno dodat jen jediné.Máš tisíciprocentní pravdu Soki.

  2. Re: Proč Slavia tolik vadí fotbalovým "kabelkářům" - čtenářský článek od Sokrates55

    bramburek (přítel SN)     před 4 lety 22.04.2020 16:43 |  
    13 6

    nerozčiluj se tak Sokrate, ti pisálkové za to nestojí... tam je to jen "koho chleba jíš, toho píseň zpívej"

    pravda vždy leží na hřišti, a za vše hovoří jen a jen výkony a výsledky... a tam je to jednoznačný...

    sparta nebyla schopna 16 let postoupit do LM (vlastně celou éru pod Křeténem)… 6 let vyhrát domácí ligu...
    na klub s takovým rozpočtem a penězi naprosto tristní výsledky

    takže jediný co jim zbývá, je tohleto štěkání jeho podržtašek, a zoufalé pokusy jak dostat spartu z 9. místa do Ligy Mistrů, viz. ten rudej kašpar Svoboda se svým koeficientem, atd. atd.

    takže "psi stěkaj, a karavana (Slavia) jede dál" k dalšímu titulu a dalším úspěchům... ať se tihleti chudáci třeba pominou...

    • Re: Proč Slavia tolik vadí fotbalovým "kabelkářům" - čtenářský článek od Sokrates55

      Sokrates55 (přítel SN)     před 4 lety 22.04.2020 18:19 |  
      15 7

      Příteli, ve svém věku se už tolik nerozčiluji.
      Vadí mi však skutečnost, že někdo tu vytvořil doslova hnusnou situaci s použitím "kabely" včetně toho, jak manipulovat míněním lidí okolo fotbalu.
      Qui bono??
      Kdo podváděl a lhal jednou, ten pro druhý podvod a lež nejde daleko.
      Sokrates55

  3. Re: Proč Slavia tolik vadí fotbalovým "kabelkářům" - čtenářský článek od Sokrates55

    mudrc     před 4 lety 22.04.2020 21:34 |  
    7 13

    Dostal jsem se jen k prvnimu odstavci a odpovim otazkou, neni to uplne jedno? Diky Bohu si muzou psat co chtej a je na ctenari, ktery informacni tok k sobe nasmeruje. Ovsem tady bychom radi prevychovali. Vyprdni se ma to Sokrate s cti neco jineho.

    • Re: Proč Slavia tolik vadí fotbalovým "kabelkářům" - čtenářský článek od Sokrates55

      donford     před 4 lety 22.04.2020 23:08 |  
      15 3

      Možná to je jedno, možná nikoliv. Nechci použít to poněkud omšelé, že 100x opakovaná lež se stává pravdou, tedy lhaním, jímž tyto informační toky oplývají a čtenářům je směrují, ale spíš mi zaujalo, že sportovní deník bere takovýto podvod s kabelou ze sportovního prostředí dokonce div ne jako heroický výkon aktérů (Pelty a Křetinského) zasluhující potlesku. Dvou lidí, jež mají velký vliv na dění v českém fotbale. Ani se nad tím nerozčiluji, neomdlévám, ale také rozhodně nadšeně neáchám. Jen se se zpožděním velmi decentně odhalují, ale už za jistého nezájmu veřejnosti otupělé setrvalými projevy podvodů v našem fotbale, aktéři Horník, Pelta, Berbr, Křetinský (Šádek, Damková, Svoboda?) .... a spolu s nimi řada ovlivněných a tedy i ovlivňujících rozhodčích. Pak se ovšem na druhou stranu rád strhne velmi moralizující pokřik kvůli názoru Honzy Nezmara na zakončení ligy, na Nica Stanciua, jenž dokonce finančně podpořil (světe, zboř se, jak jen si to mohl dovolit?) konkurenční klub v Rumunsku před krachem (dokonce slovem v titulku krysa?!), na nebohého Jardu Tvrdíka, jenž navrhnul vytvořit fond pro nevalně prosperující ligové kluby, nebo kvůli jeho kontaktům v Číně, kdy se zasloužil o rychlé a přednostní nákupy zdravotnického materiálu a jeho dopravu. To vše je špatné, nebo aspoň podezřelé a je nutno zvednout karatelský prst v zaprodaném mediu. Ale podvody Pelta - Křetinský - náměstkyně Kratochvílová? Nezájem. A to se jedná "pouze" o miliardu Kč. Podotýkám, že svého času měli naši Lála a Nepomucký hrající na vojně za Duklu Pardubice snad skoro na rok zastavenou činnost prý za přijatý ? úplatek 100 Kč ? na osobu. Což jsem dával v té době jako dýško automechanikovi za zajištění nedostatkové automobilové součástky ze skladu, do auta 1000 MB, kterou jsem pak řádně zaplatil. Teď je jiná doba a jiný mrav. Miliarda Kč oblíbencům, (Křetinský) sponzorům (Syner), kamarádíčkům (Březina, Sobotka jak dokazují odposlechy) z části rozdaná nic neznamená a Pelta s Křetinským jsou kabelkoví hrdinové. Aspoň pro Sport (Spart).

      • Re: Proč Slavia tolik vadí fotbalovým "kabelkářům" - čtenářský článek od Sokrates55

        Monarchie     před 4 lety 23.04.2020 08:01 |  
        10 3

        Přesně tak. Ukazuje se, že měli frantíci s Křetínským pravdu. On nebude tak úchvatný podnikatel, jak je někde prezentován. Pokud má tolik dotací, že ani neví, která dotace to je a o jaké je řeč..Divím se MF, máš majetek dle Forbesu cca, odvedl jsi na daních tolik, tolik je rozdíl a možná bychom se divili.. novému žebříčku miliardářů.
        Současná situace je velká nová privatizace, připomíná mi to trochu rok 1948 a pan Sokrates má naprosto pravdu.

  4. Re: Proč Slavia tolik vadí fotbalovým "kabelkářům" - čtenářský článek od Sokrates55

    uru100     před 4 lety 23.04.2020 07:27 |  
    5 15

    Já si jen říkám, jestli někdo nehacknul Sokratovi účet. Kávu i když cinklou pije Křetínský a Sokrates jako nic? Kdoví jestli to Sokrates vůbec psal.
    A mají to novináři těžké, nic se neděje, něco si musí v této době vymyslet.

    • Re: Proč Slavia tolik vadí fotbalovým "kabelkářům" - čtenářský článek od Sokrates55

      travel (přítel SN)     před 4 lety 23.04.2020 09:04 |  
      10 3

      Mám dojem,že jsi zabloudil.

      • Re: Proč Slavia tolik vadí fotbalovým "kabelkářům" - čtenářský článek od Sokrates55

        donford     před 4 lety 23.04.2020 10:32 |  
        6 4

        Nebo svou zářnou myšlenku nedokáže slovy vyjádřit.

        • Re: Proč Slavia tolik vadí fotbalovým "kabelkářům" - čtenářský článek od Sokrates55

          uru100     před 4 lety 24.04.2020 07:30 |  
          0 1

          To bude určitě ono :).

  5. Re: Proč Slavia tolik vadí fotbalovým "kabelkářům" - čtenářský článek od Sokrates55

    Gino     před 4 lety 23.04.2020 09:12 |  
    1 0

    Chlapi omlouvám se, ale nemohl by sem dát někdo nějaký dobrý odkaz na to o tom, co tady Křetén s Peltou vyváděli? Byl jsem pár dní mimo a tak mi vše uteklo... kdyby měl někdo dobrý odkaz, kde by se dalo nejlépe o tom přečíst, tak budu moc vděčný. Děkuji

  6. Re: Proč Slavia tolik vadí fotbalovým "kabelkářům" - čtenářský článek od Sokrates55

    martin (přítel SN)     před 4 lety 23.04.2020 10:04 |  
    13 3

    Sokrates má ve všem pravdu a ještě to napsal klidně a s nadhledem. S tím nic nenaděláme, spart bude takový jaký je, nejlepší nekupovat a tím pádem nepodporovat. Zdravím

  7. Sport, Sparta a Čína

    JS (přítel SN)     před 4 lety 23.04.2020 10:41 |  
    15 13

    Křetínský nedělá nic jiného, než Babiš, Valenta a další, kteří využívají svá média k ohromné manipulaci čtenářů. Od Sportu, čistě komerčního plátku ve vlastnictví majitele Sparty, tak snad ani nejde čekat nic jiného. Je to nechutné, ale je to cílené na čtenáře z rudého tábora. Stejně jako např. Marca a deník AS ve Španělsku, kteří je také jednostranně pro Barcelonu či Real. Problém samozřejmě je, že v naší zemičce Sportu nedokáže vyrůst objektivní konkurence stejného formátu (deník). Pak jsou sportovní fanoušci pořizovat Sport de facto nuceni monopolem.

    V dnešní době také platí, že nejen 100x opakovaná lež je pravda. Stačí s nepravdivým výrokem „přijít jako první“. Každý kdo zveřejní a medializuje nějaký nesmysl pak nutí své oponenty bránit se těmto lžím. Každý, kdo je v pozici reagujícího to má ale s medializací svého úhlu, byť oprávněného, nesmírně složité. Veřejnost je unavena neustálými spory o to a tamto a mám pocit, že se ve společenské diskusi už naprosto vytratila potřeba diskuse, natož schopnosti objektivního posouzení či nadhledu. Takže stačí, když s něčím přijdete jako první a dostatečně to zmedializujete, nejlépe z několika zdrojů. A je to pravda.

    Co se týče té připomínky s tím, že Slavia nepropaguje komunismus. Promiň, Sokrate, ale to je od Tebe z mého pohledu naivní. Tady už se A) snad ani nebavíme o komunismu, protože v Číně to žádný komunismus není, je to prostě totalitní režim zacházející se svými obyvateli jako s čísly. B) Pouhý fakt, že nás koupila čínská investiční společnost za účelem své propagace a nyní jsme přešli přímo pod státní podnik, který se snaží, aby image Číny byla co nejhezčí, určuje, že jsme nástrojem propagace. Za jakým jiným účelem by někdo investoval do fotbalu, Sokrate? Buď zisk, nebo sebepropagace. Nehledej v tom nic víc. Samozřejmě, že Slavia nebude na Eden věšet plakáty „odebíráme orgány politickým vězňům“ nebo „naše internační tábory už čítají 3 miliony lidí“ nebo „bouráme křesťanské kostely na Velikonoce“. A nebude tam ani „ke slávě jsme dovedli velký čínský národ“. Takhle se marketing přece nedělá... Prostě musíme k tomu přistupovat tak, že momentálně je Slavia nástroj, jak zlepšit veřejné mínění čínské státní firmě – tzn. de facto Číně.

    • Re: Sport, Sparta a Čína

      Fačín     před 4 lety 23.04.2020 11:15 |  
      6 2

      Zajímavý poznatek ohledně "konkurenčního" sportovního deníku. V době internetu už je to asi trochu passé, ale mě osobně opravdu chybí kvalitní sportovní deník, který by méně hrál na bulvární notu a názory "expertů" a byl by víc praktický - více výsledků z různých sportovních odvětví (Sport například vytrvale ignoruje můj oblíbený snooker), více statistik a odborných analýz a určitě by si každý našel to svoje, co konkrétně mu v současném "Sportu" chybí.

    • Re: Sport, Sparta a Čína

      mudrc     před 4 lety 23.04.2020 12:39 |  
      4 6

      Rad tvoje prispevky ctu,
      proto me zajima vysvetleni pasaze:” Pak jsou sportovní fanoušci pořizovat Sport de facto nuceni monopolem.” Absolutne totiz nesouhlasim a ani neverim, ze jsi sam odkazan. Co pro Boha dneska cloveku brani ziskavat informace jinde? Napriklad dnesni Recnicky klub s trenerem, tam bude tolik informaci, tak proc behas do trafiky jak nejaky neanfrtalec z praveku nota bene kdyz zrejme vis, ze konkretne Sport jiz drahne let stoji za prd, avsak sve ovecky si jiste najde. Nicmene dokola na nej nadavat mi prijde padle na hlavu. Kdo nechce, nekoupi a ziskava informace kde mu libo jest.

      • Re: Sport, Sparta a Čína

        Fačín     před 4 lety 23.04.2020 12:46 |  
        1 2

        Kde se dá sehnat "Řečnický klub" a o co jde?

      • Re: Sport, Sparta a Čína

        Fačín     před 4 lety 23.04.2020 12:49 |  
        1 1

        Pardon, už jsem našel je to na Slavia tv. Sice to je můj oblíbený kanál ale Řečnického klubu jsem si nevšiml...

        • Re: Sport, Sparta a Čína

          mudrc     před 4 lety 23.04.2020 12:58 |  
          3 2

          Dost me prekvapuje, ze existuje slavista majici internet a nezna Recnicky klub, sakra chlape sledujes web naseho klubu :-) ?

          • Re: Sport, Sparta a Čína

            Fačín     před 4 lety 23.04.2020 13:47 |  
            1 1

            Pardon no, pro mě je to novinka. První díl jsem před měsícem zaregistroval,ale bylo to moc dlouhý na rychlý skouknutí, tak jsem si to nechal na později a úplně na to zapomněl.. O víkendu skouknu všechny díly, slibuju!

      • Re: Sport, Sparta a Čína

        JS (přítel SN)     před 4 lety 24.04.2020 03:08 |  
        4 4

        Řečnický klub je pro nás zasvěcené. Zeptej se nějakého dědka z jižní Moravy, jestli ví, kde najde Řečnický klub. Prostě teď se na to nedívám optikou nás internetově gramotných. Ano, zdroje si můžeš obstarat jiné, ale ne každý je na to zvyklý a má tu možnost. Jelikož Sport stále vychází papírovým nákladem, tak má pořád dost čtenářů kupců v trafikách...

        • Re: Sport, Sparta a Čína

          mudrc     před 4 lety 24.04.2020 09:09 |  
          3 2

          Diky za tvuj pohled na vec. Nicmene nemuzu ho prijmout. Je snad zdejsi forum plne “dedku z jizni Moravy”? Neznam cisla, ale predpokladam, ze vetsina konzumentu fotbalu o kterem se tu bavime je internetove gramotnych.

          • Re: Sport, Sparta a Čína

            JS (přítel SN)     před 4 lety 24.04.2020 13:30 |  
            7 2

            No tak nějaký zásah asi Sport má prostě. Tak tomuhle obecenstvu předkládá svoje vize. Nemyslím si, že jsou všichni čtenáři kritičtí a jdou si hledat hned jiné zdroje. Někde na fotbalovém hřišti klubu z pralesa v místní nálevně bude známkování ve sportu určitě určujícím měřítkem...

            Jednou jsem viděl na Sázavě na vodě neuvěřitelný scény ve vodácké nálevně 6. cenové skupiny, kde se místní pivní břicha zchlastaly zelenou a tuzemákem a pak řvali na celé údolí ty debilní rudý pokřiky. Tak to je např. čtenářské obecenstvo bez kritického myšlení. A takovejch asi pár je a pro ně Sport podle mě vychází. Nesnaží se být přeci fundovanej, je to jen bulvár.

            • Re: Sport, Sparta a Čína

              mudrc     před 4 lety 25.04.2020 19:48 |  
              2 2

              To se ale porad bavime kazdy o necem jinem.

  8. Re: Proč Slavia tolik vadí fotbalovým "kabelkářům" - čtenářský článek od Sokrates55

    samop     před 4 lety 23.04.2020 11:47 |  
    14 7

    Bravo P. Sokrates55 !!!
    To co jste napsal by se mělo vytesat do kamene !

  9. Re: Proč Slavia tolik vadí fotbalovým "kabelkářům" - čtenářský článek od Sokrates55

    Navyseals     před 4 lety 23.04.2020 13:23 |  
    17 1

    On se Křetínský ve svojí podstatě moc neliší od těch gaunerů, co vedli Spartu od Sametu. Liší se jen v jedný věci. Ví o fotbale úplný kulový a hlavně chce mít vždy poslední slovo. Mach, Rezeš, Košťál, Pelta, to všechno byli šmejdi, ale buďto fotbalu rozuměli nebo zaměstnávali schopný lidi. Zároveň jim nahrávala doba a rozsáhlý kontakty v zákulisí, což Spartě přineslo několik titulů (netvrdím, že všechny, často neměli na hřišti konkurenci). Ale pak bylo několik ročníků, kdy pár vyrovnaných zápasů prostě neskončilo remízou, ale výhrou Sparty. Každá rudá ovce to sváděla na železnou Spartu, "prostě jsme to tam dotlačili" nebo 1:0 už v Průhonicích. A na základě toho díky repre a klubovým úspěchům stačilo často k LM skončit první nebo porazit v předkole často hratelnýho soupeře. Zejména v době Košťála a Pelty tohle bylo stěžejní, protože oni rozpočet nelepili ze svýho jako Mach a Rezeš, ale spoléhali na příjmy z pohárů, přestupů od sponzorů. Proto odcházeli hráči jako Fukal, Rosický nebo Jarošík odcházeli poměrně brzy po tom, co se ukázali v pohárech. Ty peníze byly potřeba. Kdežto Mach byl schopnej udržet 7 nebo 8 let stabilní osu týmu (podobně jako Plzeň nedávno). Tohle všechno Křetínský nemá. Protože Spartě výsadní postavení sebral Berbr pro Plzeň a on tak zoufale hledal řešení, jak aspoň vymyslet něco jako "pakt o neútočení". Ve finále se ukázalo, že ani to Spartě k úspěchům stačit nebude. Těch důvodů, proč už nikdy Sparta nebude to, co bývala, je víc. Ale Křetínský je jeden z nich.

  10. Proč Slavia tolik vadí fotbalovým "kabelkářům" - čtenářský článek od Sokrates55

    fps     před 4 lety 23.04.2020 14:41 |  
    14 2

    jojo, pěkně napsáno, a pro nás Slavisty nic nového, jen doufám že jim ta současná sportovní ne/úroveň vydrží co nejdéle, kdybych se už nedožil jejich titul, tak bych se vůbec nezlobil

  11. Re: Proč Slavia tolik vadí fotbalovým "kabelkářům" - čtenářský článek od Sokrates55

    ColinSKS     před 4 lety 23.04.2020 14:43 |  
    11 12

    velice pěkný shrnutí. jen bych oponoval, že čína je komunistická. to je zásadní nepravda. ano vládne tam jedna strana, ale panuje tam kapitalizmus. to že mají červenou vlajku a na ní hvězdu, to možná je pro někoho symbol komunizmu (který nikde nebyl mimochodem), ale jinak je to země v velikým potenciálem, což dokazuje trumpeta se svými restrikcemi.

    • Re: Proč Slavia tolik vadí fotbalovým "kabelkářům" - čtenářský článek od Sokrates55

      sasky     před 4 lety 24.04.2020 10:25 |  
      7 2

      Okej, tak Čína není komunistická, tak je totalitní no... Slovíčkaření

    • Re: Proč Slavia tolik vadí fotbalovým "kabelkářům" - čtenářský článek od Sokrates55

      JS (přítel SN)     před 4 lety 24.04.2020 13:32 |  
      7 10

      Kapitalizmus my ass. To určitě. Tenhle kapitalizmus neřídí ekonomickej systém, ale totalitní represivně orientovaná vláda. To má ke kapitalizmu daleko jako Mein Kampf k antické filozofii.

      • Re: Proč Slavia tolik vadí fotbalovým "kabelkářům" - čtenářský článek od Sokrates55

        padre     před 4 lety 26.04.2020 22:47 |  
        1 1

        Tento politicko-hospodarsky system se ale skutecne nazývá statnim kapitalismem.

      • Re: Proč Slavia tolik vadí fotbalovým "kabelkářům" - čtenářský článek od Sokrates55

        rak (přítel SN)     před 4 lety 30.04.2020 11:14 |  
        4 0

        Strávil jsem tam nějaký čas po devadesátém a pak po kratší dobu až předloni. To jsem myslel, že jsem v úplně jiné zemi. Ta změna za cca 25 let je obří. Tenkrát to byla taková zvláštní kombinace ideologicky tuhého režimu s kapitalismem 19. století. Ta ideologie byla vidět všude. Každodenní rozcvičky v kempusu následované čtvrthodinkou marxismu-leninismu. Životní podmínky pro nás nepředstavitelné, a to byli starší spokojeni, jak se to zlepšilo proti éře Maa. Zároveň všude kvetl docela bezbřehý byznys. Když to trochu přeženu, každý kšeftoval s každým, až nesmyslně. Nabídka zboží byla snad i lepší než tehdy u nás. Teď už jsem do toho tolik nepronikl, ale ty ideologické věci už zdaleka nejsou tak vidět, i když to tam asi je. Je to opravdu jiná země, technologicky dost vyspělá. Investovala hodně do vědy, takže teď se nemálo vědců vrací z USA, kde je Číňanů hodně, protože často mají doma i lepší podmínky. V tom je docela i šance na postupnou změnu politickou. Nejhorší je uzavřená společnost a to jde dnes stále méně. Staletí kulturního a politického vývoje tam i v mnoha jiných částech světa, který byl vždy založen na autoritářském systému nelze najednou zlomit (teď to má formu, jakou má). Snahy o to jsou většinou spíše škodlivé, jak se ukázalo mnohokrát, zejména ze strany Američanů, kteří jsou dost namyšlení na to, že jsou vzorem pro všechny ostatní, což jsem tam slyšel skoro pořád. Strávil jsem tam také nějakou dobu. Mně jsou demokracie i naše kultura určitě bližší, Čína i Asie obecně jsou trochu jiný svět, ale neměli bychom být tak namyšlení a cpát všem naše představy. I demokracie je schopna dovést do čela úplné idioty, jak vidíme. Sice se říká, že je pak šance na změnu. No, ano, ale finanční prostředky a neporovnatelné možnosti manipulace hrají své.
        V souhrnu. Neoplývám nějakými zvláštními sympatiemi k Číně a Číňanům, ale zároveň je nevidím ani nijak negativně a to módní čínožroutství se mně dost nelíbí. Lidé jsou různí všude.

  12. Re: Proč Slavia tolik vadí fotbalovým "kabelkářům" - čtenářský článek od Sokrates55

    Martin Platil     před 4 lety 23.04.2020 18:45 |  
    11 2

    Ideální je tento bulvár nekupovat a nechodit k nim na stránky. Méně přístupů = méně reklamy = méně peněz. Vždyť oni se už korektně ani chovat neumí. Když porovnám zmiňovaný bulvár s deníky, které má ve svěřeneckém fondu premier, tak to srovnání ani nesnese.

    • Re: Proč Slavia tolik vadí fotbalovým "kabelkářům" - čtenářský článek od Sokrates55

      mudrc     před 4 lety 26.04.2020 15:53 |  
      1 3

      Pockej, mej na pameti, ze zdejsi diskuteri jsou abonenti Sportu, nebo alespon internetovymi ctenari. Nekdo ve Sportu dokonce patra po objektivite a proto jej nazyva “spart” :-)

  13. Re: Proč Slavia tolik vadí fotbalovým "kabelkářům" - čtenářský článek od Sokrates55

    Sokrates55 (přítel SN)     před 4 lety 24.04.2020 08:51 |  
    17 6

    Dobré ráno u své ranní dobré a poctivé kávy přeji Vám všem. To jen, aby bylo jasné, kdo je původcem celé této disputace :-)).
    V druhé řadě bych Vám chtěl poděkovat, že jste si vůbec můj "appel" přečetli.
    Ve třetí řadě bych chtěl poděkovat i za Vaše dipsutační příspěvky a abych nezapomněl na první řadu, tak tady chci poděkovat redakci, že to v této blbé době vůbec otiskla :-)). V neposlední řadě bych poděkovat i Luďkovi Sobotovi, protože jsem si to od něj půjčil........
    Dovoluji si doplnit, že nepíšu, že by Čína je komunistická, ale říkám, že někteří na SN zpochybňují komunistickou Čínu. Ano, připouštím, že Čína je v totalitním režimu. Vycházím však z myšlenek Arthura Schopenhauera, že státy s tak obrovským počtem obyvatel ani jiné zřízení mít nemohou, protože by se to jinak asi celé úplně sesypalo a nikdo by to "neukočíroval". A to by byl pro svět ještě větší průser než je teď.
    Hlavní myšlenkou mé úvahy bylo to, kdo pracuje v čele LFA, jakým způsobem ovlivňoval Křetínský svou kabelou, aby se "rudým" pískala ta jejich "rovina". A to by mělo být velkým MEMENTEM pro celý český fotbal.
    Po včerejším prohlášení UEFY, jak by bylo možno dohrát ligové soutěže a jak postupovat v určování pořadí v případě jejich nedohrání se musím je usmát.
    Potvrdilo se, že náš JN ve své pragmatičnosti potvrdil už před několika týdny svůj cit pro vývoj situace a její analytiku. To potvrdilo i to včerejší prohlášení UEFY.
    Naopak se potvrdilo, že pan redaktor Tomek je za hlupáka a Svoboda taky. Platnost materiální pravdy ve výsledku nelze oddělit od formulace UEFY v tom, že by mělo zvítězit pravidlo sportovních zásluh probíhajícího ročníku.
    Tedy asi tak, že ten kdo hrál naplno a makal a vede ligu o 8 bodů má být upřednostněn před tím, kdo hrál do teď úplné ho..vno a je na devátém místě.
    Ve včerejším sportu vyšel krásný rozhovor s Františkem Ciprem. To jen aby bylo vidět, že dovedu "ispart" i pochválit.
    Řečnického klubu se pravidelně účastním a včerejší s JiT byl výborný.
    Já bych ty "dědky" až zase tolik nepodceňoval:-)).
    S úctou k Vám
    Sokrates55

  14. Re: Proč Slavia tolik vadí fotbalovým "kabelkářům" - čtenářský článek od Sokrates55

    Dobi     před 4 lety 24.04.2020 21:47 |  
    14 4

    Jak už je tradicí, když něco napíše Sokrates55, má to nejen hlavu a patu, ale za každou větou, slovem i slabikou bych se postavil. Já už pamatuji hodně. A po dlouhá léta jsem odebíral Československý sport. Když jsem odcházel do práce, už byl v kastlíku a cesta tramvají uběhla rychle. Byli tam redaktoři různí. Pamatuji si třeba Františka Žemlu, byl a psal tak, že se poznalo, že je to málo objektivní fanatický sparťan. Ale na dnešní pisálky neměl.... Občas jsme jim za OP něco poslali.... Teď už jsem si SPART nekoupil snad 3 roky, maximálně juknu na isport. Je to je obrázek, jak dění ve společnosti klesá ke dnu, to ale je jev zřejmě celosvětový...Naďa Urbánková byla věrnou slávistkou, jednou nazpívala v tom nejkrásnějším dresu na světě i písničku o fotbalistkách: "Jo, my se nedáme, holky, přece to nevzdáme! A MY TAKÉ NE!!!!

  15. Poctivá ranní kávička pro silný žaludek...

    puchy     před 4 lety 26.04.2020 10:39 |  
    9 16

    "Někteří z Vás tady politicky zpochybňují komunistickou Čínu a mají s tím problém" tak to asi každý slušný člověk pane Sokrate?Nebo Vy jste snad na majitele s napojením na naši politickou garnituru pyšný?Tak hlavně že vám chutná kvalitní a poctivá ranní kávička!
    PS:"Proto jsem si koupil jako vždy dnešní „ispart“, že si tam přečtu něco objektivního" to nezní moc chytře....

    • Re: Poctivá ranní kávička pro silný žaludek...

      donford     před 4 lety 26.04.2020 13:36 |  
      12 10

      To už je velice politická otázka. Nemáme být proč pyšní na Čínu, a to Sokrates vůbec nezpochybňuje, ale můžeme být tedy pyšní na Putina i na jeho jeho diktátorské, absolutistické vedení? Na USA, tedy Trumpa, jež vede v těchto dobách desetitisíce lidí svou ukecaností, žvásty na smrt? Na britského Johnsona, jenž si vede zdárně obdobně? Na vedení Francie, Španělska, Švédska, Itálie ...? Co ti teď dokázali? Co udělali, aby zabránili těm hekatombám zbytečně mrtvých v jejich zemích? Na koho tedy může být v této době "každý slušný člověk pyšný"? Na doslova břídilskou, řekl bych až hloupou, jinak velmi mocnou Leyenovou v EU? Napovím ti - třeba na Eskymáky v Grónsku. Ti nám, věřím, neškodí.
      Proti těm, co jsem namátkou vyjmenoval, je ještě, v této době, naše tolik proklínaná vláda svatá. A pro bych naší "politickou garnituru" zase tolik neshazoval a neodsuzoval. Nakonec jsme si jí, milý puchy, my sami voliči demokraticky a svobodně ve většinových volbách zvolili. Jinak poctivou ranní kávičku u nás pijí miliony lidí a rády. A nezaobírají se tolik tím, zda je určena jen pro silný či slabý žaludek. Příliš ironická slova na každodenní ranní rituál asi stovek milionů lidí na celém světě. Naštěstí jí jistě ani Sokratovi nezoškliví. Nad takovými slovy bývá povznesen.

      • Re: Poctivá ranní kávička pro silný žaludek...

        puchy     před 4 lety 26.04.2020 15:43 |  
        6 15

        Pane inženýre Donforde,popíjím svou kvalitní a poctivou odpolední kávičku a nestačím se divit.
        Můžete mi prosím naznačit,co má Sovětský a Americký prezident společného s naší Slavií?!Přečtěte si pořádně co Váš mentor napsal,než ho začnete teatrálně obhajovat.

        • Re: Poctivá ranní kávička pro silný žaludek...

          donford     před 4 lety 26.04.2020 17:31 |  
          9 7

          Tak především do teatrálnosti mám doufám daleko. Nějak jsem se k ní dosud nedopracoval. Ale třeba se polepším. :-) Ani na divadelních prknech jsem co by aktér nikdy životě nestál. Ale byl jste to vy, milý puchy, jenž napsal, a nějak ani ve své fantazii nevím proč....nebo vy jste na majitele s napojením na naší politickou garnituru pyšný?
          Přičemž Sokrates napsal - cituji: Našel někdo z vás spojitost, byť skrytou, že by Slavia někde podporovala komunismus tím, že její majitel je z Číny? .... Dle mého si od počátku odporujete velmi nelogicky se Sokratovým tvrzením. Takže vy o koze, on o voze. Proto jsem naznačil (chytrému naznač, hloupému dopověz) že my, jakožto fandové Slavie nemůžeme za spojení Číny s naší politickou garniturou a přidal, že zrovna tak bohudík nemusíme fandit jiným modlám některých, ať je to (Čína), Putin, Trump, Leyenová ...... kteří se především neosvědčili jako správní vůdci v těchto nevalných dnech. A že ta politická garnitura - vláda, o níž ve skrytém kontextu s Čínou naznačujete jisté pohrdání, se zatím v kritických dnech osvědčila líp, (jen se vnitřně obávám, zda poněkud neztratí dech při řešení ekonomických následků krize) než oni vybraní světoví vůdci. A že netřeba se o ní tolik otírat, když byla zvolena v demokratických volbách vůlí lidu. Původní Sokratův text se týkal kabelkového spojení Pelty s Křetinským, jejich zřejmého, sehraného (možno zde použít vaše slovo teatrálního?) podvodu na fotbalové veřejnosti a naopak až trochu oslavného hýkání za tento podvod na stránkách Sportu. Před chvílí jsem si četl povídání o filosofu Hegelovi. A ten moudrý člověk řekl: Co naplat, existují lidé, kteří se mýlí. Občas jich zkrátka není málo. Pokuste se nezařadit mezi ně. Děkuji.
          A velmi prosím, abyste si osvojil výklad slova mentor. Zde projevujete neznalost nehodnou ani středoškoláka. Psal jste o ranní kávičce (jen) pro silný žaludek. Já vám naopak přeji, aby ta vaše kvalitní, poctivá odpolední kávička vám chutnala. A opravdu každý den. :-)
          P.S. Inženýr rovněž nejsem a nikdy v životě jsem se zaň nevydával.

          • Re: Poctivá ranní kávička pro silný žaludek...

            hiker42     před 4 lety 26.04.2020 22:49 |  
            7 6

            Milý donforde, dovolím se optat na smysl jedné věty z Vašeho příspěvku výše: "netřeba se o ní (pozn. vládu Číny) tolik otírat, když byla zvolena v demokratických volbách vůlí lidu".

            Nezlobte se na mě, ale dělá to na mě dojem, že jste přesvědčen o demokratických volbách v Číně, tedy že tamní komunistická strana, jejíž vedoucí úloha vyplývá z čínské ústavy, vyhrávají volby, protože to je skutečná vůle obyvatel Číny. Myslel jste to takto? Nechce se mi tomu věřit, s Vaší zkušeností se životem v prostředí naší totality, kdy plných 40 let diktatury komunistické strany Československa "naši" komunisté rovněž vyhrávali volby, ale že by ty volby byly demokratické?? Jiné vyznění v tom však nenacházím. Prosím o dovysvětlení, děkuji.

            • Re: Poctivá ranní kávička pro silný žaludek...

              donford     před 4 lety 26.04.2020 23:13 |  
              8 4

              Ne, ne, příteli Hikere, možná, že jsem moc a moc hloupý, nečiním si o sobě iluze, ale tohle by bylo opravdu příliš. To by bylo i tak pro pozdní návštěvu zvláštní školy. Myslel jsem pouze a jen naší vládu, jež dělá v dané situaci (a její poradci) také hromadu chyb, i když věřím, jak ukazují výsledky pandemie, že si v rámci Evropy vede dobře. A také mám dost vnitřních obav, jak si povede při překonávání ekonomické krize. Naše vláda vznikla ze svobodných a demokratických voleb. A když se jí nebude dařit a zklame, bude možnost další volby. Možná jsem se vyjádřil ve svém slovosledu nad míru kostrbatě, omlouvám se. Promiň. Tím se omlouvám i ostatním, pokud jsem je nějak zmátl. O vládě čínské vůbec nemám ty nejmenší iluze, nemám jí rád, nevěřím jí. Navíc tam to není otázkou voleb, tam je to nalinkované, neb jejich strana je hegemonem, jež pevně svírá jejich tisíciletou říši. Stejné to bylo i u nás, kdy volby dopadaly tak 98-99 % pro KSČ. Než se mohlo po 40 letech zase svobodně volit. Ještě teď si vzpomínám, jak si při jedněch svobodných volbách KSČ vytáhla pořadové číslo 10 a všude se psal a hlásal dvojsmyslný, ale k situaci vtipný slogan, fotbalistům blízký - desítka se kope.

              • Re: Poctivá ranní kávička pro silný žaludek...

                hiker42     před 4 lety 27.04.2020 11:05 |  
                5 2

                Moc díky, done, máme to tedy podobné, já vládě komunistické Číny věřím snad jen to, že by tuze rádi začlenili do struktury totalitní moci Taiwan.

      • Re: Poctivá ranní kávička pro silný žaludek...

        SirCohen     před 4 lety 27.04.2020 07:43 |  
        13 7

        Volby mohly být svobodné a demokratické (to byly ty v roce 1946 také). Ale byly fér a spravedlivé? Vlastní-li majitel strany i mainstreamová média, která mu nekriticky pochlebují (sněmovní volby)? A nebo pokud se jeden z kandidátů uchyluje ke zjevným lžím (oboje přímé prezidentské volby, stejný kandidát)?

        • Re: Poctivá ranní kávička pro silný žaludek...

          donford     před 4 lety 27.04.2020 12:44 |  
          6 4

          Je dobře, že tu jsou i mnohá oponentní media, což je jistě pro demokracii přínos. Kontrola veřejnosti a posl. sněmovny a možnost se ihned kriticky vyjadřovat třeba jen na sociálních sítích. To je opravdu velký výdobytek demokracie, pokud se to nezvrhává jen v anonymní předvádění, kdo dokáže být sprostější. A svobodné volby a svobodný úsudek k tomu.
          Co se týká Zemana, vždyť toho jsme všichni, nebo kdo měl aspoň trochu zájem, znali už předtím v politice 25 let. A dle mého se chová a mluví (velmi zkresluje, zdánlivě ohromuje a rýpe do určitých lidí) stále dost podobně. Vzpomínám třeba na jeho výrok, jak chce vázat knihy do kůže členů ODS. To přece bylo poplatné jeho pojetí politiky. Dnes jsou s Klausem velcí přátelé. Mě spíš vůbec nepřekvapil. Ovšem měl dost ulehčenou cestu - Schwarzenberg, ač má životní zkušenosti jistě neobvyklé, svým častým tápáním a uhýbáním (snad ze slušnosti, ale to se v bitce se Zemanem nenosí) nepřesvědčil a navíc pro naše lidi je zjevně stále "cizák" a Drahoš mi přes nezvyklou "tlačenku" své manželky, tato na můj vkus poněkud dryáčnická dáma mě osobně dost odpuzovala, se jevil jako úřednický suchopár a bifloun floskulí a frází. Rozhodně nebyl dostatečným a bohužel ani protřelým soupeřem. Nyní mají kandidáti několik let času se ukázat a předvést, tak snad se někdo do obliby národa strefí. Ale vzdalujeme se zde moc a moc od původní Sokratovy varovné teze, tedy od divadelního kabelkového podvodu Křetinského a Pelty. O tomto neomluvitelném faulu na celý náš fotbalový národ.

  16. Re: Proč Slavia tolik vadí fotbalovým "kabelkářům" - čtenářský článek od Sokrates55

    Dr. Fe1     před 4 lety 29.04.2020 23:00 |  
    2 10

    Díky za článek. Teď je toho fotbalového velmi málo, takže tím spíš je dobře, že jste pro nás ostatní něco napsal. V tom co píšete máte pravdu, alespoň tedy podle mého názoru.

    Nejlepší by bylo se na ten Sport vykašlat a nezabývat se tím. Chápu ale že je to těžké, to sám vím dobře. Zejména pokud jste zvyklý Sport číst celý život, tak chápu že vás to láká. ..... nejlepší je ale na to nereagovat, ignorovat je, nekupovat to, ať se třeba zalknou. Prostě je odepsat jako prosparťanské provokatéry se kterými není rozumné pořízení. Nedávat jim peníze pro ně bude největší a nejúčinnější trest.

    Majitele také nemá cenu řešit - spousta týmů má majitele např. z arabských zemí kde jsou režimy daleko pochybnější než je ten čínský. Akorát se proti nim tolik nebrojí, protože jsou to "kamarádi" západu.

    Jako Slávia jsme se ničím nezaprodali jako například Sparta kdysi v dresech HZDS, kde sparťani šaškovali na Mečiarově předvolebním mítinku ....... ......nic sporného neděláme, niják se neponižujeme, vše je v mezích normálních korektních vztahů. Takže se nemáme za co stydět.


    Komentář byl uživatelem upraven (29.04.2020 23:42) . Zobrazit původní komentář

  17. Re: Proč Slavia tolik vadí fotbalovým "kabelkářům" - čtenářský článek od Sokrates55

    boss009     před 4 lety 30.04.2020 12:49 |  
    11 0

    Nestačím vždy žasnout, kolik expertu se vždy vynoří, když se zmíní Čína. Můžete mě tedy považovat také za jednoho z nich, ovšem s tím rozdílem, že já o lidech v dnešní Číně opravdu vím. Měl jsem to štěstí a stále mám, že Čínu a Rusko navštěvuji docela pravidelně. Jako mladší občan jsem dokonce byl v Číně v 90 letech jako student, to už jsem tady jednou psal a tak se nebudu opakovat.

    Ovšem nazývat dnešní Čínu totalitou je na mě prostě silná káva a proto jsem se rozhodl reagovat i když, jsem se zařekl, že už na toto téma reagovat nebudu, protože to jednoduše nemá cenu. Přesto mě to nedá a zase vám řeknu svůj příběh. Může sloužit jako zajímavý pohled, pro experty co znají slovo Čína pouze z našich medií.
    Ano dnešní Čína je v jádru svobodná země (ano neutekl jsem z Bohnic) je tomu tak. Když se vrátíme do minulosti tak slova jako Totalita, Stalinismus, Komunismus (dosaď si co chceš) mohou být naprosto oprávněně použita, protože to byla absolutní realita. Do podrobností asi zacházet nemusím, každý kdo chce, si o tom může zjistit vše potřebné. Po 90 letech se Čína mohutně změnila. Můžeme to jednoduše nazvat opětovné otevření světu. Spousta lidí vidí pouze tzv. ekonomickou část, ale hlavní je právě ta lidská duševní. Lidé začali myslet jinak, samozřejmě Čína je obrovská a není to tak jednoduché, ale můžeme si to takto zjednodušit.

    Tak k mému příběhu. Já když jsem byl jako student v Šanghaji u jedné rodiny jejich syn měl v pokoji spoustu LP desek západních kapel a jelikož jsem také velký rockový fanda velmi mě potěšilo, že jsem i tady našel spřízněnou duši. Do nocí mě vyprávěl o těchto kapelách a jak se k LP deskám dostal, jak je mění na bazaru a tak. Bylo to velmi hezké ho poslouchat. Ale jelikož jsem tam byl především na studium nemohl jsem jet do Pekingu do rockových klubu jak mě nabízel. Když jsem říkal, proč nezajdeme někam do hudebního klubu v Šanghaji, tak mě vždycky s úsměvem odpověděl: „tady je to mrtvé, živá rocková hudba hlavně v hlavním městě“.
    Do Pekingu jsem se dostal až o velký čas později po roce 2000 konkrétně až v roce 2006. Hned mě napadlo se podívat po nějakém klubu a jelikož nejsem žádný troškař tak jsem hned zamířil do jednoho z největších a to do Mao livehouse jedná se o síť hudebních klubu, které jsou po celé zemi, ale ten nejslavnější je právě v Pekingu. Potkal jsem tam úžasně zapálené lidi kteří to co dělají tak dělají opravdu srdcem. Když po představení popíjím u baru asi 4 pivko sedá si skoro vedle mě kytarista legendární Čínské metalové Kapely Suffocated Kou Zhengyu. Chvilku sbírám odvahu a dovolím si hon oslovit k mé velké radosti je to úplně normální chlapík co umí docela obstojně anglicky, ale jelikož já zase chci oprášit svoji čínštinu, tak naše povídání je střídavě takové a makové. V tom z něho vypadne, že zítra musí poslat obal svého nového alba schvalovací komisi (ano tady někteří zajásají ano v Číně je schvalovací komise) a že by měl už jít. Ale mě to nedá a zeptám se ho: jestli měl někdy problémy s úřady přeci jen víme jak u nás v ČR měli komunisté pořád něco proti rockové hudbě. Šmahem z něho vypadne, že nikdy neměl žádný problém a tohle schvalování je jen běžná rutina. Já mu tedy neměl důvod nevěřit, kór když ve vínu je pravda v našem případě tedy v pivu. Pak se ještě rozpovídal, jak byl jeden z hlavních konstruktéru metalového festivalu s názvem 330 a jak ho v roce 2001 pomáhal zakládat a stal se něco jako jeho duchovním otcem. Při jeho zakládání musel jen dojít na úřady a zaregistrovat se jinak měl naprostou svobodu ano tu svobodu co se tady lidé často ohání. Svoboda je ovšem zrádné slovo, jelikož prý na tento jeho projekt padly skoro všechny jeho peníze. V Číně si v jádru můžeš dělat co chceš, ovšem nepočítej, že ti někdo pomůže. Sponzoři, reklamy to všechno závisí na schopnostech daného jedince, pokud je shopen jako byl právě Zhou může dnes oslavit už 19 let tohoto festivalu. Na toto pro mě unikátní setkání velmi rád vzpomínám. Poté jsem se ještě párkrát potkali, ale už jsme si nikdy takto nepovídali. Oni už jsou přeci jenom na Čínské poměry docela hvězdy a setkat se s nimi je čím dál těžší.

    Proč vám to tady píši? Píšu to jen tak pro zajímavost jaký byl život člověka, který měl nějaký sen a dokázal ho uskutečnit. Řeknete jeden člověk, omyl takových lidí je v Číně mnoho a tito lidé právě vytvářejí ten život a naději, že se Číňanům konečně začne žít lépe a pokud se to bude dít za vlády komunistické strany tak budiž. Myslíte, že by se tohlo mohlo udát v totalitě? Nenechte se vysmát. To že je dnes například v Číně největší střední vrstva kolem 500 milionů je prostě fantastický úspěch. Za krutovlády rudých Maoistu něco absolutně nemyslitelného a to je Čína otevřena světu pouze 30 let.
    Lidé tady mají absolutně zkreslené představy, vyberou si co se jim hodí a toho se drží jak veš v kožichu. Částečně zato muže propaganda a neustále vyvolávaná nenávist. To je pak pro obyčejného člověka těžké rozlišovat. Jsme národ Švejku neustále se musíme poměřovat s většími pány. To je asi naše přirozenost.

    Čína má mnoho chyb, se spoustou věcí nikdy nemohu souhlasit, nemám růžové brýle, ale vím a dovolím si tvrdit, že znám zdejší náturu lidí. Když v Praze narazím na Čínské turisty rád s nimi pohovořím a vždy je rád vidím, protože to nejsou žádní boháči, ale obyčejní lidé, kteří konečně mají nějaké slušné peníze a mohou se vydat poznávat svět. To bylo pro obyčejné Číňany dřívě věc nemyslitelná pouze boháči mohli nikdo jiný, jenže Čína je dnes úplně jiná a já se tam vždy rád budu vracet. Bohužel, karanténa mi neumožnila se osobně rozloučit s maminkou mého kamaráda u kterých sem v mládí studoval. Ale až to okolnosti dovolí, mám v plánu položit kytku na její hrob, protože oni mě změnili pohled na svět, žádný Facebook, tvítříček či co, ale lidé a jejich svět kolem nich.

    Jinak doporučuji prezidentský projev k novému roku kde Xi Jinping mluví o velké demokratizaci Číny, že v tomto bodě ušla velkou cestu, ale že to pořád nestačí a je potřeba mnohem víc úsilí a že stále velký počet papalášů nechápe že Čína se musí demokratizovat mnohem více jinak nepřežije.

    Tak jsem vám tady napsal svůj pohled a svoje zážitky, samozřejmě je to jenom zlomek co jsem zažil a doufám, že ještě zažiju. Někteří mě asi budou oponovat, že jsem rudý nok, tak nejsem. Další zase, že nic nevím a že oni ví víc, protože to četli na idnes. Každý ať si vybere, komu chce naslouchat.

    Já si vždy vzpomenu na jednoho rádoby českého odborníka tzv. experta na Severní Koreu, který se hádal s jedním Jihokorejcem. Jihokorejec mu oponoval, že bydlel 40 kilometru od Pyongyangu a ví o severních Korejcích asi kapku víc než ten rádoby odborník, který byl ale tak přesvědčen o svém rozumu, že s ním nebylo možno vůbec rozumně hovořit. Korejec se už neudržel a vyhrkl ze sebe „a byl jste někdy vůbec v Koreji? „. Tudíž z experta vypadlo, že ne protože přeci Severní Korea je uzavřená. Tím bylo vše jasné asi nikdy neslyšel o cestovkách, které zájezd umožňují ano značně omezen, ale možnost tu je. Má pak cenu se s těmito lidmi vlastně bavit, mají vše jen z internetu. Tam ale pravdu a hlavně opravdový lidský kontakt nikdy nenajdou.

    Abych to uzavřel ve spojitosti s naší Slavii. Já jsem našim vlastníkům vděčný, že díky nim a jejich kapitálu sem přišli skvělý hráči s fantastickým trenérem a zažil jsem krásné roky, o kterých se nám fanouškům snad ani nesnilo. Díky pánové.

    • Re: Proč Slavia tolik vadí fotbalovým "kabelkářům" - čtenářský článek od Sokrates55

      Dennis     před 4 lety 30.04.2020 16:05 |  
      5 4

      Proti našemu vedení ani majiteli nic nemám, naopak jsem vděčný za to, že nám pomohli dostat se z těch sraček, ale když takhle píšeš o té Číně, jak ti s tím jde dohromady ta cenzura internetu a zákazy aplikací jako WhatsApp atd.? To ti připadá ok? Pasuje ti to s tou zmiňovanou "svobodou"? Mně tedy úplně ne.

    • Re: Proč Slavia tolik vadí fotbalovým "kabelkářům" - čtenářský článek od Sokrates55

      kostelnivlajka     před 4 lety 30.04.2020 18:20 |  
      3 8

      Hele, moc hezký!

      Místo věčných blábolů anti všechno, keců vlezdoprdelistů všeho druhu, objektivní náhled člověka, který skutečně někde něco prožil a může podat objektivní svědectví...

      Paráda, děkuji ti za příspěvek, příteli, s úctou kostelnívlajka

    • Re: Proč Slavia tolik vadí fotbalovým "kabelkářům" - čtenářský článek od Sokrates55

      Leksel     před 4 lety 30.04.2020 21:54 |  
      7 9

      A že tam není svoboda projevu, názory, který nejsou po chuti vládnoucímu komunistickýmu režimu, jsou umlčovány a jejich nositelé vězněni anebo beze stopy zmizí, dále existence převýchovných táborů, to nejsou znaky totality? Byls v hudebním klubu Mao livehouse nesoucího jméno v Číně stále adorovaného nejkrvavějšíjo diktátora 20. století Mao Ce-tunga, který zdobí i jejich současné bankovky. Neřekl bych, že se Čína ke své temné minulosti nějak vymezila podobně jako Němci ke své nacistické minulosti a jejím pohlavárům stejně jako ke snahám neonacistů o připomínání či restart této zrůdné ideologie. Každopádně tam žádný Hitler livehouse na veřejnosti nenajdeš. Abych si na Čínu udělal objektivní názor, stačí čerpat z nepřeberného množství relevantních zdrojů zejména erudovaných a uznávaných sinologů a nemusím tam ani jezdit, i když uznávám, že k dotvoření názorů to jistě může přispět, ne však zásadně. Prostý člověk z ulice ti toho asi moc k politice neřekne, neboť je tam rozsáhlá síť tajných agentů, takže lidé se zejména před cizím boji otevřeně mluvit. Že tam je rozvinutý kapitalismus pod kuratelou komunistické strany je pravda, ale firmy (jejich představitelé) musí být k režimu loajální, jinak by se se zlou potázaly, takže představa jejich nezávislého podnikání je jen iluzorní. Tím se liší ten jejich "kapitalismus" od kapitalismu západní demokratické společnosti.

      • Re: Proč Slavia tolik vadí fotbalovým "kabelkářům" - čtenářský článek od Sokrates55

        kostelnivlajka     před 4 lety 30.04.2020 22:10 |  
        4 7

        A z čeho čerpáš informace. které popisuješ v prvních třech, čtyřech větách?

        Pokud napíšeš, že to je všeobecně známe...:-):-)

      • Re: Proč Slavia tolik vadí fotbalovým "kabelkářům" - čtenářský článek od Sokrates55

        kostelnivlajka     před 4 lety 30.04.2020 22:21 |  
        1 4

        Lexíků, já mám v sobě dvě sedmy krásnýho červenýho pohádkovýho vína...:-)

    • Re: Proč Slavia tolik vadí fotbalovým "kabelkářům" - čtenářský článek od Sokrates55

      pcitron     před 4 lety 10.05.2020 21:10 |  
      4 0

      Některým lidem to stejně nevysvětlíš, černobílé vidění světa, založené na informacích z mainstreamových médiích, je v české kotlině velmi oblíbené. Jako velký antikomunista musím bohužel konstatovat, že v západních zemích se čím dál více rozšiřuje to, co bylo typické pro bolševiky, totiž neustálé a čím dál více agresivnější hledání vnějšího nepřítele: Čína, Rusko, Sýrie, Irán. O Čínu se příliš nezajímám, zajímá mě dění na Blízkém východě a tak vím, že o dění Sýrii se v západních médiích od vypuknutí tzv. arabského jara lže (nebo spíše lhalo, teď se již situace přeci jen zlepšila) jako v dobách Kojzarova Rudého práva blahé paměti. Co se týče Číny, velmi mě zaujala osobní zkušenost špičkového vědce Radka Špíška.

      HN: Čína se hodně démonizuje, politicky i ekonomicky. Jak tuhle zemi vidíte vy?
      Vnitřně s tím samozřejmě bojuji. Vím, že je to autoritativní režim, ale na druhou stranu, když tam přiletím, mám – podobně jako mnozí ostatní – pocit naprostého úžasu. Čína je země, která se snaží dělat věci s rozmyslem, dlouhodobým plánem a na vysoké úrovni. Raketově roste. Pro člověka, který tam přijede z Česka, kde se za poslední roky postavilo pár kilometrů dálnic, je těžké pochopit, že tam za tři měsíce vznikne nová linka metra a čtvrť velká jako Jižní Město.

      HN: Platí ta vysoká úroveň i pro váš obor?
      Jednoznačně. Když v nemocnicích projdu odděleními, kterým rozumím, vidím, že je všechno na absolutně špičkové úrovni. Vybavení i znalosti lidí. Jsou tam lékaři, kteří působili v USA, ale vrátili se, protože pro ně má stát připravené motivační balíčky. My – a hlavně Američané – máme někdy pocit, že jedeme do Číny tamní lidi něco učit. Pak tam přijedete, sednete si s vedoucím oddělení imunologie nebo onkologie a zjistíte, že je to člověk, který umí perfektně anglicky a dokáže se s vámi bavit o výsledcích studií, které byly zveřejněny před týdnem na konferenci v Chicagu. Protože tam byl buď on sám, nebo jeho podřízený a už to mají zanalyzované a prodebatované. V Česku je o tom dnes těžké mluvit, ale to, co se v téhle zemi děje, je fascinující.

  18. Re: Proč Slavia tolik vadí fotbalovým "kabelkářům" - čtenářský článek od Sokrates55

    Obr     před 4 lety 02.05.2020 23:10 |  
    4 0

    Vystihnul jsi to presne, Sokrate. Jsou to rudý k...y

  19. Re: Proč Slavia tolik vadí fotbalovým "kabelkářům" - čtenářský článek od Sokrates55

    Borgetti     před 4 lety 04.05.2020 08:34 |  
    3 0

    Snaží se vždy najít nějakou senzaci, ale tehdy mě totálně nasr.... Jaká pak ostuda?! Byl to náš zápas, jako dvou klubů.

    https://isport.blesk.cz/clanek/fotbal/213698/ostuda-zapas-slavie-s-hajdukem-predcasne-ukoncili-fanousci.html

    A jak se dá o tom napsat normálně...

    https://www.idnes.cz/fotbal/prvni-liga/fotbal-pratelsky-duel-slavia-hajduk-split.A140906_213924_fotbal_rou