Fortuna liga

Slavia - Jablonec 5:0

Zápasy jdou po nucené pauze v rychlém sledu, a tak Slavia již pár dnů po vítězství v Mladé Boleslavi hostila dnes večer Jablonec. Proti oslabenému soupeři sešívaní koncertovali a vyhráli rozdílem třídy 5:0!

Slavii kromě dlouhodobých marodů chybí v sestavě i Traoré se Ševčíkem, kteří se zranili v minulém kole. První jmenovaný je připraven alespoň na lavičce. V základu tak začnou Provod a Takács.

Jablonci bude chybět trojice hráčů, která je na hostování na severu Čech právě ze Slavie. Konkrétně jde o Sýkoru, Jugase a Matouška. Kromě toho se minule vykartoval druhý člen stabilní stoperské dvojice Plechatý. Kromě toho trenéru Radovi chyběli kvůli zdravotním problémům i nejlepší střelec týmu Doležal či Jovovič.

Slavia vstoupila do zápasu seběvědomě a oslabeného soupeře od začátku přehrávala. Ve 4. minutě krásně zakončoval z otočky Stanciu, ale v těžké pozici branku Hrubého přestřelil. V 17. minutě se do hry dostalo video po Chramostově ruce ve vápně. Útočník hostů rukou skutečně zahrál, ale bylo to spíše u těla a v reakci na nastřelený míč, takže se penalta nepískala. O minutu později se pokoušel ze standardky nachytat Hrubého Stanciu. To se mu sice povedlo a brankář Jablonce nakročil na druhou stranu za zeď, míč z kopačky rumunského reprezentanta ale nakonec minul i tři tyče. Slavia v tu dobu výrazně tlačila a úvodní gól zápasu byl na spadnutí. Aktivní Tecl se probil do vápna, pak trochu prováhal možnost pro přihrávku, jeho ztečovaný pokus ale paradoxně nakonec málem skončil brankou, když ho Hrubý jen s vypětím sil udržel na brankové čáře. Sešívané to dlouho mrzet nemuselo, právě Tecl byl záhy ve vápně naivně podkopnut Jeřábkem a tentokrát už se penalta nemohla nekopat. Míč si vzal Stanciu, který přesnou a tvrdou přízemní ránou k tyči nedal gólmanovi šanci - 1:0! Ve 24. minutě přišla ojedinělá šance hostů. Naše obrana pozapomněla na Chramostu, který se dral vstříc Kolářovi. Na poslední chvíli skluzem zasáhl Provod, míč se ale odrazil zpět k útočníkovi Jablonce, kterého naštěstí v gólové šance vychtal Kolář! Ve 28. minutě se po centru prosadil k hlavičce Tecl a mířil velmi dobře k tyči. Nebylo mu však přáno, neboť ještě lepší zákrok vytáhl Hrubý! Tecl si spravil chuť hned o minutu později, když si zaběhl za obranu a přihrál na volného Holeše, který míč dopravil do poloodkryté branky - 2:0 a první trefa Tomáše v červenobílém! Pak tempo hry přeci jen poněkud opadlo. Slavia už díky vedení nemusela tolik tlačit a Jablonec se na útočnou polovinu dostával jen sporadicky. Dvakrát sice zahrozil rychlonohý Pleštil, ale obrana v čele s brankářem Kolářem dokázala jeho snahu vždy zpacifikovat. Do šaten tak mohli slávisté odcházet spokojení za průběžného stavu 2:0, který věrohodně ilustroval rozložení sil na trávníku během první půle.

Do druhého dějství vstoupily oba týmy beze změn v sestavě. Pomalejší rozjezd byl utnut 56. minutou, kdy Stanciu fantastickou přihrávkou přes půl hřiště posla do sóla Provoda. Mladý záložník nezaváhal, jistě prostřelil Hrubého a zvýšil již na 3:0! Jablonec tím definitivně odpadl a zápas se dohrával v režii Slavie. Hned v 61. minutě předvedl další skvělou akci Stanciu, který si pohrál s protihráčem ve vápně a připravil míč před prázdnou branku Teclovi - 4:0! Trenér Trpišovský pak využil hned trojího střídání najednou, aby rozložil síly pro nadcházející náročný program. Odpracováno mělo trio Holeš, Masopust a Tecl, na trávník vyběhli Hellebrand, Traoré a Musa. Poslední zmiňovaný se hned po pár minutách pobytu na hřišti dostal do šance, když z voleje pálil jen do boční sítě. Posléze nahradil fantastického Stancia Júsuf. A brzy měl jedinečnou možnost vstřelit svou první soutěžní branku za Slavii! Traoré byl totiž ve vápně sestřelen Štěpánkem a kopala se druhá penalta večera. Sám faulovaný po chvíli váhání nakonec přenechal míč právě Júsufovi a ten nekompromisní dělovkou pod břevno zvýšil již na 5:0! V závěru se pak na hřiště dostal i Frydrych místo Kúdely. Zápas už se pak jen dohrával, zmínku si zaslouží už jen nesmyslně tvrdý zákrok střídajícího Dočekala na Coufala. Jablonecký hráč mohl být rád, že vyvázl jen se žlutou kartou.

Slavia využila oslabené sestavy Jablonce a po výborném výkonu vyhrála nad nepříliš oblíbeným soupeřem více než přesvědčivě v poměru 5:0! Náskok v čele tabulky tak máme nadále osmibodový.

26. kolo - Sobota 30. 05. 2020 20:00

Fortuna liga, 2019/2020
5 - 0
2 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

21. Nicolae Stanciu (pen)
29. Tomáš Holeš
56. Lukáš Provod
61. Stanislav Tecl
78. Abdalláh Júsuf Hilál (pen)

FK Jablonec
FK Jablonec

Komentáře (352)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé