Liga mistrů

FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

V rozhodujícím dvojzápase sezony 2020/21 se Slavia utká s dánským mistrem FC Midtjylland o skupinu Ligy mistrů UEFA. Pokud by se podařil udělat tento poslední krok, Sešívaní se dostanou do Ligy mistrů potřetí v historii a podruhé za sebou. V cestě Slavii stojí hned několik překážek, které nesmí podcenit, protože z možných soupeřů pro play-off dostala pravděpodobně toho nejtěžšího.  

Klub jako byznys

Podnikatelský projekt ve městě Herning založili dva byznysmeni, majitel dřevozpracujícího závodu Johnny Rune a Steen Hensen, majitel místního auto dealerství Mercedes-Benz. Oba dva majitelé sloučili druholigové lokální fotbalové kluby Ikast FC a Herning Fremad v roce 1999, o rok později už nový celek pojmenovaný prostě FC Midtjylland kopal nejvyšší dánskou soutěž. Mimochodem, název klubu znamená doslova „Střední Jutsko“, tedy něco jako české FC Táborsko.

Nově vzniklý fotbalový podnik se zaměřil na sportovní byznys – výchovu a prodej mladých hráčů. Jako první klub v Dánsku otevřel v roce 2004 velkou moderní mládežnickou akademii, do které láká talenty z celého Jutského poloostrova. Skauting je nedílnou součástí úspěšné mládežnické akademie, takže Midtjylland má propracovanou síť spolupracujících domácích lokálních klubů, ale i sytém vyhledávání talentů v Africe.

Rok 2004 byl pro klub vůbec přelomový. Kromě mládežnické akademie otevřel i nový stadion pro 12 tisíc diváků. Jako první klub v Dánsku rovnou zobchodoval marketingová práva na název arény, takže stadion nikdy nenesl vlastní jméno. Komerční název „SAS Arena“, v roce 2009 změněný na „MCH Arena“, je samozřejmě nepoužitelný pro evropské klubové soutěže, takže pro účely zápasů pod taktovkou UEFA se používá jméno „Herning Stadion“.

V roce 2014 do majetkové struktury společnosti vlastnící FC Midtjylland vstoupil britský podnikatel pohybující se v sázkařském byznysu Matthew Benham, současný vlastník anglického Brentfordu. Brentford je dnes znám především svou propracovanou akademií a vzdělávacím systémem mládežníků v Anglii. Při akvizici majoritního podílu chválil Benham potenciál Midtjyllandu, a především mimoděk definoval strategii, které se dánský mančaft do puntíku drží: „Jsem přesvědčen, že můžeme vytvořit solidní a udržitelný špičkový klub – nikoliv překonáváním výdajů jiných klubů, ale jejich přechytračením a tím, že budeme efektivnější.“ Ihned po vstupu anglického majitele vyhrál Midtjylland poprvé v historii dánskou ligu. Jakto?

 

Data, data, data

Benhamův klub funguje na neustálém přísunu aktuálních informací. Shromažďují data o hráčích z celého světa, na základě dat plánují složení kádru, tréninkové jednotky, ba dokonce jednotlivé standardní situace. K řízení všech týmů přistupují v klubu striktně technologicky, což však neznamená, že by zde chyběl individuální přístup. Pokud Midtjyllandu vyjde na psychologických testech, které povinně absolvuje každý zaměstnanec a hráč klubu, určitý typ osobnosti, podle výsledků se pak s dotyčným dále pracuje tak, aby byl schopen sehrát svou roli v kolektivu na 100 %. Součástí tréninku je i psychická příprava, která se soustředí na celkové pojetí týmové mentality, ale třeba i jednotlivé fáze následujícího utkání.

Tou nejzásadnější položkou v systému vytěžujícím informace o všem možném je datový skauting klubu. Jak už bylo zmíněno, klub má jeden z nejpropracovanějších přístupů na světě. V Africe našel zázemí v Nigérii, kde si zavázal partnerskou smlouvou klub tamní třetiligový klub a mládežnickou akademii FC Ebedei. Midtjylland získal přístup k nejlepším talentům z této africké země, každý rok takto přivede do svého týmu několik nadějných hráčů. O těch ví, díky datům nashromážděných za roky jejich růstu v Ebedei, úplně všehno, takže trenéři Midtjyllandu přesně vědí, na jakých konkrétních věcech mohou se svými novými svěřenci ihned pracovat.

 

Sportovní úspěchy doma

Dánské Superligy se od roku 2015 účastní 14 týmů, které se po odehrání základní části soutěže rozdělí na dvě skupiny: skupinu o titul o 6 účastnících a skupinu o sestup o 8 týmech. Do roku 2015 hrálo ligu 12 účastníků, sestupoval poslední. FC Midtjylland jen dvakrát ve své 20leté historii skončil hůře, než šestý: na sedmém místě v sezonách 2002/03 a 2005/06. Do sezony 2013/14 stihl od svého postupu do Superligy 4 bronzové ligové příčky a dva tituly vicemistra v letech 2007–2008.

Opravdové úspěchy si ale černo-červení připsali až po vstupu nového majitele Benhama do klubu: tři mistrovské tituly ze sezon 2014/15, 2017/18 a 2019/20 a pozice vicemistrů společně s výhrou v domácím poháru v sezoně 2018/19.

 

Žádná sláva v Evropě

Ambice klubu nekorespondují s představením v evropských pohárech. Vždyť za svou krátkou, ale doma úspěšnou historii, byl FC Midtjylland pouze jednou v základní skupině Evropské ligy (2015/16), kam propadl z neúspěšné kvalifikace o Ligu mistrů po výsledcích 1:2 doma a 1:0 venku s APOELem v 3. předkole. Ovšem po vyřazení Southamptonu se ocitl ve skupině D, kde mu stačily 2 výhry a jedna remíza (Neapol 1:4 doma a 0:5 venku, Bruggy 1:1 a 3:1, Legia 1:0 a 0:1) k postupu do prvního jarního vyřazovacího kola. Doma Dánové Manchester United dokonce porazili 2:1, jenže v odvetě schytali na Old Trafford pět gólů.

A ostatní ročníky evropských pohárů od té doby? V sezoně 2016/17 konec v play-off EL s Osmanlisporem (0:1, 0:2), o rok později s Apollonem Limassol (1:1, 2:3). V začátku ročníku 2018/19 zastihla nepřipravený Mitdjylland už ve druhém kvalifikačním kole Ligy mistrů Astana (0:0, 1:2). A v posledních dvou sezonách vylétli černo-červení nejprve v play-off EL se švédským Malmö (0:2, 2:2), loni ve 3. kole s Rangers (2:4, 1:3).

 

Slavní hráči a Češi v klubu

Nejznámější odchovanec klubu je Simon Kjaer, první vychovaný hráč, za kterého Mitdjylland utržil velkou částku peněz: 4 miliony EUR za přestup do Palerma v roce 2010. Právě nynější stoper AC Milán má na Slavii jistě nepěkné vzpomínky z doby svého působení ve Seville.

Midtjyllanu se povedlo několik dalších drahých prodejů, jenže hráči se ve svých nových působištích nikdy 100% neprosadili. To byl případ Pione Sista (Celta Vigo), Erika Sviatchenka (Celtic) nebo Rasmuse Nissena (Ajax). Někteří z nich se pak vrací do svého mateřského klubu oživit svou kariéru.

V centrálním Dánsku zanechali stopu dva čeští fotbalisté: Levý obránce Filip Novák oblékal dres Midtjyllandu v letech 2015–2018, věčně nenaplněný talent Václav Kadlec pak pouze jarní část sezony 2015/16.

 

Aktuální forma

Dánská Superliga patřila loni Midtjyllandu. Posbíral 65 bodů a před druhou Kodaní udržel 9bodový náskok v základní soutěži. Soupeři na 2.–6. místě ligy sice nastříleli více nebo stejně branek, ale Midtjylland jich suveréně nejméně obdržel (14). Druhá Kodaň dostala za sezonu o polovinu více gólů. Mistr vyhrál 21 z 26 zápasů, 2x remizoval a 3x prohrál. V nadstavbové části pak červeno-černí přidali dalších 19 branek, ovšem také jich 15 obdrželi. S celkovým skóre 61:29 opanovali ligu i s nadstavbou se ziskem 82 bodů a zvýšili náskok na Kodaň na 14 konečných bodů.

V letošní sezoně toho zatím Dánové moc nestihli. V domácí lize prohráli hned v úvodním kole 0:2 venku se SönderjyskE, loni 11. celkem Superligy. Druhé kolo odehráli až 19. září doma s Lyngby BK, se kterým vyhráli 1:0. Evropské kvalifikační zápasy stihli dva, jelikož se kvůli pandemii koronaviru a krátké termínové listině nehrají odvety. Ve druhém kole porazili bulharské šampiony trenéra Vrby Ludogorets, venkovní výhru 1:0 jim zajistil pozdním gólem střídající Brazilec Júnior Brumado. Třetí vyřazovací kolo dopadlo jednoznačnou domácí výhrou 3:0 proti švýcarským mistrům Young Boys Bern. Mnoho slávistů mělo možnost tento mač shlédnout díky přímému přenosu O2TV, takže jen konstatujme, že Dánové přehráli soupeře kvalitním týmovým výkonem, neúnavným presingem a vracením se plynoucím z fyzické převahy. Papírově daleko silnější tým (60 mil EUR hodnota kádru podle TM) vyřadili naprosto s přehledem góly i převahou v druhém poločase zápasu.

Skoro rok je ve funkci manažera třiačtyřicetiletý Brian Priske, předtím dlouholetý asistent hned několika manažerů v domácím klubu. Midtjyllandu naordinoval taktiku ne nepodobnou té, jakou známe od týmu Jindřicha Trpišovského. Vytrvalý okamžitý presing v rozestavení 4-2-3-1, krátkou kreativní rozehrávku z obrany, předfinální fázi v podobě centrů, dlouhých míčů za obranu anebo kolmic. Priske může spoléhat na neobvykle dobře vyladěné fyzické i technické dispozice svěřenců. V kádru sice nenajdete mnoho známých jmen, jenže fotbalisté Mitdjyllandu se vyznačují dobrou fyzickou konstitucí: Průměrná výška základní jedenáctky v zápasu s YBB byla 1,835 metru. Dlouhonozí a zároveň technicky velmi dobře vybavení fotbalisté jsou velmi nepříjemní v osobních soubojích i v kombinaci na přehuštěném prostoru.

 

Kádr

Kapitánem týmu je odchovanec a potomek ukrajinských emigrantů Erik Sviatchenko (#28, 28 let). Právě vysoký stoper měl udělat dobrou kariéru na Ostrovech; v roce 2016 zamířil za 2,5 mil EUR do Celticu, kde se ale vůbec neprosadil. Už za dva roky putoval na hostování zpět domů a po půl roce se hostování proměnilo ve zpáteční přestup. Sviatchenko je reprezentantem Dánska od mládežnických výběrů až do dospělého týmu, ve kterém nastoupil k pěti zápasům.

Jednou z hvězd Dánů je brazilský střední záložník Evander (#10, 22 let). Sezonu 2018/19 strávil v Midtjyllandu na hostování z Vasco de Gama, v létě 2019 přestoupil na trvalo za 2,5 mil EUR, což je jeden z nejdražších přestupů do klubu. Ve své první sezoně nastupoval jako střední záložník nebo křídlo a stihnul 32 zápasů, 12 gólů a 3 asistence. Loni se přestěhoval do středu zálohy natrvalo, kde pendluje mezi box-to-box a ofenzivním záložníkem. Výsledkem je loňských 33 zápasů, 9 gólů a 11 asistencí. Nyní je Evander horkým zbožím na přestupovém trhu s cenovkou 7 mil EUR.

Doslova před pár dny se do klubu vrátila další hvězda a odchovanec místní akademie Pione Sisto (#7, 25 let). Súdánec narozený v Ugandě, od malička žijící v Dánsku, měl být místní fotbalovou star číslo jedna. Křídelník se v roce 2016 po výborných výkonech stěhoval do Celty Vigo za 6 mil EUR, kde se chytil ihned do základní sestavy. Jenže po výměně trenéra před sezonou 2018/19 ztratil místo, a chaotický management klubu přinesl špatné výsledky a další dvě změny na pozici kouče v tomtéž ročníku. Ten následovala naprosto příšerná sezona 2019/20 taktéž se změnami v křesle manažera. Sisto už se nikdy nedokázal propracovat do základní sestavy, a tak se v pětadvaceti letech rozhodl restartovat svou kariéru ve svém domácím celku. Sisto má na kontě 110 soutěžních mačů za Midtjylland a 135 za Celtu, také 21 startů za seniorskou reprezentaci Dánska a 1 gól tamtéž. První gól v dresu Mitdjyllandu po svém návratu vstřelil teď o víkendu do sítě Lyngby při výhře 1:0.

Na téže pozici levého křídla je ale v Midtjyllandu obrovská konkurence. Loni zde stabilně nastupoval Awer Mabil (#11, 25 let), Súdánec narozený v Keni, vychovaný v Austrálii, kde ještě ve dvaceti letech kopal za Adelaide United. Tam si ho všimli skauti dánského celku, kam se stěhoval za 870 tis EUR. Tři sezony strávil na hostování v Esbjergu a portugalském Paços Ferreira, od sezony 2018/19 hraje za áčko černo-červených. Loni stihl 39 zápasů, 8 gólů a 9 asistencí.

Klíčovým hráčem uprostřed zálohy je nově středopolař Bozhidar Kraev (#15, 23 let). Bulhar připomíná stylem hry, postavou i účesem Alexe Krále, což pochopili i v portugalském klubu Gil Vicente, kde strávil loňskou sezonu v rámci hostování. V 37 zápasech za Portugalce dal 9 branek (mj. i Portu a Sportingu) a připsal si dvě asistence. Letos se zatím pokaždé objevil v základu Midtjyllandu, téměř vždy však byl takticky střídán okolo 60. minuty.

Nejdražší posilou v historii klubu se stal v létě 2019 útočník Sory Kaba (#9, 25 let). Bez deseti centimetrů dva metry velký kolohnát z Guineje je jedním z mála hráčů základní sestavy, kteří neprošli žádným mládežnickým výběrem Midtjyllandu. Kaba je odchovanec španělského Elche, odkud se v zimě 2019 stěhoval za 4 mil EUR do Dijonu, kde se vůbec neprosadil. O půl roku později jej našli skauti dánského celku a o milion Eur levněji jej přivedli do Dánska. V první sezoně odehrál 35 zápasů, dal 8 gólů a na 5 přihrál. Kaba je příkladem vyspělého skautingu Midtjyllandu, který se nebojí sáhnout po zdánlivě neúspěšných plejerech a vytěžit je správným způsobem.

V brance stojí už tři roky neochvějně veterán Jesper Hansen (#1, 35 let). Brankář se zkušenostmi z francouzské Ligue 1 se vrátil dohrát kariéru do Lyngby BK, jenže podával výborné výkony a po roce jej jako dvaatřicetiletého zkušeného gólmana pořídil právě Midtjylland. Loni udržel 17 čistých kont.

 

Vyhlídky na postup

Slavia měla velké štěstí, že díky vyřazení Lyonu v loňském ročníku Ligy mistrů postoupila mezi nasazené týmy v play-off ročníku letošního. Díky tomu se fanoušci nemuseli strachovat o vylosování silného soupeře v podobě Salzburgu, Dinama Záhřeb apod. Jenže i mezi nenasazenými se objevily dva silné týmy: YBB a Midtjylland.

Nyní sešívané čeká soupeř, který je herně v mnohém podobný jim samým. To by mohlo Slavii dělat problémy, protože v poslední době se jí nedaří úspěšně zpracovat tu samou kašičku, kterou vaří ostatním: brzké napadání rozehrávky v hloubi soupeřova pole, neustálá aktivita záložníků a krajních hráčů, vysouvání krajních beků na útočnou třetinu a smrtící náběhy dopředu ve velkém počtu hráčů. Přesně tento styl hry předvádí Mitdjylland, pod svým koučem Priskem vedený k modernímu totálnímu fotbalu.

Dánské noviny EkstraBladet.dk píší, že „FCM nyní musí potvrdit výborný výkon, kterým znemožnili Young Boys, a postoupit přes Slavii Praha.“ Tvrdí, že „postup bude těžký, ale ne nemožný“, protože pokud si domácí poradili se Švýcary, zvládnou i Čechy.

Úvodní duel píská turecký rozhodčí Cüneyt Çakır, se kterým má Slavia bohaté zkušenosti z loňského utkání v Kluži. Zkušený sudí podává velmi kvalitní výkony dlouhodobě a neměli bychom být svědky žádné tendenční hry či chybných rozhodnutí.

Do hry ale může vstoupit neustále se zhoršující situace koronaviru v Česku. Okolní země nás pomalu zapisují na „červený seznam“, a z tohoto úhlu pohledu můžeme být jen rádi, že jsme se v play-off vyhnuli Švýcarsku, které by jistě nepovolilo Slávistům vstup do země, nehledě na negativní testy. Můžeme jenom doufat, že se do odvety (30. září) výrazně nezmění Dánská politika vůči občanům EU přijíždějícím do země. UEFA sice stanovuje povinnost pořadatele zajistit utkání na neutrální půdě v případě nemožnosti odehrání v domácích podmínkách, ale v současné době nikdo neví, co bude za pár dní. A vyhnout se kontumaci z důvodu nálezu covidu-19 v týmu je pro Slavii naprosto zásadní.

Jenže koronavir nestraší jen Sešívané. Proti Lyngby nenastoupil kapitán týmu Erik Sviatchenko, který podle oficiální verze dostal volno kvůli náročnému zápasovému taktu a přípravě na duel se Slavií. Jenže dánští novináři tvrdí, že pravá verze jeho absence byla způsobena náhlou malátností a nevolností, a ve skutečnosti Sviatchenko nyní podstupuje testy na covid-19.

 

Zdroje

FC Midtjylland: Brentford owner Benham invests in Danish club https://www.bbc.com/sport/football/28129294

Corona fear before FC Midtjylland's CL brag

https://ekstrabladet.dk/sport/fodbold/dansk_fodbold/superligaen/corona-frygt-foer-fc-midtjyllands-cl-brag/8296515

 

playoff - Úterý 22. 09. 2020 21:00

Liga mistrů, 2020/2021
0 - 0
0 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

FC Midtjylland
FC Midtjylland

Komentáře (123)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

    Ondráš     před 4 lety 21.09.2020 11:45 |  
    1 2

    Pěknej článek. Jenom můj názor na to zmiňované Dinamo Záhřeb. Nemyslím, že je to až tak těžkej soupeř. Já bych nám proti nim celkem věřil..fyzickej, takticky vyspělej fotbal by na ty horkokrevný perfektní individuality platil. Nakonec je tuším dali i Maďaři.
    Ale tenhle dánskej tým hraje podobně jako my, fyzicky jsou nadupaný, data mají taky hodně rádi:) To relativně neznámé jméno klame, ale podle mě to je po Salcburku (a možná Pireu) nejtěžší soupeř ze vše týmů, co v obou koších byl. Bude to určitě dobré srovnání podobných stylů, uvidíme, kdo je momentálně dál.

    • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

      Jachym     před 4 lety 21.09.2020 12:11 |  
      1 4

      Ano, kdo bude kvalitněji a rychleji pracovat s daty, a ochrání je před viry, ten vyhraje:-)

  2. Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

    mirecek1111     před 4 lety 21.09.2020 11:54 |  
    3 0

    jen doplnění...., díky tomu, že Lyon nevyhrál LM jsme postoupili rovnou do 4. předkola. Na nasazené to vliv nemělo. To, že jsme teď nasazení a vyhnuli se Salzburgu nebo Olympiakosu, o tom rozhodl ten výbuch Celticu ve 3. předkole z před pár týdnů.

    Všechen respet tomu dánskému týmu, ale měli jsme trošku štěstí, mohl to být klidně ten Olympiakos. Tohle musíme zvládnout. Snad se jen v tom dvojzápase nestane nějaká nečekaná smůla..

    • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

      JS (přítel SN)     před 4 lety 21.09.2020 12:51 |  
      2 1

      Jo, sorry, těch různých výsledků, které nás posouvaly z předkol od předkol a mezi nasazené, bylo víc, a nějak se mi to zmotalo všechno dohromady.

      Samozřejmě máš pravdu.

    • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

      Tadeáš_Janků     před 4 lety 21.09.2020 14:58 |  
      2 0

      Pomohlo nám vypadnutí Celticu a Astany.

  3. Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

    Albert Neri     před 4 lety 21.09.2020 12:00 |  
    0 0

    Omlouvám se za příspěvek mimo téma. Ale chci se jen zeptat, zda někdo z místních diskutujících ví nebo aspoň tuší, proč ještě nevyšla na Youtube další "Totální sezona"? Děkuji za odpověď.

    • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

      Lunaris     před 4 lety 21.09.2020 17:49 |  
      0 1

      Asi jí nikdo nenatočil?

      • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

        tobro     před 4 lety 21.09.2020 19:31 |  
        0 0

        - ji -

  4. Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

    Boo_SKS     před 4 lety 21.09.2020 12:11 |  
    4 4

    Vyborny clanek, ostatne jako vzdy. Diky za nej.

    Ja bych se rad zastavil u te pasaze o psychologickych testech a jejich vlivu na naslednou praci s hraci a jejich zaclenovani do kolektivu. Byl bych moc rad, kdybychom i my v podobnem duchu zmodernizovali interni procesy, skauting i "HR" tak, abychom se kvuli tomu neustale omelanemu "charakteru" nemuseli v drtive vetsina pripadu spolehat pouze na hrace, ktere treneri uz vedli nebo aktualne v minulosti pusobi/pusobili v ceske lize, ale dokazali posoudit osobnost hrace a pote k nemu i na zaklade tvrdych dat pristupovali tak, abychom z nej dostali to nejlepsi, zaclenili ho do kolektivu apod.

    Myslim, ze prave Midtjylland ukazuje, ze kdyz se to nedela metodou pokus-omyl (zdravime na Letnou), tak to jde. A vzhledem k tomu, jak ty hrace Trpis vynasi do nebes, jak jsou dobri a hraji podobnym stylem jako my, tak je jasne, ze podobne akvizice bychom uvitali, kor kdyz sam trener tvrdi, jak je liga vybrakovany.

    Protoze ty castky, ktere dansky klub za hrace dava, rozhodne nejsou astronomicke a mimo nasi realitu. Pouze ma tak vymakany skauting i metodiku zaclenovani posil, ze tim velmi minimalizuje riziko transferoveho flopu, diky cemuz se nemusi tolik bat neproverenych cizincu, jako kvuli jednomu Balotovi my... Opravdu bych si pral, abychom si ze vzajemne konfrontace neco odnesli nejen na hristi, ale i v zakulisi a inspirovali se prave timhle, jelikoz to je moderni cesta, jak uspet.

    • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

      donford     před 4 lety 21.09.2020 12:24 |  
      3 4

      Díky, JS! V tomto přehledu jste pro mě jako obvykle panem JS.

      • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

        belmis (přítel SN)     před 4 lety 21.09.2020 15:12 |  
        3 2

        Ano, také se připojuju. Od JS jedny z nejkvalitnějších článků na SN.

      • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

        Martin 58     před 4 lety 22.09.2020 10:16 |  
        2 1

        JS = Jekyll & Hyde zdejšího fóra.

        • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

          JS (přítel SN)     před 4 lety 22.09.2020 14:35 |  
          1 1

          To by mě zajímalo proč? :)

    • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

      JS (přítel SN)     před 4 lety 21.09.2020 12:56 |  
      2 6

      Hele, mě osobně mrzí, že Jan Nezmar takový model nezačal prosazovat, pokud byla ta možnost. Midtjylland je v tomto o X levelů výše, a myslím si, že žádný klub naší velikosti by si neměl dovolit tzv. plýtvat příležitostmi.

      Co tím myslím? Pokud má JiT a jeho tým nějaké požadavky na typologii konkrétního hráče, musíme mu jej najít a dovychovat za každou cenu tak, aby byl sportovní úspěch pokud možno zaručený, nebo alespoň velmi pravděpodobný.

      Spolehat se na posily pouze z Liberce potažmo ligy je v tomhle směru děsně krátkozraké.

      Myslím si, že to nemáme nastavené jako Midtjylland ze stejných důvodů, z jakých JN skončil. Chaos ohledně vlastnické struktury a investorů a nedostatečná majetková podpora CITICu.

      • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

        Maeden (přítel SN)     před 4 lety 22.09.2020 11:09 |  
        1 1

        Nastesti se na Liberec nespolehame, i kdyz od nich mame opory sestavy - Kolare, Kudelu, Coufala, Sevcika. My kupujeme i hrace ze Slovacka, Olomouce, Teplic, Jablonce, Pribrami, Budejovic, Boleslavi, Karvine, Jihlavy, Bohemky, byvale hrace Sparty (Stanciu), Dukly (Olayinka), zajimame se o byvale hrace Plzne (Hrosovsky)... Pokud budou vychovavat kvalitni hrace v Pardubicich nebo v Brne, urcite sahneme i tam.
        Necekam, ze tvrda data budou fungovat na tak mekkou kategorii, jako je charakter. Tam to bude o osobnich vazbach a rozhovorech s byvalymi trenery, spoluhraci.

    • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

      La Tortuga     před 4 lety 21.09.2020 13:02 |  
      3 6

      Proste se mame jeste hodne co ucit. Mimo jine zahranicni skauting (uz zapomenme na blbiny typu specificka ceska kabina), utocnici, co davaji i goly.:-)

    • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

      Jachym     před 4 lety 21.09.2020 13:03 |  
      6 1

      Proti kvalitnímu skautingu pochopitelně nic nemám, ale současně budu nadmíru spokojený, pokud to půjde jako doposud převážně českou cestou. Samozřejmě vyšperkovanou pár rozdílovými hráči z ciziny. Kromě Baluty většina cizinců v posledních letech těmi rozdílovými osobnostmi byla nebo stále je. A může se jí stát (nebo už pomalu stává?) i Musa. A na evropské scéně jsme podle mě udělali hodnotnější výsledky než Midtjylland, takže z tohoto pohledu bych nás a naši cestu nutně nesnižoval a soupeře naopak přehnaně nevyzdvihoval. Že nás čeká mimořádně silný protivník, o tom není sporu. Ale stejně jako my ani ti Dánové nejsou Bayernem nebo Juventusem.

  5. Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

    navzdyslavia     před 4 lety 21.09.2020 12:28 |  
    1 0

    Je to predkolo LM. Tam si uz nelze vybirat. Vsichni jsou silny souperi. My taky. Pokud chceme hral zakl.sk.LM tak musime Dany porazit. Muj tip : doma 3:0 a u nich 0:1.

  6. Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

    dalislavista     před 4 lety 21.09.2020 12:47 |  
    6 1

    Všichni naši test negativní!

    • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

      Leksel     před 4 lety 21.09.2020 15:39 |  
      8 0

      Tak to je pozitivní! :-)

  7. Ještě osobně

    JS (přítel SN)     před 4 lety 21.09.2020 12:48 |  
    12 5

    chci dodat, že podle mě jsme nyní vyfasovali toho nejtěžšího možného soupeře, který byl v konečné nabídce. Dokonce těžšího, než YBB, o kterém jsem si to původně myslel. Sledování jejich vzájemného zápasu mě vyvedlo z omylu.

    Narazíme na „Slavii 2.0“, která nejenže hraje moderní a koncepčně vyspělý totální fotbal, navíc k tomu nevyužívá jen místní hráče se všemi jejich přednostmi a limity, ale vyzobává si ty vhodné po celém světě.

    Ne náhodou v Midtjyllandu nastupují afričané z celého rovníkového regionu, ale třeba i rodilý Australan.

    Po nastudování různých zdrojů a všemožných informací z tohoto střetnutí začínám mít velké obavy. Tohle je soupeř zasluhující stejný respekt, jako naši protivníci v Evropě z minulých dvou sezon. Doufám, že právě Dánové nám jasně neukážou, že to jde dělat ještě lépe, exaktněji a moderněji, než to umíme my pod JiT.

    • Re: Ještě osobně

      Dennis     před 4 lety 21.09.2020 12:58 |  
      4 0

      Já s tebou v lecčems souhlasím, např. i v tom, že jsem se také hodně obával YBB, ale po jejich vzájemném zápase to možná vidím jinak (byť si myslím, že YBB hodně dojeli na nerozehranost a špatný pohyb) a vnímám Dány jako velmi těžkého soupeře. Na druhou stranu kdyby mi někdo před sezonou řekl, že o LM budeme ve čtvrtém předkole hrát s Midtjyllandem, tak bych to bral všemi deseti. ;-) Jasně, jsou silní, budou nepříjemní, ale měli bychom si taky trochu věřit. Jsme taky silní, hlavně v zápasech se silnými týmy hrajeme ještě lépe, než normálně. A oni taky umí prohrát, v lize teď výsledkově úplně neválí a dánskou ligu nepovažuju za nějak extra silnou. Když je porazilo Sonderjyske, můžeme je porazit také.

      • Re: Ještě osobně

        JS (přítel SN)     před 4 lety 21.09.2020 13:16 |  
        4 4

        Jsme taky silní, to je pravda. Nechci malovat čerta na zeď, ale Midtjylland to má postavené úplně stejně, jako my. Tohle je pro ně vrchol sezony, naprostý cíl, a napnou k němu všechny svoje koncepční síly. V lize si mohou dovolit prohrát, protože ji stejně vyhrají. A stejně jako si my můžeme říkat, že je dáme, když je porazilo i SondjerskyjE, nebo jak se to jmenuje, tak oni si můžou říkat, že to s námi uremizovaly i Pardubice...

        Jako souhlasím, že si nemůžeme vybírat, a že tam byli těžší soupěři. Jsem rád, že nemáme např. Salzburg. Ale klidně bych Midtjylland vyměnil třeba za Olympiakos nebo jiný klub přesvědčený o své velikosti, který by střetnutí s námi mimoděk podcenil.

        Máme extrémně motivovaného a hlavně velmi dobře vedeného soupeře. Nesmíme podlehnout dojmu, že když jsme dali Inter, dáme Midtjylland. Musíme prostě věřit Trpišovi, že je dobře přečte a navrhne strategii, jak se vypořádat se soupeřem, který hraje to samé, co my.

        • Re: Ještě osobně

          Ondráš     před 4 lety 21.09.2020 13:23 |  
          1 2

          Jenom technická: Inter jsme nedali (pokud nemyslí Bratislavu). Jinak naprosto souhlasím. A na faktor podcenění (ze strany soupeře) se často zapomíná. Bohužel v tomto případě to asi nehrozí.

        • Re: Ještě osobně

          Edak39     před 4 lety 21.09.2020 13:25 |  
          0 0

          Až na ten Olympiakos souhlas.

        • Re: Ještě osobně

          Dennis     před 4 lety 21.09.2020 13:41 |  
          3 0

          Se vším více méně souhlas, ale máme podle mě něco, resp. někoho, koho oni nemají. Máme našeho Profesora X, který prostě něco zase vymyslí. Tomu věřím já. ;-)

    • Re: Ještě osobně

      martyni (přítel SN)     před 4 lety 21.09.2020 14:47 |  
      7 1

      Diky za super clanek, JS. Danove hraji podobnym stylem, vyuzivaji vice zahranicnich hracu.. porovnani prijde az v zapase, uvidime, jestli je to lepsi cesta a jestli zahranicni hraci dostupni pro ne i pro nas maji pozadovanou kvalitu a je to jen otazka skautingu.

  8. Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

    Alfie16     před 4 lety 21.09.2020 13:36 |  
    4 0

    Tady si dovolím doplnit českou stopu v dresu Midtjyllandu. Ještě tam chybí jedno jméno - Martin Raška tam zanechal také slušnou stopu, když odchytal čtyři desítky zápasů v letech 2007-2010.

    • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

      JS (přítel SN)     před 4 lety 21.09.2020 15:43 |  
      2 3

      Pravda. Říkal jsem si, že to nemám úplný, ale na to jméno jsem si teda nevzpomněl.

  9. Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

    Leksel     před 4 lety 21.09.2020 13:53 |  
    5 3

    Děkuju za tradičně skvělé představení našeho soupeře ve známé "JS" kvalitě. :-)

  10. Martin Raška

    mudrc     před 4 lety 21.09.2020 14:06 |  
    2 4

    Ten tam byl taky, tehdy jej koupili z Baníku. Článek tradičně skvělý a děkuju za něj.

  11. Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

    zeleznik2     před 4 lety 21.09.2020 15:58 |  
    5 0

    Rozhodně ne nejtěžšího, radši Dánsko než Balkán či Řecko. Mohl, být los lehčí, ale když jsme postoupili přes vítěze EL!!Sevillu a hráli vyrovnané utkání s Chelsea nebo Barcelonou a to jsou jiný levely. Takže, bychom to měli, dát, ale chce to proměňovat šance ( Standa) nedělat kiksy v obraně, že Ondrové! či Hovi a pak to půjde. Jinak díky za článek.

  12. Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

    smichov_2     před 4 lety 21.09.2020 16:01 |  
    7 3

    Chápu, že Trpišovský bere "data" s rezervou. Však on si nemehlo Součka vypiplal na extratřídu. Kdyby se řídil daty, nebral by ho ani do Žižkova. Data jsou, podle mě, dobrý sluha, ale zlý pán. A právě proto Midtjylland, který nemá skutečné experty jako je Trpišovský, a má jen hromadu dat, nemůže proti Slavii uspět.

  13. Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

    gazza     před 4 lety 21.09.2020 17:22 |  
    8 2

    Když je loni vyprovodil Glasgow Rangers sedmi góly ve dvou utkáních, tak proč ne my?Pokud nepřejdeme přes ty afričany ,tak v CHL nemáme co dělat.Tady si nejde již vybírat.

  14. Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

    Akuls     před 4 lety 21.09.2020 18:01 |  
    7 2

    Hezký článek jako vždy, jen mám pocit, že s tím Brentfordem to je trochu jinak. Jeho majitel naopak mládežnickou akademii zrušil, protože považoval piplaní hráčů od 4 let za zbytečně drahé a zdlouhavé. Naopak rozjel projekt, který spočívá v tom, že klubům z celého světa odlákává, resp. se dá přímo říct krade, ve spolupráci s hráčskými agenty, nadějné hráče ve věku cca 17ti let, které nemají jejich mateřské kluby pod smlouvou, takže je získá Brentford za hubičku. Třeba Slavia takhle přišla o nadějného Žambůrka, Sparta zase o Majku. Tým složený z těchto hráčů nehraje žádnou soutěž, jezdí po světě a hraje jen přátelské zápasy, ale z kvalitními soupeři. Třeba Slavia se s touto "juniorkou" střetla předloni na soustŕeděni ve Španělsku a vyhrála 5:0. Nejlepší hráči z tohoto týmu pak přecházejí do A-týmu Brentfordu, jako třeba právě Žambůrek, nebo jdou na hostování, či je za slušné peníze Brentford prodá do jiných klubů. Někdy se jim to ale nepovede a tak třeba talentovaný Majka se v létě vrátil do ČR a přestoupil jako volný hráč do Táborska.. Nicméně A-tým Brentfordu se lepší každým rokem a letos mu postup do Premier League utekl opravdu jen o vlásek. Na jeho úkor tam nakonec, po barážovém klání, postoupil FC Fulham.

    • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

      JS (přítel SN)     před 4 lety 21.09.2020 20:51 |  
      0 2

      Tak, máš samozřejmě pravdu. Akademií myslím systém výchovy mládežníků od 16 nebo kolika let dále. Dorost, děti a další v Brentfordu nenajdeme, to zavřeli 2016.

    • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

      miru     před 4 lety 22.09.2020 11:33 |  
      0 0

      Ahoj, ještě tě doplním, oni si výhodnotili, že nemají v mládežnických kategorii v Londýně šanci, protože konkurence je tam obrovská (Chelsea, Arsenal, Tottenham, Fulham, West Ham, atd.) Takže se vydali jinou cestou.

  15. Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

    damade     před 4 lety 21.09.2020 18:25 |  
    25 0

    Dost teda pochybuju o tom a nechápu, jak klub, který si tak moc zakládá na psychické přípravě a psychologických testech, mohl podepsat Vencu Kadlece.

    • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

      JS (přítel SN)     před 4 lety 21.09.2020 20:48 |  
      1 1

      Jo, to mi taky nehraje... :D

    • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

      bongor     před 4 lety 22.09.2020 09:37 |  
      0 0

      Protože Vašýk je stkvělěj nadčlověk.

    • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

      Fačín     před 4 lety 22.09.2020 10:44 |  
      0 1

      Sám to v rozhovoru přiznal, že v jeho případě asi byly data na špatné adrese... Překvapivě sebekritický:)

  16. Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotba

    Ladislav (přítel SN)     před 4 lety 21.09.2020 18:32 |  
    7 0

    On jim Trpiš tu esenci moderního fotbalu zítra pěkně probere ...

  17. Esence moderního fotbalu

    Slávista 51     před 4 lety 21.09.2020 20:31 |  
    1 3

    Slavia má jistě dobře ošetřený mládežnický fotbal, ale poučit se u Dánů, by jistě neškodilo.

  18. Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

    tobro     před 4 lety 21.09.2020 20:34 |  
    3 0

    Tak dánskej.tréňa se cejtí! To je imho móóc dobře!

    • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

      bongor     před 4 lety 22.09.2020 09:35 |  
      0 2

      není ten Dán náhodou prosralťan?

  19. Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

    slavistajiri     před 4 lety 21.09.2020 21:36 |  
    1 4

    tak už ani ne 24 hodin a uvidíme proti komu vlastně nastoupíme. Myslím, že to bude opatrný. Tipuji 0:0
    Ještě bych dodal trošku mimo téma. Markoviče poslat do Bolky asi nebyl nejlepší nápad. Zatím to vypadá na ztracených půl roku.


    Komentář byl uživatelem upraven (21.09.2020 21:37) . Zobrazit původní komentář

  20. Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

    hiker42     před 4 lety 21.09.2020 21:38 |  
    6 2

    Jsem přesvědčenej, že zítra vyhrajeme, a za týden do ChL postoupíme. Dánové se v posledních 4 letech na evropské scéně (předkolech), pokud jsem se nepřehlédnul, potkali jen se dvěma kvalitnějšími soupeři - před 2 lety dostali 2x od Glasgow Rangers (trojku a čtyřku) a letos dali nerozehrané YBB.

    My jsme v téže době v Evropě vyhráli nad Girondins, Zenitem, Genkem, Sevillou, uhráli remízy na Villarealu, v Seville, na Interu, Barce..

    Tohle jsou zápasy, které Slavia pod Jindrou umí. Věřím, že j1t kluky nachystá, že jako tým přetavíme naše zkušenosti z více jak dvou desítek těžkých zápasů v Evropě a že zítra vyhrajeme a dáme jim 3-4 góly. Mimochodem, v dánské lize náš soupeř prohrál v posledních 4 letech se 3 a více góly snad 15x.

    • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

      Papol     před 4 lety 21.09.2020 21:55 |  
      6 0

      Myslím, že to JT vymyslí dobře, jako proti každému silnému soupeři a chce to hlavně pokoru, makat. Věřím v naší výhru ,ale bude to asi těžké. Jsou trochu namachrovaní, takže by nás mohli i podcenit, což by byla dobrá výhoda pro výhru o dva goly. Držím palce a přeji si, abychom se dostali do LM.

      • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

        hiker42     před 4 lety 21.09.2020 22:02 |  
        5 0

        Jj, vůbec nepochybuju, že to odjezdíme, to je pod j1t naprostej standard makat od první do poslední minuty. Stejně tak zdravý respekt k soupeři. Mrzí mě jenom, že nemůžeme klukům v Edenu pomoct.

    • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

      ColinSKS     před 4 lety 22.09.2020 08:22 |  
      2 4

      s údaji souhlas, ale minulost neurčuje současnost ani budoucnost. to že sousedovi před třemi lety chcípla koza neznamená, že mu chcípne i ta nová .... :). mě stačí 1:0. to by znamenalo venku brejky a na to máme lepší hráče než proti autobusu

      • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

        hiker42     před 4 lety 22.09.2020 08:41 |  
        4 1

        Kolíne, Kolíne, stojíš v pěkné rovině :)

  21. Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

    Ragnarok     před 4 lety 22.09.2020 07:49 |  
    3 0

    Máme kvalitnější i sehranější tým. Rozdíl však není takový, aby se dalo tvrdit, že je smáznem. Držím palce všem Slávistům a hlavně si přeji, aby nebyl ve hře COVID, hloupá červená, nebo nějaká kontroverze rozhodčích. Z evidentních důvodů by se vyplatilo vyhrát o dva góly - jistě to ovlivní dánskou hygienu v Herningu.

    • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

      Slávista 51     před 4 lety 22.09.2020 08:05 |  
      1 1

      Nejlépe s nulou.

    • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

      ColinSKS     před 4 lety 22.09.2020 08:20 |  
      1 3

      píská turek, stejnej jako venku proti kluži, takže by to mělo být ok.

  22. Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

    Snivec     před 4 lety 22.09.2020 08:08 |  
    4 0

    jsem presvedceny, ze je vyradime, jakou pak dostane "nalepku" Slavia, kdyz porazeny ma "esence moderniho fotbalu"? ;)

  23. Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

    ColinSKS     před 4 lety 22.09.2020 08:31 |  
    3 3

    tak je teď 8:30 a už jsem nervozní. jestli to takto půjde dál, tak těch 12 hodin čekání bude očistec. očekávám 1:0, hlavně bez golu v zadu. takový štígro jako proti ybb mitland mít znova nemůže a bez golu vzadu taky donekonečna hrát nemůžou. idelální by byla nějaká "holešovka" zpoza vápna a bylo by vymalováno.

  24. Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

    fps     před 4 lety 22.09.2020 09:31 |  
    0 4

    když zahrajeme náš standart, a budeme mít štěstí, tak by jsme měli postoupit, budu rád za 1:0, i když sen by byl 2:0, obzvlášť když se prý kontumuje jen 1:0 a ne 3:0?

  25. Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

    Fačín     před 4 lety 22.09.2020 10:53 |  
    2 2

    Můj sázkařský tip na dnešní výsledek: padne málo gólů, max 2,5, spíš max 1,5, dokonce bych řekl, že to skončí 0:0. Oba týmy dostávají minimum gólů, stylem hry si jsou podobní. Navíc je to první zápas, který málokdy rozhoduje, očekávám opatrnou hru i málo šancí. Mohlo by to být podobné jako s Genkem (0:0), FC Kodaň (0:0), Kluží (0:1) i Chelsea (0:1). Rozhodovat se bude v odvetě.

    • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

      Jachym     před 4 lety 22.09.2020 11:21 |  
      1 0

      Takže souboj nul a jedniček, hráči budou pobíhat s chytrými mobily a neustále na datech:-)) Strávil bych scénář jako v dvojboji s Genkem (ale bez kiksu Koláře v odvetě), ale stejně tak bych kacířsky zariskoval, abychom se dnes v poločase dostali do csaplárovské pasti...

    • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

      Tvujmultinick     před 4 lety 22.09.2020 19:28 |  
      1 1

      Ještě jsem neviděl fotbal, kde by padlo půlený množství gólů :) Padnou dva, tři, sedm, žádnej... Co to je za nešvar zase, proč se nedá normálně říct - padnou maximálně dva góly atp.?

      • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

        Fačín     před 4 lety 23.09.2020 08:48 |  
        0 3

        To není žádnej nešvar, to je normální praxe u sázkovek. Proč to tak je, na to se zeptej bookmakerů...

  26. Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

    VanDel     před 4 lety 22.09.2020 11:29 |  
    4 2

    Žádný snadný oříšek to nebude, ale mít před sebou v posledním kole play-off dánského mistra......ruku na srdce, těžko chtít něco lehčího. Ano, v dánské lize můžou být suverénní, ale v Evropě je to jedna velká bída. Za poslední 4 roky tam neuhráli prakticky NIC ! Takže pokud chceme být tým, který chce hrát LM pravidelně a myslet tam minimálně na třetí místo a postup do jarních bojů v EL, tak pardon, takového soupeře prostě musíme přejít ! Pokud to nedáme, tak v LM nemáme co dělat a pujdem holt sbírat body do snažší EL.......

  27. Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

    martyni (přítel SN)     před 4 lety 22.09.2020 11:40 |  
    1 1

    Klukum věřím, pro nás hrajou zkušenosti v pohárech, máme celkově lepší tým než loni, vybudovaný přesně podle představ JiT. Nevýhodu máme v tom, že jsme nehráli žádnej těžkej zápas v týhle sezóně, nikdo nás zatím moc neprověřil, hlavně defenzíva by takovej zápas potřebovala, Kúdela s Hovorkou jsou po zranění a ještě ne v úplně ideální formě, je tu pořád otázka defenzivního záložníka. Pokud ale udržíme koncentraci a neuděláme hloupé chyby vzadu, věřím, že máme slušnou šanci postoupit.

    Jaká bude sestava? Otazníky mám u křídel, útočníka a DZ. Maso byl šetřen nebo je už myšlenkami ve WHU? U Teclík nehrál, protože mu nesedl zápas s Pardubicemi, Teplice byly typově podobné, ale do kvalifikace zas půjde, protože v takovém zápase bude platnější? Nebo nemá formu a nastoupí Musa nebo Oli v útoku a Provod s Masem na křídlech? A na DZ dostane přednost Holeš nebo v pohárech prověřenej Traore? Co myslíte?


    Komentář byl uživatelem upraven (22.09.2020 11:41) . Zobrazit původní komentář

    • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

      Dennis     před 4 lety 22.09.2020 11:59 |  
      3 0

      Maso a Tecl byli šetřeni, dnes podle mě oba nastoupí. Hrát bude i Olayinka. DZ bude Holeš. Stopeři Kúdela s Hovorkou.

      Provod nemá žádné zkušenosti z velkých evropských zápasů, loni v LM to bylo dost vidět. Totéž Musa a totéž Zima. Traoré je z formy a čisté DZ v Evropě ani nikdy nehrál. Vždy byl před Součkem nebo Králem.

      • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

        martyni (přítel SN)     před 4 lety 22.09.2020 16:06 |  
        1 0

        Loni to u Provoda vidět bylo, ale od té doby se hodně zlepšil. Věřil bych mu, Zimovi taky. Musa toho zatím odehrál za nás nejméně, od začátku asi hrát nebude.

    • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

      hiker42     před 4 lety 22.09.2020 12:04 |  
      0 0

      Tipuju, že na stoperu budou Kúdela a Zima, na DZ Holeš, na krajích Maso a Oli a v útoku, i když nemá formu, Teclík.

      • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

        martyni (přítel SN)     před 4 lety 22.09.2020 14:05 |  
        0 0

        Na stopery jsem zapomněl, taky ale tipuju Kúdelu a Zimu.

    • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

      Kontrapunkt     před 4 lety 22.09.2020 14:19 |  
      2 0

      Já očekávám sestavu: Kolář - Coufal, Kúdela, Hovorka, Bořil - Holeš, Ševčík - Masopust, Stanciu, Provod - Olayinka;

      Tecla a Musu až podle vývoje utkání. Ale Trpiš určtě něčím překvapí...

      • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

        martyni (přítel SN)     před 4 lety 22.09.2020 16:00 |  
        0 0

        Tak tohle by prekvapeni urcinte bylo, kdyby Olayinka hral na hrotu misto Tecla.

  28. Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

    iwanowicz     před 4 lety 22.09.2020 11:46 |  
    8 0

    Nejlepsi hlaska z tiskovky.
    Reporter: Danove jsou znami tim, ze delaji i psychologicke testy vsech lidi v klubu.
    Trpisovsky: Kdyby jsme udelali psychologicke testy vsech v klubu, tak nam polovina lidi vypadne, to asi nezavedeme..
    To pobavilo :)

  29. Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

    rak (přítel SN)     před 4 lety 22.09.2020 13:08 |  
    4 1

    No, musím přiznat, že jsem z toho docela nervózní. Zdá se, že je to tým, který nám nebude moc sedět. Určitě nás nijak nepodcení. Chtělo by to, aby na ně trenéři vymysleli něco trochu překvapivého, stejně tak pak i do odvety. Myslím, že v Lize mistrů to po taktické stránce zvládli dobře ve všech zápasech s výjimkou odvety s Interem. Tam nás Conte dostal. Nepříjemné naše napadání vyřešili tím, že celou zónu překopávali na Lukaka a sám Frydrych s ním nestíhal. Možná by to byl i trochu recept pro nás. Na ty náběhy za obranu máme rychlého Tecla. Třeba by zrovna dnes mohl něco proměnit.
    Na hlavy nám hodně chybí Tomáš či Ngadeu. Ti to sbírali všechno. Nikoho tak dominantního nemáme a z toho může pramenit řada problémů. Jak člověk o Dánech víc ví, stačilo i sledovat ten zápas proti Young Boys, tím víc si říká, že ten los k nám tedy nebyl moc nakloněn. Horší by možná byl už jen Salzburg.

  30. LM

    Merlinus (přítel SN)     před 4 lety 22.09.2020 13:34 |  
    4 0

    Já se těším. Jednoduché to nebude, ale proč se bát. Čísla, počítače a propracované statistiky jsou jedna věc. Ale srdce, nadšení, apod. to nikdy čísly nenahradíš. Máme výborné fotbalisty, máme zkušenosti, tak hrrrrr na ně a žádné slitování. :-)

  31. Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

    MIKr.8     před 4 lety 22.09.2020 14:10 |  
    4 0

    Přiznám se, že s přibývajícím věkem mám tyhle zápasy pořád míň a míň rád. Rozhodovat bude tradičně každá chyba a vzhledem k tomu, že jsme spíš favoriti, tak jsme pod trochu větším tlakem. Uklidňuje mě, že kromě zápasu v Bordeaux a domácího zápasu s Interem jsme v Evropě nikdy nepředvedli nějakej propadák plnej chyb. Utěšuje mě i vzpomínka na první půli loňskýho předkola v Kluži, kdy jsme domácím nedali čuchnout. Ale nervozita je i tak velká. Jde fakt o hodně. V tipovačce mám 2:0 (1:0), ale v tuhle chvíli doufám spíš v překvapivě hladkej průběh a výhru větším rozdílem, byť by to byl herně vyrovnanej zápas. Ale tipovačku nezměním, protože měnit na poslední chvíli výsledek nebo střelce se mi vždycky vymstilo :D Pořád si říkám, že už jednou musí přijít i bezstarostná výhra v Evropě, protože to se nám povedlo naposled snad někdy proti Excelsioru Mouscroun :D

    • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

      fps     před 4 lety 22.09.2020 14:58 |  
      0 3

      si zapomněl na ten nejhorší zápas o LM, Grasshoppers - Slavia 5:0, první zápas, 8. srpna 1996

      • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

        Dr. Fe1     před 4 lety 22.09.2020 15:03 |  
        1 9

        Na tom jsme byl osobně a ani o tom nemluv ..... Švýcarsko jinak pěkný, to jo, ale ten zápas byl šílenej .... Turkulmaz, nebo jak se ten turko-švýcar jmenoval nám zlke zatápěl zatímcotehdy náš Pavel Novotný nedal gól ani do prázdný brány ..... fuj, brr


        Komentář byl uživatelem upraven (22.09.2020 15:09) . Zobrazit původní komentář

        • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

          Fulham     před 4 lety 22.09.2020 15:29 |  
          1 1

          A ještě na závěr nastoupil asistent jejich trenéra na rozlučku s kariérou....peklo :-) zase odveta nebyly takové nervy :-))

          • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

            Dr. Fe1     před 4 lety 22.09.2020 17:03 |  
            0 6

            To bylo tuším 0:1 a na to jsem trochu paradoxně už ani osobně nešel. Takže ve Švýcarsku jsem byl, doma ne, protože už jsem na to neměl náladu. Nedodržel jsem sice "vždycky jsme s vámi" ale prostě jedou stačilo, na to už jsem neměl sílu .....

      • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

        MIKr.8     před 4 lety 22.09.2020 16:14 |  
        0 0

        Nezapomněl, resp. v tý době mi bylo osm a upřímně jsem ten zápas dost možná ani neviděl. Z hlediska propadáků jsem hodnotil období pod Jindrou, protože třeba takovej zápas v Bruselu proti Andrlechtu byl nedávno a rozhodně to nebyl žádnej med. Ale co se týče jednoznačných výher, tak tam si fakt takhle z fleku nevzpomínam na nějakej zápas v posledních 10-15 letech. Dost často jsme hráli hezkej fotbal jako třeba na Tottenhamu (na jaře, po vypadnutí z LM), nebo s Ajaxem (2:2? u nich ve skupině EL), ale že bysme to někdy zúročili a dali soupeři bez nervů třeba 3 góly... fakt si takhle nevzpomínam

        • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

          Dr. Fe1     před 4 lety 22.09.2020 17:06 |  
          0 6

          S Andrlechtem jsem už doma prohráli 0:3, jasně nás tenkrát přehrávali To bylo ještě za DUmla. Něco tajkovýho se pod Trpišem snad opakovat nebude, ani dnes, ani jindy.

          • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

            MIKr.8     před 4 lety 22.09.2020 17:33 |  
            0 0

            To nesouhlasim, první půle doma byla vyrovnaná, dokonce jsme měli asi jednu nebo dvě dobrý střely na bránu. Vypadalo to celkem optimisticky, ale ve druhý půli fialky asi zařadily dvojku a my už nestíhali. V Bruselu už to byla katastrofa od začátku, včetně experimentů v sestavě. Jen předchozí pobyt v baru jménem "Delirium tremens" a výsledek prvního zápasu, mi zabránil se hrou a výsledkem nějak extra trápit :)

            • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

              Dr. Fe1     před 4 lety 22.09.2020 17:37 |  
              0 6

              Je to možný, že už si to pamatuju blbě. Na zápase jsem byl, ale můj celkový dojem, který si pamatuji byla marnost a z toho to vychází. Jestli jsme měli šance v první půli si nepamatuju, já si vybavuju (nevím, jestli správně) na nějáký góly (nebo gól) který jsme dostali do jižní brány a připadalo mi to až příliš snadný, jak nám ty góly dávali. Ale jak říkám, pamatuju si spíš vlastní emoce, než reálný průběh.

        • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

          Dobi     před 4 lety 22.09.2020 17:34 |  
          2 0

          Já jsem to viděl v tom Curychu na vlastní oči. Děs. Byl to první zápas Slađana Ašanina za Slavii, ale tam bylo špatné celé mužstvo. Bavil jsem se s ním v letadle i o Slavii a fanoušcích (on pocházel z předměstí Záhřebu, ale tatínek byl Černohorec, proto nemohl nastoupit za repre CRO. Tatínek prima chlapík. A asi unikum byla asi po měsíci beseda tehdejší odbočky Dobříš v takové lesní chatce, tatínek nejdřív kroutil hlavu, ale když viděl,, že jsem připraven vše přeložit, pravil: JEĎ! . Byl jsem pak velmi překvapen, když po letech Slađan přijel a mluvil krásně česky! I na hřišti by ale výborný. Ale i na ty "kobylky" nevzpomínal v dobrém!

          • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

            wimpy     před 4 lety 22.09.2020 17:37 |  
            0 0

            Tenkrát se po úspěchu mančaft rozprodal a "kobylky" přišly moc brzo, nově nakoupenej ještě vůbec nebyl sehranej.

    • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

      Dr. Fe1     před 4 lety 22.09.2020 15:06 |  
      1 9

      Já ani nevím, jestli se budu dívat. Nemám na to nervy.

      Na pohárovejch zápasech je nejvíc nepříjemný, že rozhoduje každej gól, takže ani za stavu 3:0 nemůže bejt člověk v klidu. Zatímco třeba s Teplicema už je při 3:0 relativní klid, protože vyrovnání a ztráta bodů už prakticky skoro vůbec nehrozí, ale tady se plně neuvolním ani za stavu 5:0 pro nás ......

  32. Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

    pehacko     před 4 lety 22.09.2020 15:39 |  
    2 1

    Dáme jim moderně bůra bude klid!!!

    • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

      Jachym     před 4 lety 22.09.2020 15:41 |  
      4 0

      Už i ty jsi dneska nebývale pesimistický...:-)

      • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

        pehacko     před 4 lety 22.09.2020 16:00 |  
        1 1

        Jsem skromný rád se držím při zemi, musime hlavne s pokorou a jit od minuty po minute!

        • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

          martyni (přítel SN)     před 4 lety 22.09.2020 16:07 |  
          3 0

          Nezapomen vychazet ze zajistene obrany...

          • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

            pehacko     před 4 lety 22.09.2020 17:03 |  
            1 1

            Normálně bych šel od zápasu k zápasu ale to teď nestihnem

            • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

              Taky     před 4 lety 22.09.2020 18:53 |  
              1 0

              A taky míč je kulatej a fotbal nemá logiku, to je logický !

              • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

                knl66 (přítel SN)     před 4 lety 22.09.2020 19:56 |  
                0 0

                Fotbal nemá logiku a proto dneska opět zavěsí Béřa!
                A pak ho pověsíme na fasádu Edenu.

  33. Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

    knl66 (přítel SN)     před 4 lety 22.09.2020 16:36 |  
    0 0

    Jsem nervozní jak swiňa. Ještě čtyři hodiny... o2tv zapnu pro jistotu už za hodinu, ale stejně jsem připravený, že uvidím jen druhý poločas jako s Kluží v Rumunsku a nakonec budu lovit nějaké srbské streamy... Tipovačka 2:0, Bořil a Stanciu. Snad to dobře dopadne.
    Ale nevím, co si večer otevřít, v lednici mám dvě lahve tramínu, výběr z hroznů a pár lahví Budvaru 33.


    Komentář byl uživatelem upraven (22.09.2020 16:37) . Zobrazit původní komentář

    • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

      wimpy     před 4 lety 22.09.2020 16:37 |  
      0 1

      Otvírej to postupně.

      • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

        knl66 (přítel SN)     před 4 lety 22.09.2020 17:07 |  
        0 2

        Jak ty? Zelený čaj z podhůří Himaláje? :)

        • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

          wimpy     před 4 lety 22.09.2020 17:13 |  
          0 1

          Já mám naraženou únětickou desítku. Pravda je, že už asi desátej den (koupil jsem na nějakou akci padesátku, moc se s ní nehlo a pak jsem byl čtyři dny pryč). Ale pořád do ní cpu CO2 a včera ještě byla dobrá. :-)
          Mimochodem, v podhůří Himaláje se dělaj především černé čaje, ale chutnaj jak zelené.

    • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

      pehacko     před 4 lety 22.09.2020 17:04 |  
      1 1

      Já si jdu právě nakoupit do poctivýho výčepu, tenhle týden je tam Oktoberfest, takže mám strach že konec fotbalu ani neuvidím

    • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

      Jachym     před 4 lety 22.09.2020 17:10 |  
      2 0

      Tak to je snad jasné, že si neotevřeš nic jiného než dvojitou trojku, která v ideálním případě bude symbolizovat počet našich gólů doma a v odvetě. Mimochodem, včera jsem si ji dal v Rock Café na koncertu Zoo a výčepní byl vděčný za mou pochvalu, protože mu tam zpovykaní Pražáci kvůli pivu prý remcají!

      • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

        knl66 (přítel SN)     před 4 lety 22.09.2020 17:18 |  
        0 2

        Nj, zpovykaní Pražáci jsou zblblí z močopudného staropramenu. Jedno pivo vypiješ, tři piva vyčuráš.

          • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

            wimpy     před 4 lety 22.09.2020 17:32 |  
            1 2

            Jednou za tři roky z kontrolních důvodů. :-)

          • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

            knl66 (přítel SN)     před 4 lety 22.09.2020 17:39 |  
            1 2

            Máš jich narvané celé Potrefené husy.

            • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

              JS (přítel SN)     před 4 lety 22.09.2020 17:56 |  
              1 1

              Nechutná kuchyně, nechodím do nich... :D

            • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

              La Tortuga     před 4 lety 22.09.2020 18:36 |  
              2 2

              Tam chodi Moravaci

          • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

            Slávista 51     před 4 lety 22.09.2020 18:01 |  
            0 2

            O2 platit nebudu, sabotéry !
            Koukám jen na počítači na hesgoal.com.. A pivo si dám regionální - Kácov, nebo Kutnohorské - pivovar Lorec/Dačický kdysi.

          • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

            Fačín     před 4 lety 22.09.2020 18:31 |  
            0 4

            No moment... Jako v ptrefenejch husách se to pít nedá, protože tam dělaj samý modelíny a neuměj to natočit, ale dojdi si do nějaký poctivý zaplivaný čtyřky a to je hned jiná... U báby, U Ondřeje, nádražka v Radotíně...

            • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

              knl66 (přítel SN)     před 4 lety 22.09.2020 19:18 |  
              0 1

              Shodou okolností jsem na nádraží v Radotíně byl asi dva tři měsíce zpátky - no, nic moc (slušně řečeno).


              Komentář byl uživatelem upraven (22.09.2020 19:36) . Zobrazit původní komentář

      • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

        mabr     před 4 lety 22.09.2020 17:58 |  
        1 0

        Ve Vodičkový v Lokálce mají krom tankové 12° i čepovanou 33. Takže pro mě, Tebe a Vlka30 hotovej ráj. Mohu doporučit :)

        • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

          wimpy     před 4 lety 22.09.2020 17:59 |  
          1 1

          Čepovanou jsem ještě neměl.

        • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

          knl66 (přítel SN)     před 4 lety 22.09.2020 18:11 |  
          2 0

          Dík za tip!

        • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

          Jachym     před 4 lety 22.09.2020 18:44 |  
          0 0

          Taky děkuji za tip. Nicméně webovou prezentaci jsem nalezl jen u Budvarácké hospody stejného jména v Anglické u Náměstí míru...

          • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

            mabr     před 4 lety 22.09.2020 19:37 |  
            1 0

            Je tam zatím jen krátce, tak zatím to na webu asi není. Ale každý den tam chodím na obědy ;)

            Vodičkova 709/33, 110 00 Nové Město

  34. Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

    Votypkaj     před 4 lety 22.09.2020 16:49 |  
    2 2

    Kurz na Slavii alespoň u Fortuny od rána celkem klesá, vypadá to, že všichni sází na výhru Slavie a nebo má sázkovka nějaké zákulisní info (třeba koronavir v dresu soupeře)

  35. Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

    vlk30 (přítel SN)     před 4 lety 22.09.2020 17:19 |  
    6 0

    Dnes to je zase těžký to nějak uchopit, soupeř žádné extra zvučné jméno, nicméně mě pořád straší ten dojebanej šerif, kdy se řešilo koho dostaneme až ho vyřadíme a pak hovno slavný soude. Poté si zase můžeme vzpomenout na Ajax. Po první půlce jejich utkání s Bernem jsem si říkal to jsou celkem přijatelní soupeři a v druhé půlce jsem zase celkem vychladl. Podle mě bude záležet na okamžité formě a na chybovosti jednotlivých hráčů s tím spojené proměňování šancí. O fotbalovém štěstí a smůle není potřeba mluvit.


    Komentář byl uživatelem upraven (22.09.2020 17:54) . Zobrazit původní komentář

    • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

      JS (přítel SN)     před 4 lety 22.09.2020 17:31 |  
      2 9

      To proměňování je gró. Jestli si vypracujeme proti systematické defenzivě Dánů dvě a Tecl s Masem to zadrbou, tak si nezasloužíme nic jinýho, než tu EL....

  36. Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

    sTizz (přítel SN)     před 4 lety 22.09.2020 17:58 |  
    4 0

    Pod Trpisem jsme jeste nedostali zadnej vetsi pridel,navic se nam povedlo temer vse. Doufam,ze to bude pokracovat,ale je mi jasne,ze se to jednou po... Letos by LM byla velice smutna,kdybychom rozdrtili doma City nebo Real a nemohli na stadion.. Ale dost negativismu,chlapci,at se dari!! Danove z nas urcite maji vitr,jestli to maji vse spocitane v reci cisel,snad bude jejich trener podobne prekvapeny,jako Antonio Conte,Mauricio Sarri,Ernesto Valverde nebo Lucien Favre..

  37. Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

    Voitechus     před 4 lety 22.09.2020 18:38 |  
    1 5

    Chlapy chci se zeptat, nenajde se zde nějaká hodná duše, která by mi do zprávy poslala přihlašovací údaje na O2? Ve vesnici kde máme 02 tak je hospoda zavřená a nemáme s klukama možnost nikde koukat. Byl by někdo tak ochotný? Kdyžtak SZ, Děkuju moc!!

    • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

      Qope     před 4 lety 22.09.2020 18:42 |  
      0 0

      Odkaz na internetu by nestačil?

      • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

        Voitechus     před 4 lety 22.09.2020 19:10 |  
        0 1

        Při nejhorším ano, ale já obvykle nenajdu dobrou kvalitu :(

    • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

      Bombadil     před 4 lety 22.09.2020 19:24 |  
      3 1

      No né, voitechus je stále aktivní. Prodej falešných lístků nevynáší, pane Allin, že si nemůžete pořídit ani to O2?

      Vysvětlení pro ostatní: tenhle vykuk tu loni napálil několik desítek lidí přeprodejem falešných vstupenek na LM.

      • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

        JS (přítel SN)     před 4 lety 22.09.2020 19:36 |  
        0 1

        Tak to je drsný.

    • Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

      Slávista 51     před 4 lety 22.09.2020 19:40 |  
      0 1

      Jak jsem psal - na počítači na hesgoal.com, zadarmo

  38. Re: FC Midtjylland: Esence moderního fotbalu

    knl66 (přítel SN)     před 4 lety 22.09.2020 19:17 |  
    3 0

    Admine, konej!
    Necelé dvě hodiny do zápasu a tady ještě žádný otvírák, tady jedno velké nic :(