Názory

Kauza Midtjylland aneb proč video fotbalu škodí - čtenářský článek

Polemický článek, který v souvislosti s opakovanou penaltou v Midtjyllandu hodnotí některá z negativ, která do fotbalu přineslo zavedení videa.

Opakování penalty v play off Ligy mistrů v Midtjyllandu v plné nahotě ukázalo, proč video není pro fotbal přínosem. Video samozřejmě do fotbalu nepřináší pouze negativa, ale otázkou je, zda nad nimi pozitiva převažují. Královským argumentem pro zavedení videa bylo od začátku tvrzení, že video z fotbalu odstraní většinu chybných rozhodnutí rozhodčích. Když se prakticky okamžitě začaly objevovat více či méně sporné zásahy videa, jeho obhájci argumentovali tím, že veřejnost nepochopila, že video nikdy nemůže odstranit všechny nešvary, pouze jejich část. Problém ale není v tom, zda video dokáže odstranit všechny nešvary nebo jen některé, problém je v tom, že ani několik let po zavedení videa neexistuje konzistentní praxe v tom, které nešvary video má odstraňovat.
Rozhodcování je ve sportu ze své podstaty věcí interpretační. V některých sportech méně, v jiných více. Fotbal patří bezpochyby k těm druhým. Jinými slovy, velká část situací, jež se ve fotbale odehraje se dá posoudit více způsoby. Představme si fotbalový zápas jako množinu situací. Na obou pólech se nacházejí situace „jasné“, tedy očividné prohřešky proti pravidlům na straně jedné a situace nepochybně v souladu s pravidly na straně druhé. Dejme oběma třeba 20 %. Zbylá množina situací, která se nachází mezi těmito dvěma vyhraněnými póly a obsahuje v našich počtech 60 % zápasových situací, jsou situace více či méně nejasné, závislé na posouzení rozhodčího. Když obhájci videa proklamovali, že se VAR bude věnovat pouze zjevným přehmatům a díky tomu nebude příliš často zasahovat do plynulého chodu hry, měli na mysli pochybení právě v oblasti oněch pólů, což se ovšem od začátku ukázalo jako v praxi nerealizovatelné.
Ve fotbale totiž nejsou otázkou interpretace pouze situace na hřišti, ale i uplatňování pravidel samotných. Pokud je definice užití videa natolik vágní, že je postavena na sousloví „zjevná pochybení“, je zřejmé, že si to zkrátka každý rozhodčí může vyložit jinak. U záměny červených karet to je možná jednoduché (natolik, že by funkci kontroly zastal i čtvrtý rozhodčí), ale v případě faulů, ofsajdů či dilemat, zda míč přešel celým objemem přes čáru či ne, to zkrátka vždy bude otázkou interpretace. Fotbal tomu čelí tím, že se snaží pravidla zpřesňovat ad absurdum. Máme video, tak můžeme posuzovat s přesností na centimetry, říkají si pravděpodobně pravidloví experti. A fotbalová pravidla tak čím dál tím více svým rozsahem připomínají encyklopedie a zuřivě se snaží vymyslet řešení pro každou možnou situaci a rozhodování dovést na úroveň centimetrů. Díky tomu je běžné, že v opakovaném televizním záběru vidíme ofsajdovou situaci, kdy je útočící hráč v době přihrávky svou kopačkou o dva centimetry blíže k soupeřově bráně a komentátoři hovoří o jasném ofsajdu. Fotbal ale není hokej ani tenis. Hraje ho příliš velký počet hráčů, dochází k příliš velkému počtu situací, míč je příliš velký a kontrast s lajnami a trávníkem příliš malý. Ale především, hokej i tenis jsou pro posuzování situací na centimetry vybaveny příslušnými technologiemi. Jinými slovy, chcete-li posuzovat centimetrové ofsajdy či centimetrové překročení lajny, musíte k tomu mít jestřábí oko nebo kalibrovanou ofsajdovou lajnu., což obojí fotbal postrádá.
Není to ovšem pouze o technologiích. Porovnáme-li ofsajd v hokeji a fotbale, vidíme zásadní rozdíl ve faktu, že ofsajd v hokeji určuje ofsajdová čára, takže hráč může své případné postavení mimo hru do značné míry kontrolovat. Ve fotbale, kde je postavení mimo hru určováno pomyslnou čárou určovanou nepředvídatelně a rychle se pohybujícími hráči soupeře – navíc ještě v součtu s okamžikem nákopu přihrávky, je hráčova kontrola ofsajdové pozice zákonitě na mnohem nižší úrovni. A právě v tom je mimo jiné krása fotbalu – v jeho nepředvídatelnosti, v tom, kolik faktorů je třeba zohlednit a jaké množství situací přinášejí; a právě to je zcela smazáno, snažíme-li se pravidly dosáhnout absolutní přesnosti. Ta totiž ve sportu neexistuje obecně, ale v některých sportech (jako ve zmiňovaných hokeji a tenise) se jí dá přiblížit více než třeba právě ve fotbale. Abych s vrátil k příkladu s ofsajdem – pokud o postavení mimo hru rozhoduje o kolik centimetrů byla útočníkova kopačka blíže k bráně, útočící hráč nemá nad situací žádnou kontrolu. Nemůže si to nijak pohlídat, může to jen zkusit a doufat, že to vyjde.
Fotbal tak ztrácí svou srozumitelnost a přehlednost, jež byly dány konzervativní povahou fotbalového prostředí. Jistě, ta bránila a brání řadě nutných reforem, které fotbalové prostředí potřebuje jako sůl, ale pravidla mezi ně rozhodně nepatří. Fotbal se změnám vždy bránil a přijímal je se značnou neochotou, ale jakmile s tím jednou přestal, dostal se do naprosto nesmyslné spirály. Ještě před deseti či dvaceti lety přicházely významné změny v pravidlech jednou za několik let, kdežto dnes jsou pravidla po vzoru hokeje zásadním způsobem měněna před každou sezonou. Například hraní rukou bylo po desítky let zkrátka zapovězené. Později se k němu přidal pojem nastřelené ruky, která se nepíská, a tak se fotbal hrál a posuzoval, ať už to bylo na Old Trafford nebo na plácku za barákem v Horní dolní. Před pár lety se ale začalo říkat, že nastřelená ruka neexistuje a ruka je zkrátka ruka, pak se začalo posuzovat v jakém úhlu se míč ruky dotkl, kdo se jej dotkl jako poslední, v jakém postavení k tělu ruka byla a pravidla se dodnes mění každým rokem. V aktuální sezoně je ruka opět zpátky rukou a anglická fotbalová veřejnost si na toto pravidlo stěžuje heslem „vraťte nám naši hru“. A já se jen ptám, jakou hru přitom mají na mysli? Respektive, který ročník přesně?
Vše se zrychluje, ale fotbalu toto zrychlování příliš neprospívá. Mění se pravidla, herní systémy, struktury soutěží či nasazování do pohárů a je to velmi nepřehledné. Dokáže například někdo popsat klíč k postupu na EURO v Lize národů? Problém je v tom, že základní premisou už není vylepšit pravidla či herní systémy či odstranit chyby, ale zkoušet. Každý rok se zkouší s předpokladem, že za rok nebo dva se to vyhodnotí a vyzkouší se něco jiného – v českém, evropském i světovém fotbale. A tohle vše se promítá i do problematiky VAR. Stohy papíru jsou popsány různými variantami pravidel, ale že by existovalo konzistentní užívání videa nejen napříč soutěžemi, ale i jen napříč jedním ligovým kolem, se říct skutečně nedá. Video tak může do zápasu vstoupit kdy uzná za vhodné a nikdo to nekontroluje. Nebo už jste snad někde četli, že by nějaká komise rozhodčích vyhodnotila nejen výkon rozhodčích na hřišti, ale i za monitorem? A věříte, že každý zápas je hodnocen příslušnou komisí rozhodčích, která ho pozorně sleduje vteřinu za vteřinou a hodnotí, zda videorozhodčí měl či neměl zasáhnout?
Video do fotbalu nepřineslo větší transparentnost – naopak, přidalo jen další šedou zónu, kam není vidět. Do zavedení videa byla hra a interpretace pravidel na bedrech hlavního a dvou pomezních rozhodčích. Hlavní rozhodčí měl poslední slovo ohledně rozhodování a měl také zodpovědnost. Ta se nyní rozmělnila mezi něj a pány za monitorem, přičemž za ten monitor nevidíme. Nevíme, proč se videorozhodčí rozhodne intervenovat nebo naopak do dění na hřišti nevstupovat, nevíme, co si s hlavním rozhodčím říkají, nevíme nic. A v poslední době se hlavní rozhodčí už ani nevydává k monitoru a místo toho dlouze pomocí sluchátek a mikroportu komunikuje s videorozhodčím. Následně se pak, jako v případě penalty v Midtjyllandu, odvolávají jeden na druhého. Opakování penalty nebylo rozhodnutím hlavního, ale videorozhodčího.
Nyní se vraťme do doby, kdy bylo video zaváděno. Byla jasně dána dvě základní pravidla: videorozhodčí řeší jen zjevné přehmaty a je poradcem hlavního rozhodčího, který rozhoduje. Ani jedna z věcí nebyla v Midtjyllandu splněna, už se na ně jaksi zapomnělo. Hlavnímu rozhodčímu stačí konstatování od videa, že brankář nestál na čáře, protože v takovém případě a v případě ofsajdů se prý nemusí vydávat k monitoru, ofsajd buď byl nebo nebyl, na čáře stál nebo nestál. To se ale dá říci o všem, včetně faulů – faul buď byl nebo ne, věci jsou nebo nejsou černobílé podle toho, jak se k nim rozhodneme přistupovat. Odpovědnost nese ten druhý, a tak trochu nikdo, pravidlům je učiněno za dost. Kopačka útočícího hráče je o tři centimetry blíže k bráně, je to jasný ofsajd a Kolář stál asi jeden či dva centimetry za brankovou čárou, je to jasné provinění. Asi bych tomu i rozuměl, kdyby pak komise rozhodčích podrobně prošla záznam zápasu a zhodnotila, zda všude ty centimetry seděly, žádný aut nebyl otočen či faul nepotrestán. Vždyť to vše zásadně ovlivní další pokračování hry.
Česká média hodnotí rozhodnutí italského videorozhodčího jako přísné, avšak podle pravidel. Ano, tak se dá vždy ve fotbale obhájit téměř jakékoli rozhodnutí, ale zcela to pomíjí kontext. Kontext toho, že rozhodování je ve fotbale – slibuji, že to píšu naposled – věcí interpretace. Rozhodčí určuje ráz utkání a nastavuje laťku, která se zápas od zápasu, rozhodčího od rozhodčího liší. Některý rozhodčí píská úzkostlivě vše, jiný hru nechá volně plynout. Navíc ve fotbale se – ať už je to dobře či špatně – neposuzují všechny situace zcela stejně. Například fauly mají jinou hodnotu v pokutovém území a jinou u středového kruhu. A stejně tak jinou v 1. a jinou v 90. minutě. Kdyby rozhodčí v zápase s Midtjyllandem odpískal pět penalt a každé přišlápnutí špičky kopačky, bylo by adekvátní odpískat centimetrový přešlap brankáře u penalty. Ale tak to nebylo, že. Nejstarším a nejelegantnějším způsobem, jak ovlivnit zápas samozřejmě je, když je rozhodčí na jednu stranu benevolentní, a pak v jediné situaci zas úzkostlivý jako se to stalo včera. Protože se vždy najdou tací, kteří řeknou: „přísné, ale podle pravidel“. Nehledě na to, že celý zápas byl řízen podle určité laťky a ta jedna sporná situace se nachází hluboko pod ní a ze způsobu řízení utkání zřetelně vybočuje. Ale ono to díky videu nemusí být o záměrné snaze hru ovlivnit, protože stačí, aby měl každý z rozhodčích jinou laťku, do toho nám video ovšem nahlédnout nedovoluje.
VAR je odrazem touhy po dokonalosti do posledního centimetru a naprosté spravedlnosti. Nebo je to také snaha roztočit více peněz – zaplatit více rozhodčích, nakoupit techniku apod. V neposlední řadě je video také užíváno jako PR pro naleštění produktu jménem fotbal. Asi přináší určitá pozitiva, ale negativa výrazně převažují. V konečném důsledku totiž dělá fotbal neprůhlednější, ač se tváří, že přináší opak. Vzdaluje hru od své podstaty, ještě více rozevírá nůžky mezi hrou jako takovou a jejím profi byznys provedením. Více bere, než dává a stává se nebezpečným nástrojem k ovlivnění zápasů. A za to vše platíme nezkalenými emocemi po vstřelení gólu či chycené penaltě. Dění se už neodehrává pouze na hřišti, kde ho divák může zkontrolovat pohledem, jeho významná část se přesunula do přenosových vozů a řídících středisek. Video zkrátka do fotbalu nepatří.

P.S. Na druhou stranu buďme rádi, že se to stalo v play off Ligy mistrů, a ne v derby, kde jde opravdu o hodně, ne jen o peníze.

Komentáře (53)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Kauza Midtjylland aneb proč video fotbalu škodí - čtenářský článek

    Srdcar114     před 4 lety 12.10.2020 17:52 |  
    13 0

    Poslední věta článku,která říká,že je lepší,že se to stalo v play off Ligy mistrů než v derby mě nepříjemně překvapila.Mám na to to jiný názor.Ligu mistrů bych si se Slávií ,na kterou chodím už skoro šedesát let,hodně užil.

    • Re: Kauza Midtjylland aneb proč video fotbalu škodí - čtenářský článek

      cunak     před 4 lety 12.10.2020 19:53 |  
      3 11

      Mě ta věta naopak velmi potěšila. Ve fotbale jsou důležitější věci, než peníze.

      • Re: Kauza Midtjylland aneb proč video fotbalu škodí - čtenářský článek

        Edenjejenjeden     před 4 lety 12.10.2020 20:00 |  
        7 0

        To je velmi naivní předastava. Bez peněz se fotbal hrát nedá ,a kdyby Slavia neměla ve své době peníze ,nehrála by za ni taková esa jako třeba Plánička nebo Bican.Oba byli profesionálové a měli na svou dobu velmi lukrativní smlouvy. A koneckonců ani takový Košek nehrál úplně zadarmo....

      • Re: Kauza Midtjylland aneb proč video fotbalu škodí - čtenářský článek

        Pepino44     před 4 lety 13.10.2020 09:34 |  
        3 0

        Pokud nejsou peníze, nedají se dělat ani ty důležitější věci.

        • Re: Kauza Midtjylland aneb proč video fotbalu škodí - čtenářský článek

          cunak     před 4 lety 13.10.2020 16:35 |  
          1 2

          Jistěže ano. Ale měly by tu být peníze, aby byla ta vítězství, a ne vítězství, aby byly ty peníze.

      • Re: Kauza Midtjylland aneb proč video fotbalu škodí - čtenářský článek

        Akuls     před 4 lety 13.10.2020 11:48 |  
        6 1

        K intelektuálům holt naivita dost často patří, ale že i hloupost, to mne tedy překvapuje.
        Jen si dovolím připomenout, že těch zářezů v derby jsme si už zažili a určitě ještě zažijeme dost bez VAR i s VAR. Jen namátkou třeba tři neodpískané penalty v jednom derby v Edenu Pavlínem Jirků, neodmávaný jasný ofsajd asistentem Petříkem před vítězným gólem Sparty na Letné, když zrovna přešlapoval z jedné nohy na druhou a nesledoval tím pádem údajně hru, neuznaný gól Škody, ač byl balón 0,5 m v bráně nebo už z kabiny VARem na hřiště vrácený oprávněně vyloučený Frýdek a naopak kartou následně potrestaná jeho "oběť" Hušbauer atd., atd. Je zajímavé, že na nějaký zářez v opačném gardu si nevzpomínám. Navíc řada těch zářezů znamenala pro Spartu přímý postup do CH.L., takže šlo nejen o prestiž v derby, ale hlavně o velké peníze od UEFA. Naopak VAR nám např. zachránil alespoň bod v derby na Spartě (3:3), když opravil několik chybných výroků sparťanského zaprodance sudího Královce.
        VAR je a doufám, že hlavně ještě bude pro fotbal prospěšný, ale chce to, aby byl technicky na úrovní, pracovali s ním čestní lidé a hlavně se využíval rozumně. Ofsajdy o nos, nastřelené ruce či centimetrové přešlapy gólmanů při penaltách fotbalu neprospívají.

        • Re: Kauza Midtjylland aneb proč video fotbalu škodí - čtenářský článek

          wimpy     před 4 lety 13.10.2020 11:50 |  
          0 2

          Problém vidím v tom, že kdyby pracovali ve fotbale čestní lidé, nebyl by VAR vůbec potřeba.

          • Re: Kauza Midtjylland aneb proč video fotbalu škodí - čtenářský článek

            Akuls     před 4 lety 13.10.2020 15:24 |  
            1 0

            On se ale ten sudí musí rozhodnout ve vteřině, opakované a zpomalené TV záběry k dispozici nemá, hráči jsou šikovní, fotbal se hodně zrychlil, takže se chybička vloudit může a VAR má tím pádem ve fotbale své místo. Osobně mne moc mrzí, že tu nebyl už v 90tých letech, kdy tu řádil Horník, Pelta a hlavně Brabcova parta (Jirků, Jára atd,). Snad by se tehdy alespoň některé zářezy díky VARu nestaly a výsledky zápasů by dopadly úplně jinak a možná by bylo jiné i konečné pořadí v tabulce.

            • Re: Kauza Midtjylland aneb proč video fotbalu škodí - čtenářský článek

              wimpy     před 4 lety 13.10.2020 15:31 |  
              0 1

              Uměl bych brát rozhodčího jako součást hry a žít s chybou, kdybych si myslel, že to byla chyba a ne úmysl.

        • Re: Kauza Midtjylland aneb proč video fotbalu škodí - čtenářský článek

          cunak     před 4 lety 13.10.2020 14:15 |  
          0 4

          Příteli, co si na zářez v opačném gardu nevzpomínáš, říká Ti něco jméno Mingazov?

          • Re: Kauza Midtjylland aneb proč video fotbalu škodí - čtenářský článek

            Akuls     před 4 lety 13.10.2020 15:11 |  
            2 0

            Tehdy se ovšem pravidlový expert TV Nova Hahn a ne právě Slavii naklonění komentátoři Radotínský s Pilným shodli na tom, že se jednalo o jasnou penaltu. Teprve později sparťané začali histerčit. Kontakt tam ale byl a bránící Karavajev balón nezasáhl. To mnou zmiňované zářezy byla úplně jiná liga. Ostatně tu penaltu na Mingazova tehdy odpískal rutinér Franěk a ten by bezdůvodně Slavii nic neodpískal, to si můžete být jist.

            • Re: Kauza Midtjylland aneb proč video fotbalu škodí - čtenářský článek

              cunak     před 4 lety 13.10.2020 16:31 |  
              0 1

              Vyjadřovalo se k tomu mnoho expertů a "expertů". A to tak i onak. Každopádně komise rozhodčích usoudila, že to faul nebyl a p. Fraňka tenkrát potrestala. Teď jsem se ještě podíval na tu penaltu, a kdyby ji Koubek chytil, byla zralá na opakování :) .

  2. Re: Kauza Midtjylland aneb proč video fotbalu škodí - čtenářský článek

    Monarchie     před 4 lety 12.10.2020 18:20 |  
    4 0

    Pan rozhodčí vůbec nevzal v úvahu, že je to sport. Sportovní výkon našeho golmana, vůbec nebyl doceněný a to je na tom to nejhorší. Včera také udělal obrovskou chybu Kratochvíl a nejlepší kůň už neměl šanci. To Dánsko mně moc mrzí, přiznám se, že jsem Jindrovi moc věřil, můžeme nadávat na rozhodčího na VAR to sportovní hledisko tam ovšem chybělo. LM by nám moc slušela, jak máme krásné nové dresy, tak by si je celý svět pamatoval, bohužel

  3. Re: Kauza Midtjylland aneb proč video fotbalu škodí - čtenářský článek

    Fulham     před 4 lety 12.10.2020 19:34 |  
    4 0

    Tou poslední větou jsi to zabil...:-))) bohužel je to o tom, že s VARem se MOŽNOST chtít vypíchnout a řešit nějakou situaci rozšířila ještě mimo hřiště. Původní jistě skvělá myšlenka bohužel zavdává důvod k více spekulacím. Jako příklad jsem tu udával playoff LN SVK - Irsko. Poslední dvě ( neproměněné) penalty byl Marek Rodák úplně mimo...a nikdo ani ťuk. Čímž si ani nedovoluji naznačit vliv Slováků. Jen to, že rozdílný výklad ( potvrzení Tvých slov) je markantnější.

    • Re: Kauza Midtjylland aneb proč video fotbalu škodí - čtenářský článek

      Fulham     před 4 lety 12.10.2020 19:43 |  
      4 0

      A ještě dovětek - já byl s návrhem VARu celkem ztotožněn, maje před očima ten neuznaný ( nepostřehnutý) gól Franka Lamparda ? myslím na MS v JAR .

      • Re: Kauza Midtjylland aneb proč video fotbalu škodí - čtenářský článek

        JS (přítel SN)     před 4 lety 13.10.2020 10:48 |  
        0 2

        To byl totální zářez, který volal po brankové technologii. Také jej mám doteď živě před očima.

  4. Re: Kauza Midtjylland aneb proč video fotbalu škodí - čtenářský článek

    SirCohen     před 4 lety 12.10.2020 21:02 |  
    7 2

    Videu můžou pomoci 2 věci:
    - zrušení, protože v podobě v jaké je teď, není přínosem
    - totální transparentnost (komunikace HR a VAR slyšitelná pro diváky; záběry, podle kterých je rozhodováno, na obrazovkách na stadionu a samozřejmě v TV; detailní rozbory a hodnocení výkonů rozhodčích, včetně zveřejnění trestů)

    • Re: Kauza Midtjylland aneb proč video fotbalu škodí - čtenářský článek

      JS (přítel SN)     před 4 lety 13.10.2020 10:47 |  
      1 1

      Samozřejmě, pokud už se ta technologie zavedla, tak to musí být odrážka č.2. Přesně, jako v tenisu.

  5. Re: Kauza Midtjylland aneb proč video fotbalu škodí - čtenářský článek

    Tomastu     před 4 lety 13.10.2020 05:11 |  
    4 1

    problém rozhodně není ve videu a řešení není jeho odstranění. Fotbal je zkrátka žumpa a video je takový hovnocuc, ale to video nemůže za to že fotbal z něj udělal vůz který místo toho aby z žumpy vybíral do ní ještě přidává :)) v Dánsku to byl zářez a pokud by na tom zápase nebylo video a cíl byl zaříznout Slavii, stalo by se tak prostě jinak, nic víc. Je třeba si vzit poučení a ne hrát 180 minut na šťastný gól z rohu.

  6. Proč video fotbalu škodí - čtenářský článek

    Slávista 51     před 4 lety 13.10.2020 07:15 |  
    0 3

    Protože do toho kecá moc lidí a některé rozhodčí má ten u toho VAR, na šňůrkách. Zvlášť, když se někteří rozhodčí ani nejdou na to video podívat - viz ta Slavia.

  7. Re: Kauza Midtjylland aneb proč video fotbalu škodí - čtenářský článek

    Max1     před 4 lety 13.10.2020 09:53 |  
    5 0

    Částečně velká pravda, ale částečně taky trochu mimo. Na jednu stranu říkáš, že fotbal díky své dynamice a určitým podmínkám nemůže mít nastavena pravidla jako třeba hokej, ale pak kritizuješ nekonzistentnost v posuzování situací. Tomu by měl právě pomoc VAR a já stále jsem zastánce VAR, chyba není totiž VAR jako technologie, ale právě pravidla, sudí a co by měl VAR posuzovat. Za sebe můžu říct, že offside je offside i ty 3 cm (musí být ale použiita kalibrovaná čára jako v PL). Chápu, že v reálu ty 3 cm jsou asi nic, ale nějaký ten limit musí prostě být stanoven a dát do pravidel jen pojem ve stylu "pokud získá prokazatelnou výhodu" je hodně, hodně tenký led a ohromný prostor pro tu šedou zónu. Dát tam třeba 10 cm za obráncem, bude tato debata znova, když tam bude třeba 12 cm. Součacný stav je to nejmenší zlo. Hra rukou se mění jak ponožky to je pravda, tady musím souhlasit s Poborským, který někde řekl, pískat by se měla každá, i ta kterou si hráč nastřelí sám, protože je kopyto....díky tomu tady nebudeme řešit co je ruka a konec debaty. U penalt je problém ten, že tam nejsou sudí jednotní v posuzovaní postavení brankáře, to je alfa a omega celého problému. Fauly byly před VAR a jsou i s ním vždy o subjektivním posouzení sudího, tady VAR těžko něco změní. Za sebe můžu říct, že VAR je dobrá myšlenka, ale pracují s ním zase lidi. Určítá reforma by VARu neuškodila, ale nedělal bych z něj zabijáka fotbalu, jen to chce VAR přizpůsobit podmínkám.

  8. Re: Kauza Midtjylland aneb proč video fotbalu škodí - čtenářský článek

    JS (přítel SN)     před 4 lety 13.10.2020 10:46 |  
    3 4

    Krásný článek, to psal nějaký Intelektuál!

    Stál by za přeložení do Angličtiny a puštění do světových vod fotbalových fanoušků.

  9. VAR kontra "Berbroviny"

    Zdededek     před 4 lety 13.10.2020 11:15 |  
    9 0

    Nějak se tady zapomíná, že VAR pomohl odstranit největší svinstva Berbrových pohůnků. Góly po puštěných dvoumetrových ofsajdech, písknuté neexistující ofsajdy, neexistující hraní rukou = vymyšlené penalty atd. Zrovna my bychom mohli mluvit o neuvěřitelných zářezech. Těžko by Maradona mohl slavit svůj gól rukou na MS kdyby byl tehdy VAR. Jenže když jde jen o centimetry, nastupují znovu jen rozhodčí a ti jsou takoví, jací jsou. Bohužel. Když jde o centimetry a situace je sporná, nastupují zase "subjektivní" rozhodčí a ti mohou mít své "zájmy", nebo dokonce i pokyny. Za to VAR nemůže.

    • Re: VAR kontra "Berbroviny"

      wimpy     před 4 lety 13.10.2020 11:18 |  
      1 2

      Ale může. Stejně jako za to, že video zneužívají k vyjmutí jakéhokoli drobného kontaktu k ovlivnění zápasu. Pravidla, tak jak jsou nastavena, nejsou ještě na video připravena.

      • Re: VAR kontra "Berbroviny"

        Max1     před 4 lety 13.10.2020 11:23 |  
        2 0

        díky VAR jsou sudí pod větší kontrolou a ty jeich přešlapy nejsou už v takové míře. Nikdo nemůže čekat, že VAR bude 100% bezchybný, to není ani NFL, kde jsou ty pravidla hodně striktní a prostor pro "subjektivitu" je tam naprosto minimální. Pokud bude sudí chtít, pískne ten drobný kontakt i bez VAR, rozdíl je, že s VAR bude za většího kreténa.


        Komentář byl uživatelem upraven (13.10.2020 11:24) . Zobrazit původní komentář

        • Re: VAR kontra "Berbroviny"

          wimpy     před 4 lety 13.10.2020 11:35 |  
          1 2

          To je věc k diskuzi, víceméně asi zbytečné, ale že VAR nezafungoval tak, jak jeho obhájci čekali, se asi shodneme.
          Myslím tím že nevzal funkcionářské elitě možnost přes rozhodčí ovlivňovat zápasy. Obávám se, že ji spíše posílil.

          • Re: VAR kontra "Berbroviny"

            Max1     před 4 lety 13.10.2020 12:44 |  
            5 0

            to si nemyslím....VAR neudělal fotbal čistým, ale čistčím než před VAR. Tak to prostě je.

            • Re: VAR kontra "Berbroviny"

              wimpy     před 4 lety 13.10.2020 12:44 |  
              0 2

              To si zase nemyslím já.

  10. Re: Kauza Midtjylland aneb proč video fotbalu škodí - čtenářský článek

    uru100     před 4 lety 13.10.2020 12:04 |  
    1 0

    Díky za článek. Ale se spoustou bodů lze polemizovat. Nechápu jednu věc. Nefunguje to evidentně ve fotbale nikde. Kdybychom s tím měli problém jen my, můžeme si stěžovat na Berbra atd. Ale je s tím problém všude. V Anglii z toho už úplně šílí. Ale proč s tím rugby problémy absolutně nemá? Je tam víc hráčů, některé situace jsou daleko složitěji posouditelné. Kdo viděl jak se zjišťuje jestli byla nebo nebyla pětka tak ví o čem mluvím. Takže jestli to funguje v rugby, které má víc hráčů na hřišti velmi podobných rozměrů a je podle mne rychlejší, tak to musí fungovat i ve fotbale. Tak je je VAR divně nastavený se tohle asi bude stávat i do budoucna. Záleží, jestli se někdo poučí a bude ta pravidla na základě těch chyb zlepšovat.
    Ale přiznávám, že rugby je pro mě fakt sport číslo 1 a spíš se spoustě situacím ve fotbale směju. Na rovinu jsem možná/asi zaujatý. Ale klidně o tom budu rád diskutovat bez toho abych někoho zesměšňoval nebo byl hrubý.

    • Re: Kauza Midtjylland aneb proč video fotbalu škodí - čtenářský článek

      wimpy     před 4 lety 13.10.2020 12:06 |  
      0 1

      Dovolím si odhadnout, bez nějaké zvláštní znalosti prostředí, že v rugby prostě každej rozhodčímu věří, že rozhoduje pouze podle svého svědomí a že VAR používá, aby rozhodl co nejspravedlivěji.

      • Re: Kauza Midtjylland aneb proč video fotbalu škodí - čtenářský článek

        uru100     před 4 lety 13.10.2020 12:18 |  
        0 0

        Video je v rugby už snad 20 let. A bylo to přesně z těch důvodů, aby se ty nejasné situace vyjasnili a bylo to ještě spravedlivější. Přesně to nevím. Ale asi jsi to celkem pěkně shrnul. Všichni rozhodčímu věří. A to je otázka proč ve fotbale to obecně není.
        Na mezinárodní úrovni když rozhodčí zkoumá video, tak na to kouká celý stadion. Zároveň rozhodčí ještě diskutuje s video rozhodčím a konzultuje s ním situaci z různých úhlů. A i tenhle rozhovor může fanoušek na stadionu slyšet, pokud si půjčí sluchátka. To, že to vidí celý stadion tomu samozřejmě prosívá. Ale taky obrazovky nejsou všude. V lize je taky nemá každý klub.

  11. .

    iwanowicz     před 4 lety 13.10.2020 12:06 |  
    14 0

    Pred VAR se dely mnohem vetsi zarezy nez s VAR. Fanousek rychle zapomina. Problem neni video, problem je clovek. Pro me je jedina myslitelna budoucnost fotbalu s videem, a ne ze se fotbal vrati o krok zpet do minuleho stoleti. Zneuzit se da cokoli, transparentnost se zvysila, problem je UEFA + rozhodcovska mafie, video je dobra vec, ve 21 stoleti se bez nej neobejde zadny sport.

    • Re: .

      cunak     před 4 lety 13.10.2020 14:17 |  
      2 11

      Dalším velkým problémem je ubrečenost Slávistů. Komu z nich třeba vadil VARem odvolaný gól a následná penalta proti Krysám z Botiče?

      • Re: .

        Edenjejenjeden     před 4 lety 13.10.2020 14:58 |  
        6 1

        Ubrečenost slávistů ???? Co to meleš za nesmysly ....

        • Re: .

          cunak     před 4 lety 13.10.2020 15:02 |  
          2 5

          Ligu mistrů nám neprohrála opakovaná penalta, ale nekvalita v útočné fázi, potažmo necitlivá přestavba kádru. Svádět to jen na VAR, rozhodčího a penaltu je brečení.

        • Re: .

          mudrc     před 4 lety 13.10.2020 15:14 |  
          1 12

          Jestli nevis, co je ubrecenost slavistu, tak jsi nikdy necetl diskuse na SN :-) Vez, ze proti nam je LFA, Svoboda, Berbr, Malik, FACR, Madl, Slonkova, Frydek, Dockal, Denik Sport a hlavne cela UEFA Mafia (u toho posledniho nutno dat puncochu pres hlavu a hrozit pestickou)

          • Re: .

            Edenjejenjeden     před 4 lety 13.10.2020 15:35 |  
            6 1

            Hodně hloupý příspěvek ...

            • Re: .

              mudrc     před 4 lety 13.10.2020 15:41 |  
              1 7

              Je ten tvuj predchozi, dotatujici se na ubrecenost, jen co je pravda.

              • Re: .

                Jachym     před 4 lety 13.10.2020 16:19 |  
                8 0

                Hele, posměšně jsi tady dnes glosoval, že já se údajně vyjadřuji ke všemu, ale zdá se, že ty máš skoro jen jedno jediné téma, a to domnělou nebo skutečnou ubrečenost slávistů...:-)

                • Re: .

                  Edenjejenjeden     před 4 lety 13.10.2020 16:24 |  
                  2 0

                  Dotyčný má témata dvě ,ještě Deník Sport ,to není moc .....

                • Re: .

                  mudrc     před 4 lety 14.10.2020 13:46 |  
                  0 2

                  Nikoliv. Vyjadril jsem udiv nad tim, jak rozumis tolika tematum :-) a ano, muze to pusobit smesne.

          • Re: .

            jufoun (přítel SN)     před 4 lety 14.10.2020 19:43 |  
            2 0

            Jak může mít takový trdlo takový nick :D

      • Re: .

        Akuls     před 4 lety 13.10.2020 15:31 |  
        4 0

        Ono se ale jedná většinou jen o suché konstatování faktu. Když se někomu nic neděje, tak nemá důvod si stěžovat. Docela by mne zajímalo, zda by třeba ten slovinský sudí uplatnil v Dánsku tu nulovou toleranci proti domácím, či proti týmu např. z GB, D, E, I či F.

        • Re: .

          Jachym     před 4 lety 13.10.2020 16:03 |  
          2 2

          To tě nemusí zajímat, protože by neuplatnil...:-))

      • Re: .

        Jachym     před 4 lety 13.10.2020 15:34 |  
        4 3

        Stejně tak nám nevadil odvolaný gól Interu a následná penalta pro nás. Ale spíše než o ubrečenosti někoho konkrétního bych mluvil o všeobecné neobjektivitě fanouška jakéhokoli klubu. U sebe nevidí v oku trám, ale u souseda vidí třísku.

      • Re: .

        wimpy     před 4 lety 13.10.2020 15:37 |  
        0 4

        Popravdě, po odvanutí počáteční radosti vlastně většině.

    • Re: .

      Leksel     před 4 lety 13.10.2020 15:59 |  
      4 0

      Skvělé napsáno, ano, lidský faktor je tím kamenem úrazu, byť by se používala sebelepší technologie. Přesná data poskytnutá technikou vyhodnotí stejně člověk, takže se třeba rozhodne, že ten 10 cm ofsajd ještě nepovažuje za zásadní prohřešek proti pravidlům a hlásit to nebude. Podle mě, by třeba ty ofsajdy měla hlásit taky přesná technologie s tím, že ofsajd třeba do 10 cm by nehlásila. No a po každým zápase by všechna videa byla znovu komisionálně přezkoumána a v případě zjištění chybného verdiktu VARu, přestože dostal od techniky hlášení o přestupku, by pro něj následovala patřičná sankce. Můj selskej názor.

      • Re: .

        Pepino44     před 4 lety 14.10.2020 09:50 |  
        0 1

        A co to bude platné poškozenému mužstvu ( po zápase komisionální přezkoumání) myslíš, že by někdo nařídil opakování zápasu nebo kontumaci ?

        • Re: .

          Leksel     před 4 lety 14.10.2020 13:03 |  
          2 0

          To ne, ale bylo by to varování pro případný další nepoctivce u videa. Čím větší flastr, tím větší efekt.

    • Re: .

      Tadeáš_Janků     před 4 lety 14.10.2020 19:25 |  
      5 0

      Koukal jsem na zápas Liberce, když hráli v Litvě a první poločas byla přesně taková ta nostalgie na fotbal bez videa. Jasná ruka ve vápně a nic, míč metr za brankovou čáru a opět nic. Neříkám, že to byl ze strany rozhodčího úmysl, kdyby chtěl rozhodčí zaříznout Liberec, tak jim nepískne dvě (jasné) penalty, ale ten lidský faktor tam sehrál obrovskou roli.

  12. Re: Kauza Midtjylland aneb proč video fotbalu škodí - čtenářský článek

    Fačín     před 4 lety 13.10.2020 16:21 |  
    2 1

    Jak jsem říkal už na začátku. Dokud bude VAR obsluhovat člověk, chyby budou stále. Ať už nechtěné nebo za nějakým účelem.

  13. Zářez: opakovaná penalta se měla opakovat

    Rozumbrada     před 4 lety 13.10.2020 21:40 |  
    4 0

    Při opakované penaltě bylo zřejmé, že hráč Midtjyllandu číslo 15 byl částí těla již v pokutovém území -- penalta se tedy podle pravidel měla opakovat (přičemž je jedno, že i pár slávistů se takto též provinilo). Pravidla jsou zde jasná.

    Takže to jednoznačně zářez byl: proti Slavii bylo použito video způsobem, který video rozhodčí pár minut později při opakování penalty cíleně opominul, aby mohl uznat neplatný gól Midtjyllandu.

    Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=I-_Cpg_Jkuk 0:50 - 1:00.

  14. Re: Kauza Midtjylland aneb proč video fotbalu škodí - čtenářský článek

    Fačín     před 4 lety 14.10.2020 10:26 |  
    0 4

    A jako největší negativum videa hodnotím pokažení emocionálního zážitku po vstřelení gólu. Teď už se začínám radovat ne s balonem v síti, ale až po rozehrání ve středovém kruhu.