Evropská liga

Hapoel Beer Ševa - Slavia 3:1

Slávia odehrála úvodní zápas Evropské ligy na půdě Hapoelu Beer Sheva. Trenér Trpišovský vyslal do utkání jedenáctku hráčů ve složení 4-4-2. Překvapením byli nejenom dva útočníci Tecl a Musa, ale i Oscar na levém okraji obrany, Malínský v záloze místo Masopusta a Stanciu na lavičce. Nečekanou zprávou před utkáním bylo, že soupeřům domácí hygiena povolila nasadit do zápasu muže s pozitivním testem na Covid-19 s odůvodněním, že hráči i hlavní trenér již mají za sebou dvoutýdenní karanténu a tudíž v této chvíli nejsou nakažliví. Jindy velice úzkostlivá UEFA tohle posvětila. 

Slávisté nastoupili ve venkovních, černých dresech a hned od prvních okamžiků bylo jasné, že grafika sestavy poněkud klamala. Kapitán Bořil se postavil na levou stranu tříčlenné obrany, Oscar hrál v záloze. V úvodní desetiminutovce byla na obou týmech patrná nerozehranost. Slavia měla míč více na kopačkách, ale na dostřel domácí branky se nedostávali. Izraelci hráli tvrdě, rychle nasbírali několik faulů a pokoušeli se o brejky, ovšem často byli nachytáni v ofsajdu. Ani druhých deset minut nepřineslo nic zajíavého, v zajímavé pozici napřáhl Musa, ovšem jeho rána byla zblokována. ohrožení branky nepřinesl ani trestý kop ze třiceti metrů. Centr zprava obrátila obrana domácích před Bořilem na roh, po něm se o zakončení z úhlu pokusil opět Musa, ovšem rána mu nesedla. Na druhé straně nedosáhl útočník domácích na nepříjemný centr napříč pokutovým územím a před nabíhajícím křídlem odvrátil na roh Provod. Po půlhodině hry našel Traoré cíleným centrem na penaltě Oscara, leč jeho hlavička trefila na malém vápně Tecla. Vzápětí udržel míč Malínský, našel Musu, jeho centr pustil Tecl z k Provodovi, jehož rána mířila do oblak. Ve 34. minutě vykombinovali Tecl s Oscarem ideální střeleckou pozici pro Traorého, ten však trefil pouze střed branky, kde si gólman domácích připsal první zákrok večera. Vzápětí Levita skryl do rukavic skákavý pokus Musy. Další střelecká pokus chorvatského mládežnického reprezentanta zpoza vápna srazila obrana a na levé straně se poněkud zlobil Provod. Hned z další akce se Tecl protlačil k pasu Ševčíka a v úprku na branku s obráncem na zádech donutil Levitu ke skvělému zákroku. K odraženému míči se dostali opět slávisté a kopal se trestný kop po faulu na Oscara - pas Ševčíka na Bořila byl dlouhý, více zaujalo, že se v pokutovém území po odpískání položil Taha a byl dlouho ošetřován. Zatímco domácí byli v deseti, unikl po levé straně Oscar a na jeho centr jenom o chlup nedosáhl Tecl. V poslední minutě první půle přišlo to, co si nikdo ze slávistů nepřál: rychlý brejk po levé straně, centr během kterého se nedohodli Hovorka s Kolářem, míč mezi nimi propadl a zcela volný Agudelo zavěsil - 1:0. Po průběhu první půle to byla vskutku ledová sprcha.

Do druhé půle naskočil Nicolae Stanciu na místo Traorého, v dresu domácích vyměnil otřeseného Tahu Tzedek. Po pěti mintách vyzkoušel pozornost Levity ranou zpoza vápna Oscar, bez úspěchu, gólman si na polovysoké střele pochutnal efektní robinzonádou. Minuty ubíhaly a obraz hry se neměnil, Slavia házenkářsky obléhala pokutové území Hapoelu, ale na posledních metrech byla bezradná. Nadějně vypadal Malínského průnik a prudká rána na zadní tyč, kterou golman vykopl a tím znehodnotil i Teclův skluz, kterým hostjící útočník akci správně zavíral. Byla to poslední akce Tomáše Malínského, kterého vzápětí vystřídal Masopust, podobné to bylo se Standou Teclem, kterého nahradil Kuchta. Po hodině hry se do míče opřel Stanciu, jeho ránu gólman vyrazil, k dorážce se protlačil Ševčík, jeho střelu ještě usměrňoval Kuchta, ale i tuhle teč vyrazil Levita, další ránu Provoda hodně podezřelým způsobem zblokovala obrana. Tlak Slavie narůstal, rohový kop zprava odvrátil střídající Tzedek těsně vedle vlastní branky, roh z druhé strany likvidoval dosavadní muž zápasu Levita. Čas se krátil a hostům se stále nedařilo něčím obranu soupeře překvapit. Průnik Provoda a centr na Kuchtu obrana odvrátila proti noze Stancia, jeho střelu cca z penalty obrana zblokovala a míč se lehkým obloučkem snesl těsně nad břevno. Slavii nebylo vyrovnání přáno. V 75.minutě odkulhal ze hřiště Ševčík a na svou evropskou premiéru vyrazil Lingr. Hned vzápětí to přišlo: akci Musy ještě obrana odvrátila, ale jenom ke Stanciuovi a ten jej elegantním obloučkem nabídl Provodovi, který se trefil parádně - 1:1! Slavia pokračovala v tlaku. Vítor s již žlutou kartou v zádech těsně před vápnem složil Kuchtu a míč si postavila klasiká dvojice Stanciu - Provod. Rána rumunského internacionála byla ostrá, ale šla vedle. V 86.minutě se stalo to samé, co na konci první půle. Zdánlivě jednoduchý nedoraz uprostřed hřiště vyústil v parádní pas Jusého na nabíhajícího Acolatseho a jeho koncovka neměla chybu - 2:1. krátce po rozehrání tentýž střelec sáhl Hovorkovi do malé domů, byl u zpomaleného míče dříve než Kolář a z velké dálky jej přeloboval - 3:1. Slávisté v Evropě po celkem dobré hře opět doplatili na špatnou finální fázi. Domácí podobně jako Midtjylland v předkole LM nekompromisně ztrestali každou chybu. 

1. - Čtvrtek 22. 10. 2020 18:55

Evropská liga, 2020/2021
3 - 1
1 - 0
Hapoel Beer Ševa
Hapoel Beer Ševa

45.Agudelo; 86.Acolatse; 88. Acolatse

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

75. Lukáš Provod

Komentáře (690)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé