Evropská liga

Nice - Slavia 1:3

Slávisté zvítězili v klíčovém zápase základní skupiny Evropské ligy na hřišti Nice 3:1 a už jen bod je dělí od jistoty postupu do jarní fáze soutěže. O branky se postarali neskutečnou pumelicí Ondřej Lingr a v druhé půli hlavičkami Olayinka a Sima.

Trenér Jindřich Trpišovský překvapivě vynechal ze sestavy Nicolae Stancia, kterého nahradil Ondřej Lingr. Místo zraněného Oscara nastoupil kapitán Jan Bořil a ve středu zálohy dostal přednost Tomáš Holeš před Ibrahimem Traorém. Hostům chyběli kromě Danteho ještě Dolberg a Kamara. Hned v první minutě se k hlavičce z těžké pozice dostal Gouiri, mířil mimo bránu. V páté minutě odpověděli slávisté chytře rozehraným rohovým kopem, Lingrovi ale střela nesedla. Do konce sedmé minuty se Abdallah Sima stal terčem hned dvou surových zákroků, sudí ani v jednom případě netasil byť jen žlutou kartu. Ve 14. minutě vzal Lingr míč na půlce hřiště, prošel až k vápnu soupeře a zavěsil neskutečnou ranou do šibenice - 0:1! Ve dvacáté minutě se domácí dostali středem hřiště do tutové šance, Claude Maurice byl tváří v tvář Kolářovi, obstřelil ho, míč trefil tyč a téměř po brankové čáře se vykutálel kolem druhé tyče z branky ven, vedení slávistů přežilo o vlásek. Na druhé straně zase dostihl míč těsně před Benitezem Olayinka, zkusil překvapivě z téměř nulového úhlu poslat míč do sítě, Beniteze sice minul, ale u tyče odvrátil míč Atal. Domácí pak mohli jít do brejku, Rony Lopes naštěstí akci zpomalil a slávisté se stihli vrátit. Hráči Nice však po dvacáté minutě hry začali být daleko více nebezpeční než v úvodu, Nsoki v 27. minutě z rohu na bližší tyči hlavičkoval nad bránu. Slávisté pak částečně otupili tlak domácích, až v 37. minutě si Nice vytvořilo šanci, zakončující Maolida byl naštěstí v ofsajdu. Na druhé straně Bořil poslal krásný míč do vápna, Olayinka jej však nedokázal zpracovat a od Ševčíka se míč jen odrazil do náruče Beniteze. O čtyři minuty později Kolář výborně jistil přímý kop Lopese z úhlu. Minutu a půl před koncem poločasu se odrazil míč po centru z přímého kopu před vápno k Lingrovi, který vystřelil z první tentokrát hodně nad bránu. První poločas, v jehož závěru byli domácí mírně lepším týmem, doplynul do svého konce a slávisté šli do kabin s vedením 1:0 díky famózní ráně Ondřeje Lingra.

Žádný z trenérů v poločase nestřídal a hned v první minutě to zpoza vápna zkusil Lopes, bránu však minul o dost. Slávisté se ocitli v úvodu poločasu pod tlakem svého soupeře a za dvě minuty musel Kolář vytáhnout na tyč střelu Reine-Adelaideho. Nepřesný švédský sudí Nyberg pak v 58. minutě neviděl faul na Simu ve vápně a místo přímého kopu na hranici vápna nebo penalty přisoudil Slavii jen rohový kop. O dvě minuty později pak Kolář vyběhl špatně vstříc Atalovi, ten skrz něj poslal míč na bránu a tentokrát tyč Slavii už nepomohla, odrazila míč přímo ke Gouirimu, který měl snadnou pozici na vyrovnání - 1:1. Sešívaní mohli odpovědět po nádherném centru Ševčíka, Olayinka na malém vápně hlavičkoval však přímo do Beniteze. Trápit se Olayinka mohl naštěstí jen dvě minuty, v 64. minutě si totiž našel ve vápně Ševčíkův roh a poslal hlavou míč do horního růžku brány - 1:2! Slávisté pak nezalezli, hráli aktivně a v 75. minutě slavili opět, Holeš dloubl míč do vápna a Sima se k němu dostal za obránci a před golmanem, hlavou jej usměrnil do sítě a mohl se radovat ze svého druhého gólu ve skupině Evropské ligy - 1:3! Až v 84. minutě se domácí zase do nebezpečných akcí, obrana Slavie však přežila dva závary a tlak Nice zase opadl a červenobílí pak už v klidu dovedli zápas do vítězného konce. Po čtyřech zápasech ve skupině tak má Slavia ve skupině devět bodů a vzhledem k tomu, že Beer Sheva podlehla Leverkusenu, už jen jediný bod chybí Slavii k jistotě postupu ze skupiny.

4. - Čtvrtek 26. 11. 2020 21:00

Evropská liga, 2020/2021
1 - 3
0 - 1
OGC Nice
OGC Nice

61. Gouiri

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

14. Ondřej Lingr
63. Peter Olayinka
75. Abdallah Sima

Komentáře (441)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé