Fortuna liga

Zlín - Slavia 2:6

Slavia odehrála ve Zlíně zápas 12. kola Fortuna ligy, který byl na podzim odložen kvůli záplavě pozitivních testů v kádru Slavie. Červenobílí zvláště zásluhou excelentní první půle zvítězili vysoko 6:2. Hattrick zaznamenal Jan Kuchta, jednou se trefili Olayinka, Sima a Musa. Za domácí za stavu 0:5 snižovali Cedidla a Poznar.   

Trenér Trpišovský nemohl počítat se zraněným Masopustem, kterého nahradil v sestavě Alexander Bah. Do základní sestavy se také vrátil Peter Olayinka, na lavičce zůstal Oscar. Domácím nemohl pomoci distancovaný Condé, jeho místo ve středu hřiště zaujal Jiráček. Na levé straně zálohy, či obrany při rozestavení 3-4-3 debutoval devatenáctiletý Tobiáš Slovák. Největší hrozbou pro červenobílou obranu měli znamenat dva vysocí útočníci, Jawo a Poznar.

Slávisté začali skvěle. Ve třetí minutě dostal Sima parádní kolmou přihrávku od Baha, našel na penaltě Olayinku a Slavia rychle vedla - 1:0. Záhy přišlo varování. Poznar hlavou dostal míč do Kolářovy sítě, praporek pomezního sice okamžitě vyletěl vzhůru, ale VAR dlouho zkoumal postavení střelce, než byl dán pokyn k odkopu od branky. Hosté vzali varování vážně. v 11.minutě Sima sebral na levé straně nedůrazně odvrácený pas, skvělou uličkou mezi dvěma obránci našel rozeběhnutého Baha a pravý bek přesnou přízemní přihrávkou vyzval ke skórování Kuchtu - 0:2. Další problém pro hosty přišel o dvě minuty později, kdy se na zemi bez cizího přičinění ocitl David Hovorka. Slávistický stoper se chvíli pokoušel bolavé koleno rozběhat a zatímco se takhle rohýbával za lajnou, hosté ani nevzali na vědomí, že jsou v deseti. Trestný kop Stanciua obrana domácích odvrátila jenom na hranici vápna, Olayinka napřáhl a jeho střelu tečoval Kuchta do protipohybu bezmocného Dostála - 0:3. Vzápětí se na hřišti objevil Taras Kačaraba. Zlínští se oklepali a začali kousat, Poznar hlavičkoval nad, vzápětí na malém vápně minul balón Jiráček a po následujícím rohovém kopu moc nechybělo, aby se prosadil Poznar: "trma vrmu" na malém vápně ukončila až ruka útočícího hráče. Hra se trochu zklidnila Slávisté drželi více balón a nedotáhli pár nebezpečných akcí do koncovky, na druhé straně Kačarabovu pomalou malou domů musel řešit Kolář kličkou na útočníka Martíneze. Po slávistickém rohovém kopu se Zlínští řítili ve třech do hodně nadějného brejku, který zhatil odmávaný ofsajd. Nutno říci, že špatně odmávaný, ale odpískáno bylo až po zakončení a Jawovu střelu z úhlu dokázal Kolář vyrazit, takže domácí tak přišli pouze o rohový kop. Ve 35. minutě Sima vysunul Baha, ten pláchl po pravé straně a ideálně našel Kuchtu, kterému se nepovedlo zakončit zprvní. Tak balón podržel a předla zpět proti noze rozeběhnutému Simovi, jehož bomba do levého horního rohu neměla chybu - 0:4. Zlínští se do zápisu o utkání poprvé zapsali ve 40.minutě, kdy Cedidla ostře sestřelil Holeše a řekl si tak o žluté napomínání. O minutu později hříšníka vyzpovídal na levé straně Olayinka, dal balón pod sebe na Bořila, ten pálil do vystupujícího beka. Ve 43.minutě uprchl po pravé straně Jawo, Poznarovi do střely včas vložil nohu Kačaraba. Po rohovém kopu se chvilku zkoumal souboj Bořila s Cedidlou, ale kopal se jenom další roh, po kterém přišel ukázkový brejk. Na jeho konci Poznar vyzval ke skórování Kuchtu a ten se nedal dvakrát pobízet - 0:5! Ještě v poslední nastavené minutě se do šance dostal Olayinka a gólman domácích si připsal první úspěšný zákrok. Takhle povedený poločas asi nečekal ani největší optimista. Euforické pocity slávistických fandů ředí pouze zranění Davida Hovorky.

Ačkoliv skóre přímo vybízelo oba trenéry k nějakým změnám, do druhé půle nastoupily oba celky ve stejném složení, v jakém skončily tu první. Ve 48. minutě dostali domácí k dispozici zajímavou standardku, po které se prosadil Cedidla - 1:5. Domácí nerezignovali a stále zlobili. nepříjemný centr z levé strany odvrátil Kúdela jenom do Poznara, balón skryl do rukavic Kolář. Vzápětí po zaváhání Kačaraby napřáhl Poznar a Kolář vytáhl parádní zákrok. Vzápětí Kuchta nabil Simovi, toho zblokoval domácí stoper. Z další akce pálil zdálky Provod, Dostál musel na zem a střelu před dobíhajícími slávisty udržel. V 57.minutě Martinez skvěle našel Poznara, ten se ocitl sám před Kolářem a ten předvedl fantastický zákrok. Obrana hostí v téhle chvíli vůbec nevypadala dobře. Slávisté se raději vrhli do útoku, obléhání branky domácích skončilo střelou Holeše, kterou obránce srazil ke Kuchtovi, jeho střela skončila v boční síti. Uběhla hodina hry a trenér Trpišovský řízl do sestavy: ze hřiště odešli Stanciu, Sima a Kuchta, na plac vyrazili Traoré, Lingr a Musa. Slávistická kombinace trochu ztratila na kvalitě. Trenér domácích zareagoval střídáním - špílmachra Martinéze nahradil další africký obr Toutou a domácí tak vsadili na čistokrevnou trojici vysokých útočníků. Vzápětí mladý Slovák přišlápl Baha a připsal si svou první žlutou kartu. V 74. minutě po sérii nedorazů se k míči dostal v pokutovém území hostí Poznar a bezpečně zavěsil - 2:5. Vzápětí mladý Slovák opět nešetrně poslal k zemi Baha a šel pod sprchy. Slávisté hned zkusili přesilovku využít, centr Provoda odvrátili domácí pouze k Bořilovi, jeho bombu vyrazil Dostál. Zápas se dohrával. V 83. minutě se do tutovky prokličkoval Musa, ale na hranici malého vápna mu míč lehce nadskočil a slávistický forward střílel vysoko nad. V 86. minutě vysunul Olayinka Hromadu, jeho centr odvrátila obrana těsně před Traorém. Nakonec v 89. minutě Musa s Provodem vykombinovali obranu soupeře a slávistický hrot procedil míč pod Dostálem - 2:6. Dal tak definitivní razítko na vítězství červenobílých.

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský: My jsme do zápasu dobře vstoupili. Nebylo to samozřejmě tak jednoduché,  jak to podle výsledku vypadá. Zlín je doma nepřijemný, ale my jsme byli hodně produktivní. Kluci sehráli první půli skvěle. Říkal jsem klukům o půli, ať hrajeme nahoru-dolů ať padají góly i s tím rizikem, že nějaké dostaneme. Beru tedy druhý poločas na sebe.  Poznar se dostal do několika šancí, hraje ve skvělé pohodě, má svou kvalitu. Doufáme, že to s Hovorkou dopadne dobře, bohužel ty první indicie byly podobné, jako při těch předchozích zraněních, teď to vypadá lépe, uvidíme až po magnetické rezonanci.

Trenér domácích Bohumil Páník: Dostali jsme pět gólů za poločas, to byla hrůza. O přestávce jsem apeloval na hrdost hráčů na jejich srdce, aby už nedostali gól. Odpouštět můžu něco dětem doma, tady se nedá nic odpouštět, blíží se další kola a každý se chce dostat do sestavy, každý si píše svůj příběh. Chybí nám hodně hráčů, my jsme teď rádi, že nám další nepřibydou

Hráč utkání Jan Kuchta: Hattrick mě bude něco stát a já jsem šťasný, že se to povedlo právě ve Slavii. Ten servis, který tu dostávám, je neskutečný. Hraju pořád stejně, ale daří se mi dávat góly, takže týmu nepomáhám jenom tou pracovitostí, nýbrž i čísly. Trenér mě chtěl střídat už o půli, ale mně se ze hřiště nechtělo. 

12. - Středa 27. 01. 2021 18:00

Fortuna liga, 2020/2021
2 - 6
0 - 5
FC Zlín
FC Zlín

48. Cedidla; 74. Poznar

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

3. Peter Olayinka
11. Jan Kuchta
16. Jan Kuchta
35. Abdallah Sima
44. Jan Kuchta
89. Petar Musa

Komentáře (514)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé