Fortuna liga

Slavia - Opava 4:0

V rámci 24. kola přijel do Edenu předposlední tým tabulky: Slezský FC Opava. Zápas začal pro Slavii velkou komplikací, když ve 22. minutě dostal Sima po intervenci VARu červenou kartu. Slavia přesto v oslabení šla do vedení brankou Kuchty a po vyloučení Kulhánka ve druhé půli, které vedlo k penaltové trefě Stanciua, už zápas opanovala výsledkem 4:0.

Do sestavy domácích se nemohly nepromítnout události čtvrteční noci. Do branky se postavil debutující Matyáš Vágner. Na střed obrany se vrátil David Zima, na pravé straně nahradil Baha Lukáš Masopust. V záloze stabilní dvojici Stanciu - Provod kryl záda Holeš, za zraněného Olayinku naskočil na pravé straně Mick van Buren, Sima se přesunul doleva, na své místo v útoku se vrátil Kuchta. V dresu Opavy se neobjevil Patrik Hellebrand, hostující ve slezském klubu z Edenu, což vedle dohody klubů posvětila i čtvrtá žlutá karta, kterou obdržel v minulém kole.

Zápas začal náporem domácích, první střelecký pokus přišel z kopačky Bořila ve třetí minutě, balón mířil vysoko nad. Následně ovšem Opava dokázala tlak otupit a během první desetiminutovky se hra odehrávala uprostřed hřiště. Ve dvanácté minutě Helešic sestřelil Masopusta, rozhodčí zatím žlutou kartu nevytáhl. Ta přišla až o chvíli později po šlapáku Kulhánka na Simu. Ve 20. minutě se střed hřiště otevřel před Řezníčkem, opavský středopolař napřáhl, ale Vágnerovu branku minul. Vzápětí gólman hostí Digaňa stihl odehrát dlouhý balón před Simou, ten byl v souboji pozdě a mladého brankáře fauloval šlapákem. Rozhodčí vytáhl žlutou kartu, ovšem do hry se vložil VAR a slávistický střelec místo žluté karty uviděl rovnou červenou. Změna poměru sil na hřišti se do obrazu hry příliš nepromítla. Slávisté svou hru nezměnili a dál se tlačili dopředu. Další žlutou kartu dostal Čvančara za hrábnutí po Masopustovi, kterému muselo být fixováno rameno. Ve 31. minutě slávistům zatrnulo, když Helešicův centr vypadl Vágnerovi z koše, balón uklidil do bezpečí Zima. Před očima se zažlutilo i Řezníčkovi, který přerušil Provodův protiútok, ovšem zdálo se, že hosté pomalu získávají více času na míči. V poslední pětiminutovce první půle se ovšem domácí dostali v rychlém sledu ke třem rohovým kopům. Z centrů nic nebylo, ale míč se opticky vrátil na červenobílé kopačky. Nejprve středem pošel Holeš a zpoza vápna pálil nad. V první minutě nastavení hostující gólman vyběhl mimo vápno, odpálil balón do autu, který byl rychle rozehrán a van Buren pohotovou ranou vyzkoušel, jak rychle se umí Digaňa vrátit. Když naskočila čtvrtá minuta nastavení narazil si Stanciu s van Burenem, jeho střelu brankář hostí jenom vyrazil a dobíhající Kuchta dotlačil balón do sítě. Pro madého hostujícího brankáře šlo o první branku, kterou v české lize inkasoval - ve svých předchozích dvou startech udržel čisté konto. Slávisté tak po velice náročném průběhu první půle nakonec odcházeli do kabin s vedením 1:0 a dá se říci, že zaslouženě. Červená karta, která přišla po jediném ostřejším zákroku domácích, sice změnila poměr hráčů na hřišti, ale červenobílí se se situací srovnali a i tak měli mírnou převahu.   

Slávisté do druhé půle sestavu nezměnili, hostující trenér na místo defenzivnějšího Řezníčka poslal do hry mladého Rataje. Opavští se pokoušeli více tvořit hru, slávisté chtěli využít prostor k brejkům. V 50. minutě posadil Masopust centr na hlavu van Burena, jeho hlavička nebyla důrazná. Za dvě minuty Kuchta obral o míč Kulhánka, ten jej v vápně fauloval a rázem bylo vše jinak. Kulhánek po druhé žluté putoval do sprch a Stanciu si s penaltou poradil parádně - 2:0. Za chvíli hrdinu předchozích okamžiků - Kuchtu koňarem sestřelil Hrabina, dostal žlutou kartu, ovšem domácí útočník musel střídat. Nahradil jej Oscar, na post hrotového útočníka se tak přesunul van Buren. Vzápětí zahrál na domácím fandům na nervy mladý gólman, jeho rozehrávka našla jenom Rataje, Vágner se mu vrhl pod nohy, balón posunul a vzápětí na něj sáhl mimo vápno, Následovala žlutá karta a "zkrácený roh". Nešický to zkusil z úhlu přímo na bránu, balón škrtl o břevno. Na druhé straně protáhl Digaňu Stanciu. V 64. minutě předvedli domácí parádní brejk, Provod nastartoval van Burena, který vybíhal z vlastní poloviny, okolo posledního hráče soupeře našel nabíhajícího Holeše a ten s pomocí levé tyče uklidil míč do branky - 3:0. Došlo k masivnějšímu prostřídání u Opavy a do sestavy sáhl i trenér Trpišovský. Van Burena vystřídal Tecl a odpracováno měl i Stanciu, kterého nahradil Lingr. Hra se uklidnila, slávisté byli na míči, hosté nevypadali, že by pomýšleli na zvrat. Ovšem stačila jedna chyba a brejk tři na tři táhl Tiehy. Oscar jeho snahu přerušil za cenu žlutého faulu a nebezpečné standardky. Rána Helešice však neohrozila ani pomyslné ragbyové háčko. To na druhé straně vybojoval balón Ligr, přiťukl jej Teclovi, ten jej ideálně prostrčil na Oscara a maličký borec si střeleckou pozici ještě vylepšil, než spolehlivě zacílil do levého horního rohu Digaňovy branky - 4:0. Vzápětí se hnal další útok na hostující svatyni, Tecl po centru zprava dosáhl na míč u zadní tyče, umístil jej do protipohybu mladého gólmana Opavy a ten vytáhl skvělý zákrok. Do hry se na posledních deset minut dostali Deli s Júsufem na úkor Kúdely a Provoda. Zmírnit prohru zkoušel ranou zpoza vápna Mondek, ovšem ani on Vágnera k prvnímu ligovému zákroku proti přímé střele nedonutil. V 87. minutě si Júsuf hodně neohrabaně řekl o žlutou kartu, kdy u postranní čáry zdvihl nohu do obličeje Mondeka. Pro Hrabinův táhlý centr do vápna si došel Vágner a vyboxoval jej do bezpečí. Po dvouminutovém nastavení zápas dospěl ke svému konci. Slavia přes komplikace na začátku zápasu spojené s červenou kartou pro Simu dokráčela k jednoznačnému vítězství. Mladý gólman Matyáš Vágner si přes pár nejistých zákroků připsal svou první nulu, aniž by musel čelit přímé střele na branku.

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský: Do zápasu jsme nevstoupili moc dobře, Opava byla běhavá. Paradoxně nám to vyloučení trochu pomohlo, protože Opava musela více hrát. Dále nám samozřejmě pomohl ten gól do šatny a vstup do druhé půle. Simův zákrok jsem ještě na videu neviděl, ale kluci říkali, že se za ten zákrok červená dát dala. Já to taky nemám rád, když tohle někdo udělá proti nám, takže s tím nemáme problém. U Ondry Kúdely jsme se zařazením neváhali. Matyáš Vágner mě překvapil, hrál dobře nohama, Možná pro něj bylo težší, že se na ten zápas chytal dva dny, zatímco na Rangers do toho vletěl bez přemýšlení. Rekord v neporazitelnosti se budeme snažit udržet co nejdéle, nedáváme si nějaké cíle.

Trenér Opavy Radoslav Kováč: Apeloval jsem na to, že hrajeme s výborným soupeřem a přál jsem si, abychom byli odvážní. Slavia šla brzo do červené, což námmělo pomoci, ale my jsme i tak měli moc velký respekt ze soupeře. když už jsme se dostali na míč, tak jsme jej vůbec neobehrávali v obraně, chyběla nám finální fáze. V poslední minutě nastavení první půle jsme měli balón, rozehrávali sjme od branky, ale dali jsme ho do autu a naše reakce byla naprosto špatná, to byl klíčový moment zápasu. O půli jsme chtěli něco změnit, vůbec jsme neměli střed hřiště, tam každý druhý balón sebral Provod. Zkusili jsme nasadit Rataje, ale jediný kdo snesl měřítko byl nakonec Večerka. Po penaltovém zákroku a červené pro Kulhánka bylo po zápase.

útočník Jan Kuchta: Tak lhal bych, kdybych tvrdil, že jsme neměli obavy, když jsme šli do deseti, ale hráli jsme tak, jak jsme si řekli a nakonec dali i ten důležitý první gól. Dal jsem to stehnem, či kolenem, či ci já vím. Hezké góly dávat asi nikdy nebudu, ale od toho jsem tam šel a byl odměněn. Můj zdravotní stav je teď bolestivý, dostal jsem koňara, ale na Brno budu připravený. Po korunce krále střelců nepošilhávám, já se soutředím na tým. My jsme rádi, že jsme zase trochu odskočii Spartě.

Brankář Matyáš Vágner: Ve čtvrtek to nebylo lehké, ale myslím si, že dneska jsem to zvádnul lépe, než kdyby tohle byl první start bez předchozí zkušenosti. Za bránou stál štěpán Kolář, aby mi pomáhal s organizací, tím mi hodně pomohl. Ono je jednodušší řídit obranu, v níž se pohybují tak zkušení matadoři. Nejhůře mi bylo, když jsem tam špatně rozehrál, ale nakonec jsme to zvládli. Vím, kolik mě debut bude stát, trošku jsem se z toho orosil. 

24. - Neděle 21. 03. 2021 18:30

Fortuna liga, 2020/2021
4 - 0
1 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

45. Jan Kuchta
53. Nicolae Stanciu (pen)
64. Tomáš Holeš
78. Oscar Dorley

Slezský FC Opava
Slezský FC Opava

Komentáře (612)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé