Fortuna liga

Brno - Slavia 0:0

Slavia po reprezentační přestávce nastoupila na hřišti ligového nováčka. Brněnští byli v probíhajícím ročníku zatím jediní, kdo si dokázal odvézt bod z Edenu a ani odveta se červenobílým nepovedla. Po brzké červené kartě pro gólmana Vágnera se hrál těžký a vyrovnaný zápas, který skončil bez branek. 

Trenér Trpišovský poskládal sestavu s ohledem na těžký program následujících dní i vytížení reprezentantů. Jediným železným mužem, který odehrál kompletní nálož v repre dresu a nastoupil v základní sestavě, se stal Lukáš Provod. Spolu s ním odehráli všechny reprezentační zápasy i Tomáš Holeš a Lukáš Masopust, ale ti zdaleka neodehráli všechny minuty. Do branky se i podruhé po zranění Ondřeje Koláře postavil mladý Vágner. Před ním se seřadili Taras Kačaraba s Davidem Zimou, jehož trenér Šilhavý v reprezentačním áčku příliš nevyužil. Na krajích obrany se objevili Alexander Bah a právě Lukáš Masopust, pro něhož to byl první zápas na levé straně a zároveň první s kapitánskou páskou. Uprostřed hřiště Holeše a Provoda doplnil Jakub Hromada, jenž v dresu Slovenska během minulého týdne odehrál 60 minut ve vítězném zápase s Ruskem. Ofenzivní trojici tvořili Mick van Buren, čerstvý "ženáč" Peter Olainka a Jan Kuchta.

Domácí trenér Richard Dostálek musel v sestavě oželet jak zkušeného stopera Dreksu, tak střelce z prvního duelu Šurala. Mezi tři tyče se postavil odchovanec červenobílých Martin Berkovec, před ním naskočila trojice stoperů v čele s hostem z Plzně Pernicou, dále pětičlenná středová řada s talentovaným Pachlopníkem a dvojice útočníků Hladík - Růsek. 

Hosté začali dle očekávní náporem. K prvnímu rohu se sice dostali domácí, ale z následné nepřehledné situace nic nevytěžili. V osmé minutě se za obranu soupeře dostal Bah okolo Berkovce míč píchl směrem ke Kuchtovi, dobíhající obránce na poslední chvíli míč prodloužil mimo dosah nejlepšího střelce ligy. Ve 12. minutě načechral balón Masopust, Kuchta vyplaval osamosený na na malém vápně, ale trkl míč nad branku. Za minutu to ze střední vzdálenosti zkusil Holeš, našel pouze Berkovcovu náruč. V 15. minutě přišel pustil rozhodčí podezřelý zákrok na Hromadu u vápna soupeře, následoval dlouhý balón na hostující polovinu, který si prodloužil Hladík, Vágner byl u balónu později a útočníka domácích fauloval. Sudí nejprve vytáhl pouze žlutou kartu s poukazem, že balón mířil k rohovému praporku a nešlo tak o zmaření vyložené příležitosti. Jenomže posléze zamířil k videu a v jeho rukách se nakonec červená karta objevila. Vágner tak svůj druhý zápas v lize nedochytal a do branky musel Kovář, kterému uvolnil místo Hromada.  Ve 26. minutě van Buren špatnou malou domů vybídl ke gólu Pachlopníka, ten obešel Kováře, z úhlu ještě přihrával Hladíkovi, jeho střelu už zpacifikoval vracející se Zima. Už za minutu byl van Buren těsně před vápnem faulován a byla tu zajímavá standardka pro hosty. K míči se postavil Provod a ranou na stranu gólmana pořádně protáhl Berkovce. Ve 31. minutě se po narážečce ve vápně v dobré pozici ocitl Pachlopník, tísněný Holešem trefil Kováře a pokutový kop žádal marně. Provod si připravil pozici na pravé straně a křížnou střelu o kousek minul vzdálenější tyč. Na druhé straně pálil hodně nepřesně Hlavica. Minutu před vypršením 45.minuty to zkusil po hezké otočce opět Holeš, Berkovec byl u své levé tyče včas. První půle tak skončila bez branek. Slávisty pod obrém začátku hodně srazilo vyloučení gólmana Vágnera. Domácí díky přesilovce měli balón více na kopačkách, ovšem největší šanci jim připravil pomalou malou domů van Buren. Slávisté se i v deseti snažili hodně napadat soupeřovu rozehrávku, ale větší šance, než byly dvě ze začátku utkání si nepřipravili. Bylo jasné, že druhá půle bude velice těžká.

Do druhé půle nastoupili oba týmy beze změn. Hned na začátku zakličkoval s míčem na vlastní polovině Bah, na dlouhou nohu fauloval Pachlopníka a dostal žlutou kartu. Texlův nákop bezpečně proskákal okolo branky do autu. Hrál se relativně vyrovnaný zápas. Hosté se snažili držet balón a tvořit hru, ale jeden hráč v poli byl znát. Domácí i nadále hráli hlavně na důslednou obranu a chodili do rejků. v jednom z nich Kačaraba na poslední chvíli odzbrojil pádícího Hladíka. Domácí opět chtěli penaltu, ale rozhodčí Orel ani tentokrát domácí nevyslyšel. Na druhé straně to tradičně z dálky zkusil Holeš a tradičně našel Berkovcovu náruč. Po necelé hodině hry trenér Trpišovský stáhl Kuchtu a van Burena a do hry naskočili Ševčík a Lingr. Vzápětí se do balónu po Bahově nepovedeném odkopu opřel Záhumenský a Kovář vytáhl balón z horního rohu branky. V 63. minutě slávisté zdlouhavou kombinací rozebrali levou brněnskou stranu, Bahův centr srazila obrana k Holešovi, jeho rána trefila Pernicu. V 73. minutě po trestném kopu Provoda zkoumal rozhodčí Orel dlouho na videu zákrok na Zimu, nakonec se penalta nekopala. Vzápětí vykouzlil na druhé straně faul Olayinky spojený se žlutou kartou po trestném kopu napálil odražený balón Texl, ale trefil jenom Provoda. Za dvě minuty si prostor udělal Růsek, tomu zase do střely skočil Zima. V 86. minutě se k odraženému balónu hnali Kačaraba i Masopust, rána druhého jmenovaného letěla vysoko nad. Vzápětí se na Kováře z křídla řítil střídající Fila, Kačaraba mu včasným skluzem vypíchl míč na roh, po následném střetu byli ošetřováni oba. Brněnští do poslední minuty bojovali o vítězství, s nástupem poslední nastvené minuty našel centr Filu, jeho hlavička šla vedle. Poslední akcí zápasu bylo kličkování Provoda. Brno tak zůstalo jediným českým ligovým klubem, který Slavia v této sezóně nedokázala porazit. Podobným privilegiem se v Evropě může pyšnit už pouze Midtjylland.

Trenér Slavie Praha Jindřích Trpišovský: Některé akce jsme mohli dotáhnou lépe, Berky tam měl dva skvělé zákroky. Brno mělo také šance. Byl tu výrazně horší terén než minule s Opavou. Museli jsme střídat středního záložníka, na to jakou část zápasu jsme museli hrát v deseti to nebylo úplně špatné. Červená karta samozřejmě zápas hodně ovlivnila. Brněnští byli čerstvější, v defenzivě jsme dneska nebyli úplně v pořádku. Brankář je poslední hráč, tak to holt červená je. Rekord neporazitelnosti je jediným pozitivem tohoto utkání pro nás, vedle výkonu Provoda, který byl naším nejlepším hráčem i po té náloži, co má za sebou. Nějaká šance na to, že by Kolář chytal na Arsenalu tam je, ale nedá se to odhadnout, zatím trénuje lehce. V této chvíli by to bylo nereálné, ale jsou před námi čtyři dny. On má velkou chuť.

Trenér Zbrojovky Brno Richard Dostálek: Nevstřelili jsme branku, ale hráči pracovali zodpovědně a já jsme s nimi spokojený. Slavii jsme obrali o bod v obou zápasech, což se ještě nikomu nepodařilo. O přestávce jsme Apelovali na hráče aby byli trpěliví, věděli jsme že Slavia si nějakou šanci vypracuje, ta kvalita tam je. Chtěli jsme vyhrát za tři body. Bylo tam hodně hráčů, kteří odehráli utkání velice zodpovědně. V Pachlopníkovi to je a já věřím, že jednou vyroste ve velkého fotbalistu.

25. - Neděle 04. 04. 2021 18:30

Fortuna liga, 2020/2021
0 - 0
0 - 0
FC Zbrojovka Brno
FC Zbrojovka Brno

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

Komentáře (544)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé