Evropská liga

Arsenal - Slavia 1:1

Slavia veze z Londýna skvělou remízu 1:1. Ve čtvrtfinále Evropské ligy byla horším týmem, přežila několik tutových šancí soupeře včetně tyčky Williana a břevna Lacazetta. Když Pepe v 86. minutě vstřelil úvodní branku zápasu, vypadalo to, že slávisté pojedou domů s prázdnou, jenže v nastaveném čase nejprve Provodovu střelu vytáhl brankář Leno na tyč a po následném rohovém kopu skóroval na zadní tyči Holeš. V domácí odvetě stačí Slavii pro postup do semifinále i bezbranková remíza.

Trenér Jindřich Trpišovský se rozhodl nahradit absentující stopery Tomášem Holešem, ve středu zálohy tak nastoupili Hromada, Provod a Stanciu. Podobně jako na hřišti Rangers se na hrot útoku postavil Abdallah Sima a na kraje zálohy Peter Olayinka s Oscarem. Trenér domácího Arsenalu Mikel Arteta nepostavil do základní sestavy Aubameyanga, na hrotu útoku nastoupil Lacazette. Úvod zápasu byl poměrně opatrný, první náznak si vytvořili domácí, když Lacazette se štěstím dostal míč na Xhaku, kterého na poslední chvíli odzbrojil Holeš. Po rohu rozehraném nakrátko se ke střele zpoza vápna dostal Oscar, nastřelil však jen spoluhráče Hromadu. Na konci desáté minuty si Oscar pěkně převzal míč, ale druhým dotykem si ho už v nadějné situaci tři na tři ukopl. Na začátku patnácté minuty předvedli slávisté první krásnou akci, centr Baha obrana Arsenalu odvrátila jen za vápno k Provodovi, ten střelou z první jen těsně přestřelil bránu! O dalších pět minut později se připomněli zase domácí, Saka prošel do vápna a jeho střílený centr odklízel míč Bah. Po centru z přímého kopu skoro od rohového praporku hlavičkoval Gabriel, ale jen slabě do země a Kolář míč lehce sebral. Slávisté kolem 25. minuty byli dlouhé pasáže hry bez míče. Když se pokusili presovat, domácí po šťastném odrazu šli do přečíslení, které Lacazette završil nepřesnou střelou z rohu vápna. V největší šanci zápasu se zjevil za obranou úplně sám Saka, ofsajdová past Slavie nezafungovala, naštěstí však Saka tváří v tvář Kolářovi obstřelil nejen golmana Slavie, ale i branku. Slabou střelu na bránu zaznamenal ve 36. minutě Olayinka, byla to ale jen ojedinělá ofenzivní akce Slavie, která se buď bránila, nebo kombinovala na vlastní polovině s brankářem Kolářem a následnými pokusy o dlouhé přihrávky ztrácela míče. Ve 39. minutě zahrával přímý kop z ideální pozice Lacazette, trefil jen zeď. Z následné akce vyrážel míč mířící do břevna Kolář na roh. Slavia se do konce poločasu ubránila, ale spokojena být nemohla, bránu soupeře ohrozila vážně jen jednou a dlouhé minuty byla pod tlakem soupeře.

Do druhé půle nahradil Petr Ševčík Jakuba Hromadu. Brzy po startu druhé půle fauloval Zima Saku těsně před rohem vápna za žlutou kartu. Willian obstřelem zdi trefil tyč. Na druhé straně zahráli slávisté z rohu signál, Stanciu střílel zpoza vápna z voleje, ale nastřelil jen chumel hráčů ve vápně. V 58. minutě slávisté konečně vykombinovali od vlastní brány až do šance, Provod dal do strany Bořilovi, jeho střelu ještě lehce tečoval Bellerin a Leno míč nohama vyrazil. V 62. minutě, ve chvíli kdy slávisté kontrolovali míč delší dobu, fatálně chyboval Oscar v roli posledního, Lacazette mu sebral míč a šel od poloviny hřiště sám na Koláře, obstřeloval jej, ale nepochopitelně trefil jen břevno, odražený míč pak pokryl Holeš před Sakou. Plán domácích byl jasný, nechat trochu více hrát slávisty a hrozit z brejků. Jeden takový hráči Arsenalu sice nejprve zbrzdili, jenže pak stejně přišel střílený centr do vápna a Lacazette ve skluzu nad bránu. V 70. minutě přišli do hry Kuchta s Lingrem místo Simy a Oscara. Kuchta hned po příchodu na hřiště obral Gabriela o míč a mohl jít do zakončení, jenže váhal tak dlouho, až mu vracející se Gabriel míč zase sebral. V 75. minutě Partey střílel z 20 metrů vedle brány. Na druhé straně v největší šanci Slavie po parádní akci Kuchty střílel Ševčík uvnitř vápna mimo bránu! Zápas byl poměrně hektický a na druhé straně zase střídající Aubameyang v další velké šanci opět bránu minul. Slávisté se po příchodu střídajících hráčů Arsenalu zase dostali pod tlak a jen s vypětím sil bránili nerozhodný výsledek. Martinelliho střelu zvednul Ševčík na roh. Na poslední minuty zápasu se do hry dostali také Masopust a uzdravený Traoré. Ani to však slávistům nestačilo, v 86. minutě Zima musel absolvovat dva sprinterské souboj, první s Aubameyangem ještě dokázal alespoň zremizovat, druhý s Pepem však prohrál a Pepe přehodil Koláře a tentokrát už míč skončil v bráně - 1:0. Ve třetí minutě mohl ještě vyrovnat Provod, z úhlu vyslal na Lena pořádnou pumelici, jenže německý brankář Arsenalu vytáhl míč na tyč a akce skončila rohem. Po něm míč prošel na zadní tyč a tam byl v pozoru Holeš, který dostal míč za brankovou čáru - 1:1! Poslední minutu hry si už slávisté pohlídali a vezou z Londýna skvělou remízu se vstřelenou brankou! K postupu tak stačí v odvetě i bezbranková remíza.

čtvrtfinále - Čtvrtek 08. 04. 2021 21:00

Evropská liga, 2020/2021
1 - 1
0 - 0
Arsenal FC
Arsenal FC

86. Pépé

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

90. Tomáš Holeš

Komentáře (671)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé