Evropská liga

Slavia - Arsenal 0:4

Ve značně zjitřené atmosféře vyvolané výstupy disciplinární komise UEFA nastoupila Slavia k odvetnému zápasu čtvrtfinále Evropské ligy. V duelu s Arsenalem jí k postupu stačila jakákoliv výhra, nebo bezbranková remíza, ale šance na další účinkování v soutěži odvál už katastrofální první poločas, který skončil 0:3. 

Trenér Trpišovský stále nemohl využít služeb nemocného Deliho ani distanecovaného Kúdely a tak se na post stopera vrátil hrdina prvního duelu - Tomáš Holeš. V brance se objevil opět Ondřej Kolář, přestože se v průběhu dne objevily poplašné zprávy o zranění z tréninku. V záloze Oscara na pravém kraji nahradil Ševčík, v útoku se místo zdravotně disponovaného SImy představil Kuchta. Hosté nastoupili se třemi stopery, na pozicích halfbeků se objevili Smith Rowe a Saka, o nichž se dlouho spekulovalo, jetsli budou připraveni nastoupit. V útoku se vedle Lacazetta postavil od první minuty Pépé, který v prvním zápase střídal a byl autorem jediné branky domácích. 

Náporem začali hosté, první roh zahrávali po necelých dvou minutách, ovšem obrana domácích si poradila. Slávisté se nadechli k zajímavému přečíslení v páté minutě, útok pěti na čtyři skončil útočným faulem v pokutovém území. Následující pasáž byla o všeobecném oťukávání. Domácí drželi balón, ale kombinovali jenom na vlastní polovině. Kolář měl obě nohy v trvalé permanenci, hráči Arsenalu vykrývali prostory a do nějakého většího presinku se nepouštěli. Ve 14. minutě přišel první problém. Stanciu nejprve na půlce soupeře vybojoval balón, ovšem záhy o něj naivní kličkou přišel. Po rychlém brejku natáhl k ráně zleva Saka, balón se odrazil od tyče a dobíhající Smith Rowe skóroval. Tedy se to alespoň hodně dlouho zdálo, ale VAR odhalil těsné ofsajdové postavení střelce a tak se pokračovalo za stavu 0:0. Varování ovšem nestačilo. Hned z další akce Smith Rowe přetlačil kompletní obranu, přiťukl míč Pépému, ten si položil Koláře a trefil od břevno - teď už definitivně poskočilo skóre na stav 0:1. Slávisté měli za sebou hodně slabou čtvrthodinku a průšvih pokračoval. Už za dvě minuty přišel rychlý kontr Saky po levé straně, přihrávka pod sebe a penaltový zákrok Hromady. Míč si postavil Lacazette a bez problémů zvýšil - 0:2. Ve 24. minutě zapnul raketové motory opět Saka, pláchl po levé straně Bořilovi, posunul si míč do středu okolo Zimy a trefil na přední tyč - 0:3. Ve 27. minutě byl na pravé straně faulován Bah, rozhodčí situaci pustil a z následného brejku hasil situaci Zima. Ve 37. minutě poprvé zahrozila Slavia. Zima poslal dlouhý balón za obranu na Olayinku, ten patou připravil střeleckou pozici pro rozeběhnutého Baha, jeho rána mířila vysoko nad. za dvě minuty domácí zakombinovali po pravé straně, dlouhé štrikování v pokutovém území vyústilo v nápřah Stanciua, ovšem jeho střelu obrana hostí zblokovala. Slavia ve druhé části první půle trochu vyrovnala hru, ovšem to nic neměnilo na katastrofálním vstupu do zápasu, který vyústil v pohodlné tříbrankové vedení hostí.

Do druhé půle trenér Trpišovský pořádně sáhl do sestavy. V šatně zůstali Bořil, Bah, Hromada a Stanciu, místo nich vyběhli na kraje obrany Masopust a Oscar, na podhrot se postavil Lingr a Hromadu nahradil mladík Višinský, který se posunul na kraj zálohy, místo ve středu hřiště zaujal Ševčík. V 52. minutě obléhání branky hostí vyústilo v pokus Zimy, který obrana hostí zblokovala na první roh domácích, ovšem rozehrání na krátko nevyústilo v žádnou koncovku. Druhý roh o minutu později už poslal Ševčík do vápna, ale i s tímhle centrem si obrana Arsenalu poradila. Po faulu na Lingra zahrával trestný kop od pravé postranní čáry Ševčík, k hlavičce se protlačil Olayinka, leč mířil nad. Na druhé straně po rychlém brejku zkoumal zákrok Holeše na Lacazetta VAR - bez penaltového verdiktu. Emoce vzbudil faul na Kuchtu, respektive vzápětí střet Olayinky s Ceballosem, který hodně podivně podával balón a vzápětí se teatrálně skácel k zemi. Celá situace skončila žlutou kartou pro Olayinku. Dvacet minut před koncem se na hřiště dostal Stanislav Tecl, který vystřídal dobitého Kuchtu. V 77. minutě při nenápadném přízemním centru podklouzl Zima a Lacazette měl snadnou úlohu - 0:4. bylo to to poslední, co na hřišti udělal, protože vzápětí byl vystřídán Nketiahem. Trenér hostí Arteta stáhl ze hry i defenzivního záložníka Thomase a křídelníka Saku a poslal místo nich Cédrika a Martinelliho. Ten si vzápětí vykoledoval žlutou kartu za úder do obličeje Masopusta. V 86.minutě se Martinelli předvedl v leším světle, když pláchl Masopustovi, nvedl si míč zprava do středu, ale svůj obstřel na zadní tyč zakroutit nedokázal. Po uplynutí devadesáté minuty rozhodčí příliš neotálel a po jediné minutě zápas ukončil. Slávisté tak své účinkování v Evropské lize zakončili tvrdou lekcí od výrazně lepšího soupeře. 

Záložník Lukáš Provod: Fyzická připravenost nerozhodla, byla to herní kvalita Arsenalu, která rozhodla zápas už v prvním poločase. My jsme dostali rychlou branku a potom už je to s takovým týmem hrozně těžký. Vyhecovaný jsme byli dobře, těšili jsme se, ale bohužel jsme do něj špatně vstoupili a kvalita soupeře byla o tom, že už nám nepůjčili balón. Všechna čest Arsenalu, my se musíme připravit na další sezónu, abychom byli zase lepší než letos.

Brankář Ondřej Kolář: Letošní sezóna ukázala, že se umíme poprat s těmi nejlepšími. Dneska se nám to nepovedlo, Arsenal dokázal využít všechny šance, byl jasně lepší, ale až se ohlédneme za celou sezónou, tak budeme spokojeni. Já jsem věděl, že se musím do brány vrátit co nejdříve, abych se nebál, ale musím se do toho vrátit pořádně. Zatím netrénuji, chodím jenom do zápasů a to není ideální.

Trenér Jindřich Trpišovský: Hráči Arsenalu byli velice pohybliví a velice přesní. My jsme udělali během deseti minut hrozné chyby a soupeři je beze zbytku využili. Dneska jsme byli jasně horší. Na půlce soupeře jsme volili špatná řešení, prvním gólům předcházely právě naše ztráty na půlce soupeře. Dneska jsme zaostávali rychlostně v soubojích, jako bychom měli prázdnou nádrž. Proti minulým zápasům jsme nedokázali běžecky držet krok. Co se týče Ondry Kúdely: jednomu našemu hráči prokopli lebku, druhého napadli po zápase. Pro nás je šok, že v takovéhle situaci dostane největší trest náš hráč. 

čtvrtfinále - Čtvrtek 15. 04. 2021 21:00

Evropská liga, 2020/2021
0 - 4
0 - 3
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

Arsenal FC
Arsenal FC

18. Pépé; 21.Lacazette; 24. Saka; 77. Lacazette

Komentáře (649)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé